Русија уложила вето на британску резолуцију о Сребреници

Русија уложила вето на британски предлог резолуције о Сребреници. Кинези уздржани. САД: Руски вето је још једна мрља на репутацији Савета безбедности. Руски амбасадор је предлог резолуције назвао „политички мотивисаним и контрапродуктивним“

Veto

Руска Федерација спречила је, у Савету безбедности УН, усвајање британског предлога резолуције о Сребреници, називајући тај документ „политичким и контрапродуктивним“, што је амбасадорка САД Саманта Пауер назвала „новом мрљом на репутацији Савета безбедности“.

Представници десет земаља су подржали резолуцију, четири земље су биле уздржане, а амбасадор Русије при УН Виталиј Чуркин је био против.

Руском вету претходила су 24 часа интензивних преговора Британије и Америке са једне и Русије са друге стране око садржаја предлога резолуције, али дипломате нису успеле да пронађу заједнички језик о овом питању.

Несугласице између Русије и Запада покушала је да реши Кина, која је, безуспешно играла улогу медијатора у овом дипломатском спору.

 

Виталиј Чуркин

Виталиј Чуркин

16.50 – Русија уложила вето на британски предлог. Америчка амбасадорка Саманта Пауер, руски вето назвала „новом мрљом на репутацији Савета безбедности“.

16.45 – Кина предложила да се наставе консултације док се не пронађе заједнички језик у вези резолуције о Сребреници.

16.42 – Усвајање ове резолуције било би контрапродуктивно, рекао је Чуркин. „Уколико ставите овај документ на гласање, Русија ће гласати против“.

16.37 – Британски нацрт није конструктиван и изазива сукобе, оптужује само један народ. Такав приступ је политички мотивисан, није легитиман и не служи напретку у БиХ, рекао је Чуркин. „Овај документ неће помоћи постизању мира“.

16.35 – Почиње гласање о предлогу резолуције. Руски амбасадор Виталиј Чуркин предложио минут ћутања за жртве Сребренице.

16.32 – „Чињеница да су све стране починиле злочине, не значи и да су све стране једнако криве“, рекао је шеф УН за људска права.

Јан Елијасон

Јан Елијасон

16.22 – После Елијасона, Савету се, путем видео линка из Женеве, обраћа шеф УН за Људска права, принц Заид. „Како смо могли бити тако кратковиди и нисмо претпоставили да ће бити убистава“, рекао је принц Заед.

16.07 – Почиње седница Савета безбедности. Пре почетка седнице разговарали амбасадори САД и Русије, Виталиј Чуркин и Саманта Пауер. Седница почела излагањем заменика шефа УН Јана Елијасона.

(РТС, 8. 7. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-542



Categories: Вести над вестима

26 replies

  1. Какав шамар Вучићу, и онима који вуку Вучићеве конце!

  2. За ово им скидам капу!

  3. Још се није ”охладио” ни шамар грчког ОХI, а уследио је већ други. Какав дебакл. Сад ће Меркелка своје фрустрације, бесове и комплексе да искали на снисходљивом Вучићу. Његово бескичмено и удворичко држање само ће додатно да је разјари.
    Њихов однос – злостављача и жртве, вечерас ће вероватно да доживи ”процват”.

  4. БОГ НА НЕБУ, РУСИЈА НА ЗЕМЉИ!

  5. Вучић се вероватно извинио Меркеловој због руског вета.
    Тек ће да се извини када буде отишао у Сребреницу да пољуби руку Дураковићу и ”Мајкама Сребренице”.
    Долази и Бил Клинтон, коме ће се вероватно извинити за злочине које је Били учинио према Србима.
    ****** ******** ***** *******.

  6. за Админа,

    Чему звездосање?
    Шта је то било непримерено у наставку коментара?
    Зар треба да почнем да их копирам да бих сазнао шта се не свиђа админу?

  7. @ Василије50

    Крај Вашег коментара био је (мало увијена) претња, зато су стављене звездице. Надам се да ни Вама ни осталима не треба да објашњавам да ОНИ једва чекају такве ствари…

    Александар Лазић

  8. Dobar potez Rusije.
    Jedno prijatno iznenadjenje

  9. Може бити изненађење само за неког ко је велики скептик. Чини ми се, да Брити баш и нису мислили озбиљно, чим су гурали нешто што не може да прође. Нека друга подвала је у току, са које нам се одвраћа пажња.

  10. Стање ствари

    Нема претње, а колико сте храбри мени не смета. Чему било каква прича.анализа на анализу, причам ти причу, страх влада, цензура је ушла у мозак. Ако нам га је уопште и остало за коришћење.

  11. Василије50
    Могуће је, да често нису јасни разлози “звездосања”, али је ваљда јасно и да је то “суверено” право онога чији је сајт. Посебно, ако се пише и коментарише под псеудонимом. Има смисла, да се застане, стави прст на чело и запита: Шта сам то написао? Наравно, да нема никаквог разлога за “прозивање” по питању храбрости и да ли је или није некоме цензура ушла у мозак. Зар Вам се не чини, да су сви који пишу под псеудонимом, сами себе цензурисали?

  12. слободан млинаревић

    Драги мој Млинаревићу очигледно појма немаш како функционише интернет и па да ти објасним у кратким цртама!

    Дакле, ти си пријављен код провајдера који шаље твоју ИП адресу или број када год се ти овде појавиш да коментаришеш. То види и Лазић као што види и твоју мејл адресу. То је твоје име и презиме за овај сајт а ти можеш да ставиш било које име или псеудоним, кога брига.
    Значи, твој провајдер коме плаћаш интернет месечно зна и твоју адресу и име и презиме. Уколико постанеш нападан па почнеш да претиш некоме експлицитно или почнеш да гањаш дечицу преко интернета полиција преко својих компјутера открије твој ИП број и провајдера који мора да им да твоју адресу и ето тебе у бајбокани очас посла.
    Ето, то тако функционише за обичан свет сем оних који се јављају из иностранства јер они неће реаговати због политике сем када јуре европске дилере дроге и педофиле.
    Мој Млинаревићу, ниси анониман никако а да ли си ставио лично име као ник није уопште битно.
    Да не заборавим, и одавде можеш бити најурен, банован, ако се не свиђаш админу. И све иде преко ИП броја и преко мејла.
    Надам се да сам ти мало појаснио ствар, због псеудонима, драги мој.

  13. @Василије50
    Верујем, да је објашњење свима јасно и разумљиво, као што је и мени. Ако “надлежни” знају све што треба о сваком од нас, чему онда псеудоним? Значи скривате се од мене? Надам се, да се слажете, да свако на свом сајту уређује правила и брише оно што му се не свиђа?

  14. Млинаревићу,
    Пошто мени твоје име ништа не значи, шта би теби значило моје?
    И зашто бих ја веровао да је ово твоје право име?
    Мени није важно било право или не.
    Што се тиче сајта, власник може да ради са њим шта год му је мило, да пише , брише, цензурише, мање или више.
    Као што ја могу куда ми је мило, велики је интернет и широк ако ми није по вољи да бришу зато што цвикају.
    Ено Реџеповића, укинули га а он се повратио па им опет тура прст у око, баш како ваља.

  15. @ Василије50

    Нећу се спуштати на Ваш ниво и одговарати на очите увреде које сте ми упутили.

    Уместо тога, узмите оно што сте написали и окачите на Фејсбук профил, да проверите “има ли ту увреде или не”?

    Сама чињеница да је “надлежним службама” позната ваша IP адреса (и мени), не значи АМА БАШ НИШТА: за све објављено на сајту, укључив и коментаре, одговара ВЛАСНИК САЈТА, то јесте лице на које је регистрован домен. И тачка, нема ту сад приче како је неко кукавица а неко храбар (преко туђих леђа и кад не одговара ништа).

    Александар Лазић

    ПС. Користан линк, пре него ону “неспорну” реченицу окачите на Фејсбук

    http://www.koreni.rs/20-specijalaca-mu-upalo-u-kucu-zbog-komentara-o-vucicu-na-fejsbuku/

    20 specijalaca mu upalo u kuću zbog komentara o Vučiću na Fejsbuku!

    Oko 20 specijalaca iz Beograda upalo je u kuću Dejana Milojevića iz Aleksinca zbog navodnog vređanja Aleksandra Vučića putem komentara na Fejsbuku.

  16. И сигурно да није реч о усамљеном инциденту. Не треба да будемо глупи и наивни и да тупавим претњама навлачимо себи беду на врат. Притом много може да се изгуби, друго ништа не може да се добије и треће, што би Шћепан Шћекић рекао, то није мој ниво 🙂

    Истинаје да ни убедљива критика неће преумити напредњачке перјанице али ће допринети да се ми боље освестимо и ојачамо своје позиције. За њихове страначке јуришнике, ботове и другу менажерију не треба да нас је брига и не треба да им дамо повода да онемогуће наш рад. И ту мислим на рад Стања ствари, објављивање опозиционих текстова и овде и другде, слободно коментарисање и све оно што је заступљено.

    Укратно: не смемо бити глупи!

  17. g. Laziću,
    ”Стање ствари не одговара за ставове коментатора”…..Ово пише у вашим правилима што би значило да сте ви невини.
    Када ви објавите коментар како знате да се он неће допасти властима. Значи треба коментарисати неутрално, лепо време , тичице цвркућу и ником ништа.
    То би значило да и чланци које објављујете треба да буду такви, неутрални.
    И каква је увреда, толико опасна, у којој констатујем да је извињавање код сваке бандере чињеница коју смо ми већ спознали одавно. Коме се све бивши председник није све извињавао, на крају и бандерама.(претпостављам да је то у питању)
    Весну Веизовић су хапсили јуначине и…
    Могао бих сада да пишем о страху, кукавичлуку , себичлуку свему ономе што је почело да нас краси као људе. Када је већ тако онда нико од нас нема право ни да писне, нека чека оних двадесет и неког другог да му скине актуелну беду са врата.
    Немам профил на Фејсбуку, то је за дечурлију и шпијуне, да се играју.

  18. За “Василија 50”

    Може Лазић да пише “да не одговара за ставове коментатора” колико оће, али суштина је у овој пресуди суда по ЛГБТ притужби.

    Gej strejt alijansa (GSA) želi da obavesti javnost da je njenoj Pravnoj službi dostavljena prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu kojom se usvaja tužba GSA protiv dnevnih novina „Press“ d.o.o. i kojom se utvrđuje da tekstovi – komentari čitalaca objavljeni 2. jula 2009. godine na Internet sajtu Press online predstavljaju govor mržnje prema LGBT populaciji, kao i da je Press dopuštanjem i omogućavanjem da se navedeni komentari postave na sajt diskriminatorski postupao prema ovoj populaciji.

    http://gsa.org.rs/2011/06/prva-presuda-zbog-govora-mrznje-protiv-lgbt-populacije-presuda-dnevnim-novinama-press-po-tuzbi-gej-strejt-alijanse/

  19. Антикомуниста (и антиекумениста)

    Одлично, фластер на уста, катанац на тастатуру, ни реч да се чује или да буде написана.
    Лећи доле и покушати се претворити у гмизавца. У принципу, то је успело већини. Зато сада имамо то што имамо а немамо више оно што смо имали. То што смо имали никоме више није важно. Важно је оно што ћемо имати а нећемо имати ништа. Само ћемо имати успелу трансформацију у гмизавце и забележено истакнуто место у еволуцији како је и то некоме успело.
    И једно питање?
    О чему расправљају и чиме се баве гмизавци, тек онако, да ми неко објасни?

  20. Василиjе 50
    Имам симпатиjе за Ваше ставове!
    Бивало je и: “сто наших за jедног швабу”, па су ипак изгубили рат!
    СЛОБОДА je нестално стаюе!
    Стално нам je oтимаjу!
    За СЛОБОДУ су потребне жртве!
    А жртвовати се могу само одважни и храбри!

  21. Miroslav Andjelković

    Да, то је питање става и принципа и на крају хтења да се брани народ. И овде и у рову ако затреба.
    Зашто би наши преци били бољи од нас када је одбрана отаџбине у питању!

  22. @Miroslav Andjelković
    @Василиjе 50
    Добро би било да нам објасните о чему то расправљају они који нису гмизавци и где. Када је реч о ставу принципу и хтењу да се брани народ, зар мислите, да се коментарисањем БРАНИ н.народ? Лако је имати симпатије, имам и ја, али наше ставове изражене кроз лаконске коментаре, проглашавати за неку храброст, чини се претерано. А ако сте покренули питање храбрости, данас и у овом времену, покушајте и одговор да дате.

  23. слободан млинаревић

    Мислим да је храброст у било ком погледу за тебе непозната категорија. Твоје је да овде дрндаш вуну и ништа не кажеш. Кажи нешто што има смисла у овом времену, напокон.

  24. @Василије50
    Ја само свој лик из огледала не преносим на друге. Наравно, да ниси способан, да одговориш на постављена питања, а празно бусање у груди, знаш добро коме бићу припада. Што се тиче дрндања, ја сам спреман и да признам, да ДРНДАМ, али ти изгледа ниси способан да сопсвено дрндање приметиш. И још замишљаш, да си нешто смислено саопштио, изузев “ја сам храбар, а ви остали, појма немате шта је храброст”.

  25. Поштовани пријатељи, немојмо се препуцавати и вређати. Бар не данас, кад је непријатељ посебно активан. Поздрављам вас!

  26. @Јован Илијин
    Поштовани господине , не прија ми, када неко нешто пише, изговара, а није доследан. Тако нас је, по другом тексту, Василије упутио на сајт Српске акције на коме пише:
    “Очекујемо да се у опхођењу негује култура дијалога тако да вређања, позиви на криминалне, или злочиначке активности, неће бити дозвољене. Такође неће бити дозвољено троловање, роварење по сајту припадника служби, коришћење дуплих никова, сексуално злостављање, малтретирање коментатора , као и друге негативне активности усмерене против сајта. Администратори сајта имају право да у сваком тренутку, са или без опомене, удаље са сајта појединце чија је активност на било који начин усмерена против сајта, коментатора или оних који подржавају овај сајт.” И сада “неки” администратори тог сајта “имају право да у сваком тренутку, са или без опомене, удаље са сајта појединце”, неки као Лазић то право „нема“
    Као што се види, јасно је да свуда постоје ограничења, али то нема право Лазић, који је потпуно јавно све о сајту објавио, за разлику од Српске акције, где нема података о лицима која су основала сајт? Као да се зараза двоструких аршина проширила? По мени, нама да се јутиш, када ти звекну и нешто ружно. Међутим, када неко напише „О чему расправљају и чиме се баве гмизавци?“, личи ми на генералисање, трпање свих у исти кош, па ми се чини, да није за прећуткивање. Питам се, да ли се неко осећа прозваним гмизавцем?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading