Патријарх Иринеј: Дужни смо и позвани да поново будемо браћа са римокатолицима

После дирљивог сусрета са православним верницима Задра и околине, Патријарх српски г. Иринеј, у пратњи Епископа далматинског г. Фотија и више отачаствених архијереја, у римокатоличкој цркви Свете Стошије сусрео се са Надбискупом задарским г. Желимиром Пуљићем, председником Бискупске конференције Хрватске.

Сусрет хришћанске љубави у цркви Свете Стошије

Сусрет хришћанске љубави у цркви Свете Стошије

Надбискуп Пуљић је захвалио Патријарху српском г. Иринеју што је на позив Преосвећеног Епископа далматинског г. Фотија посетио и Катедралу Свете Стошије. Истичући значај јубилеја Света Три Јерарха Надбискуп је рекао да су црквене образовне институције католичке и православне провенијенције вековима препорађале Европу на духовном, интелектуалном, васпитном и културном плану. Истакао је да се данашњем сусрету радује и Света Анастасија Римљанка, коју овде фамилијарно зову Стошија, заједничка мученица из римских времена која столећима повезује Исток и Запад, православне и католичке вернике. – Овај сусрет у Задру, уз саркофаг заједничке светитељке надилази димензије локалних граница и простора. Опомињући се прошлог столећа и напетости од којих су трпели и католички Хрвати и православни Срби, Надбискуп је пожелео да овај сусрет буде допринос миру и стабилности у Хрватској и у Србији.

Одговарајући на речи добродошлице надбискупа Пуљића, Његова Светост је подсетио на време јединства Цркве Христове, које није трајало кратко, а за нас хришћане и не представаља прадавну прошлост: – То је било време коме се Господ радовао. Ако будемо радили да се то време врати, обрадоваћемо и Господа и Свету мученицу Анастасију Римљанку пред чијим смо се моштима у овом храму и сабрали данас. Патријарх Иринеј је позвао на превазилажење последица недавних трагичних сукоба, за која је пожелео и Богу се помолио да се никада не понове. Истакао је велику личну одговорност оних који предводе обе хришћанске Цркве, као и свих свештеника, јер се на њих угледа и следећи њихов пример поступа верни народ Божји. – Нека Господ благослови и православни и католички народ. Будите деца Божја – дужни смо и позвани да поново будемо браћа, поручио је патријарх Иринеј.

patr-dalmacija-7

На крају сусрета, патријарх Иринеј и надбискуп Пуљић са архијерејима и члановима пратње поклонили су се моштима Свете Анастасије Римљанке, а присутни православни свештеници и ученици Богословије отпојали су тропар овој мученици за Цркву Христову.

У касним поподневним сатима Патријарх српски г. Иринеј биће свечано дочекан у Светоархангелском манастиру Крки, где ће присуствовати свечаној академији поводом четири века од оснивања Богословије Света Три Јерарха.

This slideshow requires JavaScript.

Наслов: Стање ствари

(Сајт СПЦ, 18. 8. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5qj



Categories: Вести над вестима

8 replies

  1. Ne treba više ići u crkvu.Ići samo u Katakombe kod Artemija.

  2. Да ли је могуће да и неки обичан, прост човек из народа, а не српски Патријарх каже овако нешто за оне који озлогашеног фра Степинца проглашавају свецем? На жалост, давно је ово престала бити СРПСКА црква; јер они који живе у дворима, а не келијама-испосницама, возе ауте од по 100 и више хиљада €, позивају народ на покајање а сами су грешни, деле највиша црквена одличја истребитељима Срба и Србије уместо да их изопште из Цркве и анатемишу, прихватају и освештавају цркве-задужбине изграђене од пара отетих од јадног и напаћеног Рода не могу се називати духовним вођама Рода свога. Али за све постоји Божја Правда. Нови Завет са Богом одавно је погажен од стране људи и сад Спаситеља нема, а грешницима стиже Страшни суд!

  3. ja nisam ekumenista i mislim da ne treba da se odricemo nase vere niti da svoju veru prilagodjavamo i utapamo sa drugim verama jer cemo tako izguboti nasu veru..i ne slazem se da pravoslavci i katolici treba da budu u jedinstvu i da imaju zajednicke liturgije. ali mislim da grese i oni koji druge vere smatraju nevernicima..i koji misle da u drugim verama ne postoje jake slicnosti.. ne slazem se sa onima koji misle da su katolici i protestanti otpadnici, da su muslimani nevernici, da je hinduizam vera u demonu a da je budizam sluzenje satani..

  4. Kada sam pre izvesnog vremena svratio u kragujevačku crkvu, u porti iste za trenutak sam posumnjao da se tu održava sajam automobila. Svestenici voze sve same ekskluzivne marke i ništa ispod 30000 eura.

  5. neka nam Gospog Bog oprosti.

  6. Проневера Буловић је наше искушење којем је поверена мисија да камењем растерује стадо.
    Због тога не будите огорчени, јер Бог је у свима нама.
    Слично њиви, наша Црква је само рукотворна материја, коју морамо орати и заливати да би била родна, и што је најбитније, редовно је обилазити и неговати да би била плодна, а кад видиму ту и тамо по неки камен или коров у њој, избацићемо га у најближу врзину.

  7. Slazem se sa ,,vama,,g.Irineju,bicemo mi braca i spremni smo da se ujedinimo sa njima istoga casa kad se pokaju zbog otpadnisva i vrate PRAVOSLAVNOJ VERI svojoj,a i vi bi trebali da vodite racuna o svojim napadima ********** pa kad ih imate onda je bolje da ne progovorite ni rec.Bolje i za vas i za nas.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading