Пиротске вести: Затрпана ранохришћанска базилика

Ранохришћанска базилика код Црвене Реке, затрпана је данас упркос противљењу нишког Завода за заштиту споменика културе, а свој протест исказао је и патријарх Иринеј који је у свом писму јавности навео да не треба уништавати базилику која представља веома значајан доказ и сведочанство постојања и континуитета хришћанске вере на овим просторима.

zatrpavanje-bazilike-3

Један од мештана Црвене Реке, Зоран Цветковић каже за Пиротске вести да је иронија славити Милански едикт и правити 17 чесама у Нишу, и да се готово у исто време затрпава и уништава овако вредан споменик попут ранохришћанске базилике код Црвене Реке, на месту званом Кладенчиште.

Сви апели, као и протест који је пре неколико дана организован поред саме базилике са циљем да се спречи њено затрпавање нису били довољни да се надлежни смилују и сачувају за будућа поколења овај вредан археолошки налаз.

У нишком Заводу сматрају да затрпавање представља практично уништење овог веома значајног археолошког открића које би могло веома лако да постане права туристичка атракција.

Са друге стране, републички Завод из Београда сматра да ће се затрпавањем базилика ипак сачувати за будућа поколења и да би базилика, у нека боља времена, могла да се поново откопа, с обзиром да је обележена у археолошким мапама и постане доступна јавности.

Базилика пре затрпавања

Базилика пре затрпавања

Један од мештана Црвене Реке Зоран Цветковић каже за Пиротске вести да је данас булдожерима затрпана сама базилика, и да ће вероватно сутра или до краја дана бити затрпан цео комплекс.

Погледајте видео галерију аутора Зорана Цветковића на којој је приказано затрпавање базилике:

This slideshow requires JavaScript.

Извор: pirotskevesti.rs

(Борба за веру, 17. 7. 2015)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ

Патријарх српски Иринеј: Неприхватљиво да аутопут пређе преко ранохришћанске базилике


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-5d4



Categories: Вести над вестима

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading