Предраг Поповић: Зашто серијал „50 нијанси“ није модерна бајка (и зашто не сме да буде)

predrag-popovic-cuprija„Gledala sam ’50 nijansi sive’. Film mi se dopao. Moraš da ga odgledaš, baš me
zanima tvoja kritika.“, bila je poruka koju sam pre neki dan dobio od drugarice preko Fejsbuka.

Zvučalo je, skoro, kao izazov. A kako volim izazove, podeliću sa vama svoje utiske.

Full disclousure: Čitao sam prvi deo trilogije – „50 nijansi sive“. Tačnije, pročitao sam oko dve trećine knjige – više nisam mogao.

„Zašto, ali zašto bi gubio vreme na takvu knjigu?“, možda se neko pita

Vratio sam knjigu osobi od koje sam pozajmio i rekao: „Ovo, jednostavno, nije za mene. Postoje mnogo bolje i kvalitetnije knjige koje jedva čekaju da budu pročitane“. O nekima od njih sam ranije pisao.

Zašto sam je uopšte uzeo u ruke? Jednostavno – nisam hteo da budem žrtva sopstvene predrasude. Hteo sam da otvorenog uma krenem sa čitanjem knjige. Znao sam da će se u društvu zapodenuti tema o ovoj knjizi i hteo sam da utisak o knjizi stvorim iz prve ruke.

Bottom line: Nije vredelo uloženog vremena.

Full disclosure 2: Gledao sam film. I to su dva sata koja se više ne mogu vratiti.

Pošto sam knjigu čitao baš odavno a film gledao skoro, ovaj tekst ću bazirati na filmu; mada se motivi o kojima ću govoriti javljaju podjednako u filmu i knjizi.

Pokušaću u narednih nekoliko pasusa da povučem paralelu sa bajkama i konkretnim motivima iz bajki.

Ružno pače

Na početku filma susrećemo se sa Anastazijom Stil, studentkinjom engleske književnosti i dobrom drugaricom. Ona je dobrica koja, iako nema nikakve veze sa novinarstvom, pristaje da zameni svoju bolesnu drugaricu koja ima zadatak da za studentski list intervjuiše mladog, zgodnog, „svaka majka bi ga za zeta“ prebogatog direktora velike firme. Jednostavnije rečeno – mlađu verziju Zverke iz serije „Seks i grad“.

Anastazija je mlada, životno neiskusna, pomalo smotana i ne baš preterano ugledna. Ne nosi šminku, ima kosu skupljenu u rep. G-ica Stil je može se reći klasični štreber – studira englesku književnost, okružena knjigama tražeću utehu, ljubav i romantiku u knjigama (mada, čudno je da ne nosi naočare, makar i iz hipsterskih razloga). Na intervju odlazi obučena skroz u „fešn-no-no“ fazonu.

Ona je ružno pače koje nije svesno svoje lepote (na Kristijanovo pitanje o njoj, ona potpuno sramežljivo i na trenutke jadno izgovara: „Mislim, pogledajte me.“). Ipak, ovo ne bi bila bajka da on u njoj ne vidi lepog labuda zbog čega joj pomalo misteriozno i prodornim pogledom odgovara „I gledam…“.

50-nijansi-kao-1

Lepotica i zver

Sećate se kada sam malo pre pomenio da je Kristijan mlađa verzija Zverke iz „Seks i grad“? Evo zašto sam to rekao.

Kristijan je zatvorena, emotivno nedostupna osoba prepuna psiho-emotivnih ožiljaka iz detinjstva. On uživa u potpunoj kontroli, dominaciji i činjenici da mu se neko u potpunosti potčinjava – kinky, sve skupa. U sebi krije bes koji, ispoljen u ključnom trenutku, gura Anastaziju od njega samog. I onda ona uviđa ono što on jeste – zver.

Otkud veza sa ovom pričom? Donekle smo svesni potajne želje dela ženske populacije da, snagom svoje ljubavi i njihove ljubavi, promeni svog partnera. Ne mislim tu na pranje posuđa, razbacane čarape na podu ili slično. Ne! Promena treba da bude suštinska – od grubijana napraviti plemenitog; od bezosećajnog u čoveka punog ljubavi, razumevanja i podrške; od klošara gospodina sa manirima engleskog plemstva.

Čak i sam Kristijan navodi da je Ana prva osoba pored koje je spavao u istom krevetu (a da nije bilo ničega). Ah, l’amour. L’amour conquiert tout.

Uspavana lepotica

Anastazija je studentkinja engleske književnosti koja utehu i romantiku traži u knjigama Džejn Ostin i ostalih sličnih autora. Ona ima preko 20 godina i kao da nema život („Ne postoji mnogo stvari o meni“.) Ne samo što joj je život prazan, ona je nevina i, može se reći, aseksualni je nerd.

Drugim rečima, ona je uspavana lepotica čiji život počinje tek pojavom princa na belom konju. Sve što je potrebno je muškarac koji u njoj budi duboko sakrivenu seksualnost.

Pepeljuga

Neugledna devojka srednjeg staleža koja mora da radi u nekoj gvožđari da bi sebi omogućila studije i život u većem gradu. Ona čak nema ni kompjuter (ok, pokvaren je) i živi u stanu sa docimerkom/drugaricom koji je tipičan za studente.

Dama u nevolji

U toku filma vidimo Anastaziju koja se, zbunjena Kristijanovim igricama, odlučuje da sebi da oduška i popije čašicu alkohola. A onda se pojavljuje princ na belom konju koji je spašava. On joj drži kosu dok ona povraća. Gde ćete veće romantike od toga?

Kristijan Grej kao princ na belom konju

Kristijan je moćan, fizički razvijen i izvajan u fazonu antičkih bogova. On živi u bogato opremljenom stanu, vozi skupa i brza kola i ima više nego što većina nas može i da zamisli.

Dominantan je, jak, spretan i sposoban. Grej je potentni alfa mužijak spreman da se pobije sa drugim muškarcima koji je makar samo i pogledaju. Ona mora biti njegova i samo njegova. Posesivan i ljubomoran čak i na njene roditelje. Pomalo stalker jer kada mu se Ana ne javi na telefon, on „skokne“ po nju i nalazi je u kafiću sa majkom.

Gospodin Grej brine o svojoj princezi – obasipa je poklonima, pruža joj priliku da vidi svet iz druge, njegove perspektive vozeći je svojim privatnim helikopterom ili jedrilicom.

zasto-serija-50-nijansi-

Međutim, da li je sve  baš tako…

Iako sve ovo podseća na jednu lepo upakovanu, pomalo romantičnu priču o kojoj sanja svaka devojčica i tinejdžerka, realnost je sasvim suprotna. O tome govorimo u nastavku.

Serijal „50 nijansi“ je potpun promašaj u svakom smislu. Stil pisanja knjige je loš. Toliko loš da vam dođe da uzmete pušku i povučete oroz. Patetika je prisutna na svakoj stranici knjige.

„50 nijansi“ može biti zanimljiv samo ljudima koji nikada u životu nisu iskusili seksualne odnose te onima koji nisu uspeli da sebe istraže i upoznaju i ostvare svoje potrebe. Knjiga je prepuna detalja kojih možete videti u svakom filmu za odrasle i retko ima ono što na ovaj ili onaj način nismo videli (primera radi današnje serije gotovo da obiluju golotinjom koliko i filmovi za odrasle – „Igre prestola“, „Reži me“, „Kalifornikacija“, „Seks i grad“…).

Ono što mene začuđuje jeste reakcija žena na čitavu priču. Deo javnosti koji voli serijal „50 nijansi“ tvrdi da je to romantična priča o ljubavi koja menja (o motivu Lepotice i zveri sam govorio u prethodnom delu teksta). Pri tom, one zaboravljaju na sva ona poniženja koja glavna junakinja serijal trpi i proživljava – fizičkog (bičevanje i sl.), psihičkog (Ana ne sme da gleda Kristijana u oči), emocionalnog (Anastazija dobija pljeskanje po zadnjici samo zato što je prevrnula oči)! Da, verujem da je to san svake žene, pa i muškarca!

Pretpostavljam da ste propustili da pročitate ugovor koji Kristijan nudi Ani (ko će čitati dosadan ugovor u odnosu na zanimljiviji ostatak priče?). Letimičnim pregledom možete lako doći do zaključka da, potpisivanjem ugovora (faustovski motiv), Ana pristaje da postane svojina Dominantne osobe. Štaviše – on određuje sve i nad njom ima skoro sva prava (još malo pa i da je proda). To je priča o zlatnom kavezu – imate sve i okruženi ste svime što možete poželeti ali se odričete slobode u gotovo svakom pogledu. Da li je to potrebno ženi – finansijska sigurnost i skoro svaka zabrana?

Da li je ženi zaista potrebna osoba koja će nad njom vladati, dominirati ili, pak, osoba pored koje će se osećati voljeno? Da li joj je potrebna osoba nad njom ili pored nje? Da li je ženi potreban muškarac koji je ne poštuje i olako prenebregava razumne granice koje mu ona postavlja? Da li je odnos faktičkog i pravnog ropstva ono što predstavlja ljubav? Da li je ženi (ili muškarcu) potreban partner koji će ići ispred ili uporedo sa njom (njim)?

Da li je ženi potreban muškarac (i obrnuto) koji se nad njom iživljava i rešava komplekse iz detinjstva ili neko ko će je upotpuniti i pomoći da razvije sve svoje životne potencijale?

Suština svake veze jeste međusobno poštovanje i uvažavanje u kojoj će svačije želje ispunjene, potrebe biti ispunjene. Ima li toga u njihovoj vezi? Da li Anastazija dobija ono što svako od nas iskonski želi – duboku emotivnu povezanost sa partnerom, uživanje u fizičkom odnosu između njih?

BDSM može biti lepak koji spaja samo određeni vremenski period, baš kao i strast. Ali posle nje je potrebno nešto drugo na šta Kristijan nije spreman. Niti želi. Njega ne zanima romantika. Zanima ga isključivo sirov i surov seks.

I još jedna stvar – da li bi ovaj serijal bio iole zanimljiv koliko i sada da je Kristijan neki zamašćeni i prljavi automehaničar sa stomakom koji radi u kanalu? Ne! Činjenica je da je u seksipil Krisa ugrađen novac dovodi nas do zaključka da vrlo često zatvaramo oči na loše kad se u priču umeša novac.

Na kraju, zapitajte se – da li biste, zaista, voleli da se vaša ćerka ili sestra uda za čoveka kakav je Kristijan Grej?

Аутор је дипломирани правник и блогер. Његов сајт је www.predragpopovic.com

Наслов и опрема: Стање ствари

(Блогос/Из другог угла, 18. и 29. 3. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-45sCategories: Преносимо

2 replies

  1. Среша те имам ћирилизатор, иначе сам се одвикао од латинице, имам тешкоће при читању.

  2. Не јавише се силни ГОСПОДАРИ? Можда нису разумели латиницу, а онако су солидарно напали размишљања, једне од наших дама на овом сајту. А текст је занимљив и за даму, која нам је писала о ГОСПОДАРИМА. И она не проговара?

Оставите коментар