Предлог за акцију: Променимо стање у породилиштима и заштитимо породиље

Док бела куга хара Србијом и прети демографском катастрофом, слике гладних породиља обилазе социјалне мреже. Материнство уместо да постане једно од најлепших искустава у животу жене, врло често – у нашим бирократизованим, некад корумпираним, „фабрикама беба“ а не истинским породилиштима – постаје ноћна мора за многе породиље.

czm

Уклањањем нехуманих услова у породилиштима и односом према породиљама многе земље су успеле да промене демографску слику. Нажалост, најновије истраживање Центра за маме „Слобода рађању – истраживање о искуствима жена на порођају у Србији“, спроведено од 16. до 24. фебруара 2015. године у коме је учествовало 2583 жена, говори да смо ми далеко од тога. Свакој трећој жени доктор се није обратио током порођаја, 63% породиља је била жедно током порођаја, а петина гладна. Само 37% жена је имало „привилегију да одлучи како да се породи, једва 24% жена је било информисано о позитивним и негативним аспектима врсте порођаја, при томе се на самом порођају 45% жена није осећало заштићено, сигурно и било је само на порођају. Објашњења o дојењу и нези бебе није добило две трећине жена. Чак 11% жена, због негативног искуства из породилишта, не жели више да рађа.

Захтевамо да Министарство здравља наложи хитну и свеобухватну ревизију рада свих породилишта у Србији, уз учешће Српског лекарског друштва акушерских и педијатријских (неонатолошких) секција и представница бивших породиља и свих заинтересованих родитељских и хуманих удружења. Резултат ове ревизије мора да буде усмерен ка трајном отклањању нехумане праксе у нашим породилиштима.

Др Александар Живковић

(Стање ствари)

ПОТПИШИТЕ ЈОШ

  • ПЕТИЦИЈУ СА ОВИМ ЗАХТЕВИМА МОЖЕТЕ ПОТПИСАТИ ОВДЕ

peticija-por

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ

  • Цео извештај о истраживању Центра за маме можете да прочитате ОВДЕ

Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3DZ



Categories: Моба

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading