Александар Вељић: Седамдесет и четири године од хортијевске окупације Бачке

Саопштење Холокауст меморијалног друштва Бачке

На данашњи дан (12. априла), пре 74 године, хортијевске окупаторске трупе су заузеле Бачку, а наредних дана априла 1941. исценирале наводне сукобе са (непостојећим) четницима и у бачким местима побиле 3.500 ненаоружаних грађана. Данас се ни у једном бачком месту не одржава комеморација априлског покоља од стране Хортијевих окупаторских трупа априла 1941.

a-veljic

Александар Вељић

По проглашењу такозване Независне државе Хрватске, 10. априла 1941, мађарска влада је на својој седници констатовала правни нестанак Краљевине Југославије са којом је пет месеци раније потписала „Споразум о вечном пријатељству“. Под изговором да су војвођански Мађари наводно угрожени од Срба, намесник Мађарске и до самог краја Хитлеров савезник, Миклош Хорти, издао је налог о запоседању „јужних крајева“. Под грижом савести, мађарски премијер гроф Пал Телеки, који је ставио свој потпис на „Споразум о вечном пријатељству“, починио је самоубиство. У опроштајној поруци Хортију, гроф Телеки наводи да ниједна реч о наводном прогону Мађара и Немаца од Срба није тачна, да није успео да спречи Хортијеве претензије према Краљевини Југославији и да се осећа кривим. Такође је оценио да ће Мађари као Хитлерови савезници постати лешинари, најпрљавија нација. Троипогодишња окупација Бачке доказује колико су тачне биле речи грофа Телекија.

До октобра 1944. истребљена је половина становништва Бачке (око 100.000). Колонисти који нису протерани су заточени у концентрациони логор за Србе Шарвар, где је издахнуло од мука 8.021 душа; небројени присилно мобилисани у „радне батаљоне“ скончали су од зиме и глади на Источном фронту; 42.000 бачких Срба је испоручено у Јасеновац. Зверско лице Хортијевог Геноцида најбоље сведоче последице јануарског покоља 1942. (такозвана Рација)! На мети јануарског Геноцида били су Срби и Јевреји (на етничкој и верској основи), поједини Роми (на расној и верској основи), те особе другог порекла (на идеолошкој основи) који су се противиле нацизму и убијању својих комшија и рођака!

Јуна 2013. године, чим је Народна скупштина усвојила декларацију која осуђује послератне геноцидне акте државних органа ондашње Југославије против невиног мађарског цивилног становништва, Александар Вељић је упутио захтев предлагачу те декларације, тадашњем председнику Народне скупштине Небојши Стефановићу, предлог истоветне осуде геноцидних аката државних органа Хортијеве Мађарске против невиног цивилног становништва Бачке! Одговора није било, па би злочинац Хорти остао неосуђен да грађани, који поштују историјски утврђене чињенице о тродневној јануарској „Рацији“ 1942, нису 23. јануара на новосадском Штранду, у својству Народног суда, прогласили Хортија кривим за почињени Геноцид. Пресуда Народног суда наводи све облике истребљења које је починио тај Хитлеров савезник, а Народни суд изражава жаљење што до података о многим од преко 5.000 Жртава јануарског покоља у Новом Саду не може да дође због недостатка докумената и сведока, иако је утврдио идентитет 782 од преко 3.000 истребљених Срба, 1.363 Јевреја, 56 Мађара, 31 Хрвата, 23 Немаца, 22 Руса, 21 Словака, 8 Русина, 5 Чеха, 4 Словенца, 4 Пољака, 3 Буњевца, 1 Бугарина, 1 Грка, 1 Италијана, 1 Румуна и 1 муслимана.

Нови Сад, 12. април 2015.


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-47vCategories: Вести над вестима

3 replies

  1. Reblogged this on P R E V R A T and commented:
    Александар Вељић је упутио захтев предлагачу те декларације, тадашњем председнику Народне скупштине Небојши Стефановићу, предлог истоветне осуде геноцидних аката државних органа Хортијеве Мађарске против невиног цивилног становништва Бачке! Одговора није било,

  2. Зато стојимо у месту, јер се као организовани колектив, као држава, нисмо јасно одредили према оваквим догађајима из своје прошлости и на тај начин их учинили историјом и делом колективне свести.
    Зато смо на зачељу Европе. Сви народи, и они знатно заосталији, у том погледу су испред нас. Не може се без свести о себи, без националне самосвести и јасних националних (само)одређења, ићи даље. Укочени смо у месту, слуђени, као слепи.

Оставите коментар