Зоран Радовановић: Судска и научна истина или О пресуди италијанског суда о ММР вакцини

zoran-radovanovicЈедна од многих разлика између судске и научне истине је у томе што су судске одлуке, у крајњој инстанци, неопозиве, док науку одликује вечно трагање, па су научне истине подложне сумњи и сталној провери. Уз то, у суду пресудну улогу могу да имају адвокати и један или два судска вештака, док се у науци ставови заснивају на консензусу, или бар већинском мишљењу целе научне заједнице, односно њених најугледнијих представника (наравно, узимајући у обзир до тог тренутка утврђене и доступне чињенице).

Отуда настају неспоразуми када судска већа и пороте зађу у област науке. Један од еклатантних примера из историје медицине је одлука филаделфијског суда да градске власти обештете са 25.000 долара извесну Аниту Менард која је 1949. пала на плочник, излазећи из трамваја, а шест седмица касније јој је дијагностикован тумор дојке на месту где се повредила. Пресудно је било мишљење вештака да, осим повреде, не постоји други ваљан разлог зашто би здрава жена добила рак.

У сасвим блиској прошлости, судови су се често бавили одговорношћу дуванских компанија за појаву рака плућа. Током такозваног трећег, за индустрију најпогубнијег, таласа тужби, на размеђи два века, Филип Морис и сродне фирме су жртвама пушачког рака и њиховим породицама у САД морале да исплате огромне суме новца. Између 1995. и 2005. тужитељи су добили 31 од 75 покренутих процеса, а седморо жртава, за које је до тада био окончан и апелациони поступак, на име компензације су стекли 115 милиона долара.

Поред обештећења оболелима, компаније су посебно плаћале и казне због обмане потрошача. У првој инстанци, оне су биле драконске, па је, рецимо, пресуђено да нека Бети Булок добије 850.000 долара на име одштете, а да се Филип Морис додатно казни са невероватних 28 милијарди (та казна је касније сведена на разумнијих 28 милиона) долара. Иста компанија је крајем 2011, у поступку који је покренула удовица преминулог Џесија Вилијамса, морала да исплати казну од 99 милиона долара.

У свим тим случајевима дуванска индустрија је проглашена одговорном не зато што је дуван штетан, већ зато што је сазнања о штетности крила и покушавала да оспори чак и када су епидемиолошки подаци несумњиво указивали на узрочно-последичну повезаност. Суочене с ризиком банкрота, дуванске компаније су на крају прихватиле поравнање са властима САД и исплатиле им астрономских 206 милијарди долара.

Разлика између судског процеса у Филаделфији због пада из трамваја и каснијих пресуда против произвођача цигарета садржана је у снази доказа. У првом случају, грађеном на слободном уверењу вештака, реч је о такозваној лошој или лажној науци (псеудонауци), а у другом случају на медицини заснованој на доказима, као данас опште прихваћеном концепту који су пре више од 30 година развили клинички епидемиолози с канадског универзитета Макмастерс.

Последњих година судска пракса и научна медицина најчешће се преплићу у области вакцинације. По свом одјеку у међународној јавности, издваја се пресуда основног суда у Риминију из 2012. да се дечаку Валентину Боки исплати 175.000 евра због аутизма који је, наводно, настао после вакцинације против малих богиња, заушака и рубеоле (ММР). Породица је поднела и додатни захтев за обештећење у висини од милион евра.

Иста вакцина је и раније била предмет судских процеса. Тако је мали Британац Роберт Флечер 2010. добио 90.000 фунти, али је он имао запаљење мозга, а не аутизам. Такође је породици девојчице Хане Полинг у САД 2008. дато на име одштете милион и по долара, с образложењем да је девет вакцина које је примила у истом дану могло да изазове испољавање аутизма, за који је била предодређена због већ постојећег озбиљног унутарћелијског оштећења на нивоу митохондрија.

Ипак је случај Валентина Боке био преседан, па су га противници вакцинације у разним земљама славили као „доказ“ везе између ММР вакцине и аутизма. Притом су пренебегавали чињеницу да је пресуда била упадљиво климава и без већих шанси да опстане на вишим судским инстанцама. Тако се и десило. Прошлог месеца је Апелациони суд у Болоњи поништио ранију пресуду, уз образложење да прост временски след две појаве не означава њихову узрочну повезаност, утолико пре што су код Валентина изостали знаци постепеног развоја аутистичног поремећаја након вакцинације, какви би се очекивали да је постојао узрочно-последични механизам. Преостао је, у случају жалбе породице, Врховни касациони суд, али он не разматра већ утврђено чињенично стање, већ само правилност формалног поступка, тако да се пресуда може сматрати коначном.

Прерано одушевљење противника вакцинације пресудом основног суда у Риминију заснивало се на неколико заблуда. Прва је веровање да одсуство тачних сазнања о узроцима аутизма даје основа за подршку било ком тумачењу. Хипотеза о вези вакцинације са аутизмом је неприхватљива из много разлога, а један од њих је што је много доказа да узроци овог поремећаја здравља постоје у наследној материји још пре зачећа или настају деловањем спољних чинилаца током развоја плода, дакле пре рођења.

Друга важна заблуда је да суд, ако се само потруди, може у сваком појединачном случају да докаже везу између вакцине и неког нежељеног дејства. То је само некада у домену реалног, рецимо када се даје жива вакцина против дечје парализе, па дође до млитаве парализе. Такав исход настаје изузетно ретко, једном на скоро два милиона датих доза, па се у подручјима где је ризик оболевања висок сматра прихватљивим, утолико пре што вакцинални сој вируса кружи у животној средини и води прокужавању осетљивих који нису вакцинисани.

Нежељена дејства вакцинације најчешће не могу да се разликују од истих појава изазваних другим чиниоцима. Примера ради, низ различитих узрока има за последицу упалу мозга, а међу њима и ММР вакцина. Ризик је минималан, процењује се да је један на милион датих доза, али не може да се искључи.

У таквим случајевима суд се руководи принципом да је боље обештетити стотину деце оштећене другим узроцима, него ускратити праведну надокнаду једној жртви вакцинације. Дакле, уколико постоји разумна сумња да је поремећај здравља последица вакцинације, тужба се прихвата. Тај принцип се у великој мери злоупотребљава на западу, нарочито у САД, где постоје адвокати специјализовани за пражњење компензационих фондова махинацијама.

Аутор је професор универзитета, епидемиолог

Наслов: Стање ствари

(Политика, 21. 3. 2105)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3WJ



Categories: Аз и буки

11 replies

  1. Аутор је очигледно преставник оних који продају вакцину. Иде толико далеко, да се претвара и у правног стручњака, па каже “Притом су пренебегавали чињеницу да је пресуда била упадљиво климава и без већих шанси да опстане на вишим судским инстанцама”.Упоређује дуван и вакцину? Професор сматра, да судски вештаци појма немају о ономе за шта су позвани да вештаче. Још каже “.Прерано одушевљење противника вакцинације пресудом основног суда у Риминију заснивало се на неколико заблуда.” Па и господин профењсор се ОДУШЕВИО пресудом другостепаног суда у Италији. Заборавља, да и другостепени суд може да погреши. Сам наводи више случајева у којима је суд пресудио у корист оштећених, а само један у коме је оштећени изгубио. Као научник, морао би да буде свестан, да је људски организам сувише сложен, да би се са сигурношћу могло рећи једно или друго. У таквој ситуацији, наравно да претеже профит, па се вакцине производе, продају, а зашто не и на “силу”. Много би нам значило, да уместо анализе судских пресуда упореди број случајеве грипа у земљама, које су спровеле вакцинацију.и број случајева у Пољској, која тада те вакцине није примењивала. То еј област за његову струку, а не правна област.

  2. Очигледно је представник оних који продају вакцину? Не знам на основу чега сте то закључили? Људски организам је сувише сложен да се доносе закључци са сигурношћу? То вероватно јесте тачно али то што не могу да се донесу закључци са сигурношћу не значи да не могу да се донеси убедљиви закључци који важе у огромном броју случајева. Мање, више, медицина сасвим добро функционише на таквим основама. А недостатак сигурности не спречава противнике вакцинације да тврде да постоји веза између вакцинације и неких оболења или да вакцинација нема ефекта.

  3. Дивим се г. Радовановићу што потпуно узалудно покушава да противницима вакцинације докаже колико нису у праву. По мени: пружа ти се прилика да (се) бесплатно, о трошку осигурања вакцинишеш (дете) … ако хоћеш: ОК, ако нећеш – опет ОК (али: потпиши да нећеш/не дозвољаваш). Али – ако ти, или дете ти оболи од те болести против које си одбио вакцинацију, и настају последице: немаш никакво право на лечење/ревалидацију на трошак здравственог осигурања, и тачка: Take it, or leave it! Никаквом натезању ту не треба да буде места.

  4. Суштина мога коментара је, да не постоје сигурни и довиљно чврсти докази, ни за један ни за други став. Поред тога, надао сам се, да сам јасно рекао, Радовановић умешао у сасвим другу област, коју НЕ ПОЗНАЈЕ довољно, да би догађаје из те области користио за доказивање онога што заступа. Као што сам рекао и ту су му докази мањкави.
    @ Milos.
    Мени се чини очигледним, управо што је написао овај текст. Нисам то рекао, на његов претходни текст. Посебно, што то доказује примерима из друге области.
    @Јован Анастасијевић
    Пустите “строгу” државу. Нисте коментарисали Пољску, нити причу о вакцинацији код у то време код нас. Могу вакцине, да буду некорисне и потпуно безбедне, али питање трошења лове из буџета и нечијег енормног профита остаје увек под знаком питања. Мислите ли, да је напор да се Торлак затвори, случајан? Очигледно немате ни Африку у обзир, где се испитивање дејства вакцина дешава уживо.

  5. Duvanske kompanije obmnjivale potrošače?
    Naravno!
    A što danas rade farmaceutske?
    Sa svojim naručenim istraživanjima koja moraju pokazati ono što oni žele?
    I sa svojim permanentmim zaoštravanjem kriterija šta je normalno i zdravo a šta ne?
    Sve kriteriju su zaoštrili: za holesterol, za šećer, za pritisak…
    Najradije bi nas sve proglasili bolesnima i prisilili da pijemo ljekove za vse što postoji.
    Manipulacija ljudi na račun zdravlja pod krinkom medicinske znanosti je najperfidnija i najpokvarenija rabota.
    I nitko im se ne usuđuje ništa reći!
    Dobrodošli kod Orwela.

    @слободан млинаревић
    Ne postoje znanstveni dokazi oko mnogočega. Zmimo npr. slavni holesterol. To su rezultati “istraživanja” koja je finansirao američki Merck (pogodite šta proizvode). Proizvođač margarina Beccel također. Jedan njemački institut (državni) pisao je svojevremeno saveznim vlastima Njemačke i upozorio ih na tu nepoštenu rabotu.

    Još jedan njemački institut, opet državni je predložio njihovoj vladi da se energetska pića (Red Bull, Black Dog…) zabrane ili makar daju na recept. Jer su opasni za srce.
    Ostali su usamljeni. Ime Red Bull je mweđu onima koja najviše kotiraju na burzi. Pa pogledajte, svuda su. I sad im vi proglasite osnovni proizvod štetnim…

  6. Моја унука је после примања те вакцине /прво примање/, после извесног времена, имала нападе неконтролисаног вриштања, а тек касније смо сазнали
    /не од Радовановића и њему сличних сподоба/ да је то један од нежељених
    или пропратних појава после вакцинације.
    Такође, дете постаје све више подложно алергијама, од чега мора да се лечи.
    Познато је да вакцинација није обавезна у земљама ЕУ, осим у новопридо-
    шлим чланицама и онима који чекају учлањење.
    У Бону и Минхену, Цириху и Шавхаузену имам познанике код којих сам се распитао и добио потврдан одговор да вакцинација – није обавезна.
    Дете од блиских познаника је умрло пар сати после вакцинације, и сада родитељи ни под разно не дозвољавају да име се још двоје деце вакцинише.
    Спремни су и да се иселе из Србије, али вакцинацију неће дозволити.
    Ми, нажалост, немамо производњу домаћих вакцина /а имали смо!/ нити
    имамо референтну установу за контролу увозних вакцина.
    Намерно је приватизован инситут Торлак, и, некако истовремено, забрањена је
    производња пеницилина у Галеници – а зашто?!
    За евентуална нежељена дејства нико не сноси одговорност, а родитељи или
    старатељи се санкционишу ако одбију вакцинацију своје деце.
    Не знам да ли ће моћи, желети и СМЕТИ актуелна власт да буде тако изричита
    и према мањинским групама – ЦИГАНИМА, АЛБАНЦИМА, у ЈУЖНОЈ СРБИЈИ,
    АЗИЛАНТИМА… или власт има само ”ПИК” на већинско, СРБСКО станов-
    ништво?!
    Зашто родитељима није омогућено да могу да бирају вакцину /америчку, немачку, швајцарску, британску, руску…/, када је већ и онако плаћају, а произ-
    воћач, увозник и држава не сносе никакву одговорност за евентуалне нежељене
    последице вакцинације.
    Родитељ или старатељ нема пред собом никакав папир – декларацију –
    као што је то случај са осталим лековима који се издају на лекаарски рецепт
    /са плаћањем или бесплатно/?!
    Добро би било ако би Редакција дала могућности и стручњацима другачијег
    мишљења у односу на г. Радовановића и њему сличнима, да и они изнесу
    своје мишљење и своју аргументацију.
    У целој ствари збрку и великпо неповерење у добре намере имунизације становништва уноси и подељеност јавности око ГМО, КЕЈМТРЕЈЛОВИМА,
    флуорисању воде…
    Мега капитал и профитери разних фела тврде да је то безопасно, а све више
    болесних то демнатује.
    Стиче се утисак да светска елита води биолошки рат против већинског станов-
    ништва Планете, а све зарад неких болесних и похлепних циљева који се могу подвести под један именитељ – именитељ САТАНИЗМА!

    Драган Славнић

  7. Укључујем се нешто касније у дискусију због провјере запањујућег податка др Драгана Илића, директора “Батута” да је у Нишу обухват ММР вакцином био 50% (у придруженој вијести РТС-а чланку професора Радовановића). Тај податак је тачан за период прије избијања малих богиња.
    Суштина чланка проф. Радовановића видим у неспорној констатацији да италијанско правосуђе није као што на данашњем степену научног сазнања о аутизму не може да пресуди ниједно правосуђе, установило везу између појаве аутизма и ММР вакцине. Једноставно “окидач” за аутизам настаје раније. Хиљаде ФБ пратилаца пренеле су вијест “инфоратника” и наших “инфоратница” сарадница, требало би да буде угледних националних листова опрвостепеној пресуди у случају Бока, само је један црногорски и два хрватска портала обавијестио о другостепеној пресуди. Толико о “објективном информисању”
    @ Слободан Млинаревић
    Драги господине, Вас, као и све нас забрињава питање шта је било са “свињским грипом” и потрошњом народних пара. У земљи кочићевске “суда-није” правни одговор тешко да ћемо да добијемо. (Ево данас јављају да је Апелациони суд коначно ослободио Милована Бојића, а како и не би кад му је тужилаштво “на терет” од оноликих злоупотреба ставило само исплаћивање хонорара врхунском хирургу проф. Божини Радевићу- што је Бојићев најбољи потез у каријери!- и помоћ за куповину стана двојици кардиохирурга.)
    Ипак, погађате у праву мету, чијим би рашчишћавањем се Аугијева штала здравства у Србији, мало рашчистила. Извините на мало дужем одговору.
    Прво, мислим да немате ваљане информације кад проф. Радовановића повезујете са политиком тадашњег мин. здравља проф. Томице Милосављевића
    Проф. З. Радовановић је на време дао праву, релативно благу слику пандемије свињског грипа (пандемије је било и потпуно лаичко мишљење јесте да ничега није било) у Политици од 12.08.2009.:
    http://www.google.rs/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CBwQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.politika.rs%2Frubrike%2FSta-da-se-radi%2FPogled-kroz-staklenu-kuglu.lt.html&ei=C6kdVdboD8rhaPKXgrgC&usg=AFQjCNEtT_WOrYX2NPIcy7m17bqFdd5QJw&sig2=g_gWO4EZ0HGUAoSYGMMLiQ
    Потом је дао прогнозу броја жртава у Србији која се испоставила као потпуно тачна. Не држите ме за прецизну цифру, мислим да је проф. Радовановић, уз ограду, предвидео 160 могућих жртава свињског грипа у Србији, а било их је, вирусолошком анализом потврђених 140. Потом је био искључен из координационог тима мин. здравља, и стављен под забрану јавног наступања (као и противник тадашње вакцинације проф. Бранимир Несторовић, видео са његовим предавањем студентима поставио сам у својој “полемици” са изненадним гостом Стања ствари “Пастером”. односно уваженом колегиницом Слађаном Велков, која се без дана клиничког стажа вазда позива на Хипократа итд.
    Са “тендером” за вакцинацију против свињског грипа, било је шта је било.
    Занимљиво, то је највише разобличавала Бранкица Станковић и њен “култни” “Инсајдер” Б 92, телевизије која је највећи новац примала од Томице Милосављевића. Требало је наћи лажну мету и нађена је у “мафијашкој” Свјетској здравственој организацији и “жртвеном јагњету” Светлани Вукајловић. Ова прва је начинила по извјештају најеминентнијих стручњака мање пропусте у праћењу пандемије, али била је веома затечена ислеђивачким стилом Бранкице Станковић, а ова друга се као Динкићев експерт за економију окористила од других послова и основала приватну болницу “Једро” (врло добра болница иначе, чак и повољнија од сличних у Бгд).
    Да би папазјанија била нешто јаснија ( а сложићете се атак на СЗО је једини неуспјели подухват Бранкице Станковић, који упркос најави није продужен, а Б92 је прешла из другосрбијанског у “булеварско-забављачки табор”). Удружили су се споменута информативна кућа, њен блогер симпатичног надимка “Краљ мајмуна” и Двери српске! Ово објављујем и због г. @ Драган, да има и другу страну:
    SVINJSKI GRIP 2009 – dve godine posle
    KRALJMAJMUNA RSS / 04.11.2011. u 08:00

    Komentari: 59
    Čitanost: 7752
    /
    Preporuke: 135
    /

    Ovih dana je na TV B92 počeo novi serijal INSAJDERA. Tema je FARMAKOMAFIJA.
    Insajder u serijalu “Kupoprodaja zdravlja” otkriva mehanizam funkcionisanja farmakomafije u Evropi, regionu i Srbiji.

    Prva epizoda je bila posvećena čuvenoj pandemiji tzv. svinjskog gripa (A H1N1, Novi grip,meksički grip,…) tokom 2009. i 2010. godine.

    Ovh dana se navršava i dve godine od kada je na Blogu B92 objavljen jedan od mnogih tekstova posvećenih svinjskom gripu pod nazivom DVERI-SRPSKE-vs-VAKCINACIJA.

    Pretraživanje komentara (to nije lak posao) koji su u vezi sa gripom objavljivani na ovom Blogu može da da zanimljive rezultate.

    Čini se da je najvažnije reći da je Blog B92 odigrao u tom vremenu izrazito pozitivnu ulogu i da je bio jedno od retkih mesta gde su mogle da se saznaju validne informacije i da se pročitaju pametni i duhoviti komentari.

    Jedan od zanimljivijih utisaka je da su lekari blogeri i lekari koji su se javljali u sredstvima informisanja u Srbiji po ovoj temi bili uglavnom naklonjeni vakcini, nenaklonjeni suprotstavljanju opštoj histeriji, naklonjeni poštovanju medicinske hijerahije, pritisnuti da ne koriste ono što su naučili ili čak skloni isključivanju razuma i osnovne logike.

    Na blogu sa temom DVERI-SRPSKE-vs-VAKCINACIJA je od strane ljubaznih komentatora postavljen link na zvučni zapis jedinog javnog sučeljavanja stavova u vezi sa A H1N1: Tribina na Mašinskom fakultetu. Nije loše preslušati to ponovo. http://svetigora.com/node/6361
    Žao mi je što sam napravio grešku pa sam u naslov stavio „ozloglašeni” termin Dveri srpske što je malo odvuklo pažnju sa glavnog toka. Mislim da je to u tom trenutku bila potpuno sporedna stvar.

    Najviše mi je žao što se tada, u jeku „kampanje” da se narod u Srbiji vakciniše protiv „užasnog i smrtonosnog gripa” nije iskoristila prilika da se na TV B92 pozovu u neku od debatnih ili informativnih emisija dva jedina naša lekara sa težinom (doktori nauka, univerzitetski profesori) koja su se usudila da javno ustanu protiv histerije & pandemije. Ta dva lekara su već pominjani Dr Petar Ivanovski i Dr Bane Nestorović. Obojica su iz Beograda sa Univerzitetske klinike u Tiršovoj ulici.
    Obojica su mogla da stanu u red sa Evom Kopaz iz Poljske, Srećkom Sladoljevim iz Zagreba i saVolfgangom Vodargom. Da je bilo hrabrosti, morala, zainteresovanosti novinara i političara.

    Pretpostavljam da je bilo još osoba sa integritetom i sa znanjem koje su se oduprle pritiscima pa bi bilo lepo pomenuti i njih.

    Pokazalo se posle dve godine da su praktično svi stavovi koje su njih dvojica (Ivanovski&Nestorović) iznosili na pomenutoj tribini, tačni. Pretpostavljam da negde postoji link na prvu epizodu Insajdera koja se bavi „pandemijom” da bi svi oni koji nisu bili u mogućnosti da gledaju Insajder mogli da uporede stavove i utiske.

    Osnovni zaključci su bili i onda na Tribini i sada prema prvoj epizodi Insajdera:

    – Da pandemije nijeni bilo;
    – Da je svinjski grip najobičniji grip;
    – Da je smrtnost od tog izvikanog gripa daleko manja od uobičajenog sezonskog gripa;
    – Da je definicija pandemije promenjena;
    – Da je vakcina koja je ovde davana u najmanju ruku nepotrebna a najverovatnije i štetna;
    – Da je kampanja da se trudnice vakcinišu najsramniji segment kampanje;
    – Da se manipulisalo podacima o smrtnosti i u svetu i u Srbiji;
    – Da se manipulisalo uzrocima smrti;
    – Da politiku vakcinisanja treba redefinisati;
    – Da su virusi, uglavnom, naši prijatelji sa kojima živimo u krhkoj ravnoteži (ko ne shvata metaforu o prijateljima
    ne treba da se bavi medicinom);

    itd.

    Ne znači da nemam malih primedbi na realizaciju prve epizode Insajdera. Npr. grubo i višestruko insistiranje da portparol SZO kaže da li je čuo nešto o farmakomafiji se završilo prekidanjem intervjua a ne bi se ništa desilo ni da je baja rekao da je čuo nešto. Ali generalno prva epizoda je i pored zakašnjenja od dve godine vrlo uspela. Nadam se da će i sledeće epizode biti interesantne.

    Predlog:

    Pozvati naša dva gore pomenuta doktora na otvorenu debatu o svinjskom gripu gde bi sa jedne strane bila njih dvojica a sa druge najbolji epidemiolozi i imunolozi, zastupnici vakcinacije protiv svinjskog gripa.
    Ovo realizovati u posebnoj emisji na B92 ili na RTS-u (mogao bi neko debelo da se okoristi u predizbornoj kampanjiJ ).

    Dakle, Brankica Stanković, Olja Bećković (ona nam duguje zbog onog sramnog unisonog Utiska nedelje kada su gostovali Dr Kon & Dr Tiodorović) na B92, a i na RTS-u i drugde ima dobrih novinara. Pretpostavljam da bi mogla da usledi i brza reakcija neke druge RTV ili novina i časopisa, posebno mislim na POLITIKU i na njenog agilnog urednika Stanka Stojiljkovića koji je više puta propustio šansu da bude prvi J.

    Možda bi bilo dobro da se snimi i posebna epizoda Insajdera sa navedenim učesnicima.

    Posebno treba naglasiti da se Dr Petar Ivanovski, između ostalog, bavi leukemijom kod dece. I da tu postoje njegovi jako zanimljivi rezultati i hipoteze u vezi sa uzrocima pojava određenih vrsta leukemije i sprečavanjem pojave takve užasne bolesti kod dece.

    Obe teme, svinjski grip i leukemija kod dece, su tretirane mnogo ozbiljnije u stručnoj javnosti u svetu nego kod nas.
    Izgleda da da je ugled u inostranstvu nekih naših naučnika u koliziji sa ugledom u nas. To je već poznato u mnogim oblastima.
    Uzgred, eto prilike za podizanje gledanosti, slušanosti i čitanosti medija, eto prilike za edukovanje najšire javnosti, eto prilike da se tema morala u nauci i medicini ponovo stavi na dnevni red.

    Prilozi:

    Docent Dr. Petar Ivanovski, http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=4&status=jedna&vest=67815&datum=2004-09-25 http://www.bmj.com/cgi/eletters/330/7503/1279#118583
    hematolog, Univerzitetska dečija klinika u Tiršovoj, Beograd

    Profesor Dr Branimir Nestorović, http://www.ekapija.com/website/sr/page/257635
    pedijatar, načelnik odeljenja za alergologiju i pulmologiju Univerzitetska dečija klinika u Tiršovoj, Beograd

    http://blog.b92.net/text/13531/DVERI-SRPSKE-vs-VAKCINACIJA%E2%80%A6/

    http://www.dejanlucic.net/Lat/Poljska_ministarka_%20zdravlja_misli____LATINICA.html ,

    http://www.jutarnji.hr/dr–srecko-sladoljev—trebao-bih-u-zatvor-jer-nisam-dao-da-zbog-necije-banane-budemo-majmuni-/445526/

    http://www.wodarg.de/english/3013320.html

    Solidna hronologija histerije u Srbiji i šire može da se nađe ovde:

    http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/711/Merila+vremena/574561/Histerija+novog+gripa.html

    Treba pogledati i mnogobrojne komentare na vest o odgovoru SZO na Insajder. Dobar uvid u stav javnosti. http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=11&dd=02&nav_category=12&nav_id=554484

    sreda 2.11.2011 | 17:38

    U dokumentu pod naslovom „Odgovori svetske zdravstvene organizacije na zabrinutost u Srbiji povodom aktivnosti tokom pandemije svinjskog gripa” ne iznosi se nijedan novi podatak u odnosu na odgovore, koje je u Insajderu B92 dao predstavnik te organizacije Gregori Hartl.

    Saopštenje SZO koje je objavljeno na sajtu, na razne adrese putem mejla prosledio je epidemiolog iz Srbije Zoran Radovanović, koji navodi da su ga kolege iz SZO zamolile da na što više adresa pošalje reakciju te organizacije na emisiju Insajder.

    U mejlu se navodi da je dokument odnosno saopštenje, rezultat jučerašnje intenzivne razmene poruka na liniji Ženeva – Kopenhagen – Beograd i da je usledio nakon emisije Insajder.

    SZO se u saopštenju ponovo poziva na zaključke Komiteta za reviziju postupaka te organizacije tokom svinjskog gripa u kojem je navedeno da nisu pronađeni dokazi da je farmaceutska industrija uticala na SZO da proglasi pandemiju svinjskog gripa 2009. godine.

    Podsetimo, Insajder je u prvoj epizodi novog serijala objavio i taj izveštaj, ali i izveštaj Saveta Evrope, koji je sproveo istragu i koji je zaključio da praktično pandemije nije ni bilo i da postoji sumnja da su pojedini stručnjaci koji su radili za SZO bili u sukobu interesa jer su radili i za farmaceutsku industriju.

    U saopštenju koje je SZO objavila kao reakciju na Insajder kaže se da je Komitet za reviziju utvrdio da nije promenjena definicija pandemije.

    Novinari Insajdera su međutim utvrdili da SZO jeste neposredno pre proglašenja pandemije svinjskog gripa iz definicije pandemije izbacila kriterijum da bolest mora da bude ozbiljna, sa velikim brojem smrtnih ishoda.

    Da je taj kriterijum ostao kao uslov da se proglasi pandemija, SZO ne bi mogla da proglasi pandemiju svinjskog gripa.

    U Insajderu su objavljeni i dokumenti koji su stajali na sajtu SZO, a koji su u međuvremenu uklonjeni sa sajta, a iz kojih se vidi da je definicija pandemije promenjena mesec dana pre proglašenja pandemije svinjskog gripa. ..

    ____________________________________________________________________
    Толико са објективног блога Двери Б92. (Има и тога.) Професор Ивановски је касније повукао своју тврдњу да вакцина против дифтерије изазива леукемију, чак је претерао неизазван тврдећи да је дифтерија гора од леукемије. Професор Несторовић је друга прича, најбоље да га сами погледате у посту који сам раније поставио на “Стању ствари”. Од обојице се оградила Катедра за педијатрију Медицинског факултета.
    Дуге руке у џепу свих нас пацијената су остале, нажалост, г. Млинаревићу.

  8. @Александар Живковић
    Злоупотребљавате место у Уредништву! Коментаре, оволико опширне, а чести су Вам, морали би претворити у ауторски текст или нешто слично. Да сам у Уредништву, упутио бих вас, на то. Нисам помињао стручност аутора, већ сам, надао сам се јасно, написао, да је питање, зашто се меша у судску праксу и исту оцењује и користи за доказивање и то један случај. Доказивати корисност судске праксе и оспоравати мишљење судских вештака је непримерено. Аутору очигледно није познато, да свака странка, може предложити вештака. Према томе, као што је могуће, да је судски вештак погрешио у првостепеном поступку, тако је неки други могао и у другостепеном. Од свињског грипа је прошло довољно времена, да је, лако могуће и прилагођавање аутора и промена мишљења у складу са потребама фармацеутске индустрије. Мој покојни теча је имао обичај да каже, САМО ВО НЕ МЕЊАЉ МИШЉЕЊЕ! Уосталом, овај сајт нам то и показује. Најбољи пример је Цејовиц.

  9. ”ВАСЕЉЕНСКА”:

    ”Подржите протест родитеља против обавезне вакцинације деце

    у Вести, Хроника 30. март 2015. 52 Коментара
    inShare

    Београд – У недељу 5. априла 2015. године у 12 часова, у Београду на тргу Николе Пашића биће одржан миран протестни скуп родитеља против обавезне вакцинације у Србији. Група грађана окупљена на друштеним мрежама данас има преко 27.000 чланова из целе Србије који подржавају ову иницијативу.

    Доктор смрти Златибор Лончар са својом помоћницом Славицом Ђукић-Дејановић спроводи геноцидни план за уништење грађана Србије. Зарад новчане добити коју стиче од фармацеутских компанија на чијим платним списковима се налази заједно са својим помоћницима.

    У плану је измена постојећег закона где ће посланици гласати за превођење поступка вакцинације из инвазивне у превентивну медицинску меру. Ово је директно кршење устава Републике Србије чл. 25, „Неповредивост физичког и присичког интегритета Нико не може бити изложен мучењу, нечовечном или понижавајућем поступању или кажњавању, нити подвргнут медицинским или научним огледима без свог слободног датог пристанка.“ Поред тога то је директно кршење Закона о Правима пацијената, противи се лекарској етици и „Међународној класификацији болести“ Светске здравстене организације, где стоји да се вакцинација може одбити не само ради здравствених разлога, већ и зарад личног и/или верског убеђења. Србија је члан СЗО и прихватила је обавезе чланства.

    У земљама западне европе Немачкој, Италији, Холандији, Луксембургу, Великој Британији, Данској, Ирској, Грчкој, Шпанији, Португалији, Аустирји, Финској, Шведској, Норвешкој, Кипру, Естонији, Летонији, Литванији и Швајцарској вакцинација није обавезна !!! Инвазивни метод, убод игле апсолутно се сматра нападом на физички итегритет и не може се спровести без пристанка пацијента или његовог законског заступника/родитеља!

    Да ли је ово демократија за коју смо се борили?
    Да ли желимо да нам се одузме наше родитељско право?
    Шта је са европским вредностима?

    Подигнимо свој глас и кажимо СТОП ОБАВЕЗНОЈ ВАКЦИНАЦИЈИ У СРБИЈИ!

    Много студија је досад доказало штетност вакцина и повезаност са епидемијом аутизма која влада у свету. Амерички конгрес је водио истрагу у вези са тим где је доказана штетност састојака које садрже вакцине. Данас многе европске земље плаћају одштету пацијентима због последица вакцинације.

    Вакцинација је изузетно средсво за смањење светске популације. Познати власник Мајкрософта, који и сам учествује у кампањама вакцинације у афричким и азијским земљама Бил Гејтс је то изјавио Видео > план Била Гејтса.

    Вакцине које добијау наша деца су треће генерације ГМО. Вакцине која долазе у Србију не пролазе никаве тестове нити подлежу контроли. Једини институт за произвоњу вакцина је продат фирми Новартис. Над нашом децом фармацеутске компаније врше екпрерименте преко вакцинације. Пуно материјала постоји на интернету које говоре о штетности вакцина, информишите се драги родитељи за добробит своје деце!

    Погледајте гостовање проф.доктора Жељка Пољака о добробитима и штетности вакцина

    Најновије, доктор смрти увози пентаксин вакцине које нису одобрене у ЕУ Више о томе

    Још једном, позивају се сви родитељи и слободоумни грађани да подрже протест!

    С поштовањем,
    Протест родитеља 5.4.2015.

    Поводом овог чланка, огласили су се из УГ „Грађанска иницијатива за необавезну вакцинацију“, наводећи да немају ништа са чланком и упутили демант који можете прочитати да следем ЛИНКУ”

    Научници, наводно, ”тврде” како вакцинација није штетна вакцинама Новартиса?!
    Ти исти научници су колико до јуче тврдили да је човек постао од мајмуна –
    а да ли је?
    Да, сви они који тврде, изузимају сабе – да они и њихови преци не воде порекло од мајмуна – а ”научно” то намећу и потурају свима другима који
    нису ”научници”?!
    Колико до јуче је била необорива ”научна истина” да је атом најситнији делић
    материје – а да ли је ?

    Драган Славнић

  10. @ Слободан Млинаревић
    Не оспоравам Ваш правни став. Мој одговор је и предугачак и конфузан, признајем. Али је тешко објаснити здравствену хоботницу која се уз подршку доминантних медија, већ деценију ипо храни на гробу овога народа. Сјетите се само постављења у кључну институцију Фонд здравственог осигурања: прво Чедин таст, па Весићев брат Зоран (кога је угледни проф. хирургије М. Митровић морао да пита у Српском лекарском друштву: “Је ли, бре, Весићу, јеси ли ти икад видео како изгледа рецепт?”), па економска Динкићева “стручњакиња” Вукајловићева, па један из ДС кога сад туже због енормних дугова, па проф. Момчило Бабић из “тима за лијечење” Т. Николића, (иначе је спец. социјалне медицине тиме квалификован за функцију у Фонду, као што под Милошевићем није био квалификован за функцију директора “Бежанијске косе”), па сад нико. У Торлаку туга: ДС постави хирурга, сада пред судом; дође СНС постави физијатра (!) која се слика у свим новинама и јутарњим програмима како пакује вакцине, а цијело пословодство се побунило о чему медији ћуте…Из хиљаде таквих разлога тешко је уређивати здравствену рубрику, а да она не постане криминална хроника. Извињавам се, још једанпут.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading