Поводом прекида сарадње са др Зораном Ђуровићем

Када сам покретао „Стање ствари“, једна од ствари коју сам обећао сâм себи и уградио у темеље сајта јесте „ништа као лукави Латини“, ништа „испод жита“ – све јавно и транспарентно. У том смислу, претпостављам да није тешко уверити се да је нпр. списак акционара свима доступан и/или да су исправке грешака јавно признате и нотиране испод текста. „И познаћете истину, и истина ће вас ослободити“ (Јн. 8,32).

ss-onama-527

Једна од таквих ствари, не превише пријатна, јесте и предмет овог обавештења: због концепцијских размимоилажења са др Зораном Ђуровићем – о томе шта „Стање ствари“ јесте и шта треба да буде – морала је бити примењена крајња непопуларна мера прекида сарадње. Уопштено речено, принцип разномислија (иначе постављен као један од главних на „Стању ствари“) претио је да продре и у ону уску стазу где је неопходно једномислије; другим речима, разномислије је у овом случају прелазило у „службу два господара“ (Мт. 6,24).

Конкретније, поштованом и ученом др Зорану Ђуровићу је више пута скренута пажња да „Стање ствари“ није покренуто као екуменистички пројекат, нити се у том правцу „завртело“. (Искрено речено, не верујем да је – осим њега – од сарадника ико екумениста, а сигуран сам да нико није острашћени екумениста. Још искреније: др Ђуровић је на „Стање ствари“ дошао као мој пријатељ а не као образовани теолог који пише одличне текстове.) Дакле, не само да је острашћени екуменизам био „стајаћа тема“ цењеног др Ђуровића, већ се показало да он заправо пропагира нешто. А нама овде нису потребни пропагандисти, били они за то плаћени или радили о свом руху и круху.

Др Зорану Ђуровићу – и онима који ће с њим напустити сајт – желим сваку личну срећу, а њега подсећам да стоји понуда да му технички помогнем у оснивању новог сајта/блога (типа ekumenisti.wordpress.com).

Уз извињење свима на неизбежно личном тону,

Александар Лазић, уредник „Стања ствари“


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4t0



Categories: Вести над вестима

136 replies

  1. Запрепашћујуће саопштење. С једне стране, због постојања “неслужбеног” односа актера, а с друге стране због потребе, да се то јавно објави. Ако је већ одлучено, да се објави, имало је смисла, да се детаљније објасни, како је то “острашћени екуменизам био „стајаћа тема“ цењеног др Ђуровића”. Наравно, да није јасно, шта се под сарадњом подразумевало и подразумева? Што се тиче острашћености, појављују се овде и текстови и коментари неупоредиво острашћенији и мање корисни од онога што је мој омиљени јеретик писао. Све у свему саопштење је непотребно и непотпуно.

  2. Плашите се истине, а мислим да вас управо то “сврби” у вези са др. Зораном Ђуровићем – огољена истина, коју многи имају на уму, а он је један од ретких који хоће и сме и да је каже и да је напише!

  3. Отписаћу данас детаљније, ако ми Велики инквизитор да могућност да нешто кажем. Све пак ради транспарентности, а не по старом добром обичају кума се секирицом. Да се види зашто је пала глава омиљеног Млинаревог јеретика.

  4. Sramno, jadno i bedno! Ovaj BLOG i ne zasluzuje da u njemu objavljuje tekstove jedna takva velicina poput Zorana Djurovica!!!

  5. И ја бих да чујем другу страну, дакле је ли Зоран Ђуровић екумениста у смислу нек нам Папа дође и кроји капу, унија са католицима уз њихово непризнавање православних догмата. Да не будемо ми ти који икога разапињемо без суђења, а ни Пилат да оперемо руке само.

  6. Poštovani, do sada sam “Staje stvari” citala ali prvi put komentarisem, jednostavno iz potrebe jer se ponovo i po ko zna koji put ipak susrecemo sa jednoumljem.
    Kad god neko misli drugacije, i u polemikama od svog misljenje ne odustaje a uz to isto misljenje i potkrepljuje činjenicama biva optužen za izdajnika ili nevernika, i biva prognan ili banovan kako to sad modernija vremena nalazu. Dobro je te je spaljivanje na lomači zabranjeno. Mada je isključivanje nekoga sa sajta samo zato sto misli drugačije i što to nekim moćnicima ne odgovara i jeste na neki nacin spaljivanje na lomači licimernog 21. Veka. Volela bih da znam da li je neko dobio lično ovlašćenje ili poruku od Gospoda da dr Đurović govori krivo ili je problem potekao od ne salomive “audi” institucije. Istina pogadja i vredja to je stanje stvari!
    Tako da gospodine uredniče nemojte govoriti o raznoumlju posto ste upravo pokazali da je jednoumlje jedino prihvatljivo.

  7. Домаћин је у своју кућу све љубазно позвао, али не ваља кад гости крену да преуређују ентеријеру правдајући се да су укуси различити. Имало би још да се дода, али поента је јасна. Уколико г.Лазић одлучи да поново у своју кућу прими поједине, подржаћу такође. Поједини коментатори овде се понашају врло некултурно и детињасто, нека буде опроштено мојој проседој глави. Мени ће без Ђуровића бити досадно, морам да признам да је био забаван, али на овом сајту нисам забаве ради.

  8. Takodje sam jedan od onih koji su do sada “Stanje stvari”citali ali prvi put komentarisu.Jadno i bedno,sta drugo reci na obavestenje o “prekidu saradnje” sa dr Zoranom Djurovicem.Izbacivanjem sa portala upravo pokazujute jednoumlje,steta za vas,izgubili ste mnogo!

  9. auuuu, svi su u svadjama i pederi i huligani i evo sad ekumenisti. Oj, ajme!

  10. Eh, da sam jučer umro ne bih znao da velečasni otac Đurović ima isto “botove” kao i nečasni A. Vučić…

    Vidite ove koji “nisam do sada komentarisao a čitao sam..:” 🙂

    Javilo iz Rima da se blokira Stanje Stvari?

  11. @ Милијана

    Бојим се да на такво питање како сте поставили нико и никад неће рећи “да, јесам екумениста”….. Све је то умотано у причи о јединству, првобитни векови хришћанства, љубав, трт мрт, а суштина је да ћемо једном да легнемо као православци а да ћемо се ујутро пробудити као грко-католици, православци који признају папу (то јесте “православци”). Видите Украјину и њен западни део, тамо су грко-католици. И тамо је рат.

    А о господину доктору Ђуровићу – ни он неће сигурно отворено рећи, па морамо да применимо оно “познаћете их по делима њиховим”. Погледајте википедија страницу Зорана Ђуровића и видећете да тамо, осим његове личне фотографије имате само још фотографију З. Ђуровића и папе претходног.

    http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%97%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD_%D0%82%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B_(%D1%81%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%80)

    Сама слика је null

  12. “””…принцип разномислија (иначе постављен као један од главних на „Стању ствари“) претио је да продре и у ону уску стазу где је неопходно једномислије…””” . ШТО СЕ УПРАВО И ДЕСИЛО БАНОВАЊЕМ ЗОРАНА ЂУРОВИЋА!!!
    Осим тога, ако се не зна разлика између ЕКУМЕНСКОГ и ЕКУМЕНИСТИЧКОГ онда је свака дискусија беспредметна.

  13. @ Антикомуниста.
    Најбоље обожавам вас интелигентне. Виде фотку и онда: Јупи!, то је то. Шта са фоткама на којима су артемије и Клинтон, где се здраве, он са Олбрајтовом, са Кардиналима?
    – Питам се питам… По томе испада да је и Лазић екумењара (преносио моје текстове), или да је толико глуп да је преносио екуменске ствари а да тога није био свесан?

  14. Gospodine Mali poćniku Božić Bate, logika Vam je smesna. Ako neko cita blog povrmeno ne znači da mora i da pise komentare. Komentari se pišu isključivo kada imate šta da kažete na ispisanu temu. Sto se mene licno tiče ja na jednoumlje uvek reagujem.
    Moj komentar je podrska slobodi mišljenja i govora, bilo to u vezi crkve ili ne a i crkva kao institucija me ne interesuje, pošto sa verom i onako nema veze. Kada nemate argumente koristite rec “bot”. Možda ste i Vi “bot” a da toga i niste svesni. Imati svoje mišljenje je stvar inteligencije i obrazovanja, imati hrabrosti da to misljenje javno iskažete je privilegija. Cenzurisati ljude koji misle drugacije je nemoc da se za sopstveni glas izborite. Pa se Vi pronadjite.

  15. Поштовани г. Илићу,
    И ја сам “банован” на практично свим сајтовима – само што то нико неће ОТВОРЕНО да каже, напише и потпише, него и ови наши ухватили “латинску лукавост” па све “испод жита”. На неким сајтовима сам “банован” искључиво због чињенице да је на мом објављивао Зоран Ђуровић – па шта ћу: ћутим и трпим, не лелечем на Фејсбуку нити правим неукусне “фотомонтаже”. Носим свој крст како знам и умем, “људи трпе а жене наричу”.

    ПС. Баш сам и на Вас мислио да бисте са цењеним и ученим др Ђуровићем могли да наставите вашу зајединчку активност на сајту ekumenisti.wordpress.com, Ви сте технички писмени и не знам шта је проблем да наставите ваш рад на другом сајту?

    Александар Лазић

  16. Неки Божији знак: док сам писао овај коментар “црче” ми компјутер (зеза нешто препуњен C), када га опоравих виђу да је сачуван у меморији, и тек ће сада, на радост неумољиве и незаменљиве логике г. Млинаревића, да буде конфузан. Господин Лазић, по мом скромном увјерењу, изузетан уредник, коме увијек кажем ону америчку: “Уредник је увијек у праву”, носи одговорност за сајт и не бих ниуколико да му отежавам. Мени је драго да на сајту сарађују, као писци или коментатори и традиционалисти и екуменисти, и званично-црквеници и артемијевци, и католици, чак и старобредници који су били најблискији и Солжењицину као они који су сачували најчистији руски језик, а, мислим, недовољно, агностици и атеисти. Уредник ми је омогућио да прошле године имамо и честитку муслиманима за Рамазан, преводом увода у тумачење Курана из “Тајма”.
    Овђе мислим, не мијешајући се у комплексан духовни однос двојице актера, да је др Зоран Ђуровић неоправдано категорисан тек као “екумениста”, понудом да му се направи сајт такве оријентације.
    Спорни чланак о хорепископству, у коме сам незаслужено цитиран, назвао сам “најантиекуменистичкијим чланком” послије аве Јустина у нашој Цркви, јер убједљиво побија мит о “Петровој служби” који је основа оног папиног пада о коме је Свети Ава говорио. Остало је у свијетлу тога периферна ефемералија. Не мислим да би се сам отац Ђуровић уплашио “екуменистичке” етикете, али мислим да има прешнијих послова и у разбијању митова и “ревнитељских” и “екуменистичких”, од процијењивања рада Зорана Ђуровића, (знам да ће ми ту г. Млинаревић, опет поставити питање компетентности, одмах му одговарам да је она “пасионирано читалачка”), који је, нажалост, једини теолог у нашој Цркви, који умије да се користи научним апаратом и да критички раскрије тему којом се бави. Много је гори “екуменистички мит” у часопису “Саборност” који има претензију да постане научни, а уређује га један магистар, који на основу никакве анализе закључује да је документ Руске цркве о првенству у Цркви “социолошко-политички одређен”, док је Равенски документ еклесиолошки утјемељен. Одмах послије тога се штампа, неоригиналан, преведени рад неког њемачког католичког теолога о сто пута прежвакаваним и у Православљу јасно као лжучење разоткривеним “Новозавјетним основама Петровске службе”. Ако се у нашој помјесној Цркви сада звања дијеле по епигонству, а не по харизми и благодати, са науком се не може тако да спрда.
    Др Ђуровићу, само Бог, не дај Боже, неком болешћу, може да одузме знање које има и користи на добро Цркве. Јавни глас му нико не може одузети, а “Стање ствари” је много допринјело да се бројни интелектуалци додатно запитају шта је то са нашом Црквом у којој нема мјеста за таквог зналца.
    У конкретном случају, мислим да је уредникова грешка што је објавио текст са којим се интимно није слагао и да ће га то научити да постане још бољи уредник. Као поштовалац Тирнанића он зна да добри аутори не воле да пишу за “фиоку”, али мора и да схвати да ту “фиоку” он држи као неизбјежан дио своје работе.
    Сам сам доживио од тог хорепископског посвећивања више “фиокирања” на једном полузваничном црквеном сајту, прво су мој коментар о том чину пренијели као главну вијест, што је испало као да ја дајем први службени одговор Цркве, па су ту вијест потпуно избрисали. Онда сам покренуо тему о овогодишњем Сабору коју и овђе објавих, не пружи ми се прилика да одговорим на коментаре, добро ја сам 1968. не разумијем се много у функционисање форума, па онда избрисаше тему без икаквог објашњења итд. Ни најмање се не љутим на уредништво тог сајта и форума, били су врло предусретљиви према мом досађивању са текстовима који су ми се чинили значајним за младе вјернике и атеисте, коју су по Достојевском, најближи Богу, и ако Бог да, и даље ћу да им шиљем прилоге.
    Волио бих да се овђе развије дијалог, информбироа имамо поваздан и посвуда.

  17. Није требало да искључите Оца Зорана Ђуровића јер се тиме поистовећујете са Екуменистима и Мисаџијама новотарским који не допуштају јавну расправу о проблемима у Цркви! Кад већ нема јавне дебате него се уз подршку окупатора и власти насилно уводи Миса и оригенова јерес (свеспасоносна свих религија),поштено је да постоји портал на коме би се кроз дијалектику супротстављених ставова нешто искристалисало!

  18. @ Зоран Ђуровић

    Видим да пишете артемије малим словом, надам се да Вас неће наљутити што ћу писати Владика Артемије (оба велика слова.

    Владика Артемије би се вероватно тих фотографија сада одрекао и није поносан на њих…. А Ви, јесте ли Ви поносни на фотографију са папом јованом павлом (мала слова намерно), или Вам је неко “сместио” ту фотографију као ударну без Вашег знања? Одричете ли се и Ви папе (умало не рекох Сатане) као што се Владика вероватно одриче тих фотографија са Клинтоном и јеретицима?

  19. @ Λέσανδρος Καρανήδες

    Лично сам присуствовао литургији (миси?) у Успењској цркви у Смедереву, када је др/о. Зоран Ђуровић прво рекао једну реченицу на латинском, а и причешћивао говорећи само ТИЈЕЛО ХРИСТОВО (без крви). Па ко је ту “мисаџија”?

    Александар Лазић

  20. @ Александар Живковић

    Господине Живковићу, хвала на коментару.

    Недостаје само податак да сам Вама и др Ђуровићу нудио да преузмете Стање ствари и терате даље, по разномислију или како већ знате.

  21. @Александар Лазић
    Поштовани Александре, ако су вас које где бановали из било ког разлога, поштено би било да то кажете и јавно објавите.
    Без обзира на моје приватно мишљење по разним темама па и религијским, противник сам таквог односа према опонентима у мишљењу.
    Могу да се не слажем са туђим мишљењем, али ћу га поштовати и никоме нећу дозволити да због њега трпи консеквенце било које врсте (онолико колико је у мојој моћи).
    Различита мишљења не значе по аутоматизму да неко јесте или није “човек”, да не мисли добро људима око себе или роду коме припада. По најмање значи да вем није пријатељ отвореног срца и душе.
    Не морате се сложити самном, али то јесте моје мишљење и мој начин рада на блоговима, страницама и сајтовима које уређујем. Нико се никада није пожалио на бан поводом другачијег размишљања по било којој теми.
    Коментари могу бити провокативни, цинични па и на изглед увредљиви, али то не значи да ми нисте драги или да имам лоше мишљење о вама и вашој мисли и раду. То важи за вас и исто важи за свакога па и за Зорана Ђуровића подједнако.

  22. @ Dragan Ilić

    Hvala na ovom komentaru. Konačno da neko jasno objasni poentu svega,
    Bez bavljenja tračevima ko se sa kim slikao i sta je kad izgovorio kao Pink da gledam Bože me sačuvaj.

  23. @ Александар Лазић
    То је истина. Само сам ја ту понуду доживљавао и сад је доживљавам као шалу, не потцјењући Твоју искрену духовну дилему. Једноставно, ја и не знам шта је сајт у пуном значењу ријечи. И друго, нема бољег уредника од г. Александра Лазића.
    Нешто ме друго мучи, сад је 15.18 сати, на сајту СПЦ нема обавијештења о почетку Свештеног Сабора сјутра, нити о литургији којом би требало да почне. Обично послије таквих литургија станем, за фоторепортере БИА, уз монаха-немонаха Антонија (Давидовића), не слажем се ш њим да сва ова собитија церковна воде Јевреји да докажу како је њихова вјера права, али ми је по духу саборности најближи и мало му завидим на младалачком заносу којом је одржава. Онда видим његове старе изношене ципеле, хтио бих да му дам неки динар да купи нове, застидим се…
    То је мање важно, као што су Антонију неважне ципеле. Ситуација у Цркви, тачније : терор над Црквом, никада није био већи. Сада када се ради о много вишим светињама од нас Мрђана Несретњиковића, немамо кад да сазријевамо прије но што иструнемо.

  24. Да онда оголимо и прецизирамо ствари, због ових несретника који вичу ЦЕНЗУРА:
    – др Зорану Ђуровићу је понуђено да преузме свих мојих 500+једну акцију и настави да води Стање ствари
    – др Зорану Ђуровићу је понуђено да Стање ствари угасим само да не преносим његове текстове
    – др Зорану Ђуровићу је понуђено да се отвори други сајт и овде напише, као нека мини реклама, и ја да му технички помогнем у почетку

    ДР ЗОРАН ЂУРОВИЋ ЈЕ СВЕ ТО ОДБИО. Он хоће само да објављује своје папофилске текстове, а да ја као уредник стојим иза тога. Е, једино то НЕ МОЖЕ. Макар не може више.

  25. То је у реду. То је Твоје уредничко право. Само конкретан текст о хорепископству није никакав папофилски чланак, у њему се неко усудио код нас, послије више деценија да јасно каже и, што је важније докаже, да је “Петровска служба” измишљотина.

  26. @ Александар Живковић

    Како није “папофилски”, кад се у оригиналној верзији (видети Поуке.орг) налази и реченица да се

    АРТЕМИЈЕ ОБРАТИ ПАПИ ЗА ПОМОЋ?!

  27. G. Laziću,
    Nije mi jasno zašto ste Vi sve navedene opcije nudili Đuroviću?
    Tek ne mogu olako da prihvatim činjenicu da ste bili spremni da ili prodate svoje čedo za tričavih 10.000 E ili da izvršite čedomorstvo?
    Čime je Đurović zaslužio takav tretman na štetu Stanja i vaskolikog čitalaštva?
    Šta ako Latini naštampaju pare!?

  28. Г. Анђелковићу,

    Нисам ја хтео да оштетим сироти Рим, ја сам др Ђуровићу нудио све моје акције НА ПОКЛОН!

  29. @ Александар Лазић.
    Бивши учениче аве Зорана: не брукај се још горе. Немој да се на теби остварује она: храни пашче да те уједе.
    Какве су ти то бесмислице о миси у Успењској?
    Најпре, Миса је заједнички назив православних и католика за литургију. „Ite, missa est“ је као наше: Изађимо у миру. Односно, служба је завршена. Има још мноштво назива за службу. Литургија је „радња“. Анатемисао би и оне који кажу, идемо данас на посао?
    По светосавском типику је Исус причестио апостоле, навукао завесу на царске двери и рекао: „Причешћује се слуга Божји Петар, часним и пресветим телом и Крвљу Господа и Бога и Спаса нешега Исуса Христа на отпуштење грехова и на живот вечни“. И онда је Петар целивао путир, а ђакон му је убрусом обрисао уста, и овај је, поклонивши се отишао. А „причастен“ су му певали по Мокрањцу?
    Па ти би набио кашичицу у око ономе ко ју је измислио! Народ се некада причешћивао под 2 одвојена вида као и свештенство (то сада имамо у литургији Јаковљевој). То је неправославно? Неправославно је са кашичицом?
    Рекао сам реченицу на латинском. То је грех? Кажем на старогрчком, словенском, српском, италијанском, румунском итд. То је грех? Јесте по папској теорији тројезичништва (лат., гр., хебр.) која је осуђена као јерес. Ови језици су забрањени? Боготуђи?
    Питам се опет, како ја то замишљам да дајем тело Христово, а оно помешано са крвљу (вино)? Ја то уствари мојом менталном уобразиљом одвајам: Квасни хлеб претварам у бесквасни, а вино исисавам из њега. Зато и кажем: Тело Христово, а оно није тело него је сатанско причешће пошто сам успео да га својим магијским способностима претворим у јеврејску хостију.
    Других ради, а не тебе, пошто ти мозак не функционише добро ових дана: Ја имам обичај да кажем људима пред причешће: Прекрстите се тамо даље (не плашим се крста), и реците своје име, овде приђите са рукама прекрштеним на грудима и отворите уста. Јер дешава се често да се прекрсте испред па млатну путир, или да им због изговарања улети причешће па ти га пљуну у лице.
    Рецитација магична пред причешће, коју Лазић помиње, она је настала када је причешћивање нестало. Причешћивало се 2-3 на „миси“. Када бисмо данас узели да причестимо 60 људи, то би значило да барем пола сата само причешћујемо.
    Што би рекао покојни владика Данило будимски, паметноме доста.

  30. @ Зоран Ђуровић

    Велики Учитељу,

    Хвала што сте потврдили да је тачно оно што сам написао: ја не сумњам да се може извући и теолошко оправдање да сутра литургија буде на латинском, ја само кажем да ја на то не пристајем, као што не пристајем ни да ми пред причешће неко сутра каже “Corpus Christi”. Разумем да има људи који су тиме одушевљени и који то једва чекају.

    Не бих о томе ни писао, али имам утисак да армија Ваших обожавалаца заправо не зна шта Ви тачно заступате и шта тачно радите.

  31. Много ствари није за изрицање;
    Но прилике су такве.
    Не знам ја тачно шта су разлози сукоба у редакцији, па с тога се и не мешам активно.
    Али сматрам да треба поменути неко лично искуство.
    Ја сам последњи Ивковић рођен у кући преко пута Друговачке цркве. У једној од горњих соба пресечена ми је пупчана врпца. А имам година. Сада су тамо, у тој старој кући из деветнаестог века, неке продавнице. Да се појавим у селу, нико не би знао ни ко сам, ни чији сам. А мој отац, др Миодраг Ивковић, баш није био непознат у крају.
    Дрговац је, за оне који не знају, сасвим близу Смедерева.
    Не тражим разумевање, али сматрам да није нешто посебно и лоше, да иако сам као дете од три године, вољом комуниста, отеран из завичаја, и данас га по некад сањам.
    Волим Дуговац, па ето.
    Тако, као последњу карику са завичајем, повежем се са Црквом Вазнесења Господњег, у Друговцу. Ето, рачунао сам да интернет и у те сврхе служи.
    Кад оно међутим.
    Поп фура латиницу.
    Немој попе, поручих, чувај, бре, ћирилицу.
    Какви, поп се покида да ишчестита католичке празнике, ко да су његови.
    Па добро, попе, мислим да претерујеш.
    Ништа, поп.
    Кад затим, пријатељ Цркве Вазнесења Госодњег у Друговцу, постаде Мирослав Кевежди.
    Аааа, стани мало, од Добоја Мујо!
    Ја Мирослава Кевеждија знам. Језуита, ударна песница Ненада Чанка, ТЕШКИ СРБОМРЗАЦ, декларисан на сајту војвођанских сепаратиста Сабахудина Грухоњића “Аутономија”. Тамо смо се упознали.
    Какве Кевежди може имати везе са Друговцем? Исто ко и ја са црквом у Кумровецу.
    Ало, бре, попе, знаш ли ти кога примаш у друштво? Послах поруку. Вели друговачки поп да не зна, а Кевежди прошао све курсеве у организацији НВО “Конрад Аденауер” Београд, и сл. одакле извиру сви наши “православни паписти”.
    Лаже поп.
    Због тога, моја последња порука му беше НЕДОСТОЈАН СИ!
    Следил је бановање од стране Цркве Вазнесења Господњег.

    Након тога, стигло ми је пар порука, од којих цитирам последњу:

    Maksim Ispovednik
    21. фебруар 2014. 15:52
    This message is no longer available because it was identified as abusive or marked as spam.

    Тако сам се, са мојим Друговцем, растао на енглеском језику.
    :::
    У прилогу достављам последњу секвенцу комуникације са Дуговачким попом.

    Почетак ћаскања

    18. фебруар 2014. 20:46
    Ја сам га само прихватио на фб за пријатељство јер ми је послао захтев, ко је тај човек?

    18. фебруар 2014. 21:47
    Па, написао сам – школовани језуита, врло активан у програму сепаратизма Војводине, такође врло близак Динку Грухоњићу (“Независно удружење новинара Војводине”) који отворено пропагирају шовинизам према Србима, посебно Србијанцима. То је примењено усташтво. Пошто знају да сам пореклом из Друговца, врло често је то повод за вређање. Вероватно је моје порекло на неки начин њему повод да се “убаци” код Вас. Опасан је то човек.
    Сад ћу да вам пошаљем један коментар на мој рачун из њихове редакције, да видите о каквим се људима ради. Унапред се извињавам због вулгарности.

    Andjeo Cuvar
    8 hours

    Sa kog kurca „aspekta“ pises ti Nimbuse – kad ti caca nije ni stigo do Vojvodine s pinklom na ramenu: dakle, nisi ni u mudima postojao – sem u
    Srbijentini.
    Da TI – i TEBI SLICNI – srBijancine i ostala velikosrBijanska GOVNA – uopste i pisete o Vojvodini.
    Isto kako kazem i onom samozvanom „ekspertu“ za Vojvodinu – NjeGOVANU<
    ko je on, MOJ KURAC – "eskpert" za BILO STA u vezi sa Vojvodinom.
    Nije do pre par godina znao NI NA MAPI da je nadje.
    Kao i TI – mazgovu nimandski.
    Ti ces – i VI cete da pisete nesto…
    MOJA PORODICA je bila AKTER svih dogadjaja o kojima ti PREPISUJES iz kojekakvih knjiga.
    I sad ces TI da mene ucis – propovedas MENI – KO SAM i STA SAM.
    Ja srBijentini ne pisem i ne prepisujem njenu istoriju, ako nisi primetio – samo su DRSKOTIJE, poput TEBEka – najglasnije – a u odbrani onog – u cega si SKOTE – usao DZABE.
    Pizda ti materina – KAP KRVI nisi ulozio u Vojvodinu – ni ti – ni sva GOVNA koja ovde predstavljas – i ti ces NAMA da pricas STA I KAKO.
    GOVEDO SUPACKO.
    srBijentina nam je donela svu NESRECU ovog sveta.
    I nema tog okupatora – koji joj je ravan u istoriji Vojvodine.
    I to ti kaze – MAZGOVU – odrodjeni vojvodjanski Srbin!
    Kojeg ste – za 20 i kusur godina SILEDZIJSTVA – od Srbina stvorili NAJGOREG NEPRIJATELJA!
    I ni Damjanic mi nece biti ravan.
    Samo ja, za razliku od njega – ne borim se za DRUGE.
    Vec za MOJE.
    Pogledaj Bato majmune – sta je od Vojvodine ostalo – posle tvoje srBijentine.
    Samo nemas oci – kao sto nemas ni DUSU.
    SOTONO.
    Treba da goris u Paklu – da istrunes ziv.
    Da mi je samo crveno dugme…svi bi problemi sa srbijentinom davno bili reseni.
    15. фебруар у 10:18

  32. Лазићу, срам да те буде!
    Зар смо ја и Живковић будале па смо помислили да се шалиш? Но, обојица смо нормални и поштени људи па смо помислили: шали се, или му није добро. Ђубретарски је да сада машеш како је била часна понуда, јер ко би се нормалан окористио о муку у којој се неко нађе? Ни ја ни Живковић нисмо пси па да нам тако нешто падне на памет. Неко ти нуди мерцедес а ти нећеш? – Ево сада, кад се курчиш: Узимам акције. Потписујем да си ти оснивач. И? Шта кажеш? Сада сам схватио твоју понуду. Побриши овај коментар. Остаје ти сајт.
    Но, ди су моји новци? Ложио си нас да смо овде сувласници, да можемо ово-оно, а на крају: радите за мене и дувајте га. Ко вас шиша.
    Наведи да је понуда важила за 24 сата. Е, ту ћеш да златом опточиш твој венац. Само да знаш да већег разочарења у човека ја нисам имао.

  33. Др Ђуровићу,
    Ево продужићу понуду за наредна 48 сата. Договорите се сами са собом, са г. Живковићом, осталим екуменистима и јавите ми на мејл.

    ПС. Ваш кочијашки језик чувајте за вашу Фејсбук страницу, макар док сам ја овде на сајту, иначе ћу брисати.

  34. Шта се ово збива? Који су били проблематични текстови? Нисам читао све што се објави али колико се сећам највећи део последњих текстова Зорана Ђуровића односио се на неке клеветничке објаве на разним сајтовима, на погрешно пренете информације из римокатоличких гласила и на разне конструкције о папи Франциску и неким другим личностима. Мислим да је добро што је Стање ствари те текстове објавило јер су се малициозне информације које сам набројао на почетку поста шириле интернетом и прежвакаване су у стотинама разних текстова по небројано много сајтова, блогова, форума и свим другим могућим местима на интернету.

    Не знам шта се даље дешавало и шта је све довело до ове драматичне одлуке, прве овакве врсте у досадашњем, по мом мишљењу врло успешном, раду Стања ствари. Надам се да ипак има наде да се ситуација некако изгледи?

  35. Ово из Друговца ме дирнуло.
    @ Александар Лазић
    Православни папа је заиста имао апелационо право. Свети оци су се њиме служили, чак и прије него што је канонски озваничено.Све остало Vicarius Christi и земаљски “Свети Петар”, касније је приграбио. Чланак сам и читао само на Поукама и коментарисао у главној вијести, *нијесам видио, и ја сам тад био преморен да је отворена посебна тема(. Био си преморен духовно, пао Ти је мрак на очи, нијеси уочио Ђуровићеву шалу нити суштину текста. Бар ја тако мислим. Тај чланак заслужује много већу пажњу него што јој у овој интернет брзини поклањамо.
    Узгред, тада се јавно нијесам сложио са Ђуровићем да не треба толерисати Артемијеву самовољу, исказао сам разумијевање за патријархово смирење пред њом. Надам се и молим да ће на Сабору тако и да буде. Истини за вољу, и Ђуровић је осудио зло раскола ријечима Кипријана Картагинског које нијесам достојан да изговорим.
    Чинимо ли данас управо то? Ако чинимо, да чинимо брже, да не саблажњавамо друге и себе не брукамо. Не баста нам.

  36. Штета је да се заврши са оволико зле крви.

    Ако др Ђуровић НИЈЕ ”лукави Латин”, онда треба издржати притиске од стране зилота и његове текстове треба објављивати.

    Ако јесте, треба то да призна. Ја бих и даље читао, увек ме интересује шта мисли и ради и друга страна. Ако јесте, и неће да призна, онда ми је одлука г. Лазића разумљива. Или си хришћанин или си католик. Ако желиш да будеш хришћанин, буди православац 🙂

    Да ли је неко тражио да се текстови ”зилота” или екуменсита не објављују, шта се дешавало око акција и пара, не знам…

    Господин Лазић није брисао моје коментаре, објављивао је моје текстове. Нисам му никада, јавно или приватно, скренуо пажњу да неки текст не треба да објави. Драго ми је што постоје текстови и оних који подржавају Владику Артемија, и оних који су за разговоре са Ватиканом. Лично не бих објављивао текстове Лазанског, Љиље Смајловић, Дмитровића и сличних, али никада нисам тражио да се не објављују. То је у коментарима испод текста Пророковића од пре пар дана покушао да ми набаци г. Миланревић, али нисам одговорио зато што тога нема. Питао сам у свом коментару коме пише Пророковић, а не зашто је г. Лазић објавио. Да није објавио, не бих прочитао текст, и имао прилику да оставим коментар.

  37. Вратих се са неког полухонорарног посла, зарадих тек колико да сутра преживим и то без плаћених рачуна. Нисам на списку ни СПЦ ни Артемија ни Ватикама и ако бих лично волео да сам на нечијем платном списку. Али, на жалост, сви знају да ни тада не бих променио мишљење, већ бих радио по својој савести. А када неко, било ко, има бар мало савести, онда је оне без савести велики страх од исте.

    Прочитао сам поново све објаве и коментаре. Дозволио сам себи да прочитам како Александров тако и Зоранов текст по истој теми јер не волим да доносим закључке ако не чујем обе стране.
    Дакле, до разлаза је дошло у неслагању мишљења о “исправности” појединих објављених текстова. Опростите људи али ја не гутам “главић од машине” како рече Стеван Јаковљевић,

    Никада се нећу нити могу сложити око тога да ли је неки текст “пожељан” или “исправан” да би се објавио или необјавио. Посебно не могу у случају Стања Ствари. Сматрао сам да је овај сајт један од ретких где се може чути свачије мишљење по разним темама, од религије и социјологије до политике и астрономије. Сасвим све једно.

    И мени многи текстови “не одговарају”, у супротности су са мојим мишљењем или знањем, али то није никада био разлог да се жалим админу или власнику и да захтевам нечије бановање, већ је био разлог да оставим свој коментар, један, два, колико год је потребно, да супротставим аргументима своје аргументе. Без анимозитета, љутње, незадовољства и/или вређања.

    Ако погледамо истини у очи, такви текстови који “изазивају” велики број коментара, јесу управо занимљиви, интересантни и вредни пажње. Повећавају читаност, виде се опречна мишљења, виде други аргументи и докази са обе стране.
    То све даје живост и динамику на сајту (блогу), такав однос повећава читаност излази из клишеа једноумља и острашћености и повећава рејтинг власнику као слободоумном, радозналом човеку вредног пажње.
    Власник не би смео да утиче на текстове осим ако не наступа под својим именом било да се слаже, било да оспорава текст.

    И опет, ако ћемо истину, Зоранови текстови су баш такви. Са највише коментара.
    Искачу из клишеа, пуни динамике, доказа, аргумената свакоме доступних у футеру. Некада провокативни, иронични и цинични, можда и контрадикторни али увек изазову како позитивне, тако и негативне реакције, велики број коментара, препуцавања, полемике, оспоравања и потврђивања…..

    И на крају, оно најбитније, изражавају његово и само његово мишљење. Не суфлирано или плаћено, већ лично уверење да је исправно оно што пише и ради, а опет оставља свакоме на вољу да га својим аргумнтима и доказима побије.
    Никоме није остао дужан одговора, било у оспоравању, било да некога научи, било да се са неким слаже или не слаже.

    И како сада подржавам Зорана, тако ћу подржати сваког другог, без обзира да ли ми његови/њихови текстови пријају или не, да ли се са њима сажем или не, без анимозитета према личности. Јер свако ко је нешто објавио, грдно се намучио да то срочи, напише и објави. А само то је вередно пажнје и поштовања, ако ништа друго.

  38. Ove koji ovde kude g. Lazića kao “nedemokratičnog” urednika samo da potsetim da je demokratija jedna velika šarena laža!
    G. Lazić je prevashodno vlasnik Stanja.
    Vlasničko pravo mu daje sva ostala urednička prava.
    Kudili ste samoupravljanje, a ovde biste da samoupravljate sa tuđom tekovinom istovremeno petingujući po malo sa ekumenizmom.
    Nivno misleći da će sve ipak ostati samo na predigri.
    Ne dragi moji, iz predigre će nam ga zavući do balčaka
    Zato ne dam Stanje Đuroviću!
    Apelujem na g. Lazića da opozove svoju ponudu o ustupanju Stanja Đuroviću datu u nekoj vrsti rastrojstva zbog svađe sa “prijateljem”!
    Njegovih 501 i mojih 5 deonica je više od pola i dovoljno da Stanje i dalje bude dobro svih nas dosadašnjih čitalaca, a nikako tamo nekih Latina!
    Spuštava se i Njegoš niz njihovo uže, …
    U pamet se Laziću!

  39. Г. Анђелковићу,

    Нек узме! “Дајите и нека вам никада не досади!”

    Ако после тог узимања неким залуђеним главама буде јасније ШТА и КАКО – имаће смисла и Ваше и моје акције.

  40. ПС. Хоћу да подсетим само на овај део житија св. Василија Острошког Чудотворца, чији спомен јуче прослависмо:

    ***

    У то време беше се проширила у западним православним крајевима усиљена латинска пропаганда. Клирици римски звани језуити, послани из Рима од римског папе да користе тешко стање робовања и страдања православних еда би их обратили у своју Латинску јерес и потчинили папској власти, беху насрнули у то време на крајеве Приморске, Црногорске и Херцеговачке. На њихов подмукли рад против православних скрену пажњу митрополиту Мардарију ревнитељ Православља блажени Василије, али митрополит не хајаше за то и беше попустљив према унијатској пропаганди. Благодарећи својој вери и привржености Православљу, а такође и ревносном деловању преподобног Василија против уније, православни народ и свештенство не подлегоше латинској пропаганди. А преподобни саветоваше митрополиту да борбено иступи против непријатеља Цркве и да се ничега не плаши кад је у питању одбрана вере и истине Христове, али то митрополит не послуша. Шта више, он поче да сплеткари против светог Василија и да га лажно окривљује пред народом. Народ није поверовао тим клеветама митрополитовим, јер је добро знао за свето и богоугодно живљење Василијево, и много га је поштовао и волео. Али, желећи да се удаљи од злобе и сплеткарења, преподобни се врати натраг у свој манастир Тврдош. Но ни тамо он не престаде да се бори за очување Православне вере и за заштиту свога народа од опаке туђинштине. Зато и би од народа назван ревнитељем Православља.
    ***
    http://www.svetigora.com/node/5458

  41. Поздрав за Ђорђа Ивковића.Ђоле, ти и такви као што си ти уништили су Друговац. Морали смо моткама да Вас јуримо. А што се тиче куће поред Цркве, кућу си продао јеврејину и узео добре паре. Немој много да кукаш, ниси лоше прошао

  42. @ Милош, Варагић Никола, Драган Илић
    “И ЈА ИСТО”
    Моје кратко искуство с “озбиљним” новинарством почело је у осмом разреду када сам уређивао школски лист, који се сам издржавао од продаје 1500 примјерака (имали смо одличан оригинални стрип о Тарзану Зорана Маслића, садашњег иконописца Крста Патријарха Павла), а штампан је у тада најмодернијој штампарији “Дечјих новина” из Горњег Милановца, која је једина у Србији имала компјутерски слог. Мој највећи успијех бијаше што сам објавио афоризам “Одужила се ова школска година ко годишњи одмор Душка Радовића”. То је једини документ-коментар на ту несрећну причу у српској штампи тог времена.
    Друга ствар на коју сам поносан јесте репортажа са сусрета са Десанком Максимовић која је стајајала пред нама клинцима (“Са својом публиком говорим стојећки”), са заносом нам је причала како је са другарицама седела на Калемегдану и прође Црњански, још витак, и добаци им:”Девојке, немојте да се љубите на ветру, назебћете!” И још већим заносом рецитовала своју пјесму: “Не дамо хајци на људске снове”.
    Када дођосмо по аутограме, причала нам је како је Бранко Ћопић, тај комуниста-прогоњенији од свих “дисидената”, шеретски говорио: “Пописуј се, бона, увијек на врх стране, ко зна шта ће да ти подметну да потпишеш”. И како је, (срећних ли времена, када су се скупљали аутограми умјесто лајкова!) чуо једног дјечака како трчи градом и виче:”Мењам два Бранка Ћопића за једног Шекуларца!” Други, који је муцао, трчао је за њим и говорио:”И ја исто.”

  43. Jos uvek mi nije najjasnije da li je ovo SAJT ili BLOG? 🙂 Svakako, sramna, jadna i bedna odluka “urednika” ovog BLOGA!!! Bogu hvala, bar blogova ima nebrojeno, a i ozbiljnih sajtova iza kojih stoje uspesni i ostvareni ljudi.

  44. @ Ivan
    Поздрав и Теби, Ivo.
    Све је тако како кажеш.
    Жао ми што се од 1955. нисте могли опорвити од нашег упропашћавања.
    Хвала Ти што имаш тако високо мишљење о мени: Трговати са Јеврејима па добро проћи, није шала.
    Све у свему није чудо што вам је језуита Кевежди толико драг.

  45. @ Paja

    Pajo/Пајо, рекао бих да сте Ви превише интелигенти за овај сајт ли је блог ли је 🙂

    Пајо/Pajo, ако је тачно да “bar blogova ima nebrojeno, a i ozbiljnih sajtova”, зашто Ваш Ђуровић једноставно не оде одавде одакле је….. најурен, нема друге речи!!!!!

    Одакле дођоше одједном ови латинични “бранитељи” Зорана Ђуровића!?!? И да нисам антиекумениста ово би ми побудило сумњу, ови “бранитељи” на латиници

  46. Благо нашим непријатељима с нама оваквима…

  47. Ђоле, не мораш да пребацујеш лопту на другу страну. Лошији је Јерврејин Гага коме си продао своје огњиште, тј. прелепу кућу, некадашњу школу или једино знамење о вама Ивковићима него језуит Кевежди. Некадашња најлепша кућа је претворена у сеоску продавницу-кафану, у ругло села.Споменуо си цркву, што тој цркви ниси помогао, последњих 40 година када се урушавала? Ђоле,тада није било попа екуменисте, него си гледао своја посла. Волим Друговац а не желиш да му помогнеш или волим Цркву Друговачку а не волим попа. Прво сте почели да пљујете о. Зорана па сте прешли на Друговачког попа, страшно!Толико о вашој вери, толико о вашој љубави према Друговцу. Жао ми је што замлаћујеш народ и што му не кажеш истину ко си ти?

  48. подржавам став Александра Лазића у потпуности, баш онако како је написао и детаљно образложио.

  49. @ Ivan
    Ко сам ја? Па ето Вам мога имена и презимена горе. Ђорђе Ивковић, рођен у Друговцу 2.2.1953, од оца др Миодрага Ивковића. Можете то проверити и у Месној канцеларији и у црквеним књигама.Надимак мог оца по коме је био познат у целом крају је био “Брале”. Умро је 1971. Можда су живи нека старица или старац који га памте.
    Све остало што сте навели показује да не знате о чему пишете. Колико грешите душу, депласирано је да покушам да Вам објасним.
    Мене Ваше право име не интересује. Не сумњам да ћете колико сутра у продавници коју помињете купити нешто и у кафани попити пиће у најсрдачнијем разговору са газдом Кир-Гагом.
    ———————————————-

    Овде је, међутим, тема какав однос према “новотарима”, “папистима” илити “екуменистима” треба имати.
    Мој став је децидно негативан.
    Покушао сам на једном примеру показати о чему се ради. Какви зли људи, из каквог миљеа и са кавим схватањима и намерама се лагано пенетрирају и у Шумадију.

  50. @ Антикомуниста (и антиекумениста)

    Recite mi svoje ime, pa mozemo diskutovati na sve teme, pa i na temu latinice koju koristim! Cemu lazno predstavljanje? 😉 Pozdrav!

  51. Urednicka casa zuci se prepunila (na dan Sv. Vasilija Ostroskog) ali nije ni cudo s obzirom koliko jje Z.Djurovic dolivao. Podrzavam vlasnika i urednika Stanja (zucnih?) Stvari sto je najzad prekratio sabotersko antipravoslavno delovanje jednog bivseg svesteniika SPC a sada papofilskog propagandiste. Za nasu islamiziranu bivsu bracu Njegos rece “Poturci se plaho i lakomo”, dok je Latine neimenovani narodni poeta nazvao starim varalicama, znaci lazovima i prevarantima. Prema nozu i zrtva, dakle u ovom slucaju ne plahi ni lakomi, nego naivni, lakoverni i maloverni, kako pre mnogo vekova tako nazalost i danas (i to posle Jadovna i Jasenovca!).
    Da bi ovo ostalo samo prosto rasudjivanje ali ne i osudjivanje da kazem i sledece: molimo ti se Sveti Vasilije Ostroski, moli se Gospodu za nas gresne i za brata u nevolji Zorana, kome Latini oci zamastase i pamet pomerise.

  52. Ових дана читам једну књигу до које сам случајно дошао, ако уопште има случајности у животу.
    Предлажем да је сви са сајта прочитају, па да се дискусија настави за 15-20 дана.
    Адреса је http://www.vegetarijanstvo.net/vegetarijanstvo/down/PDF/Knjiga_Mirdadova.pdf

  53. Погледао сам (претрага са речима “Зоран Ђуровић” и видех да је на овом сајту Ђуровић стартовао са интервјуем кардинала Коха

    Кардинал Курт Кох: Са папом Франциском нови кораци ка јединству хришћана

    http://stanjestvari.com/2013/11/30/%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB-%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%82-%D0%BA%D0%BE%D1%85-%D1%81%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D0%BC-%D1%84%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BC/

    Но не пишем због тога, и остали текстови др Ђуровића су о томе, углавном о папи, ко хоће нека претражује, него има један коментар испод, написао га је @паја патак и мислим да добро каже оно што већина јадних Срба никако да схвати и прихвати, шта је то екуменизам…… Они све мисле то је шарена лажа, а ево шта је екуменизам, како је рекао тај коментатор

    … шта то (за римокатоличку цркву) треба да значи успешни процес екуменизма, као и које стадијуме предвиђа:

    1. – Разговори и приближавање ставова (наравно: Истока Риму – јер, Рим је, као што је добро познато увек био и остаје у праву)

    2. – У своје време: Унија, уз задржавање источних ритуала ако су баш запели, и на крају, када сви пређу у унију, идеално:

    3. – Асимилација Истока у римокатоличку цркву, која ће тако најзад постати заиста католичанска (мада на то одувек бесправно претендује, а већина православних је и називају католичком , не схватајући колико греше).

    4. Наравно – у сваком стадијуму су могуће многе нијансе, али оне служе само за замагљивање тачке под бројем 3…..

  54. Па добро, је ли авва одговорио текстом како је најавио?

  55. @ prevrat

    Није одговорио, а одмах да кажем: НЕЋЕ МУ НИ БИТИ ПУШТЕН. Као што сам наслов каже: са њим је сарадња прекинута!

  56. @ Александар Лазић.
    Па ти пријатељу не престајеш да се брукаш! Саобразио си се скроз са својим Артемијем. Лажеш кад зинеш. Тако А: Нећу раскол, па онда раскол, нећу ово, оно, а све супротно. Каква је трагедија ако људи, који желе да чују и мене, то и добију? Ти знаш да је то увек поражавајуће за полемичара са Авом. Сада као Амфилохије и Атанасије нећеш да се чује Авина. Бедниче. Немам друге речи за тебе.
    Ти се позиваш на транспарентност, а мој глас да се не чује? Покриј се ушима. Сада, твоји “акционари, сувласници”, другим речима намагарчени људи, не могу ни да чују шта Ава има да каже? Дно си дотакао. Нема куд више. Испунио си своју чашу нечовештва.
    Не знаш како стоји у Писму: Са кровова ће се проповедати! Петар је мислио да нико неће чути за његово издајство. А не да је чујено, него се свакодневно говори о томе. Тако ће, док буде века, остати да се прича о Млацином издајству. Страх ти је потпуно образ укаљао.

  57. Само да знају читаоци: одговор још не заврших зато што су нам дошли радници у зграду где је слетео кров са суседне, тако да рашчишћавамо. Није да немам шта да кажем. Ускоро окончавам текст.

  58. Sajt Stanjestvari posecujem oko pola godine.Od svih tekstova,a bilo ih je raznih,prvi me je iritirao tekst Z.Djurovica.Poslao sam komentar uredniku zasto pusta takve tekstove koji duboko vredjaju osnovne hriscanske vrednosti.Jedno je zalagati se za ekumenizam ili biti protiv neceg sa cime se ne slazes,a sasvim drugo vredjati hiljade hriscana opisujuci navodno nepostojece mosti pojedinih svetaca i sl.
    Hvala Bogu da njegove tekstove ovde vise videti necu,iako ih nisam ni citao osim 2-3.

  59. @ Зоран Ђуровић

    Уважени докторе,
    Видим да се Ви нисте саобразили са својим папом – нисте ни мало горди (“ти знаш да је то увек поражавајуће за полемичара са Авом”) већ сте (п)остали идеални…

    За све оне који се питају ЧЕМУ СВЕ ОВО, могу да кажем да ово ипак има неког смисла: са римске одоре Зорана Ђуровића спала је јагњећа кожа, грунула је његова (не баш пријатна и учтива) природа… А свима постављам питање: ШТА ТОЛИКО НАГОНИ И ШТА ЈЕ И КОМЕ ОБЕЋАО др Зоран Ђуровић да мора да објављује на нечијем сајту, где није пожељан?! Не био нико у његовој кожи, Бог да се смилује и њему и нама. (Мада је он безгрешан и непогрешив, ма и незаблудив, скоро као и Свети Отац му 🙂 )

    Што се тиче акционарства на које се уважени dottore позива, да кажем како је дошао до 45 акција:
    – 15 сам му поклонио ја
    – 20 му је поклонила Госпођа (и то са великим Г) Светлана Сека Алексић
    – он је сам као напабирчио 10 (нек буде)

    ПС. Мислим да увреде и изрази које др Ђуровић користи највише говоре о њему самом. Извињавам се свима на тој неугодности, али треба видети ту бол и острашћеност због просте чињенице да неће на једном ПРАВОСЛАВНОМ сајту (више) пласирати римокатоличку пропаганду…

    И да поновим расуђивање коментатора Don Quixote

    Da bi ovo ostalo samo prosto rasudjivanje ali ne i osudjivanje da kazem i sledece: molimo ti se Sveti Vasilije Ostroski, moli se Gospodu za nas gresne i za brata u nevolji Zorana, kome Latini oci zamastase i pamet pomerise.

  60. Ђоле, зовем се Иван Милојевић из Друговца, рођен 15.01.1961год. Мој деда је био роб код вас, кости су му остале у подруму ваше куће, питај Кир-Гагу. Први пут смо се посвађали на сајту Цркве Вазнесења Господњег када си вређао свештеника(тај сајт више не постоји, као и много шта, објаснићу). И тада као и данас ти кажем ,, остави се ћорава посла”. Немој да дираш Друговац. На жалост отишао нам је свештеник на парохију у Смедерево а дошао нам о. Неша из Колара-,,Какво село такав и поп”. Поп кога си вређао је градио и радио и нас учио(учио нас је све супротно од онога што сте нас Ви учили за време комунизма)садашњег попа можеш само да видиш код твог Кир-Гаге. Веома ценим и волим о. Ђуровића и ако га не знам, јако лепих речи сам чуо о њему од мог бившег свештеника. Верујем њему не Вама ,, Госпо Хришћанска”.

  61. Александар Лазић said:

    ‘са римске одоре Зорана Ђуровића спала је јагњећа кожа’

    ‘Мислим да увреде и изрази које др Ђуровић користи највише говоре о њему самом.’

    Ове две реченице су суштина.

    ‘Можеш ми писати о свему али знам да ћеш ми највише писати о себи’

    Поздрав, Ненад

  62. Поштовани посетиоци,

    Неколико ствари:

    1. Испоставило се да др Зоран Ђуровић, иако рече “нисам пас да узмем сајт” – покуша да преузме сајт са мојим (сада већ бившим замеником) А. Живковићем – договарајући се мени иза леђа.

    2. Кажем ПОКУША јер сам у међувремену повукао понуду и нећу одржати реч: није лепо – знам – од мене, а о њиховом поступку не бих. Објашњење њихово јесте да “стање захтева да се настави рад на сајту” а да сам ја “психички оболео” иако сам до сада био здрав, док сам радио у нечију корист. Због тог безобразлука, али много ВИШЕ због реакције људи који су новчано донирали и захтевали да не предајем сајт – он ће наставити рад без Зорана Ђуровића и Александра Живковића. Наравно, ако још неко одлази с њима нека јави на мејл – сви који мисле да Стање ствари треба да буде “екуменистички пројекат” би требало да оду, па ми који останемо да знамо на чему смо!

    3. Извињавам се што нисам одржао реч, можда први пут у животу, али са лукавим Латинима не може “фер борба”.

    4. Коментари више неће ићи аутоматски.

    5. Акције које сам поклонио Ђуровићу и Живковићу биће им избрисане.

    Александар Лазић

  63. Ја остајем!

  64. Ко год жели да чује само своје ставове најбоље би му било да стане пред огледало и да прича сам себи, тако ће увијек имати истомишљеника… У животу су ствари другачије. Искрено, и сам са као припадник једног од хорова СПЦ учествовао у заједничким молитвама са католицима, муслимана није било… Искрено нисам био ни сретан ни несретан, него онако… Нисам знао за ставове о јереси…
    Проблем је што појам “ЕКУМЕНИЗАМ” вјероватно различито тумаче сви који се тиме баве, почев од патријарха СПЦ, преко Руског па све до Грчких и Цариградских. Да и не говоримо о Папи. Отац Зоран ми се учинио као мулти обдарена особа, помало сујетна, што му и не замјерам, ко зна какав би ја био да имам , ако ништа сликарски таленат + дипломе из теологије… и остало. Ово ми се све скупа не свиђа, без обзира што и ја (као и сви остали) више волим да се сусрећем са једномишљеницима, него са опонентима. Није ми најјаснији коначни повод господина Лазића, кога веома цијеним као особу која нам је омогућила да се оглашавамо по овако важним питањима.Без оца Зорана би овај сајт можда био унисонији, а могуће и досаднији, ако буде све истомишљеник до истомишљеника…Да ли се може родити нови квалитет, ако не буде било опонената, остаје да се види… Понављам, недостаје нам дефиниција екуменизма да би смо сви редом знали око чега се слажемо или сукобљавамо… Ако је коначан циљ врховна власт папе над свим хришћанским црквама, не рачунајте на мене, а ако није…

  65. @Penzioner
    Поштовани господине, Драго ми је да сте говорили о дефинисању екуменизма. Јер ради се о вишедимензионалном појму. Такође, потребно је да се говори и о субјектима екуменизма. Сада “прогнани”, али верујем да нас чита, Ђуровић недавно је и оца Флоровског олако (у свом стилу, ка` да неће) сврстао у екуменисте (осим ако није иронисао), а мотиви оца Флоровског су били сасвим друге природе него оних којих нам (не само) данас стижу од стране разноразних, пре свега западних елитних кланова и њихових експозитура. Колико видим, Ђуровићу није забрањено коментарисање,те нам досадно сигурно неће бити. И на крају бих додао , да се мени чини да се квалитет не рађа из сукобљавања два или више става ( хегеловски, да не идемо дубље у историју). Квалитет, сматрам, настаје у прихватању другог, у ненаметању, у разноликости погледа. Зар ико од нас спори право некоме да се осећа овако или онако. Али, као што г. Лазић рече, није у реду да ме неко убеђује (у-беди-ти) у своје виђење.Нека изнесе свој став, али не користећи подмукле и већ разобличене методе, и нека ме остави да сам проценим да ли се са тим слажем или да уклопим у своје погледе… Свако Вам добро.

  66. Потпуно сам сагласан са вама; без било каквог силовања од било кога…

  67. Raduje me logičan završetak ove drame oko “dam ti-uzmeš mi” Stanje!
    Gospodo ekumenisti, jesmo li se dogovorili da je privatno vlasništvo svetinja u poretku koji ovako nevešto tvorimo?!
    Hteli ste krv, znoj i suze Lazićeve!
    Zeznuli ste se: danas nema džabe ni kod babe!
    Elem, Srbadijo moja, primetna je bila velika koncentracija naše braće Crnogoraca na Stanju koji su nam punili glave ekumenizmom (Đurović), tolerancijom (Knežević), zilotizmom i fašizmom (Čejović)!
    Izlazio sam im na crtu svoj trojici i opet ću!
    Najteže mi je bilo kada sam prilikom prvog duela sa Đurovićem bio doveden u situaciju da njemu kao sveštenom licu kažem:”kuš”!
    Bio sam poražen kao čovek, dok nisam shvatio sa kime imam posla.
    Dosta je bilo gospodo: sada nas malo odmorite i posvetite se uvođenju ekumene, tolerancije, zilotizma i fašizma u vašu vam crnu i goru.
    A Srbadijicu prepustite nama, Srbijancima, da u nju uvedemo red i poredak!

  68. Od kada ste mene banovali sa sajta (uveli posebnu kontrolu i cenzuru) sve vam je krenulo nizbrdo.
    To vas je Bog kaznio i neka je, bas mi je drago.

    I nteresantno, banovali su me sa skoro svih sajtova i skoro svaki sajt sa kojeg sam banovan je poslije propadao.

    Bog je moj pomocnik.

    Djurovicu, ja sam tvoj ideoloski protivnik i zilot, ali smo mogli da se krpimo muski i da se na neki nacin postujemo.

    Bez mene je ovaj sajt mnogo osiromasio a sada kad su i tebe makli, ovdje nema vise razloga covjek da dolazi, osim da slusa Laziceva uobrazena prenemaganja.

    Citaj ti Lazicu ubuduce svoj sajt SAM, mali si ti druze kalibar, mnogo manji nego sto u tvojoj uobrazilji milis.

    Djurovicu, brate mili i ekumenisticki, ja sam uz tebe.

    Nadam se da ces jednog dana prici nama zilotima i ako hoces ja ti mogu biti kum.
    Da se krstis kao covjek trostrukim pogruzavanjem i da se ponovo rodis.
    .
    Cudo jedno kako se nasi ljudi brzo uobraze, pocnu da vode neki sajtic i misle da su predsjednici USA.

    Evo ja predlazem da se SVECANO izvinite PRVO MENI pa onda DR. PROF. DJUROVICU i onda cemo da nastavimo sa pisanjem, pa ce narod dolaziti da vas cita.

    Ako necete, eto vam Mlinaric, mozda vam i iskomponuje neku komunisticku.

    Sad ce ovo Lazic sve da pobrise.

    Ajde Lazicu, brisi, onako intelektualno, kako samo ti znas, gospodine.

    I nemoj se truditi da mi odgovaras, jer nemam namjeru vise da vas citam.

    Od kada ste me banovali, citao sam vas samo radi Djurovica.

    Mlinarevicu, smrt fasizmu-sloboda narodu!!!

  69. Andjelkovicu, kako si to meni izlazio na crtu, kada mi skidas tekstove i kada me cenzurises.

    Evo imam jednu temu o Musoliniju, pa ako hoces da mi izadjes na crtu.

    Hahahaha, vama je Cejovic smetao samo zbog Jevreja. Niste drugo nego taj strah od Jevreja vas je naveo da me sikanirate.

    Borite se protiv novog svetskog poretka a cutite o onima koji iza toga projekta stoje.

    I hocete jos orden narodnih heroja za to beckicmenjastvo.

    I nemoj da lajete protiv Crnogoraca, ako bi isto to napisao protiv Jevreja, bio bi antisemit.

    A Jevreji malo vise rukovode Srbijom od Crnogoraca.

  70. Sta kaze Andjelkovic, bila je primjetna velika koncetracija Crnogoraca.
    Ukupno svega trojica Srba iz Crne Gore i to je Andjelkovicu velika koncetracija.

    E moj Andjelkovicu, nisam ja kriv sto smo mi veliki intelektualni potencijali a ti, da oprostis, dobar si covjek, ali onako, kako da kezem, skromnih sposobnosti.

    Nije to nista strasno, vazno je da jsi covjek dobar u dusi.

    I kolika bi bila podnosljiva koncetracija Crnogoraca.
    Napisi da znamo, pa uz to dodaj INTELEKTUALCE, kolika je pozeljna koncetracija: Hrvata, Slovenaca, Vojvodjana, Krajisnika i ostalija.

    To radi informisanosti, da ne bi neka druga etnicka grupa sebe izblamirala prekomjernim zastupnistvom u svetom “stanju stvari”.

    Hahahahaha, evo gospode intelektualaca uvode kvotu na etnickoj osnovi.

    Sta ce reci INVESTORI na sve ovo.

    Gospodo, pa vi cete uskoro bankrotirati!

  71. Све ово ме је изненадило. Позитивно. Ништа од овога није очекивао ни Зоран Папин мали Ђуровић, заљубљеник у своје филозофирање и (не)знање. За такве би Душан Ковачевић рекао, паметан човек, ал’ будала. Таман када је мислио да је на врхунцу славе свог екумено сатанског прос****ања, ово га је треснуло по сред њушке и стропоштао се Папин мали у г**на која је сам испроливао. Својим последњим коментарима показао је своје право лице.
    Адио Зоране, адио…

  72. Gospodine Andjelkovicu, Vi kazete da je koncetracija Crnogoraca na Vasem sajtu prosto nepodnosljiva. Naime veliki broj nase brace iz Crne Gore maltene sabotiraju ovaj sajt.

    Konkretno, radi se o svega TROJICI Crnogoraca.

    Budite ljubazni pa napisite, kolika je kvota za Crnogorce a kolika za ostale, naprimjer za Krajisnike.

    Buduci da sam ja iz (po mami inace zivim u Mancesteru-Engleska) Slavonije, molim Vas napisite kolika je kvota nas iz Slavonije.

    Mozda bi dobra ideja bila da u samoj naslovnoj stranici Vaseg sajta stavite te kvote po nacionalnoj ili etnickoj osnovi, pa da ljudi onda manje grijese.

    S postovanjem

    Vasa,

    Samanta

  73. @ Мирослав Анђелковић
    1. Ђуровић није Црногорац;
    2. Ђуровић није свештено лице;
    3. Црна Гора побиједити мора 🙂

  74. @Cejovic mnogobanovan
    Као потпуно неписменом човеку, који није способан, да пише СРПСКИ, а не може да разликује Млинаревић од Млинарић, тешко је разговарати. Све што Цејовиц пише је неписмено, глупо и ништа и никоме не може да значи. Не треба теби посебна контрола. Теби треба стручно лице у виду доктора. Да је среће, као што су те “бановали” по белом свету, заслужујеш бановање и на овом сајту. Сервирао си нам, захваљујући отворености овог сајта, толику количину глупости, да ме уопште не изненађује, што имаш проблем са, како кажеш, сајтовима који те не трпе. Па тебе тешко ко може да трпи. Човек си за избегавање у сваком погледу.

  75. Poštovana Samanta,
    ne radi se ovde ni o kakvim kvotama zasnovanim na etničkoj osnovi.
    Primećujem jednostavno činjenicu da su nas braća zajahala još davne ’45.: jurišom na Dedinje i direktorska mesta!
    Naviklo se to pa, hoće eto danas da nam otme i Stanje.
    Pri tome Don Milo im je tabu tema, dok Lukašenka drže zadnjim diktatorom u Jevropi!?
    Njihjov bubnjar nam je, glupsonima, lupao po Beogradu i rušio nam državu i Predsednika.
    Zašto svi oni ne odlupaju jedan rekvijem svome Don Milu!?
    U pamet se Srbi(janci)!

  76. Г. Чејовићу,

    Па Ви рекосте – ИДЕТЕ, похвалисте Вашег сабрата Ђуровића (само са другим предзнаком, све остало исто…), и рекосте да идете… Кад оно?

    Александар Лазић

  77. Interesantna zapazanja gospodine Andjelkovicu.
    Zar onda ne bi bilo dobro napisati sledece upozorenje:

    “Zbog invazije Crnogoraca 1941 godine i velike pljacke izvedene tom prilikom na Dedinju, do daljega se zabranjuje muskarcima i zenama koje do devetog pasa poticu iz krajeva Crne Gore, svako pisanje.
    Svaka povreda ovog amadmana dovesce do automatskog banovanja i strucne psiho analize cijenjenom nam druga antifasiste Msje Mlinarica, ******* ******* ***** *******.

  78. @Miroslav Andjelković
    Промакао ми је Кнежевић. Како заборависте Живковића, који пише ћирилицу по црногорски? Седео са њим и човек разговара без слова Ј. Када пише, као да му дође инспирација и пише по црногорски.

    @Стање ствари
    Како нађосте г.Чејовић? Човек се изјашњава као Цејовиц. Зашто себи дозвољавате преправљање имена? Има право човек, да буде ЦЕЈОВИЦ.

  79. G Lazicu,

    kada vidjeh one mega gluposti Vaseg saradnika Andjelkovica, nisam mogao da odolim a da ne komentarisem, makar i kao Samanta.

    Ne mogu da vjerujem, zbog Dedinja i 1941 godine cenzurisete Crnogorce.

    Uzgred receno, moja falimija (po ocu) je bila predratno kapitalisticka, pa su je crveni dobro uredili.

    Takodje nigdje vise ljudi od crvenih nije pobijeno nego u Crnoj Gori.

    A takodje su Crnogorci kao HVALA za pobjedu na Mojkovcu i ulazak u rat protiv Austrije i Njemacke lijepo nagradjeni protjerivanjem kralja Nikole i unistenjem njene drzavnosti. Takav primjer zahvalnosti istorija jos nije upoznala..

    Ali duge su to teme a ja moram dalje.

    Nemam vremena za gubljenje sa vama, osim ako se kao covjek ne izvinete zbog vaseg uobrazenog i bezobraznog ponasanja.

    Do tada, eto vam Mlinarica (komuniste * *********), neka vas on prosvetljuje.

  80. @Salvador Dali
    Као и сви несрећници, који на овом сајту пишу латиницом, јави се чувени сликар САЛВАТОР ДАЛИ. Као сваки уметник, њему је свеједно, да ли се ради о неком мсје Млинарићу или некокм ко се овде јавља као Слободан Млинаревић. Као и сваки почетник, који се први пут ЈАВЉА, нема појма о чему прича и шта жели, да нам саопшти. Умислио човек, да је способан да спомиње и некакве амандмане. То ме неби чудило од Србина, али од Шпанца?!?

  81. Лазићу, а могу ли ја нешто да “речем”?

  82. Mlinareviću hvala Vam za primedbu!
    Napravio sam groteskni lapsus: pogrešno navodeći Kneževića, mislio sam upravo na “Vašeg” A. Živkovića!
    Izvinjavam se obojici zbog ove permutacije!
    Pozdrav!

  83. @ Зоран Ђуровић

    Др Ђуровићу,

    Ако Ваш коментар не крши правила, без обзира шта сте све радили и писали о мени, биће објављен као и сваког другог (да не кажем: НОРМАЛНОГ) коментатора.

    Без поштовања,
    Александар Лазић

  84. Lazicu, oli pustit Djurovica nesto da rece.

    Mlinaricu, je li zabranjena rijec “oli”???

    Ao jeste, zasto jeste.

    Molim za objasnjenje.

    I zasto se Mlinaricu ponasas kao moja komsinica koja je bas ovih dana proslavila 50 rodjendan. Ona kaze da je to kod nje zbog nekih hormona.

  85. Auuuuu, sto sam to cinio prma tebi Lazicu, gospodine.

  86. Zoki, vidji ovo.

    Ja pisem a ovi objavljuju posle pola sata i to jos sa onim “bez postovanja”.

    Hahahahaha, uvrijedio se Lazic strasno.

    Mlinaricu, htio bih da ti se izvinim za maltetiranje.
    Nije fino od mene sto te maltetiram i ponizavam, pravim b****om i sve tome slicno.

    Izvini, kajem se.

    Potrudicu se da te vise ne pravim b****om.

  87. @Miroslav Andjelković
    У Србији живе Срби а не Србијанци.
    @Бањо Сакар
    Ђуровћ јесте Србин и Црногорац.
    Ђуровић јесте рукоположени свештеник СПЦ. И то звање му не можете ни ви ни слични вама одузети.
    Ђуровић јесте Проф. Др. теолошких наука, докторирао на изузетно тешкој теми. Објавио је велики број научних и стручних радова и превода који су доступни јавности.
    Када се ви будете похвалили макар једним делом сличних, моћићете да оспоравате стручност Ђуровића.
    Његов јак “језик” многи оспоравају, не слажу се са њим, можда се и мени кад-кад не свиђа по неки коментар, али његову стручност се не усуђују да оспоре ни далеко умнији и школованији људи од вас.
    У осталом, ни један Ђуровићев текст није без фуснота и документованих извора. Не постоји ни један текст написан произвољно, за разлику од многих назови учених, рачунајући и ваш коментар.
    А што се тиче самих коментара на коментаре, бар половина је документована са изворима и пореклом извора.
    Тако да су ваше примедбе више него злобне, заједљиве, без основа и надасве показује ваше (не)познавање материје.
    Можете ви имати лични анимозитет као многи, то је ствар појединца, али када у личну антипатију покушавате угурати стручност, то само доказује вашу мизерију.

  88. @ Драган Илић

    Зоран Ђуровић јесте био рукоположена као свештеник СПЦ, али сада је прешао у Васељенску патријаршију, тако да није више (Богу миломе хвала) свештеник Србске Православе Цркве, једне, свете и саборне (католичанске)

    О рукоположење Зорана Ђуровића у СПЦ пише “Борба за веру” сајт следеће:

    “Таленат за кварење вере и духовно упропашћавање српског народа нашег Петра Верховенског, оца Зорана Ђуровића, препознао је Ватикан, преко свог експонента у СПЦ, епископа браничевског Игњатија Мидића. Као парох у Смедереву он је чинио до тад невиђене саблазни. Тако је, рецимо, вршио опело у мајици покрета „Отпор“, склопио мешовити брак у римокатоличком храму у Смедереву, чиме се посебно хвалио, а у првој емисији о веронауци на ТВ Смедерево, у његовој позадини, у висини главе, висила је слика задњице (молимо читаоце за опроштај!) његове супруге (јер он се бави акт сликарством), носио мантије свих могућих боја… Пошто су га сви епископи сматрали неурачунљивим, нико није хтео да га рукоположи. Но, то је, као што рекосмо, учинила ватиканска експозитура у лику епископа Игњатија Мидића.”

    http://borbazaveru.info/content/view/6018/1/

    ПС. Колико сам ја, Антикомуниста (и Антиекумениста), начуо нешто, З. Ђуровић је као неурачунљив отпуштен и из војске, да није ни војску служио…..

  89. Како стигосте до Мојковца и краља Николе? Господине Многобанова ако се већ позивате на часну црногорску историју онда треба да знате да су Србија и Црна Гора водиле (релативно успешно) преговоре о широкој унији пред почетак Првог светског рата и да су ти преговори онемогућени на инсистирање АУ. Мора да се призна да понашање према краљу Николи по окончању рата није било часно и да се могло наћи далеко боље решење али је било и политичких препрека тим решењима (на пример постојању титуле краља Црне Горе коју би и даље носио краљ Никола који би притом командовао једним корпусом војске и/или би био на челу морнарице или тако нешто; његова породица би задржала титуле, привилегије које из њих проистичку и адекватне принадлежности).

    Јес да сам се и ја расписао ал опет не знам како дођосте до краља Николе 🙂

  90. Па унук му је Александар постао нови краљ…

  91. @Антикомуниста (и антиекумениста)
    Поштовани, из вашег цењеног коментара проистиче непознавање поретка у цркви. Рукопожењем у СПЦ, Ђуровић ЈЕСТЕ и БИЋЕ свештеник СПЦ ма где служио све док га (ако се нађе такав који ће потегнути то питање) не расчини СПЦ. А колико је свима познато, Ђуровић није расчињен и јесте јереј Српске Православне Цркве са службом при Васељенској Патријаршији, која је највећа међу једнакима на челу са Васељенским патријархом, волели ми то или не, имали било шта против или не, то је канонски поредак источне цркве и он се поштује независно од индивидуалних мишљења.

    Искрено, ни мени се не свиђа што је тако, али сам дужан да поштујем оно што су Васељенски Сабори одредили као важеће. Мени би драже било да је Васељенски патријарх, патријарх Московски и све Русије. Али шта је ту је и ми то не можемо променити.

    Шта је ко о Ђуровићу рекао, казао, објавио, то је ствар и право да напише свака индивидуа како јој драго. Било позитивно, било негативно.
    Поента управо јесте, што се о њему не изјашњавају стручна лица, јереји, архијереји, људи школовани по питању теологије, већ прости дилетанти без имало знања и познавања теологије као науке.
    А ако се и нађе неки познавалац, обично је коментар на основу личног анимозитета, а не стручности, што се да видети и из вашег коментара.

    Према томе, такви коментари су одраз некултуре, незнања и своде се на најпримитивнији облик оговарања по принципу риалити програма на ТВ, на које би Ђуровићу и сваком другом образованом човеку било испод сваког интелектуалног нивоа да одговара.

  92. @ Драган Илић

    Поштовани,
    пишете “Поента управо јесте, што се о њему не изјашњавају стручна лица, јереји, архијереји, људи школовани по питању теологије”

    Па је л вам довољно школован митрополит Амфилохије…. Ево његовог мишљења о Ђуровићу, кои није члан СПЦ него је члан Васељенске, добио је отпуст, проверите

    А ево шта пише митрополит Амфилохије о Зорану Ђуровићу

    У броју “Православља” 1110 од 15. јуна 2013. године објављен је чланак Зорана Ђуровића „Папа Франциско и будућност односа са Православном Црквом“.

    —–

    Надамо се да ће “Православље” убудуће чувати себе и своје читаоце од оваквих небогословских и нецрквених површних написа, који, намјесто да доприносе истинском обнављању јединства Цркве и зацјељивању њених предубоких рана – мећу фластере на те ране и еванђелски дијалог „истиновања у љубави“ међу Хришћанима замјењују сентименталним бесплодним иренизмом.

    http://www.mitropolija.com/povodom-clanka-zorana-djurovica-papa-francisko-i-buducnost-odnosa-sa-pravoslavnom-crkvom/

  93. Видим, Лазићу, да се лепо забављаш, па да пушташ и комрентаре на рачун позадине моје Госпе, а сам си опљунуо Борбаше због тога кад је било време. Овде те идиотлуке преносиш. Чиме је то Сузи заслужила да јој ово радиш?
    Шта може да те заустави? Да ти кажем да ми у децу не дираш? Да ли и њих треба да силујеш?

  94. @Антикомуниста (и антиекумениста)
    Морам поновити, коментар м. Амфилохија је личне, а не стручне природе, тако да га могу сврстати у сваки други лаички коментар који се односи на лично препуцавање два припадника исте цркве.

    У осталом, када су коментари овакве природе, ма ко да их напише, па и сам патријарх Иринеј, то није слово закона коме се треба клањати, посебно што се м. Амфилохије осврће на неке непостојеће изјаве Ђуровића.

    Ђуровић је већ објавио на С.С. веома документовани одговор на ово “тумачење” м. Амфилохија и познато је јавности, тако да је ту сваки коментар излишан.

    “””При томе смо истакли да је можда управо њему као таквом дата историјска шанса да Римска Црква на челу с њим корјенито преиспита одлуку Првог ватиканског концила (1870) по којој је папа „непогрјешив“ (infalibile), сам по себи, не по сагласности Цркве (ex sese non ex consensu ecclesiae).”””

    Ову изјаву м. Амфилохија не спори ни сам Ђуровићм већ је подржава и слаже се са м. Амфилохијем, тако да је непотребно подметати кукавичје јаје тамо где му није место.

    У осталом, и сам м. Амфилохије у коментару има само лично виђење Ђуровића, а не поткрепљује га никаквим документом, осим оним чувеним Filique које је свима добро познат, али је заборавио при том да помене и документ Dominus Iesus.

    Жао ми је што морам тако рећи, али овај коментар м. Амфилохија је по систему “И онда је мрмот умотао чоколаду…”.

    Свако иоле писмен познаваоц цркве и теологије рећиће исто. Тај главић од машине могу да прогутају само необразовани којима је вера нешто мистично, мађионичарско, где Свети Дух “искаче” са небеса и омлати кога стигне.

    Црква није поштански уред, како рече папа Франциско, па да се редовно шаљу поруке и СМС, нити је м. Амфилохије уз сво поштовање његовог чина и знања, директно претплаћен на Божији недељник.

    Ако ћемо искрено, више ценим Артемија када нешто тако каже, него м. Амфилохија.

    Ето, и један екумениста да цени реч неког кога је СПЦ изопштила из чинодејствовања. 😀

  95. Др Ђуровићу,

    У праву сте, као и увек… Али зар нисте Ви и Ваши кукали “ЦЕНЗУРА”? Цензура је само кад вас не пуштају, а остале кад не пуштају ТАКО ТРЕБА? Зар нисте Ви и Ваши пледирали да се “чуји сви гласови”? Па ево и тих гласова, постоје на Интернету!

    Без трунке поштовања,
    Александар Лазић

  96. Људи ово је отишло предалеко. Ако смо Срби, ако смо људи, што би написао Ђура Јакшић у једној песми, суздржите се мало и одложите тастатуре до ујутро или на 24 часа када је овај пост у питању. Жао ми је шо је ситуација овако ескалирала. Не верујем да је морало да дође до сукоба али пошто је већ дошло покушајте барем људски да се разиђете без са што мање зле крви и штете по личности сукобљених страна.

  97. @ Драган Илић

    Ви рекосте, поштовани господине Илићу, да нема “јереја, архуијереја”… ја нађох архијереја ,миторполита, али он се не рачуна. Добро. Мада је мало смешна ваша одбрана неодбрањивог!!!!!

    А што је др Зоран Ђуровић, свештеник и отац, престао да предаје на Академији СПЦ, не знам како се тачно зове? Јесу ли га одатле избацили лаици или јереји, архијереји, научници и сви остали… Што није осликао цркву Александра Невског? Јесу ли се и ту о њему оглашавали лаици попут мене (одкуд знате да и ја нисам свештено лице?!?!?!=

  98. Лазићу, а што онда мој одговор теби ниси пустио, пошто ти све пушташ, зарад разномислија? Ако се говори о задњици моје Госпе, то је ок., а ако ја нешто одговорим на сајту где сам сувласник, онда то не може да иде?

  99. Др Ђуровићу,
    Мешате сувласништво и ауторство: већина сувласника нису аутори и никад нису ништа написали. Нити су ишта тражили да им се објави. Подржали су пројекат, скоро као што је Ватикан подржао Вас.

    Пробајте да продате акције, сајт је негде око 1000-тог места на српском Интернету. Или да организујемо МОБУ да се откупе Ваше акције? Ако желите да продате Ваше акције, радо ћу објавити оглас, а ако скупим новац (уз оно што ми Ви дугујете) можда и ја откупим. Јавите се.

    Без трунке поштовања,
    и не мешајте децу – је ли остало мало чојства у Вама?
    Александар Лазић

  100. @Антикомуниста (и антиекумениста)
    Поштовани АиА или нисте прочитали мој коментар или га нисте разумели.
    Мислим да сам ваљано објаснио све што се тиче конфликта м. Амфилохија и о. Зорана.
    Та њихова полемика је одавно завршена, а одговор(и), као што рекох постоји, треба га(их) само наћи и прочитати, осим ако није избрисан са С.С, у шта не верујем.

    А зашто је о. Зоран престао да предаје, то је такође објављено и мислим да о томе такође постоји текст на С.С. па није моје да будем портпарол о. Зорана на већ постојеће текстове.

    Ако затреба, радије бих био Advocatus Diaboli. Више ми по карактеру приличи.
    На жалост, не дајете ми прилике вашим (не лично вашим већ свеукупним) коментарима да се искажем по том питању.

    Не знам да ли јесте или нисте свештено лице.
    Ако јесте, можете се претставити, нема ничега срамног и недостојног у томе, па и онда када нам се мишљења супротстављају.
    Пре бих рекао да је недостојно да се скривате иза надимка, а носите камилавку.
    Скупите онда храбрости па јавно реците као свештеник своје мишљење, макар вас неко и осуђивао. Јер ви сте тај чобан који треба да води стадо, а ако чобана нема, већ се од вукова скрива, онда ће и стадо нестати (свакако, ако сте свештеник).

    Ја нисам ни теолог ни свештеник, чак слободно могу рећи, билижи сам по науци господину Лазићу него о. Зорану, али такође нисам баш толико неупућен у “модерна” црквена збивања и теологију.
    Мени теолошке истине нису саблазан, ма како оне по некада изгледале, већ ми само учвршћују и веру и начин размишљања. Макар и ово ЕКУМЕНСКО, а не како неки воле да претставе ЕКУМЕНИСТИЧКО. Велика је разлика и непремостива између једног и другог. Па ако сте свештеник, онда вам то треба бити далеко више познато него мени, па и сам настанка речи “екуменизам” и ко га је и када први поменуо у негативном и лажном контексту.

  101. Млацо, мораш на лекове. Не плаши ме. Наравно, ову поруку побриши, приватна је.

  102. Др Ђуровићу,
    Нема приватних порука на сајту. Нека виде људи шта ми шаљете. (Иначе, да појасним, мој интерни надимак је Млаца.)

    Др Ђуровић, теолог, сликар, професор, ерудита, ванредно писмен (мада на свом фејсбуку профилу, сад видех, пише протестВовати), начитан, образован – мени поставља дијагнозу – да треба да се лечим.

    Добро, нека сте Ви нама, dottore, здрави – за нас шизматике не брините, како нам буде!

    Са особитим презиром,
    Александар Лазић

  103. Владика Данило Крстић је давно говорио о три спрата цивилизације.
    На врху је религија – сфера у којој нема компромиса. Та алегорија говори против екуменизма чак и више него икона светог Марка Ефеског против римског папе. На икони, свети Марко држи крст и поруку: „Бежите од паписта као што се бежи од змија“. Притом гази папу, који бодежом скрнави Јеванђеље. Згажени папа је без икаквог знака достојанства, чак је го као дивљак, као незнабожац – што и јесте.
    Врхунац свега људског је вера у Бога. Са те висине треба гледати на све продукте цивилизације, па и новинарство.
    Уредник који би објективности типа „audiatur et altera pars“ доделио псевдорелигијске атрибуте, могао би да саблазни посетиоце свог сајта и тако нанесе духовну штету и себи и другима. Сетите се, не каже узалуд она црквена заповест: „Јеретичке књиге не читати“. Неке ствари, просто, нису за зезање. Почетак мудрости је страх Господњи, а теологија без крста – демонска теологија. Православље нису очували теолози, него мученици и подвижници. Можда је Цркву заиста очувало ропство. Можда су, како неко рече, Турци заиста били „конзерванс за Србе“ (за православне који су вековима били у процесу отоманских интеграција). Током тих векова, Запад је развијао своју „теологију“, али њихови „теолози“, ма како генијални могли бити, никако да схвате да су у јереси.

  104. Ping-pong je zanimljiv uglavnom samo za igrace, a retki zainteresovani gledaoci mogu da usinu vratove. Tako otprilike izgleda i ova internet/bot/ziva prepiska… Svojeglavog bivseg Srbina je prakticno nemoguce preobratiti — jer jednom prevaren i preveren on mentalno otvrdoglavi u svom novom stavu k’o dalmatinsko magare a dusevno se prozlobi narocito prema onima kojih se odrekao e da bi ih namucio barem u meri koliko je stida potajno podneo zbog svoje izdaje. Tu argummenti i ubedjivanja ne pomazu, samo pokajanje na koje (mislim sopstveno) svi trebamo imati nadu. No, psihologiziranje na stranu, pred nama se resava pitanje sadrzaja ovoga sajta i prekidanja zloupotrebe istog od strane manjinskog deonicara. Ne vidim bas nista nefer ili neposteno u oduzimanju prava onome koji je svoju povlascenu poziciju iskoristio da nametljivoscu, jezuitskom sofisterijama ili prostackim tiradama (kako je kad i sta zatrebalo) zatruje ovaj sajt anti-pravoslavnom propagandom i duhom meteznosti i provokacija. Uz pravo a narocito povlasticu mora da ide i odgovornost inace ce vam se kuca pretvoriti u pakleno predvorje kakva su sada (recimo) SAD, gde su se nekadasnji robovi zadobivsi specijalna prava pozicionirali kao ugrozena vrsta ali za kratko postadose nosioci ekstremnog rasizma, kriminala i nemorala, no to je sasvim druga tema… Covek cija je savest ziva i aktivna stalno preispituje sebe i svoje postupke a sto je vidljivo iz napisa urednika sajta. Ocigledna je borba da zastiti integritet sajta a da pri tom ne ogresi dusu. Ako mu je makar i na najmanju korist, rekao bih ovo — cinjenica da na njega grakcu i s leva (papoljubci) i s desna (nazovi ziloti koji hule na SPC) bi trebalo da ga ucvrsti u uverenju da radi pravilno. Mozda i jeste nasa SPC kao stara i rusevna bolnica, ali mi osim nje drugu nemamo, a u tudju (klanicu?) nikako necemo. Ako bih trebao da pogadjam, ne bih se iznenadio da slicno misljenje o ovom *stanju stvari* ima vecina dobronamernih citalaca ovoga sajta.

  105. Док се ми овде зезамо, ТАНЈУГ је укинуо ћирилицу на сајту. Можда би могли, да о томе разговарамо и нешто предузмемо. У сваком случају ја сам написао следећа писма:

    Бгд., 11.05.2015.

    Поштовани господине Ђукић,

    управо сам сазнао, за невиђени скандал, да је ТАНЈУГ поставио нови сајт, на коме су латиница и еглески. Још скандалознији је одговор, који је госпођа Милутиновић, као ПОТПУНО НЕНАДЛЕЖНА дала на упућену примедбу по том питању.

    За мене се поставља питање, да ли је одлуку о томе донео надлежни орган ТАНЈУГА или је то неко решио међу интернет “стручњацима”.

    У сваком случају, ТАНЈУГ је јавно предузеће, те би морао, да користи српски језик и ћирилицу, а остала писма у складу са пословном политиком.

    С поштовањем,
    Слободан Млинаревић
    Бгд., 15.05.2015.

    Поштовани господине Ђукић,

    надам се, да ће стручно мишљење бити од помоћи, приликом разматрања покренутог питања и става који је госпођа Милутиновић изнела.
    ТАНЈУГ укинуо ћирилицу

    КОМЕНТАР ДАНА

    ФСК –
    мај 14, 2015

    Како је известио Златко Богатиновски на сајту часописа РОНИН,[i] државна новинска агенција Танјуг је, на свом „модернизованом“ сајту – избацила ћирилицу. Без икакве најаве или образложења. А и како би руководство Танјуга то уопште могло да образложи, када је та радња протиуставна и противзаконита?

    Адвокат Славка Којић је испитала ситуацију са правног становишта:

    „На сајту АПР-а сам нашла да је пун назив ТАНЈУГ-а: ЈАВНО ПРЕДУЗЕЋЕ НОВИНСКА АГЕНЦИЈА ТАНЈУГ СА ПОТПУНОМ ОДГОВОРНОШЋУ, БЕОГРАД. Матични број 07022301. Државни капитал 100%.

    Дакле, јасно је да се ради о јавном предузећу, које као такво подлеже Закону о службеној употеби језика и писма.

    Одредба чл. 2 Закона о службеној употреби језика и писма предвиђа да се службеном употребом језика и писма, у смислу тог закона, сматра употреба језика и писама у раду: државних органа, органа аутономних покрајина, градова и општина (у даљем тексту: органи), установа, предузећа и других организација кад врше јавна овлашћења (у даљем тексту: организације које врше јавна овлашћења), као и употреба у раду јавних предузећа и јавних служби и других организација, кад врше послове утврђене Законом о службеној употреби језика и писма.

    Службеном употребом језика и писма сматра се, између осталог, употреба у усменом и писменом општењу напред наведених субјеката са грађанима. (чл. 3 ст. 1 тач.1 Закона)

    Сходно наведеном, ЈП Новинска агенција ТАНЈУГ са потпуном одговорношћу, Београд, је у законској обавези да користи српски језик и ћириличко писмо, а латинично писмо се може користити у складу са Законом, искључиво на тај начин што би текст на латиничком писму увек био исписан испод текста на ћириличком писму или десно од њега (чл. 10 Закона).“

    Кад то већ нису урадиле институције државе, позивамо Танјуг да врати ћирилично писмо на свој сајт, што је његова законска, али и морална обавеза.

    [i] http://roninmagazin.com/?p=6531

    ​Поздрав,
    Слободан Млинаревић​

    Надам се, да можете искористити ова писма и слична као протест послати ТАНЈУГУ, тачније директору Ђукићу. .bdjukic/ет/tanjug.rs

  106. Обрадовала ме вест, прочитана у Стању Ствари, да CATENA MUNDI припрема ново, допуњено издање књиге MAGNUM CRIMEN са подацима до којих је Василије Крестић дошао изучавајући архивску заоставштину Виктора Новака.

    Екуменисти на сајту су ме натерали да поново прелистам Новакову књигу (издање MCMXLVIII , репринт MCMLXXXVI).

    У предговору репринта из 1986. Јаков Блажевић цитира Крлежу: “У првом реду ми смо то говорили нашем високом клеру и господи бискупима: вјерујте, господо, што хоћете и како хоћете, али не вјерујте, да вам ми вјерујемо да ви вјерујете у интересу нашег народа. Ви вјерујете у интересу Ватикана, а Ватикан је досљедан и хладнокрван непријатељ нашег народа.”

    Тако о Ватикану римокатолик.

    А са киме ми хоћемо да се миримо?

    “Црквене институције и жупни уреди постају инструмент режима спреман за “Дом Поглавника”. У ускрсној недјељи 1941. године Divi Filius није Исус Крист, него Анте Павелић. (Јаков Блажевић стр 14.)

    У наставку на истој страни аутор предговора наставља: “17. новембра 1941. пленум Бискупске конференције изабрао је тзв. Одбор тројице са Степинцем за Хрватску и Босну и Херцеговину и основао радни извршни одбор, да проводи покатоличавање у договору са усташким министарством правосуђа и богоштовања.”

    “Степинац се није бунио рушењу православних цркава.”

    Имају ли екуменисти нешто против беатификације Степинца?

  107. Gospodine Ilicu, iako mi je dr.prof.ekumenisticke antihriscanske teologije Djurovic veoma simpatican, ja moram da Vas u necemu dopunim.

    Naime, tacno je jedan brat napisao da dr.prof. Djurovic nije svesteno lice, misleci pritom da nije pravoslavni svestenik. On doduse jeste svesteno lice jedne druge religije, kosmicko ekumenisticke.

    Ja bih dodao jos nesto. Ne samo da Djurovic nije svestenik, nego ni Risto Radovic nije svestenik, niti je Vartolomej svestenik, niti ste Vi djakon, niti je bilo ko ko je organski clan svetskog saveza crkava (satanska crkva par exelans) pravoslavan.
    Takodje i svi oni koji imaju opstenje sa bilo kim ko je u satanskom svetskom savezu crkava nije pravoslavan..

    Po ucenju Crkve jeretik ne moze biti pravoslavni svestenik a nekoliko anatema koje je Crkva bacila na novi kalendar i na ekumenizam, potvrdjuju da svi vi niste i ne mozete biti Crkva Bozija, koja NIKADA ne moze biti u zajednistvu sa svim mogucim jeresima koje je djavo izmislio da odvuce covjeka u pakao.

    Eto tako Vas gospodine Ilicu i gospodina Djurovica pozdravljam sa postovanjem.

    Gospodina Lazica pozdravljam sa polu postovanjem.

    Ostale ekumeniste pozdravljam bez postovanja.

    A tebe druze Mlinaricu pozdravljam bez trunke postovanja..

  108. Gospodine Lazicu, koliko kosta vas sajt.
    Htio bih da vam otkupim SVE akcije i ovoga Mlinarica da banujem.

  109. Г. Чејовићу,
    Откупите прво Ђуровићеве, оне коштају 600 евра.
    Па ћемо да се за остало нагодимо да вам дам попуст на количину 🙂

    Александар Лазић

  110. Млацо, а што моје коментаре не пушЋаш? Значи, јасно ти је да си прошао као бос по трњу?
    То је знак душевног здравља. Да има шансе. Ако пустиш овај коментар, онда пусти и онај линк. Не ускраћуј људе мог одговора. Мислиш да је паљење књига прави метод? Напред. Увек си био инквизитор. Као мали Артемије папа. Мислим да није лепо да овде лете увреде на мој рачун а да не могу да ни одговорим. Ти си пак видео да сам ја одгојен на Марку Миљанову и Смрт попа Мила.
    Ништа ново под сунцем. Тамо се пева и о овоме:
    …Преблијеђе пред хајдуком
    Из јуначке Марковине
    Јер је знао да од сабље
    Његове се лако гине.
    Не смје мегдан да прихвати
    Препаде се својој глави
    А на славу и на прошлост
    Куће своје заборави.
    Већ у страху, кукавички
    Знак на кулу стражи даде
    Јекну плотун са главице
    Поп погођен с коња паде.
    Вранац прегну и побјеже
    Натраг преко воде Зете
    А на Мила са сабљама
    Низ главицу Турци лете.
    Па се грабе ко ће прије
    Манут сабљом по соколу
    За чије је име чуо
    И цар Хамид у Стамболу…

    Сада узмите и да сеи ово испуни:
    На највећу градску кулу
    На врх хана Мушовића
    Истакнуше Турци главу
    Попа Мила Јововића
    Са сврзовог оштрог коца
    Гледа Мило са висине
    Како му се Турци зоре
    И по граду шенлук чине.
    А гавран се, црна птица
    Обрадова изненада
    Кад крваву виђе главу
    Па се вије изнад града.
    Примиче се изнад чабре
    Да на бедем падне први
    По старијем навикама
    Мушку главу да нагрди.
    А кријући из харема
    Кроз пенџере вире буле
    Да чувену виде главу
    Српског попа на врх куле

  111. G. Lazicu,

    mnogo ste me obradovali i to iz vise razloga.
    Sva Vasa zadnja pisanja zavrsavana su ili “bez postovanja” ili “bez trunke postovanja”.
    Sledeci logicni korak je trebao biti “sa gadjenjem”.

    Ali!!!

    Ali vi se meni potpisujete samo sa Aleksandar Lazic.

    Koji je razlog Vase uljudnosti???

    Da li je ovo priprema za cenkanje oko akcija?

    Dakle, akcije gospn Djurovica su svega 600 Eura.

    Dobro, sta ja dobijam kupovínom ovih akcija?

    Koja su onda moja prava, da li cu i ja kao i gospn Djurovic biti tretiran kao “trinajesto prase”.

    Moj je cilj onoga truloga komunistu Mlinarica da banujem.

    Koliko mi akcija za to treba?

    PS: Po ponasanju vlasnika i akcionera sajta stekao sam utisak kao da su akcije ovog sajta vrijedne skoro koliko i akcije “Simensa”. I vi ocete radi 600 Eur jedni drugima oci da iskopate.

  112. @слободан млинаревић
    Господине Млинаревићу, ради се о ТЕЛЕГРАФСКОЈ АГЕНЦИЈИ НОВЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ, а зна се каква је била судбина ћирилице у тој држави, захваљујући Србима у првом реду. Ред је да се помене да су и други народи свесрдно помагали у потискивању ћирилице, није да нису…

  113. @Vukman Cejovic
    Поштовани г. Цејовићу, колико је мени познато, нисам ђакон, а још мање да сам се икада представио као ђакон. Осима ако ме нису рукоположили, а да за то не знам и без мог присуства.

    Могуће је вероватно “ремот контрол-на даљински” систем или “онлине” преко фејсбук налога, ако нам се црква толико модернизовала. 😀
    У осталом и о. Ђуровић је мој онлине духовник. То је сада “nobles”. 😀
    Па ме сад то нагнало да питам, ако свештеник освешта ватрогасни камион, да ли то значи да је вода за гашење пожара у камиону “света водица” ?

    Не постоји никакав анатема “службено” бачена ни поводом календара ни поводом екуменизма. До душе, постоје неке личне, приватне, али њих нико не узима за озбиљно, као ни ону бабу из мог суседства, која баца сваки дан анатеме на комшије и комшијске мачке што јој “заливају” цвеће.

    Хвала на поздраву “са поштовањем”, али ми дозволите да будем скромни екумениста које поздрављате “без поштовања”, па да прихватим оно “полу поштовање”. Да не кажу људи да се гордим. 😀

    Најискренији поздрави и добро здравље Вам желим!

    П.С.
    Мени нико није понудио никакве деонице па се осећам запостављеним на берзи, а њихова вредност незадрживо расте на Wall Street-u.
    П.П.С.
    Признајем, добио сам оне државне деонице али сам их спискао првом прликом за куповину прехрамбених производа, али то се не рачуна.

  114. Gospodine Ilicu, imaju one dvije cuvene anateme protiv novog kalendara, jednu od njih potpisase SVI tadasnji pravoslavni patrijasi.

    Potrudite se da ich pronadjete, ja sada nemam vremena za to. Nadam se da me necete prisiljavati na dodatni posao.

    Sto se tice anateme protiv ekumenizma, nju je bacila ruska zagranicna Crkva, ciji mitropolit tada bijase SVETI i NETRULEZNI Filaret Voznesenjski, cije mosti se danas kriju u manastiru Dzordanvilu, jer Sveti Filaret nikada ne priznavase Blagodat moskovskoj parasinagogi.

    Uzgred receno, Gospod je projavio jos jedne netrulezne mosti jos jednog vladike ucesnika tog Sabora na kojem je bacena anatema na neporijatelje Isusa Hrista, dakle na ekumeniste, pa su i tog svetitelja stavili u zajednicku grobnicu, ili sakrili.

    Takodje SVE grcke starokalendarske Crkve su isto bacile anatemu na ekumenizam.

    Dakle, CITAVO PRAVOSLAVLJE DANAS, SVE PRAVOSLAVNE CRKVE su anatemisale ekumenizam i otpadnicko pravslavlje, koje vi iz neznanja jos uvijek smatrate blagodatnim.

    Svako dobro i da da Gospod da ovaj “ekumenisticki” dijalog medju nama urodi plodom, to jest da se Vi uskoro krstite na ispravan nacin, zajedno sa dragim i postovanim Zokijem Djurovicem, cije akcije treba uskoro da preuzmem a sve u cilju ciscenja ovog foruma od crvendaca.

  115. Dobrodosli u JEDNOMISLIJE

  116. Зашто ми не пушташ коментар? А, Амфилохије? Па и теби име почиње на А. Пустиш нешто да као има да ме пусташ, а кад је конкретно, онда ћао Ђуро:)) Сеири се Турчине, зато ти послах стихове из Попа Мила. Но, као што се данас та песма пева, тако ће се певати и ова. Упамтиће те као Мушовића капетана…

  117. Не могу да верујем да си постао као они из Борбе за неверу… Туго моја.

  118. @Deda Djole koji kaze “Dobrodosli u JEDNOMISLIJE”.

    Ocigledan primer samo-poricuce izjave.

  119. @Vukman Cejovic
    Поштовани г. Цејовићу, све саборске анатеме су повучене. Не постији ни једна анатема било православних цркава ка римској, било римске ка православним.

    А то што секташке цркве (ако се могу назвати црквама, пре бих то назвао острашћеним групама) бацају анатеме како им се свиди, свима редом, то је као када се деце играју “врати ми моје крпице и луткице”. Њих нико озбиљно не схвата.

    У осталом, свака анатема бачена и са најмањом грешком, неразумевањем или незнањем, враћа се истом мером ономе ко је бацио.
    Када су то мудре главе “сконтале” после дугог времена, повукли су све анатеме.

    Једино тврдоглавим расколницима то на памет није пало, већ се грчевито држе свог греха отпадања од мајке цркве.
    И ма шта да им не одговара, баце по коју анатему тамо-амо, тек да, као, узбуркају страсти разномислија покушавајући тиме да сваког ко и мало другачије мисли утерају у тај њихов средњевековни тор без прозора, у таму и мрачњаштво, без мисли и размишљања, где би они водили главну реч.

    Где би у гордости својој кажњавали и награђивали по својој замисли, где би сви морали да их поштују као идоле безгрешне (идолопоклонство је велика јерес), што у осталом индиректно и тврде да јесу јер је ИСТИНА САМО ЊИХОВА а не Годпода Бога и сина Христа Спаса.

    На њихову сујетну и горду жалост, то не може да прође код већине. Јер да може, не би од 350 милона православних тек пар десетина хиљада било у расколу.

    И опет понављам поштовани, НИЈЕ ЕКУМЕНИСТИЧКИ већ ЕКУМЕНСКИ што Ви у својој одсутности не видите.
    Велика је разлика између једног и другог, а и не спада у пристоност да ми подмећете Ваше речи као моје, као кукавичје јаје.
    Таква ситношићарска подметања код мене не пролазе. А Бога ми ни она учена, велика.

    Ја јесам за екуменски дијалог, али не и за екуменистички. Вредело би да научите разлику ако је не знате, а лако је објашњива.

    А Ваш назив и хтеније да све буде “екуменистички”, само потврђује да ви тежите да се Вама и вама сличнима неко и свако подчини. То неће ићи.
    Диктатура, једномислије, тиранија, претње, погрде, лажи, подметања, манипулације, где је човек а не Свевишњи изнад човека не стоји ни по Божијем ни по људском хтењу.

    Познато је у историји како су прошли сви они који су тиранијом покушали да остваре свој сан једноумља. Сан о једноумљу се назива дијагноза.
    Борите се Ви против неких измишљених “црвених” или плавих, жутих. Борите се Ви против целог спектра боја, видљивог и невидљивог, то је ваша воља. Али против душе и духа се не можете борити. За то немате ни снаге ни способности.

    Поштовани господине, постоје многе ствари које се мени не допадају у СПЦ. То сасвим озбиљно кажем. Али ми ни у сну не пада на памет да због тога напустим цркву и оснујем неку своју, по сопственој замисли.

    У осталом, ја сам крштен по правилима СПЦ у СПЦ и не пада ми на памет да одбацим благотат Светог Духа који сам на крштењу добио, да би се покрстио у некој, непризнатој, расколничкој, секташкој назови цркви, без благодати, устројеној на мистици, диктатури, сили и неистини, која је саму себе одбацила од канонски признате мајке цркве и од васцелог православног народа.
    И ако се борим за истину Годподњу, борићу се у својој, а не секташкој цркви против своје цркве и вере.

  120. Једна је Србија

    Прво су нам узели ВЕРУ,
    да без срама кидишемо на ближње своје,
    после тога нам узеше ЉУБАВ
    и дечије срце пурпурне боје.

    Прво су ми узели веру,
    да без срама кидишем на ближње своје
    после тога ми узеше љубав
    и дечије срце пурпурне боје,
    јуче су и мени хтели узети НАДУ
    да обезглављен носим оков са тобом…

    ЈЕДНА ЈЕ СРБИЈА К…И ЈЕ МНОГО,
    ЈЕДНА ПО ЈЕДНА ПРСНУ ПОД НОГОМ…

    Прво су ти узели веру,
    да без срама кидишеш на ближње своје,
    после тога ти узеше љубав
    и дечије срце пурпурне боје,
    јуче су и мени хтели узети наду
    да обезглављен носим оков са тобом…

    ЈЕДНА ЈЕ СРБИЈА К…И ЈЕ МНОГО,
    ЈЕДНА ПО ЈЕДНА ПРСНУ ПОД НОГОМ…

    ЈУЧЕ СУ НАМ СВИМА ХТЕЛИ УЗЕТИ НАДУ
    ДА ОБЕЗГЛАВЉЕНО…

    НИСАМ СЕ САПЛЕО О ЂАВОЉУ ЗАМКУ
    И КОРАК У В Е Ч Н О С Т ЗАПОЧИЊЕМ
    Б О Р Б О М….

  121. @Драган Илић
    Заиста не могу да верујем, да сте Цејовицу посветили толико пажње и да му се обраћате, као да он може и хоће, било шта да прочита! Зар не видесте, да не уме да прочита ни моје име? Претпостављам, да га ћирилично написано име збуњује. И сада Ви њему покушавате, да нешто објасните? Ја се, од када се Цејовиц појавио, зашто се пуштају његова секташка размишљања. Звог чега он има право, да шири његове фикс идеје? Помало се питам, одакле толика ангажованост коментатора, на личном препуцавању? И поред нашег убеђења, да пишемо и радимо нешто “паметно”, ово показује, да је “ријалити” у моди. Зато га и на ТВ има онолико. Нисам очекивао, да ће да уђе и у наше редове.

  122. Гледам сад ову величину, доктора, Зорана Ђуровића, како овде цвили да му се пусти коментар… Да човек не поверује, до јуче угледан, чист, обријан фин као сви римокатолици, пун себе, авва, све зна, сад цвили и моли да му се пусти коментар…

    Лазић ме је усрећио када ми је то омогућио, да видим једну умишљену величину како кука јер је неко срушио његову кулу у песку… Па што не позовете папу да Вас брани, бивши Србине и бивши свештениче, исписниче из часнога црногорскога рода Зоране Ђуровићу

  123. @ Антикомуниста (и антиекумениста)
    Jadni ste i bedni ako vas je Lazic usrecio!!! 🙁 I to ovakvim potezom! Razmislite o smislu Vaseg zivota! Imate li ga uopste? 😉

  124. @Vukman Cejovic mnogobanovani
    Написасте:
    “Svako dobro i da da Gospod da ovaj „ekumenisticki“ dijalog medju nama urodi plodom, to jest da se Vi uskoro krstite na ispravan nacin, zajedno sa dragim i postovanim Zokijem Djurovicem, cije akcije treba uskoro da preuzmem a sve u cilju ciscenja ovog foruma od crvendaca”.
    Да ли вам је намјера да осим “crvendaca” овај форум “ocistite i od cirilice?”

  125. @слободан млинаревић
    Сасвим исправно, потписујем 🙂

    @Penzioner
    Одличан коментар, хвала!

  126. @Антикомуниста (и антиекумениста)
    Могао бих лепо да вам одговорим, али одговор не би био прикладан за јавно публиковање.

    Сад 15 минута у ћошак да се стидите.

  127. @Penzioner
    Цејовиц умишља, да је православне вере, а у души је прави језуита. Очистио би све, па и ћирилицу у стилу католичке цркве у историји и по белом свету. Није свестан, да то што пише, није у духу православља, које се никада није бавило “очишћавањем”. По мом мишљењу, њему би се морао онемогућити приступ СТАЊУ СТВАРИ. И сада се “пува”, како ће он да купи СТАЊЕ!!??? Па мање му пара треба, да направи свој сајт, али је проблем што то нико не би посећивао. Није свестан, да откупом СТАЊА остаје без оних који ће посећивати СТАЊЕ. И оно што је најважније, свако ко сам ради неки сајт МОРА И ДА ЧИТА И НЕШТО РАДИ! Тешко, да је Цејовиц способан за рад.

  128. Mlinaricu, jesi li se uprpa da cu postati vecinski vlasnik ovog sajta i da ces onda dobiti sut kartu, pa sad rovaris i ogovaras.

    Sacekaj samo da obavim jos neke formalnosti i ti brale letis odavde.

    Prvoga cu tebe da banujem.

  129. @Vukman Cejovic (buduci vecinski akcionar)

    Изгледа, да је потребно, да почнем, да ти пишем на тој твојој латиници. Очигледно је, да нити знаш, да је пишеш, а ћирилицу не разумеш. Умишљаш, да бих ја било када дошао и коментарисао на “твом” сајту? И како би, ти језуиту, могао, да било кога банујеш, када твој сајт нико никада неће ни посећивати. Заиста си детињаст! Као има још неких формалности!!?? Којих? Пошаљи паре и одмах си власник. Наравно, то у случају, да пошаљеш доста лове. А лова за тебе, чувеног проналазача, заборавих колико си патената регистровао, сигурно није никакав проблем.

  130. Ako sam vecinski vlasnik sajta “borbazaveru” na kojemu radi moj veliki prijatelj Vladimir Dimitrijevic i ako su sajtovi: “pravoslavlje zivot vecni”, “novinar.de” i jos par njih za koje vam iz odredjenih razloga necu reci koji su, moji sajtovi, zar onda ne bi trebalo da i ovdje postanem vecinski vlasnik.

    Moj cilj je da preko velikog broja internet sajtova sirim moje politicke ideje.

  131. @Vukman Cejovic (buduci vecinski akcionar)

    Стално нам сервираш контрадикторне информације. Колико се сећам, кукаш, како те на све стране банују? А сада се хвалиш како имаш неколико сајтова!!?? Па пиши тамо, чекај некога ко ће да чита и коментарише. Што си овде почео да кукаш? Слаба ти је посета на тим “твојим” сајтовима, шта ли? Кога уопште интересује, који су ТВОЈИ сајтови?

  132. Одлука господина Лазића о прекидању сарадње са Зораном Ђ. је паметна, и православна, верски исправна, али и морална, јер се ради о човеку који има непримерен односа према људима, непоштовања основног људског достојанства, примитивизам, који не прилички нормалној особи, а тек некоме ко има везе са црквом и расправља о црквеним стварима. Да не говоримо о односу прем старијим људима и владикама, какви су да су, што унижава укупно углед Српске цркве. Вероватно не можете замислити Зорана Ђ. да сличан речник употреби у расправи са неким кардиналом или, таман посла, са папом. Наравно он са њима и не може доћи у сукоб јер су ”безгрешни”…

  133. Поштовани господине Лазићу, имате моју пуну, пре свега молитвену, а овим путем ево и отворену моралну подршку за стављање презвитера Зорана Ђуровића под “епитимију”.

    На моју велику жалост, по задњим пискарањима самопрозваног “Аве Зорана” (чита, чује се као лаж-ава…) а у стварности презвитера Божијег Зорана, видим да нити он нити његов теолошко-црквени кокошињац – којим се окружио да га до заједничког самоистребљења прати кокодакањем и махањем закржљалим крилцима – уопште не схвата дубоку оправданост и по све њих душекорисност таквог Вашег потеза. Стога Вас молим да ако је како могуће казнено-поправне мере проширите и појачате не обазирући се на летење њиховог перја и паперја. Што-но-каже наш народ: ваља се. Господине Лазићу радује ме и то да се Вашом уредничком одлуком и заузетим програмским курсем њему и њима идеолошки конфронтирана странка неће, себи на даљњу пропаст, окористити – јер је лично и принципијелно неострашћена.

    У то име свега тога примите моје братске поздраве!

  134. Срђане Крунићу, ко сте ви и како се усђујте да некоме сугеришете некакве КАЗНЕНО ПОПРАВНЕ мере?
    Шта је овај сајт?
    Затвор, конц логор, репресија….???

    Цитирам: “програмским курсем њему и њима идеолошки конфронтирана странка”…..
    Каква је то бољшевичко комунистичка пропаганда и речник?
    Имате ли намеру неистомошљенике ноћу изводити и стрељати и клати по потоцима и јамама као ваш и црвени миљеници 1945.или као усташе све године рата?

    Са оваквим речником више није у питању ни Зоран Ђ, ни Драган И. ни нико више, нити разлика у мушљењу.

    Ви сте најобичнији комуњарски провокатор преобучен у црну мантију да сакрије бољшевичку црвену. Вама је у циљу да срушите и уништите пвај сајт и још већи раздор направите.

    Стидидте се, гадите ми се вашим речником и мишљењем.

  135. @Драган Илић
    Изгледа, да је лако се преобући, па се питам, да нисте и Ви мењали одору, када користите овакав речник и размишљате у инсинуацијама. Мислим, да више нема потребе за коментарима по овом проблему. Сајт је Лазићев и он је надлежан чије ће текстове да изабере и чије ће коментаре да објави. И ту ми нема шта да паметујемо. Пролазе други текстови без коментара, а ми се овде бавимо можда и неким ЛИЧНИМ неспоразумом. Бар ја покушавам, да себе убедим, да је неспоразум у питању. Добро је, што су главни актери престали да “разговарају” на сајту. Престанимо и ми! Све вас молим!

  136. Прихватајући (и) сугестију г. Млинаревића, дискусија на овом чланку је ЗАТВОРЕНА.

    Верујем да је речено само (пре)више, никако мање него што је требало.

    Александар Лазић

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading