И на Косову раст БДП, али не у Србији (преглед штампе 19-21. 4. 2015)

Недеља, 19. април, преглед најважнијих тема на насловним странама у српској штампи

Међународни монетарни фонд (ММФ), баш као и Светска банка, за Србију предвиђа пад привредне активности од 0,5 одсто. Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да нема новца за куповину новог авиона за потребе државника и да се о томе не размишља. Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да би Србија, ако би допустила да Хашим Тачи дође као шеф косовске дипломатије, прекршила своју државну политику према Косову. Петар Перишић (88), Софија Вукелић (77) и Стефан Јосић (75) преминули су у ноћи између петка и суботе у приватном Дому за старе у чачанском селу Вранићи, где је пре три дана проглашена епидемија цревних болести, изазваних салмонелом

Ниш, 18.04.2015 - Џез фестивал у Нишу

Ниш, 18.04.2015 – Џез фестивал у Нишу

И на Косову раст БДП, али не у Србији

Међународни монетарни фонд (ММФ), баш као и Светска банка, за Србију предвиђа пад привредне активности од 0,5 одсто у 2015. години. По том показатељу, од земаља из нашег региона, српски бруто домаћи производ (БДП), односно све што привреда и грађани створе за годину дана, једини ће бити у паду, пише Политика.

Мирослав Здравковић, уредник портала Макроекономија, анализирао је најновије априлске извештаје ове међународне финансијске организације и према његовој анализи од земаља у нашем окружењу, највећу стопу привредног раста ове године имаће Црна Гора (4,67 одсто). За њом следи Македонија са 3,8 процената. На Косову ММФ, на пример, очекује раст од 3,35 одсто, а у Албанији 3,03 процента. Мађарска и Румунија очекују раст БДП-а од по 2,7, Босна и Херцеговина 2,3, а Словенија 2,07 одсто. За суседну Бугарску ММФ предвиђа раст од 1,2 одсто, док ће Хрватска такође бити у благом плусу (0,45). Фонд очекује да ће 16 земаља, од укупно 188, имати пад привредне активности у овој години. Међу њима је Србија, која је по стопи пада привредне активности, тек на четвртом месту. Већи пад од нас ће у овој години имати Бразил, Белорусија, Русија и Украјина – каже Здравковић.

Вучић „не да паре” за нови авион

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да нема новца за куповину новог авиона за потребе државника и да се о томе не размишља. „Не, у овом тренутку немамо ни право ни новац да купујемо авион, а ако хоћете и не дам паре”, рекао је Вучић новинарима упитан да ли се размишљало о куповини новог авиона за потребе државних званичника, пише Политика. Вучић је рекао да ће држава о томе моћи да размишља кад буду повећане плате у јавном сектору и пензије, истичући да би такав авион коштао око милијарду динара. „Ми ту милијарду динара немамо, ако авион ради, ради, ако не ради, наћи ћемо неки други начин да путујемо”, рекао је Вучић. Он је додао да је приоритет државе да ојача војску, како би се пилоти, који треба да штите грађане, осећали безбедно и да је то важније од тога како ће државни врх путовати. „Суочавамо се са тим да шта год урадите, није добро. Да купимо нови авион, зар не бисте рекли – купујете авион за вас док народу смањујете плате”, рекао је Вучић. Владин авион „фалкон”, којим је председник Србије Томислав Николић јуче полетео за Ватикан, принудно се вратио на београдски аеродром због квара на једном мотору, а посета Светој столици је отказана.

Дачић: Прекршили бисмо своју политику

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да би Србија, ако би допустила да Хашим Тачи дође као шеф косовске дипломатије, прекршила своју државну политику према Косову. „Он, као министар спољних послова Републике Косова, не може да дође у Србију. Да то дозволимо, ми бисмо прекршили нашу државну политику… о Косову“, изјавио је Дачић у интервјуу за недељну Политику, негодујући што је Тачи на скупу министара спољних послова региона најављен као министар Владе косова без звездице. Дачић је у интервјуу подсетио да је у Србију раније долазио Енвер Хоџај који је био шеф косовске дипломатије пре Тачија, али је он био позван, док Тачија није позвао нико из Владе, а постоји „јасан начин на који се дефинишу међусобне посете“.

Тачи не долази због хапшења?

Пошто би га српска полиција одмах ухапсила, Хашим Тачи највероватније неће ни доћи 23. априла у Београд на конференцију о европским интеграцијама, коју организује НВО „Омладински одбор за образовање“. Он, пак, сматра да би његов долазак био добра порука за Косово, Србију и регион. „Упитан да ли се плаши хапшења, Тачи је рекао: Мислим да је и Србији познато да су мрачна времена прошлост и да су тада постојале потернице за многим личностима, међу којима сам био и ја. Сада у Београду имамо ново руководство, а оно што видимо у Бриселу је нада и жеља Србије за евроатланским интеграцијама”. Из Брисела дипломатски поручују да би евентуална посета могла да се спроведе само у складу са Бриселским споразумом. Према Бриселском споразуму, Тачи би морао 72 сата пре доласка у Београд да преко приштинског официра за везу поднесе захтев за посету. Тај захтев се прослеђује српском официру за везу који га доставља МУП-у Србије, које доноси одлуку. Министар полиције Небојша Стефановић већ је поручио да би полиција привела Тачија уколико би дошао.

Троје старих (није) умрло због тровања

Петар Перишић (88), Софија Вукелић (77) и Стефан Јосић (75) преминули су у ноћи између петка и суботе у приватном Дому за старе у чачанском селу Вранићи, где је пре три дана проглашена епидемија цревних болести, изазваних салмонелом! Како Новости сазнају, још четворо пацијената, од укупно 41 особе смештене у овој установи, због озбиљне клиничке слике задржани су на инфективном одељењу болнице у Чачку. Иако је у суботу хоспитализовано још троје корисника овог Дома, власници установе тврде да старци који су преминули нису били заражени салмонелом?! Власник Перо Марић истиче да у Дому увек постоји неколико штићеника који су у критичном стању, и у годинама, те да су смртни случајеви у оваквим установама, нажалост, веома честа појава. Незванично се сазнаје да су сва три корисника у Дому преминула у кратком временском растојању, а да је на сваки позив одговарала екипа Хитне помоћи, чији су лекари били на терену и констатовали смрт.

Шид, 18.04.2015 - церемонија обележавања 70-годишњице пробоја Сремског фронта у Спомен-комплексу Сремски фронт у Адашевцима

Шид, 18.04.2015 – церемонија обележавања 70-годишњице пробоја Сремског фронта у Спомен-комплексу Сремски фронт у Адашевцима

Вулин на пробоју Сремског фронта

У оквиру спомен-комплекса у Адашевцима код Шида јуче је обележена 70. годишњица од пробоја Сремског фронта, а том приликом министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин поручио је да будућност Србије увек треба да буде на страни антифашизма, истине и човечанства, пише Политика. Венце крај спомен-обележја у част погинулих бораца за ослобођење земље од фашизма, поред Вулина, положиле су и делегације Министарства одбране и Војске Србије, АП Војводине, представници бораца НОР-а, у име Русије амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, као и представници амбасада Украјине, Белорусије, Бугарске… Обраћајући се борцима НОР-а, учесницима у борбама на Сремског фронту, потомцима погинулих бораца и грађанима, Вулин је поручио да је истина о злочинима почињеним током Другог светског рата изашла на видело и захваљујући борбама на Сремском фронту. Више од 12.000 младића, рекао је министар, оставило је младост у сремском блату јер су знали да је циљ за који се боре био исправан, праведан, истинит. „Морали су да победе зло веће од нас, да би наша деца сада овде корачала”, истакао је Вулин.

Да ли Влада уводи обавезно пензијско осигурање

Влада ће размотрити могућност да уведе обавезно приватно пензијско осигурање, тзв. други стуб, који је имао лоше резултате, пише Блиц. Међутим, стручњаци упозоравају да је тзв. други стуб крајње контроверзан.

„Он подразумева делимично или потпуно укидање државног пензијског система и прописивање законске обавезе да грађани морају да штеде у приватним пензијским фондовима, при чему приватни пензијски фондови не гарантују ништа у погледу висине њихове пензије. Било каква дискусија о другом стубу у Србији мора да узме у обзир крајње разочаравајућа искуства из источне Европе”, објашњава за Блиц економиста Никола Алтипармаков, стручњак за фискалну политику и члан Фискалног савета.

Нови полицијски закони уводе спреј

Новим средствима принуде „полицијски службеник моћи ће да постигне исти циљ без употребе ватреног оружја и без наношења тешких повреда”, рекао је министар полиције Небојша Стефановић, пише Блиц. Нацрти нових закона о полицији и о евиденцији и обради података у области унутрашњих послова предвиђају већу сарадњу са локалном самоуправом, увођење сектора за међународне и европске послове и за људске ресурсе. Планирано је и да Сектор за људске ресурсе буде издвојен из Сектора за финансије, чиме би се, навео је министар, „спроводила политика каријерног напредовања” у полицији, али и пројекције будућих потреба полиције.

Трудна сестра добила отказ на ВМА

Таман када је помислила да ће се ред и залагање исплатити и да ће коначно доћи до сталног ухлебљења, медицинска сестра из Севојна Гордана Бисић (30) остала је без посла у београдској Војномедицинској академији. На папиру је „престала потреба за њеним радом“, а у стварном животу, како тврди, вишак је постала због трудноће, јер у реномираној здравственој установи не желе будућу мајку која ће неколико месеци бити на породиљском одсуству, пишу Новости. Гордана је радила у Центру за хипербаричну медицину на ВМА, од новембра 2011, практично од оснивања овог одељења. Уговор о привременим и повременим пословима је продужаван више пута, а на крају је расписан конкурс за стално ухлебљење. Гордана се пријавила, у нади да бољи дани стижу. Конкурс расписан у новембру, међутим, још није доведен до краја, а уместо сталног посла, 25. марта медицинска сестра је обавештена да је „престала потреба за њеним радом“. На њено место одмах је примљена њена колегиница.

Нови Сад, 18.04.2015 - Ана Ивановић са навијачима после меча против Монсерат Гонзалес у оквиру сусрета Фед купа Србија - Парагвај

Нови Сад, 18.04.2015 – Ана Ивановић са навијачима после меча против Монсерат Гонзалес у оквиру сусрета Фед купа Србија – Парагвај

Новак „наместио” руку

Каква представа, какав меч, какав тенис! Новак Ђоковић је у великом окршају титана савладао Рафаела Надала са 6:3, 6:3 и прошао у финале мастерса у Монте Карлу, пише Блиц. Публика у кнежевини била је сведок врхунског тениског часа два аса из самог врха „белог“ спорта, али је после 98 минута игре било јасно ко је најбољи играч на планети. Надал је у меч ушао са великим сампоуздањем, имао је предност брејка, али све је пало у воду у наставку дуела пошто је Новак наместио руку, почео да одушевљава гледаоце и дошао до првог сета у невероватном ритму.

Маратон уз кишу

Рекорди стазе, 2:10,54 за мушкарце и 2:29,44 за жене у маратону и 1:02,51 за мушкарце и 1:11,41 у полумаратону нису оборени на јучерашњем 28. издању СвисГас београдског маратона, али са 4.484 учесника у маратону и полумаратону, којима се може додати и 200 чланова полумаратонских штафета, за више од хиљаду надмашен је (прошлогодишњи) рекорд по броју учесника.

Београд, 18.04.2015 - такмичар из Кеније победио је на 28. SuisseGas Београдском маратону са постигнутим временом од 2 сата, 14 минута и 41 секундом: Silas Kipngetich (Кенија)

Београд, 18.04.2015 – такмичар из Кеније победио је на 28. SuisseGas Београдском маратону са постигнутим временом од 2 сата, 14 минута и 41 секундом: Silas Kipngetich (Кенија)

Истина у трци задовољства није било уобичајених двадесетак хиљада, већ око 5.000, али никада од 1994. на београдском маратону није падала тако јака киша, пише Политика.

Драгољуб Петровић

Цео текст прочитајте ОВДЕ

(Балкан магазин, 19. 4. 2015)

Понедељак, 20. април, преглед најважнијих тема на насловним странама у српској штампи

Потпуна је неистина да сам 1993. био привођен и саслушаван због држања нелегалног оружја којим је почињено самоубиство – каже омбудсман Саша Јанковић у демантију Информеру. Постоји бојазан да се око 700 људи удавило када се преврнуо брод који је током претпрошле ноћи превозио мигранте са либијске обале. Вишеструки олимпијски шампион у пливању Американац Марк Шпиц рекао је да му је компанија „Омега“ потврдила да је Милорад Чавић у финалу дисциплине 100 метара делфин стилом на Олимпијским играма у Пекингу победио Мајкла Фелпса

Лахоре, 19.04.2015 - Недеља моде Sunsilk у Пакистану (Sunsilk Fashion Week Lahore): колекција - Zara Shajahan

Лахоре, 19.04.2015 – Недеља моде Sunsilk у Пакистану (Sunsilk Fashion Week Lahore): колекција – Zara Shajahan

Саша Јанковић: Чиста лаж Информера

Заштитник грађана Саша Јанковић више од 20 година има озбиљан проблем са законом за који у Србији готово нико не зна, наводи Информер. Јанковић је, како пише тај таблоид, 1993. године био привођен и саслушаван због држања нелегалног оружја којим је почињено самоубиство, али тај случај је заташкан и никада није до краја истражен! Заштитник грађана послао је том листу деманти: „Од свих тврдњи које сте о мени објавили у броју од 18. априла, тачно је једино да се 1993. године у стану у ком сам живео десила смрт мог блиског пријатеља. До данас је та трагедија подједнако болна као и пре 22 године. Међутим, потпуна је неистина да сам 1993. био привођен и саслушаван због држања нелегалног оружја којим је почињено самоубиство“. Чиста лаж о нелегалном пиштољу и да ме са њим уцењује „сам врх бившег режима и безбедоносних структура“, као и дословце све друго што је у том тексту Информер написао, а Телевизија Пинк пренела у ударним терминима, најбоља су илустрација таблоидизације државе и друштва на коју годинама упозоравам.”

Месић: Шешељу је место у Хагу

Односи Србије и Хрватске нису онакви какви би требали бити у најбољем интересу обију земаља и цијеле регије. Нису онакви какве сам ја покушавао градити док сам био на функцији предсједника. Дапаче, лошији су него што су тада били. Превише су још увијек, или је можда боље рећи: поново оптерећени прошлошћу, наводи у разговору за ДанасСтјепан Месић, бивши председник Хрватске, коментаришући ситуацију између двеју суседних држава после низа инцидената услед пуштања на слободу хашког оптуженика и вође радикала Војислава Шешеља, те захтева Хага да он буде враћен у притвор.” Шешељу је мјесто у Хагу. И савршено је јасно како то није против стварних интереса Србије. Управо супротно: то јест интерес Србије”, каже Месић.

Одмеравање СНС и ДС на митинзима

Очекујем више од 50.000 људи на нашем митингу у Новом Саду, каже Игор Мировић из СНС, док Александар Јанковић (ДС) каже да ће бити успех ако 25. априла та партија окупи у Београду више од 20.000 људи. Те две партије, како пише Политика, одмеравају снаге на митинзима, иако је време великих демонстрација у Србији одавно прошло.

Београд 19.04.2015 - додела диплома и награда за најбоље такмичаре на државном такмичењу из физике за ученике основних школа у Скупштини Србије

Београд 19.04.2015 – додела диплома и награда за најбоље такмичаре на државном такмичењу из физике за ученике основних школа у Скупштини Србије

Хант: Жене да буду архитекте решења

Насиље над женама је озбиљан проблем који мора да се реши. Сви можемо да урадимо више по том питању, а како сам разумела, Влада Србије је предузела низ корака у решавању злочина над женама. Један корак који посебно обећава је Национални акциони план за примену Резолуције 1325 Савета безбедности Уједињених нација – жене, мир и безбедност. До сада је 50 држава усвојило тај план. Иначе, овакви акциони планови су холистички у свом приступу, јер не само што се фокусирају на превенцију и сузбијање насиља над женама, већ и промовишу њихово активно учешће у безбедносним питањима. Ово омогућава женама да буду архитекте решења, а не само кориснице – каже за Данас Свони Хант, америчка експерткиња за питања равноправности жена и јавне политике и бивша амбасадорка САД у Аустрији, која је пре неколико дана била у званичној посети Србији.

Око 700 миграната се удавило!

Постоји бојазан да се око 700 људи удавило, када се преврнуо брод који је током претпрошле ноћи превозио мигранте са либијске обале, пише Политика. Портпаролка УНХЦР Карлота Сами рекла је да је 28 људи спасено. Преживели наговештавају да је на броду било више од 700 људи. Према писању листа „Тајмс ов Малта”, инцидент се догодио недалеко од либијских вода, 120 миља јужно од италијанског острва Лампедуза. Спасилачке екипе Италије прогласиле су на том подручју ванредно стање око поноћи. Један од преживелих навео је да се брод преврнуо, када је већина миграната прешла на једну страну, пошто им се приближио трговачки брод, а они су мислили да може да их спасе, преноси Ројтерс. Ако се потврди број погинулих, то ће бити једна од најгорих несрећа, током вишедеценијске кризе миграната у јужном Медитерану, а укупан број мртвих од почетка године премашиће 1.500.

Српске гимназијалке вицешампионке у Минску

Од 14-20. априла 2015. године у Минску (Белорусија) одржана је 4. Европска математичка олимпијади за девојке. Екипа Србије постигла је изванредан успех и освојила четири медаље – две златне, једну сребрну и једну бронзану и то: Анђела Шарковић, ученица гимназије „Светозар Марковић“ из Ниша – златну, Богдана Јелић, ученица 4. разреда Математичке гимназије – златну, Маријана Вујадиновић, ученица 4. разреда Математичке гимназије – сребрну, Кристина Силађи, ученица гимназије „Ј.Ј. Змај“ из Новог Сада – бронзану медаљу, пишу Новости. Оне су друге у укупном пласману.

Прерани одлазак Катарине Прерадовић

Катарина Прерадовић, дугогодишњи новинар и уредник „Блица” и недељника НИН изненада је преминула јуче у 43. години живота. Катарина је била један од наших најутицајних економских новинара. Иза себе оставила је супруга и двоје деце, пише Блиц.

Љубиша Буха тражи доживотно обезбеђење

Љубиша Буха Чуме осуђен је пред Трећим основним судом на годину дана затвора због пребијања супруге Иване и напада на службено лице, тј. телохранитеље који га чувају, пише Блиц, додајући да заштићени сведок тражи од МУП-а Србије да добије доживотно обезбеђење. Он је објаснио да се не осећа сигурним без обезбеђења.

За два дана нови власник „балканског Холивуда”

Ко ће бити нови власник Авала филма, по свему судећи, знаће се за два дана. Све иницијативе и апели филмских радника да не дође до ситуације у којој ће на добош отићи имовина на адреси Кнеза Вишеслава 88, али и продуцентска права на све филмове произведене у некада највећој филмској кући на Балкану, остали су узалудна. У среду, 22. априла, у 12 сати у Агенцији за приватизацију биће одржана лицитација на којој је почетна цена за некадашњи балкански Холивуд, који је четири године у стечају, нешто мање од девет милиона евра, док је вредност 37 хектара простора на Кошутњаку као грађевинског земљишта од 75 до сто милиона евра, пише Данас. У исто време испред зграде Агенције на Теразијама број 23 наћи ће се филмски радници да још једном подсете све надлежне да Авалу филм не чини само згодан простор за нови стамбени блок, већ и стваралаштво готово свих најважнијих аутора домаће кинематографије – више од 400 документарних и 200 играних филмова почев од првог југословенског остварења „Славице“ из 1947. године.

Београд, 19.04.2015 - Кошаркаши Црвене звезде први су финалисти АБА лиге, пошто су у четвртом мечу полуфиналне серије победили Партизан са 81:73 (22:24, 16:12, 26:22, 17:15). Изабраници тренера Дејана Радоњића су у само два дана направили други брејк против Партизана, завршили серију са 3:1, али и обезбедили пласман у Евролигу наредне сезоне

Београд, 19.04.2015 – Кошаркаши Црвене звезде први су финалисти АБА лиге, пошто су у четвртом мечу полуфиналне серије победили Партизан са 81:73 (22:24, 16:12, 26:22, 17:15). Изабраници тренера Дејана Радоњића су у само два дана направили други брејк против Партизана, завршили серију са 3:1, али и обезбедили пласман у Евролигу наредне сезоне

Маја Аврамовић међу великанима камерне музике

Секстет Берлинске филхармоније, у којем је и виолинисткиња српског порекла Маја Аврамовић, наступиће 20. априла у Коларчевој задужбини, у наставку циклуса „Великани музичке сцене”, пишу Новости. Маја Аврамовић развијала је музички дар, показан већ у другој години, уз помоћ мајке која ју је учила да свира прве мелодије на клавиру. Ипак, определила се за виолину, уписавши чувену Музичку школу за талентовану децу у Ћуприји, где је 1981. стекла и прву диплому. Студије у мајсторској класи Игора Озима завршила је у Немачкој, а била је и први стипендиста Фондације Иве Погорелића. Свој извођачки стил усавршавала је с Херманом Креберсом у Амстердаму, а после рада у више оркестара, 1994. је постала члан Берлинске филхармоније. Према њеном мишљењу, музичари Берлинске филхармоније, без обзира да ли се налазе за првим или последњим пултом, да ли су почетници или ветерани, увек свирају с комплетном посвећеношћу и великом радошћу, без опасности да њихово музицирање постане рутина. Маја Аврамовић је добитница неколико награда на националним виолинским такмичењима, а од почетка каријере активна је и као камерни музичар. Свирала је с ансамблом Дивертименто из Берлина, браћом Реноом и Готјеом Каписон, кларинетистом Полом Мејером и својим колегом виолинистом Гајем Браунштајном.

Београд, 19.04.2015 - Београђанка Дарја Томановић представила је свој макси сингл „Serenity“, који је снимила у Тексасу, где на Тексашком државном универзитету у Сан Маркосу завршава трећу годину студија џез клавира

Београд, 19.04.2015 – Београђанка Дарја Томановић представила је свој макси сингл „Serenity“, који је снимила у Тексасу, где на Тексашком државном универзитету у Сан Маркосу завршава трећу годину студија џез клавира

Алпинисти на Авалском торњу

Међу 20 храбрих момака и девојака који су се јуче спуштали са врха Авалског торња поводом петог рођендана овог симбола Београда издвојила се Словенка Сара Шолар (26). Симпатична девојка се, најпре, спустила са висине од 106 метара, а онда подигла целу Србију изјавом да је пре две године одлучила да живи овде иако има три пута мању плату него у домовини, пишу Новости. „Некако је овде све смиреније. Лакше се дише. Сви се сналазе па тако и ја без обзира на мања примања. Чак су и цене приближне, али опет ми се чини да се овде боље живи. Не знам како то да објасним – смеје се Сара, чланица спортске организације „Авантура парк”. Када је реч о премијерном „спусту” низ Авалски торањ необичној Словенки није требало постављати питања.

Београд, 19.04.2015 - свечаност поводом обележавања 95 година СД Раднички испред Математичке гимназије

Београд, 19.04.2015 – свечаност поводом обележавања 95 година СД Раднички испред Математичке гимназије

Петоро мртвих у старачком дому

Милостина Плазинић (89), штићеница дома за старе „Двоје” у Вранићима код Чачка, преминула је у ноћи између суботе и недеље, и то је био четврти смртни случај од 15. априла, кад је у том смештају дошло до тровања храном. Директор Здравственог центра у Чачку др Радослав Милошевић саопштио је јуче да је та „пацијенткиња преминула у санитетском возилу, тако да није жива довезена на Инфективно одељење Градске болнице”. Касно по подне преминула је још једна особа, пише Политика.

Министарство за рад саопштило је да су инспектори социјалне заштите у петак, одмах по добијању информације о појави епидемије у Дому за смештај одраслих и старијих ‘Двоје’ у Вранићима код Чачка, обавили ванредни инспекцијски надзор и утврдили одређене неправилности и пропусте у раду – недовољан број запослених и непријављене раднике, пише Данас.

Нови Сад, 19.04.2015 - српске тениске репрезентативке које учествују у мечевима Фед купа Србија - Парагвај: Александра Крунић, Ивана Јоровић, Јелена Јанковић. Женска тениска репрезентација Србије (на фотографији недостаје Ана ивановић) пласирала се у Другу Светску групу Фед купа, пошто је у Новом Саду у плеј-офу савладала Парагвај са 4:1

Нови Сад, 19.04.2015 – српске тениске репрезентативке које учествују у мечевима Фед купа Србија – Парагвај: Александра Крунић, Ивана Јоровић, Јелена Јанковић. Женска тениска репрезентација Србије (на фотографији недостаје Ана ивановић) пласирала се у Другу Светску групу Фед купа, пошто је у Новом Саду у плеј-офу савладала Парагвај са 4:1

Ђоковићев 52. пехар

Господар мастерса и суверени владар белог спорта, Новак Ђоковић, у шљаци Монте Карла поново је угравирао своје име за анале спортске историје, пишу Новости. Освојио је Мастерс у Монте Карлу савладавши осмог играча на АТП листи Чеха Томаша Бердиха са 2:1 – 7:5, 4:6, 6:3 и тако исписао нову страницу историје светског тениса. Славље због другог освојеног пехара у Кнежевини је засладио укусом рекорда, још једног у низу у његовој богатој каријери. До сада је узео 52. пехара, 23. из серије 1000 (по овом учинку је други на вечној листи, испред је Федерер), четврти у 2015. (рачунајући и гренд слем у Мелбурну).

Монако, 19.04.2015 - српски тенисер Новак Ђоковић са трофејем који је освојио пошто је савладао Чеха Томаша Бердиха у финалу Монте Карло Мастерс турнира

Монако, 19.04.2015 – српски тенисер Новак Ђоковић са трофејем који је освојио пошто је савладао Чеха Томаша Бердиха у финалу Монте Карло Мастерс турнира

Чавић ипак победио Фелпса на ОИ у Пекингу

Вишеструки олимпијски шампион у пливању Американац Марк Шпиц рекао је да му је компанија „Омега“ потврдила да је Милорад Чавић у финалу дисциплине 100 метара делфин стилом на Олимпијским играма у Пекингу победио Мајкла Фелпса, пише Блиц. Званични резултат после финалне трке био је да је Фелпс тријумфовао у времену 50,58 секунди, док је Чавић освојио сребро са стотинком заостатка. „Омега“ је годину дана након чувене трке у Пекингу саопштила да је Чавић први дотакао тастер на циљу, али да је Фелпс то учинио снажније, па је његов ударац пре регистрован.

Драгољуб Петровић

Цео текст прочитајте ОВДЕ

(Балкан магазин, 20. 4. 2015)

Уторак, 21. април, преглед најважнијих тема на насловним странама у српској штампи

Припреме за учешће на војној паради у Москви 9. маја у пуном су јеку а Дачић је демантовао да је Николићу упућена „препорука“ о томе кога да поведе у Русију. Николићев „фалкон“ враћен је јер је проблем настао када је пилот просуо кафу по контролној табли. Директор „Водовода“ из Пазара наложио је радницима да дочекају Вучића. Јанковић тврди да Стефановић зна да његов пиштољ није био нелегалан. Једина понуда за Авала филм стигла од „Филмског пута“. Саша Мирковић заинтересован је за Студио Б. Хашим Тачи ће, по српској потерници, бити ухапшен ако дође у престоницу. Функционер „Заједно за Србију“ нападнут је синоћ у Крагујевцу. Најмање 20 имиграната удавило се са брода који тоне у Медитерану и има око 300 путника. Петровић је изабран за председника Тениског савеза Србије

Припреме за Москву, Николић води ветеране?

Припреме српских војника за учешће на војној паради у Москви 9. маја у пуном су јеку, пише Политика. Седамдесет три младића и две девојке којима је поверена ова мисија увелико увежбавају марширање Црвеним тргом. Јован Кривокапић, капетан корвете, портпарол Министарства одбране и Војске Србије, каже да је ово први пут у новијом историји да оволики број припадника војске учествује на војној паради у некој другој држави. И први пут да наша војска добије позив из Москве да се прикључи маршу на Црвеном тргу. Лист наводи и да шеф српске дипломатије демантује да је из МСП-а упућена било каква препорука у Председништво Србије – иако се спекулише да је Томиславу Николићу „препоручено да у Москву води ветеране“ – али потврђује сазнања да је колегијум расправљао о одлуци председника државе.

vojska-takovo-pripreme-s

Таково, 20.04.2015 – припреме уочи свечаности обележавања Дана Војске Србије

„Фалкон“ враћен због кафе на контролној табли

Авион типа „фалкон 50“ којим је председник Србије Томислав Николић полетео за Ватикан, према званичном извештају, враћен је јер је пилот Бојан Зорић бришући салветом случајно просуту кафу по контролној табли, активирао прекидач за извлачење преткрилаца, пише Политика. Њему је због тога привремено забрањен рад, саопштио је Директорат цивилног ваздухопловства Србије. Николић је 17. априла путовао у Ватикана, али након тог инцидента авион се вратио у Београд. Авион је после случајно активираног прекидача почео да губи висину, али је брзо успостављена контрола над летелицом, навели су пилот и копилот у извештају. Зорић је истакао да је после овога дошло до искључења аутопилота и понирања. Капетан је онда преузео команде ручно а у истом моменту је то учинио и Зорић, мада је капетан успоставио контролу. Када су кренули назад на београдски аеродром, мотор број три је престао са радом.

Вашингтон, 20.04.2015 - сусрет америчког председника и принца Уједињених Арапских Емирата: Barack Obama, Mohammed Bin Zayed Al Nahyan

Вашингтон, 20.04.2015 – сусрет америчког председника и принца Уједињених Арапских Емирата: Barack Obama, Mohammed Bin Zayed Al Nahyan

Радницима наложено да дочекају Вучића

Директор „Водовода“ Ханефија Брничанин упутио је допис радницима у којем их „обавезује“ да дођу на полагање темељца за Дијагностички центар, пише Блиц. У допису се радници обавештавају за јуче, када се обележавао Дан града, да ће бити скраћено радно време и да ће радити само до 11 сати, јер ће свечаности присуствовати премијер Александар Вучић. „Обавезују се запослени да наведеног дана у 11.30 буду присутни поводом свечаности полагања камена темељца за Дијагностички центар у Новом Пазару, изузев оних радника који су обавезни да тог дана раде на својим радним местима“, стајало је у допису. Иако су поједини портали наклоњени опозицији пренели да ће радници добити отказ уколико не присуствују том догађају, Брничанин је то оштро демантовао. Обележавање Дана Новог Пазара је бројним културно-уметничким и спортским манифестацијама почело још у петак, али је централни догађај био јуче. Вучић је са потпредседником Владе Расимом Љајићем положио камен темељац за овај центар, али и школе и обданишта у насељу Дојевиће.

Нови Пазар, 20.04.2015 - премијер Србије Александар Вучић на церемонији постављања камена темељца за изградњу Дијагностичког центра, основне школе и вртића у насељу Дојевиће, општина Нови Пазар

Нови Пазар, 20.04.2015 – премијер Србије Александар Вучић на церемонији постављања камена темељца за изградњу Дијагностичког центра, основне школе и вртића у насељу Дојевиће, општина Нови Пазар

Јанковић: Стефановић зна, оружје није било нелегално

Заштитник грађана Саша Јанковић саопштио је јуче да је пиштољ којим се пре 22 године убио његов пријатељ, био регистрован на његово име, да сви подаци постоје о томе у МУП-у и да је стога министар Небојша Стефановић „морао или могао знати“ да је лаж да је оружје било нелегално, преносе Новости. „Министар унутрашњих послова, у чијем министарству стоје подаци о регистрованом оружју и власницима, могао је да ове чињенице саопшти јавности и прекине сваку дилему, ако је ико има. Уместо тога, Небојша Стефановић је изјавио да ће он да се консултује са тужиоцем о томе да ли је случај застарео и тако сугерисао да је ’случај’ постојао, односно да је пиштољ заиста био нелегалан. А морао је, или могао, знати да је то лаж“, објавио је Јанковић на Твитеру.

Лавов регион, 20.04.2015 - украјински председник Петро Порошенко са војницима и америчким инструкторима уочи заједничке обуке (Fearless Guardian-2015) ради јачања одбрамбених могућности украјинске војске

Лавов регион, 20.04.2015 – украјински председник Петро Порошенко са војницима и америчким инструкторима уочи заједничке обуке (Fearless Guardian-2015) ради јачања одбрамбених могућности украјинске војске

„Филмски пут“, једина понуда за Авала филм

Конзорцијум „Филмски пут“ једини је положио депозит неопходан за учествовање на лицитационој продали Авала филма, заказаној за сутра у 12 сати, пише Данас. Реч је о компанији иза које стоји француски и амерички капитал, али и неке банке које су спремне да прате нову инвестицију. „Основ одлуке да се уђе у процедуру куповине Авала филма је пословни план конзорцијума и банака, заснован пре свега на најављеном закону о пореским олакшицама за стране продуценте уколико снимају у Србији“, кажу у Конзорцијуму и наглашавају да су основани „искључиво из интереса улагања у филмску индустрију“. Такође, откривају и да је у део пословног плана укључена и иста екипа продуцената која је успела да у Београд доведе снимање филмова „Три дана за убијање“ са Кевином Костнером и „Новембарски човек“ са Пирсом Броснаном. Документацију за учешће на лицитацији Авала филма откупила су три потенцијална купца, али друга да нису положила депозит који омогућава учешће у надемтању.

Ниш, 20.04.2015 - променадни дефиле Војног оркестра Ниш поводом Дана Војске Србије

Ниш, 20.04.2015 – променадни дефиле Војног оркестра Ниш поводом Дана Војске Србије

Саша Мирковић заинтересован за Студио Б

За куповину београдске телевизије Студио Б заинтересован је народни посланик СНС-а, председник Скупштине града Зајечара и власник продукцијске куће Беотон Саша Мирковић, пише Данас. Он је за лист потврдио да као власник Беотона о томе још размишља, те да све зависи о којој же продајној цени бити реч. Разматра се могућност да се телевизијски програм Студија Б раздвоји на забавни и информативни. То би била два канала, са две различите фреквенције. Такође, посебна би била и радио станица, која би касније највероватније била продата. У медијима се спекулише да је Мирковић недавно купио ТВ Метрополис, који се сада зове Моја београдска телевизија. Мирковићев Беотон држи и РТВ Бест у Зајечару. Лист подсећа да се Мирковић недавно кандидовао за генералног директора РТС-а, али, како је саопштено, није испунио све услове за ту позицију.

Београд, 20.04.2015 - састанак министарке пољопривреде Србије са америчким амбасадором и представницима компаније CLOVER: Снежана Богосављевић Бошковић, Мајкл Кирби

Београд, 20.04.2015 – састанак министарке пољопривреде Србије са америчким амбасадором и представницима компаније CLOVER: Снежана Богосављевић Бошковић, Мајкл Кирби

Тачи ће бити ухапшен ако дође у Београд

Београд је и званично одговорио косовском министру спољних послова Хашиму Тачију да је за њим расписана потерница и да ће бити ухапшен ако дође у Београд, пишу Новости. Званични захтев Приштине да се одобри Тачијева посета стигао је у Србију у недељу а у складу са Бриселским споразумом упућен је преко нашег официра за везу Дејана Павићевића, који је одмах о томе обавестио надлежне институције. „Сви грађани Србије једнаки су пред законом. Узимајући у обзир наш правни систем и чињеницу да је пресуда Тачију правно обавезујућа, он би био задржан при првом контакту са било којом службом надлежном за спровођење закона и изведен пред надлежни суд“, кажу у Канцеларији за Космет. Тачи је 11. јула 1997. осуђен у одсуству пред Окружним судом у Приштини на 10 година затвора а пресуду је 12. марта 1999. потврдио Врховни суд Србије. Он је планирао да дође на конференцију „ЕУ интеграција западног Балкана: можемо боље заједно“ коју организује Омладински одбор за образовање, који је јуче повукао позив.

Gauhati, 20.04.2015 - традиционална надметања слонова на Сувори (Suwori) фестивалу на североистоку Индије, посвећен празнику жетве

Gauhati, 20.04.2015 – традиционална надметања слонова на Сувори (Suwori) фестивалу на североистоку Индије, посвећен празнику жетве

Претучен функционер Заједно за Шумадију

Доскорашњи председник Скупштине града Крагујевца и функционер странке у реоснивању Заједно за Шумадију, Саша Миленић, нападнут је синоћ испред зграде Прве крагујевачке гимназије где ради као професор, пишу Новости.Миленић је задобио повреде главе, повређено му је око, нос, има расекотину усне. На њега је насрнуо Крагујевчанин И. В. кога Миленић познаје. Још се не зна разлог напада. Саша Миленић је након седнице наставничког већа у гимназији изашао испред зграде школе и разговарао са колегама. Изненада је наишао И. В. који се са њим поздравио а недуго затим, песницама насрнуо на њега. Ударио га је песницом у главу а када је Миленић пао на земљу, шутнуо га је ногом. Он је задржан у болници а министар унутрашњих послова Небојша Стефановић наложио је да се што хитније испитају све околности напада на функционера странке Заједно за Шумадију.

Београд, 20.04.2015 - у оквиру сусрета градоначелника Београда Синише Малог и делегације Града Шангаја, која борави у дводневној посети престоници Србије, у Свечаној сали Старог двора отворена је и изложба „Четири годишња доба Шангаја“

Београд, 20.04.2015 – у оквиру сусрета градоначелника Београда Синише Малог и делегације Града Шангаја, која борави у дводневној посети престоници Србије, у Свечаној сали Старог двора отворена је и изложба „Четири годишња доба Шангаја“

Незапамћени талас утапања имиграната

Најмање 20 људи већ је погинуло на броду са 300 илегалних имиграната који тоне „негде у међународним водама“ Средоземног мора, упозорила је Међународна организација за миграције у Риму а преноси Политика. Нешто пре тога, дрвени брод са готово 100 непозваних дошљака потонуо је надомак Родоса: до сада су из воде извађена три леша, саопштила је грчка стража. У међувремену, само 28 људи је спасено, док су 24 леша са рибарског брода који се у недељу преврнуо 24 километара од обале Либије допремљена на Малту. Међународна потрага за још око 900 „несталих“ са 20 метара дугог брода настављена је, рекао је Џозеф Маскат, премијер Малте. Од почетка године већ се 900 мушкараца, жена и деце из ратних зона Азије и Африке удавило на злосрећном путу ка Европи. Док се током целе прошле године удавило 3.500 људи. До Италије је од Нове године стигло више од 20.000 невољника из трећег света.

Београд, 20.04.2015 - концерт Шалом у част пријатељства Србије и Израела, великих празника и сећања на Холокауст: Јосеф Леви - амбасадор Израела

Београд, 20.04.2015 – концерт Шалом у част пријатељства Србије и Израела, великих празника и сећања на Холокауст: Јосеф Леви – амбасадор Израела 

Петровић на челу ТСС-а уместо Јеремића

Генерални директор компаније „Дунав осигурање“ Мирко Петровић изабран је јуче за новог председника Тениског савеза Србије. Он је на изборној скупштини ТСС-а у хотелу Краун плаза добио једногласну подршку клубова а на тој функцији замениће Вука Јеремића, пише Курир. „Хвала вам на указаном поверењу и надам се да вас нећу изневерити. После консултација са великим бројем клубова и функционерима, посебно после подршке Новака Ђоковића, прихватио сам да постанем председнички кандидат и изнесем програм“, рекао је Петровић. Он је уједно изабран и за председника Управног одбора.

Данијела Ћировић

Цео текст прочитајте ОВДЕ

(Балкан магазин, 21. 4. 2015)

Часопис „Time“ објавио фотографије младог Путина

Амерички часопис „Time“ објавио је фотографије Владимира Путина из периода младости и школских дана руског председника, од 1960-их до 1990-их година, преноси Ramler.ru.

Председника Русије часопис „Time“ је у 2015. години прогласио за најутицанију личност у свету.Путин је тада изјавио да су читаоци, који су гласали за њега, изразили велико поштовање према Русији.

Фотографије у часопису су пропраћене биографијом руског председника, а у редакцији су рекли да је било веома тешко пронаћи информације из Путинове младости.

time-putin

Више фотографија погледајте ОВДЕ

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

(Руска реч, 21. 4. 2015)

Амерички амбасадор објаснио зашто Обама неће присуствовати Паради Победе у Москви

Амерички амбасадор у Москви Џон Тефт је објаснио зашто је председник САД Барак Обама одбио да присуствује прослави Дана Победе 9. маја у Москви.

„Како је објаснио председник Обама, разлог лежи у Украјини. […] Ми нисмо спремни да учествујемо у војној паради, која ће делимично бити посвећена прослави догађаја у Украјини, зато што ово питање код нас изазива фундаментална неслагања”, изјавио је Тефт у интервјуу за радио-станицу „Ехо Москве”, а преноси „Взгљад”.

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

(Руска реч, 21. 4. 2015)

Патријарх Кирил: Вера је човеку животно неопходна

Москва, 21. април 2015.

«Код светог Јефрема Сирина постоје изванредне речи: као што светиљка не може да гори без уља, тако ни човек без вере не може имати добре мисли. А зашто је тако? Да бисмо имали добре мисли, да би ових мисли било више него злих и да би се ове мисли оствариле у поступцима, потребна је вера, потребна је веза с Богом. Само ова веза ствара чврст систем животних координата, и кад живи и васпитава се у њему, човек навикава да стиче добре мисли и да чини добра дела,» – истакао је Његова Светост патријарх Кирил у својој проповеди у Томину недељу 19. априла.

«Ето због чега је вера човеку животно неопходна. Сфера религије није само једна од области људске делатности, као што то неки понекад кажу: једни се баве производњом, други – науком, трећи уметношћу, а ови су се прихватили вере. Не! Вера је област људског живота која има глобалну димензију и само ако уђе у ову сферу човек може да узноси своју душу, да стреми ка небу и да преображава свет око себе,» – истакао је патриjарх.

Са руског Марина Тодић

(Православие.ру, 21. 4. 2015)

Архиепископ охридски Јован посетио Одељење за спољашње црквене односе РПЦ

Москва, 21. април 2015.г.

Двадесетог априла 2015. године архиепископ Охридски Јован, који се налази на лечењу у Русији на позив Његове Светости патријарха Московског и целе Русије Кирила, посетио је Одељење за спољашње црквене односе Московског Патријархата, где се срео с председником ОСЦО митрополитом Волоколамским Иларионом.

ilarion-jovan-rus

Митрополит Иларион и архиепископ Јован

Архиепископ Јован је изразио дубоку захвалност поглавару Руске Православне Цркве и председнику ОСЦО за напоре захваљујући којима је јерарх Српске Православне Цркве дошао на одмор, медицински преглед и лечење, као за услове који су ради тога створени у Новодевичјем манастиру Васкрсења Господњег у Санкт-Петербургу.

Архиепископ Охридски је такође изразио своје утиске о боравку у Санкт-Петербургу и о поклоничким путовањима у току којих је посетио светиње Руског Севера, преноси служба за комуникације ОСЦО.

На састанку су учествовали представник патријарха Српског при Московском Патријарашком престолу епископ Моравички Антоније, заменик председника ОСЦО протојереј Николај Балашов и сарадник Секретаријата за међуправославне односе ОСЦО А.Ј.Хошев.

Са руског Марина Тодић

(Православие.ру, 21. 4. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-4b2



Categories: Преносимо

1 reply

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading