ДСС излази из београдске власти

Миленко Јованов данас враћа партијску књижицу

Демократска странка Србије ће ускоро прећи у опозиционе редове у Београду. То је прва последица плебисцитарне подршке коју је у унутарстраначком сукобу на суботњој седници Главног одбора добила Санда Рашковић Ивић. Пре него што страначки органи подрже захтев председнице Рашковић Ивић, да због пројекта „Београд на води” напусте власт у главном граду, СНС ће најкасније до средине јуна из владајуће коалиције у Београду избацити ДСС, незванично сазнаје „Политика”.

Градоначелник и његов заменик: Синиша Мали и Андреја Младеновић (Фото: Танјуг)

Градоначелник и његов заменик: Синиша Мали и Андреја Младеновић (Фото: Танјуг)

Вишемесечне критике на рачун државног пројекта „Београд на води” и захтев да ДСС напусти власт у престоници довели су до тога да је двадесет функционера ове странке почетком маја написало писмо у ком је затражило да се испита одговорност рада станке и њене председнице. Потписници тог писма су Андреја Младеновић, Борко Илић и Миленко Јованов, који су пре свега осам месеци пружили кључну подршку Санди Рашковић Ивић у трци за лидера партије.

Обе стране су се протекле две недеље спремале за Главни одбор (ГО), покушавајући да за своју политику добију подршку што већег броја општинских одбора. Чести аплаузи Санди Рашковић Ивић или Андреји Младеновићу, када су били за говорницом, као и негодовања појединих чланова ГО уколико се нису слагали с оним што је речено, обележили су суботњу седницу. Покушаји више страначких функционера, као што је бивша посланица Милица Радовић, да се спусти лопта и покуша наћи компромисно решење одбациле су обе стране. Када је хтео да објасни да је нова подела лоша по ДСС, бившем в. д. председника странке Александру Поповићу је позлило па је морао да напусти седницу.

Чини се да је на седници најгоре прошао Небојша Бакарец, који иначе не подржава ниједну страну. Он је у свом петоминутног говору оспорио истраживања јавног мњења која овој странци дају подршку око од четири одсто грађана. Бакарец је покушао да објасни да је нелогично да странци коју тресу сукоби расте рејтинг, али су његов говор неки чланови ГО прекидали и „терали га код Александра Вучића”.

Прва жртва сукоба у ДСС-у је потпредседник Миленко Јованов из Новог Сада који је још на почетку седнице поднео оставку на своју функцију. Његовим стопама, за сада, нису кренули председник Извршног одбора странке Андреја Младеновић и потпредседник Борко Илић.

„Странка је готово подељена на два дела. Бесмислено је остати у партији где немаш подршку за политику коју смо водили више од десет година. На седници у суботу сам дао оставку на место потпредседника, а у понедељак ћу вратити своју страначку књижицу”, каже Јованов за „Политику”.

На питање да ли ће се прикључити напредњацима, Јованов је рекао „да жели да се одмори”, али је ипак, нагласио да ће вишегодишња борба против режима Бојана Пајтића бити настављена, али није навео како и у чијим партијским редовима.

Иако се протекле недеље у медијима нису штедели Санда Рашковић Ивић и Андреја Младеновића, на самој седници није било тешких речи. Иако су обе стране избегавале да се сусретну и поздраве, њихови говори су били у – „рукавицама”. Када је више од 90 чланова ГО који подржавају Андреју Младеновића видело да немају већину, они су пре гласања напустили седницу, покушавајући да оставе ГО без кворума. То им, ипак, није пошло за руком јер је у сали остало 117 чланова (главни одбор има 218), а за извештај о раду је гласало 112 присутних.

Санда Рашковић Ивић сматра да нема основа за раздор у странци и сматра да је ДСС ојачан после седнице ГО. Она је нагласила да покушаји стварања виртуелне стварности с бајкама о „Београду на води” не могу да умање да грађани тешко живе. Она уверава да се то не може сакрити ни контролисањем вести, фабриковањем свакодневних кампања против политичких противника и ниподаштавањем свих оних који се усуђују да другачије мисле.

———————————-

Двери постају странка

Расплету у ДСС-у чини се да су се највише обрадовали у покрету „Двери” у коме су истицали да ће бити у такозваној Патриотској коалицији само у градовима и општинама где је ДСС у опозицији.

Како „Политика” сазнаје, после вишегодишњег политичког деловања, покрет „Двери” ће средином јуна бити регистрован као политичка партија. Пуно име нове политичке организације биће Српски покрет Двери. Ко ће бити нови председник странке биће одлучено на конститутивној седнице нове партије.

Д. Спаловић

(Политика, 25. 5. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4A7



Categories: Вести над вестима

2 replies

  1. Одличне вести из Београда! Београд није било која општина да могу да се склапају разне коалиције – ко је опозиција на државном треба да буде и на покрајинском нивоу и у Београду. Такође се радујем што ће се Двери конституисати као странка уз наду коју гајим још од 2012. године да се приближавамо формирању Националне коалиције или да употребим термин Бошка ОБрадовића ”Србизе” 🙂

  2. БЕЗ СТВАРНО ПОШТЕНОГ, СТРУЧНОГ И ОЗБИЉНОГ РАДА НЕМА СПАСА

    Потребно је да се много, озбиљно, стручно и стварно поштено и праведно ради на свим пољима. Да ли се то лако може у овако тешким околностима? А, опет, ако се тако не ради, спаса нема ни на видику.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading