Никола Варагић: Зашто Русија губи битку за битком на Балкану?

Реаговање на интервју са Леонидом Решетњиковом који је водио Сергеј Правосудов[1]

Никола Варагић

Никола Варагић

Када су Руси убацили своје људе у владу Србије под окупацијом 2012. и затим 2014. године, били су сигурни да ће Јужни ток проћи кроз Србију. У то су били сигурни и српски русофили. Русофили у влади Србије под окупацијом, и око владе – у „патриотским“ организацијама и медијима (сајтовима), причали су оно што су морали – да су за улазак у ЕУ, за поштовање људских права, за дијалог са Приштином… Тако је уредник једног „патриотског“ сајта за Николића говорио „нека прича ако мора“ (оно што Запад воли да чује), само да Јужни ток прође кроз Србију.

Русија је своје николиће, дачиће, поповиће и кариће имала и у Бугарској. Међутим, властодршци у Софији и Београду су, када је дошло до тога да морају да бирају између ЕУ и Русије – изабрали ЕУ (и НАТО). Јужни ток је отказан. Русија је прешла на план Б – Турски ток. У Македонији је одмах дошло до обојене револуције. Колике су шансе да Груевски остане на власти ако изабере Русију, ако не пређе на страну Запада? Ако изабере Русију, како ствари стоје, проћи ће као руски човек Јанукович у Украјини. Исто важи за Ердогана.

Фолк-политичар Ивица Дачић годинама уназад словио је за руског човека број један у влади Србије под окупацијом, а данас, између Русије (Николића) и Запада (Вучића) – бира Запад (Вучића).

Николић је, као, окренут Русији. Вучић је, као, окренут Западу. Тако су подмирили све групе у елити и гласачком телу и дошли на власт. Већина гласача СНС и данас верује да су се они све договорили, да глуме сукоб и да је љубав коју показују према Западу лажна, да „причају оно што морају“, а да су у суштини и даље против Запада, да су и даље то они стари радикали, који су схватили да се „патриотизам не сипа у трактор“ (са чиме се слаже већина гласача СНС, свесни да Србија у овом тренутку нема снаге да улази у сукоб са Нато због КиМ и тзв. Бриселског споразума, па су им поверовали, а неки им и даље верују, да раде на томе да Србију изнутра ојачају – да развију привреду, сузбију корупцију, казне лопове, подигну наталитет и окупе најстручније и најпоштеније – док не дођу Руси и Кинези, док не дође време за решавање стања на КиМ).

Шешељ је, као, руски човек, али напада само Николића, који је такође, као, руски човек, не напада и Вучића, јер Шешељ има, након изласка из затвора на Западу (Запад га је ослободио) пакт са Вучићем, који је слуга Запада.

nv-resetnjikov

Русију у Србији (у СНС, у власти, у медијима) заступају и представљају, ликови попут Владимира Ђукановића Ђуке или Драгомира Анђелковића.

ЕУ и НАТО (тј. САД) у Србији заступају и представљају ликови попут Зорана Кесића и њузнетоваца.

Русију у Србији заступају и представљају ликови из тзв. Треће Србије из Новог Сада (иза којих стоји и бивши амбасадор Русије у Београду Александар Конузин – који, попут ових тзв. трећесрбијанаца, много воли новац, много више него „слатко православље“).

ЕУ и НАТО у Србији заступају и представљају ликови попут Срђе Поповића из Канваса (воле и они новац, али до новца долазе суптилније, нису тако провидни и не бахате се јавно).

Сваки пут када су Медведев и Путин долазили у Београд (од 2008. па наовамо), међу домаћинима са српске стране налазили су се неки српски тајкуни. Та група тајкуна је увек била око Путина или Медведева, када су ови били у Београду. Карић се годинама јавља из Москве и Минска, хвали се својим везама у Русији. Сви они имају доста заједничких слика са Путином, сви они годинама уназад говоре како је српска шанса извоз у Русију, како у Русији треба направити велетрговински и дистрибутивни центар за продају српске хране. И онда се, пре пар дана, појави вест да највећи руски трговински ланац долази у Србију да овде непосредно од пољопривредника откупљује воће и поврће.

Погледајмо другу страну. Стари српски брендови Имлек, Књаз Милош и Бамби недавно су (пре)продати атлантском инвестиционом фонду, у коме има и српског капитала. На челу компаније, која ће управљати овим брендовима и која улаже (куповина плус инвестиције) око 700 милиона вера, поред менаџера из САД и ЕУ, налази се српски тајкун, који је пре тога за више стотина милиона евра продао своју фабрику чипса корпорацији из САД. У тиму су и бивши директори Апатинске пиваре, Нектара и неких других великих и успешних компанија које послују у Србији.

Још један пример: власник највеће кабловске мреже у Србији продао је своју компанију инвестиционом фонду из САД. Посао је „тежак“ милијарду долара, извесну улогу у послу је одиграо бивши амбасадор САД у Србији Камерон Мантер. Власник српске компаније задржао је одређен удео власништва и место за себе и свој тим у руковођењу компанијом.

Да ли неко зна ко су и како изгледају Андреј Јовановић и Драган Шолак? А сви знате ко су и како изгледају Ненад Поповић (који је, попут Дачића, постао вучићевац), сви чланови породице Карић и остали тајкуни-русофили. Скоро све компаније скоро свих тајкуна-русофила који послују у Русији или са Русијом су пропале, пред стечајем и слично.

Русију представљају људи који су предмет подсмеха („телепромптовање“, „ваздуплохов“, „не могу на друштвене мреже зато што немам телефонски контакт“, „двомесечник који излази двонедељно“, председник Италије „мортадела“…). Сви се они „допадају Москви“ од које „добијају повластице“.

Запад представљају људи који су „кул“ (попут поменутих из „24 минута“ и Канваса), који од „русофила“ праве спрдњу, тако да се „русофилима“ цео народ смеје, и они који нису за улазак у ЕУ и НАТО. Они критикују и Вучића, али не излазе из датих оквира – правац ЕУ. Зато могу колико хоће да критикују ДС и ЛДП – све док Србија иде ка ЕУ.

Да ли је онда случајно да Евровизију (кроз навијање за српског представника) и све оно што Евровизија носи са собом, подједнако промовишу и Кесић и њузнетовци у својој емисији „24 минута“ и градоначелник Зајечара, естрадни менаџер из СНС?

Леонид Решетењиков има утисак да се „Лукоил и Газпром у Бугарској и Србији стиде због тога што су руске компаније. Покушавају да се поставе као међународне корпорације и опонашају своје западне колеге. Имам утисак и да руске компаније у Србији и Бугарској подржавају оне манифестације на које им указују власти тих земаља, чак и ако те манифестације имају антируски карактер“. Овом приликом и овом списку додао би и руску банку Сбербанк која, за сада успешно, послује у Србији – на латиници, и у чијем УО седи Динкић, и подсетио би на неуспех Московске банке у Србији.

Србију под окупацијом држе атлантисти. Запад представљају људи који слушају џез и говоре мирно попут будиста, стручни и образовани људи, професионалци, „кул“ ликови. После хапшења Мишковића, који се попут Коштунице погуби чим се упале камере, на чело Привредника из Шекспирове одмах је дошао атлантиста Костић, који пред камерама позира као манекен. Његове компаније, уз помоћ финансија са Запада, немају проблем са пословањем у време кризе.

Русију још увек представљају „јагњеће бригаде“, са купљеним дипломама, људи који се лако доводе у везу са оним најгорим из четничке и комунистичке традиције, са „мрачним“ Средњим веком и слично. Често и сасвим оправдано, јер Николић и тај део СНС, као и ови из тзв. Треће Србије (уз подршку Русије), отворено сарађују са неонацистима из Аустрије и Немачке, разним брејвицима са Запада. Србијом су почели да харају СНС батинаши, који су можда вучићевци, али ће у медијима бити означени као томисти. Ни на Западу медији банкстере и либерал-демократе не представљају као нацисте и фашисте, већ само неке брејвике са деснице који величају Србију и Русију.

Русија нема финансијску базу у Србији (између осталог и за финансирања тражених руских и постојећих проруских медија и невладиних организација у Србији – односно за коришћење „меке силе“). Није да нема новца међу Русима и српским русофилима, и није све у новцу.

Дакле, за Запад играју Меси и Роналдо, Стеф Кари и Леброн Џејмс, за Русију играју трећелигашки играчи, који се и лако поткупљују, па је резултат такве утакмице очигледан. Јасно је и ко ће имати више навијача. Новца за довођење бољих играча има, али није све у новцу. Када је лоша управа клуба (нпр. ако извлаче новац из клуба, ако немају визију, ако су лоши организатори, ако продају утакмице…), када је лош тренер, врхунски играчи не могу да постигну врхунски резултат. Управо се то дешава са српским фудбалом, тј. репрезентацијом Србије у фудбалу, која има одличне играче, али очајан савез. Управо такав утисак на гласаче остављају русофили из српске владајуће елите.

Ако се овако настави са вођењем проруске политике, већина Срба ће заиста „променити свест“ и бити за улазак у ЕУ и НАТО, атлантисти неће морати да их варају и лажу (у најбољем случају, већина ће заиста бити за неутралност).

(Блог Николе Варагића – КОСМЕТ VIA КОСМОС, 30. 5. 2015)

____________________________________________________

[1] Генерални директор Руског института за стратешке студије (РИСИ), генерал потпуковник Спољне обавештајне службе  у пензији Леонид Решетњиков, дао је интервју Сергеју Правосудову:

РЕШЕТЊИКОВ: И власт у Србији се налази под контролом Американаца

http://fakti.org/resetnjikov-i-vlast-u-srbiji-se-nalazi-pod-kontrolom-amerikanaca

Леонид Решетњиков: Бугарска и Србија су се нашле под окупацијом САД

http://stanjestvari.com/2015/05/29/%D0%BB%D0%B5%D0%BE%D0


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4Di



Categories: Разномислије

16 replies

  1. Важан је само један одговор: Ко је добио рат?
    Чињеница је да због принципа у међународним односима које Русија негује она има сужен маневарски простор. У реалном животу маневарски простор поштеног, одговорног и моралног човека је сужен а маневарски простор бескрупулозног човека је неограничен.
    Исти принципи важе и у међународним односима: Бескрупулозне државе имају неограничен простор деловања. И то функционише неко време јер је бескрупулозност понашање које доноси користи краткорочно а дугорочно доноси неповерење, опрезност окружења и изолованост. Пословати са бескрупулозним човеком је веома рискантно и увек је боље не имати са њим било шта. То важи и за бескрупулозне државе.
    Несумњиво су Руси свесни слабости свог наступа и да је њихов агилнији наступ у последње време у Србији и на Балкану одраз те свести. И не само да су свесни него су спремни и да инвестирају.
    Проблем је у томе што су Руси опрезни (с разлогом) и наступају полако (трипут мери а једном сеци).
    У сваком случају овај текст ће бити користан аналитичком центру Русије за Балкан. Зар неко сумња да не постоји?

  2. Аутор је нешто помешао: атлантисти и заступници Запада су ужасно необразовани, то је слој несвршених студената, који су сви одреда дипломирали уз кафицу у својим 40-тим годинама и никада се никаквим поштеним, па ни конкретним, послом нису бавили. Да ли имају кул наступ или не – тешко је одредити помоћу атлантистичких медија, једнако као што је тешко оценити и наводне руске фаворите.

    У крајњој линији – нема никакве користи бити добар код Запада, кад је тај исти Запад дужан хиљаде милијарди управо Истоку, све тако кул и образовано. У историји нису побеђивали кул, ни углађени типови, поготово не они који о себи воле да шире такву слику, а уствари су гоозице.

  3. Нпр.г.Ђилас, који је један кул образовани прозападни тип, изградио нам је мост преко Аде као прст у око за тричавих 120 млн.Е, а калкулације кажу да ту нема више од 24 млн.Е. Шта је ту сад кул, колико ће господин бити кул пред народним судом, када буде објашњавао да је мост заправо висок километар, а распона 5км?

  4. gubi bitke ali dobija ratove,ali uskoro stize 2019 bice zima duga i hladna,i opet ce napoleoni hitleri i naslednici poloziti koplja i oboriti nos,pred putinom carom.

  5. Вест из 2007. године:

    Vlasnik „Euneta“ bila je Astra banka koja je trenutno nalazi u procesu likvidacije, a brigu za kapital kompanije preuzela je Agencija za osiguranje depozita, čiji je jedini zadatak da proda taj deo vlasništva.

    Астра банка је Карић банка, која је у ликвидацији од 2001. године. Дакле, Карићи су оснивачи Астра банке и ЕУнета.

    Обавештење из ЕУнета, 12. мај (ове) 2015. године:

    Poštovani korisnici,
    Sa velikim zadovoljstvom vas obaveštavamo da je kompanija EUnet doo postala deo United grupe u kojoj se nalazi SBB, vodeći kablovski operator u Srbiji. Tim povodom želimo da vas informišemo o važnim detaljima:
    EUnet doo nastavlja da posluje kao posebno pravno lice u okviru United Grupe
    EUnet korisnici će pod istim ugovorima i uslovima kao i do sada, koristiti svoje trenutne i buduće hosting servise
    EUnet će se brinuti o uslugama u segmentima Web Hosting i Cloud servisa za sve buduće hosting korisnike SBB-a i EUnet-a
    Ponuda svih Hosting i Cloud servisa od sada je ista/zajednička za EUnet i SBB, prema uslovima korišćenja i performansama koje garantuje EUnet
    Tehničku podršku za sve postojeće i buduće EUnet korisnike, kao i za buduce SBB hosting i Cloud korisnike obezbeđuje EUnet

    ЕУнет је сада у власништву СББ и корпорације из САД.

  6. Погледајте како (овог пута) усташе и нацисти из Курира пишу о амбасадору у Кини који покушава да реализује стратешки посао за Србију са Кинезима. Обратите пажњу на речи које се користе (”пролупао”, ”нашао жртве”, ”насели”, ”цела Србија се смејала”):

    BAČEVIĆ PROLUPAO: Našao firmu koja će da kopa kanal
    Milan Bačević, ambasador Srbije u Kini i bivši ministar rudarstva i energetike, najpoznatiji široj javnosti po ideji da napravi kanal Dunav-Morava-Vardar, koji bi spojio severnu Evropu s Egejskim morem, našao je žrtve za taj svoj naum.
    Kinezi naseli
    – Bačević ne odustaje od svoje zamisli da napravi kanal na Moravi, zbog čega mu se svojevremeno cela Srbija smejala.
    http://www.kurir.rs/vesti/politika/bacevic-prolupao-nasao-firmu-koja-ce-da-kopa-kanal-clanak-1800895

    Тако усташе из Курира пишу о амбасадору Србије у Кини, о држави која ће за 5 година бити највећа светска сила.
    Ова пропаганда пролази у народу.
    За то нису криви само ови из Курира, тј. нацисти са Запада, већ и сам Бачевић, тј. Николић и они који су са Истока гурали ликове као што су Николић и Бачевић, јер су заиста смешни.

  7. Oduvijek sam govorio da “Rusijom” vlada stecajna uprava na celu sa trojkom: Putin, Medvedev i kvazi patrijahom Kirilom.
    Pravo je umece jednu tako bogatu zemlju sa tako talentovanim stanovnistem dovesti do stanja u kojem se sada nalazi, dovesti dotle da moraju skoro sve prehrambene proizvode da uvoze i da skoro nista osim gasa i nafte ne proizvode. Doduse proizvode naoruzanje, ali i to ima svoj razlog o kojem ne bih ovaj put pisao.

    Od takozvane perestrojke, Jelcina i sada malog i nakostrijesenog i iskompleksiranpog “Ramboa” Putina, politiku Sovjetije vode iste snage koje vode i koje su vodile KGB.
    To su one snage, slicne snagama koje vode Sovjetski biznis u kojem svijecom mogu da se traze ljudi ruskog etnickog porijekla. To su vecinom neki mjesanci ili ljudi koji ne pripadaju ruskoj etnickoj grupi, sto nije tako strasno, da oni nisu apsolutna vecina u takozvanom sovjetskom biznisu, koji pokusava da se maskira sa nekim turbo folk pravoslavljem, bas kao sto to pokusavaju Putin i Medvedev, ljudi koji su najvjerovatnije nekrsteni i koji se ni jedan put u svojem zivotu pricestili nisu.

    Takozvana perestrojka je imala vrlo mutne ciljeve, koje jos nismo u stanju da rastumacimo, osim sto 100% znamo da to nisu bili ciljevi unistenja komunizma, nego bas naprotiv.
    Lenjinova sifilicna lesina, cuvana u satanskom hramu u Kremlju u kojem je ubetoniran i satanski oltar iz Pergama, koji se pominje u Otkrovenju Svetoga Jovana, zajedno sa hiljadama ulica i trgova koje nose imena najvecih hriscanskih ubica u istoriji (Svredlov, Cerzinski, Lenjin itd) nam nedvosmisleno govori da je ta zemlja jos uvijek Sovjetija i da njom vladaju iste one sile, koje su vlast osvojile 1918 godine.

    Uz pomoc Borisa Jelcina izvedena je najveca pljacka u istoriji covjecanstva a posle njega je dosao Putin, da u toj pljacki zavede neki red, da bi pljacka ruskog bogastva prosla bezbolnije i da se postave temelji pljacke ruske zemlje na jedan duzi vremenski period.

    Cilj onih koji su postavili Putina, a to su isti oni koji su postavili i Trockija (Bernstajna) i Lenjina, cija majka kao i on perfektno pricahu na jeziku jidis je da Sovjetija bude vojnicki jaka (jer nikada se ne zna za koje svrhe kominterna iz Njujorka i Londona moze opet uzjahati ruski nacionalizam), ali da ekonomski bude slaba, pogotovo da sovjetska poljoprivreda bude u ocajnom stanju.

    Tesko je znati da li je cilj Putinovih nalogodavaca rasturanje Sovjetije, neko njeno utapanje u euroazijsku uniju ili i jedno i drugo. Znamo samo da interesi Putina i interesi ruskog naroda nisu isti i da je gubitak bitke za bitkom na medjunarodnom planu nesto sto nije slucajno i sto se bez NAMJERNOG destruktivnog rada vladalaca Sovjetije ne bi mogli nikako izvesti.

    Dakle, moje je licno ubedjenje da su svi ovi NAMJERNI porazi Sovjetije desavaju po nekom planu uz svesrdnu ulogu vladalaca Sovjetije, cija je jedina uloga da blefiraju neki suplji nacionalizam i da rafinisano unistavaju interese ruskog naroda i drzave u citavom svijetu.

    Danas je tijesna saradnja sa ovom okupiranom zemljom, sa kojom vladaju antirusi, garant propasti jedne zemlje, sto se da savrseno vidjeti na primjerima SVIH njenih saveznica.

    Ovako nesto je bilo nezamislivo za vrijeme SSSR-a i ne postoji ni jedna sansa i ni jedan trik, pomocu kojeg bi moglo da se dokaze da sve ovo sto radi rukovodstvo Sovjetije nije namjerno i nije po diktatu svetskih globalista o cijem religioznom i etnickom identitetu ne bih sada pisao.

  8. Reblogged this on P R E V R A T and commented:
    Русију још увек представљају „јагњеће бригаде“, са купљеним дипломама, људи који се лако доводе у везу са оним најгорим из четничке и комунистичке традиције, са „мрачним“ Средњим веком и слично.

  9. Не само да губи, него је и изгубила. А зашто? Па, поједностављено речено зато што то није “она” Русија, него њена бедна имитација – постсовјетија.

  10. @Иоанн Дубињин

    Можда није све изгубљено, можда опет буде ”она” Русија.

  11. Zasto Rusija gubi bitke na Balkanu ?

    Razlog je prost. Rusija je otsutna.
    Kad se u Beogradu prosetam od Slavije do Kalemegdana, jedino sto prolaznika podseca na Rusiju je spomenik ruskom caru. Nijedna radnja, nijedan proizvod, nijedna reklama, nijedno ime nije rusko. Imena radnji su na latinici, roba je sa Zapada. Na polju tehnologije, u odnosu na GAFA (Google, Amazon, Facebook, Apple), Rusija je neprimetna, nepostojeca.

    Srce vuce Srbe ka Rusiji ali ih zdrava pamet vodi Zapadu. Sve prisutnijem.

  12. dovesti dotle da moraju skoro sve prehrambene proizvode da uvoze i da skoro nista osim gasa i nafte ne proizvode.

    Ово је својевремено изјавио Обама, и сад обамовићи понављају до изнемоглости.

    Истина је да Руси нису јаки у производњи гаћа и шампита, али нису ни Американци, Канађани, Аустралијанци – то се оставља Шиптарима и др. Руси производе само бродове, авионе, космичку технику, возове, аутобусе, тролејбусе, камионе свих врста, небројено оружја, изводе грађевинске и хидрограђевинске радове какве замислиш, метрое, рударску опрему, црну и обојену металургију, хемију и нафтну хемију. Можда сам нешто пропустио?

    Међу највећим су светским произвођачима пшенице и велики извозници.

  13. Svi vi koji dajete negativne i derogativne komentare o danasnjoj Rusiji i ruskom rukovodstvu, u krajnjoj meri, duvate u natovsku tikvu. Ako i niste sa njima (natom) tikve i sadili ne znaci da cete zasigurno izbeci da vam se ove o glavu ne razbiju. Zivi bili pa videli.

  14. видим секирате се што Русија губи а за Србију вас заболе..чак сте и издајице друге категорије, Канвас никад не би то тако отворено рекао, чак ни Јењлена Милић

  15. @dulebg – Lepo i tacno ste naveli sta sve Rusija proizvodi.
    Medjutim, cini mi se da tih proizvoda u Srbiji nema. Da li ti proizvodi nemaju prodju ?Da li Rusi to ne umeju da prodaju ? Da li mi to ne umemo da kupimo ? Da li nas neko u tome sprecava ?

    Sto se tice najveceg i najvaznijeg posla (ruskog gasa), neko (Zapad ?) nam je taj posao pokvario.

    @Don Quixote, @branadelmar – Ove reci nisu uperene protiv Rusije. Mi svi volimo Rusiju ali, cinjenice su neumoljive : osim ruske literature u knjizarama i ruskog kulturnog centra, realne Rusije u Srbiji nema.

  16. Све ми се чини да су многе бабе и жабе помешане. Подсећам на величанствен текст проф. Видовића од 9. маја о.г.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading