Владика Григорије: Папа пророк какви су потребни Цркви

Испред Српске православне цркве, друге по величини верске заједнице у БиХ, папу Фрању је поздравио владика Григорије.

Фото: D. Sekulić / Klix.ba

Фото: D. Sekulić / Klix.ba

„Дошли сте у БиХ и њену престоницу град Сарајево, зато што једној страдалној и напаћеној земљи желите да дате подршку да се поново исправи и пронађе људско лице. Сарајево које сте посетили данас и Мостар у коме Вас очекујемо, су градови који подсећају на Јерусалим зато што су место страдања”, истакао је Григорије.

Оценивши да је долазак папе у Сарајево утеха посебно за католике, Григорије је истакао да ништа мању радост не осећају ни православни хришћани у сусрету са поглаваром Римокатоличке цркве.

Григорије је рекао да у папи Фрањи види пророка какви су потребни Цркви, који ће „указивати на недостатке и упућивати на истину”.

„Као што знате ми смо, хвала Богу, пре 20 година изашли из претходног рата, а ниједан пређашњи нас није заобишао. Још увек причамо о њему као да се јуче завршио. Разумљиво, јер доноси несрећу, убиства, а убица и жртава има на свим странама. Нас посебно брине и срамоти чињеница да су у том рату убијани и хришћани и нехришћани…Ова места још су пуна јама…”, рекао је владика Григорије.

Цитирајући српског нобеловца Иву Андрића, владика је казао да је БиХ „земља мржње и страха”, јер у БиХ има више људи који желе да убијају или буду убијени него, по људству и пространству, у много већим словенским и несловенским земљама.

„Истина је и то да, када нестане звекет оружја и ратних поклича, ми настављамо да живимо у миру. У тој необјашњивој стварности, Босна може бити лепа и дивна земља захваљујући управо прожимањима разних религија и народа”, навео је владика и додао да тај суживот, међутим, још није постигнут и да управо у томе очекује папину помоћ.

(Танјуг/Срби на окуп, 6. 6. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4Id



Categories: Вести над вестима

4 replies

  1. Пророк? Нисам знао да ми, православни, верујемо у пост-Христове пророке? О којим то јамама говори Григорије? Можда је било неког убиства те врсте у најновијем рату у БиХ али колико је мени познато није било масовних убистава и бацања у јаме припадника било ког народа, да не грешим душу и одмах оптужим неког за такво непочинство. Нажалост и наши црквени великодостојници усвојили су манир својих секуларних колега да се пренемажу и савијају кичму колико год могу пред било ким страним званичником.

  2. Владика је претјерао то за пророка. За сада можемо рећи да изгледа да је папа добар и душеван човјек, скроман итд. За коначну верификацију било чијег лика и дјела, па и папиног, треба сачекати бар до његове смрти, а ја му желим дуг живот. Оваквог папе одавно није било…

  3. Papa je prorok samo dotle dok “predviđa” stvari koje i sam organizuje, tipa pokolj, pravoslavnih po svijetu, napad na Rusiju, progon Srba, izazivanje gladi u Africi i sl. Gergije bruko jedna.

  4. U svom govoru u Sarajevu Papa nije mogao da kaze (ali je mozda znao i mislio) ono sto je Dodik rekao : “U Sarajevu zivi vise Kineza nego Srba i Hrvata”.
    Kao i mi, Papa savrseno zna ulogu religije u BiH ratovima i poziva nas na dijalog, saradnju i medjusobno postovanje.

    Zahvaljujem Vladici Grigoriju na iskrenom i mudrom govoru.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading