Љиљана Смајловић: Охи

ljiljana-smajlovicСећате ли се Пасока, некад моћних грчких социјалиста и политичке династије Папандреу? Мислила сам да од њих ни камен на камену није остао, али сам се овог викенда уверила да Пасок има, ако не духовитог, а оно веома заједљивог представника за штампу.

Одисеас Константинопулос је, наиме, на грчкој телевизији Скај у недељу вече изјавио да је највећу подршку референдумској кампањи „Охи” својим изјавама дао један немачки социјалиста, председник Европског парламента Мартин Шулц.

Они који губе имају право да се љуте, а Константинопулос је у љутњи посегао за сарказмом.

Јер само се по себи разуме да Шулц није хтео да помогне Алексису Ципрасу и, како се на крају показало, огромној већини Грка који су одбили тврде услове међународних зајмодаваца. Када се сам понудио за вођу грчке кампање у корист „да” кредиторима, Шулц је у ствари хтео да помогне Пасоку и осталим политичким партијама које су агитовале да Грчка прихвати европски диктат. Када је са позиције првог европског парламентарца давао изјаве да је Грцима потребна технократска влада, а не она коју су сами изабрали само шест месеци раније, Шулц је такође покушавао да помогне Пасоку. Када је уочи референдума изјављивао да ће Грцима, гласају ли „не”, одмах бити потребна нека нова валута уместо евра, такође је мислио да помаже својим политичким изабраницима у Грчкој. Односно, изгледа да је заиста веровао да поспешује „промену режима” у земљи која за себе воли да мисли да је колевка европске цивилизације.

Испоставило се да је Шулц био пријатељ који је својим грчким фаворитима пуцао у ноге. Не знам да ли су га пре коначног референдумског исхода приватно молили да им више не помаже, али знам да су се показали толико незахвалним да су Одисеасу Константинопулосу дозволили да му јавно каже шта мисли о његовој подршци.

Фото: Ројтерс

Фото: Ројтерс

И то на једној од оних приватних телевизија које су бесомучно агитовале у корист „да“, а истовремено пропуштале да уживо преносе обраћање легално изабраног грчког премијера грађанима о референдуму.

Грчке колеге ми, наиме, кажу да су само два од осам националних дневних листова који излазе у Атини имала симпатије за „охи“, док је у корист „охи“ извештавала само једна телевизија, грчки јавни сервис. То није тешко поверовати, нарочито ако сте у референдумској ноћи имали прилику да се забавите гледајући уживо програм једне од београдских телевизија у грчком власништву. Имала је госта који нас је забринуто обавестио да је грчка адвокатска комора посумњала у правну основаност одлуке о расписивању референдума – једино је пропустио да нам каже и да је надлежни грчки суд два дана пре гласања позитивно оценио уставност и законитост Ципрасове одлуке.

Да сте гледали – могли сте да помислите да сви они заједно савршено заслужују једни друге.

(Политика, 7. 7. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-53PCategories: Преносимо

2 replies

  1. Зар ово већ није било?

  2. И тако, заклела се земља рају, да се све тајне сазнају! Уредница и то главна, пише ли пише и успева, да на рачун ћирилице и других текстова у последње време, побере и нешто симпатија. Међутим, у пет до дванест, тачније 06. јула освану и ДОСИЈЕ(страна 4.). Парафразирана „званична холандска верзија“. О чему, па наравно о Сребреници. Докуменат објављен још давне 2002, „главна уредница“, се сети, да га објави пет дана уочи премијеровог одласка на лице места. У папазјанији новинарке Милице Димитријевић се наводи, да је „надлежни“ холандски институт и „експерти“ „проценили да је у сребрничкој енклави највероватније страдало 7.500 босанских муслимана, од којих је 6.000 убијено у масовном покољу“. Значи „главна уредница“ и њена сарадница, пуштају у оптицај цифру од 7.500, који ни Хашки трибунал не користи, а не користе тај број ни ови ште се спремају на лежање на асфалту. И још стоји МАСОВНИ ПОКОЉ!? Дођоше стипендије на коначну наплату!

Оставите коментар