Александар Вучић: До краја године веће плате и пензије, посебно просветарима

БЕОГРАД – Премијер Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће до краја године уследити повећање плата и пензија, највише просветарима.

Фото: Танјуг

Фото: Танјуг

Он је, гостујући у емисији Тешка реч, рекао да под тим мисли и на враћање смањених плата и пензија на ниво пре смањења, али и на повећање онима којима нису била смањивана примања.

Просветарима ћемо највише да повећамо примања. Они су најоштећенији, јер су једини који нису имали могућност додатних прихода. Такође ћемо повећати здравственом и социјалном сектору, као и војсци и полицији. Нећемо да повећамо примања управи, објаснио је премијер.

Он је обећао пензионерима, којима је смањена пензија за десет одсто и онима који имају пензије ниже од 25.000 динара, да ће пре краја године видети значајно побољшање у својим новчаницима.

Вучић је указао на добре резултате спроведених економских реформи, које су смањиле буџетски дефицит за 100 милијарди динара у поређењу са првих шест месеци прошле године.

На основу тих резултата Србија је, према његовим речима, међу најбољима у Европи, те је то и разлог што имамо поштовање код великог броја земаља.

Рекавши да сматра да нам није страшно лоше, али ни јако добро, јер још увек има људи који лоше живе, Вучић је указао да је мало тога поскупело.

„Ми ћемо пре краја године ићи на повећање плата и пензија. Део је враћање, а биће повећана и онима којима нисмо смањивали”, прецизирао је. Он је додао да се не плаши нашег рада, већ спољних околности.

—————————————–

Вучић: О телекомуникацијама више од очекиваног, о ЗСО – борба

БЕОГРАД – Премијер Александар Вучић сматра да је у разговорима у Брислеу по питању телекомуникација постигнуто и више него што смо очекивали, али је, истакао је, по питању Заједнице српских општина – „борба у току”.

Вучић је гостујући на ТВ Пинк рекао да Приштина жели да ЗСО буде на нивоу невладине организације, без јавних овлашћења, и да заједница, малтене, практично има мања права него што их имају општине.

Како је објаснио, и у Бриселском споразуму пише, у тачки 4. да општине имају право да одређена колективна права пребаце на ЗСО, а да се и не говори о правима у области урбанизма, просвете, здравства…

Он је додао да се у последњој рунди дијалога постигло то да имамо право на „озбиљно финансирање ЗСО”, што је, истакао је, веома важна ствар.

Вучић није могао да прецизира када ће се разговори наставити, али је поновио да ми јесмо за дијалог, за компромис, али да одређене границе не можемо да пређемо.

Одбио је, како је рекао, да нас „увуку у невероватну причу” око моста на Ибру.

Премијер је рекао да приштинска делегација тражи да се склони Парк мира и додао да су Срби уплашени, да негативно реагују на отварање моста за саобраћај , те подсетио да при том постоје још два моста која су отворена за саобраћај.

Говорећи о енергетици, Вуцић је навео да не пристаје и да никада неће потписати ништа чиме би се предала имовина Србије.

—————————————–

Нећу се кандидовати за председника

БЕОГРАД – Премијер Србије Александар Вучић истакао је вечерас да не намерава да се кандидује за председника Србије.

Он је, гостујући у емисији Тешка реч, казао да га то место не интересује.

– Поштујем рад председника Томислава Николића и ми подржавамо његов рад, нагласио је Вучић.

Српски премијер је, упитан о промени Устава, рекао да се ради о опсежном питању за цело друштво, око којег посао треба да се заврши крајем 2017.

Треба много да разговарамо како и на који начин, објаснио је Вучић, додајући да нам је то потребно, између осталог, због правосудног система и уласка у ЕУ.

(Taнјуг/Политика, 30. 6. 2015)

Ројтерс јавља шта све Србија распродаје од државне својине

Како извештава Ројтерс Агенција за приватизацију је покренула, у уторак 30.06., продају државних медија, укључујући и 72 године стару, некадашњу југословенску, данашњу српску државну новинску агенцију Танјуг.

rasprodaja-sale

Продаја је у складу са  законом који је усвојен у августу прошле године, и којим се предвиђа крај државног власништва у медијском сектору.

Ројтерс наглашава да је приватизација је део настојања Србије да се придружи Европској унији па да због тога влада Србије планира да смањи јавни сектор распродајом државних предузећа са циљем да би прибавила за српски буџет 1,2 милијарде евра (1,3 милијарде долара).

Британска агенција додаје да Влада Србије све ово ради у складу са обавезама које је српска страна преузела пред Међународним монетарним фондом.

Даље, у свом извештају Ројтерс наводи да је тендер за распродају државних медија објављен у београдском дневнику Политика. У огласу се предвиђа да аукције за куповину државних медија треба обавити  између 3. и 14. августа.

Ројтерс подсећа да је Танјуг државна телеграфска агенција која је формирана 1943. од стране југословенских комунистичких партизана, а да је постало је новинска агенција Србије 1995, након распада Републике Југославије 1991. године.

Британска новинска агенција наводи и да Агенција за приватизацију процењује да ће почетна цена за Танјуг на аукцији бити само 761.000 евра (850,400) и додаје да у  2012. години, Танјуг имао укупну активу 181.7 милиона динара (1,69 милиона $) и укупна добит од 1,3 милиона динара, те да запошљава око 200 људи.

На крају Ројтерс  у свом извештају процењује да ће почетне цене за свих 38 државних медија на распродаји износити једва око 10 милиона евра.

Извор: Serbia launches sale of state-run news agency, 37 other media
Прилагодио на српски: Србин.инфо

(Србин.инфо, 30. 6. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4YmCategories: Преносимо

1 reply

  1. Очигледно Његово Височанство АВ сматра да су грађани Србије ако не дебили (IQ од 25-до 50) онда барем морони (IQ од 51-до 75) и да нам може продати свако замајавање.
    Па та обећана повећања су да се не бунимо док крчмимо Телеком и још штошта друго.
    Ако му крчмљење Телекома и друге државне имовине прође свечано треба да признамо не да смо морони или дебили већ идиоти (IQ од 0-до 25).
    А ови из света већ одавно сматрају да смо идиоти када трпимо овакве као АВ.

Оставите коментар