Ивица Дачић: Идемо у ЕУ, Русија није стратешко опредељење Србије

Председавајући ОЕБС-у, министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је синоћ после састанка са америчким државним секретаром Џоном Керијем да САД подржавају политику Владе Србије, реформе које наша земља спроводи и желе добре односе са Србијом.

dacic-keri

Дачић је рекао да је Кери дао подршку ономе што се у Србији дешава – политици Владе Србије, реформама које Србија спроводи и, самим тим, указао да САД желе добре односе са нашом земљом.

„Кери је поздравио напредак у Бриселском дијалогу, лидерске кораке Србије у стабилизацији прилика на Балкану и мислим да је то велико признање за Србију и велика похвала и сатисфакција за све оно што је Србија урадила у протеклим годинама“, истакао је Дачић.

Дачић, који вечерас завршава вишедневну посету САД у којој је боравио у својству председавајућег ОЕБС-у, рекао је да је имао веома добар састанак са Керијем и да су разговарали о српском председавању ОЕБС-у и билатералним односима САД и Србије.

Дачић је, како је навео, изнео чврсту гаранцију да ће Србија бити објективан и поштен посредник у деескалацији разних криза које постоје на територији ОЕБС-а и изразио задовољство што САД пружају подршку српском председавању ОЕБС-у.

Српски шеф дипломатије је, како је рекао, указао да је Србија значајан фактор мира и стабилности у региону и да жели партнерске односе са САД.

„Постоје предрасуде према Србији на Западу“

„Упознао сам Керија и са политичком ситуацијом у Србији у смислу одређених предрасуда које можда постоје на Западу“, навео је Дачић подсетивши да су неки протумачили из Керијевог говора у Конгресу да се Србија са неким другим државама налази на „линији ватре“.

„Указао сам му на различитост позиције Србије у односу на неке друге земље и да за нас уопште није упитно да ли идемо у ЕУ или не, да наши традиционални и пријатељски односи са Русијом апсолутно немају никакве везе са опредељењем да желимо да будемо чланица ЕУ“, истакао је српски шеф дипломатије.

Он је нагласио да, самим тим, то опредељење Србије ничим није доведено у питање нити, пак, постоје било какви притисци Русије у том смислу.

„Србија не припада географски том подручју које би се могло дефинисати као евроазијска зона и самим тим таква врста притисака нити постоји нити има било каквих разлога за то“, рекао је Дачић.

Кери је, како је Дачић објаснио, у говору у Конгресу набројао читав низ земаља где се та питања проблематизују и око тога настаје питање за целу државу, а то је – хоће ли у ЕУ, или у специфичне односе са Русијом.

„Србија није међу тим земљама и то и сам Кери каже…То помињање је више било набрајање него што Србија може да се подведе под једну такву категорију. Код нас таква дилема не постоји“, нагласио је Дачић.

Кери је, према Дачићевим речима, рекао да му је познато да је наша ситуација другачија у односу на ситуацију неких других земаља и да ћемо ми наставити нашу сарадњу.

Кери у Србији у децембру?

Дачић је изразио очекивање да ће Кери доћи у посету Србији када дође на Министарски савет ОЕБС-а у децембру, што ће, како је рекао, бити прилика за даљи развој наших билатералних односа.

Дачић је, као председавајући ОЕБС-у, навео да је Керија упознао и са тренутним развојем ситуације и преговора што се тиче Украјине, о спровођењу споразума из Минска, почетку повлачења тешког наоружања, прекиду ватре, као и о преговорима везаним за нову мисију, пошто постојећој истиче мандат крајем марта.

Према Дачићевим речима, Кери је истакао да САД желе деескалацију кризе, да нису за конфронтацију и да су привржене споразуму из Минска.

Дачић је најавио да ће сутра у Бечу одржати састанак са тројком ОЕБС-а на амбасадорском нивоу и са генералним секретаром, уз видео укључење специјалног представника у Украјини Хајди Таљавини и шефова посматрачких мисија Апакана и Пикара, како би размотрили тренутну ситуацију и даље кораке уз спровођење онога што је договорено у Минску.

(Танјуг/Блиц, 26. 2. 2015)

Блиц: Вучићево „њет“ Путину

Након што је државни секретар САД Џон Кери поручио да је Србија „на линији ватре” између Русије и Америке, саговорници „Блица” кажу да се Београд већ определио.

blic-njet

Председник руског Савета за спољну политику и одбрану Фјодор Лукјанов, новинар „Економиста” Тим Џуда и предавач на Лондонској школи економије Џејмс Кер-Линдзи сматрају да је Србија донела одлуку да се окрене Западу, а да су јој везе с Русијом сваким даном све тање.

Руски стручњак Лукјанов уверен је да влада премијера Александра Вучића недвосмислено иде ка ЕУ.

– Београд гледа на ЕУ као на највећег партнера. Не видим ни да Русија нуди неку алтернативну опцију за Србију, мада има шта да изгуби. На пример, Русија ће изгубити сарадњу са Србијом у области енергетике, јер је ЕУ врло сумњичава око руског енергетског присуства у Европи. Зато се Русија окреће Истоку – поручује Лукјанов за „Блиц”.

Тим Џуда каже да Владимир Путин зна да нема много тога да понуди Србији.

– Србија је за Путина карта с којом се игра како би нервирао Запад. Али, не жели ни да изгуби своје гасне муштерије и пропагандни снимци које је објавила „Раша тудеј”, ТВ станица коју води Кремљ, критикујући Вучића јасан су знак да је Москва љута на Србију – сматра Џуда.

Џејмс Кер-Линдзи сматра да је Србија, због украјинске кризе, под све већим притиском да одабере страну. Како каже, Руси су свесни да се Београд све више окреће ЕУ.

– Једина снажна веза Москве и Београда је руска подршка у СБ УН у вези са статусом Косова. Међутим, ако Србија и ЕУ реше питање Косова, Русија ће изгубити и последњу важну тачку контроле над Србијом – закључује Кер-Линдзи.

Ипак, у Вашингтону се плаше да Москва неће тек тако одустати од Србије.

– Русија маршира ка Србији са већим утицајем него икада пре – казао је сенатор Кристофер Марфи у расправи о украјинској кризи у уторак у Сенату САД.

„Чудан ангажман“ Владе Србије са Блером

Лукјанов: То је бачен новац

Фјодор Лукјанов каже да је „чудно” то што Влада Србије сарађује са фирмом Тонија Блера. „То је заиста необично, не само зато што је стајао иза војне ваздушне кампање против Србије, већ пре свега због квалитета услуга које може да пружи. Блер је познат по томе да своје име продаје оном ко га добро плати, укључујући диктатора Моамера Гадафија. Ипак, није се прославио својом ефикасношћу, и то је бачен новац”, сматра Лукјанов.

Линдзи: Још један доказ Русима

„Руси везу са Тонијем Блером виде као још један доказ да премијер Вучић води Србију у јаснијем европском правцу. Ипак, посматрано из Британије, где је Блер прилично дискредитована фигура, постоји истинска конфузија зашто би ико хтео своју судбину да повери њему. Такође, играо је велику улогу у НАТО бомбардовању, а сада је дочекан раширених руку у Београду”, каже Џејмс Кер-Линдзи.

Шта је наљутило Путина

  • После пропасти Јужног тока, Вучић разговарао са Бајденом о снадбевању америчким гасом
  • Дачић у име Србије потписао са НАТО Акциони план о партнерству
  • Руси су желели да тендер за Железару буде састављен тако да њихове фирме имају више шансе
  • Влада Србије договорила сарадњу са консултантском фирмом Тонија Блера
  • Београд наставио примену Бриселског споразума са Приштином
  • Американци им се мешају у покушај куповине српског „Телекома”

Милана Пејић – Ирена Хаџиомеровић

(Блиц, 26. 2. 2015)

Мирослав Лазански: Говор хладног рата

lazanski-pol-200Говорећи америчким сенаторима о растућем утицају Русије у Европи, државни секретар САД Џон Кери изјавио је „да су Србија, Косово, Македонија, Црна Гора, Грузија, Молдавија и Придњестровље на линији ватре” у контексту садашњих односа између Вашингтона и Москве. Шта подробније значи бити на „линији ватре”, амерички државни секретар није објаснио, па прозванима остаје само да нагађају. Или да се запитају зашто на „линији ватре” нема БиХ?

Садашња „ватра” између Русије и САД гори пре свега у Украјини, Србија је физички доста удаљена од тог подручја. Србија жели и мора да остане у том сукобу строго уздржана, јер нема аутоматског поклапања српских и америчких интереса, баш као што нема аутоматског поклапања српских и руских интереса, па, у крајњем случају, не увек и интереса Србије и ЕУ. Јер, ако се неки питају шта то Русија још може да понуди Србији, одговор је: не мора да понуди, али може да ускрати. Рецимо – гас.

Изјава државног секретара САД, који је одраније познат по гафовима и по томе што воли бомбастична поређења и милитантни речник, заправо је политичко-психолошки притисак на набројене државе да се сврстају под америчку заставу против Русије. Или да се још јаче сврстају, јер Вашингтон сматра да досадашње сврставање у актуелним околностима није довољно. Дакле, у току је потрага за новим америчким савезницима на Балкану, при чему је присутан и покушај нашег домаћег, јефтиног спиновања, како се сада Србија због једне емисије на ТВ Раша тудеј – у којој је критикован најновији ангажман Тонија Блера у Србији – ето сада „дефинитивно окреће Западу”. Сличне негативне одјеке појаве Блера у Србији објавили су протеклих дана многи британски медији, заправо неки су „сахранили” Блера, али нисам у томе приметио никакав политички контекст, нити неку најаву промене политичке позиције Србије. Јер за Блера је речено да нема неки утицај на Западу и да га занимају само паре.

Закон историје јесте да сила рађа супарничку силу. Могу да разумем принципе америчког ангажовања на Карибима, у Јужној Америци, на Пацифику, у већем делу Европе, али који је циљ америчког ангажовања на постсовјетском простору? Је ли данашња Русија Керијев СССР? Је ли то тај стимуланс, никада неугашени хладноратовски жар? Живети од јучерашњег адреналина и славе, понашати се охоло и империјално јесте – срљање у пропаст.

Изјава Керија је говор лагера, говор хладног рата, безвремени рецепт за неограничени глобални империјализам. Нешто што сам мислио да је завршено 1991. године престанком постојања Варшавског пакта. Керијеве речи су наставак Бушове доктрине: ко није са нама, тај је против нас. Значи, дисциплиновање оних држава у Европи које још нису довољно дисциплиноване.

Једном би у Вашингтону морали да схвате: свет није само њихов.

(Политика, 27. 2. 2015)

Санда Рашковић Ивић: На линију ватре нас поставио Вашингтон

Увођење санкција против Русије за српску власт би било морално и политичко самоубиство, оценила је председница Демократске странке Србије Санда Рашковић Ивић, која борави у посети Москви.

sri-sp

Санда Рашковић Ивић сматра да Београд треба не само да и надаље одолева притиску, већ и да покуша да убеди друге државе ЕУ у бесмисленост ових санкција.

На конференцији за штампу у МИА „Русија севодња“ она је, говорећи о украјинској кризи, истакла да решење за то може бити једино дипломатско и одговарајуће за обе стране.

„Србија својом емпатијом и разумевањем, јер је већ прошла ту Голготу ратних дејстава, може да уради много на дипломатском плану да се постигне договор. Ми треба да радимо у договору са обема странама, али водећи рачуна о следећем: Крим је Русија и о Криму не би требало да буде разговора. Што се тиче Донбаса, најважније је да се успостави мир и да се крене са дугорочним преговорима. Боље је сто година преговарати него један дан ратовати“, истакла је председница Демократске странке Србије.

Председница ДСС-а је, коментаришући изјаву државног секретара САД Џона Керија о томе да се Београд налази на „линији ватре“ када је реч о односима Москве и Вашингтона, рекла да је Србију на ту линију ватре поставио Вашингтон.

„Нас је на ту ’линију ватре‘ поставила Америка. ОЕБС је европска организација за безбедност и сарадњу. Ако ви гурате земљу која председава на ‘линију ватре‘ и то и кажете, онда нити вам је до безбедности, нити вам је до сарадње. То значи да су САД ‘оседлале‘ ЕУ и воде је у правцу у ком они хоће“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Она је изразила наду да озбиљне земље ЕУ неће бити “толико кратковиде да на то наседну“, и да Србија, као земља која је, како је рекла, све то већ прошла, неће упасти у ту замку.

Санда Рашковић Ивић је такође подсетила да је ДСС још пре неколико година организовала у српском парламенту јавну расправу на тему сарадње Србије и евроазијског региона, напомињући да сам народ треба да се изјасни поводом даљих односа Србије са Евроазијским економским савезом, куда улазе Русија, Казахстан, Белорусија и Јерменија, сматра Санда Рашковић Ивић.

„То је ствар за референдум. Међутим, пре референдума морају да буду направљене одређене предрадње, а то је да народ у Србији треба да сазна шта нас чека код евентуалног укључивања у ЕУ, које су користи, да ли Евроазијска унија од нас тражи неке врло болне ствари, укључујући распад државе, губитак посла, продају ресурса, оно што тражи ЕУ. То треба да иде на јавну расправу, Русија ту може да помогне, да покаже своју меку моћ на исти начин као што показују САД“, сматра председница ДСС-а.

Делегација ДСС-а допутовала је у главни град Русије на позив странке Јединствена Русија. У Москви је руководство ове опозиционе странке разговарало са и представницима научно-истраживачких института.

(Спутник Србија, 27. 2. 2015)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3Ac



Categories: Преносимо

2 replies

  1. Откуд то Дачић зна да идемо у ЕУропу? Јел нас питао?

  2. СРПСКИ ПОЛИТИЧАРИ, КАД СЕ ИЗАБЕРУ, МИСЛЕ ДА МОГУ АПСОЛУТНО СУВЕРЕНО ДА ПРИЧАЈУ И ДА РАДЕ ШТА ИМ ЈЕ ЋЕФ!

    Српски политичари, углавном, сматрају кад их изаберемо на неку функцију или се самоизаберу, или их изаберу у оквиру интересних коалиција, онда они сматрају да могу и да говоре и да раде шта им је ћеф. Мисле да су апсолутно суверени у свом раду и причању!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading