Александар Апостоловски: Алексис и Александар

Aleksandar-ApostolovskiАко не рачунамо Србе у десетодневном расејању који летују у Халкидикију, те вероватно, кад размишљају о Алексису Ципрасу, подижу један од прстију, вероватно средњи, због испражњених продавница и раста цена, што је уобичајени манир аристотеловаца кад год избије криза, Срби у отаџбини обожавају младог грчког премијера. Не, додуше, као Владимира Путина. Али као његову прву пратиљу, сасвим сигурно.

Као симбол отпора немачком економском експанзионизму и рестриктивним мерама штедње, Ципрас не изазива само наду у очима Борислава Стефановића и комесара Јове Бакића него и читавог мноштва политичара који би да заузму упражњено место на левици. Ципрас осваја симпатије обичног света, који је, према многим истраживањима, већински опредељен против Европске уније, коју, ваљда се то разуме, представља фрау Ангела.

Међутим, у овдашњем обожавању Ципраса постоји уобичајена политичка и идеолошка конфузија, која нам је својствена као што је Грцима својствено да се, у правилним историјским размацима, енормно задужују. Тешко је разумети логику, што је још једно грчко завештање – уз дугове и античке драме – тога што са једне стране волимо антинемачку побуну радикалног левичара, а истовремено већински подржавамо некадашњег радикалног десничара, а сада напредног Европљанина Александра Вучића.

Мада нам је амерички амбасадор Мајкл Кирби, као нацији, дао дијагнозу која би могла да објасни такво понашање, оно је заправо доказ да је идеологија у бављењу политиком давно превазиђена категорија. Дакле, Ципрасова политика је апсолутно супротна Вучићевој. Док се Алексис наметнуо као вођа покрета отпора против Ангеле Меркел, дотле се Александар намеће као његов антипод, трудећи се да се истакне као највећи следбеник Ангелине политике у југоисточној Европи. Отуда то што ће Меркелова преспавати у Београду не изазива код Вучића одушевљење због могућности да и њој да ваучер јер летује у Србији већ због тога што је то још једна симболичка порука да се Србија налази на Ангелином путу.

На шта у овом тренутку рачуна Алексис Ципрас? Можда на то да ће савршеним блефом јужна браћа поново опељешити благајну еврозоне, а потом навалити и на ситниш. Наиме, управо су испразнили и последњи банкомат.

Не треба бити Аристотел па схватити због чега Алексисова покерашка партија живота опчињава Србе. После дужег времена, Срби нису главни актери глобалног џумбуса, већ из својих соба, пошто немају за летовање, посматрају како ће се завршити драма ЕУ. И коначно – та драма није српска.

(Политика, 2. 7. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4Zo



Categories: Преносимо

7 replies

  1. На шта је спала Политика!

  2. Дечко је у тренду! Не силази са страница ПОЛИТИКЕ, а стални је гост и на “јавном” сервису. Треба се ту одржати и што дуже задржати. Како би то успео, ако није “мали од кужине”. А и свестран је. И политика и гробља и туризам! Шта ли ће бити још?

  3. Циничан, али не и недуховит опис менталног стања Грка и Срба (код кућа и у десетодневном расејању)- па је онда и логично то што се првим коментаторима не допада – болно уједа.

  4. @Јован Јовановић
    Може се и тако схватити, али ако га тако схватимо у УВОДНИКУ Политике му није место. Као да сте га Ви погрешно разумели?. Мене болно уједа, када аутор напише:” да ће савршеним блефом јужна браћа поново опељешити благајну еврозоне”. Таква глупост и удворичка мисао говори све о аутору, а Ви као да је нисте приметили? Замислите Грци или нека друга сиротиња, ПЉАЧКА ЕВРОЗОНУ!! Таква мисао може да падне на памет само некоме који је у фази дубоког увлачења.

  5. @слободан млинаревић

    Фаза увлачења је одавно прошла. Сада је фаза куповања пертли али изгледа да Смајловићка ту штеди по препоруци владе. Може и шарене, лакше их је уочити.

  6. @Јован Јовановић

    Да неко може имати веће захтеве у погледу квалитета новинског написа, или да му је укус можда истанчанији од Вашег, ту могућност потпуно искључујете:).
    O поимању ”духовитости” да и не причамо.

  7. Српско родољубље је дефинитивно губитничка политичка опција. Ако не на другом примеру, а оно на подршци Ципрасу то се најбоље види. Српско родољубље почива на две реченице: прва је Берлин капут, а друга Вива ла револусион. Катастројка!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading