Емир Кустурица: На Западу нетрпељивост према Русима прераста у хистеричну мржњу

Режисер Емир Кустурица оцијенио је да се на Западу не дешава ништа ново, једино што нетрпељивост према Русима прераста у хистеричну мржњу, претвара се у фобију и достиже највишу тачку.

Фото: ИТАР ТАСС/Андреј Америков

Фото: ИТАР ТАСС/Андреј Америков

Кустурица у ауторском тексту за „Политику“ подсјећа да бивши генерал америчке војске Роберт Скејлс поручује преко америчке телевизије „Фокс њуз“ да у „Украјини треба убијати што више Руса“, док на годишњици ослобођења нацистичког логора Аушвица нема руског предсједника.

Уз преживјеле логораше, напомиње Кустурица, сједе /амерички режисер/ Стивен Спилберг, те предсједници република које су за вријеме Другог свјетског рата блиско сарађивале са Хитлером, а „пољски организатори су заборавили да позову Русе који су ослободили Аушвиц“.

Кустурица истиче да у случају Аушвица није у питању заборав, него фалсификат.

Он додаје да се у изјави америчког генерала Скејлса налази сада већ нескривена жеља и очигледна намјера Америке за уништењем Русије, која се раније прикривала под фирмом борбе против тоталитарног режима.

Кустурица наводи да је и ову идеју формално уоквирио Холивуд и да је реченица „Рашн шит Југослав идиот“ код америчке омладине формирана 90-их на холивудском закључку да су Руси криминалци, растурачи дроге и да је свијет у опасности.

Он подсјећа да је тих година „Си-Ен-Ен“ готово сваку вијест на простору Југославије, па чак и када су Хрвати срушили стари мост у Мостару, почињао реченицом да су Срби традиционални пријатељи Руса.

„И када нисмо чинили злочине и када јесмо, то је `Си-Ен-Ену` било исто. Због тога се не треба чудити како је неко ко је тада гледао филмове и слушао `Си-Ен-Ен`, видјевши Југословена рекао: Рашн шит Југослав идиот. Шта ли тај мисли или намјерава данас? Не смијем ни да помислим“, наводи Кустурица.

Он додаје да у Америци има пријатеља који су оштрији према Стејт департменту од пријатеља у Србији, а неки од њих уопште немају дилему да су Буш млађи и Буш старији, те Тони Блер, обични нацисти.

„Ко год да буде, само да мржња и бијес не добију шансу“, навео је Кустурица и подсјетио на причу писца Бориса Пастернака о томе како су Нијемци, Украјинке које су оженили, послали авионом у Њемачку, а када се авион дигао на 2.000 метара, копилот је отворио врата и једну по једну избацивао из летјелице.

(Срна/Искра, 20. 3. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3Pn



Categories: Преносимо

1 reply

  1. atomski rat je neizbezan.bilo lokalnog ili svetskog karaktera.u narednom periodu.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading