Никола Варагић: Православнословенскогрчко-турскомуслиманско балканска конфедерација?

Поводом текста Ruski ambasador Ivancov za „Avaz“: U Srebrenici se dogodio genocid!

a-1862015

Да ли су Енглези и остали лукави Латини заиста толико лукави, а Срби и Бошњаци наивни, па ће успети да спроведу – и овај пут – тактику „завади па владај“?

Све је то повезано и са односима Русије и Турске, посебно око гасовода, са догађајима у Македонији, са овим привођењима бошњачких и албанских злочинаца по српским потерницама…

Да ли Србима, без обзира на деловање Енглеза, одговара заоштравање односа са муслиманима у региону?

Како одговорити на мржњу Бошњака према Србима, која постоји и без подстицаја од стране Енглеза и осталих Латина? Да ли је решење да се међу Србима одобрава и подстиче мржња према Бошњацима?

Да ли ће Турска и Русија подстицати нетрпељивост између Бошњака и Срба?

Да ли је дошло време за постизање договора између Русије и Турске, Србије (са РС) и федерације БиХ – између православних Словена и Грка и муслимана из Турске и под утицајем Турске? Како решити албанско и македонско питање у том случају?

Да ли треба ићи ка православнословенскогрчко-турскомуслиманско балканској конфедерацији која је чврсто везана за Евроазијску унију?

i-1862015

***

Балканска конфедерација

У свом последњем интервјуу проф. др Игор Панарин, декан Дипломатске академије Министарства иностраних послова Русије, рекао је да би имало пуни смисао да и Србија буде укључена у састав Евроазијске уније чије формирање је пре неколико дана иницирао председник Владе РФ Владимир Путин.

Да ли је то резултат само ваших личних промишљања и закључака или имате нека сазнања да Србија већ фигурише у плановима премијера Путина који се тичу Евроазијске уније?

– Што се тиче Србије, све што сам рекао део је мојих личних геополитичких погледа. Пре пет година сам започео израду Глобалне концепције формирања Евроазијске уније.

(…) Мислим да би поред Србије у Евроазијски савез постепено могле да буду прикључене и друге балканске земље. Постепено, до 2020. године, могла би да буде основана и Балканска конфедерација са главним градом у Београду. Управо у оквиру Балканске конфедерације, чији члан може да постане и Албанија, могуће је решити проблем Косова. Косово потенцијално може да постане посебан регион са специјалним статусом, под утицајем четири земље: Албаније, Македоније, Србије и Црне Горе.

(…) Београд треба да постане главно саобраћајно средиште земаља Евроазије и Блиског Истока, тачка у којој ће се Балкан консолидовати, а такође – центар Балканске конфедерације.

ip-1862015

(…) Ми смо са пажњом слушали Ваше ставове о Турској. Како коментаришете јачање и ширење турског присуства и утицаја на Балкану, посебно активности њеног премијера Ердогана?

– Турска је потенцијални регионални центар Евроазијске уније. Премијер Ердоган је снажан и харизматичан политички лидер који покушава да обнови геополитички утицај на територији бивше Османске империје. Први корак на путу интеграције Турске у Евроазијску унију била би обнова одговорности Турске и Русије (у складу са споразумом из 1921. године) за судбину народа Аџарије.

Турска има жељу да за своје циљеве активно користи крах акције британске обавештајне службе МИ-6 која је била усмерена на реконструкцију Блиског Истока у интересу Лондона (операција „Арапско пролеће“) и за преузимање улоге неформалног лидера на територији бивше Османске империје. Турска улаже циљане напоре да се позиционира као центар око кога ће се формирати Османски комонвелт од земаља Блиског Истока.

Турска жели да наступа као нови духовно-религиозни центар силе у постосманском свету и да постане лидер на огромном геополитиочком простору Блиског и Средњег Истока Средоземља и Северне Африке. У овом контексту Русија је у стању, а и дужна је, да Турској предложи стратешко партнерство у координирању интеграционих процеса у Евроазији и на Блиском Истоку. А улога Србије је да допринесе таквој интеграцији.

ЦЕО ИНТЕРВЈУ:

http://fakti.org/serbian-point/srbiji-nema-buducnosti-bez-tesnog-saveza-sa-rusijom


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4PY



Categories: Разномислије

1 reply

  1. Добар наслов, тј. како насловити конфедерацију која ничему не би служила, евентуално још једном да се покољемо као људи.
    Можда би и ваљала када би укључили Индусе, Кинезе, Перуанце и још неке. Треба размислити.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading