Јелена Думић: Шта хоће професори и ученици Гимназије Смедерево

Као бивша ученица Гимназије Смедерево и ђак генерације у школској 2005/2006. години осећам потребу и моралну обавезу да скренем пажњу на немиле догађаје у једној од наших најстаријих и најугледнијих образовних установа.

Гимназија Смедерево

Гимназија Смедерево

Наиме, одлуком министра просвете Срђана Вербића у Гимназију Смедерево је уведена принудна управа. Са места директора је смењен мр Милутин Вучковић, који је ову функцију успешно обављао 25 година, а за вршиоца дужности је постављена Радмила Трајковић, наставница-приправница без лиценце за рад. Распуштен је Школски одбор и конституисан нови, чије је све чланове именовала локална самоуправа. Нови Одбор би требало да поново распише конкурс и изабере новог директора, пошто је након извештаја градске и републичке инспекције поништен реизбор мр Милутина Вучковића.

Овој одлуци се успротивио колектив Гимназије ступивши у штрајк, а своје незадовољство су исказали и ученици Гимназије (садашњи и бивши), њихови родитељи, као и многи грађани потписивањем петиције на интернету и учешћем у протестној шетњи у центру Смедерева.

мр Милутин Вучковић

мр Милутин Вучковић

Да су СНС-у заиста важни знање, стручност и способност, а не политичка подобност и родбинске везе кадрова који руководе нашим институцијама, за вршиоца дужности Гимназије не би била постављена Радмила Трајковић, коју за ту функцију препоручују само кумовске везе са градоначелницом Смедерева из редова СНС-а.

Нема никакве дилеме да је смену мр Вучковића иницирала градска власт. Након његовог реизбора, у Гимназију Смедерево је послата градска инспекција која је утврдила да је мр Вучковић наводно незаконито утицао на конституисање Школског одбора и предложила његово распуштање и увођење принудне управе у Гимназију.

Још поразније је што је у овоме учествовало и Министарство просвете, чији се министар Срђан Вербић издаје за нестраначку личност. Уместо да заштити углед и традицију Гимназије Смедерево, министар просвете је послао републичку инспекцију, не би ли се некако изнашли и додатни разлози за смену мр Вучковића. Њему је, између осталог, замерено што као директор држи часове физике једном одељењу четвртог разреда, иако то чини бесплатно.

Радмила Трајковић

Радмила Трајковић

У оваквом понашању актуелне власти заиста се могу уочити озбиљне тоталитарне тенденције и то би сваког грађанина ове земље морало да забрине. Уместо да наложи отклањање неправилности, ако их је заиста било, републичка инспекција је наредила увођење принудне управе, што се обично чини када су међуљудски односи до те мере нарушени да школа не може нормално да функционише. У овом случају, увођење принудне управе изазвало је контраефекат: након именовања Радмиле Трајковић за вршиоца дужности директора, доведен је у питање рад школе. Професори Гимназије су остављени на милост и немилост Радмили Трајковић и локалној самоуправи: професорима се прети отказима и гашењем Гимназије ако не прихвате принудну управу.

Из овога видимо да су законске процедуре и институције ове земље злоупотребљене да би се удовољило хировима појединаца. Чини се да је министру Вербићу било много важније да омогући градоначелници Смедерева да истера своју самовољу него да поштује демократску вољу професора Гимназије. Како другачије објаснити чињеницу да је Министарство просвете дозволило да се за вршиоца дужности Гимназије постави особа чијем се избору противи 67 од 73 запослена професора и која не испуњава формалне услове за овај посао?

gimn-sd-protest-0

Почетак протестне шетње професора и ученика 

Када је прошле године расписан конкурс за директора Гимназије (на конкурс се, поред мр Милутина Вучковића, пријавила и Гордана Ристић), Радмила Трајковић се није ни пријавила на конкурс јер не поседује лиценцу за овај посао. Међутим, за вршење дужности директора лиценца није потребна. Читава фарса са принудном управом је и спроведена само да би на чело Гимназије дошла особа која на то место никако не би могла доћи у нормалним околностима. И тако ће сада Радмила Трајковић, захваљујући Министарству просвете, вршити дужност директора све док се не створе услови да се на поновљеном конкурсу изабере кандидат који одговара СНС-у. Како би се то постигло, она је већ конституисала нови Школски одбор. Сви чланови (њих девет) потичу из локалне самоуправе, што недвосмислено указује да ће политика имати пресудан утицај на избор новог директора Гимназије.

Зато штрајк професора Гимназије Смедерево не треба схватити искључиво као борбу да на њеном челу остане мр Милутин Вучковић. Оправдано незадовољство професора Гимназије треба да прерасте у борбу свих часних људи у овој земљи да се прекине са политизацијом школства и образовања, да се прекине са урушавањем васпитно-образовних институција као што је Гимназија, да се заштити достојанство и интегритет просветних радника, да стручност и знање буду испред партијских и родбинских веза.

gimnazija-sd-protest

Протестна шетња у центру Смедерева 

Апелујем на јавност да подржи професоре смедеревске Гимназије и да се укључи у борбу за вредности и принципе који су од суштинске важности за напредак ове земље и око којих не би смело да буде подељених мишљења.

Фотографије: Владимир Гогић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Пешчаник, 5. 3. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3F2



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

3 replies

  1. Па ако не може да се реши проблем железаре барем да се реши питање посла дотичне госпође. Цена није битна. Битно је да је сујета локалних власти задовољена.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading