Протопрезвитер Ангелос Ангелопулос: Да ли је савет Козме Етолског „Проклињите папу“ говор мржње?!

Текст који следи је одговор на чланак протопрезвитера васељенског трона Георгијa Тсетсина

(Блог Aktines, 20. 3. 2015)

sveti-kЕкуменисти се нађоше увређеним на казивање Светог Козме Етолског, „Проклињите папу“! Православни Оци, штавише, постојано и упорно су упозоравали да је папство јерес, још од времена Светог Фотија Великог (Цариградског) па до данас, више од 1200 година осуђују католичанство као јерес, које је смислило нову секту у оквиру панјереси од интер-хришћанства и међуверског синкретистичког екуменизма, затим пост-патристичке и постканоничне јереси са Фанара и Волос Академије, који неким околним махинацијама уклањају Свете Оце и Свете каноне, као застареле, неадекватне и заостале заједно са Светим Козмом Етолским, јер искључују синкретизам, масоноевропске, екуменистичке и новог доба (new age) планове.

Постпатристички хор задобија своју пуноћу формирану од чланова не-симпатизера Светог Козме Етолског, па је данас њихова екипа у саставу: господин Иоани Менону, архимандрит Иринеј Делидимо и Поштовани Високопреосвећени Митрополит Арголидоса Господин Нектарије, којим је недавно придодат и свезнајући о екуменским кретањима и њихов тумач, М. Протојереј Васељенског Трона Георгија Тсетсис.

Дана 18. 02. 2015. године појавио се чланак на блогу amen.gr под насловом „Да ли је рекао или не? А ако је рекао, како је рекао“[1]? Покушај је, наравно безуспешно, да оправда Високопреосвећеног Арголидског Митрополита Господина Нектарија за две недавне екуменистичке активности у учешћу у промоцији и препоруци књиге језуите „папе“ Франциска 12. јануара т. г., у Атини, у организацији Института за хуманистичке науке, језуитског „монашког“ реда у Атини, догађај се одвијао под називом „Сиромашна Црква за сиромашне“[2] и екуменистичком медијском збрком на интернет блогу[3].

Будући да отац Георгије у свом чланку имплицира на наш текст, видно узнемирен (мада не каже директно) због нашег текста под насловом „Екуменистички идентитет Високопреосвећеног Арголидског Митрополита Господина Нектарија“[4], стога смо као нашу дужност осетили потребу да се изјаснимо о наведеном чланку.

У принципу, отац кир Георгије прибегава карактеризацији, називајући нас „Латинофакусима“ и како даље каже, опседнути смо „антипапском помамом, која већ дуже време бесни на црквеном грчком простору“.

Наравно, велико хвала оцу Георгију на статусу којим нас почаствовао, међутим познато је, да свако ко прибегава неправедним карактеризацијама, одликује теолошко сиромаштво и недостатак научних и теолошких аргумената. Наравно, нисмо „латинофакуси“ ни „антипаписти-францискијани“, јер наш циљ није да „прогутамо“ Латине, већ да их приведемо покајању, одбацивању свих својих јереси и враћању Светом Православљу, што ће довести до њиховог, а такође и очувању свештених канона, што ће рећи, светоотачког учења сачуваног у Православној Цркви и о коме се не говори на бескрајним савременим екуменистичким и безуспешним дијалозима са папистима, чији је заговорник и учесник, између осталих, отац Георгије, који тако носи велику и неизмерну одговорност.

Место тога, отац Георгије позива Високопреосвећеног Арголидског Митрополита Господина Нектарија да „без индикација и опрезна православног архијереја узме учешће“. То, наравно, за Високопреосвећеног важи у осталим аспектима живота (личним, социјалним, итд.), али не у контексту Православне вере у вези са пан-јересју екуменизма. Расправе ради, да питамо и то, може ли ико, ко иоле православно и трезвено размишља, да чита овакве текстове и при том их узима за релевантне?

Затим следи констатација да отац Георгије демонстрира потпуно ненаучни став, јер сa једне стране не наводи апсолутно никакве референце на изворе и текстове којим би поткрепио своје ставове, а са друге стране директно негира Отачко и пост-отачко богословље, већ научно и теолошки доказано, које нам тачно говори да је велики учитељ наше нације, свети равноапостолни свештеномученик Козма Етолски рекао својим предсказањем: „Папу да проклињете“!

Сумњу је посејао самим насловом свог чланка, „Да ли је рекао или не? А ако је рекао, како је рекао?“; тврдећи да се тај цитат приписује – светом Козми Етолском.

Не бојите ли се да ћете увредити великог јерарха и ватреног проповедника, Митрополита флоринског Августиноса Кантиотиса о коме говорите „како је фраза нелегитимна и лукава мајсторија митрополита флоринског Августина Кандиотиса, који је у својој књизи о Св. Козми (Етолском), сам, сматрајући нужним, имплицирао ову фразу у светитељево житије, а у ствари, предсказање се односи на Колетиса (Јоаниса), коме је сходно томе, Козма Етолски дао неку „патристичку основу за антипапску борбу!“

Такође, у складу са пост-отачким ставовима отац (Георгије – прим. прев.) наводи и лично мишљење: „Лично се трудим да станем на страну оних који тврде да је ова реченица убачена. Од кога? Бог зна! Зато што је незамисливо да славни светогорац, Козма Етолски, никада није прочитао посланицу Римљанима или једноставно игнорисао експлицитне речи Апостола Павла „Благосиљајте, а не проклињите“ (Рим. 12, 14). Или чак није знао за покајнички канон Великог повечерја, који моли Бога да опрости „сваку мржњу и неправду нашу“! И закључује: „Али они који се нервирају и оптерећују оним, можда и не стварним, што је Козма Етолски за папу рекао или није рекао, у ствари немају разлога за то (јер није истина – прим. прев.)“.

Ако сам узнемирио оца Георгија нека консултује аутентичне албанске и грчке изворе о Светом Козми. Погледајмо a) одлично мишљење филолога и теолога господина др Константиноса Сиамакиса[5], б) предиван напис почасног професора Богословског факултета оца Теодора Зисиса „Свевременост у учењу Светог Козме Етолског“[6] и г) изврсно истраживање и научни рад игумана Геронтија, настојатеља манастира Светог Козме у Мега Дендрону (грч. Великом Дрвету) на „пророчанства Светог Козме у оквиру историје“, који би могао лако и заслужено да освоји титулу доктора теологије[7].

Базирајући се на овом сазнању, личном погледу о. Георгија, „ово подстицање није у складу“ да ни не зна о томе одакле потиче, па је тако потпуно непотребно и небитно. Што се нас тиче, ми не би требало да будемо заинтересовани за лично мишљење било ког, већ само за оно шта су рекли Свети Оци.

Чак и ако ово пророштво – хипотетички – не постоји, постоје друга места светоотачког учења Светог Козме где су забележена антипапска казивања, која потврђују веру Православног светитеља, веру православних у вези с „папама“. Јер има много других, још и тежих изрека Светог Козме за „папе“ и Мухамеда, скривених попут загонетки, а које раскринкавају улогу поробљивача. Својим учењем их идентификује као антихриста: „Један антихрист је папа, а други је у нашој глави, нећу рећи његово име, разумемо, али је тужно, да рећи ћете, јер нас тај антихрист води у пропаст. Изгубили смо умереност, пост, а на његово место ступило је преједање; изгубљена невиност, готово да влада проституција, а правда је замењена неправдом“[8]. Осим тога, напомиње Свети Козма, све остале вере су лажне, као што је и ђаво лажа и само је Православна вера добра и Света, не укључујући „папу“? И то, европски краљеви, народ Eвропе, обешчастиће веру, ако потпадну под Франачку државу, уместо под Турке, католичанство и протестантизам имам у виду, јер која је још вера тада у Eвропи постојала?

Ако се сада пребацимо на посланицу Римљанима коју наводи о. Георгије, па цитирамо комплетан 14 стих који каже: „Благосиљајте оне који вас гоне: благосиљајте, а не куните“. Овде апостол Павле учи, нас хришћане, да будемо разумни и не судимо унапред оне који нас гоне, да научимо да не будемо кивни на наше непријатеље, нити их проклињемо[9]. Сам Господ нам налаже, рекавши „љубите непријатеље своје, благосиљајте оне који вас куну, чините добро онима који на вас мрзе и молите се Богу за оне који вас гоне“[10]. Исто ово слушамо и на Великом повечерју.

Наравно, Свети Козма их је познавао. Али у време Светог Козме били су прогони и доминација Турака, а не „папских“ католика. Да, али свети Отац је знао да Турцима неће сметати вера. Они су хтели само изнуду, на првом месту новац, док су „папини“ јеретици ударали баш на веру. Зато је и рекао, „бољи је турски фес него папскa тијарa“! Проклетство Светог Козме бачено на „папе“ је оправдано a) јер је јеретик и б) желео је да заштити Православну веру да је „папе“ не покваре. Проклетство Светог Козме еквивалент је анатеме против јеретика, а која се чита у Недељу Православља („Канонски непостојећем и отпалом јересијарху Папи и Патријарху Старога Рима и свима који са њим опште – Анатема, Анатема, Анатема“); Синодик Недеље православља, који се у Православној Цркви чита још од 843. године, где су произнесене анатеме свих Васељенских Православних Сабора, али је из светског екуменистичког православља повучена последњих неколико година, док га Истински Православна Црква задржала све до данас. Стога је клетва и анатема дозвољена само ако јерес постоји.

Поред тога је Свети Козма био дубоко свестан и другог пасуса из Јеванђеља који се односи на Христов Други долазак, a који прећуткује о. Георгије, где Христос каже: „Идите од мене проклети у огањ вечни приправљен ђаволу и анђелима његовим“[11]. Обратите пажњу на реч „проклети“. Ова реч која плаши и узнемирава свет, налази се у Јеванђељу. Ову реч изговара Христос. Изговорио је Онај који је Свељубав и праштање, па чак и са Крста је завапио: „Оче, опрости им …!“[12], сада Он исти који ће доћи са неба и пред целим светом ће рећи: „Идите од мене проклети у огањ вечни приправљен ђаволу и анђелима његовим.“ Ово проклетство је казна и води у пакао. Дозволите нам да објаснимо шта Христос каже. Он јасно и гласно изговара проклетство. На кога се проклетство односи? На оне који немају уши да чују, нити осећај срца по Христовим речима ни за једну сузу, који нису испунили заповести, па чак ни ону о љубави, а ту спадају непокајани грешници, зли, атеисти, јеретици и екуменисти.

Након тога, ο. Георгије отпочиње да напада оне који објављују ове постове на блогу називајући их: „непристојним и вулгарним нападима“, а усмерени против Високопреосвећеног aрголидоског Митрополита, као диспергованим од тела Цркве, да се налазe у пара-синагоги и да су слободни стрелци.

По овом питању желимо да укажемо о. Георгију, да ни на који начин одржаваоци блогова нису изоловани од тела Цркве, нити су у „пара синагоги“ ни „слободни стрелци“, али суштински за екуменистичке појмове – јесу изван Цркве. Издвојили се 2009. године, заједно са осам митрополита и више од 24.000 свештеника и лаика, дивним теолозима и образованим монасима, па саставише текст „исповедања вере против екуменизма“, рекавши: „…oву свејерес су прихватили многи православни патријарси, архиепископи, епископи, свештенство, монаштво и мирјани. Они је проповедају „откривене главе“; примењују и намећу је у пракси, општећи са јеретицима на сваки могући начин – кроз заједничке молитве, размене посета, пастирском сарадњом – тако у суштини изопштавају саме себе из Цркве…“[13][13].

Затим о. Георгије каже: „неразумљив и даље веома проблематичaн остаје унутрашњи контекст у оквиру ког је изведен фронтални напад једне на другу црквену јерархију“.

Овде постаје јасно да отац Георгије и екуменистички једномишљеници, желе да наметну мук здравом и Православном језгру, посебно оним који подржавају епископе дисиденте. Зато заузима позицију која је у оштром контрасту са самим собом, односно са речима истог оца Георгија, када пред крај свог чланка цитирајући: референцу 187/ бр. 79 /од 15. 01. 2015, односно циркуларну ноту Грчке Цркве да „сајт функционише у име црквених органа и, у име свештенства и монахa (и монахиња)“ указујући да „ће овде свако имати право изнети своје мишљење“. Међутим, несвесно открива, што ме врло плаши – волео бих да то није истина – да иза овог циркулара у основи стоји фанариотски рукопис. Стога, реакција и информисање није у њиховом екуменистичком интересу, у откривању скривених и потајних планова, буђење свести Православног стада, које би све њихове планове након одвратности екуменистичког кувања одбацило. Нема потребе истицати да за здраву и православну реакцију екуменистичка дешавања не представљају никакав „директан напад“, али дуг предострожности је да се заштити Православна вера од екуменистичке олује. Тако да је природно да се створи теолошкa одбрана, а одстрани лични сукоб међу јерархијом када се брани Православље од атака споља, посебно од пан-јереси екуменизма, јер овде се покрећу питања о вери.

Као без душе, отац Георије започиње тираду клевета и напада на нашу маленкост, али наравно без повода и аргумента. Ако је о. Георгије заиста хтео да озбиљно одговори нашем тексту, не клевећући нас и неправедно оптужуjући, требало је да напише текст са референцама и теолошким изворима, па након теолошког и научног расуђивања да нам презентује, а не усмено и „на реч“.

Па стога каже: „један од најбруталнијих напада на aрголидоског Митрополита био је онај што је дошао из свештеничког окружења, блиских епископских сарадника, који се сматрају барјактарима анти-јеретичке трке“.

Наш савесни текст православној јавности Отац Георгије карактерише као „један од најбруталнијих напада на aрголидоског Митрополита“ стигматизирајући нас погрешно да смо екстремни, фанатични, фундаменталисти и агресивни. Информације оца Георгија овде се не завршавају, већ наставља даље у истом стилу, да смо агресивни „џихадисти“ који одрубљују главе, нас православно свештенство са дугогодишњим искуством у проучавању Православнe теологијe и Светог Писма, као и у усавршавању патристичкe књижевности. Даље, наспрам светоотачког учења стоји пан-јерес нашег времена, екуменизам, јер је у супротности са Господњим и светоотачким учењем. Зато оно што је писано у наше име, писано је са болом у срцу, а не из личног анимозитета нити мржње према било ком.

Наша мотивација је несебична. Наш циљ није да уздижемо себе, већ да постидимо заблуде о погрешним теоријама. Нашe oсновно правило је да не само да волимо човека, већ да укажемо на његове заблуде и погрешна дела. Такође нам је циљ очување Православног учења од панјереси екуменизма. Наш једини интерес је свето Православље, јер само у њему човек има спасење, ког ни из каквих разлога не треба извртати нити подвргавати издаји и бранити га од носилаца таквих намера, ма то били и виши православни црквени достојанственици и теолози. Не дозвољавати да анти-православни делатници заузимају високе позиције у Православној Цркви.

Упућујемо молитве Господу нашем Исусу Христу да залуталим појединцима пружи Своју моћну руку и избави их из заточеничке мреже у виду сатанистичког интер-хришћанског и међуверског синкретистичког екуменизма, да се покају и напустe ову модерну ђаволову замку, у сваком случају јеретичку хетеродоксну, да покајањем признају своју заблуду о Једној, Светој, Саборној и Апостолској Цркви Христовој.

Ако је наш текст погрешно окарактерисан као „један од најбруталнијих напада на aрголидоског Митрополита“ како онда дa назовема два поменута Митрополитова поступка?

Даље наставља отац Георгије: „У обимноj (на више страница) збрци од текста са тенденцијом ‘реплике’, овај свештеник није оклевао да објави, са много сујете, да је Митрополит Нектарије ‘недоучен’, ‘атеолог’, ‘потпуна копија дизајнираног екуменистичког епископа’, користећи ‘лабаве’ аргументе како би поткрепиo своје речи, a не оклевајући у извртању речи (у вези с папом) Светог Козмe Етолског“, или је „порадио на скраћивању глагола Светог Маркa Евгеникa“.

Отац Георгије тврди да у себи имамо „много таштине“. Али, чињеница је да обојица – отац Георгијe и Митрополит Арголидоса – потврђују својим писаним делима свој пост-патристички став, оспоравајући анти-папске светоотачке изрека, као рецимо светог Козмe Етолског и светог Маркa Ефеског, нека им је хвала на екуменистичкој експедитивности и амбициозности, чиме показује ко је опседнут „са нешто мало таштине“.

И шта вам је још потребно: потребан вам је Луциферов егоизам да почнете сматрати да су Свети Оци застарели и непотребни нашем времену, њих једноставно треба поставити на маргине, тако да њихово место заузму модерни ново-оци, да буду дакле истакнути млади очеви нашег времена, који ће себе ставити изнад Светих Отаца, Сабора и Цркве? Хвала Богу, нисмо још пали у таквe јереси. Боже сачувај!

А инсинуације које нам приписује о. Георгије, које је наводно писао Митрополит Арголидоса су нетачне.

Док речи „недоучен“, „атеолог“, не постојe у нашем писаном тексту. За Високопреосвећеног нисмо писали да „користи „лабаве“ аргументе да поткрепи своје речи“, јер је „изговор за Високопреосвећеног слабост“. Високопреосвећени такође није написао, „не оклевајући у извртању речи (у вези с папом) Светог Козмe Етолског“, или је „порадио на скраћивању глагола Светог Маркa Евгеникa“, али тема нашег текста је: „Да ли је патристички савет Козме Етолског: „Проклињите папу“, говор мржње“?! И онда смо писали, „Високопреосвећени не оклева да наруши учење великана наше (Грчке) нације, равноапостолног и мученика Светог Козме Етолског“.

И на другом месту још један пасус текста говори о „скраћивању глагола Светог Маркa Евгеникa“ и још је додао да: „У истом писму Високопреосвећени се не устручава на присвајању и великог имена Православља, Светог Маркa епископа Ефеског из Ефесa, цитирајући неколико одломака и његових фразa изречених на разбојничком Фераро-Флорентинском сабору“ и да би се „скраћивањем светитељевог глагола, добила погрешна представа о њему, посебно оно што је светитељ изговорио на папски рачун на крају псеудо (Флорентинског) сабора, као и после њега“.

У вези са великаном Православља и борца Светог Марка Ефеског, примећујемо да је веома природно да отац Георгије подржава Високопреосвећеног Арголидског Митрополита у дисторзији и скраћивању светитељeвих речи, јер сам о. Георгије, много пре од Високопреосвећеног Арголидског Митрополита, усудио се да први „поради“ на скраћивању и искривљавању речи Светог Марка у свом чланку[14]. Тако да бисмо могли рећи, Високопреосвећени Митрополит је приправник оца Георгија.

Па се о. Георгије пита: „Како, само неколико дана након објављивања циркуларног писма Светог Синода Цркве у Грчкој на пажљивом коришћењу сајта у име „свих клирика – свештенства и монаштва“ (циркулар не представља неку „забрану“, као што је поменуто, већ позив на пристојност и уздржаност), како онда јерархија толерише (ако не благосиља) непристојно и понижавајућe понашање свештенства, у односу на Синод и епископат“?

По том питању, у суштини о. Георгије у недавном циркулару залаже се за нашу адекватну казну.

Међутим, треба истаћи да је у синодском циркулару, сходно Светом Сабору, православном свештенству и монаштву[15] слобода говора и кретања загарантована идеја, паралелна са суштином божанског права, као директна Богом данa слобода људске личности.

„Непослушна“ јерархија се уклања са важних положаја и позиција, а на њихово место доводи се контролисани кадар. Постоје они који из секуларног контролишу црквени живот, посебно свештенство, све њихове дужности и надлежности. Разлог више да домаћин због сајта буде забринут, јер почиње борба против еклесиолошке екуменистичке панјереси, заједничких „молитава“, сваког видa сродних догматских одступања од исправне, као код „теологије крштења“, „теоријe грана“, „сестринских Цркава“ итд. Те сајтове, наравно, нервира храброст оних који правилно сведоче „светоотачке речи“.

Постављамо, дакле, следећа питања: који је разлог толике мржње изражене у виду увреда према људима који нису за секуларизацију и напуштање православних стандарда? Зашто је партизанској, шизматичкој пропаганди, са онима који контролишу јерархију и духовне вође толико стало до искривљавања православних догмата и православне еклисиологије, екуменизамa и допуна догмата за црквену унификацију?

Свети Оци су нас упозорили, да ће се у последњим временима природно сматрати неприродним и ненормално нормалним. Истинско Православље прогласиће се за јерес, а јерес, посебно пан-јерес екуменизма сматраће се за православље. Православни верници сматраће се за јеретике, док ће јеретички екуменисти бити сматрани за православцe. Ако неко данас није екумениста, он се не сматра за хришћанина.

Слобода говора је загарантована члановима Устава 5 став 1, 5 А, 14 став 1 и 2 и чланом 10 Европске конвенције, која има приоритет примене. Нико није изузет од слободе говора. Стога, свештенство и монаштво у потпуности уживају слободу говора, као и сваки други грађанин. Већe Европе неопозиво је донело овај закон.

Отац Георгије може преокренути питање о томе како нисмо кажњени од наших епископа и оно изгледа овако: Зар током векова нису сви степени екуменског свештенства подвргавали критици извесне неправедне појаве и нису кажњавани, под условом да нису нарушавали Свештене Канонe?

Отац Георгије тако закључује свој чланак говорећи: „Такве појаве, ако ништа друго, указују како је „нешто труло у држави Данској“ (Шекспир, „Хамлет“).

Овде треба да се радујемо, јер се напокон отац Георгије сетио да стави референцу, макар и на крају. И која је то препорука! Не, наравно, нису то Свети Оци, јер сматра да се Шекспир у ово одлично уклапа. Шекспир је за оца Георгија „отац“.

Ми бисмо на крају да поновимо опет последњу реченицу о. Георгија, на основу најновијих ажурираних информацијa о решавању стигме калафонијума овенчаног врхунским содомијским грехом усмереним на свргавањe људске онтологије и физиологије у недавној дискусији међуправославне припремне комисије у Женеви[16], у којој је један од главних чланова управо отац Георгије, па ће, како се очекује 2016. године на том Светом и Великом сабору по свој прилици бити весело, за који феномен можемо упитно изјавити: Шта је то труло, тамо у екуменистичком домену?!

Са грчког за Стање ствари посрбио и приредио: Славиша Лекић

__________________________________________

[1] http://www.amen.gr/article20623

[2] http://panagiotisandriopoulos.blogspot.gr/2015/01/blog-post_13.html, http://apotixisi.blogspot.gr/2015/01/blog-post_14.html#more, http://paterikiparadosi.blogspot.gr/2015/01/blog-post_51.html http://www.imp.gr/images/Antiairetika/sxolio%20se%208libero%20episkopiko%20atophma.pdf.

[3] Ἐφημ. Παραπολιτικά, Ἀργολίδα, καί http://panagiotisandriopoulos.blogspot.gr/2015/01/blog-post_27.html

[4][4] http://aktines.blogspot.gr/2015/01/blog-post_793.html

[5] ΑΠΑΝΤΗΣΙ ΣΤΗ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ, Πρὸς ὑπεράσπισι τοῦ «παναγιωτάτου» πάπα Ῥώμης καὶ τοῦ «καημένου» ἁγίου Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ, Χριστιανικὴ Σπίθα, φύλλα 684-687, Μάιος – Αὔγουστος 2010. http://www.symbole.gr/component/content/article/146-chrphi/967-augkan

[6] Ὀρθόδοξος Τύπος (31-10-2014) 1, 6 καί Θεοδρομία ΙΣΤ3 (Ἰούλιος-Σεπτέμβριος 2014) 332-348.

[7] ΕΥΘΥΜΙΑ ΜΟΝΑΧΗ, Ἡγουμένη τῆς Ἱ. Μονῆς Ἁγ. Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ, Μεγαδένδρου Θέρμου, Τῶν Πανελλήνων ὁ Ἅγιος, Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλός, ἔκδ. Ἱ. Μονῆς Ἁγ. Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ Μεγαδένδρου, Ἀθῆναι 2009.

[8] Βλ. τὴν Η´ Διδαχὴ εἰς Ἐπισκόπου ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΟΥ, ἔνθ᾽ ἀνωτ., σ. 286 καὶ εἰς ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, Ὁ Ἅγιος Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλός, 1714-1779. Ἡ βακτηρία τῶν σκλάβων. Τὸ καύχημα τῶν Αἰτωλῶν. Βίος, Διδαχὲς καὶ ἀσματικὴ Ἀκολουθία, ἐκδ. Ὀρθοδόξου Φιλανθρωπικοῦ Συλλόγου ΜΙΚΡΑ ΖΥΜΗ, Θέρμου Αἰτωλίας, 20054 , σ. 160.

[9] ΟΣΙΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ ἈΓΙΟΡΕΙΤΗΣ, Ἑρμηνεία εἰς τάς ΙΔ΄ ἐπιστολάς τοῦ Ἀπ. Παύλου, τ. Α΄, ἐκδ. Ὀρθόδοξος Κυψέλη, Θεσ/κη 1989, σσ. 284-285.

[10] Ματθ. 5, 44.

[11] Ματθ. 25, 41.

[12] Λουκ. 23, 34.

[13] ΣΥΝΑΞΙΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΑΧΩΝ, Ὁμολογία πίστεως κατά τοῦ Οἰκουμενισμοῦ, Ἰούλιος 2009, σ. 25.

[14] Μ. ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΕΤΣΗΣ, Τί εἶναι ἡ πρεσβυτέρα Ρώμη; ‘Μόρφωμα’ ἤ Ἐκκλησία; 7-4-2014, http://fanarion.blogspot.gr/2014/04/blog-post_8910.html καί http://www.imp.gr/images/Antiairetika/AGIOS%20MARKOS%20O%20EYGENIKOS.pdf

[15] ΣΥΝΑΞΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΑΧΩΝ, Σκέψεις καί παρατηρήσεις στό ὑπ’ἀριθ. πρωτ. 187/Διεκπ. 79/15-1-2015 ἐγκύκλιο σημείωμα τῆς Ἱερᾶς Συνόδου μέ θέμα «Λειτουργία ἱστοσελίδων ἐκ μέρους ἐκκλησιαστικῶν φορέων και ἐκ μέρους κληρικῶν και μοναχῶν», http://aktines.blogspot.gr/2015/01/blog-post_525.html

[16] Хомосексуалност, јабука раздора између православних архијереја у Шамбезију, 03–03–2015, http://www.vaseljenska.com/vesti/homoseksualnost-jabuka-razdora-izmedju-pravoslavnih-arhijereja-u-sambeziju/


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3TzCategories: Посрбљено

Tags: , , ,

63 replies

 1. Шта још рећи? Могли би додати неки пасус изврсне књиге „Екуменизам и време апостасије“ – Јерес над јересима. Иначе, књига за почетнике који трагају за Православном Истином насупрот светском православљу представља, тако рећи, основу за даљу духовну надоградњу. Па да је цитирамо:

  „Православна Црква која је вековима одолевајући разним јересима успела да очува неоскврњено исповедање богочовечанске вере, коју нам је предао Господ Христос преко светих апостола и Светих Отаца, данас се налази суочена са досада највећом опасношћу. Нова јерес, свејерес екуменизма, са свих страна нагриза јединство Православне Цркве, њено учење и вековно канонско устројство.

  Феномен екуменизма није нешто ново и непознато. О њему се већ деценијама доста пише и с’ правом се може рећи да се ради о једној веома сложеној појави. За разлику од древних јереси које су унакажавале поједине тачке православног учења и богочовечанског лика Спаситеља Христа, екуменизам се манифестује на разним плановима црквеног живота. У суштини ради се о читавом низу јереси које ударју на сам корен православне вере – њену Цркву. Зато је екуменизам пре свега еклисиолошка јерес. Јеромонах Серафим Роуз зато пише: „Данас циљ непријатеља људског рода није само да одвоји верне од пута спасења којим га води Црква Христова, већ да створи сопствену „Цркву Христову“, (лажног и фалсификованог Христа прим.прев) …, и да претвори само Тело Христово у једну „екуменску“ организацију, како би на тај начин припремио долазак свог изабраника – Антихриста … „Екуменизам, дакле, самовласно“ коригује „богочовечанско учење Господа Христа сводећи га на ниво социјалне, хуманистичке и пацифистичке идеје и самога Христа замењује обезбоженим и секуларизованим европским човеком. Укратко речено, он реинтерпретира хришћанство у духу „Новог доба“ (New Age) и тиме отвара двери Цркве за све остале јереси и новотарије.

  У древној Цркви реч οικουμενικος (васељенски) коришћена је у значењу привођења свих народа у пуноћу и чистоту истине Православне Католичанске Цркве. Отуда је тај часни атрибут придодат називу Цариградске Патријаршије. Данас се овај израз користи у сасвим супротном значењу остварења спољашњег јединства хришћанских (али, у последње време чак и нехришћанских) конфесија жртвовањем пуноће богочовечанске истине „компромису љубави“, са крајњим циљем остварења савршеног људског друштва, својеврсног раја на земљи, али без Бога.

  Порекло ове идеје није тешко утврдити. Она је рођена у окриљу рационалистичког и хуманистичког Запада и потпуно је била страна начину размишљања православних хришћана све до почетка овог века када улази у Православну Цркву на мала врата, потпомогнута новоствореном западномислећом интелигенцијом и владајућом класом, преко појединих јерараха Цариградске Патријаршије, образованих на папистичком и протестантском Западу“.

  Дакле, да додамо, данашње светско православље, почев од патријаршије на Фанару па до СПЦ, и онима који им следују, нису Црква Христова већ деценијама јер немају ниједан догматски услов да буду Црква Христова.

  Исповедају јерес „теорије грана“, а то је најстрашнија јерес у историји, притиснути анатемама древне Свете Цркве и није чудо што овако народ пропада све више.

  И данас смо сведоци како се и у Православљу појављују католичке јереси, од којих је настао „протенстантизам“, а од њега све остале секте након тога.

  Сада се код нас, у односу на ткз. „светско православље“ појављује Истинито православље – ревнитељи, или како се обично називају у народу „зилоти“. Али, то је да се разлучи Православље од оних који се само представљају каo „православни, нпр. као што су у првим вековима хришћанства до појаве првих јеретика, хришћани просто називали – хришћани.

  Међутим, са појавом јеретика који су себе ИСТО називали као Хришћани, онда су се они који имају исправну Веру почели називати – Православни Хришћани.

  Касније, са појавом свејереси Екуменизма, реч је допуњена речју „истинити“, да би се разликовали од лажно названих православних.

  Реч „зилот“ значи „ревнитељ“, и то је одомаћен израз којим се чланови (истинске) Православне Цркве називају да би се, опет и само, из административних разлога (а не из неког другог разлога) разликовали од екумениста (јеретика) који се лажно представљају као православни, иако то у суштини нису.

  Другим речима: када би екуменисти назвали себе правим именом, тј. уместо СПЦ да се зову СЕЗ (Српска екуменска заједница) онда ни ми нећемо истицати термине „истинити“, „катакобмни“, „зилоти“, итд., Јер се подразумева да стојимо у Истини и да смо ревнитељи када смо Православни.

 2. @autor clanka,

  koji kaze da danasnje svetsko pravoslavlje, a imenom Fanar i SPC:

  (1) „…нису Црква Христова већ деценијама јер немају ниједан догматски услов да буду Црква Христова“

  (2) „Исповедају јерес теорије грана…“

  (3) „… у Православљу [se] појављују католичке јереси, од којих је настао протенстантизам“…

  Izjava (1) je toliko ekstremna i neosnovana da nije vredna daljeg komentara, ali da li bi autor mogao da navede neki primer za (2) i (3)? Ko to u SPC ispoveda jeres „teorije grana“ i koje su to „katolicke jeresi“ u Pravoslavlju (unitar SPC)?

 3. Omaska u naslovu mog prethodnog komentara, koji je upucen Slavisi Lekicu (nikako piscu teksta o Svetom Kozmi Etolsokom) — trebalo je da stoji:

  @Славиша Лекић

 4. @ Славиша Лекић
  Да пожелим добродошлицу г. Лекићу на овом нашем „екуменистичком порталу“! :)) Мало га је ава Зоран карао, па је на крају разумео да ово није екуменистички портал, него медиј у коме се различити ставови објављују. Но, како то да Лекићу, немаш никаквог утицаја на Васељенску ТВ и кажеш тим кукавицама да пренесу и текстове са Стања ствари? Какво вам је то јадничко понашање?
  У складу вам је са вером коју проповедате. Одрекао си се крштења које си примио у Цркви св. Саве, св. Николаја Жичког, св. Јустина Ћелијског. Ја сам се крстио у цркви у којој је био тада жив Јустин Ћелијски, и који, без обзира на тешке критичке речи, никад је није напустио. Говорио је он против екуменизма, али из цркве није изашао. Ти си се одрекао свог крштења и отишао у ову безбожну секту која у својој апостасији претендује да се назива православном. Новокалендарци и „екуменисти“ су постојали и у авино време (мислим на Јустина, а не на мене), овај је општио са њима. Био у канонском јединству. Нисам знао да сам јеретик. Нисам знао да је и Лазић јеретик. Ни да је Јустин јеретик… Да нам нема спаса. Хвала теби и Акакију што нам отвористе очи и показасте уски пут спасења!
  Како ти није пало на памет: Ја сам крштен у цркви у којој је служио св. Јустин Ћелијски, ако је он могао да буде светац, што ја морам да идем код Акакија да ме опет крсти? Како ти не паде на памет да то забрањује 7. канон Другог васељенског сабора? Ти Лазића, Малића, Патријарха Иринеја, Артемија и све нас називаш јеретицима! Јер, кад си некад учио теологију, прочитао си први канон св. Василија Великог у коме каже: „Крштење јеретика се уопште не признаје, док се расколничко признаје, јер они припадају Цркви; такође се прихвата и крштење оних из незаконитих зборова, који се примају у Цркву кроз покајање“. Ако ти мислиш да си јеретик, држи то за себе, нас остави по страни. Одрекао си се „јереси“ код Немање (тако би требало ословљавати тог господина зато што је анатемисан).
  Да си мало учио историју цркве, знао би да ваша јерес много личи на донатистичку, да се практично ни по чему не разликујете, а да је осуђена саборима као и Константиновим законом. Ти „чистунци“ су после тога брзо испарили са лица земље.
  Сада, пошто си лепо презентован, поменуо бих да Козма не говори: боље турбан од тијаре, него је то стара грчка средњовековна крилатица, а да ли ју је и он користио, то не знам.
  Друго, лепо би било да нам даш јасан и недвосмислен извор (на нету проверив) где Козма каже: Проклињите папу. Немој као за Марадону. Доста је било.
  Чак и да је то рекао, нас ни најмање не обавезује (као што тебе присуство Јустиново није обавезало да останеш у цркви). Мало је срочено узнемиравајуће, јер испаде да за доручак, ручак и вечеру треба да кунемо папу. И то не једног, него све редом! Немам друга посла него да идем и кунем људе! У тој реченици се вели и: „јер ће он за све да буде крив“. То значи да говори о једном конкретном папи. А ми се напроклињасмо, да нам случајно тај „криви“ не промакне! Да није и Марадону поменуо?:)) На крају, ваљда се ниси заборавио данас да испроклињеш папу? Можда је у том грму зец, па да разумемо зашто фалсификујеш вести о њему, јер, молитва те поведе…

 5. @Зоран Ђуровић

  Благодарим на добродошлици, али не на овој, већ данима, како видим, моја маленкост те оптерећује, прозивањем, немиром (можда ти и у снове долазим, судећи по коментарима) тако да нисам ни „силазио“ са овог портала, па ко велим… Што се Васељеснке тиче, не импутирај мени ништа, јер иако повремено пишем, нити руководим порталом нити имам каквог утицаја. Знам само да када сам почео писати тамо, било је много „язычников“, посебно поштовалаца старих словенских богова и који су моје текстове, као и г. Ђуровић, дочекивали „на нож“. Али, повремено некуда нестадоше, неке видех на „Србинибфо“, док за друге не знам ђе су.

  Тако да „јадничко“ понашање није моје, већ оног који би објавио и оно што чак нисам ни читао, као о Ђоковићу, а још мање коментарисао, објавио би овај господин, да малтене, то „баш“ ја написах (дај линк!).

  Док – Maradona, contra el Papa Francisco: “No haga lo que hacen todos”, http://www.lacapital.com.ar/informacion-gral/Maradona-contra-el-Papa-Francisco-No-haga-lo-que-hacen-todos-20140516-0071.html наслов којих пренех из аргентинског „Ла капитала“, проглашава да то дотични господин (Марадона) нигде није рекао… ма хајде!?

  Аргентинци, како сами за себе кажу, имају две небеске личности – бога Mарадону и папу Франциска „El Dios del fútbol es argentino, y ahora también el papa“, http://www.eltrecetv.com.ar/telenoche/la-iglesia-maradoniana-de-rosario_007569 па ми је јасно зашто се залажеш за ове донатисте.

  Треће, раније Ђуровић (да ли одокативно или не нећу улазити) али ме је назвао србски удбаш, прoтив (папе) Франциска. И даље чекам докуменат о мојим удбашким активностима, где сам запослен, односно, при ком одељењу и сл.?

  У то спада и друга тврдња: да СПЦ обично напшутају они који покраду или проневере новац, као његов бивши пријатељ Жика „Смедеревац“, па ето, можда је и тај Славиша Лекић такав?

  Гос’пон Зоране, ја ни не знам да ли у СПЦ тако одлазе са парохија као и зашто си ти, да ли тако и из Смедерева отишао (?), али постији неки флуид, нешто више и племенитије од тога, што ти вероватно ништа не значи, али да на мене, који немам поштене ципеле, толико инсинуација свалиш… теби на душу!

  Што се тиче крштења: па ја сам баш у надбискупији Хорхе Мариa Бергољa – папе Франциска, покрстио толико његових „парохијана“ у Буенос Аиресу! Па је затим његов исповедник, иначе Хрват, са којим сам био и пријатељ, али у вези крштења и мог става негодовао, нашао се баш и увређеним, па ме је данима телефоном зивкао и постављао питања у смислу: да ли ви у Српској Цркви све наше који вам прелазе из католичанства покрштавате? Одговорио сам, да не знам за друге, али ја да. Ту сам покрстио доста њих, и у Кордоби, трократним погружењем у реци, читаве фамилије, али пошто ми не дозвољавају да презентујем јавности тај Свети чин, јер је то приватност, ево само једног младића, на које ми је Бергољов исповедник, исусовац, прф. др.назваћу га Винко упућивао оштре примедбе Хорхе Марио Бергољо. Али, ја сам остајао при свом ставу – http://www.politika.rs/rubrike/region/Kad-Mariano-postane-Aleksandar.lt.html

  И закључићу ћу тиме, да је након мојих сатиристичних написа, код Ђуровића примећен велики помак: док раније са тастатуре није испуштао католичанство и папизам, сада је ситуација много другачија – оправославио се и не само то, већ и другима саветује да крену тим путем, што је позитивно. Негде је моју очинску критику, можда и несвесно, себи и не жели признати, али је складовао у кутак своје душе и подсвести. Не би ме изненадило да након неколико мојих написа и сам почне проучавати чистоту Православља, па чак и потражи Истиниту Цркву Православну – Велики je Господ и чудни су путеви Његови!

  Ништа није чудо што долази од Господа, па ја сам у Гватемали покрстио језуиту др. Давида Конгуа, са свом његовом породицом. Млад човек, седамдесете рођен.

  Тако да Зоране, размишљај, није довољно о нечему само говорити, говорити и говорити, треба понекaд и конкретно нешто по том питању урадити и показати на делу.

 6. @ Славиша Лекић
  Да ли се ти, господине, само правиш будала или је нешто друго посреди? Ко теби говори, наравно о неправославној и неканонској пракси, то што католике, наводно, прекрштаваш? Ти си се са целим домом својим наново крстио код Немање (доказ: http://www.novinar.de/2009/11/22/prelazak-prvog-svestenika-iz-ekumenisticke-spc-u-redove-srpske-istinski-pravoslavne-crkve.html). О томе ти ја причам, о томе што си пљунуо на своје крштење које си примио у цркви аве Јустина! Пљунуо си на име Свете Тројице, ти, који си некад био свештеник! Пљунуо на крштење, крсну славу, часно српско име!
  Да је неки обичан, необавештени, верник пошао да се поново крсти у секти, то би некако се и разумело. Али поп… Много је…
  Пишем сада, мање упућених ради – зашто је јерес и кршење православних канона душепогубна ствар. То си радио док си још био „православан“. Наиме, како сам велиш, католике си прекрштавао. Хајде да ти хипотетички поверујемо на реч. Но то је у колизији са оним канонима које сам у претходном посту навео. Лудило је мозга да ти некога ко је примио крштење у име Свете Тројице наново крштаваш! Какву си то школу завршио? Управо то кршење отачке вере те је увело у делиријум да пођеш до Немање да ти он да „благодат“. Како си хулио над католицима, тако се теби после десило. Зна Бог да се наруга.
  Сада долазиш да нама, који идемо на српске православне литургије, говориш како смо јеретици? Мислиш да има доста сумашедших који ће се повести твојим примером? Ако их има, онда им срећан пут.
  Слушај, друже, ја знам да су твоји проблеми големи, чим те је Господ пустио да тако паднеш, али није моја мисија да ти отварам очи. Код неког православног старца би морао да одеш на подвизавање и покајање, а да те неко поврати у свештенство, то… па мислим да ни Филарет не би урадио. Немамо ми ништа да разговарамо. Лепо каже у Писму: човека јеретика после три саветовања, клони се!
  Не помињи више веселог Марадону, јер је и врапцима јасно како си излагао на његов и Францисков рачун. Ни не запевај да сам ти рекао да си удбаш, него само да се уклапаш у у ту њихову политику. И то политику сумрачних удбашких грана, а не и честитог света који тамо ради. Ниси ти неки капацитет кога би они платили.
  Дакле, ствари су више него јасне. Људи на овом сајту (има и неких изузетака) су стекли употребу разума тако да знају да разлучују шта им ко каже. Тешко да ћеш некога овде прекрстити, или обрезати. Нема се поверења у онога ко једном превери, изда веру коју је добио од отаца. А то си ти урадио и не стидиш се тога.

 7. @Зоран Ђуровић

  Да цитирам твоје речи: „Да ли се ти, господине, само правиш будала или је нешто друго посреди?“ Па ми затим цитираш: „Prelazak prvog sveštenika iz ekumenističke SPC u redove Srpske istinski pravoslavne crkve“, и ту ти је све одговорено, шта се чудиш: значи нико није напустио Срспку Православну Цркву, већ екуменистичку
  СПЦ која нема исправну православну Омологију (вероисповедање) јер исповедају еклисиолошку јерес – теорију грана, имају духовно општење са анатемисаним новокалендарцима и новопасхалцима и тако директно потпадају под анатеме Светих Отаца са Васељенских Сабора и индиректно преко Цариградске патријаршије имају заједницу са Ватиканом а преко Александријске патријаршије и са древним јеретицима монофизитима, ово говорим због оних које такви заводе, а људи би желели доћи до истине, али ви: „затварате Царство небеско пред људима; јер ви не улазите нити пуштате да уђу они који би хтели“, говори Господ. Сем тога, у Гватемали Црква Блажене Ксеније Петроградске, нисмо је назвали „Истинита Православна“, већ „Традиционална Хришћанска Црква“, а зашто покрштавах људе? Па нећемо кропљење називати крштењем, што се данас пракса и код Вас. сем тога, данима су ме окупирали људи Митрополитa Мексика (Васељенска патријаршија) господинa Атенагорасa – Атинагоре да приђем њему (он није имао примедбе на све ово што ти говориш јер врло добро зна канон 50 апостолског правила: „Ако неки епископ или свештеник не учини (изврши) у једној тајни (крштења) три погружења, него једно, које се даје на спомен смрти Господње, такав нека буде свргнут. Јер, Господ није рекао: „У Моју смрт крстите“, него је рекао: „Идите и научите све народе, крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа“ (Мт. 28,19)“.

 8. Напокон показа ноге! Сада нема забуне ко сте и шта сте. Отпадници од православне цркве.
  Ја сам задовољан да сам у цркви са „јеретицима“ као што су Николај и Јустин! И тада су постојале све ове ствари које си навео, а опет њима није пало на памет да изађу из православља. Или да оду код неког жутокљунца да их поново крсти! Ти си крштен док је Јустин још био жив, причешћен и сада тврдиш како је та црква била без благодати? Ово све помињем због необавештених људи јер ви, лажно се представљајући, лажно и помињете, својатате ове свеце! Не узимајте њихова имена уста! Немате никакво легитимно право. Но, како знате да су ови људи омиљени у народу, ви који их и на делу показасте „јеретицима“, се служите њима не би ли нахватали неку душу.
  Такође, да људи знају, ви не говорите само како је СПЦ јеретичка, него су то и Руска, Грчка, Бугарска, Румунска, тј. све, јер су свецркве у канонском општењу са Српском. Ухватите се лепо са Јеховиним сведоцима за руку, па запевајте: Ми смо стадо малено…

 9. Опростите господине Ђуровићу, да вас питам: а јел поступак аве Јустина или владике Николаја, или ваш став или оца Славише или моје мишљење, или било ког човека појединачно, изнад учења Цркве Христове које је утврђено Духом Светим на Саборима?..Зар није саборни став Цркве изнад сваког индивудалног?..Какав сте ви то богослов када исповедате, већ у старту, неправославне ставове о саборности већ идолатризујете неке људе?..
  А кад већ помињемо људе појединачно: па, зар није било Светих Отаца у историји Цркве који су чинили неке грешке али се покајали после?…
  И откуд вам право да присвајате владику Николаја кад је познато да се он одвојио од СПЦ и приступио митрополији РПЗЦ која тада није имала духовно општење са вашом СПЦ?..Човек се одвојио, у Србију није смео да се врати јер су комунисти запосели трон Светога Саве лажно се представљајући као СПЦ?..
  У 6.веку пао у јерес монотелитизма са цео Исток, осим св. Максима и неколицине, а ви се чудите што су сада помесне Цркве у страшној јереси?..Оставите се патетике већ творите правду Божију, ако вам је стало до тога.
  Жао је нама вас и ваших душа, и многих милиона људских душа које сте својом јересју одвојили од Животворних Тајни али ви ћете дати одговор на Суду за та недела. То је ваш проблем. Значи по вама: Акакије није Акакије него је Немања, али зато поштујете римске Папе и њихова имена, то вам не смета?…
  Иначе, нисам акакијевац већ припадам ИПХ код матејеваца где и дан-данас се прослављају нови угодници Божији кроз благоухане мошти, а тек од скоро упокојених, што је потврда да смо Црква Христова.
  А где су ваше потврде?..Видимо и по плодовима како се ваши поглавари опходе према свеопштој демонизацији коју врше политичке власти, од 1945. па до данас. Где је Србија са вама и вашом „благодаћу“??’..Уништили сте народ скроз, покрите се ушима и кајте се негде…
  Иначе, што се тиче теорије грана коју исповедате: па прочитајте признање вашег Сабора Архијереја из оне посланице из 1997.године где јавно признају да су део, цитирам „Надцркве“ у којој је јерес страшна, али као чекају наводно одлуку Вартоломеја па ће одлучити да ли ће прекинути општење са јеретицима.
  Господине, ваши су признали јавно да су јеретици, то није наша нека зилотска измишљотина!..И барем будите у теорији одани ави Јустину Поповићу јер он је за екуменизам изјавио (још давних 60-тих година) да је то СВЕЈЕРЕС.
  И да је на делу „језива издаја Христа“, у којој учествујете деценијама.
  Пошто се већ толико кунете у аву Јустина, будите бар доследни у теорији њему, немојте оповргавати да ту нема јереси.
  .А друга је ствар што он није имао личне храбрости да прекине општење са издајницима вере…Свакако је саборни став Цркве битнији од сваког појединачног, и ту је лепо објашњено како се требамо опходити према јеретицима.
  Не будите непослушни син Цркве, имајте страха Божијег у себи.

 10. Postovani Gospodine Djurovicu, kako ste?

  U jednom Vasem tekstu u kojem ste iz sve snage branili danasnjeg papu Franciska (nije Franjo-nego Francisko), napisali ste jednu kljucnu recenicu, zbog koje ste napisali i citav Vas tekst.

  Znate, tekstovi se obicno pisu radi jedne ili dvije recenice. Ta Vasa recenica je bila (navodim po sjecanju)

  „ako bi imao neko da finansira nekoga, ko bi u Srbiji branio papu (Franciska a ne Franja – a ko bi reka drugacije da mu sve po spisku) i ako bi taj neko htio da Vas finasira apropo branjenja „svetoga“ papa Franja, da biste se vi rado odazvali na taj otoreni (ali ne javno) oglas za posao“.

  Pa Gospodine, kako stoje stvari oko finasiranja, da li je sve u redu i da li braca placaju penzijskpo, cocijalno a mozda daju i trinajestu platu? Za sporet smederevac necu ni da pitam, jer znam da jezuita „Zavisa“ iz Smedereva svakom onom ko predje u papisticku vjeru poklanjase glanc novi sporet smederevac, sve po onoj cuvenoj narodnoj „smederevcem do spasenja“..

  Izvinite, nadam se da nisam bio indiskretan.

  A sad da predjemo na KRSTENJE postovanog oca Lekica.

  Evo ovako, Sveti Oci slijedeci Svete Apostole i samoga Gospoda Isusa Hrista su UVIJEK krstili trostrukim pogruzavanjem u vodi.

  Dakle, to je prvi uslov pravilnog krstenja, da se covjek koji vjeruje u Hrista i koji zeli da se krsti, krsti onako kako je propisala Crkva.

  Molim Vas Gospodine Djurovicu, kad i ko je propisao da se covjek moze krstiti polivanjem?

  Navedite mi datum i ime toga ko je to propisao?

  I navedite mi kad su se to u Pravoslavlju ljudi krstavali prskanjem.

  Samo nemojte da kazete ono sto cuveni vas guru „cigu-ligu prorok Zoki Jevtic kaze“ a kaze da „moze u nuzdi“. Da, ako je nuzda, ali i tada se to krstenje popravlja, ali, molim Vas, gdje to vidite tu veliku nuzdu, jel to nema vode u Srbiji, ili su bas svi bolesni i na samrti, pa bas stotine hiljada ljudi mora da se prska i kropi.

  Jel se Vi to zaj******* sa nama, i koja to velika muka tjera nase kvazi episkope da ceraju ovu suplju formu. Nije valjda da je sve to slucajnost, to sprdanje sa najvaznijom Svetom Tajnom krstenja.

  Evo u sred Podgorice u najvecem hramu na Balkanu, krstise se dva moja sestrica polivanjem. Moraca daleko, Ribnica jos dalje a obadvojica jaki, mogu volu rep iscupati, ali frajeri krstavaju polivanjem.

  Takvo krstenje, Gospodine mozete macku o rep da zavezete, to nije krstenje, nego zaj*******, pa se stoga Otac Lekic pravilno krstio a i ja sam to isto uradio prije dvije godine krsteci se u Istinskoj a ne laznoj Crkvi Pravoslavnoj.

  To je dakle pod jedan a pod dva, cak i da je pravilno krsten, SPC nije Crkiva Pravoslavna nego je to ispostava kosmicke judeo-masonske organizacije, koja se zove „svetski savez crkava“. Ta organizacija sa Hristovom Crkvom nema nikakve veze, osim sto se SPC veoma trudi da po spoljasnosti lici na Crkvu, ali ona, ponavljam, sa Crkvom ni najmanje veze nema, ili Vi mozda mislite da je Sveti Duh clan satanske organizacije „svetski savez crkava“.

  Sta mislite Gospodine, udari Risto i Zizjulas pecat Vaseg suplje kvazi Sinoda i Hristos, zajedno sa Ocem i Duhom Svetim, postaje clan SSC.

  Ovo je veoma ocigledno, zar ne, biti preko 60 godina u organskom jedinstvu sa svim jeresima na kugli zemaljskoj i to biti u organskom jedinstvu, tamo smrdjeti, ne buniti se, i svim silama raditi da se iz tog SMRADA ne izadje, je ocigledan znak duha koji vlada u SPC. Duha, koji nije, NITI MOZE BITI DUH SVETI.

  Dakle, SAMO POMISAO da se udje u „svetski savez crkava“ a kamoli clanstvo u toj satanskoj organizaciji je razlog da covjek napusti tu jereticku bratiju, koja se zove SPC a u stvarti je ogranak satanske crkve, odsek za vizantijsko pjevanje.

  Eto, vidite, to je jos jedan NAJGLAVNIJI razlog da se ne bude u SPC.

  A sto se tice MASONA i ljubitelja svestenika talmudisticko kabalisticke religije, ja bih Vas zamolio da malo u buduce prodiskutujemo o tome. Vi kao vrstan strucnjak, sada na novom poslu, branitelja lika i djela masona Franje, sigurno ste upoznati i sa ucenjem „svete“ knjige talmud i moci cete sa strucne strane da nam objasnite povode, koji su papu Franciska ( ne Franjo, nego Francisko), natjerali da se nekoliko godina pred ustolicenje nebrojeno puta zajednicki molio sa judejskim rabinima i da sa njima zajednicki vrsi „bogosluzenje“. Za nas Hristos Bog a za talmudiste kopile rodjeno na smecu, zaceto bludom za vrijeme menstruacije.
  Kojom to alhemijom ove dvije vjere mogu da vrse zajednicko bogosluzenje, osim ako ne masonskom i satanskom alhemijom, kojom i kvazi patrijah Irinej paljase svijecu u sinagogi. Ali ne radi Irinej nista sto mu ne odobri papska kurija, pa molimo za malo objasnjenja..

  Mogli biste, takodje, da nam odate razloge, zbog kojih su masoni ateisticke loze „grand orijet“ blagoslovili postavljanje Franciska za papu.

  I na kraju, ako mozete (A MOZETE SIGURNO) objasnite nam novu „svetu tajnu“ u Vatikanu, zvanu „bijeli dim“.

  Kako ono, dok se dim ne pojavi, covjek je gresan, cim se bijeli dim pojavi, covjek postaje bezgresan.

  Da li je papa bezgresan zbog bijelog dima, ili se on takav bezgresan rodio, bio bezgresan i prije pojave bijelog dima?

  Da li ce ovaj bijeli dim, biti iz Vatikana prenijet i u novo izgradjeni hram u Jerusalimu, onda kada budu zacarili antihrista?

 11. Читаоцима Стања ствари.
  Да ли вам је сада јасно колику бригу, стрпљење и марљиви труд је показао ава Зоран према вама? Да вас сачува од ових делиричних секташа. Јавише се напокон, истерао сам их из рупа димом. Сада је јасно да немају ништа заједничко са СПЦ и Православном црквом у свету, као ни са нашим новопројављеним светитељима Јустином и Николајем. Овај један каже за Јустина да је био кукавица, други слага како је Николај напустио СПЦ! Небо, отвори се! Да сам јуче умро, за ову „чињеницу“, као и да папа пије крв мале деце жртвоване сатани, не бих знао! Ово о папи ми скоро рече један Јеховин сведок. Симпатично друштво. Није ни чудо што је император Константин гвозденом песницом сузбијао ове јеретике. Као што су Немањићи мачем и огњем требили богомиле. Наравно да ја не позивам да ове јаднике бацамо у окове, али бих направио један закон који би им забранио да у свом имену употребљавају назив „православни“, јер се тиме лажно представљају.
  Но, морам да се извинем г. Славиши Лекићу, јер сам био у заблуди. Тек сада сам сазнао, што сам исправно и пренео да га је г. Немања крстио, али сам на Немањином имену и касније инсистирао, не знајући да је Славиша и тог свог „духовног оца“, напустио. Но, не могу да вам потврдим да ли се и код најновијег, Калиника (и тај скакао од једних код других), поново крстио. Кад је већ Немању напустио, јер је видео да ни овај нема благодати, онда оде Калинику, али би и ту требало да се крсти. За сваки случај, никад се не зна::))))) Ето, Лакићу, и теби ава Зоран да да „духовни“ савет, ако си се случајно заборавио да се поново крстиш! И замолио бих Лекића да, кад пређе код неког још дијамантски православнијег, да ми то јави, да не грешим говорећи код ког је сад.
  Мислим да је чак и мање упућеним читаоцима Стања ствари јасно о каквом се путујућем циркусу ради.

 12. Извињавам се што сам био оправдано одсутан, упражњавајући и друге умне и духовне активности, не „висећи“ перманeнтно на интернет тастатури.

  Г. Ђуровић је стриктно написао „СрБски удбаши против папе Франциска“, када му потражих докуменат, јер баш он инсистира на документованим изјавама – нема!? При том је рекао, да није казао то што је казао, већ је мислио на систем наводног удбашког размишљања, а црно на бело пише: СрБски удбаши против папе Франциска – и ни помена о ономе шта он мисли, мислио, или мишљаше. Али, ту није крај, када је из серије мојих написа о папи Франциску, издвојио тек фрагмент, не знајући поенту мог написа, по свом нахођењу извео умно-вербални salto mortale – док и ја као и он, писао сам о другом, ако тако хоћемо, али о томе ће касније још бити речи.

  Такође инсинуације и замене теза присутне су у скоро свим његовим „репликама“ мени, када говори о СПЦ, па ту призива све личности које не помињем у овом контексту, нити их повезујем са овим написом, као што је почев од господина Александра Лазића па до других за тему не везаних. Његове „поштапалице“ и замене теза већ су познате. Као што је познато полтронство звано „папопоклоњење“, истичући га при свакој иоле указаној прилици. Тиме наравно, доказује, да је „већи католик од папе“!

  Када смо већ код папе Франциска, да кажем и то: када сам сарађивао са Бергољом алијас папом Франциском у Буенос Аиресу, тада надбискупом, г. Ђуровић је био усрдни поклоник папе Бенедикта Шеснаестог – Рацингерa и није га занимао никакав Хорхе Марио, који ће касније постати папа.

  Е сада, зашто ово обашњавам нашим читаоцима? Желим нагласити дијаметралну разлику између мене и Ђуровића – док је он повремено обављао папопоклоњења Војтили, а касније Бенедикту – Рацингеру, са друге стране, ја сам тако рећи, Хорхе Мариа Бергоља, садашњег папу Франциска преобраћао у Православље.

  Толико сам на том пољу урадио, да данас рецимо у разним провинцијама у којима се подижу нове римокатоличке цркве у Аргентини, почев од Тукумана, па Формосе и све до Буенос Аиреса, можете наићи на буквално фрескописане католичке нове цркве и тај фрескопис није готика и сл. католички стилови већ чисто византијско фрескописање. Рецимо, Пресвета Богородица са Христом у наручју, оригинална парвославна фреска, као и Господ Исус Христос.

  Око мене је свакодневно неко из Бергољевог окружења био мотрећи на сваки покрет, слушајући све што говорих, преносили Бергољу, па сматрам, да сам био и на прагу, да и самог Бергоља, алиас Франциска прексрстим у Православље. Вероватно су јеузити то и осетили, те су га брзо и изабрали за понтифика, где више нема могућности на приватност, већ мора радити оно што од њега захтева дотична „функција“. Иако понекда изјави у штампи: “ Ма доста ми је овог, сит сам свега, желим се повући у своју Аргентину, отићи у пицерију, наручити пицу као обичан грађанин и попити мој омиљени мату-чај (Џерва Мата чај, је типични североаргентинско-парагвајско-боливијски напитак).

  У том циљу преведох и „Папина конференција за штампу у авиону на повратку из Турске“, или интервју, одмах по одржавању исте, коју је тог дана пренео „vatican.va“ ја одмах преузео, тада када ни ни енглеском и на шпанском овог интервјуа није било http://www.vaseljenska.com/vesti-dana/papina-konferencija-za-stampu-u-avionu-na-povratku-iz-turske/. Зашто сам то урадио?

  Једноставно зато, што папа овде говори о нечему што је чуо од мене и отпочео спроводити у дело, а то изнео на прес конференцији у авиону док сe враћао из Инстанбула и посете Фанару.

  Ту је изнето доста баш оних и онаквих ствари и идеја које сам својевремено презентовао у Аргентини. Од православних епископа то нико није чуо или није хтео чути у вези проповеди, мисије и харитативне организације , али је чуо Хорхе Марио Бергољо, који сада на понтификовом положају то жели спровести у дело. Но то је делимична ствар о ономе што говорих: да би понтифик овладао пуноћом моје мисионарске идеје, мора одбацити све јереси и прићи Истини и Истинитом Православљу, па затим можемо о свему говорити!

  Ђуровићу немам шта пребацити, јер је у односу на остале из СПЦ бар искрен по питању односа са папом. Ту је наравно и неизбежни Марадона. Као што је познато, почела је у Аргентини у Росарију, а затим се проширила на сву Латинску Америку, ткзв. „iglesia maradoniana“, односно „Марадонина црква http://www.lupiga.com/vijesti/on-je-religija-njihov-bog-je-ziv-zdrav-i-medju-nama отуда, а у екуменистичком стилу, оволика острашћеност око одбране Марадониног лика и у екуменистичком духу надамо се, поред толиких, чак паганских и демонских секти које се налазе у екуменизму коме је причислена и данашња СПЦ, можемо слободно рећи да синкретизам заиста, не зна за границе.

  Разумемо њихову преданост Марадонином лику и делу, јер и његова „црква“ као таква, узима учешће у екуменистичким молитвеним процесијама, као и Ђуровићева организација, тако да се тамо могу ухватити за руке и у његову „славу служити мисе“ и мантрати:

  „Diego naš koji si na terenima,
  Sveta budi tvoja ljevica,
  Daj nam tvoje magije.
  Učini da se tvoji golovi pamte
  kako na nebu tako i na zemlji.
  Tvoje magije daj nam danas,
  i otpusti Englezima,
  kako mi otpuštamo napuljskoj mafiji,
  i ne daj se uhvatiti u ofsajdu,
  nego izbavi nas od Pelea i Havelangea.
  Diego!“

  Зато су и СПЦ епископa Григорија Дурића, захумско-херцеговачког, док није постао „бискуп“ називали Гишка Марадона https://www.youtube.com/watch?v=HgFzb-vFaxA

 13. Да сада кажем и пар речи о Српској Цркви коју сачувасмо за по Цркву најтежег периода. Сећам се, тих шездесетих година смо жртвовајући се за Православну Цркву за њу живели. Живели смо за Српску Православну Цркву! Када ми се отац опредељивао за свештенички позив, јер није више било свештеничког кадра, Црква је била „на издисају“, прискочили су људи из богомољачких породица и постајали свештеници Српске Православне Цркве. Тада је заиста било тешко, отпочело је шиканирање са свију страна, па иако сам као основац био солидан ђак, није била препрека мојим наставницима да ме шиканирају и говоре да сам попин син и самим тим: грађанин другог реда. Односно, немаш шта, другим речима, очекивати од државе, сем укор због твог наздањачко-атавистичког порекла.

  Али тада се, као што рекох – живело за Цркву!

  Када смо се након свега изборили за нашу Српску Православну Цркву, измигољише из својих „заветрина“ нека нова лица, која у супротности нама, отпочела живети на рачун Цркве. И док ми који смо живели за Цркву све то немо посматрали, у једном тренутку, схватисмо, да то брате, није више та наша Црква, Српска и Православна. Свејерес екуменизма је отпочео увелико буктати и сагоревати оно што нам је драго и најмилије, зашта смо читав живот живели, трпели због тога и подносили жртве, сада, пред нашим очима – гори!

  Пожар је отпочео све више буктати, гутајући пред собом оно што нам је у животу било најдраже – нашу Српску Цркву!

  Требало је гасити пожар, али како га гасити? Како гасити пожар једне куће која гори, ако су укућани унутра? Физички је немогућа мисија. Треба значи, изаћи вани, па тек споља бићете у могућности да локализујете пожар. Тако смо и урадили.

  То је разлог, који екуменистичка и синкретистичка „елита“ не разуме нити схвата циљ мисије, а како би и схватила, када је то стокупљавина, са коца и конопца, од зле мајке и још горег оца, којима Црква Православна и Једина, Богочовечански Организам нашег Господа Исуса Христа ама баш ништа не значи, а како може и значити, када смо ми тада живели за Цркву, а они данас живе од цркве – и то је наша дијаметрална и суштинска разлика, која је затим породила и друге, такође круцијалне узрока.

  На крају да цитирамо Архиепископa Аверкијa Таушевa:

  „НЕМАМО МИ, нити снаге нити ауторитета да зауставимо Апостасију, као што је Епископ Игњатије (Брјанчанинов) нагласио: “Не покушавај да је зауставиш својом слабом руком…”Али, шта онда треба да радимо?”Издвоји се из ње, заштити себе од ње, и то је за тебе доста. Упознај дух времена, проучи га да би могао избећи утицаје његове кадгод је могуће” – овоме нас учи исти Епископ Игњатије.“

 14. Gospodine Djurovicu, ja sam vam postavio neka pitanja a vi ni na jedno ne dajete odgovor.

  Bas steta, jer ste VI intelektualac, pa rekoh, evo medjureligioznog dijaloga na najvisem nivou.

  Ja pravoslavan a vi predstavnik kosmicke crkve, pa sto da ne razmijenimo misljenja. To se zove medjureligiozni dijalog.

  Ali za vasu informaciju. Avi Justinu je ekumenizam bila svejeres a vi koji se pozivate na njega ste svi redom ekumenisti.

  Za avu Justina je papa bio jeretik a za vas je papa sveti otac.

  Da je ava Justin danas ziv, vi biste ga rastrgli. Komunisti su ga drzali u kucnom pritvoru a vi biste ga rastrgli.

  I on je sest mjeseci pred upokojenje napustio SPC-jeres. Istu jeres je napustio i Sveti Nikolaj Velimirovic.

  I to jos tada, davno pred ovu apostaziju, koja se sada praktikuje.

  Ali, znate vi to vrlo dobro bolje, od mene.

  Nego, molim vas, dajte da diskutujemo na intelektualnom nivou, bez vrijedjanja.

  Dajte da upraznjavamo medjureligiozni dijalog. Pa Vi ste specijalista za takve rabote.
  Pregovarate sa samanima iz Afrike a ovamo necete sa nama.

  Sto se to desava sa Vama covjece. To nije u duhu ekumenizma i vjerske tolerancije.
  Dajte se koregirati, molim Vas.

  Hajdemo malo o papi FRANCISKU. Jel moze gosp„n Djurovicu.
  Sta bi ono o njegovim zajednickim molitvama sa taludistima.

  Sa uzbudjenjem ocekujem Vas odgovor.

  PS: To sto bi vi nama zabranili ili nebi, to nije bitno Djurovicu. Bitno je ko je pravoslavan a ne ko se kiti tom titulom. A o tome ko je pravoslavan, pogledajte stza pisu Sveti Oci i Sveto Predanje. Ili Vi mislite da je bolje da Vas poslusamo, Vi to bolje znate.

  A dje nauci te premudrosti, molim te?

 15. Ђуровићу, то што ниси знао да је владика Николај напустио СПЦ није мој проблем и није то лаж. Не знаш ти (тј. не желиш да знаш) много што-шта истинито .:)..
  Човече, видимо да ште привлачи тебе, твоју екуменистичку секту и ваше предузеће: само лаж и новац.
  Знам да је твоје жеља да нас бијете и стављате у окове али то је само у вашој машти. Немате ви храбрости чак ни за то..
  Признали сте у саборној посланици из 1997.године да сте јеретици, шта још хоћеш више да ти доказујем?..А баш бих волео да се нађемо на световном суду па да видимо ко злоупотребљава термин „православни“ и ко обмањује народ. Међутим, открићу ти једну малу тајну: имате среће што ће ускоро на власт у Србији доћи људи из ИПХ, засијаће у народу истина после овог страдања, обновиће се и руска монархија, итд.
  Ми вас тада нећемо слати у затворе због тога што сте духовно обмањивали милионе људских душа јер ипак нисте никога присиљавали да прати вас и ваша зловерја, сем ако нисте некога материјално оштетили.
  За духовну штету према народу судиће вам Господ, а ми вам желимо покајање што пре.

 16. Gospodine Djurovicu, mislim da bi trebalo da na strucan nacin objasnite ovim sektasima da su na krivom putu.

  Ovako se moze desiti da oni pomisle kako se Vi bojite slobodne diskusije.

  S postovanjem

  Msje Rebro iz Tivta

 17. Наравно да се боји стручне дискусије јер нема ниједан црквени аргумент, односно догматско-канонски. Нити било који теолог из СПЦ да жели отворену и јавну дискусију са нама.
  Само знате да лепите нам етикете и да вређате на личном плану.
  Ајде ти (месје Ребро) ако познајеш своју православну веру – па покажи овде те стручне аргументе да видимо, пусти сада Ђуровића јер он мисли сада на римског папу..:)..

 18. Citaocima Stanja stvari,

  od srca preporucujem da pogledaju ovaj film i da se detaljno upoznaju o kosmickoj crkvi, kojoj pripada i „ava“ Djurovic.

  A Gospodin Djurovic neka objasni citaocima kako SPC nije clan ove kosmicke crkve.

  Na snimku mozete vidjeti zajednicke molitve pravoslavaca i samana, prizivaca duhova itd.

  Evo filma: https://www.youtube.com/watch?v=wDuGOMVxB9c

 19. @Msje Rebrov tko je izazvao Crkveni raskol – tko se odcijepio?

  http://www.katolik.hr/krscanstvomnu/autoritetcrkvemnu/388-veliki-raskol-tko-se-odcijepio/

  Proučite štivo pa dođite da nas nazivate sektašima. Da se razumijemo, Vaš sveti otac Franjo (mi ga zovemo Francisco) i ukrajinske unijate i njenog episkopa Svâtoslava Ševčenka naziva sektašima, zbog svojih pravoslavnih odora i naziva – Grko-katolici!

  U tom kontekstu, uzet ćemo vašu intenciju, da kako vele u Srbiji: navodite vodu na svoj mlin.

  „Za Katoličku crkvu, konačna instanca koja određuje ispravnost nauka jest crkveno Učiteljstvo – biskupi u zajedništvu s papom, ili papa kao apostolski prvak osobno. Ona određuje koji je ispravan nauk, i koja strana ga se drži, a koja od njega odstupa; tko je u zajedništvu s Crkvom, a tko je upao u raskol ili šizmu. Niže instance – lokalne sinode, pa čak i opći sabori koji bi se okupili bez papinog odobrenja i potvrde (a kakvih je u povijesti bilo), nemaju tu vlast i ukoliko se protive volji vrhovnog Učiteljstva, njihove su odluke ništavne

  ………….

  Međutim, kod pravoslavne stane, situacija je drukčija. Tu se polazi od teze da rimski patrijarh (odnosno njegov izaslanik) kao i carigradski, imaju iste ovlasti. Kao što rekosmo u početku, ne želimo ulaziti u ocjenu materijalne ispravnosti tvrdnji, već samo formalne, i ulazimo s pretpostavkom da je ova teza ispravna. U tom slučaju, što se dogodilo? Obje strane, koje imaju jednake ovlasti, izrekle su međusobne osude. Gdje je konačan kriterij koja je u pravu? Nema ga! Pravoslavni argument da se zapadna Crkva otcijepila, jednako je vrijedan (prihvativši početnu tezu) kao i katolički da se otcijepio Istok. Odnosno, nevaljan, i nemoguće je na formalnim temeljima donijeti ikakvu konačnu ocjenu. Isti bi slučaj bio da se, hipotetski govoreći, danas javi spor između dvije polovice u Pravoslavnoj crkvi. Da ustane podjednaki broj patrijaršija jedni protiv drugih (npr. carigradska, grčka, bugarska, rumunjska crkva protiv ruske, srpske i ostalih) u nekom važnom doktrinarnom pitanju, a da nije moguće sazvati opći sabor – nitko ne bi mogao donijeti konačnu odluku koja strana je u pravu. Ostaje samo materijalna razina, gdje je svakako moguće iznositi argumente, ali oni nemaju konačnu vrijednost bez formalne potvrde mjerodavnog crkvenog autoriteta. Stoga – Pravoslavna crkva ne može uopće dati odgovor na ovo pitanje. A budući da je praktično nemoguće da jedno tako vitalno pitanje ostaje nerazrješenim gotovo jedno tisućljeće, to znači da se njihov stav odbacivanja papinog primata u praksi definitivno potvrđuje kao pogrešan. Nemoguće je da bi Crkva ostala cijelo vrijemo u tako velikom kolapsu koji bitno narušuje njezin identitet. Tvrditi protivno značilo bi odbacivati trajnu pomoć Duha Svetoga koji jamči da će voditi Crkvu u svu istinu i čuvati njezino jedinstvo nepovrjeđenim. Katolička načela autoriteta su se potvrdila u praksi sve do dana današnjeg, i tako očuvala svoju istinitost. Pravoslavna su kolabirala pred skoro čitavo tisućljeće, bez ikakve mogućnosti oporavka (osim prihvaćanja od Boga objavljenog, katoličkog nauka), i potvrdila svoju pogrešnost.

  Umjesto zaključka: ponekad nije potrebno raspravljati jesu li pojedina vjerovanja utemeljena na Božjoj objavi. Dovoljno je pogledati jesu li funkcionalna u stvarnosti“, završen citat „katolik.hr“.

 20. Avo Djurovicu, pa vi ste rimokatolik.
  http://borbazaveru.info/content/view/6018/1/
  Kako to onda, sveti Justin, sveti Nikolaj itd.
  Molim za objasnjenje.

 21. Космичка или Васељенска црква…

  Поштовани г. Лекићу, да ли су вама отели епитрахиљ ил’ сте га сами удомили на неком бувљаку па сте тако бесни на СПЦ и веру истиниту?
  Где скуписте оволику војску невољника у ваш дом расколнички и јеретнички?
  Мењајте име у Јериша, јер Славиша одавно нисте.

 22. Svi ste culi za testove intiligencije a mnogi od nas su barem jednom u zivotu jedan takav test intiligencije uradili.

  Pa evo, kako bi moglo da glasi jedno od pitanja u jednom testu intiligencije, recimo za osobe sa ogranicenom mentalnom sposobnoscu. Za takve ljude testovi moraju biti jednostavni.

  Naprimjer:

  Ima jedna crkva i ona je clan ovih organizaja:
  1. Svetskog saveza crkava

  2. svetskog parlamenta religija

  3. potpisnik je balmandske unije sa papistima, kojom se ukidaju anateme protiv papista.

  PITANJE!!!

  Koja je ovo crkva???

  A) pravoslavna

  B) budisticka

  C) islamska

  D) kosmicka

  RESENJE TESTA:

  Odgovor pod: A, B, C = debil ili covjek ispranoga mozga, koji je u sebe primipo duha obmane

  Odgovor pod D = ispravan odgovor 20 poena. (nije debil i nije u sebi primio duha obmane)

 23. Духовито стварно, Змају, хајде да се смејемо том твом фазону..:)..
  Него, дајте неки конкретан црквени документ да покажете моју неправославност а вашу православност.
  За шалу увек има времена.

 24. Zasto jedan rimokatolik brani kosmicku crkvu od zilota pravoslavaca?

 25. Православна браћо, видим да сте у недоумици, зашто сe и (римо) католици укључују у дискусију у одбрани своје сестринске чкве (не су два плућна крила зар не?), па вам достављам овај текст из ватикан инсајдера, можда се нешто и разјасни. Нама који се налазимо на дистанци од тог глиба, сасвим је јасно, али зa неупућене:

  http://glasbrotnja.net/vijesti/svijet/pravoslavni-raskolnici-protiv-pape-boze-oprosti-im-znali-ili-ne-znali-sto-cine-voli-ih-franjo

  Na Vatican Insider-u jučer je osvanuo članak koji citira pismo koje su dva metropolita grčke pravoslavne Crkve poslali Papi, a u kojem optužuju Katoličku Crkvu za herezu. Ako se uzme u obzir sav trud oko ekumenizma koji Crkva ulaže zadnjih 50-ak godina, bojim se da nije baš urodio plodom i da je ovakvo razmišljanje vjerojatno više pravilo nego iznimka, samo što se većina ne osudi ovako javno iznijeti svoje stavove. U nastavku prenosimo najbitnije dijelove iz članka:

  Dva grčka metropolita; Andrew od Dryinoupolisa, Pogonianie i Konitsa i Serafin, metropolit Pireja i Falira, napisali su oštro pismo na punih 89 stranica adresirano “poglavaru države u Vatikanu” u kojem traže od Rima da se odrekne svog “sotonskog ponosa“.

  U pismo se obraćaju Franji kao šefu države, ali ne spominju njegov status biskupa, a u uvodnoj rečenici napominju kako mu je njihovo pismo upućeno s “iskrenom ljubavlju” i motivirano potrebom da se podsjeti “heretike” na njihovu “svetu obvezu da se vrate u pravoslavnu Crkvu“, od koje su se pape odlučile odvojiti. Ova dva grčka biskupa kažu kako “neprestano mole da Gospodin naš Isus Krist okupi obmanutog ‘papu’ i njegove sljedbenike, te da se kroz pokajanje i odricanje od svojih zabluda i hereza, vrate jednoj, svetoj, katoličkoj i apostolskoj pravoslavnoj Crkvi.“

  Stranice o ekumenizmu su posebno oštre: autori pisma ne prepoznaju Katoličku Crkvu kao Crkvu, niti priznaju sakramente kao valjane, a ne priznaju ni Papin status biskupa. Oni definiraju “Petrov primat vlasti nad cijelom Crkvom” kao“bogohulan“, a doktrinu o “papinoj nepogrešivosti” su opisali kao “blasfemiju protiv Duha Svetoga” koja pokazuje “Sotonski ponos od kojeg je ‘papa’ opsjednut“. Kako su napisali u svom dugom pismu- “Papizam nije “Crkva”, nego vjerska zajednica, nekakva para-sinagoga, hereza …sveukupno perverzija Istine“.

  Franjo je optužen za sve moguće pod suncem, od blagoslova Harley Davidson motocikla, do svog stila na Svjetskom danu mladih u Rio de Janeiru i davanja oprosta preko Twittera. Mnoge stranice su posvećene Drugom vatikanskom saboru i otvorenosti prema međureligijskom dijalogu.

  Nije Franji oprošteno ni pranje nogu mladim prijestupnicima u zatvoru Casal del Marmo u Rimu na Veliki četvrtak prošle godine, niti nadolazeća kanonizacija Ivana XXIII. i Ivana Pavla II.

  Zaključili su s tvrdnjom da- kao “papa” Židova, rabina, slobodnih zidara, diktatora, Amerike, ekumenizma, pan-religije, “Novog doba Vodenjaka”, te “Novog svjetskog poretka”, Franjo nema ništa za ponuditi Pravoslavnoj Crkvi. “Ne može postojati nikakav oblik kompromisa između pravoslavlja i papizma“. Nadalje su istaknuli da pravoslavci “ni na koji način ne smiju sudjelovati u miješanim brakovima” ili “ući u odnose s onima koji su heretici i nevjernici.“

  Cijelo pismo (na engleskom) možete pročitati ovdje: http://cdn.romfea.gr/images/stories/photos/2014/4/romfea1/spiti/Epistle%20to%20Pope%20Francis%20I.pdf

  Tko su „raskolnici“ pročitajte ovdje http://www.katolik.hr/krscanstvomnu/autoritetcrkvemnu/388-veliki-raskol-tko-se-odcijepio/

 26. Тужни Пајтоновци,
  па ко са вама може да расправља; предуслов је стечена употреба мозга. Ја вам по Писму и одговорих: Будали одговори лудо да не би мислио да је паметан. Ја вас све по Писму и Оцима карам не би ли се дозвали памети. Кад је Лекићу показано да је слагао за Марадону, он поче да ми прича колико кошта пудинг у Це маркету… А ово око Бергоља… то је оно што велим када су упозоравали Оци на смрт душе када неко отпадне од православља. Помрачи се ум. Тадашњи поп екумениста Лекић, узима да обрати кардинала Бергоља на православље, али какво православље? Па он је био безблагодатни екумениста. Да је прекрстио Бергоља, сада би поново морао да га крсти! Са друге стране још лепша: Бергољо се залаже за екуменизам захваљујући Лекићу::))))) Ови ликови шмерцују по саставима. Ти „преобраћаш“ људе на „српску“ веру и то сада себи узимаш за успех, а сам си потрчао да се наново крстиш јер си видео да си у јереси? Хвалиш се што си људе бацио у раље екумениста? Зашто сада не трчиш да их избавиш? Какав си ти то човек?
  Ја ни нисам знао колико мрзите Николаја и Јустина. За Николаја сам могао претпоставити јер је он активно учествовао у екуменским дијалозима, али за Јустина… Да је Николај напустио СПЦ, а Јустин да се покајао 6 месеци пред смрт и тако изашао из СПЦ, то стоји у Правој Библији која се крије у Ватикану, на 666. страни! Па какви сте ви ликови! Одушевили сте ме! То је делирично као када Куран и неке гностичке скупине веле да Исус није пострадао на крсту, него га је Отац узео, а подметнуо веселог Симеона да га разапну! Лепо каже народ: Нема вере у Турчина!
  Сада да појасним зашто са овим отпадницима нема дијалога, и жао ми је што не могу послушати Мсје Реброа, као што не могу одговорити на позив за „екуменски“ дијалог једног од ових ликова, који отприлике вели: „кад већ причате са шаманима“, – да, са шаманима, али не и са шабанима (никад се, руку на срце, нисам срео са неким од шамана). Ови немају рационалне аргументе, нити се рацијом руководе. Ни у шта се не могу убедити. Због тога су наши стари прибегавали суровим мерама. Каже се како Немања „уреза у грлу језик“ главном богомилском проповеднику.
  Шта треба знати: ови људи су у тешкој депресији. То није шала, зато што се та агресија, тренутно поунутрњена после да и екстериоризовати. Нису способни за размишљање. Бивају плен неких помисли које виде да лете по ваздуху, ухвате се за њих и фиксирају. Не знају да мисле. Верују да су те формуле некаква осигурација њиховог бића које је у декомпензацији. Немају храбрости да се релационирају, да свој идентитет виде у другоме, него замишљају да су монолитна целина, монада, а онда ова јасна правила која им се дају су животна и да следећи их неко нема неизвесности. То је једна крајње наивна представа стварности. Из тих разлога ни фарисеји нису могли да прихвате Исуса. Овај је потврђивао веру „јеретика“, самарјана, римљана (тадашње окупационе снаге)… Исус кара фарисеје говорећи им како проходе морем и копном да би нашли своје присташе, а онда их чине синовима пакла горима и од њих самих. Исус крши заповести (православље). То изазива расцеп у свести фарисеја, садукеја и писмозналаца (ондашњих православаца или католика, свеједно)… Ови не разумеју његове речи, које су сасвим у складу са појмом духовног здравља и (добром) психологијом: Ко хоће живот свој да сачува, изгубиће га.
  Бог је особа, не матрикс, не дефиниција, формула, правило. Но, када имаш посла са особом, онда је то ризик. Лакше је да одеш у своја слатка правила, сигурно православље. Тако неки Јевреји и Јеховини сведоци ми рекоше, а тврде и јавно, да Бог мора да слуша своје законе, а да они више верују Закону него Богу. Но, то није Јеванђеље, није Исус кога смо кроз Писмо и Свете тајне упознали. То је идолопоклонство. Пред Оцем можеш плакати, грешити, захваљивати му, молити се, љубити га, јурити за њим и имати поверења. Ова правила… нема ту живота. Куран нигде не дефинише Бога као љубав. То видех и код Јеховиних сведока, мада њих помињем зато што су идентичног психолошког профила као ови наши јеретици. Каже ми човек: Па наравно да сам сигуран да ћу бити спашен јер вршим Божије заповести! – Смејао сам се.
  То је свет без духа, то су људи о којима говори Писмо да ће доћи пред Бога и питати: Па, Господе, зар у твоје име нисмо чинили то и то? – А он им одговара: Марш од мене, никада вас нисам познавао!
  Наравно да нико ко је у цркви не може да спава мирно. Лудо би било мислити да си ту безбедан. Са друге стране, онај ко свесно отпадне од цркве, пљуне на своје крштење, за таквога сигурно нема спаса. Тако нас Оци уче.

 27. Катакомбная церковь – Катакомбна црква

  https://www.youtube.com/watch?v=oxqQ2EGo8b4

  ВИДЕО: Катакомбна Црква, објављен данас

 28. Ђуровићу, оставите се неке непотребне филозофије већ дискутујте црквеном терминологијом.
  Значи, бежите од расправе о нашој „неправославности“?…
  И даље настављате са гордељивим фарисејским речником, вређате нас да смо глупи, неразумни, и слично, а ви као нешто знате…
  Претите да ћете нам сећи језике, па ајде пробај ако смеш, не вади мач из корица ако не каниш ударити.
  Чему те ваше фрустрације преко тастатуре?..
  Постоји суд, па тужите нас ако злоупотебљавамо реч „православни“, па да видимо на суду ко је лажов.
  А за вл.Николаја опет понављам: одвојио се од СПЦ, узалуд вриштите да то није истина.
  Мало се боље информишите.

 29. Спремала сам се да напишем како је „наш“ Славиша Лекић изгледа „мала беба“ за овог Ангелопулоса, кад оно: „Са грчког за Стање ствари посрбио и приредио Славиша Лекић“! Нисам имала снаге да читам још и његове коментаре.Моје искрено саучешће онима који су се и на то осмелили.О.Зоране, срећно!

 30. Čitam i ne mogu vjerovati šta neki napisaše. Pomislina trenutak da su provokatori. Ttoga je toliko da neznam gdje početi.
  Ja sam katolik i važno mi je šta se događa sa pravoslavnom braćom (ovo nije fraza). Upitao gospodu Vukmana Cejovica i Славишy Лекићa neka mi malo objasne zašto je i sam pokušaj ekumenizma “jeres”. Samo mi nemojte reći da ovdje na portalu nema prostora i vremena za to. Ima ga, vidim da ste se dobro potrudili u debati sa g Đurovićem.
  I još po jedno za svakoga od vas.
  @Vukman Cejovic:
  Vi kažete:
  “A sad da predjemo na KRSTENJE postovanog oca Lekica.
  Evo ovako, Sveti Oci slijedeci Svete Apostole i samoga Gospoda Isusa Hrista su UVIJEK krstili trostrukim pogruzavanjem u vodi.
  Dakle, to je prvi uslov pravilnog krstenja, da se covjek koji vjeruje u Hrista i koji zeli da se krsti, krsti onako kako je propisala Crkva.”

  Kako izgleda teolog ste, pa vas pitam, razlikujete li vi liturgiju od dogme?
  I što je kod sakramenta krštenja najvažnije?

  @Славиша Лекић
  Ako ste se vi koji ste bili kršteni u pravoslavnoj crkvi doista ponovno krstili, onda ne znam što da vam kažem. Ima li smisla ikakva teološka debata sa vama? Katolička i pravoslavna crkva naravno priznaju krštenje jedna drugoj a vi ne priznajete ni svojoj. O čemu vi govorite? Čovječe, vi ste u smrtnome grijehu!

  @ Зоран Ђуровић ima pravo, vi ste stvarno problem. Velik problem

 31. @Серђо

  Неће Вам он о томе проговорити, не зато што неће, већ што не зна и нема шта рећи. Боље га питајте о фудбалу, тенису или тако неким лакшим темама, најлакша је да га приупитате како се зове, ваљда ће Вам тада одговорити.

  А што се тиче владике Николаја и он се одвојио од СПЦ, када је схватио (као и ја нашта ће то изаћи, а он човек светог живота имао је и виђење по том питању) и већ је преговарао са Русима о стварању Српске Заграничне Цркве, али га је УДБА убачена у СПЦ отровала помоћу једног монаха из Београда, послатог њему. Додуше, томе је „кумовао“ и еп. Дионисије, који је и сам „због непослушности“ рашчињавањ од СПЦ, односно УДБ-e, па је на крају испала права циркусијада од цркве.

  Како је отрован епископ Николај Велимировић, у Србији је још увек табу тема. Моја је маленкост ради светле успомене Владике Николаја о томе нешто писао:

  „Мистериозна смрт и загонетан крај светог Николаја Велимировића“

  http://www.vaseljenska.com/misljenja/misteriozna-smrt-i-zagonetan-kraj-svetog-nikolaja-velimirovica/

 32. @ Серђо
  Ја са теолошким аргументима расправљам са теолозима. Задовољство ми је нпр., да размонтирам неке тезе др Миодрага М. Петровића, како се и овде може преузети:
  http://stanjestvari.com/2014/09/25/%D0%B7%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD-%D1%92%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B-%D0%BE-%D1%82%D0%B5%D0%B7%D0%B8-%D0%BC-%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D1%83/
  но, са талибанима нема расправе. Наравно да ништа од ове горе наведене студије не можете разумети, она је за стручњаке. Зато не вапите за теолошким аргументима. То не пали са вама. Да су ти аргументи нешто значили за вас, не бисте ни отпали од цркве. Ја могу да водим дијалог са Петровићем, који је јасно анти-екуменске провенијенције, али тај човек није глуп нити је напустио Српску цркву иако је критикује. Да му јавим како вам се отвара 83-ће око и 56-а чакра и у аури Калиниковој видите да ће се и он барем 3 дана пред смрт обратити на вашу јерес? Ми, из СПЦ украдосмо мошти Јустинове и Николајеве? Да вам то Блер није рекао? Да Бергоља католици не поставише за папу, обрати га Лекић (истина на екуменизам)? Не знам да ли знате шта то, како каже она српска, млати по самару? То је по вама мислити. Но, свако зна да је то булазнити.
  Да вас још мало дочарам, јер у вашу талибанску свест тешко да ишта може допрети. Ви тврдите да ће сада милиони Срба завршити у паклу (као и осталих православних народа) јер нису у вашој секти! Какви сте то мрзитељи људског рода?! Зашто се не наоружате и као мунџоси не почнете да нас дижете у ваздух? Па света је дужност да требите јеретике! Ми ћемо сви, пошто знамо да је Бог немилосрдан, завршити у паклу. Ђавоимани су светогорци Пајсије и Силуан, Порфирије? Зар вас не плаши Исусова опомена да је хула на Духа Светога неопростива? Страшно ми је што видим како се на вама остварује та реч Писма. Пуните пакао људима, а само пројектујете вашу адску душу. Свако износи оно што има…

 33. Немојте мени дочаравати ваше болесне фантазије о неким терористичким нападима. Можда сте као мало дете маштали о томе па су вам остали комплекси јер нисте остварили своје амбиције да постанете терориста.
  Управо сте ви екстремиста (у духовном смислу) јер сте екстремно отпали од Духа Светога кроз стравичне еклисиолошке јереси.
  Ви сте екстремно одступили од Христа.
  А ми нисмо никакви мунџоси, наша братија слободно шетају улицама свих грчких градова, од Атине па надаље, па у САД, у Канади и у свим европским државама на улицама најнормалније се јавно врше разни молебани, литије, итд. Могу вам овде поставити слике па да се уверите у то.
  Немојте тако ниско падати и упоређивати нас са неким масовним убицама…
  И опет се бавите глупостима, скрећете са теме.
  По вама, свако ко није добио диплому са вашег Змијулас-теолошког факултета такав не сме да се бави исповедањем вере нити да сазна шта је догмат?!..Треба да буде неки робот који аутоматски слуша шта ви „учењаци“ кажете?!..Или ваш роб?..Значи, свети Антоније Велики и многи други Оци су небитни јер немају вашу диплому?..
  Нити осуђујем наш народ да иде у пакао, немојте ми подметати тако нешто. Схватите господине да ћете једног дана одговарати за своје речи и на земаљском и на небеском Страшном суду. Милионе људских душа нисмо ми одвојили од светих Тајни већ ВИ кроз јерес и отпадију!..
  А какав је њихов исход на оном свету – то не знам, Бог је судија.
  Знам да ван Цркве Христове (тј. новозаветне Нојеве Барке) нема спасења, по учењу православном. А ви одавно нисте Црква Христова.
  И не брините за остали део србског народа јер ће ускоро доћи дан кад ће победити истинско Православље и онда ћете бити посрамљени.
  Што се тиче Отаца које помињете: покажите њихове благоухане мошти па да видимо да ли их је Бог заиста прославио светошћу. Нема тога, немојте себе лагати.
  Једино признајем светог владику Николаја али он је са СПЦ прекинуо заједницу. Загранични Руси су дали његово тело србским удбашима да га врате у родно место, а шта су требали да раде?..Чињеница је необорива да та руска митрополија није имала духовно општење тада са СПЦ.

 34. Серж, таквима као што си ти, ни да неко устане из мртвих, не би вредело нешто. Такви су и за Исуса говорили да је ђавоиман. Ни најмање ме не интересује твој избор светаца (једног набоде, али и ћора кока тако ради), а ни да ти објашњавам зашто за мене Мухамед није светац, кога сутра у твојој ревности можеш прихватити. Vade retro!

 35. Djurovicu, jedan moj prijatelj iz Njemacke, inace Njemac, doktor teologije, veoma obrazovan i intiligentan covjek a ne ka ti, priuceni umisljeni trubadur, prisao je pravoslavlju potpuno sam i u jednom razgovoru mi je pricao kako se papisti pricescuju bijelim vinom jer ih ono ne podseca na krv Hristovu.

  Ja sam nesto na to komentarisao, na sto mi je on rekao sledece: „Vukman, katolicizam nije Crkva, katolicizam je bolest. “

  Da Djurovicu, papizam je bolest i to veoma teska i ti nisi nasao nista bolje u zivotu da radis nego da budes advokat jednoj bolesnoj organizaciji iz koje sami katolici bjeze glavom bez obzira.

  Jedan drugi veoma pametan covjek, veliki inteklektualac ( a ne kao ti, trubadur), stari politicki emigrant ljoticevac, inace covjek sa dva doktorata, rodom iz Crne Gore iz Bjelopavlica (koje ti obruka), pitao me je da li znam ko najvise mrzi katolicku crkvu.

  Ja nisam znao i on mi je rekao: „KATOLICKU CRKVU NAJVISE MRZE KATOLICI“.

  Ovamo gdje radim od 30 katolika u zadnjje dvije godine njih sestori je napustilo katolicku crkvu. Brat od moje bivse zene, Njemice, naucio mantra jogu od jednog jezuite a zen meditaciju vjezbao u katolickom manastiru u Svajcarskoj.

  Djurovicu, znas li ti da gledas u olovo?

 36. Za brata „Gosta“

  Dragi moj brate po Adamu (ako Bog da da se krstis pravoslavno pa da budemo i braca u Hristu), evo odgovora na Vasa pitanja.

  „Ja sam katolik i važno mi je šta se događa sa pravoslavnom braćom (ovo nije fraza). Upitao gospodu Vukmana Cejovica i Славишy Лекићa neka mi malo objasne zašto je i sam pokušaj ekumenizma “jeres”.“

  Zato jer je ekumenizam licitiranje sa Hristom a ne propovijedanje Hrista bezboznicima i jereticima. To je spustanje Isusa Hrista na nivo Sai Babe. Ekumenizam je judeo masonska podvala, sracunata radi judeiziranja pravoslalja i pravljenja jedne svetske noahisticke religije. Noahizam je jevrejstvo za goje, to su judeizirane religije moralno politicki podobne novom svetskom poretku.

  Meni se mnogo vise svidja rijec misionarenje od rijeci ekumenizam. Misionarenje je ono sto mi ziloti ovdje radimo, svjedocimo ISTINU jereticima.

  „@Vukman Cejovic:
  Vi kažete:
  “A sad da predjemo na KRSTENJE postovanog oca Lekica.
  Evo ovako, Sveti Oci slijedeci Svete Apostole i samoga Gospoda Isusa Hrista su UVIJEK krstili trostrukim pogruzavanjem u vodi.
  Dakle, to je prvi uslov pravilnog krstenja, da se covjek koji vjeruje u Hrista i koji zeli da se krsti, krsti onako kako je propisala Crkva.”

  Kako izgleda teolog ste, pa vas pitam, razlikujete li vi liturgiju od dogme?
  I što je kod sakramenta krštenja najvažnije?“

  Nisam teolog, ja sam diplomirani inzinjer. Naravno da razlikujem liturgiju od dogmi a kod Svete Tajne krstnja je najvaznije da se ono obavlja u Istinskoj Crkvi, koja nije u jeresi, jer Duh Sveti ne silazi jereticima.
  Krstenje u Istinskoj Crkvi je garancija da ce se ono obaviti kako treba i da ce Duh Sveti sici na vas. garancija da cete i Vi postati dio Tijela Hristovog i da cete se moci pricescivati Istisnkim Tijelom Hristovim i piti Istinsku Krv Njegovu.
  To je preduslov spasenja, jer je receno „ko povjeruje i ko se krsti bice spasen“.

 37. Svestenik Istinske Pravoslavne Crkve, koji me je krstio na moje insistiranje, jer sam mogao prici Crkvi i kroz miropomazanje (ikumenija), mi je rekao posle krstenja.

  „Covjece, ja sam osjetio Silu, mogu zamisliti kakvu si ti silu osjetio.“

  DA, SILU!

  Jacina pravoslavlja nije u mudrovanju, nego u sili.

 38. @Vukman Cejovic
  Pa, otprilike sam i očekivao ovakav vaš odgovor.
  Niste ni jednom riječju rekli probali reći zašto je ekumenizam (po vama) hereza. Samo standardni repertoar »dnevne politike« u crkvi. I onako, samo usput, ekumenizam je približavanje kršćanskih crkva a ne bilo koga.
  Ne znam baš da li vam je jasna razlika između liturgije i dogme. Ako vi očitavate pogrešno krštenje SPC zbog njene liturgije onda s time podižete liturgiju na nivo dogme. Liturgija se može i promjeniti. Uostalom, i pravoslavna crkva (i katolička) je zadnjih stoljeća poprilično promjenila liturgiju, ali nije dogmu, naravno. Liturgija naravno odražava ono u što vjerujemo ali to može činiti na različite načine i kroz različite obrede koji uostalom postoju i u istočnoj crkvi.

  »…jer Duh Sveti ne silazi jereticima.«

  Dragi moj gospodine, Duh Sveti veje gdje hoće. Jer, i pored svega naša logika i razmišljanje nisu i božji.

  .

 39. Захваљујем Уредништву, што је поставило текст ПЛИТКИЦА и ЗЛОБНИЦА. Надам се, да ће на текст обратити пажњу и прочитати га, са разумевањем, господа Лекић, Цејовиц, неки Серђо. Њихов удружени, накнадни наступ на овом сајту, могу само да схватим, као покушај сопствене рекламе и рекламе неке „Цркве“ за коју први пут чујем. Ако је то циљ, имало је смисла мало, пардон, МНОГО, јасније објаснити и дати обавештење о „Цркви“. Овако се претворило у саморекламерство Лекића о томе, како је ОН васпитавао папу. Говори да је човек умислио сопствене, посебне способности. Питам се, да ли је то смешно или тужно? Ни Цејовиц није лакши случај. Машински инг., рекао бих, да је из црногорских крајева, пише латиницом и позива за сведока неког Немца!!? Претпостављам, да је за већину читалаца сајта, дискусија, која је настала, због написаних ЛАЖИ тешко схватљива и да би „свештена лица“ могла и негде другде да је спроводе, или, да почну да пишу разумљивим језиком, за вернике и невернике. Овако само троше сопствено „драгоцено“ време за ситно и приземно надгорњавање. И то око ЛАЖИ!! А на овом сајту има велики број тема које Лекић, Цејовиц и Серж заобилазе. О управо постављеном тексу о браку, ћуте? Зар та „црква“ нема шта да каже? Господо Лекић, Цејовиц и Серж причајте нам нешто о томе!

 40. ЕКУМЕНИЗАМ – СПЕЦИЈАЛНИ РАТ ПРОТИВ ДРЖАВЕ,
  ЈЕЗИКА, ВЕРЕ, ИСТОРИЈЕ, КУЛТУРЕ, ТЕРИТОРИЈЕ…НАРОДА срБскОГА
  Коме и зашто иде у прилог да се мења вишевековна програмска шема
  Св. Литургије, осим противницима Бога и Људи?!
  Овде су, свакако, у питању теолошки разлози, које врло једноставно,
  срцу пријемчиво и уму разумевајуће објашњава многопоштовани ПРОТА
  МАТЕЈА! *
  Такве ПРОТЕ су, као што је ПРОТА МАТЕЈА, мене, моју супругу и децу
  крстили, мене и моју супругу венчали и опојали душе мојих у Господу уснулих сродника и пријатеља …
  Такви су остали и остају доследни свештеничкој заклетви – да ће
  Св. Литургију служити на начин како су примили од својих предходника и предходника њихових предходника… – СВЕТИХ ОТАЦА!!!
  Томе је остао и остаје веран у векове векова и Владика Артемије, па је и због тога протеран са Косова и Метохије са својим верним монаштвом.
  Али, пошто сам ја лаик, па ми се може приговорити да нисам ТЕОЛОШКИ
  КВАЛИФИКОВАН И КОПЕТЕНТАН, ја ћу укратко поменути да се ту, у ствари, и не ради толико о ТЕОЛОШКИМ, већ о КИБЕЕРНЕТСКИМ – ПРОГРАМСКИМ РАЗЛОЗИМА, којег НОВОТАРЦИ ЈЕСУ ИЛИ НИСУ СВЕСНИ?!
  Поента је у томе, да се НОВОТАРЕЊЕМ мења ЛИТУРГИЈСКА ШЕМА СЛУЖЕЊА НА ЗЕМЉИ –“ВОЈУЈУЋОЈ ЦРКВИ “ – у односу на исту такву шему ЛИТУРГИЈСКОГ СЛУЖЕЊА НА НЕБУ – “ПОБЕЂУЈУЋОЈ ЦРКВИ“.
  На такав начин се кида ЛИТУРГИЈСКА ЗАЈЕДНИЦА предака и потомака
  То се сликовито може објаснити упоређивањем једног личног рачунара
  са централним, базним рачунаром.
  Уколико се било шта промени у програмској шеми личног рачунара, он
  остаје одсечен од централног, базног рачунара, програмски
  више није са њим компатибилан, није више умрежен, губи приступ бази
  података…
  Уосталом, на том принципу функционише и “ИНТЕРНЕТ ЗАЈЕДНИЦА“, па свако одступање појединаца или групе од задате интернет шеме, значи прекид везе са том “ИНТЕРНЕТ ЗАЈЕДНИЦОМ“, и формирање неке нове, друге такве заједнице преко које се не може приступити старој заједници.
  Дакле, мењањем вишевековне шеме ЛИТУРГИСАЊА треба направити „РАСКОЛ“ – РАСЦЕП – између ЗЕМАЉСКЕ И НЕБЕСКЕ ЦРКВЕ, и тако омогућити НЕПРИЈАТЕЉУ БОГА И ЉУДИ ДА ОСТВАРИ СВОЈЕ НАМЕРЕ!
  То је тај СПЕЦИЈАЛНИ РАТ /ИНФОРМАТИЧКО-ИНФОРМАЦИЈСКИ/, СОФТВЕРСКО-КИБЕРНЕТСКИ РАТ којим треба РАЗБИТИ ТУ СРБСКУ СЛОГУ ПРЕДАКА И ПОТОМАКА – РАЗДВОЈИТИ ПРЕТКЕ ОД ПОТОМАКА /У ЛИТУРГИЈСКОМ СМИСЛУ/, ТЈ. “ЗАБОРАВИТИ ПРОШЛОСТ И ОКРЕНУТИ СЕ КА БУДУЋНОСТИ“, А ШТО ЗАГОВАРА АКТУЕЛНА ЦИВИЛНА И ЦРКВЕНА ВЛАСТ – У ЛИЦУ ЕКУМЕНИСТА, “НОВОТАРАЦА“!
  Ни у позоришту, код нових поставки познатих позоришних предтстава – НОВИХ ПРЕМИЈЕРА – ни за јоту се не мења садржај /сценаријо/ нити сценографија – све остаје онако како је било / и у садржају и форми!/.
  Тако треба да остане и у служењу Свете Литургије – онако како су Свети оци установили на Светим Саборима!
  Дакле, служити Свету Литургију онако како су служили наши Свети – Јустин Ћелијски, Свети Николај Србски, Патријарх Павле, Епископ Данило будимски, Старац Тадеј Штрбуловић, поменути прота Матеја Матејић, и сви пре њих, а којима се ни броја не зна.
  Не заборавимо да смо кроз такав облик служења Свете Литургије остварили ЛИТУРГИЈСКУ ЗАЈЕДНИЦУ са свим нашим прецима који животе своје положише у Првом и Другом србском устанку, Рату са Турцима 1877/78, Балкансим ратовима, Првом и Другом светском рату, ратовима 90-их, закључно са 1999-ом.
  Дакле, да ли то има смисла или не , нека свако просуди по својој савести!
  Утолико пре, јер је Православље стављено под БРОЈЕМ 1 – као главни непријатељ глобализма /по речима Карла Билта, Збигњева Бжежинскох и иних сподоба као што су они/ – на световном плану, односно екуменизма – на црквено-религијском плану.
  Али, сваки народ који се одриче своје прошлости, руши темеље свог постојања и опстанка, и, наравно, не може имати ни будућност!!!
  Дакле, наш и Божији непријатељ хоће, по сваку цену, да нас и духовно пороби, јер му то никако не полази за руком, премда нас је физички /преко домаћих издајника/ окупирао – запосео један део наше територије – Свето Косово и Метохију!!!
  Сувишно је појашњавати, јер је то више него очигледно, да је то део „Милосрдног анђела“, рата који се води против народа срБскОГА, само сада неубојним – виртуелним – средствима …
  Али, Господ говори, преко својих изабраника, да ће се до краја времена служити Св. Литургија на Предањски, Светоотачки, вишевековни начин, одржавајући тако у јединству ЗЕМАЉСКУ и НЕБЕСКУ ЦРКВУ /ЛИТУРГИЈСКУ ЗАЈЕДНИЦУ ПРЕДАКА И ПОТОМАКА/, ТРИЈУМФОМ ПОБЕДЕ ДОБРА НАД ПРОТИВНИКОМ БОГА И ЉУДИ!
  Као што је било који компјутерски вирус опасност за било који виталан и важан компјутерски програм, тако је и екуменистичко новотарење опасност за Светоотачки, од предака наслеђени, литургијски поредак, због чега се мора енергично одбацити и не прихватити.
  Зато покојни Патријарх Павле и каже /пред сведоцима, окупљеном народу, на раним јутарњим Литургијма у патријаршији, које је Он практиковако свакодневно, осим недељом, празницима, и када је био одсутан/:
  “КАДА НАМ НАШИ НЕПРИЈАТЕЉИ БУДУ ОНЕМОГУЋИЛИ ДА СЕ МОЛИМО УХРАМОВИМА /ЦРКВАМА/ МОЛИМО СЕ У СВОЈИМ ДОМОВИМА“

  • Др протојереј-стафрофор МАТЕЈА МАТЕЈИЋ, “Православље и савремена реформација /обновљенства/“, Крагујевац, 2007.

  Драаган Славнић

 41. Gospodine Mlinarevicu, mi nismo zaposleni sluzbenici u Vatikanu, koje za platu od judeo masonerije vrsi moralno politicku obradu stanovnistva i privodi ljude kosmickoj crkvi.
  Mi smo, Bogu hvala, pravoslavni hriscani, koji pokusavaju da misioniraju. Dakle, ovo je ekumenizam na djelu, ovo je dakle, medjureligiozni dijalog, ovo je dijalog izmedju pravoslavaca i clanova srpske kosmicke crkve.
  Ako Vi to smatrate reklamom, neka bude i reklama, ako mogu da se reklamiraju anticrkvena ucenja, onda zasto mi, koji smo u Crkvi da ne pisemo o tome da postoji Crkva i da postoji nacin da se ljudi spasavaju od jeresi.

  Vi kazete da prvi put cujete za nasu Crkvu. To je zbog toga jer ljudi pod pojmom „Crkva“ smatraju nesto sto su ih naucili izdajnici Crkve, oni koji rade za interese Vatikana i svetske judeo masonerije, kojima je pravoslavna Crkva glavni neprijatelj.

  Po njima Crkva je jedna juristicka organizacija sa pecatima, statutima, Sinodima i ostalim stvarima.

  Ali po ucenjima svetih Otaca, Crkva je Istina, to je skup ljudi i Boga u ISTINI.
  To je mjesto gdje se drzi Sveto Predanje NEIZMIJENJENO. Ako je ovo ispunjeno, onda i pecati, hramovi, sinodi itd imaju nekog smisla, ako nije ovo ispunjeno, onda je sve to drugo NISTA.

  Cim se odstupi od ISTINE i od Svetog Predanja, onda tu organizaciju napusta Duh Sveti i onda to vise nije Crkva. Ako se sada nadje samo jedan jedini covjek, koji ostaje u ISTINI, onda je samo taj jedan jedini covjek Crkva Bozija, pa makar taj nemao ni jednog hrama, niti pecata uz sebe..

  Nazalost,meni licno obaveze ne dozvoljavaju da previse pisem. Ako Bog da da svaki ili svaki drugi dan napisem po jedan ili dva odgovora. Zbog toga trenutno nisam u mogucnosti da pratim druge teme i da na njih dajem komentare, sto bih veoma rado ucinio da mogu.

  Brata „citaoca“ bih zamolio da prestane da sebi tupi mozak, to jest da prestane da razmislja na nacin koji je naucio od ekumenista.
  Pravoslavlje je vrlo jednostavno, ako nije jednostavno, onda to nije vise pravoslavlje.

  Sveti Apostoli su i nepismenima propovijedali Jevandjelje a nisu poput Djurovica govorili, vi niste zavrsili teologiju, mi sa vama nemamo sta da pricamo.

  Moderna ekumenisticka teologija je nauka o zavrtanju mozga i ona sa pravoslavljem nema nista zajednicko. Zbog toga je izmedju nas (pravoslavnih) i njih (ekumenistickih teologa) ogromna provalija.
  Mi koji bi htjeli tamo ne mozemo, osim da iscasimo sebi mozak a oni koji bi htjeli ovamo ne mogu, jer su izombirani i ne umiju normalno da razmisljaju.

  Zbog toga su Vasa pitanja veoma konfuzna i zbog toga Vi ne mozete (ili necete) da poslusate ono sto vam se pise.
  Uzmite citajte Svete Oce a te moderne teologe izbacite iz svoje biblioteke i ako mozete najbolje je da zapalite te knjige.

  Pravoslavnima je zabranjeno citati jereticku literaturu.
  Zasto je to tako, vidite na sopstvenom primjeru.

  Uzmite citajte Svete Oce i Bog ce Vam kroz njih SVE objasniti.
  I molite se Gospodu da Vas prosvijetli i pokaze gdje je Istinita Crkva.
  Takvu molitvu Gospod nikada nece obiti.

  Pijte cistu i bistru vodu i okanite se mutnih splacina, koje se serviraju u obliku vrhunske teologije i koje samo pomucuju dusu covjekovu.

  I u pravu ste za Duha Svetoga, On djeluje gdje hoce, on je sisao i Korneliju, koji nije bio hriscanin i priveo ga hriscanstvu.
  Ali taj Isti Duh Sveti, koji djeluje gdje hoce, rekao nam je kroz Svete Oce da je zabranjeno moliti se sa jereticima. I rekao je da ako apostoli ili sam andjeo sa neba sidje i nesto izmijeni od Svetog Predanja da je anatema.

  Ovi ekumenisti nista drugo i ne rade, osim sto se mole sa jereticima i mijenjaju sveto Predanje. To je njihov glavni posao, koji pravdaju sa mantrom „Duh dise gdje hoce“.

 42. Господине Млинаревићу, нисам представник Цркве већ говорим у своје лично име. Пишем на теми коју год хоћу а за питања о браку не бих коментарисао јер нисам ожењен.:)..
  Питајте моју браћу из Цркве који су ожењени да вам објасне шта је брак.
  Ето, ако ме упознате са неком лепом девојком која жели да живи благочестиво као права хришћанка онда бих могао искуствено да кажем нешто о браку.
  Мада мислим да за сва то остала питања, ван екуменизма, једини надлежан (и најмудрији) је Зоран Ђуровић, њега питајте и о фудбалу, тенису, боћању, шаху, хркљушу, итд. – све ће вам он лепо објаснити.

 43. Тужни циркузанти,
  прво се договорите ко је са ким, не може да вас човек похвата, јер сте се поделили на двадесетак секти, и само потврђујете Исусово пророштво о последњим временима, када ће настати мноштво секти које ће говорите: Дођи, овде је Христос, дођи, са нама је у пустињи, итд.
  @ Драган изгледа да није акакијевац, али сада на његово запрепаштење морам да му кажем: Ја сам пријатељ са протојерејом-ставрофором Матејем Матејићем, са којим сам разменио неколико топлих писама, а и са његовим сином који је такође у славистичком институту у Америци. Био сам парох његовим рођацима у Смедереву. Није им рекао, не примајте овог екуменисту у кућу! Са нама је служио, а његова заједница је донирала 10.000 долара за рестаурацију саборне цркве у Смедереву. Онда ме је звао да погурам да се радови убрзају, јер је наш старешина био спор (такав је по природи), па је извалио: Шта хоће ти американчићи? На то су се ови наљутили и отписали преко локалних новина! Све се ово дешава у време владике Игњатија (доказаног екуменисте и новотарца). Такође је Матеја био у општењу са пт. Павлом, дакле, званичном СПЦ.
  Друго, Артемије је био духовник мојој ташти и шураку, и нисам им рекао оставите га се, мада смо ја и Радосављевић на супротним теолошким позицијама поводом многих теолошких ставова. Ни сада не бих бранио ташти да га се окане, јер и обичан монах може да саветује људе. Добар део арртемијеваца долази и на службе СПЦ. Насупрот томе, Артемије није одговорио на позив Акакија да му се придружи. Нису му свраке попиле мозак па да оде у секту! Вероватно би Акакије и њега поново крстио, па је кукао на свом сајту како је Артемије „недоследан“. Није Артемије недоследан, него није будала. Ипак се у школама нечему научио, мада му ово одвајање не одобравам, као ни антиканонско прављење заједница на територији православних епископа.
  Vukman Cejovic, Серђо и распоп Лекић, не припадају Артемију. То једруштво које не признаје Свете тајне православне цркве, као ни њене светитеље, у шта ста сви могли да се уверите. Па кад они не верују Јустину, Пајсију, Силуану, како бих морао да будем наиван па да поверујем како би се замислили над мојим речима? На њима се остварује и она Петрова, када вели како код Павла има доста замршених речи које будале изокрећу на сопствену пропаст. Тако, да ови могу да се позивају и на Писма (изрека вели: Нема јеретика без Писма!) и на Оце, али у својој перверзној души све изврћу на сопствену погибију.

 44. Још нешто, будите мало креативни па дајте и различите коментаре који би показали да барем елементарне жеље за дијалогом имате. Ја овом „Драгану“, а он исти ком. поставио још 2012! https://pravoslavljepzv.wordpress.com/2012/03/30/%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0%D1%80%D1%85-%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB-%D0%B8-%D1%98%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D1%81%D0%B0-%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D0%B0/
  Г. Млинаревићу, мислим да је сасвим јасно да са овим ликовима нема разговора. То су провокатори који само лепе по сајтовима своје плакате, и не интересује их да чују нешто што би имао други да каже.

 45. Ђуровићу, а јел верујете ви ави Јустину да је екуменизам свејерес?..И да је то језива издаја Христа, како је он тврдио?..Зашто нисте му доследни барем у теорији?…Да ви поштујете светитеље православне Цркве не би исповедали еклисиолошку јерес теорију грана, а то је саборни став у СПЦ, и имали би страха Божијег за толику милионску паству и њихове бесмртне душе.
  Дајте човече да се нађемо негде уживо па да рашланимо ко је секта а ко је православан, немојте бежати од сучељавања!
  Ако је Бог са вама – чему онда тај страх?..Будите спокојни, у том случају.
  Иначе, тај Артемије се позвао на 15.правило прво-другог Сабора када се одвојио од вас а то правило каже да је исправно одвојити се од епископа који исповеда давно осуђену јерес. То значи да Артемије признаје да је СПЦ у јереси а друга је ствар његов конфузни став да вам не одриче светотајинство. Јеретици су под анатемом и немају ту благодат.
  Зато вам искрено препоручујем да мало порадите на себи, мало више подвига, смиравања, молитве, праштања, итд. – па ће вас Бог погледати и дотаћи се вашег срца јер само то фарисејско учењаштво (а без покајног настројења душе) вас све више одводи у гордост и духовну погибао.

 46. Djurovicu, ne pisem ja ovdje da bih razgovarao sa tobom, nego da bih propagirao zilotizam a ti Djurovicu da bi prpagirao papizam. Imaj to u vidu.

  Lijepo je vidjeti tebe, deklarisanog papokatolika kako branis pravoslavne svetitelje, ali jednu stvar zaboravljas a to je da ne mogu ekumenisti proglasavati pravoslavne svetitelje.
  To moze da uradi samo pravoslavna Crkva, pa tako vase proglasavanje svetitelja mozete da objesite macku o rep.

  To sto ste vi ekumenisti, organski clanovi kosmicke sve jeresi i ljubitelji skuta rimskog pape, nosioci kardinalskih prstenja i krstova proglasili ili niste, to je potpuno nebitno.

  Mi ziloti vjerujemo da su ava Justin i Sveti Nikolaj bili sveti, ali ono sto ste proglasili onoga prevaranta Pajsija za svetitelja, to mora da je dobar vic. Pajsije izjavljivao kako je novokalendarac i ekumenista Vartolomej dobar patrijah (najbolji patrijah) a konstatinopoljska masonska loza ga za tu uslugu proglasili svetim.

  Eto tebi Djurovicu „svetog“ Pajsija i „svetog“ Vojtile, moli se ti njima, ja cu se moliti pravim svetiteljima koje Gospod proslavi a ako ne znas u zadnjih 70 godina Gospod je proslavio samo zilote za svetitelje. Vi ekumenisti nemate ni jednog netruleznog svetitelja a evo samo za zadnjih 50 godina Gospod proslavi potpuno netruleznim mostima sledece zilote:

  1. Svetog Glikerija rumuna, osnivaca rumunske starokalendarske Crkve
  2. Svetog Jovana Rumuna
  3. Svetog Jovana Sangajskog
  4. Svetog Filareta Voznesenjskog

  i jos mnoge druge. A vi ekumenisti, ima vas sto puta vise od nas zilota i vama Gospod ne proslavi ni jednog jedinog svetitelja, nego morate da izmisljate nekakve Pajsije i Porfirije.

  A za ono sto Gospod rece da ce se pojaviti mnogi Hristosi, to je mislio na rimske pape, jer svi su oni „hristosi“ na zemlji.

  A zaboravljas na sina pogibelji, koji ce sjesti na mjesto Bozije, to jest na celo vase kosmicke crkve. Vi njemu pripremate dolazak a sebi pogibelj Djurovicu.

  Sto se tice toga da mi SPC ne priznajemo Svete Tajne, to je tacno, mi SPC i SVIM drugim pomesnim „crkvama“, koje se nalaze u svetskom savezu crkava ne priznajemo da imaju Svete Tajne, jer ne postoji taj trik, preko kojeg bi Duh Sveti mogao biti clan svetskog saveza crkava, to jest satanske organizacije u kojoj su sakupljene sve jeresi na kugli zemaljskoj, koja postoji samo zato da bi se pripremio dolazak antihrista.

 47. Да поменем и наше (код матејеваца) свете које је Господ прославио благоуханим моштима:

  1. свети владика Матеј Брестењски, архиепископ Цркве ИПХ, +1950.године, мироточио пред стотину сведока, и дан-данас се чувају његове благоухане мошти које сам целивао, у манастиру Кератеа које дивно миришу и имају исцељујућу моћ.

  2. свети Лазар Брестењски, наследник вл.Матеја на истој епархији (видео сам слику његових моштију).

  3. свети Хризостом Месинијски (+1956. године), у скиту Панагулаки у Каламати и дан-данас се чувају његове благоухане мошти, лично сам их целивао неколико пута.

  4. свети Харалампије јуродиви, чудотворац за живота, +1974.године, и његове мошти су у Каламати и лично сам их целивао (дивно благоухање).

  5. свети светогорски оци еВдоким и анотоније са Капсале, упокојили се пре неких 50-так година.

  6. монахиње Саломија (+1987.) и Маријам (1996.), прва из Рапсанија а друга из манастира код Ламије чије сам мошти целивао.

  7. јереј Георгије из ларисе (+1992.).

  8. архимандрит Теодул и лаик Роман, Рус (видео мошти са слике).

  9. митрополити Теодосије и Тит (+2002.године), обојица мекани и гибки на сахрани као да су живи.

  итд.итд.

  Иначе, сама одлика нетрулежности а без благоуханости и целебности не мора бити знак светости јер мошти подразумевају да постоји та моћ (отуда реч „мошт“ што значи моћ) а има много грешника нераспаднутих након смрти…

  Дакле, овде је само део списка наших светих које је Бог прославио а одскоро су се упокојили, што је само потврда наше православности у Цркви ИПХ (матејевци-григоријевци).

 48. под тачком 5. су светогорци оци Евдоким и Антоније, само да исправим…

 49. Моја препорука, Славнићу, Цејовицу и Серђу, да ПАЖЉИВО и са РАЗУМЕВАЊЕМ прочитају препоручени текст, очигледно, није прихваћена. Тако и мој претходни коментар изврћу и ништа ми не помажу у разумевању њихових писанија. Покушавате, да ми објасните нешто што ми је потпуно јасно. Као невернику, сигурно ми је лакше и могу објективније, да сагледам шта је екуменизам и да је то покушај Ватикана, као државе, да прошири свој утицај на православље. Јасан ми је и „случај“ Артемија. Наравно, да ми није јасно, како неко може, у ову дискусију, да уноси нека упоређења православља и интернета, а тврди, да је неки „правоверац“. То је слично, са оним који је ухваћен у ЛАЖИ, а почне да прича о сасвим другом. Цејовиц написа неки „одговор“, а прича о запосленима у Ватикану, како „ми“ нисмо ова или она црква, али не рече ништа о постављеном питању. Каже „нема“ времена, али нађе времена, да се у виду „Три мускетара“ бори против неког „службеника Ватикана“. Успут користи неку посебну латиницу! Као да се примио на екуменизам? Није му важно, да мене просветли, него показује своју инфериорност на мом најдражем јеретику. Ваљда бих ја морао бити циљна група? Ја иначе, тешко могу да замислим машинског инг., који у зрело доба почне да се бави теологијом и умишља, да је то могуће уз држање „лекција“ некоме ко је школован за то. Као када бих ја дошао код Цејовица маш.инг. да радим у његовој струци и почео да га учим шта је и како треба у машинству! Као неверник ослобођен сам свих забрана, које би „правоверац“ Иначе, читам све што је разумљиво, па тако и „јеретичку“ литературу. Као што видимо, некима, поред рекламе „цркве“, што је сасвим, мом “неверничком“ мозгу разумљиво, видим, да сајт Серђо злоупотребљава и за решавање свог статуса. Ваљда није читао озбиљно претходни коментар, па је „замолио“ за помоћ. Нажалост, није дао ни сопствене податке, како бих на томе могао, да порадим. Упућује ме, на „браћу“, само не написа, како наћи „браћу“. Лично бих волео, да са „Три мускетара“ могу да разговарам као са Ђуровићем макар о темама на овом сајту. Његове текстове и коментаре разуме. Коментаре „Три мускетара“ у малим дозам. Недовољним. Изгледа, да ћу морати, да чекам „Четвртог мускетара“, који ће, ваљда, нешто знати и да каже, а сигуно ће се појавити, да појача „екипу“.

 50. @ Серђо
  Зашто се ти позиваш на „јеретика“ Јустина? Управо сам вам објаснио да немате никавог легитимитета да се позивате на нашег светитеља. То би било како када бих ја натурао католицима на нос зашто се сада не држе неких учења Томе Аквинског!
  Јако је једноставно разумети Јустинове ставове: човек говори из једне ситуације када су католици замишљали да је екуменизам враћање заблуделих оваца у тор Католичке цркве, као што се сада и ви држите те католичке застареле идеје. Ништа нисте различити од њих. Зато вам Јустин није ни приступио. Од Другог ватиканског концила католичко гледање на екуменизам је другачије, супротно овој унионистичкој политици. То што ви нисте чули да је Други светски рат завршен, то је ваш проблем. За паметног довољно.
  Но, ваша хереза се састоји у талибанском поимању светости и Предања цркве, а болно је да се држите управо Торквемадиних ставова које је на сабору у Фиренци критиковао св. Марко Ефески. Тако су њему изнели аргументе: Овај Отац говори то и то, ви га прихватате, зашто га се не држите? Како је могуће да неко ко је руковођен Светим Духом може да греши у питањима вере? То је затуцани био став католика, а Марко је рекао: Нас не обавезује мишљење појединачних светаца. И онда им цитирао Августина, који је ауторитет код католика, а исто је тврдио што и Марко.
  Да ли је учење о Чистилишту јерес? О Апокатастези? Верујем да ћеш рећи да јесте. Како онда св. папа Григорије Двојеслов, који је доносио у житијима сведочанства светих о Чистилишту, је од памтивека држан за свеца у православној цркви? Св. Григорије из Нисе држи и Чистилиште и Апокатастазу. Мала ли је заблуда Апокатастаза? Зар није осуђена као јерес на Петом васељенском сабору? Зашто Григорија, брата св. Василија Великог не избацимо из календара? Сам Васдилије Духа Светог никада није назвао Богом! И њега из календара! Видиш ли шта би значило држати се вашег талибанства? Колико сте ситне душе и незналице?
  Ја вас овде малтретирам и вређам, користим ваш језик, јеретици, погани, ђавоимани јер је то ваш језик. Само то знате. Са људима од науке и културе, какав је М. Петровић, са њиме се расправљам користећи се свим правилима научне методологије. Да ли си отишао да видиш тај текст који сам ти линковао? Наравно да ниси, јер можеш у њега да гледаш само као у бео папир… И ти, без дана школе, који не познајеш језике на којима су Отачка дела настала, ти долазиш са захтевом да размениш мишљење са мном?
  За крај анегдота. Дође код Николе Пашића неки млади чобан са планине. Никола га прими и упита за повод посете. Овај му рече: Па ја сам дошао да мало разменимо мишљење… -Никола га погледа и рече: Ми, момче имамо само једну ствар коју бисмо могли разменити!

 51. Господине Млинаревићу, ево моје браће у Христу па их питајте у вези брака (ако вас толико занима): http://churchgoc.blogspot.com/
  Није у реду да вам о томе пишем када нисам брачник, зато вам онако одговорих.
  Што се тиче јереси екуменизма, о томе је исцрпно писао и грмео ваш новоканонизовани светац ава Јустин Поповић, и ту нема шта да се више дода. Будите му у теорији послушни, ако га већ прогласисте за светог.

 52. Ђуровићу, не позивам се на Аву Јустина већ вама сугеришем да треба да се позивате на њега ако га поштујете као светог.
  Он је говорио за екуменизам да је страшна јерес а ви то одбацујете.
  Што се тиче неких Светих Отаца и њихових прелести у једном делу њиховог живота: па све је то осуђено оног момента када је препознато као јерес, и од тада нико од њих није се држао тих заблуда.
  Кад је живео Григорије Ниски а кад је одржан Пети Васељенски Сабор?..
  Мало сте се забројали, у свом рационалистичком поимању хришћанства.
  Само ми није јасно шта се онда покривате неким „православљем“, идите одмах сада у Ватикан код папе, шта чекате више ако јереси не постоје?..
  Апостоли бејаху прости рибари или тамо неки са вашом дипломом, а?..

 53. Ево зашто са овим ликовима нема разговора… Празно па звечи. Овакви су убили и Исуса због безбоштва. Друштво, остајте у том вашем мраку, кад вам је толико омилио.

 54. И тако ме Серђо упути на неки линк, а ја не бих лењ и погледах. Кад тамо ГРЧКИ линк на ГРЧКОМ језику!? Нисам ја питао шта мисле неки Грци, а грчки језик ми је потпуно непознат.. Питање је било упућено „мускетирима“. А Серђо замишља, да седне са неким „у четири ока“ и да размењује линкове. Већ сам рекао, да није тужно и жалосно, било би смехотресно.

 55. Да сте мало боље погледали, а нисте, има и на руском и на енглеском и на србском језику..;)..

 56. @Славнић
  @Цејовиц
  @Серђо
  На овом сајту се објављују и текстови ђакона Илића о разним темама. Није ми познато којој цркви припада, али су му текстови разумљиви, а говоре о разним питањима живота и вере. Угледајте се на њега или бар нешто реците о његовим размишљањима. Тако ћемо и ми остали нешто разумети од вашег писанија. Овако остајете у покушају, да скренете причу са ЛАЖИ једног од „мускетира“. Шта о лажи каже ваша „црква“. Или је ту камен темељац „цркве“ ЛАЖ и лагарија?

 57. @Серђо
  Нисам оптерећен проваравањима и нисам ја упутио на неки линк. Никада то не радим. Упућен сам на линк, који је грчки! И сада скрећете причу!? Што нисам упућен на српски линк? Очекујем мало детаљније податке, па да приступим старом добром обичају ПРОВОДАЏИСАЊУ. Или сте одустали?

 58. Као што се види из неких коментара горе, наши људи на жалост и не знају за постојање Истинског Православља! У исто време у читавом свету је познато, људи га држе и упражњавају. Али да је Истина у мањини, то стоји: недавно ми један катакомбни архиепископ рече, оче доћи ће време када неће много људи остати у Истини – биће један епископ, један свештеник и један верник! То, иако хиљадама километара далеко једни од других, они ће бити та Црква о којој Господ говораше!

  Користим прилику да се захвалим г. Ђуровићу (можете веровати 🙂 на томе, што се „упецао“ на једну бизарну тему и покренуо ме да јавности прикажем Истинито Православље. Било је ту и варница, али Господ Исус Христос и рече: Нисам дошао да донесем мир него мач!

  Иако подуже писах провокативне текстове, сви из СПЦ су „мудро“ оћутали, док се г. Ђуровић не упусти да ми доказује о папи и Марадони неке ствари које не познајем. У овом контексту, наравно, кога занима папа, а Марадона још и мање, тек то беше повод покретању теме о Истинитом Православљу међ Србима.

  Истинитом Православљу прилазе људи различитих нација: не само Православни Грци и Срби, ту су и Јевреји, Немци, Мађари, па све до Арапа!

  Један млади образован и богат арапин је оженио кћер једне наше вернице, запошљене у једном санаторијуму у Данској и почео одлазити у манастир Есфигмен, проучавати Православље и тамо био покрштен (затим се оженио њеном кћери).

  Да поменемо оца Стефана Allena који је био и остао верно чедо Руске Заграничне Цркве која га је својевремено примила у своја недра и одгајала га у духу Истинског Православља. У свештеника га је хиротонисао (1985.) Владика Григорије Грабе, велики православни каноничар као и дугогодишњи секретар Светог Синода РЗЦ. Његово секретарство је обухватило дуго време када су РЗЦ-ом председавала чак три од четири првојерарха – митрополити: Анастасије, Филарет и Виталије.

  Отац Стефан је рођен у Римокатоличкој породици у Њу Орлеансу, Луизиана, САД. Прешао је у Истинско Православље (РЗЦ) са 26 година.

  https://www.youtube.com/watch?v=Lr8lNOpcgpM

  23 – годишња његова ћерка, одрасла у САД-у, дошла је за професора на Факултету за менаџмент у Београду, али је након извесног времена постала монахиња код Акакија.

  И тако даље, примера има доста. Ово говорим стога, што људи са Истиниом Црквом и Православљем нису упознати, а они који о томе нешто знају, читали су карикирану „студију“ Атанасија Јевтића о „заблудама старокалендараца“, у којој је говорено о „старокалендарцима“ који поштују Стари (Црквени) Календар, па шта: и Српска Прав. Црква исти поштује. Међутим, суштину није „потрефио“ нити изнео – шта је Истинито Православље.

  Књижицу смо читали, као и сви, али због морбидног стила, у коме сам препознао очајничку мржњу према тим људима, баш због тога сам их желео и упознати. Једноставно да видим, да ли су то заиста Православни „талибани“, који можда једу живу децу. Наравно, све је супротно од тога.

  Да се обратим и господину Вукману Чејовићу: ја сам, г. Вукмане, читао Ваше ставове, дуге полемике на „Газиместану“ 2006 год. Ту сте заиста бранили СПЦ, тада возглављену патријархом Павлом. Ватрено сте се залагали. Након пар година или нешто више, сусрео сам Вас на форуму „веријем.орг“, када је и мене Александар Ђаковац питао да ли желим писати тамо, али због принципијелности замолих га да ме изузме, да бих изгубио контакт где се налазите и о чему данас размишљате. Сада се ето, Богу хвала, појављујете овде и саопштавате нам радосну вест да сте у ИПХЦ – односно, пришли сте Истинито Православно-Хришћанској Цркви!

  Што се тиче брата Серђа који се овде појављује, евидентно је да му је заиста стало до чистоте Православља и да се дословно држи својих ставова, стоји на становишту наших Правосланих и Светих Исповедника. Али је евидентно и то, да у Истинитом Православљу има „дужи стаж“ од господина Вукмана и моје маленкости.

  Зато апелујем на брата Сеђа, да нам пренесе нешто о чистоти Православља и о томе, зашто је потребно иступити из ткзв. светског православља.

  Отац Стефан Ален, ког горе споменусмо, био је у Руској Заграничној Цркви, то је Црква у Којој је канонизован Св. Јован Шангајски и митрополт Филарет Вознесењски. Али, како је тајни КГБ агент, ког је прво југословенска агентура, односно УДБА заједно са А. Јевтићем и ином братијом, заврбовала још на бф у Београду, он је увео РПЦЗ у сегијанизам и сјединио са данашњом МП на челу са патријархом Кирилом, исто КГБ агентом конспиративног „имена Михаило“, где се и данас налази, а отац Стефан иступио из исте и остао при РЗЦ тј. са крилом које сe није ујединило.

 59. Млинаревићу, погодио си као Робин Худ у оном старом филму! Пробио стрелу која је претходно била у центру. Ово шаролико друштво лаже кад зине. Нама, православцима, Писмо вели да их ђаво на то тера. Но, и свакоме са стране је очигледно кад неко лаже. Ено Лекића, доживео просветлење, одрекао се вере и отишао код Немање да га крсти, а онда и овога оставио! То су људи који ће почети да нас убеђују како је Хилари Клинтон света жена… Као што Вучић доведе Блера. Рекох, нема вере у Турчина (не мислим на етничке Турке, него на потурице за које наш народ ово скова! Они куде Кустурицу који се крстио јер је схватио из које традиције долази; Н. Ђоковић им није православан, јер је ушао у будистички храм!). Ови немају могућност разликовања духова, зато се поводе за лажју. Наравно да им је и Илић јеретик и изгубљена душа, и не разумеју како то моја маленкост и Илић, који смо критичка свест на овој сцени, и даље смо у Цркви. Па следимо примере наших Отаца, Николаја и Јустина. Јустин је вриштао како је Свети Сава распет пред Патријаршијом, али му није пало на памет да напусти Цркву. Ја сам требао да напустим цркву зато што ми Амфилохије за скоро 5 година није дао ниједан динар за ђаконску службу? Илић због смицалица које му је Пахомије направио? Не, ја знам шта је црква, а шта су и греси појединаца. Има она: Наљути се поп на село, попе се на брдо и одсече себи…
  Ови секташи не брину о општем добру него се воде својим нарцизмом. Немају бриге ни о цркви ни о нацији. Да је супротно, не би за све нас рекли како смо јеретици и идемо у пакао. Само су они фини и праведни. Неће да служе цркви, него да владају људима. Да им се други диве. Зато се нон-стоп у себи раздељују. Не можеш похватати ко је која фракција. Сами себима су богови, траже да им робови одушевљено хране его аплаузима, а ако нису задовољни поузицијом коју имају, или ако се појави нова звезда на њиховом јеретичком небу, онда се цепају. Ти ликови замишљају да је црква приватно предузеће које може свако да оснива како му падне на памет. Тако се и прота Жарко Гавриловић, велики антиекумениста захвалио једном бившем епископу СПЦ да праве приватну цркву. Но, Жарко упркос свим отровним речима које упућује црквеној власти, није изашао из СПЦ. Он сумња у своје свезнањеи исправност, учио је у школи шта је Црква. Не пада му на памет да пакао напуни Србима.

 60. Млинаревићу, јел сте ви неки етнофилетиста па вам сметају сви други не-србске националисти?..Какве везе има што је грчки линк, то су моја браћа у Христу па их питајте на енглеском или на руском језику.
  Србски сајт наше Цркве није направљен, за сада, али биће ускоро.

  оче Славиша, ево њима нек читају, за почетак, ову књигу: http://www.kosovo.net/ecumen.pdf

  То је објавио о.Сава Јањић још 1994.године. Нацртао нам свима да је екуменизам издаја Христа и да је СПЦ у јереси.
  Једино што у закључку нам сугерише да ипак останемо верни тој јереси..:)..

 61. Знао сам, да је ту негде и четврти „мускетир“. Сада је екипа комлетна. И „Четврти мускетар“, замишља, да СПЦ треба да реагује на провокације. И он није ПАЖЉИВО и са РАЗУМЕВАЊЕМ прочитао текст Плиткица и Злобница. И њему смета што је Ђуровић свестрано образован човек. Још је значајније, што је и свештеник. Лично сам увек имао утисак, да су свештена лица изнад просечно образована. Овај утисак кваре неки од „мускетира“. Екипа је комплетна. Један је праваспитавао папу, један провоцира СПЦ, трећи нешто петља по Немачкој а успут прича, како је мушкарац Господар, а жена слуга, а четвртом је познат грчки линк. И сви завиде Ђуровићу на „раду“ у Ватикану!! Мускетири на читање поменутог текста!

 62. Ako se neko interesuje za Istinsku Pravoslavnu Crkvu u Srbiji, neka pogleda ovaj sajt. http://serbiantrueorthodox.blogspot.de/

 63. Мислим да су сви коментатори исцрпли своје аргументе, а припадници „Истинских православаца“ су се добрано и изрекламирали.

  Због тога је ова тема затворена за разговор, и сви наредни коментари биће брисани.

  Хвала на разумевању,
  Александар Лазић

Оставите коментар