Како ће изгледати правосуђе на Косову

Александар Вучић: Изборили смо се за то да имамо велики број судија и тужилаца

После најновије рунде дијалога у Бриселу, у којој је коначно парафиран споразум о правосуђу, и Београд и Приштина су изразили задовољство. Београд јер ће овим договором бити омогућено да косовским Србима суде српске судије, а Приштина због интеграције севера Косова у тамошњи правосудни систем.

Мустафа, Вучић и Могерини потписују споразум о косовском правосуђу (Фото: Фонет)

Мустафа, Вучић и Могерини потписују споразум о косовском правосуђу (Фото: Фонет)

Премијер Александар Вучић је рекао је да тим споразумом српска страна успела да заштити српске интересе и да „обезбеди да шеф Основног суда у Митровици буде Србин и да Срби на северу имају далеко већи број судија”, али и да извуче „максимум у датим околностима”.

Косовски премијер Иса Мустафа је пак изјавио да је тај договор важан за Косово јер је, како је рекао, обезбеђен јединствени систем судства на целом Косову. „Наставићемо са другим питањима тако да сви делови земље буду интегрисани и да суверенитет буде заступљен на читавој територији”, подвукао је.

Иако има још много непознаница које треба да се разјасне – рецимо, који ће се закони примењивати и да ли ће суд бити под једним кровом – свакако је оптимистички за Србе који већ раде на северу зазвучала јучерашња изјава премијера Вучића да је договор отворио питање имамо ли довољно правника, особља и административних радника који ће радити у судовима на северу Косова.

„Ми смо се изборили за то да имамо велики број судија и тужилаца, али је сада питање да ли ћемо имати довољно људи који ће тај посао обављати”, рекао је Вучић новинарима, према Танјугу, после учешћа на конференцији „Београдски дијалози”.

Премијер је, након разговора са косовским премијером, којем је први пут посредовала висока представница ЕУ Федерика Могерини, навео и да је паритет српских и албанских судија у јужној Митровици 14 : 11 у корист Албанаца и да ће председник суда у северној Митровици бити Србин. Он је додао и да је то боље решење него да се у обзир узимала етничка структура митровачког региона. Вучић је том приликом изјавио и да ће у суду радити једнак број тужилаца Срба и Албанаца – по девет, и да ће митровачки суд имати огранке и у Зубином Потоку и Лепосавићу, на чему је српска страна инсистирала.

Да су разговори са Приштином о правосуђу били тешки, потврдио је и министар спољних послова Србије Ивица Дачић, који је јуче рекао и да је договор о правосуђу био „фиксиран” још у марту 2014. и да је Европска комисија на основу тога предложила 15 тачака. Међутим, приштинска страна је, како је навео, имала захтев за промену седам од тих 15 тачака, „говорећи да то није баш тако договорено, чиме није довела у питање кредибилитет Србије, већ институција ЕУ које су направиле предлог”, нагласио је Дачић, а пренела Бета.

Правосуђе је иначе одавно тема разговора између Београда и Приштине. После потписивања Бриселског споразума, у априлу 2013, договорен је план примене Споразума о нормализацији односа Београда и Приштине. У том плану, који је четири дана касније прихватила и Влада Србије, налазили су се рокови и кораци које две стране треба да предузму до краја 2013. у спровођењу споразума. До краја 2013. предвиђало се, према тексту који је на сајту Канцеларије за Косово и Метохију, да ће интеграција правосудних органа бити завршена и да ће сви српски судови на Косову бити затворени, нова тела успостављена, а особље интегрисано у косовски систем.

Претходно је, међутим, требало да буде формирана радна група која ће направити детаљне планове за интеграцију српских правосудних органа у косовске структуре. Међутим, радна група се није састајала због вишемесечног непостојања владе у Приштини и политичког вакуума.

Шеф владине Канцеларије за односе са медијима Миливоје Михајловић је за РТС оценио да „у причу о интегрисању правосуђа не улазимо као у авантуру”, већ „са јаким и спремним екипама” које ће „моћи да се изборе за довођење правде у свим деловима где живе Срби”.

И у Бриселу подсећају да је споразум о правосуђу у начелу био договорен још пре девет месеци, тако да је чињеница да је коначно парафиран успех, али не и пробој у процесу нормализације.

Иначе, посланици у Скупштини Србије различито су, према Бети, протумачили договор. Они из владајућих странака оценили су да је решен један од најтежих проблема у примени Бриселског споразума. Тим споразумом који се односи на седам општина, четири на северу и три јужно од Ибра, биће, како је јуче оценио Милован Дрецун, председник Одбора за Косово и Метохију, очувана посебност северног дела Косовске Митровице, а заштићени и Срби јужно од Ибра. Из опозиције су пак тврдили да је парафирањем споразума Влада Србије признала независност државе Косово (посланик Нове странке Зоран Живковић) и да није јасно шта је тим споразумом договорено (шеф посланичке групе ДС и некадашњи шеф преговарачког тима са Приштином Борислав Стефановић). Стефановић је рекао да се говори о паритету судија и тужилаца, али да није јасно да ли се то односи на суд у јужној Митровици или је тај суд суштински постао надлежан и за северну и за јужну Митровицу.

Б. Чпајак

—————————————–

Кирби: Споразум показује посвећеност Владе Србије

Амбасадор САД у Београду Мајкл Кирби оценио је да парафирање споразума о правосуђу у Бриселу показује посвећеност Владе Србије нормализацији односа с Приштином и навео да би то могло да помогне отварању поглавља 35 у приступним преговорима Србије са ЕУ. „Веома сам задовољан што је споразум постигнут, како се чини, у раним јутарњим часовима. Мени то говори о посвећености Владе Србије и приштинске владе”, рекао је Кирби Танјугу на маргинама „Београдских дијалога”.

(Политика, 10. 2. 2015)

Вести: Да ли је у Бриселу угашена још једна српска институција на КиМ?

Велики део Срба са севера страхује да је споразумом о правосуђу самопроглашено Косово преузело контролу над правосудним системом и да је тако угашена још једна српска институција.

Они указују да ће судије и јавни тужиоци убудуће примењивати устав и законе самопроглашеног Косова те да ће заклетву полагати пред косовском председником уместо пред председником Србије. После полиције, Приштина је преузела контролу и над правосуђем српских општина на северу Космета – упозоравају они.

Међутим, представници општина са већинским српским становништвом које подржава Српска листа и званични Београд сматрају да је споразум „додатно потврдио статусну неутралност бриселских преговора и испунио очекивања Срба“.

Стеван Вуловић, градоначелник Зубиног Потока, наводи да је испуњен захтев Срба да се за регион севера Косова формира засебан суд са експозитурама у Лепосавићу у Зубином Потоку.

– Споразум је статусно неутралан. Стављено је на папир оно што смо обећали грађанима када смо се одлучили да изађемо на локалне и парламентарне косовске изборе – сматра Вуловић.

Он верује да је споразумом „остављена нада“ да Приштина неће имати ингеренције над севером Косова.

– Јасно је свима да од косовске независности нема ништа. Косово је на ивици пропадања у сваком погледу и сада је све очигледније да оно нема будућности – каже Вуловић.

С друге стране, Марко Јакшић, члан председништва ДСС-а, сматра да је споразумом угашена још једна српска институција и да је косовска самозвана држава преузела ингеренције у области правосуђа на цијелој територији.

– После полиције, Приштина је преузела контролу и над правосуђем, јер је споразумом српски правосудни систем угашен на подручју општина Зубин поток, Лепосавић, Косовска Митровица и Звечан – упозорава Јакшић.

Споразумом је, како појашњава Јакшић, обухваћено само правосуђе на северу Косова, јер је правосуђе Србије јужно од Ибра давно угашено и утопљено у косовски систем.

Вести

(Фонд стратешке културе, 10. 2. 2015)

ДСС КиМ: Вучић поново погазио Устав и предао правосудни систем Србије самопроглашеној републици Косово

После предаје полиције председник Владе Србије Александар Вучић је поново погазио Устав Србије и предао комплетан правосудни систем државе Србије на Косову и Метохији самопроглашеној републици Косово.

Док је потписивао Бриселски споразум Александар Вучић седео је, по речима својих сарадника, на неудобној и тврдој столици и за њега је та ситуација била болна, сада је био на мекој и ни да трепне предао је један од симбола државности Србије шиптарској страни. Изгледа да издаја само први пут боли, касније издаје чак и пријају.

saopstenjedss33

Приче о српским судијама које пласира јавности Србије Александар Вучић су најобичнија политичка глупост и идиотизам јер те судије суде по законима самопроглашене државе Косово, а заклетве полажу пред председницом самопроглашене сепаратистичке творевине зване независно Косово Атифетом Јахјагом. Срби на северу Косова више воле да им све судије буду Шиптари, али да заклетву полажу пред председником Скупштине Србије и суде по закону државе Србије.

Уосталом, елитну коњицу код српског цара Душана чинили су Швајцарци, али они тада нису штитили интересе швајцарске кнежевине него царске Србије.

После предаје симбола српске државности на Косову и Метохији владајућа политичка номенклатура по већ устаљеном рецепту лагаће и обмањивати јавност Србије. Председник Владе Србије говориће да је то у интересу Срба, што је далеко од сваке логике јер се тиме заокружује државност Косова што је супротно голом опстанку Срба у јужној српској покрајини. Потпредседник Владе Србије Ивица Дачић истицаће да предајом правосудног система није погажен статус неутралности током преговора, док ће Томислав Николић и даље писати платформу о Косову и Метохији а Уставни Суд ће се осећати и даље ненадлежним.

Нажалост ова власт је бацила под ноге два века српске историје. Србија ипак не може без Бранковића, некад Вук данас Вучић.

У Косовској Митровици

10.02.2015. године

Председник покрајинског одбора

Демократске странке Србије

др Ненад Којић

(Срби на окуп, 10. 2. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3nz



Categories: Вести над вестима

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading