Ђакон Ненад Илић: Сабор

Унутрашњи односи моћи, политика и финансије наметнули су се као главне теме Светог Архијерејског Сабора наше Цркве. Владике су одговорне за овакав ток Сабора, али тешко је пратити како мање или више недобронамерни новинари без довољно љубави и знања о Цркви према свом нахођењу напумпавају и развлаче теме које им се чине занимљиве или које им диригована уредништва диктирају. Како помоћи владикама да буду достојни представници Цркве на Сабору? Од Цркве се у овим тренуцима очекује много више него да пасивно прати државне кварове.

sabor-ni

„Црква је једина поседовала прави лек, иако га је заборавила јер је и сама постала болесна. Уместо да је она свету дала потребни лек она га је тражила од света. Ослабљена у својој улози у свету и заборављајући своју сопствену вредност, црква или неке црквене организације сарађивале су са пролазним снагама овога света да би ојачале своју моћ. Историја нам пружа сведочанства, огромна попут планина, да је црква увек слабила када је чинила уступке своје духовне снаге било којој пролазној светској сили…

Црква је та која треба да даје дух државном уређењу, а не да га имитира.“

Свети Николај Српски

(Фејсбук страница ђакона Ненада Илића)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4vF



Categories: Преносимо

1 reply

  1. Сабор наше помесне Цркве одржавати у Пећи,далеко од таблоида. Ако се не варам и 1990. Свети архијерејски сабор је одржан у Пећи,што значи да устав дозвољава ту могућност . У Пећи и јесте седиште наше помесне Црквеисто као у Београду и Карловцима.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading