Русија запретила ветом, седница СБ УН одложена за 21 сат

ЊУЈОРК– Седница Савета безбедности Уједињених нација, на којој треба да буде размотрена резолуција Велике Британије о Сребреници, одложена је за 21 сат по средњоевропском времену, саопштио је председавајући СБ УН, амбасадор Новог Зеланда Џерар ван Бохемен.

Са заседања Савета безбедности УН

Са заседања Савета безбедности УН

Претходно је Кина, стална чланица Савета безбедности УН, предложила да се гласање у Савету безбедности УН о резолуцији о Сребреници одложи док се не постигне консензус свих чланица овог тела светске организације.

Седница Савета безбедности била је заказана за 16 сати, па померена за 17 по средњоевропском времену.

Кинеско министарство спољних послова обавестило је Србију да је њихов став да се гласање о предлогу резолуције о Сребреници одложи док се не постигне консензус свих чланица.

Кина сматра да предложени текст не иде у прилог помирењу у региону и да о њему нема сагласности ни свих народа у БиХ.

Русија није поднела свој предлог резолуције.

Текст британске резолуције апсолутно је неприхватљив за Србију.

Премијер Александар Вучић оценио је недавно да документ није у циљу помирења већ да је напротив продубио поделе и пробудио тешке емоције у региону.

АФП: Русија претила ветом, уследиле консултације у СБ

ЊУЈОРК – Русија је данас чланицама Савета безбедности УН саопштила да планира да уложи вето на текст британске резолуције, након чега су сазване хитне консултације, јавио је Франс прес, позивајући се на неименоване дипломате.

Француска агенција преноси да је седница Савета безбедности УН одложена пошто су САД и Русија одржале хитне разговоре о нацрту британске резолуције о Сребреници.

Заменик амбасадора Русије при УН Петр Иличев оценио је да нацрт „ствара поделе” и да је фокусиран само на „једну страну конфликта”.

Танјуг

(Политика, 7. 7. 2015)

Шеста верзија британског предлога: Фарса са резолуцијом о сребреничкој трагедији

Лондон пети пут променио процену о жртвама сексуалног насиља, а шеста верзија британског документа више не садржи формулацију о забрани порицања геноцида

Помену сребреничким жртвама у Вестминстерској опатији присуствовао је јуче британски премијер Дејвид Камерон (Фото: Бета)

Помену сребреничким жртвама у Вестминстерској опатији присуствовао је јуче британски премијер Дејвид Камерон (Фото: Бета)

Како се мењао спорни део

Прва верзија: неколико десетина хиљада жена, девојака, мушкараца и дечака било је жртва сексуалног насиља у БиХ, укључујући и Сребреницу 

Друга верзија: хиљаде жена, девојака, мушкараца и дечака на свим странама биле су жртве сексуалног насиља током сукоба у БиХ, укључујући и Сребреницу 

Трећа верзија: хиљаде жртава сексуалног насиља на свим странама сукоба у БиХ, укључујући и Сребреницу

Четврта верзија: хиљаде жена, девојчица, мушкараца и дечака биле су жртве сексуалног насиља на свим странама сукоба у БиХ, укључујући и Сребреницу 

Пета и шеста верзија: процењује се да је било хиљаде случајева сексуалног насиља са жртвама на свим странама током сукоба у БиХ, укључујући и Сребреницу

*    *    *    *

Прихватање трагичног догађаја из Сребренице као геноцида предуслов је за помирење, стоји у шестом, последњем нацрту британске резолуције о Сребреници који је у Београд стигао свега 24 часа пре седнице Савета безбедности на којој би овај документ требало да се нађе. Из Њујорка није стигла званична потврда да ће се ова резолуција наћи на дневном реду, а нема ни информација шта се дешава са руским предлогом резолуције, због кога је британски текст и претрпео пет измена.

У најновијем „папиру” из Лондона стоји и да се политички лидери на свим странама позивају да „признају и прихвате чињенице о доказаним злочинима које су утврдили судови”. Како се даље каже, у том контексту „осуђује се порицање као ометање напора који воде помирењу и признаје да је наставак порицања дубоко забрињавајући за жртве”. Дакле, овако сада изгледа трећа тачка најновије верзије британске резолуције, што је заправо покушај да се ублажи формулација из претходних верзија документа. У пет претходних нацрта стајало је стриктно да се „осуђује свако порицање геноцида у Сребреници као и других доказаних ратних злочина и злочина против човечности почињених током сукоба у Босни и Херцеговини, које би отежавало напоре ка помирењу”.

У петој, а затим и у шестој верзији нацрта резолуције коју је „Политика” јуче добила на увид (амерички амбасадор Мајкл Кирби је прошлог петка прогнозирао да ће вероватно стићи и пети и шести нацрт), руком су прецртане „жене, девојке, мушкарци и деца” и остао је само онај део у коме се каже да се процењује да је било „хиљаде случајева сексуалног насиља са жртвама на свим странама током сукоба у БиХ, укључујући и Сребреницу”. То је, иначе, формулација која је стајала и у трећем нацрту резолуције. Тиме је Лондон по пети пут променио своју процену како о броју жртава сексуалног насиља тако и о томе над ким је ово насиље почињено. Овај део резолуције био је најспорнији за Београд, па су се формулације час ублажавале, час пооштравале.

Акција „Сребреница – да се не заборави и никада, никоме и нигде не понови”: „Жене у црном” испред „Руског цара” у Београду (Фото: Бета)

Акција „Сребреница – да се не заборави и никада, никоме и нигде не понови”: „Жене у црном” испред „Руског цара” у Београду (Фото: Бета)

Према сазнањима нашег листа, данашњој седници СБ у Њујорку неће присуствовати нико из српског државног врха. Али неће бити ни представника Босне и Херцеговине јер у председништву те државе не постоји сагласност око резолуције. Наиме, овај текст подржава Бакир Изетбеговић, бошњачки члан председништва, док је српски члан председништва и председавајући овог тела Младен Иванић упутио недавно писмо амбасадорима земаља чланица СБ УН, затраживши да се не усвоји резолуција о Сребреници.

И у јучерашњој верзији свог предлога Велика Британија остаје при томе да се „најоштрије осуђује геноцид у Сребреници како је то утврђено пресудама Хашког трибунала и Међународног суда правде”. У овој тачки налази се и осуда свих ратних злочина и злочина против човечности почињених у БиХ. И даље се инсистира на томе да државе чланице УН у образовне програме унесу лекције из прошлих геноцида и ратних злочина. Од треће верзије стоји и формулација о „невиним жртвама” на свим странама сукоба.

————————————————————

Александар Вучић: Сваки покушај урушавања Републике Српске наићи ће на отпор Србије

Према оцени премијера Србије Александра Вучића, ова резолуција ће утицати на Србију и регион без обзира на исход гласања у СБ, али, како је додао, сваки покушај урушавања Републике Српске наићи ће на отпор Србије.

„Ако резолуција не буде изгласана, то би била добра вест за Србију и регион. Ако буде изгласана, то ће бити тешка вест, али борићемо се, изградићемо још мостова и фабрика, економски ћемо ојачати земљу и, сигуран сам, у потпуности победити”, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара шта очекује од предстојеће седнице СБ УН.

Премијер је додао да је Србија мала земља, да нема права да очекује нешто од великих сила, попут вета Руске Федерације на резолуције, већ само од себе, своје владе и народа.

„А вама, Енглези, и свима осталима, хвала на пријатељству које сте показали, а ми Срби чуваћемо себе и свој образ. Ми Срби смо спремни да се поклонимо туђим жртвама, али немојте да нас терате да се осећамо понижено, то нећемо дозволити”, истакао је премијер и додао да на намере да се Србија прогласи јединим кривцем за ратове на подручју бивше Југославије треба одговорити још напорнијим радом и трудом.

„Морамо да радимо још два пута више, да се боримо да направимо успешнији економски систем, да бисмо имало још већу снагу да им се супротставимо”, рекао је Вучић.

peta-i-sesta-verzija-nacrta

У петој, а затим и у шестој верзији нацрта резолуције коју је „Политика” јуче добила на увид, руком су прецртане „жене, девојке, мушкарци и деца” и остао је само онај део у коме се каже да се процењује да је било „хиљаде случајева сексуалног насиља са жртвама на свим странама током сукоба у БиХ, укључујући и Сребреницу”

Према његовим речима, српски народ ће поносно и усправне главе ићи свуда.

„Представљаћемо се као Срби, нећемо ни од кога крити коме припадамо јер нисмо криви. Поготово није криво 99,99 одсто Срба којима би неко лепио етикету колективне кривице”, истакао је Вучић, а на питање новинара која је политичка позадина доношења резолуције, он је оценио да пошто само на томе инсистирају, а друго их не занима, „недвосмислено је да имају политичку намеру да то злоупотребе”.

Додао је да остаје да се види да ли ће то довести до додатних притисака на Републику Српску, а касније и на Србију.

„У сваком случају, знаћемо како на то да одговоримо – радом и марљивошћу. И до сада се нисмо плашили да тако моћној сили кажемо да се не слажемо са њом и да не могу да нас натерају да прихватимо да себе понижавамо, ако они већ хоће да нас понижавају”, рекао је Вучић нагласивши да ће отпор Србије британској резолуцији о Сребреници бити политички миран, као и сваки покушај урушавања и уништавања Републике Српске.

„Србија је дужна по Дејтонском споразуму да штити Републику Српску и тај посао ћемо обавити чувајући мир и стабилност у региону”, рекао је српски премијер.

Јелена Церовина

(Политика, 7. 7. 2015)

Дејвид Камерон: Никада не смемо заборавити шта се десило у Сребреници

Лондон – Британски премијер Дејвид Камерон изјавио је на комеморацији жртвама масакра у Сребреници у Вестминстерској опатији да се никада не сме заборавити шта се догодило у Сребреници пре 20 година.

Бакир Изетбеговић у Вестминстерској опатији (Фото: Бета)

Бакир Изетбеговић у Вестминстерској опатији (Фото: Бета)

Комеморацији у Вестминстерској опатији, једној од најважнијих британских цркава, присуствовало је више стотина Бошњака и Британаца.

Британски премијер је рекао да је 20. годишњица геноцида у Сребреници тренутак да се подсети на страдање хиљада људи, као и њихових породица, пренео је Би-Би-Си. „Двадесета годишњица је тренутак да се сетимо многих хиљада који су изгубили животе, да се сетимо њихових породица и несталих, као и чињенице да се за многе – укључујући ’Мајке Сребренице’ – агонија наставља сваког дана, непомућена проласком времена”, рекао је Камерон. „Морамо потврдити нашу одлучност да спречимо геноцид у будућности”, рекао је британски премијер.

На церемонији је говорила и Мунира Субашић, председница удружења „Мајке Сребренице”.

На комеморацији је говорио и лорд Педи Ешдаун, који је био високи представник за БиХ 2002. године. „Да ли грешком, лошом проценом, немогућношћу да појмимо или просто непажњом, стајали смо по страни када није требало. Зато треба да се сетимо Сребренице, не само да скренемо пажњу на оне који су патили, већ као и упозорење свима нама шта се деси као окренемо леђа”, рекао је Ешдаун.

Широм Велике Британије организовано је око 100 догађаја поводом 20. годишњице геноцида у Сребреници.

Бета

(Политика, 6. 7. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-52S



Categories: Вести над вестима

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading