Дејан Косановић: Господине Фајгељ, да ли сте ви опозиција или позиција?

Поводом текста Андреја Фајгеља „Трећа Србија није направљена у Вучићевој кухињи, већ у мојој дневној соби

Интересантно реаговање г. Андреја Фајгеља, али закаснело, па и спорно.

fajgelj-dk

Трећа Србија (ТС) није настала ни у каквој дневној соби него на „покраденим“ мандатима Двери. Зашто знаци навода? Зато што су, по небивалом шверцерском закону, одборници/посланици власници својих мандата – без обзира што је систем пропорционалан и огромна већина бирача гласа за листу странке/ГГ, а не за појединце на истој. Нисам сигуран да у свету постоји овакав пример изборног закона, али ако можемо да имамо институцију председника који се бира директно, па да при том има тако мала овлашћења – онда је у земљи Србији све могуће. Но, овде је ствар моралне категорије, али када је у питању власт и маст сложићемо се да ту морала и нема превише.

Где је то „опозициона“ ТС била против Бриселског споразума? Где је и када ТС жестоко критиковала власт због очигледног кршења Устава и закона државе Србије? Када је Паровић рекао да ће рушити Вучића и да ли неко нормалан може да поверује да би ТС и један једини дан остала у власти у НС да је нешто тако Паровић рекао директно „Једином у историји“? Пошто је Србија доведена на ниво земље чудеса – па је тако могуће да неко качи билборде са својом кандидатуром за председника читаве две године пре одржавања председничких избора (видим лова није проблем) – можда ово Ваше „пеглање“ Паровића треба да схватимо у контексту предизборне кампање, господине Фајгељ? Или Вам се омакло…

Пишете: „Скандал и срамота је што се СНС спојио са ДС у политичко чудовиште ДСНС.“

Ово је више него симпатична доскочица, признајем, насмејао сам се, али Блашковића није довео никакав ДСНС већ искључиво СНС, ваш коалициони партнер. То, што СНС бескрупулозно доводи жуте кадрове говори искључиво да је потурица вазда био гори од Турчина, јер Вучић је класичан конвертит и он то не ради зато што жути имају боље, већ да се додвори „грађанији“ (термин за сву позападњачену багру); но не схвата, јадан, да ма колико се трудио да им уђе у доњи део леђа никада га неће прихватити као свога.

Није скандал и срамота што се СНС „спојио“ са ДС, већ је скандал и срамота што сте туђим/својим мандатима тој власти дали колико-толико родољубиви карактер – са све ћирилицом као да је њима до ћирилице стало. Док сте се ви замајавали са аутобусима и хвалили ћириличним натписима дотле је „Први пут у историји“ издавао Косово, а од вас ни мукајета. Са ђаволом сте тикве садили, садите и данас, па ме овај текст доводи до питања – г. Фајгељ, да ли сте ви опозиција или позиција?

Искрен да будем, међ’ тројком Паровић-Ђурђев-Фајгељ, потоњи ми је најсимпатичнији, јер сваког ко напада позападњачена банда инстинктивно има моје симпатије, но екипа му је лоша, а наш народ каже: „С ким си такав си.“

П.С. Текст је нешто проширен коментар који није прошао модерацију на блогу г. Фајгеља. Живимо у демократији.


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4FF



Categories: Разномислије

18 replies

  1. Да су мандати ”покрадени” (као што су име и идеја ТС покрадени, након што су исто покушали са Двери), види се и по резултатима избора 2014. На следећим локалним изборима у Новом Саду Двери ће имати далеко више гласова од тзв. ТС, више него на изборима 2012. када су их ови ”покрали”.

    Окупили се људи у дневној соби и договорили да од једних узму мандате, од других новац, од трећих име и идеју. Или су неки који имају новац и власт дошли код њих у дневну собу са неким предлозима?

  2. Очигледно за аутора није битно, шта је Фајгељ радио, већ нам сервира лична незадовољства и односе људи у различитим странкама. Питање човека који нешто ради и пиање оних који се баве само политиком и ништа не раде, нема разлога, да се повезује. Ваљда је рад важнији? Још коментар о статусу посланика, са коментаром “Нисам сигуран…..”. Ако човек није сигуран и не познаје област, зашто то онда спомиње? Зато што је оштећен, а то значи и да је субјективан. И њему се може поставити питање, које он поставља: Зашто није раније реаговао и објавио?

  3. @слободан млинаревић

    Грешите, мени је јако битно шта је г. Фајгељ радио, јер знам да је прво што је урадио у политици јесте да је изашао на изборе на једној листи, због идиотско-лоповског закона постао власник мандата и формирао ”своју” партију. Ко је то осим уже родбине и пријатеља познавао г. Фајгеља (наравно, није само он у питању) да би он својим именом заслужио тај број гласова који му је омогућио улазак у скупштину НС, а самим тим и директорско место у КЦ?

    Друго шта су урадили г. Фајгељ енд компани јесте да чак ни своје оригинално име нису могли да измисле, већ су украли туђе на шта ме подсети г. Варагић, а што сам заборавио да унесем у текст. Дакле, на старту два више него спорна потеза и сада треба из тако нечега нешто добро да се изроди? Не бива.

    Грешите у још једној ствари. Ја нисам оштећен тј. немам никакве везе са НС, па не видим смисленост ове замерке.

    Што се тиче ”Нисам сигуран…”. то сам написао, јер стварно не могу да тврдим да на кугли земаљској постоји или не постоји још једна таква земља као што је Србија са таквим изборним законом и овлашћењима председника који се бира директним путем. Мислим да не постоји, а Ви ме демантујте уколико знате за случај.

  4. @Дејан Косановић
    Занимљиво је када се аутор укључи у разговор. И пријатно је, када не показује отпор према размишљањима, некога ко, можда, и није разумео текст. Хвала! Не знам да ли имате везе са НС, ракао бих да са “некима” оштећенима имате везе. Зашто заборављате, да је Фајгељ ипак дао ОСТАВКУ, за разлику од многих? Прихватио се посла директора и има смисла, да га критикујете по питање доброг или лошег рада на том месту. О томе ништа не говорите, а то је смисао мог учешћа у овом разговору. Поштапалице, као што је “нигде у свету”, “само у Србији” и сличне су непотребне, када се о било чему прича. у томе је моја примедба на “Нисам сигуран..”. МИ смо, наши преставници, су изгласали такав изборни закон, неки га користе, као што многе законе неко користи и мисли само на своју корист. Као што сам рекао, ДАО ЈЕ ОСТАВКУ и јавно саопштио, стање своје имовине, за разлику од других. И то је за поздравити! Или и то треба оспоравати? По мени, он је саопштио неке односе и питања, Ви сте га допунили из свог угла и то је, за нас који пратимо овај сајт, нешто више знања.

  5. Ја сам се бавио суштином текста, а она је нагло ”прогледавање” г. Фајгеља које, ето, ”случајно” кореспондира са његовом оставком што ме је и навело на питање јесу ли они, ТС, опозиција или позиција.

    Наравно да сам задовољан што је табла КЦНС написана ћириличним писмом, но далеко бих задовољнији био да је г. Фајгељ у неком свом тексту, у ”Новостима” нпр., изјавио како је Бриселски споразум рушење Устава и како је фазно предавање Севера Косова (матичне књиге, судови, позивни тел. број…) још један ексер у де факто признавање Косова, а да је за то одговоран Вучић и нико други. Е, то већ не може и зато је накнадна памет увек јалова, па и лажна.

    Видим сада на шта циљате када поново спомињете термин ”оштећени”. Првотно сам мислио да циљате на НС и да ја имам неке везе са НС, па сам зато и написао да ништа немам са НС, па ни са том некадашњом листом Двери из које је изникла екипа. Но, ја јесам некада био, до половине 2013., у Управи повереништва Двери Земун ако сте хтели тај податак, али опет понављам – какве то везе има са принципијелним ставом о мандатима, имену те организације итд? Јер, принципијелан се не може бити на парче, не може се бити мало трудан, је л’.

    Закон о мандатима је крајње накарадан и уопште ме не интересује што су то ”наши” представници изгласали. Изгласали су да би њихове централе могле лакше да мешетаре и да лове у мутном. Сећам се када је један радикал, Лекић ли беше, прешао у редове Карићевог ПСС-а. Мила мајко каква се ”демократска” ордија подигла – те, како то може неко у парламент без избора; те, то није транспарентно; те, то је превара бирача… . Видите како данас није исто што и јуче. Толико о законима.

  6. @Дејан Косановић
    И ја бих волео много што шта. Тражите од неког, да нешто уради? И то накнадно!!? Очигледно не схватамо суштину исто. Замислите, да на сличан начин, ја Вас “прозовем” и саопштим, којим би Вашим поступцима, ја био задовољан и то у прошлости? Ако је то суштина, ја ништа не разумем.

  7. @слободан млинаревић

    Мислим да се не разумемо, али у реду…, и то је део дијалога. Поздрављам Вас.

  8. Ја сам са г Дејаном Коснановићем био баш добар ФБ пријатељ.
    На почетку беше реч.
    И писао сам тада Дејану:
    1. МОРАТЕ У КОАЛИЦИЈУ СА ДСС.
    2. ЧУВАЈТЕ СЕ БИТАНГИ ИЗ СВОЈИХ РЕДОВА.

    За прво ми је отисао да се “они” (Двери), “виде у некој дужој причи”, те никакоко не желе у коалицију са било ким.
    За друго ми рече да разуме шта му причам, но да код њих тога нема.

    И, сад, читам шта пише мој бивши друг.
    Није у питању да ли је у праву. У питању је што је скочио себи у стомак, и ждере сопствену утробу.
    ——–
    РЅ. Лазићу, врати се за администратора НСПМ, све сам ти опростио.

  9. @Ђорђе Ивковић
    Друга НИКАДА не треба отписати. Само услучају, да је лопов. Немојте, да ДРУГА отписујете! То лоше говори о Вама. Човек има прао и своје мишљење, да промени. Или нема? Може да буде и у заблуди. А Ви сте спрмни и друга да отпишете? Или то није био Ваш друг?

  10. @ Ђорђе Ивковић

    Г. Ивковићу, поштовани Нимбусе,

    Хвала на лепим (?) речима, али “мртав коњ се јахати не може”. Посебно ако је коњ у ствари – магаре! 🙂

    Срдачан поздрав,
    Александар Лазић

  11. А, г. Лазићу, какво магаре, за нову генерацију тамошњих администратора Ви сте Пегаз, да не кажем Јабучило.

    Г. Милинаревићу, политика је чудо. Па трећа ствар на коју сам упозоравао Дејана је да се “чува себе”, тј. да пази да њега политика не ухвати у свој жрвањ. Није ни приметио кад му се то десило, и ето тако…

  12. @ Ђорђе Ивковић

    Г. Ивковићу, да завршимо о другим сајтовима: мислио сам да је коњ Стање ствари (на коме сам уредник и већински власник) а магаре НСПМ (на којем сам био – ја мислио – уредник веб редакције а ви рекосте – админ). Не бих више о томе, мада ме лепо Ви частисте овим “Пегазом” (то по земљачкој основи 🙂 )

    срдачно,
    Александар Лазић

  13. @Ђорђе Ивковић
    Ви умишљате, да је политика чудо. То је само једна од делатности, којима се човек бави. Матор сам, да ми Ви објашњаљвате, шта је политика. О ком Дејану Ви причате и какве везе то има? Отписати ДРУГА је нешто најгоре од свега. Шта год писали и објашњавали, није вредно приче. Питање другарства, нема везе са текстом и Вашим личним нападом на Косановића и Лазића.

  14. Видите, све је то некако повезано.

    Нико не може спорити да г. Фајгељ има одличних наступа и коментара.
    Е, сад, пре пар година, нешто мени ту није баш “ферцерало”. (Писао је А. Ф. и неке делове програма /о “радној етици”/ за ЛДП, имао неку чудну НВО…) те сам био намеран да се критички осврнем на њ. Међутим један наш заједнички пријатељ (укључив и вас), у чије поштење и добре намере нико није могао сумњати, ми је све најбоље о њему написао. Из тог разлога сам се самоцензурисао.
    Ето, сад смо у ситуацији да бистримо да ли је А.Ф Верник, Отпадник или Грешник.

  15. @Ђорђе Ивковић
    Ја полазим од тога, да ли је радник и шта је радио на свом радном месту. Можда већина није имала прилику, да се одлучи о нечему од чега много што шта зависи. Ја сам имао ту прилику, па можда боље разумем Фејгеља од других. Човек је дао ОСТАВКУ! Рекао бих НЕЗАПАМЋЕНО!

  16. @Бата (препознаће се 🙂 )

    Тачно је. Били смо фб пријатељи и не само то, јер фб пријатељи могу да буду и неки ликови који додирних тачака немају, а ми смо имали много. Тек од полома ДСС-а сам ја сазнао да је Бата у ствари велики поштовалац В. Коштунице. Из његових текстова, који су били претежно антикомунистички, ја неку страначку припадност нисам могао да видим нити би ми сметала и да сам је видео. Међутим, од полома ДСС-а обрушио се на мене неколико пута као да смо Двери или ја криви за тај полом. Са тим се жестоко не слажем нити сматрам било кога сем Христоса вредним клањања. То је мој став.

    Што се оне две тачке тиче:

    1. Ако причамо о 2012. (Бата боље зна, чува све приватне поруке и памти као слон док ја не идем баш у ситна цревца) онда је логично било да Двери желе својом политиком да се легитимишу као нешто другачије и јесу другачије. Да ли је то другачије – и боље – ствар је за расправу.

    Међутим, ја, као један од челних људи Земуна, видевши где то све иде вршио сам/ вршили смо притисак на врх да се МОРА наћи заједнички језик са антиЕУ опцијама које год биле (то је време непосредно после 2012. када су сви увидели да је Вучић већи Тадић од Бориса). Немојмо заборавити да је Владан Глишић пре другог круга председничких избора назвао Николића ”мусавијом варијантом” Тадића док је Коштуница потписивао неке споразуме са њим. Видели смо колико је то Николић испоштовао, исто онолико колико је Коштуница испоштовао њега на месту председника Скупштине неколико година пре тога.

    Но, како год … рећи да Двери МОРАЈУ са ДСС-ом је у реду, али се мора касти онда и ДСС-у исто то, је л’. Цела екипа у ДСС-у, која је била за заједнички фронт 2014. је мање-више била скрајнута од стране Коштунице и његовог кабинета на тим изборима, од Синише Ковачевића до Милоша Јовановића.

    2. Што се тиче ”битанги из наших редова” искрено сам сматрао да таквих, бар у врху, нема. Паровић енд компани нису Старешинство, али чим су заступали један град величине Новог Сада може се рећи да су високи функционери како је данас уобичајена терминологија. Но, која то политичка организација таквих не треба (битанги) да се чува? Људи су кварљива роба и то је чињеница од када је света и века. Не видим зашто је било која пол. опција у предности у односу на Двери по том питању. Да ли треба да наводим примере?

    Да закључим. Ако сам и скочио себи у стомак то је зато што сам веровао (јбт, к’о да сам у Балканском шпијуну 🙂 ). Верујем и сад. Не у Двери као пол. организацију толико, колико у идеју коју оне носе са собом, а која није баш видљива на први поглед. Ако ништа друго вратили су православље (систем вредности за ове модерне) у друштвено-политички живот. Па, мало ли је…

  17. Шест месеци након овог текста бих волео да прочитам мишљење аутора и читалаца о господину Фајгељу.
    Кажу да дела говоре више од речи па би било лепо да нам господин Косановић у пар реченица напише чиме нас је добрим задужио у ових пола године.

    Свако добро

  18. @Хиперборејац

    Да ли је ово г. Фајгељ химселф? 🙂

    Моје мишљење о г. Фајгељу данас? Исто као и пре 6 месеци са том разликом што сам потписао петицију за његово пуштање и што сам је, са малим утицајем свакако, изрекламирао на свом профилу. Једноставно, не волим вербалне деликте. Са друге стране, мислим да би г. Фајгељ требао да се захвали Вучићевим скутоношама, јер су га они, ипак, најбоље изрекламирали и штета је што га не задржаше још месец дана; то би му донело вероватно и европску славу. Но, нама би било теже, јер ако је г. Фајгељ толико ”рабио” својих пар дана у притвору, па смо скоро помислили да је други Мендела, од тих метар дана вероватно не бисмо живи остали. Прослава слободе не би била у Аероклубу већ у Арени. Ко би све то платио не знам, али не смемо ни да питамо; све партијске личности су крајње осетљиве на та ”профана” питања и што да их онда секирамо, је л’.

    Можда бих променио мишљење о г. Фајгељу (и о ”фајгељима” генерално) само када бих чуо следеће ствари – извините што сам украо мандат; извините што сам веровао у тзв. страначку демократију; извините што сам направио ко зна коју партију по реду у Србији; и извините што сам вас уверавао у погрешне ствари. Пошто се то неће десити мишљење остаје.

    Што се моје маленкости тиче, ја нисам толика фаца као г. Фајгељ; не пледирам на политички ангажман и функцију, па ми се и не мери ”задужење”.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading