Протојереј-ставрофор Ненад Андрић: У сретање Светом Нектарију Егинском Чудотворцу

Схватио сам да треба да објављујем оно што видим и чујем а што Господ чини кроз Цркву Своју Православну, у овом конкретном случају кроз личност Светитеља Нектарија Егинског. Посебно што нисам истраживао да видим чуда, већ сам се спонтано налазио у ситуацијама да будем сведок да Бог на молитве Светог Нектарија подари чудесна исцељења, савремене феномене за људски разум, који се могу прихватити само вером. Тако сам 2007. приви пут лично био сведок исцељења оболелог од рака костију са метастазама на јетри и плућима Миодрага Буквића, машинског инжењера из Новог Сада, једног од стручњака у НИС-у Србије. То ме је фасцинирало и утврдило у вери да је Бог ближи нама него ми себи сами. Он је у нама. Православље се мени и мојој души кроз сва та чуда, осведочило да је живо присуство Божје силе у њему, а не само лепа и морална проповед. То желим да поделим и са другима и зато сам написао и прву и другу књигу и непрестано записујем детаље о чудима који ми достављају исцељени, а има их доста, каже протојереј-ставрофор Ненад Андрић из Ваљева.

knjiga-korice-za-promociju

Корице књиге „У сретење Светом Нектарију Егинском Чудотворцу“

Управо је прота Ненад најзалужнији што су се Срби упознали са чудесним исцељењима Светог Нектарија Егинског. Организовао је бројна ходочасничка путовања на Егину, прелепо грчко острво удаљено од Атине 45 минута вожње трајектом, на коме је сахрањен Свети Нектарије Егински и до храма Светог Нектарија у Камаризи код града Лавриона, удаљеног 85 км од Атине, где служи архимандрит Нектарије Виталис, звани старац Нектарије, живи сведок милости Божије и овог свеца, који га је још у младости спасао сигурне смрти и на запрепашћење свих доктора излечио од рака на плућима. Аутор је књге „Свети Нектарије Егински / Живот, чуда, акатист и молитве”, а недавно је промовисао своју нову књигу „У сретање Светом Нектарију Егинском Чудотворцу”,, која се чита у даху.

Егинска монахиња Мариам и прота Ненад Андрић

Егинска монахиња Мариам и прота Ненад Андрић

– Књигу “У сретање Светом Нектарију Егинском Чудотворцу” сам замислио и написао као једно путовање лађом. Док испловљавамо из атинске луке Пиреј и пловимо на Егину упознајемо се са животом Светог Нектарија (житије сам преузео од грчког архимандрита Амфросија Фонтрија из „Светигориног” издања), описао сам изглед Егинског манастира, Егине и Камризе, да би била јаснија слика о острву на коме је Егински Тајновидац живео и где и сада често се појављује кроз дела која чини, а која не могу да оставе равнодушног ни верујућег ни неверујућег човека. Такође, сва моја досадашња путовања на Егину са поклоницима, а било их је око 15, ставио сам у то једно путовање, све личности поменуте у књизи су истините, као и исцељени чија чудесна оздрављења наводим у књизи – почевши од дечака Василија, па до старца Неактарија Виталиса који је много пута лично доживео исцељења на свом напаћеном телу, и о томе лично сведочи у интервју у књизи. Ту су и скенери и рендгенски снимци и потврде лекара који су пратили ток болести и изненађујућа исцељења да су болести излечене натприродним путем.

Колико су Вам медији помогли својим писањем у мисији да ширите култ Св. Нектарија?

Кандила

Кандила

До сада коме год од новинара тј. медија сам се обратио и упознао га са ликом Св. Нектарија и његовим значајем при утехама и лечењима болесника радо је прихватио да пише и тако да свој допринос многим страдалним душама. Јер познато је да Св. Нектарије лечи рак, неисцељиве болести и душевна и нервна обољења, а последњих година се пројављује снага његове молитве за добијање порода-деце. До сада је рођено неколико хиљада измољене деце а сведоци су кандила која родитељи када добију дете поклањају манастиру у Камаризи која старац Нектарије качи на плафон који је пун кандила. Хвала свим медијима и овом приликом што помажу ову мисију, веома потребну у наше дане, као и Вашој медијској кући.

Нектарија Јоксић из Обреновца, измољена од Бога молитвама Светог Нектарија Егинског

Нектарија Јоксић из Обреновца, измољена од Бога молитвама Светог Нектарија Егинског

У књизи читамо потресна сведочанства људи који су на Егини нашли спас. Која је прича на Вас оставила највећи утисак?

Исцељење од рака материце Војке Милошевић из Суботице и добијање сина породице Тешић из Ваљева. И после 15 година две куме се сретну на путу за Егину и измире крај моштију Свеца…И што видим радост људима и осмех на лицу када се враћају са Егине својој кући и почну да живе црквено…да иду на Литургије и да воле живот, воле људе око себе, воле Бога…срећни су!

Ту је и прича Исидоре Бјелице. Колико су важна сведочанства познатих у Вашој мисији?

Они су својим ауторитетом познати широј јавности ван религије, а ето Бог је то уредио да сада јавност слуша о делима Прваославне вере кроз њих, и да после не може нико рећи па то тамо неки поп „попује”, ко зна какве су то празне приче. Зато ја само објавим њихово сведочанство.

Како је изгледао Ваш први долазак на Егину?

Са групом поклоника

Са групом поклоника

Десило се да мој први одлазак буде на дан славе манастира на Егини Пресвете Тројице. То сам доживео као особиту пажњу Светог Нектарија који је тамо главни домаћин, јер на дан славе нема случајних гостију посебно не на острву удаљеном од Србије 1500 километара. Ако бих негде на земљи пожелео да имам свој мали кутак то би био ту на том егинском острву. Све је ту орадостило се присуством Светог Нектарија, па души некако лепо, мирно, безбрижно…

Походите и старца Виталиса, духовно чедо Св. Нектарија кога је старац исцелио. Он Вам је дао необичан савет за исцељење?

Прво сам ишао у Камаризу код старца Нектарија Виталиса, и тек после годину дана на Егину.Он ме је сада разумем припремио за одлазак на Егину. Не бих тако доживео Егину да нисам био прво код старца Виталиса. Он ми је при првом сусрету рекао „Не осуђуј никога… Ћути о туђим гресима и поступцима… Имај љубави, смирења и стрпљења према свима и Бог и Св. Нектарије биће уз тебе и помоћи ће ти у свему…“

Старац Нектарије и прота Ненад Андић

Старац Нектарије и прота Ненад Андић

Захвалан сам му на томе, што ме је подсетио на Јеванђеље које треба применити у пракси… Од тада сам био код њега више пута и ако Бог да и видео и аудио записе као и белешке његових поука и сведочења разних догађаја везаних за Свеца волео бих да објавим. Он ми је дао духовни благослов и за ову књигу да објавим…Старац је живи светац и Слава Богу да постоји, да се учимо од њега љубави, смирењу, кротости, молитви, вери и добрим односима са свима…

Како у ово наше време свакаквих изазова наћи духовни мир?

Дан почети молитвом и завршити молитвом, пост, исповест и причешће… Не осуђуј никог… Ћути о туђим гресима и поступцима… Имај љубав, смирења и стрпљења према свима… Буди у добрим односима са свима… Радовати се туђим успесима као својим, а помоћи у невољи увек сваком без обзира на веру и нацију, да схватимо да од нашег односа према ближњима много зависи наше Спасење.

Гордана Радисављевић Јочић

(Медијасфера, 14. 2. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3vW



Categories: Преносимо

Tags: ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading