Час веронауке у Паралији уз Светосавско звонце 

У  Паралији (Грчка), после вечерње службе, одржан је час веронауке на српском језику за децу и одрасле.

This slideshow requires JavaScript.

Група деце из Прве Основне школе из Ваљева и њихове учитељице као и њихове мајке, који бораве на летњем одмору, посетили су вечерас највеће духовно и културно знамење, веома познатог туристичког центра Грчке у Паралији, храм Свете Великомученице Фотине.

Отац Ненад у олтару

Отац Ненад у олтару

У том храму је о лепоти Православне вере и братске слоге Грка и Срба, као и о градњи грчком Чудотворцу Светом Нектарију Егинском коме се управо ових дана гради храм први у СПЦ и то у Ваљеву, казивао им је свештеник Ненад Андрић, такође из Ваљева, који по благослову Светог Архијерејског Синода СПЦ, врши света богослужења на српском језику и црквенословенском у овом приморском граду, а за духовне потребе Православних верника који проводе овде летњи одмор. Овом приликом отац Ненад је даривао деци поклоне од редакције Светосавског звонцета.

Попадија Катарина поје на богослужењима

Попадија Катарина поје

Храм у Паралији је саграђен 1984. године на древним темељима из 17. века цркве Свете Великомученице Параскеве. Из тог периода сачувана је дрвена икона Свете Параскеве, посебно је изграђен трон за ову велику Светињу, у којој се чува и где се излаже народу за целивање.

Радосна дечица, којој видно прија боравак у Грчкој, отпевали су у храму неколико родољубивих песмица, али и Пресветој Богородици, што је измамило осмех и понеку сузу радосницу присутнима у цркви.

(Стање ствари)

Литургијско сабрање у Паралији у Грчкој

У грчком туристичком граду Паралији, у храму свете мученице Фотине, од данас 21. јуна 2015. Године, на празник светог Теодора Стратилата, отпочело је служење  светих богослужења на српском језику, и савршаваће се до краја септембра ове године

spc-paralija

Иначе, ова богослужења се врше по благословима Патријарха српског Иринеја и Митрополита китруског Георгија, а ради духовних потреба српских и других православних словенских народа. На светој Литургији, којом је началствовао Митрополит триполијски и све Либије Теофилакт из Александријске Патријаршије, саслуживали су протојереј–ставрофор Ненад Андрић из Ваљева, отац Агатоник из Паралије и јерођакон Пантелејмон, секретар Митрополита китрурског Георгија, у присуству великог броја верника из Грчке, Србије, Републике Српске, Русије и Румуније.

Свакодневно се врше вечерња богослужења на српском језику у 21.00 ч., а недељом и празницима свете Литургије у 9.00 ч. Такође, верници који желе да се исповеде, да им се прочита молитва за здравље или воде духовне разговоре, могу се јавити српском православном свештенику при храму свете мученице Фотине после вечерње службе.

(Сајт СПЦ, 21. 6. 2015)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-52A



Categories: Српско православно стање

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading