Драгана Вуковић: Пет најчешћих заблуда о вакцинама

Да, још један текст о вакцинама. Ризиковаћу да будем досадна и да причам оно што је већ испричано, али реакције читалаца на чланке о вакцинама објављене током неколико последњих дана увериле су ме да став „за вакцине“ треба упорно заступати и образлагати. Иначе, поларизација „за вакцине“ и „против вакцина“ постоји у расправи коју у медијима воде учесници врло различитих профила и занимања, од Хилари Клинтон до Јелене Карлеуше. У науци и струци такве поделе нема. Наука у овом контексту подразумева резултате истраживања објављене у признатим научним часописима, а струка подразумева струковна удружења и стручњаке одговарајућег образовања из области релевантних за вакцине и вакцинацију. Према томе, научне доказе засноване на истраживањима експерименталног дизајна типа „ја осећам“ и „инстинкт ми говори“ овде не узимамо у обзир. Исто важи и за стручњаке профила самозваног „имунолога и вирусолога“, иначе можда стоматолога, који јавност у Србији засипа нетачним информацијама о вакцинама. Став науке и струке је јединствен: вакцинација је једна од најефикаснијих и најпоузданијих мера заштите од заразних болести. Укратко, ЗА вакцине.

vakcine-(dete

Из позиције некога ко вакцине сматра великим и тријумфалним достигнућем науке и медицине, тешко ми је да разумем став „против“. Ипак, ако на основу опште прихваћеног става у струци и науци тврдимо да треба да вакцинишемо и нас и нашу децу, дужни смо и да покушамо да одговоримо на сумње/забринутости/страхове у вези са вакцинама. Овде ћу издвојити само неколико најчешће помињаних проблема, на основу резултата студије која је испитивала текстове о вакцинама доступне на интернету током периода мај, 2011. – април, 2012. У питању је 10 380 текстова из 144 земље и, ако вас занима, однос снага је 69% текстова „за“ и 31% „против“. Шта се најчешће замера вакцинама и колико су замерке оправдане?

  1. Вакцине нам нису потребне; штите нас од болести које су искорењене

Ово је потпуна заблуда. Вакцине су овде, на известан начин, жртва сопственог успеха. Ниједна од 10 болести које су обухваћене Календаром обавезне имунизације у Србији (туберкулоза, хепатитис Б, дифтерија, тетанус, велики кашаљ, дечија парализа, мале богиње, заушке, рубела и обољења која изазива Haemophilus influenzae тип б) није искорењена. Нема их или се јављају веома ретко само зато што нас штите вакцине. Одличан пример је епидемија дифтерије са преко 150 000 оболелих, која се јавила током распада Совјетског Савеза 90-их година прошлог века услед великих пропуста у спровођењу програма имунизације. У Африци је 2000. године 327 000 деце умрло од малих богиња (морбила), а 2013. тај број је износио 37 980. Кључна промена која се десила током овог периода је повећање у обухвату вакцинацијом од 39%. Одреднице „чак“ и „само“ неумесне су уз овакве податке, али потпуно је јасно да је у питању велики напредак. Немам простора да наводим још оваквих примера, али узрочно-последична веза је јасна: када се уредно вакцинишемо, болести нестају; чим престанемо да се вакцинишемо, болести су опет ту.

  1. Вакцине нам нису потребне; штите нас од болести које нису опасне („Ја сам их прележао и шта ми фали?“)

Подразумевам да се овде не мисли на болести попут дифтерије, тетануса или дечије парализе, које се углавном, потпуно оправдано, сматрају стварно страшним болестима. Али, мале богиње, велики кашаљ, тај хемофилус? Погрешна је перцепција ових болести као „обичних и безопасних“ или чак „измишљених“ болести дечијег доба. Једно од хиљаду деце оболеле од морбила добиће страшну компликацију енцефалитис са могућим тешким доживотним оштећењима или смртним исходом. Вратимо се на податак о броју деце која су умрла од морбила само током једне године. Време је 2000. година, у Африци је од ове болести умрло 327 000 деце (тачно 327012), а у целом свету близу пола милиона деце (тачно 498 676). Током 2013. године у свету је од малих богиња умрло 101 744 деце. Процењује се да годишње у свету умире најмање три милиона људи од болести које се могу спречити вакцинама. Не желим да будем цинична, али то су подаци о којима би требало да размислите ви који сте неке од ових болести прележали и не фали вам ништа. Све болести су мање или више опасне. Свих 10 болести обухваћених нашим програмом имунизације су, из различитих разлога, у овој другој категорији.

  1. За отпорност деце и развој имунског система је боље да прележе болести, него да се вакцинишу

Ова претпоставка нема научну заснованост. Вакцинација је активна имунизација, као и природна инфекција. Ако то није довољно, онда се може размишљати и овако: ових 10 вакцина нас штити од само пет бактерија и пет вируса, што је заиста занемарљиво мало у односу на огроман број других микроорганизама и антигена са којима се наш имунски систем среће. Према томе, наш имунски систем ће и без ових 10 патогена имати пуне руке посла и прилику да се „развија“.

  1. Вакцине садрже отрове

Ове тврдња је тачна у оној мери у којој то важи за све лекове, али и храну коју једемо, воду коју пијемо. Примери токсичних супстанци које улазе у састав неких вакцина су формалдехид, глутаралдехид, алуминијум и озлоглашено једињење живе тимеросал. Токсичне супстанце у вакцинама имају различите улоге, као што су повећавање имуногености, презервација вакцине и спречавање контаминације. Концентрације ових супстанци су знатно, знатно испод прага њихове токсичности. Прегледала сам податке о компонентама вакцина које се дају деци у Србији и тимеросала ту нема. Ови подаци су доступни, можете да проверите.

  1. Вакцине изазивају аутизам

Научна истраживања нису доказала везу између вакцина, пре свега ММР вакцине, и аутизма. Студија коју противници вакцина често наводе као јасан научни доказ везе ММР-аутизам објављена је 1998. године у часопису Lancet, а потпуно повучена 2010. услед значајних недостатака у експерименталном дизајну и накнадно откривеног сукоба интереса главног аутора. Према томе, у питању је студија која из објективних разлога више није призната у научној и стручној заједници. Насупрот резултата овог истраживања изведеног у студијској популацији од 12 пацијената изабраних на основу сумњивих критеријума, стоје резултати осталих студија. На пример, студија која је истраживала могућу везу ММР-аутизам у популацији од 537 303 деце рођене у Данској током периода јануар, 1991. – децембар, 1998. Или, студија у којој је метаанализом у узорку од 14 700 000 деце испитивана ефикасност и безбедност ММР вакцине. Понављам, није доказана веза између ММР вакцине и настанка аутизма. Овде сам се бавила само примером аутизма, али то не значи да избегавам проблем нежељених реакција након вакцинације. Нежељене реакције несумњиво постоје и неке од њих веома су озбиљне. Приступ проблему нежељених реакција свакако је једна од кључних тачака размимоилажења ставова „за“ и „против“ вакцина. У том смислу, овој теми коју сам ја само начела кратком причом о аутизму, треба посветити више простора.

Кад смо већ код простора односно броја карактера у овом случају, видим да сам сасвим близу дозвољене границе. Нисам успела да поменем све што сам планирала, али бар сам број текстова опредељења „за вакцине“ увећала за један. Нисам компетитивна, али став „за“ мора бити присутнији у нашој јавности.

Ванредни професор на Катедри за микробиологију Медицинског факултета Универзитета у Београду

(Политика, 21. 2. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3wg



Categories: Аз и буки

32 replies

  1. Ne mogu navesti izvore u ovom trenutku (inače bih našao) ali kažu da u stvari nema ni tvrdog znanstvenog dokaza da vakcine djeluju. Sve se navodno može objsaniti statistikom.
    Moja percepcija je da su vakcine nekada davno, kada smi mi bili klinci nešto i vrijedile ali ovo danas je jedno obično trčanje za profitom

  2. Волео бих да прочитам изворе за тврдњу да нема доказа да вакцине делују? То би стварно било научно откриће првог реда па би било добро да и ми аматери за медицину о томе нешто прочитамо. Такође бих волео да прочитам шта то значи да се све тобожње деловање вакцина може објаснити статистиком?

  3. Milose, i ja sam amater ali nemam bezgranično povjerenje u farmaceutsku industriju koja je kao i svaka druga industraija u trci za profitom. I pri tome ne prezaju ni od čega da bi ga povećale. Pa ni od toga da potkupljuje doktore da prave lažne analize.
    Ečinkovitost sezonskih cjepiva protiv gripe je oko 16%! To znam i sam jer vidim ljude oko mene, cjepljeni su jednako bolesni kao i oni bez.
    Evo vam nešto, na brzinu dok čekam odlazak na pregled. Redovni, od firme, nisam bolestan hvala bogu. U glavnim medijima ćete to teško naći jer su pod utjecajem velikog biznisa, da ne kažem pod cenzurom
    http://2012-transformacijasvijesti.com/alternativna-medicina/dr-sc-lucija-tomljenovic-tvrdnje-o-ucinkovitosti-cjepiva-vrlo-su-pretjerane

  4. Ево једног стручног мишљења !

  5. Нисам сигуран да је лична перцепција броја болесних током сезоне грипа релевантна за процену успешности вакцина. И то редом свих вакцина,не само оних против грипа.

    Али чак и да вакцине грипа не умањују у знатној мери удео оболелих од грипа код вакцинисане популације (иако бројка од 16% уопште није за занемаривање) то не мора да значи да су вакцине без ефекта већ да је међу вакцинисаном популацијом много већи број оних који су подложнији вирусним обољењима (мала деца, стари, људи слабијег имуног система тј. болешљиви како се то популарни каже).

    Наравно да фармацеутска индустрија трчи за профитом, као што то ради свака индустрија. Али то није доказ да су њихови производи лоши, бескорисни. Они су вероватно само прескупи (у односу на цену производње и истраживања па велики део новца одлази инвеститорима и одборима разноразних директора) али и то прескупи за белосветску сиротињу рају од које се Бог зна какви профити ни не могу извући. Лекове највише плаћају здраствени системи богатих западних држава и очигледно да им то без неких драматичних потешкоћа полази за руком.

  6. Učinkovitost od 16% je službeni podatak. Zašto bi bilo drukčije i sa drugim cjepivima? Gripu čak poznaju mnogo bolje od drugih bolseti. I da, dobro ste rekli možda je među vakcinisanom populacijom mnogo veći broj onih podložnih virusnim oboljenjima. Upravo tako manipuliraju (pitanje heterogenosti populacije) kada hoće da neka analiza nečega pokaže unaprijed zadane rezulate, naručene od nekoga. To radi pred izbore, to radi i farmaceutska industrija.
    Za svaku korporaciju koja posluje na tržištu bi bilo idealno da bi svi kupovali njihov proizvod. To važi i za farmaceute. Pošto lijekove konzumiraju bolesni ljudi za njih bi bilo idealno kada bi svi bili manje-više bolesni. To naravno nije tako. I šta onda uraditi?
    Pa, s odgovarajućim prilagođavanjem kriterija šta je zdravo a šta ne. Kad sam ja još išao u školu (sada se približavam šestom destljeću!) normalan pritisak (donji) je bio 100. Danas je 90. Sa tim smanjenjem dobili su novih 20% potrošača svojih lijekova za snižavanje pritiska. Iako, kako sam čitao nema čvrstog znanstvenog dokaza da je 100 povećan pritisak. Priča o holesterolu je možda najveća prevara farmaceuta (u glavnom američki Merck). Čitao sam davno nazad liječnika koji je postavio mjeru za normalan holesterol na 7-9. I rekao je da su već tada na njega vršili pritisak da snizi to. I učinio je. Sad su je smanjili na 5. I koliko ljudi sada mora kupovati lijekove za snižavanje?
    Imam brošuru (PDF) prevedenu s njemačkog iz jednog državnog instituta, znači takvog kojega ne plaća farmaceutska industrija. Naslov je Laž o kolesterolu. Unutra piše da je nizak kolesterol opasan, bitno poveća mogućnost raka. Kaže dalje, nema znanstveno- medicinskog dokaza da su naslage u žilama zbog kolesterola: isti je samo 1% naslaga. Dalje, 95% kolesterola stvara organizam sam! Itd, itd…
    Pa vi sada vidite. Lažnu analizu o kolesterolu je finasirao am. Merck i nizozemski proizvođač margarima Becel. Pa razmislite.
    Nitko ne tvrdi da su vsi lijekovi i sva cjepiva štetna, daleko od toga. Ali ne treba uzimate sve zdravo za gotovo.
    Evo malo pa pročitajte. Našlo bi se toga još ali nemam vremena.
    Sve najbolje

    http://www.ivantic.net/Ostale_knjiige/Zdravlje/Lijekovi%20ili%20prica%20o%20obmani.pdf

    http://www.google.si/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=9&cad=rja&uact=8&ved=0CF8QFjAI&url=http%3A%2F%2Ffbf-arhiva.s2.novenaweb.info%2Fdownload.aspx%3Ffile%3D%2FUpload%2Fsociologija%2F2014%25202015%2FSOCIOLOGIJA%2520U%2520FARMACIJI%2520IV_v20141106.ppt&ei=67LtVNVVjbVp_euAqAE&usg=AFQjCNH30HkARoyXQ0mzcuDJGVxEEVc-Qw&sig2=yVC-m2dt8eoUtWyBV7BVrQ&bvm=bv.86956481,d.d2s

  7. Прво људи не морају да купују лекове за снижавање притиска или холестерола, могу да их и не купују да их купују а не користе или нешто треће. Коришћење фармацеутских производа не гарантује да ће неко бити здрав то је ваљда сваком јасно али идеја да се том чињеницом дискредитује имунизација као медицинска техника (вероватно једна од најуспешнијих) је суманута.

    Изабрали сте два три проблематична текста која негирају успешност одређене имунизације (вакцине против грипа) и то сада треба да оспори успешност имунизације као такве – а притом се не консултује огромна литература која се бави позитивним странама имунизације на коју указују стручњаци (наравно подмићени од фармацеутске мафије, као и хиљаде професора медицине широм света, стотине и хиљаде истраживача и других стручњака). Сви су они поткупљени да лажу о пољу своје експертизе, да улажу своје најбоље године, морални кредибилитет и знање да би преварили јадне људе да плаћају фармацеутске производе.

    Идеја да нека индустрија има за свој циљ да сви користе само и што више њене производе је суманута. Свако ко се бавио било каквим послом зна да прави процене евентуалног тржишта (више или мање успешне) и да прорачуна колико би људи евентуално користило његов производ или услугу. Можда извесним пропагандним радњама и триковима опсег корисника производа може да се повећа али та повећања нису нарочито драматична. Фарамцеутска индустрија би јако добро зарађивала чак и кад би се многе групе медикамената искључиле, вероватно би се повећале цене постојећих али као што сам раније написао гро профита западних компанија долази из најбогатијих земаља Запада (нарочито САД и запад ЕУ) тако да те привреде без огромних проблема подносе здраствене трошкове.

    Али изгледа да у нашем менталитету још толико фигурира идеја да ко год хоће да профитира мора да је зли завереник (ах ти црвендаћи) па само са тих позиција можемо да посматрамо финансијски успех фармацеутске индустрије. Са којом узгред буди речено немам никакве професионалне везе. Само сам против идеје која се дуго провлачи по разним друштвеним мрежама да сама чињеница што има пренадувавања цена медикамената (а има је) и постојање афера у фармацеутској индустрији (има Богме и њих) представља снажан разлог да верујемо како је имунизација као медицинаска техника неефикасна, па чак и опасна!

  8. Nevakcinisana deca su zdravija od vakcinisane!

  9. Prof. Dr Željko Poljak, imunolog, o štetnosti vakcina

  10. Слажем се са Милошем принципијелно. Читалац је у праву када су у питању, промјењене вриједности нормалности крвног притиска и холестерола. Знам много колега Читаочевих година и старијих, који се и у случају сопственог здравља придржавају старих критеријума.Насупрот њима, ја прихватам нове и од како се лијечим благим антихипертензивима и статинима, далеко се боље осјећам. Наравно све је то недовољно за генерализацију.
    Проблем, који имамо и у одбијању имунизације, и других мјера превенције и терапије, једним дијелом лежи у томе што ми углавном прихватамо америчку медицину као најефикаснију (некад је било оно чувено “немачка медецина је најбоља”). И сами амерички стручњаци жале што, по неким процјенама, не користе 95% свјетског знања. Један од лијепих научних продора направила је у послиједње вријеме Европска мрежа за превенцију и терапију шлога. Надам се да ће будућност донијети више извора сазнања и посвећених научника. Само не смијемо да се играмо “Велков варијанте”, то некфалификовано стицање “увида” дословно убија.

  11. Изношење истине о НЕГАТИВНИМ ПОСЛЕДИЦАМА вакцина као ИСКУСТВА ИЗ ДРУГИХ ЗЕМАЉА У СВЕТУ – НЕ МОЖЕ БИТИ „КАМПАЊА ПРОТИВ НЕЧЕГА“ ВЕЋ ИНФОРМИСАЊЕ ГРАЂАНА.

    http://facebookreporter.org/2015/02/10/%D0%B4%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D1%98%D0%B5-%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BA-%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D1%9A%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D1%83-%D0%B2%D0%B0%D1%88%D0%B0/

  12. На италијанском суду доказано да MMР вакцина изазива аутизам!

    Већ много година, приче погођених родитеља су биле јако сличне. Мало, бистро дете, вакцинисано ММР вакцином има мала споредна дејства као што су висока температура и одбијање да једе, а онда се развије поремећај аутизма.
    Док мејнстрим лекари поричу да је аутизам повезан са ММР вакцином (мешавина три вакцине: против малих богиња, заушки и рубеоле, eng. Мeasles, Мumps, Rubella), многи тврде супротно.

    http://facebookreporter.org/2014/02/03/%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%98%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BC-%D1%81%D1%83%D0%B4%D1%83-%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%BE-%D0%B4%D0%B0-mm%D1%80-%D0%B2%D0%B0%D0%BA/

  13. Milose,
    niso to samo tri problematična teksta. Takvih tekstova ima puno, evo i Пастер ih donosi.
    Ja nisam rekao da su sva cjepiva prevara. Ubjeđen sam da su cjepiva iz mog djetinjstva (velike boginje, TBC, dječja paraliza…) tada spasile miljune života djece u svijetu. Ali to je bilo tada. Bilo je drukčije vrijeme, mnogo toga se nije znalo, bilo je velikih otkrića i nije bilo turbo-kapitalizma kao danas.

    Ideja da neka industrija ima za cilj da svi koriste njene proizvode da je sumanuta? Što vam je? Pa to je cilj svake normalne korporacije koja djeluje na tržištu! Pomislite da vi imate firmu: što bi vam bio cilj? Što veći tržni udio, naravno. Po mogućnosti cijelo tržište, zar ne?

  14. Гошћа Атлантиса Ултра, Мара Кнежевић Керн, покренула је у листу Печат истраживање над најмрачнијим перспективама будућности човечанства које утоноло у хипномедијски сан није у стању да сагледа смртоносну клопку коју су за њега припремили банкстери умрежени са својом армијом послушника широм планете, који верују да ће се наћи међу одбраних пет стотина милиона људи, који ће, након уништења „бескорисних изелица” живети срећно и дуговечно на растерећеној планети.

    Ovde se govori i o ogromnoj štetnosti vakcinisanja! Laboratorijski tehničari koji prave vakcine uzimaju serum iz gnoja majmuna, krava, svinja i drugih životinja. “Imunizacija” putem vakcinacije je najveća laž u istoriji medicine!
    Imunizacija se uopšte ne postiže vakcinacijom.
    Imunitet se prirodno razvija kod svakog normalnog organizma, a vakcinacijom se samo uništava!

  15. @ Пастер
    Радо ћу Вам када стигнем дати још линкова “инфоратника” и о италијанском суђењу и о афери у компанији Мерк са директорком за вакцине и сл. Такође и, ђаво би га знао, сајентолошке, адвентиске или мормонске, препоруке нашим родитељима да одбијају вакцине, јер је, са једне стране, како тврде рецимо дифтерија лака болест, а Библија по њиховом тумачењу се супротставља вакцинацији.
    Од те “лаке” дифтерије Андри Николићу, министру просвјете Краљевине Србије и радикалском прваку (ујаку браће Поповић, Богдана и Павла), дакле човјеку који је живио у хигијенским условима умрло је четворо дјеце у једном дану, могу да вам нађем и датум, крајем 19. вијека. Таквих трагедија породичних бикло је колико хоћете. Молио бих Вас да имате то у виду кад дајете тако олаке оцјене о “највећој превари у историји медицине”, све позивајући се на једну недоучену докторку опште праксе, са лијепим смислом за бизнис.
    Пред собом имате текст професорке Вуковић, микробиолога, која тврди да су болести на које се врши имунизација нијесу за олако схватање. Молим Вас да се барем око тог факта усагласимо. Даље, први пут имате децидирано да у вакцинама у Србији нема тимерсола (око тога се водила полемика на Стању ствари поводом текста професора Зорана Радовановића). Имате ли супротне информације? Ако се око тога сагласимо, можемо да пређемо на даље проблеме.
    О “златној милијарди”, сада видим из вашег писања да су је преполовили, први је код нас, колико сам упознат, писао Драган Јовановић. Сада је штафету преузела врло успјешно, позивајући се на многе еколошке активисте,гђа Кнежевић-Керн. Радо је пратим. Само мислим да је и преполовљена малтузијанска “златна милијарда” сувише велики број. Капитал никада није био неравномерније распоређен 83 породице на свијету имају више од остатка човјечанства. Њима нимало не смета како пишу у свом гласилу “Д Икономист” да се број становника планете до 2050. увећа на 9 милијарди, јер су уочили да се “демографска пирамида”, претвара у “демографску купу”, то јест никада није било мање ђеце у структури становништва и они ће моћи “лијепо” да зарађују на продаји “услуга” престарелом становништву и експлоатацији оних средње животне доби. Волио бих да схватите да је један број антиимунизацијских становишта покренут из такве “биополитике” најмоћнијих.

  16. Поштовани читаоци преносимо питање и одговор на тему вакцина и вакцинације у свету данас, из разговора који је са поштованим геополитичарем Вилијамом Енгдалом урадила наша сарадница и члан редакције Биљана Ђоровић,

    Биљана Ђоровић: „Ви сте истражили агенду Новог светског поретка, документовано показујући да се ради о еугеничкој перспективи у коме мала група психопата и социопата намерава да постане власник генетичке баштине човечанства, порекла и тока живота на њој. Каква је улога вакцина и вакцинације у спровођењу депопулационе агенде Новог светског поретка?

    Вилијам Енгдал: Ради се о хемијском оружју које се у виду ађуваната додаје у вакцине. Дозволите ми да појасним: ађуванти су адитиви који се додају, теоретски како би вакцинама обезбедили већу потенцију, али ађуванти који се додају су или жива или алумијум хидроксид – хемијске компоненте које представљају убице.Дакле, вакцине су покриће за хемијски рат против људских бића. Убијају их споро, чини их болесним и слабим због чега људи одлазе код доктора и добијају нове дозе…. и тако се формирао медицинско-индустријски комплекс вредан на трилионе долара за производњу слабих и болесних људи који не дижу буне и не спроводе револуције. Елиминација људи помоћу вакцина постала је стандардно еугеничко средство. Вакцине које узрокују побачај – примењују се у Африци, Латинској Америци, Азији.
    Рокфелерова Фондација је од 1972. радила у тајности са СЗО и разним фармацеутским компанијама на реализацији програма ‘репродуктивног здравља под окриљем СЗО’ (сиц!). Светска здравствена организација (СЗО), је заједно са Рокфелеровом фондацијом, владом Норвешке и другим актерима, развила вакцине против тетануса које садрже антиген за изазивање побачаја.
    Кенијска „Католичка докторска асоцијација“ открила је недавно да су СЗО и УНИЦЕФ ове вакцине за стерилизацију убризгали у тела 2,3 милиона кенијских девојака и жена узраста од 14-45 године. Раних 1990-их, како се наводи у извештају Глобалног Института за вакцине, СЗО је спровела масовне вакцинације против тетануса у Никарагви, Мексику и на Филипинима. Comite Pro Vida de Meksiko, римокатоличка организација, постала је сумњичава у односу на мотиве СЗО програма. Када су тестирали бројне бочице вакцина које су стизале у Мексико, као у Кенији данас, нашли су да садрже исти хумани хорионски гонадотропин (hCG), што је било прилично необично за вакцине дизајниране за заштиту од тетануса који је данас у свету редак а није било јасно због чега се кампања масовне вакцинације спроводи само на женама у репродуктивном добу. Но, одговор није компликован: (hCG) је природни хормон потребан за одржавање трудноће. Међутим, када се комбинује са тетанусним токсоидним носачем, он стимулише стварање антитела против hCG, чинећи жену неспособном за одржавање трудноће, што представља облик прикривеног абортуса.
    Истрага организације „Про Фиде“ открила је чињеницу да је Рокфелерова Фондација заједно са Популационим саветом Џона Д.Рокфелера III, Светском банком, УН Програмом за развој, Фордовом фондацијом, радила са СЗО од раних 1970-тих на развију анти-фертилитетних вакцина комбинујући hCG са тетанусом, као и са другим вакцинама.
    Кенијска докторска асоцијација је изјавила поседује необориве доказе да Фондација Била и Мелинде Гејтс, један од највећих финансијера вакцинације у Африци, такође стоји иза пренаталног масовног убиства које спроводи СЗО.Католички доктори у Кенији су јавно и гласно алармирали кенијску владу али је ова дружина НАТО плаћеника то потпуно игнорисала. Дакле, специјални СЗО тимови су у тајности доведени у Кенију и под специјалном полицијском заштитом су дали вакцине милионима кенијских жена како би елиминисали кенијску популацију у наредних неколико деценија.
    Право питање је колико је још земаља мета СЗО за њено пуштање у погон специјалне убилачке машине под називом „вакцина против тетануса“? То је оно што се дешава. Не знам ни за једну вакцину за коју је доказано да је унапредила људско здравље било које популације у свету. Ни једну вакцину! Теорија о вакцинама коју су развили Луј Пастер и Роберт Кох у 19.веку заснивала се на научној превари, обмани и лажи. Рокфелерова фондација је 1920.-их сагледала огромне потенцијале вакцина за контролу популације. Они су тада одлучили да преузму контролу над медицинском индустријом у САД тако што су формирали фондацију како би успоставили квалитетну контролу над медицинским школама. Све школе природне медицине, проглашене су научно некомпетентним и само од Рокфелера одобрено медицинско образовање добило је могућност признања и сертификације од стране државе. Америчка лекарска асоцијација је била купљена од Рокфелерове фондације и концепт медицине заснован на компартментализацији и хемији се потом проширио на Европу, Источну Европу и цео свет, укључујући Кину, који су поверовали да се ради о добром систему. А ради се о машини смрти.

  17. @ Пастер
    Ви сте ријешени да све што сте нашли на ову тему публикујете. Драго ми је да отскора пратите Стање ствари о Ендгаловом ставу о вакцинама већ смо говорили. Ипак, подржавам Вашу амбицију.
    Да, Роберт Кох је био чудовиште. Како су лијепи били ти Чаробни брегови! Лисје жути…

  18. Према званичним извештајима Србија се налази на зачељу у Европи по квалитету медицинских услуга упркос одвајања за здравство које је процентуално највеће у Европи – 11 % БДП! Том одливању из буџета сигурно доприносе и афере попут “Краба” или лажне пандемије свињског грипа – где је наручено 750.000 од којих је бачено 600.000 или 5 милиона евра нашег новца. Ова мегаломанија са вакцинама се намеће под плаштом “колективног имунитета”. При том се у тоталитарном маниру не признају негативни ефекти и ускраћује основно људско право на избор.

    Но светло је на помолу и излазимо из периода који ће се памтити као мрачни средњи век наше медицине. Крајње је време да држава стане у заштиту својих грађана и да нам омогући несметано, Уставом загарантовано право на необавезну вакцинацију.
    А вама драге колеге поручујем, погледајмо у чињенице отвореног ума и срца, због нас и због насе деце и сетимо се Хипократове заклетве коју смо дали “…да ће ми здравље пацијента бити најважније..”

    http://facebookreporter.org/2015/02/28/%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8-%D1%80%D1%83%D0%BB%D0%B5%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%82-%D0%BC%D0%BE%D1%9B/

  19. Др Слађана Велков послала је редакцији Печата одговор на медијску хајку која се против ње води паралелно и ни мало случајно са увођењем петовалентних вакцина, које преносимо у целости:

    Необавезна вакцинација, наше Уставом загарантовано право

    “Прво те игноришу, затим те исмевају, затим се боре против тебе, затим побеђујеш”, Махатма Ганди
    Упркос устаљеном мишљењу да је корисна, вакцинација је једна од најконтраверзнијих медицинских пракси у историји медицине. Вакцинама су исписане трагичне судбине многобројне оштећене и умрле деце али и одраслих. Истраживање и разоткривање мрачне стране вакцинације је једна од најбитнијих дужности сваког лекара коме је здравље пацијента примарно.
    Читајмо декларације вакцина! Видећемо да су као нежељени ефекти вакцина наведене и тешке болести као што су менингитис, енцефалитис, леукемија, дијабетес, аутизам чак и смрт.Све је више судских случајева где је доказано да су вакцине изазвале неку тешку болест или смрт, све је више родитеља којима је јасно да је њихово здраво, напредно и весело дете …после вакцине престало да хода, да говори, ослепело, оглувело, добило епилепсију, менингитис, дијабетес, леукемију, аутизам… страдало управо од вакцине. Све је више одраслих људи а нарочито пензионера који су се после наизглед безазлене вакцине за сезонски грип тешко разболели и убрзо умрли попут моје свекрве.Произвођачи вакцина се често одричу одговорности па су у западним земљама основани посебни фондови за одштету од вакцина. Тако је Енглеска, у којој је вакцинација необавезна, 2014 године морала да плати 60 милиона фунти оштећенима од вакцина. Италија је већ обештетила 580 деце. Америка је од 1989 исплатила 3 Милијарде $ осштећенима од вакцина!
    А народ то дупло плаћа: Прво за куповину вакцина а затим и за исплаћивање одштета, уместо да одштету плате произвођачи ција је вакцина нанела штету.
    У свету постоји право на избор и исплаћују се одштете док је код нас управо супротно: вакцинација се противуставно пропагира као обавезна, не признају се оштећења а камоли одштете. Због тога је све више родитеља који се обраћају Међународном Суду за Људска Права у Стразбуру.

    У последњих 20 година у Америци се број случајева аутизма повећао од 1 у 10.000 на 1 у 50 вакцинисане деце! Аутор 21 од 24 студија на које се позива амерички Центар за Контролу Болести (CDC) које тврде да су вакцине безбедне и не изазивају аутизам је др Poul Thorsen, један од најтраженијих бегунаца због превара. Валидност остале 3 студије је такође под знаком питања.

    Информације о штетности вакцина не добијају довољно публицитета због очигледног утицаја лобија вакцина на систем здравства и медије.
    Проф. John Walker-Smith-у, је британски суд 2012 год. вратио лиценцу и сва права. Он и др Andrew Wakefield су коаутори студије која је повезала ММР вакцину са аутизмом због чега им је 1998 неправедно одузета лиценца рад иако је истраживање било прихваћено у научним круговима 28 земаља и 32 стручна часописа.
    Већина лекара схвата да је вакцинација велики проблем, али не говори јавно о овом проблему бојећи се за своје радно мјесто и положај.

    Ови лобији проглашавају непостојеће епидемије дечијих болести и застрашују људе невакцинисаном децом као потенцијално опасном. Али како могу невакцинисана деца наштетити вакцинисаној уколико су вакцине заиста ефикасне као што се тврди? Ту пада у воду лазни мит о колективном имунитету.
    Лекари перу руке од одговорности и не смеју да вам потпишу гаранцију да ваше дете неће имати негативне последице вакцинације. Значи одговорност за наше и здравље наше деце је на нама.
    Но изгледа да се коначно нешто мења јер су лекари у емисији Сучељавање Вакцинација и дилеме, РТВ,

    04.02.2015, говорили о нежељеним последицама које родитељи скоро свакодневно пријављују па је Проф. др Зоран Радовановић најавио формирање Фонда за Одштету чиме се најзад признаје да проблем постоји.
    Петицију за укидање обавезне вакцинације у Србији је до сада потписало преко 15.000 људи. Родитељи формирају удружења и траже поштовање Устава тј. да вакцинација буде необавезна као што је у Европи а од европских институција траже помоћ за заштиту основних људских права.Ових се дана води оркестрирана медијска кампања против мене и целог покрета за необавезну вакцинацију (ФБ Невакцинисана деца су здравија од вакцинисане и ФБ Слађана Велков које имају преко 60.000 чланова) не би ли се скренула пажња са важних питања кршења људских права, права на слободан избор и здравља нације на које систем нема одговоре.
    На фејсбуку чак постоје и групе мржње где се прети бацањем бомби на мојим предавањима, пиштољима и ликвидацијом, међу чијим члановима има и јавних личности. Надлежни треба да заштите грађане и да виде ко стоји иза тих група.Због ове очигледно оркестриране медијске кампање лажи навешћу неколико основних података о себи:
    Доктор сам Медицине, студирала сам у Нишу и Скопљу где сам и дипломирала на Универзитету “Свети Кирил и Методи”, диплома бр. 8280.
    Диплома ми је званично призната у Македонији, Србији, Кувајту И Саудијској Арабији.
    У Србији имам Нострификацију Дипломе и потврду о положеном Државном Испиту, што је у то време била Лиценца за Рад, под бројем 152-02-250/2001-02.
    Од Јуна 2006 године нисам запослена и не обнављам лиценцу. Иначе Лекарска Комора Србије која издаје лиценце је формирана тек децембра 2006.

    Поборник сам здраве исхране и необавезне вакцинације а своја сазнања о здравом животу од 2006, алтруистички и бесплатно делим са истомишљеницима. Одржала сам преко 300 бесплатних предавања као и велики број новинских, радио и ТВ гостовања у 13 земаља: Саудијској Арабији, Индији, Србији, Македонији, Кувајту, Шпанији, Аустралији, Бугарској, Словенији, Хрватској, Босни и Херцеговини и Црној Гори а управо сам гостовала и на америчком радију.

    Према званичним извештајима Србија се налази на зачељу у Европи по квалитету медицинских услуга упркос одвајања за здравство које је процентуално највеће у Европи – 11 % БДП! Том одливању из буџета сигурно доприносе и афере попут “Краба” или лажне пандемије свињског грипа – где је наручено 750.000 од којих је бачено 600.000 или 5 милиона евра нашег новца. Ова мегаломанија са вакцинама се намеће под плаштом “колективног имунитета”. При том се у тоталитарном маниру не признају негативни ефекти и ускраћује основно људско право на избор.

    Но светло је на помолу и излазимо из периода који ће се памтити као мрачни средњи век наше медицине. Крајње је време да држава стане у заштиту својих грађана и да нам омогући несметано, Уставом загарантовано право на необавезну вакцинацију.
    А вама драге колеге поручујем, погледајмо у чињенице отвореног ума и срца, због нас и због насе деце и сетимо се Хипократове заклетве коју смо дали “…да ће ми здравље пацијента бити најважније..”

  20. Драги Пастер, какве везе има Велкова са Хипократовом заклетвом коју помињете. Нијесте одговорили на љубазно питање како је то имунизација највећа превара у историји медицине итд. Најважније, упорно игноришете провјерену тврдњу из текста професорке Драгане Вуковић који ваљда коментаришемо да у вакцинама у Србији нема тимерсола (штетне супстанце које је збиља била на лагеру неких фармацеутских кућа у Америци) а која је била једна од главних примједби када је Стање ствари пренијело текст професора Радовановића.
    Но да Вам не покварим мисионарски труд, а како се ипак позивате на Хипократову заклетву, за разлику од Биљане Ђоровић и редакције “Печата” која зна да је Бил Гејтс изјавио (толико је луд да то каже јавно, ваљда ексклузивно за “Печат”!) да ће да вакцинама уништи 10-15% свјетске популације, а та иста редакција не зна да “Гијан-Бар” не постоји, него синдром неког заврнутог имена Француза, који јесте најтежа компликација вакцина, али се у Србији није појавила чак ни у ових пошљедњих трагичних 25 година; ево Вам аргументи Вама у прилог, али такође подложни дискусији, нашег најугледнијег и најомиљенијег дјечјег пулмолога, професора Бранимира Несторовића:

  21. Александар Живковић, одговори су ту штета што не читате “мало боље” ове текстове, крените испочетка,сада полако и пажљиво !

  22. Узрокују ли вакцине хомосексуалност или не, остављамо вама на размишљање. Али, вакцинација не би требало да буде обавезна, поготово не у време које наводно зазире од било каквог облика тоталитаризма.
    А шта је присилна вакцинација неголи присила?

    Познато је да је Бил Гејтс, филантроп и један од највећих финансијера вакцина на планети, јавно рекао да ће вакцине послужити депопулацији становништва, односно смањењу броја становника на Земљи. Али, сви само одмахују руком јер мејнстрим медији (Mainstream media) тврде како је вакцина преко потребна, неопходна и обавезна. Као да су папагаји, а не медији који би требали објављивати и ону, не тако лепу, другу страну приче о вакцинама.

    Опширније :

    http://facebookreporter.org/2015/03/01/%D1%92%D0%B0%D0%BD-%D0%BF%D0%B0%D0%BE%D0%BB%D0%BE-%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%B8-%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%BDa%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0-je-%D1%98%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%BD-%D0%BE%D0%B4/

  23. Поштовани Пастер,
    не ћерајте ме да будем портпарол Гејтсов. Нијесам тако добро упућен у његове намјере ка Биљана Ђоровић. А Ваше текстове ћу са пажњом да прочитам. Искрено, не са толиком пажњом са којом читам научну литературу.

  24. Како је завршена каријера једног од најпознатијих наших ЈуТјубе “антивакционалиста” и он прешо у табор Вилотића:
    Danas, 03/03/2015

    LIČNI STAV

    Suština je u naučnom poštenju

    Autor: Dr Zoran Radovanović

    U svom ogorčenom komentaru, punom neosnovanih uvreda, dr Petar Ivanovski (u daljem tekstu P. I.) tvrdi da je ono što godinama nije bio – pristalica vakcinacije. Drugim rečima, Radovan III je prešao na stranu Vilotića, pa je čak, kako to s konvertitima obično biva, preterao svojom apsurdnom izjavom: „Difterija je 1.000 puta gora bolest od leukemije.“ (!?)

    Da li je to isti čovek koji je na tribini „Obraza“, uz zgražanje svojih kolega, gorljivo ukazivao na navodne opasnosti vakcine protiv difterije? Ako se P. I. kloni medija („Nikada nisam bio na nekom mediju da bih pričao o vakcinacijama, niti davao izjave za štampu.“), kako se godinama, u svakoj antivakcinalnoj kampanji, pozivaju na njega („objašnjava Ivanovski“, „potkrepljuje svoju tezu dr Ivanovski“ itd.)? Poslednji u nizu takvih članaka objavljen je 6. februara o. g. pod naslovom „Petar Ivanovski: Vakcina izaziva leukemiju!“

    Tu se, po već uhodanom obrascu saopštava: „Naime, na nedavno završenom Kongresu svetske pedijatrijske onkologije (SIOP) u Oslu, dr Ivanovski je, pred kompletnom svetskom elitom u toj oblasti, izneo svoju tezu, po kojoj „krivca“ za akutnu limfoblastnu leukemiju, inače najčešćeg raka kod dece, treba tražiti u preranom vakcinisanju od difterije.“ (Isti datum nosi i raniji snimak jednog njegovog predavanja sa sličnom tematikom.)

    Valja razjasniti da je taj „nedavno“ završen skup održan pre punih 11 godina, da su svetski kongresi prilika i za iznošenje raznih bizarnih stavova, a da je gromoglasna ćutnja naučne zajednice bila rečit odgovor na izlaganje P. I. On se, sa saradnicima kojih se iz nekih razloga sada odriče, oglasio i u časopisu „Medicinske hipoteze“, što je dočekano razornom kritikom uglednog američkog pedijatra L. Spektora.

    Dakle, ne samo da sam čitao uratke P.I., već sam održavao korespondenciju s kolegom Spektorom, koji mi je zaželeo uspeha u „neutralizaciji“ stavova P. I., a njegovo tumačenje nazvao je tobožnjim („specious reasoning“).

    Nije greh P.I. što se uhvatio jedne površne i krajnje naivno obrazložene ideje, već što ju je uporno nametao kao istinu iza koje mora da sledi akcija. Da li je sada razlog njegovog „odricanja od sebe samoga“ sednica Katedre pedijatrije o vakcinaciji sa zahtevom članovima, uključujući P. I., da se drže nauke i zdravog razuma? Taj sastanak (uzgred, kao rezultat mog apela) održan je samo dva dana pre gnevnog pisma P.I. „Danasu“. U tom svetlu treba sagledati i njegovu sadašnju izjavu da nije protiv antidifterične vakcine, već je samo „za uvođenje nove vakcine koja bi izazivala lokalni mukozni imunitet“. I studentu druge godine medicine je jasno da je za primenu takve vakcine u masovnim razmerama potrebno bar 10 godina. A šta do tada? Zar zbog jedne neodgovorne i precenjene ideje osuditi narod na povratak zloglasne „čume“?

    P. I. zaslužuje prekor što, pod plaštom borbe za istinu, sve čini na njenom zaobilaženju. Prelazim preko uvreda koje su ispod akademskog nivoa, a kao ilustraciju njegove srdite nemoći navodim samo dve detinjarije. Prvo, čovek zašao u sedmu deceniju života četiri puta (valjda posprdno?) ukazuje na moj penzionerski status, koji sam i sam istakao u svom potpisu. („Rugala se šerpa loncu.“) Drugo, mada se bliži kraju radnog veka, P. I. kao jedan od najvećih životnih uspeha navodi svoje đačke ocene. To mu je alibi za čudne ideje koje pod starost zastupa.On mi zamera da sam mu „pogrešno“ pripisao stav da vakcina protiv velikog kašlja dovodi do leukemije, dok je, navodno, istina „da je leukemija trigerovana (!?) uvođenjem vakcine protiv difterije“. Da razjasnimo: triger znači okidač. Ali citirajmo njegovo „čuveno“ predavanje za pristalice „Obraza“, kojom prilikom je, uz originalne konstatacije („virusi su naši najveći prijatelji“) i neukusne samohvalospeve („da sam recenzirao više radova, ne bi bilo toliko tumora“ i dr.) izjavio: „Ja sam optužio da je vakcina protiv difterije uzrok nastanka, triger dečje limfoblastne leukemije“. Ko tu nešto „ne razume“?

    Da bi me „stavio na svoje mesto“, P. I. za sebe navodi: „Imao sam tu čast, da recenziram čak i rad sa Harvard-a.“ Ako je i tako, nisam impresioniran jer sam godinama, u ime UN, bio supervizor projekata koje su izvodili stručnjaci s Harvarda, a posle penzionisanja sam izabran za konsultanta Harvardske škole narodnog zdravlja za najveći projekat koji joj je odobren van SAD. Uzgred, svojevremeno sam držao i predavanje u ekskluzivnom Harvardskom klubu.

    Za P. I., kao pripadnika akademske zajednice, neobično je što se poziva na teško proverivu ulogu recenzenta, a ne, kako je uobičajeno, na svoju bibliografiju, citiranost i sl.

    U nizu primera nakaradnog viđenja stvarnosti mog gnevnog kritičara izdvajam samo optužbu kako smo, navodno, moji istomišljenici i ja „besomučno plašili narod“ da ćemo „ako se ne vakcinišemo protiv svinjskog gripa … svi pomreti“. Istina je da sam još početkom leta, pre nego što je grip stigao do nas, u „Politici“ procenio da bi „u zemlji veličine Srbije, ukoliko se zarazi trećina stanovništva, epidemija odnela oko 250 žrtava“. Zarazila se četvrtina, a umro je 161 stanovnik. Čak i P. I. bi morao da poštuje ovoliku preciznost u uslovima krajnje neizvesnosti. U tom periodu sam napisao više desetina kritičkih članaka o ponašanju zdravstvenih vlasti i ulazio u neprijatno oštre polemike sa tadašnjim ministrom zdravlja. Za to vreme je moj oponent obrazovao članove „Obraza“ (na Jutjubu se i danas vidi kako je to činio).

    Ostaju mi odgovori na po jedno pitanje i ponudu. Prvo, svakom pedijatru je jasno zašto pravim razliku između uglednog profesora pedijatrije koji ima izvesne rezerve prema jednoj vakcini i P. I., koji, ničim izazvan, uporno unosi uznemirenje u javnost izmišljenim i ničim dokumentovanim sejanjem straha od vakcine protiv difterije. Drugo, imajući u vidu odsustvo kritičnosti i samouvida P. I., kao i njegov odnos prema akademskim i etičkim normama, smatram izlišnim da ulazim u predloženu usmenu javnu raspravu s njim.

    Situacija je jasna: s jedne strane je (praktično) cela naučna zajednica, a sa druge P. I. i nekoliko živopisnih likova koji imaju lekarska zvanja, ali ne i licencu. Motivi takvih ljudi su bez sumnje različiti, a očekujem da je svako od njih svestan da li ga vodi želja za novcem, potreba za afirmacijom, precenjena ideja, nekritičnost ili drugi motiv. Kako god bilo, rezultati po narodno zdravlje su podjednako pogubni.

    Autor je profesor univerziteta u penziji

  25. Italijanski sud, na osnovu nalaza lekarski komisije, utvrdio da je MMR vakcina izazvala autizam deteta i dodelio materijalnu nadoknadu porodici obolelog deteta !!!

    https://sites.google.com/site/debunkersvoice/home/presude-u-italiji/autizam

  26. @ Пастер,
    штета што Вам ономадох не послах линкове, али пресуду цијелу ћете наћи на infowar.com. Италијански суд није пресудио, још мање, како кажете “утврдио” да је ММР вакцина изазвала аутизам дјетета, него је донио одлуку да је вакцина “можда допринијела развоју аутизма”. Рекох ђе имате цијелу информацију, а ваљда вјерујете инфоратницима.
    Ни један суд на свијету не може да “утврди” везу између вакцина и аутизма, из једноставног разлога што је етиологија аутизма непозната на садашњем степену развоја неуронаука.
    Вејкфлид, који је зачео причу о вези између аутизма и вакцина на основу констатације “запаљења црева код 12 малишана”, која се њему учинила значајном за појаву аутизма, сад када му је враћена лиценца за рад тврди да није против вакцинације, дакле не стоји иза Вашег децидног под Хипократовом заклетвом изреченог става да је “имунизација највећа превара у историји медицине, само је и даље против ММР вакцине. О томе је говорио и у Њузвику, има га и на српском преводу:

    https://mail.google.com/mail/u/0/?ui=2&ik=2c460f357c&view=att&th=14bdec13e630d292&attid=0.1&disp=safe&zw

    Дакле почели смо од тимерсола, па кад проф. Вуковић утврди да га у нашим вакцинама нема, оспе се још жешћа паљба, која је, чини ми се, највише уперена на изазивање додатних патњи код родитеља са децом која имају неуропсихолошке развојне поремећаје.

  27. Ево линка, драги Пастер, који сам Вам дуговао:
    http://www.infowars.com/u-s-media-blackout-italian-courts-rule-vaccines-cause-autism/

  28. @Јован Анастасијевић, @Александар Живковић (мада мислим да је то једна иста особа):
    ајмо сада полако слово по слово:

    ЉУДИ ТРАЖЕ ДА СЕ УКИНЕ ЗАКОНСКА ОБАВЕЗА ВАКЦИНАЦИЈЕ.
    понављајте у себи:

    ЉУДИ ТРАЖЕ ДА СЕ УКИНЕ ЗАКОНСКА ОБАВЕЗА ВАКЦИНАЦИЈЕ.

    ЉУДИ ТРАЖЕ ДА СЕ УКИНЕ ЗАКОНСКА ОБАВЕЗА ВАКЦИНАЦИЈЕ.

    ЉУДИ ТРАЖЕ ДА СЕ УКИНЕ ЗАКОНСКА ОБАВЕЗА ВАКЦИНАЦИЈЕ.

    овако сваки дан, 3 пута после сваког оброка, једно шест месеци.
    можда коначно укапирате….нико не тражи укидање вакцинације. законска обавеза значи да је неко узео дебеле паре од фармако мафије да се таква одредница стави у закон. тако је то у банана колонијама Блиставог Запада.

  29. Dragi Mudrijasu,
    Za Jovana Anastasijevica nikad cuo, a za lekara ovdasnjeg AZ dobro znaju mnogi pacijenti u Bgd, pa ponesto i javnost. Taj AZ *samo mi En leang. bar radi* nikada nije izrazio sumnju da su dragi Paster i dr Velkova jedna ista osoba, mada prepisuju isti tekst iz Hipokratove zakletve, Paster zna sta pise u neobjavljenom demantu dr Velkove i sl.
    AZ nema nista protiv ljudi koji traze da se ukine zakonska obaveza vakcine, ali jednostavno konstatuje kristalno jasne podatke J. Anastasijevica da je na sjeveru Evrope dje nema zakonske obaveze vakcinacije, obuhvat istim mnogo veci nego kod nas zbog razvijenije preventivne sluzbe.
    AZ pored toga tvrdi da zbog ljudi koji traze nesto neosnovano nanoseci bol roditeljima djece sa razvojnim smetnjama, stradaju ovih dana masovno nase bake i deke od gripa a mogli su jos poziveti na radost unucadi da su se vakcinisali.

  30. Да ли су Пастер и др Велкова једна особа заиста не знам, али је очито – да коментаре потписане као

    Пастер
    &
    Мудријаш

    пише иста особа јер је “аватар” (сличица) иста…

    Лако је проверити, треба се вратити неколико коментара уназад (нпр. Мудријаш 6. март 2015. у 22:35, а Пастер 4. март 2015. у 10:35

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading