Исламска заједница БиХ: Вучић да дође поново у Поточаре и понесе „венац признања геноцида”

Након изјаве духовног поглавара муслимана Бошњака Хусеина Кавазовића да „мала количина стида”, коју је Александар Вучић доживео у Поточарима, није ништа у поређењу са количином боли мајки жртава, Ријасет Исламске заједнице БиХ позвао је премијера да поново дође са „венцем признања геноцида”.

Фото: Блиц

Фото: Блиц

Уз осуде „физичког и вербалног насртаја” на премијера Србије у Меморијалном центру, Ријасет у свом саопштењу истиче да је жалосно то што су учинили појединци, који су „погазили неповредивост простора и времена, као и интересе жртава злочина у БиХ”.

„Штавише, као да су хтели понизити шехиде (јунаке), дати алиби онима из 1995, који су извели, и онима из 2015. године који негирају геноцид“, наводе из Ријасета.

Ријасет подсећа да је подручје Сребренице проглашено местом „шехитлука”, те да они који долазе да одају почаст жртвама морају уживати пуну сигурност и достојанствен третман.

У саопштењу се, наводи да, иако је Вучић у Сребреницу дошао без „венца признања геноцида”, отишао је са „венцем помирења” из руку мајки Сребренице које су га „окитиле” цветом Сребренице.

„Ријасет Исламске заједнице сматра да, без обзира на инцидент, Вучић и други представници Србије требају поново доћи у Меморијални центар у Поточарима у којем ће им бити исказано дужно поштовање, али не празних руку, већ са ‘венцем признања геноцида’”, наводи се у саопштењу.

Претходно је Кавазовић рекао да се напад на Вучића у Поточарима није смео догодити, али да та, како је рекао, мала количина стида коју је српски премијер доживео није ништа у поређењу са „количином боли коју годинама носе мајке Сребренице”.

„Мислим да ће он (Вучић) ово разумети и да ће наставити у духу онога што је казао, а то је да се између Бошњака и Срба треба догодити помирење. Ако то буде разумео у свему овоме, биће добро, а ако не, ми ћемо наставити својим путем, достојанствено”, рекао је Кавазовић.

У тренутку бруталног напада на премијера Вучића након изласка из Меморијалног центра у Поточарима, Кавазовић се присутнима обратио речима:

„Немојмо дозволити онима који су бол проузроковали да данас буду овде изнад нашег достојанства. Останимо достојанствени као муслимани то је наша обавеза према нашој вери“.

(Танјуг/Искра, 13. 7. 2015)

Милорад Додик: Вучићу је био угрожен живот

Премијеру Србије Александру Вучић, у организованом нападу у Сребреници, био је угрожен живот и да се само минут закаснило са евакуацијом, напад на Вучиха могао је да буде кобан, што би изазвало далекосежне негативне посљедице по процес помирења, изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Фото: Бета

Фото: Бета

„Нема никакве сумње, напад је био припремљен и организован, а намјере нападача веома опасне. У стампеду масе Вучић је могао да изгуби живот. На срећу, због брзе реакције његовог обезбјеђења и специјалаца РС, до тога није дошло“, рекао је Додик за Новости, преноси Танјуг.

Он је навео да је важно рећи да је Полиција РС имала одговорност само до улаза у Меморијални центар у Поточарима, гдје су посао обезбјеђења преузеле Дирекција за координацију полицијских тијела и организатор.

„Треба утврдити откуд толико камења унутар Меморијалног центра. То је огроман пропуст Дирекције. Рачунајући на могући напад на премијера Србије, наша полиција је у меморијални комплекс убацила 15 специјалаца, који су заједно са Вучићевим обезбјеђењем спријечили масу да дође до најгорег“, рекао је Додик.

РС, према његовим ријечима, захтева хитну и професионалну истрагу, хапшење нападача и утврђивање одговорности безбједњака БиХ.

Додик је поновио да је напад на Вучића озбиљно угрозио српско-бошњачке односе. „Ако желе заједничку државу са Србима, онда Бошњаци морају прихватити руку помирења из Србије и одустати од жеље за унитарном БиХ. Немају само ни ексклузивно право на државу БиХ, у којој живе и Срби, Хрвати и остали народи“, рекао је предсједник РС.

„Страсти које су се претеклих дана распламсавале у вези са Сребреницом, од британске резолуције до неодговорних изјава бошњачких политичара, кулминирале су нападом на Вучића. Бошњаци једноставно нису прихватили искрене Вучићевеве намјере за помирењем“, казао је Додик.

(Новости/Искра, 13. 7. 2015)

Александар Вучић: Настављам политику помирења, упркос нападу

БЕРЛИН – Српски премијер Александар Вучић изјавио је за немачки конзервативни дневник „Франкфуртер алгемајне цајтунг” (FAZ), поводом напада у Сребреници, да неће променити своју политику и да се мора створити заједничка будућност за све, па и његове нападаче.

Фото: Танјуг

Фото: Танјуг

„Морамо створити заједничку будућност за све, па и за људе који су ме напали”, изјавио је Вучић за FAZ, који је на првој страни под насловом „Настављам политику помирења, упркос нападу” објавио ту изјаву, преноси немачки радио Дојче веле.

„Нећу променити своју политику, моја рука је и даље испружена. Морамо да мислимо на будућност и да створимо основу за бољи живот Бошњака и Срба”, рекао је Вучић и додао како га је инцидент још више уверио да се сви напори морају уложити у помирење.

Осим тога, Вучић је изнео оптужбе на рачун босанскохерцеговацке полиције. „Слутио сам да ће ме извиждати, рачунао сам и са увредама, али нисам рачунао са тим да ћу бити изложен организованом нападу, а да ме босанска полиција неће заштитити”, рекао је Вучић.

Он је појаснио да је српска делегација сумњала у то да ће полиција БиХ довољно добро обавити посао, па је тражила да заштиту преузме полиција Републике Српске.

„Најпре су нам то обећали, а тек неколико сати уочи почетка комеморације рекли су нам да полиција Републике Српске не сме да ступи на тло Меморијалног центра”, рекао је Вучић који је говорио о припремљеном и организованом нападу.

„Морао бих да будем и слеп и глуп ако то не бих видео”, рекао је Вучић, али није желео да говори о могућим нападачима пре краја истраге, већ је споменуо да они нису били из Сребренице већ из других крајева Босне, преноси DW Вучићеву изјаву за FAZ.

Тај дневник такође коментарише да је Вучићева одлука да дође у Сребреницу била храбра.

Аваз: Нападач на Вучића је Алмир Мердић из Тешња

САРАЈЕВО – Главни нападач на српског премијера Александра Вучића у Меморијалном центру Поточари у суботу је Алмир Мердић из Тешња, близак СДА, тврди Дневни Аваз.

На основу фотографије коју је београдски Блиц објавио листу Двени Аваз јавили су се читаоци који тврде да познају особу са слике и тврде да то није Асим С., како пише Блиц, већ да је у питању Алмир Мердић из Јелаха код Тешња.

Читаоци су Авазу послали Мердићеве слике из Поточара, које су он и његови пријатељи поставили на своје фејсбук странице.

У Јелаху, како је пренето дневнику, се зна да су Мердић и његова група веома блиски неким утицајним људима у СДА.

Мердић је, према Авазу зет Рамиза Хоџића Сикија, који је у фебруару ове године ухапшен у САД под оптужницом за помагање терористичкој организацији Исламска држава.

Био је припадник одреда „Ел Муџахид”, а америчке власти тврде да је месецима слао новац и опрему припадницима Исламске државе.

ФТВ: Поточаре обезбеђивао Изетбеговићев саветник

САРАЈЕВО –За безбедност у кругу Меморијалног центра Поточари, где је у суботу брутално нападнут премијер Србије Александар Вучић, била је задужена агенције „Securitas”, у власништву Мирсада Ћатића, саветника Бакира Изетбеговића, објавила је Федерална телевизија.

Федерална ТВ је јавила да Тужилаштво БиХ спроводи истражне радње због напада на премијера Вучића, прегледају се сви снимци како би нападачи били идентификовани и утврђена евентуална одговорност.

Та ТВ станица, пренео је портал Дневног аваза, наводи да је Дирекција за координацију полицијских тела БиХ ограничила број полицијских службеника који су могли да буду у кругу Меморијалног центра, где је, међутим, било дозвољено присуство припадника безбедносне агенције „Securitas”, чији је директор Мирсад Ћатић, који повремено ради као саветник бошњачког члана Председништва БиХ.

Констатује се да је напад на премијера Вучића поново изашла на видело неорганизованост полицијских и безбедносних служби БиХ.

Наводи се да је током припрема за комеморацију и сахрану било „чудних безбедносних процена” и да је информацију о безбедности у кругу Меморијалног центра тој телевизији потврдио и начелник Општине Сребреница Ћамил Дураковић.

„Заиста не знам ко држи ту фирму. Знам да су момци из фирме ‘Securitas’ и да је њих 150 радило на обезбеђењу”, рекао је Дураковић.

Наводи се и да Мирсад Вилић, директор Дирекције за координацију полицијских тела БиХ није хтео пред камеру Федералне телевизије.

Фото: Танјуг

Фото: Танјуг

Дачић: Извињење није довољно, ухапсите нападаче на Вучића

БЕОГРАД– Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је, поводом напада на премијера Александра Вучића у Поточарима, да није довољно само извињење члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића и вербална осуда, већ хапшење нападача и организатора.

„Захтевамо комплетну истрагу. И не само истрагу без резултата, већ хапшење и то не само директних извршилаца, већ и организатора. Ово је био покушаја убиства и линч премијера једне државе”, рекао је Дачић за данашњи Курир.

Дачић је оценио да је скандалозна и провокација изјава директора Дирекције за коордонацију полицијских тела БиХ Мирсада Вилића да је одговорност пре свега на премијеровој пратњи.

„Тражимо да се њихови државни органи покажу на делу. Овим се показало да су сви државни органи у БиХ, задужени за безбедност комеморације у Поточарима, пали на испиту”, навео је он.

„Они су били организатори скупа и нису смели да дозволе да се било шта деси. Када нама неко дође у посету, ми смо одговорни. Изјава њиховог директора је скандалозна и очекујем да се неко од ње огради”, рекао је Дачић.

МУП РС:Пријава против НН лица за покушај убиства Вучића

БАЊАЛУКА – Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске поднеће Специјалном тужилаштву пријаву против НН починилаца због покушаја убиства и подстрекавање на убиство премијера Србије Александра Вучића у Меморијалном центру Поточари, у суботу, најавио је ресорни министар Драган Лукач.

Такође, рекао је Лукач, пријава ће бити поднета и због угрожавања безбедности председника Словеније Борута Пахора на комеморацији у Поточарима 11. јула.

Лукач је на конференцији за новинаре у Бањалуци рекао да ће Специјалном тужилаштву Републике Српске бити поднет извештај и због напада на овлашћења службена лица у обављању службене дужности, те изазивања опште опасности, пренели су бањалучки медији.

„На основу ових кривичних дела у име МУП-а ћемо свим безбедносним агенцијама у БиХ предочити сазнања о особама које су учествовале у нападу на Вучића”, рекао је Лукач.

Пријава ће, како је рекао, бити поднета против НН лица јер није потврђен идентитет починилаца.

То практично значи да је МУП РС покренуо истрагу, а формиран је и истражни тим који ће активно радити на расветљавању напада на премијера Вучића.

Министар полиције Српске је рекао да је на основу информација и снимака са лица места утврђено која су кривична дела почињена приликом напада на српског премијера, те објаснио да се ради о покушају убиства и подстрекивања на убиство, као и угрожавање безбедности Пахора.

Влада БиХ осудила напад на Вучића, одговорна СИПА

САРАЈЕВО – Савет министара БиХ најоштрије је осудио напад на председника Владе Србије Александра Вучића на комеморацији у Поточарима у суботу и затражио од Министарства безбедности БиХ да у хитном року достави детаљну анализу свега што се тог дана дешавало у Меморијалном центру.

Ресорно министарство треба да достави закључке о мерама које треба да предузму све надлежне агенције, а од Тужилаштва БиХ тражи се да пронађе и процесуира одговорне за напад.

„Овај напад није био само напад на Вучића већ напад и на дигнитет свих жртава у Сребреници, али и на све напоре које БиХ чини. Овај догађај није требало није смео да се догоди, а посебно се није смио догодити на месту попут Сребренице и Поточара”, рекао је након ванредне седнице на конференцији за новинаре председавајући Савета министара Денис Звиздић.

Звиздић је, како су пренели федерални медији, рекао да се напад на српског премијера није смео догодити због тога што су све безбедносне агенције из БиХ гарантовале сигурност Вучићу и другим званицама.

Taнјуг

(Политика, 13. 7. 2015)

Бакир Изетбеговић: Не стојим иза напада на Вучића, не бих пуцао сам себи у ногу

Члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић одбацио је данас тврдње да он и њему блиски људи стоје иза напада на премијера Србије Александра Вучића у Поточарима 11. јула.

Фото: РТРС

Фото: РТРС

„Не дај Боже. Ја сам рекао да сам посрамљен оним што се десило премијеру Вучићу“, рекао је Изетбеговић новинарима.

Изетбеговић, који је и предсједник СДА, нагласио је да је у Вучићу видио наду, да се поправе односи на Балкану, односи између БиХ, Србије, Бошњака и Срба.

„Још имам ту наду. Никада не бих што кажу `пуцао сам себи у ногу` и не дај Боже да бих нешто такво урадио. Изузетно сам заинтересован за нормализацију, сарадњу, а Вучић може одиграти изузетно важну улогу. Тако не бих урадио никоме, поготову не њему“, каже Изетбеговић.

Он је напоменуо да је покушао телефоном да разговара са Вучићем и слао поруке, али да се премијер Србије не јавља.

„Постоји са његове страна извјесна љутња, али видјећемо“, рекао је Изетбеговић.

Он је напоменуо да је због напада једно лице ухапшено првог дана у Сребреници, те да за остало не зна.

Изетбеговић је рекао да ће о напада на Вучића бити ријечи и на сједници Предсједништва СДА.

Премијер Србије Александар Вучић нападнут је у суботу, 11. јула, током комеморације у Сребреници прво вербално, а потом и каменицама.

(Срна/Искра, 13. 7. 2015)

Биљана Баковић: Каменовање Вучића или освета Србима

После претећих узвика „Алаху екбер” у Поточарима, тихи парастос српским жртвама из сребреничких и братуначких села

Литургијом, парастосом и полагањем цвећа јуче је одата пошта српским жртвама које су пре 23 године у сребреничким селима Залазје и Сасе, као и братуначким Биљача и Загони, убиле снаге под командом Насера Орића. Од страних званичника који су дошли да одају пошту овим страдалницима био је Џонатан Мур, шеф мисије Оебса у Босни и Херцеговини. Био је и изасланик председника Републике Српске Милорада Додика, лидери неколико странака деснице из Србије, а остали су, према извештају Танјуга, локални функционери Срби и породице жртава.

Сасвим другачија слика од оне претходног дана у Поточарима, не само због напада на премијера Србије Александра Вучића. Двадесет година слика је увек другачија – тугу Бошњака и неизмерну бол породица које су изгубиле своје најмилије од руку војника под командом Ратка Младића види цео свет, а туга Срба и неизмерни бол породица које су изгубиле своје најмилије од руку војника под командом Насера Орића „добаци” једва до Србије. Број мезара у Поточарима много је већи од броја гробова у српским селима од Сребренице до Братунца, али да ли је то заиста једини разлог за толико очигледан различит третман српских и бошњачких жртава?

А можда из угла тако различитих гледања на жртве Бошњака и Срба треба покушати разумети шта се догађало у срцима и душама Бошњака и Срба који су присуствовали или касније гледали онај дивљачки покушај линчовања човека који је дошао да пружи руку помирења. Бошњаци, које је Запад двадесет година уљуљкивао сугестијама да у БиХ није вођен грађански рат, него су они невине жртве српске агресије, одједном су пред собом, над спомен-обележјима својих вољених, видели Александра Вучића, некадашњег радикала, човека који не може да изговори да се у Сребреници догодио геноцид и није могао да подржи „наменску” британску резолуцију о Сребреници, „главног” Србина из Србије. А њихов Насер, кога добар део Бошњака сматра херојем, није смео да дође (вероватно је и то била сугестија одређених западних пријатеља).

Притом, српска јавност с обе стране Дрине, али нарочито с ове, десне, склоније праштању и помирењу, јер већина није имала директнију везу с ратним догађајима у БиХ, могла је само слеђено да гледа у шта се изродио Вучићев покушај да допринесе помирењу Срба и Бошњака. Могла је да чује покличе „убиј четника” и „Алаху екбер” и тешко да је ико то могао да доживи као позив Вучићу, како је и сам то иронично приметио, на ручак или вечеру. Поруку „Бог је највећи” – „Алаху екбер” муслимани широм света често узвикују, генерално значи неко одобравање и део је муслиманских молитви, али хришћани широм света, па и у Србији, све више је доживљавају као ратни поклич исламских екстремиста. Узвикивали су то они који су се самоубилачки авионима залетели у Светски трговински центар 2001. године, узвикнуо је то и мајор Нидал Хасан пре него што је убио 13 људи у америчкој бази Форт Худ 2009, викали су то и они који су мачетом убили британског војника пре две године усред бела дана у Лондону, вичу то егзалтирано припадници Исиса.

А сам напад камењем на српског премијера, каже историчар Александар Раковић из Института за новију историју Србије за Танјуг, носио је застрашујућу поруку исламистичког фанатизма и може се тумачити као атентат. Према шеријатском праву, објашњава Раковић, каменовање је смртна казна која може да се почини као крвна освета.

Тешко да је јавност у Србији могла да остане равнодушна пред огољеном мржњом и бруталношћу које су се сручиле на српског премијера, некога ко је дошао у доброј вери, чак и упркос многима у својој земљи. Призор из Сребренице нужно је терао на питање шта би се у оном гротлу догодило некоме ко није „штићена личност”? Тим пре што је напад на Вучића био праћен новим лицемерјем, омаловажавањем и релативизовањем онога што се догодило. Чак и пре атака на премијера Србије и његову пратњу, кад турски премијер Давутоглу каже људима у Сребреници и свету да су они који су убили осам хиљада мушкараца убили цело човечанство. Нема у пунолетној популацији Србије вероватно ниједног грађанина који не зна да то каже човек чија држава пориче давни геноцид над више од милион Јермена. Турска тако успешно лобира у порицању тог геноцида да се ни најмоћнија земља на свету не усуђује да страдање ових несрећника од пре сто година назове правим именом, јер ниједан амерички председник не жели да поквари односе са стратешки важном турском чланицом НАТО-а.

С посебним огорчењем јуче је коментарисано понашање Била Клинтона, несуђене главне звезде комеморације у Поточарима. Бивши амерички председник прво је два пута у свом говору захвалио Вучићу што је дошао, да би после скандала који је, наравно, бацио у сенку главни догађај, за хрватске медије приметио да до инцидента не би ни дошло да је Вучић дошао мало касније, пошто је почела молитва, или да се појавио на затвореном делу комеморације. С презиром се говорило о директору Дирекције за координацију полицијских тела БиХ Мирсаду Вилићу, који је неколико сати после напада на Вучића проценио да одговорност сносе припадници српског обезбеђења, односно главни пратилац премијера, па и сам премијер, ако можда није послушао свог главног безбедњака.

Рекло би се да је слично Вилићу резоновала и председница Хелсиншког одбора за људска права Соња Бисерко, која за Б92 каже да је „овај инцидент оголио стање односа на обе стране” и да „Србија и премијер морају добро да размисле како ће се убудуће постављати у односу на суседе”. „Србија и премијер су погрешили што су последњих недеља спиновали аргументе и теорије које не иду у прилог помирењу“, каже Бисерко.

Разочаравајуће су зазвучале и нове изјаве реиса Хусеина Кавазовића, духовног поглавара муслимана Бошњака, који је уочи скупа помирљиво и мудро поручио да ће Бошњацима и Србима бити тешко све док их други мире, па макар и резолуцијама. А онда се у Поточарима видело шта стварно мисли. Позивајући присутне да буду достојанствени, рекао је: „Немојмо дозволити онима који су га узроковали да данас буду изнад нашег бола.” На кога је мислио кад је говорио о виновницима злочина у Сребреници– на Вучића или, можда, на све Србе, цео народ? Ако њихов духовни поглавар тако мисли, шта да мисле „обични” Бошњаци?

Јуче је Кавазовић поручио да се напад на Вучића није смео догодити, али да „та мала количина стида коју је он доживео није ништа у поређењу с количином бола који годинама носе мајке Сребренице”. Притом, мајке Сребренице, бар оне из истоименог удружења, осудиле су напад и изразиле жаљење, тако да је и Милорад Додик био дирнут тиме.

———————————————————————————

Француска осудила напад на Вучића у Сребреници

Париз, Москва – Француска осуђује напад на српског премијера Александра Вучића у Сребреници док је одавао почаст жртвама масакра током рата у БиХ, рекао је јуче француски министар иностраних послова Лоран Фабијус, преноси Танјуг.

„Француска осуђује инциденте током церемоније у Сребреници. Такви догађаји пружају прилику за слогу међу људима, а не да се подстичу ране из прошлости. Француска позива људе и владе земаља региона да се окрену ка будућности”, навео је Фабијус у писаном саопштењу, јавила је руска новинска агенција Тасс.

Хрватски премијер Зоран Милановић изјавио је да се напад на српског премијера Александра Вучића у Поточарима неће добро одразити на односе у региону, нарочито у Сребреници. Он је оценио да је напад на Вучића био мучан догађај и да неће никоме да дели савете да ли је или није требало да дође и шта је претходило обележавању 20. годишњице злочина у Сребреници.

(Политика, 13. 7. 2015)

ПОГЛЕДАЈТЕ ЈОШ

Александар Вучић: Изјава после инцидента у Сребреници


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-59P



Categories: Вести над вестима

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading