Владимир Путин: Света дужност Руса да остану верни патриотским вредностима

Света дужност Руса је да остану верни великим вредностима патриотизма, као и да поштују ветеране Великог отаџбинског рата, изјавио је председник Русије Владимир Путин на додели признања „Град војне славе”.

Фото: vostok.rs

„За Русију и наш народ 22. јун је посебан датум. Тог дана пре 74 године нацисти су подмукло напали нашу земљу и почео је Велики отаџбински рат. Совјетски народ је прошао кроз најтеже муке и платио цену огромним бројем жртава како би одбранио слободу своје домовине, убедљиво победио тешког противника заваљујући свом јединству и безграничној љубави према домовини”, рекао је Путин, а преноси РИА „Новости”.

„Наша света дужност је да будемо верним тим великим патриотским вредностима, негујемо сећање на подвиге наших очева и дедова и поштујемо наше ветеране”, истакао је руски председник.

Према његовим речима, додела признања „Град војне славе” је постала не само традиција, већ и „симбол наше посвећености генерацији победника”.

Председник Русије је, такође, на Дан сећања и жалости положио венац на гроб незнаног јунака у Москви и тиме одао почаст палим борцима у Великом отаџбинском рату. Путин је 12. јуна на церемонији додела државних награда поводом Дана Русије изјавио да је идеал патриотизма толико јак у Русији, да никоме неће поћи за руком да „декодира нашу земљу” и прекроји је по својим мерама.

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

(Руска реч, 22. 6. 2015)

Патријарх Кирил: Велики отаџбински рат је био страшан испит за цео народ

Брест, 22. јун 2015. г.

„Зар страшна искушења Великог отаџбинског рата и 70. годишњица Победе коју обележавамо ове године нису доказ и трпљења, и искуства, и наде, и љубави Божије, која је Духом Светим ушла у наша срца? Зато празник Победе за нас није просто историјски дан, није просто световни празник“, истакао је Његова Светост патријарх Кирил обративши се верницима после Свете литургије у храму Васкрсења Господњег у Бресту 21. јуна.

brestovska-550

„Рат има огроман духовни значај, зато што је то био страшан испит за цео народ, онај народ који је одступио од Бога, који је изгубио веру и почео да руши своје храмове и манастире, који се скоро одрекао Бога… Али пред лицем страшног непријатеља одиграо се препород вере. У рововима на првим борбеним линијама, у Брестској тврђави није било неверујућих људи. Много пута сам разговарао с ветеранима и сви су говорили исто: у рововима на првој борбеној линији нема неверујућих. Зато што ништа осим силе Божије не може да спаси човека који испуњавајући наредбу и поштујући заклетву иде у сусрет смрти“, истакао је патријарх.

Са руског: Марина Тодић

(Православие.ру, 22. 6. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4RU



Categories: Вести над вестима

1 reply

  1. Рекао бих, да је поучно!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading