Кабинет патријарха: „Блиц“ саботира и истину и Србију

Блиц: Нови антиевропски план Москве – Руски патријарх саботира Србију

Руска православна црква и патријарх Кирил огорчени су јер СПЦ планира слање свог изасланика у Брисел и ради на јачању веза са ЕУ.

b-p-r

Њима се, наиме, ова идеја са Сабора СПЦ није допала јер сматрају да таква одлука није произашла из црквене, већ из политичке кухиње државног руководства Србије. Они сматрају да је државни врх Србије у своју политику удаљавања од Москве увукао и СПЦ, сазнаје „Блиц“. То је јасно ставио до знања патријарх Кирил, који је преко својих изасланика упутио писмо и поручио српском патријарху Иринеју да је црква инструментализована од српске власти.

Извор „Блица“ из Патријаршије тврди да је црквени врх овакву поруку из Москве протумачио као притисак на самостално доношење одлука световне власти у Београду.

– Крајње је непримерено да се свештенство из Москве понаша као наш Велики брат. Непримерено је да патријарх Кирил, који све црквене одлуке доноси уз сагласје Путина и Медведева, приговара српском патријарху да је у спрези са извршном влашћу. Свештенство је схватило да без приближавања Бриселу неће моћи да врати своју имовину на Косову, тврди један од српских владика.

Патријарху Иринеју и осталим владикама није право због критике из Русије

Патријарху Иринеју и осталим владикама није право због критике из Русије 

Он каже да у цркви то тумаче да је Кирил, под утицајем руске државне политике, покушао да спречи укључивање цркве у европске токове.

За професора Богословије Димитрија Калезића притисак из Москве није примерен.

– Ако је Брисел адреса за враћање имовине, онда ће наше цркве успоставити везе с њим. Не одлучује о томе Москва, већ Београд, па је и нејасно њено мешање – каже професор Калезић.

Црква Светог Саве могућа амбасада

Седиште неформалног амбасадора СПЦ при ЕУ могла би да буде Црква Светог Саве у Бриселу. Овај храм припада Епархији западноевропској, чије је седиште у Паризу. Слањем делегата у седиште ЕУ, српска црква добила је и јачу духовну везу са Србима који живе у земљама Бенелукса.

Слађана Вукашиновић

(Блиц, 4. 6. 2015)

„Блиц“ саботира и истину и Србију

Учестала пракса да листови и интернет-сајтови познате београдске медијске куће у страном власништву о Српској Православној Цркви по правилу објављују потпуне лажи или не мање штетне полуистине, данас, 4. јуна 2015. године, добила је у таблоиду „Блиц“ свој врхунац у виду чланка под насловом „Руски патријарх саботира Србију“.

spc-logo-460

Овим поводом Српска Православна Црква изражава гнушање и запрепашћење јер је све што је написано у томе чланку апсолутна лаж. Никакво писмо Његове Светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила није ових дана стигло у Српску Патријаршију нити односи који се привиђају гласилу „берлинске Србије“ постоје између сестринских Православних Цркава, а поготову између Руске Православне Цркве и Српске Православне Цркве, чије односе одликују братска љубав, сарадња и уважавање, да и не помињемо штедру помоћ коју је Московска Патријаршија пружала Пећкој Патријаршији како током пређашњих столећа тако и у наше доба.

Овом приликом не улазимо у то коме је у интересу да бесмисленим интригама покуша да наруши или лажно представи односе Српске Православне Цркве са Руском Православном Црквом, али позивамо оне који претендују на то да се зову посленицима јавне речи да престану да наносе штету Цркви и да послушају глас сопствене савести у односу на налоге које добијају, осим ако није реч о људима потпуно спаљене савести.

Позивамо и оне на које се новинари позивају, најчешће их називајући „један од српских владика“, да престану са наношењем несагледиве штете Цркви која их је учинила оним што јесу и којој све дугују.

Из Кабинета Патријарха српског

(Сајт СПЦ, 4. 6. 2015)


ИЗМЕНА: Овај чланак је промењен 4. 6. 2015. у 23:08 – додата је (прва) вест из Блица.

Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4GiCategories: Преносимо

5 replies

 1. Reblogged this on BELEŽNICA and commented:
  Овим поводом Српска Православна Црква изражава гнушање и запрепашћење јер је све што је написано у томе чланку апсолутна лаж. Никакво писмо Његове Светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила није ових дана стигло у Српску Патријаршију нити односи који се привиђају гласилу „берлинске Србије“ постоје између сестринских Православних Цркава, а поготову између Руске Православне Цркве и Српске Православне Цркве, чије односе одликују братска љубав, сарадња и уважавање, да и не помињемо штедру помоћ коју је Московска Патријаршија пружала Пећкој Патријаршији како током пређашњих столећа тако и у наше доба.

 2. Овде где има дима, има и ватре али углавном искривљене истине. Неки инсајдери из СПЦ дојављују Блицу, можда за паре, дају им глупости да блате СПЦ по правилу а сада и РПЦ и кваре однос Срба и Руса, што је власнику Блица који је на Западу и неким западним центрима моћи циљ од давнина, а поготово сад од кад се заоштрио однос Запад и Русије и ратују у Украјини и на другим мањим фронтовима у свету. Како господа из Блица да онда објасне то што ће Путин ускоро у посету Ватикану и римском папи, а сем тога Путин већ деценију обнавља традиционалне хришћанске вредности у Русији којих се и папа држи на неки начин јер ипак римокатолицизам је најмање отпао од Христа од осталих Западних „хришћана“ (протестаната, англиканаца и многих секти). Како ће господа из Блица да објасне то што сам пре неколико година лично био у Руском дому у Београду где је држао предавање стални представник РПЦ Московске патријаршије при ЕУ у Бриселу, један руски свештеник, па кад РПЦ има свога представника тамо како може онда бити логично да то исто забрањује СПЦ-у? Јесте да су проблеми РПЦ у ЕУ погоршани јер ЕУ напушта хришћанске вредности, али нисам још чуо да је РПЦ повукла свог представника из Брисела, нити је Русија повукла своје амбасадоре из ЕУ, и Путин се и даље састаје са челницима ЕУ и држава ЕУ, Русија тргује са земљама ЕУ и поред санкција које не обухватају сву трговину, руски гасовод „Северни ток“ који из Русије допрема гас директно Немачкој и даље ради, итд. Хајде господо из Блица ако знате одговорите ми на ово све. На вашем сајту нећу да се трудим да лепим овај мој коментар јер га вероватно нећете објавити а и ако га објавите напашће ме гомила Блицових фанатичних обожаваоца из редова ДС и њених мутација, ЛДП-а, србомрзачких и антихришћанских НВО-а, гејева, секташа, усташа, нациста, Албанаца, муслиманских фанатика, итд. а не бих се спуштао на њихов ниво да са њима полемишем јер сам то раније радио и не вреди, само сам се узалуд трудио и нервирао. Њима није стало до истине, него до ширења пропагандних лажи.
  Владимир Јанковић
  Србија
  vjbgdser@eunet.rs

 3. Него… што да се препуцавамо као деца преко Фејсбука, па зар СПЦ и српски патријарх не могу да се сете да туже неког за толико блаћења угледа и части не само врха СПЦ него свих нас православних у овој више од 1400 година православној Србији? Па зар се патријарх и врх СПЦ плаше да на судовима Србије неће бити правде за њих против једног Блица? Ако нема правде у Србији за врх СПЦ и српског патријарха, чему онда да се нада сваки Србин и сваки православац у овој Србији а нас је велика већина и ми смо староседеоци Србије? Лепо је што је Патријаршија позвала на савест и поштење новинара Блица али остати само на томе је наивно, требало је додати реченицу да ако Блиц настави са блаћењем СПЦ да ће СПЦ правду потражити на суду. Кратко и јасно, ударити их по џепу, где их највише боли и где је њихов бог.

 4. Први интервију, када је био хиротонисан у патријаршки чин, наш Патријарх је дао латиничном и отворено србофобном Блиц-у. Дакле, зашто sad деманти – није народ почео да сади тикве са Блиц-ом. Крајње је време да се у Патријаршији донесе неко правило службе и да се више са латиничним медијима не разговара, да се сваки контакт одбије, па били они „родољубиви“ или „независни“.

Оставите коментар