E-novine: Србија до гаса „уз малу помоћ америчких пријатеља“

With a little help from our friends: Америка нуди Србији замену за Јужни ток

e-1122015

Званичници САД понудили су премијеру Србије Александру Вучићу замену за „Јужни ток“ односно две могућности за снабдевање гасом – да тај енергент добијамо из САД или из Азербејџана. Прва и много бржа од две понуђене могућности јесте да Србија добија гас из САД који би стизао преко Хрватске и Мађарске, а услов за то је изградња терминала на оструву Крк, где би САД специјалним бродовима допремала гас који би ишао у Мађарску одакле би Србија могла да га преузме

То је српском премијеру понуђено током сусрета у Минхену претходне седмице, како би Србија у наредним годинама смањила енергетску зависност од Русије, пише србијански таблоид Блиц.

Прва и много бржа од две понуђене могућности јесте да Србија добија гас из САД који би стизао преко Хрватске и Мађарске, а услов за то је изградња терминала на оструву Крк, где би САД специјалним бродовима допремала гас који би ишао у Мађарску одакле би Србија могла да га преузме.

Процењује се да је потребно око годину дана за изградњу инфраструктуре. Србија би морала да обезбеди конекцију са Мађарском.

Друга могућност, за три до четири године, јесте добијање гаса из Азербејџана. Вучић се у Минхену састао и председником Азербејџана Илхамом Алијевим.

Србија би морала да изгради гасовод до Бугарске да би могла да рачуна на тај гас. Из Азербејџана би ишао гасовод „Јужни коридор“ кроз Грузију и Турску до Грчке, а један крак би се одвајао за Бугарску, где би Србија могла да га преузме.

ЕУ је, такође, више пута навела да жели да помогне Србији у изградњи гасне интерконекције до Бугарске после отказивања Јужног тока. Тај гасосовод из Грчке иде кроз Албанију, где се крак одваја за Италију, а други уз Јадранско море кроз Црну Гору и Хрватску до Словеније. Америка би преко њега могла да продаје и свој гас тако што би га убацивала кроз већ постојећи терминал за течни гас „Revitous“ на грчкој обали, као и у луци Александрополис који тек треба да се изгради.

Рок за изгадњу „Јужног коридора“ је 2018. или 2019. година.

Блиц наводи да неке процене кажу да би гас из САД, чија је цена у Америци данас око 90 долара за 1.000 кубика са свим трошковима транспорта, могао да буде доста јефтинији од важеће цене руског гаса, с обзиром да Србија сада плаћа Русији 457 долара за 1.000 кубика.

Наслов и опрема: Стање ствари

(E-novine, 10. 2. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3nSCategories: Преносимо

2 replies

  1. Чему трошење времена и простора на преношење још једне будалаштине са идиотског портала Е-новине.
    Ови, који се надају америчком гасу, могу само да завуку нос у становито место љубљеног им Бајдена. Тамо ће таман пронаћи гаса који им је неопходно потребан да би опстали и радовали се свом бедном животу.
    Пљуц!

  2. Уколико би дотични јео више пасуља, карфиола, купуса и сл. нашло би се ту и више тзв. био-гаса и то, претпостављам, потпуно бесплатно, таквима се то не наплаћује.

Оставите коментар