Константин Качалин: Рама мора да покуша да наговори Вучића да окрене леђа Москви и стане у ред за НАТО

МОСКВА – Албански премијер мора да покуша да наговори српског премијера Александра Вучића да „окрене леђа“ Москви и да „стане у ред за пријем у НАТО“, пише руски портал Регнум (аутор текста Константин Качалин – прим СС).

reg-vuc-alb

Ако се то догоди, антируски фронт ће добити веома важног и утицајног балканског играча, оцењује портал.

Регнум пише да у Београду не искључују да на Вучића у Тирани може бити извршен веома јак притисак, да му могу запретити да ће му „направити македонску варијанту“ и „подићи на ноге“ онај део јужне Србије где већину чине Албанци.

„Сада су спремни на борбу против Београда уз подршку косовских Албанаца на челу са садашњим министром спољних послова Косова Хашимом Тачијем. Он је утицајан човек и велики друг албанског премијера. Тандем Рама-Тачи има један конкретан задатак – да Београд заувек одбаци Косово“, оцењује се у анализи.

Регнум пише да се Рама сматра „главним спонзором ‘косовског и албанског пројекта’“.

„Он се активно залаже за пројект ‘велике Албаније’ и чини све да уједини под једном заставом све Албанце који живе у Србији, Македонији, Црној Гори и Грчкој. Он плаши и иритира Београд. Али, Брисел и Вашингтон терају српског премијера да развија односе са суседима“, наводи портал.

Регнум оцењује да Рама „прецизно испуњава налоге својих покровитеља“ Барака Обаме и Џозефа Бајдена, који су „одавно ставили под контролу већи део бивше Југославије“.

Америци и ЕУ се потчињавају Словенија, Хрватска, БиХ, Црна Гора и Македонија. Остала је само Србија, а и она је без Косова, пише портал и додаје да српски лидери желе да Србија уђе у ЕУ, али уз отворену сарадњу с Русијом. А то иритира Вашингтон, наводи се у анализи.

Регнум оцењује да „многе америчке корпорације које финансирају и Тачија и Раму и македонског опозиционера Зорана Заева маштају да испод цене купе природне ресурсе на Косову“.

„Због тога се и организују обојене револуције и македонски мајдани“, закључује портал.

Аутор наводи да Вучић има тежак задатак и да одлично разуме да ако жели да се одржи на власти и не поквари свој имиџ на Западу, мора да „вешто маневрише“ и у сопственој земљи.

Регнум пише да се у Београду питају да ли ће немачка канцеларка Ангела Меркел доћи у Београд пре посете Вучића Вашингтону или после. „Ако буде потребно да хитно обради Вучића, доћи ће веома брзо, а да ако буде потребно ‘додатно убеђивање’, после разговора с Бајденом, онда тек у јуну“, пише у тексту.

Портал наводи тврдње лидера радикала Војислава Шешеља да је ЦИА већ припремила план „Орао“ – терористичке нападе у Београду с великим бројем жртава, а затим подизање Албанаца на југу Србије, по сценарију који је недавно био организован у Куманову.

„Вучићу могу да ставе ултиматум у Вашингтону: ‘Ако хоћеш да останеш на власти, прихвати наше услове и одбаци сарадњу с Русијом. Ако не послушаш, Србију чека ‘македонска варијанта’“, пише руски портал.

Опрема: Стање ствари

(Бета/НСПМ, 26. 5. 2015)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4BcCategories: Преносимо

Оставите коментар