Пол Крејг Робертс: Русија смета Америци да се купа у сјају своје „изузетности“

pol-kreg-roberts-200САД су ушле у конфликт са Русијом око украјинске кризе због неоконзервативне идеологије која подразумева светску хегемонију и доживљај себе као „изузетне земље“, сматра амерички политиколог и економиста Пол Крејг Робертс. Он је то изјавио на конференцији у Руској академији наука. 

САД су после распада СССР-а себе доживеле као „једину суперсилу на свету“, јер је „нестало једино ограничење за Вашингтон да оствари једнострана дејства ван сопствене државе“, сматра Робертс. Управо тада су, са тачке гледишта политиколога, Сједињене Државе на себе преузеле улогу „изузетне земље и амерички народ прогласиле за незамењив“.

„Док су неоконзервативци током последњих десет година били заузети ратовима на Блиском Истоку и организацијом обојених револуција, Владимир Путин је Русију довео до економског и војног процвата и успешно поставио независну спољну политику“, изјавио је Робертс. Амерички аналитичар сматра да је Вашингтон „офанзиву на Русију започео“ након што се „руска дипломатија успротивила плановима инвазије на Сирију и бомбардовања Ирака“.

Аналитичар је истакао да је Америка одавно припремала државни преврат у Украјини, улажући новац (према његовим подацима ради се о 5 милијарди долара) за формирање невладиних организација, „васпитање“ политичара, крајњих националиста и „нацистичких елемената“.

Робертс сматра да се ситуација може решити само дипломатским путем , али „само у случају да Европа успе да постигне суверенитет у питањима спољне политике и да делује у интересима Европе, а не Вашингтона“.

Текст је објављен уз званичну дозволу портала Руска реч. Било које друго коришћење текста без специјалне дозволе Руске речи није дозвољено.

(Руска реч, 27. 2. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3Ak



Categories: Преносимо

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading