Војска Србије продаје 480 тенкова и хаубица

Министарство одбране Србије најавило је да ће огласити на продају више од 480 тенкова и хаубица, 220 оклопних возила, више од 20.000 пушака и пиштоља и велику количину друге муниције и опреме. Tим поступком неће бити ослабљена одбрамбена моћ земље, поручују из Министарства и истичу да је та опрема застарела.

Tenk-Vojska-Srbije-

Дирекција за набавке и продају планира да понуди на продају 282 тенка Т-55 и око 220 оклопних транспортера М-60, М-80, БТР-50 и БТР-60 и противоклопних оруђа ПОЛО, као и 200 хаубица од 105 и 155 милиметарa, наводи се на сајту Министарства одбране, преноси Бета.

Министарство ће понудити око 16.700 пиштоља калибра 7,65 милиметара, око 3.500 аутоматских пушака М-70, око 120.000 тромблонских мина и око 1.500 ракета.

Заинтересовани могу да купе и више од 1.100 противавионских топова од 20 и 30 милиметара и око 5.400 ручних бацача ракета, минобацача и бестрзајних топова, а на продају је и 26 вишецевних лансера ракета М-63.

На продају су и три радара СНАР-10 за контрабатирање непријатељске артиљерије и више од 140.000 комада разне муниције.

У огласу објављеном 27. јануара на сајту Министарства наводи се да ће позив за учешће у јавном надметању за куповину оружја бити упућен оним правним лицима која имају законско право на то.

Портпарол Министарства одбране Јован Кривокапић објаснио је да је наоружање и војна опрема коју тај ресор планира да понуди на продају, застарела и са истеклим ресурсима, додајући да тим поступком неће бити ослабљена одбрамбена моћ земље.

“Ради се о вишковима наоружања и војне опреме који нису неопходни за нормално функционисање система одбране. Средства која су оглашена вишком су застарела, са истеклим ресурсима и веком употребе”, рекао је Кривокапић, додајући да Војска Србије располаже довољним бројем модернијих средстава исте класе и намене.

Према његовим речима, целокупан приход од будуће продаје вишкова наоружања и војне опреме биће уплаћен у Буџетски фонд за наоружање чије је оснивање у току у министарству одбране.

“Буџетски фонд се као новина у складу са законом, управо оснива у министарству одбране. За разлику од неких претходних времена, средства из фонда ће бити искључиво коришћена за истраживање, развој и набавку новог наоружања за потребе Војске Србије”, рекао је Кривокапић.

Он је додао да министарство одбране није прецизирало временски орочен позив за достављање понуда за куповину наоружања.

“Такав поступак треба да обезбеди максималну транспарентност у процесу продаје, односно да пружи довољно времена заинтересованим предузећима да пронађу купце”, казао је Кривокапић и додао да на тендеру могу учествовати предузећа регистрована за спољнотрговински промет контролисане робе, којих има више од 150, као и 51 предузеће регистровано за производњу наоружања и војне опреме.

“Оглашавање и продаја вишкова наоружања и војне опреме биће потпуно транспарентно и у складу са законом. Циљ нам је да предупредимо евентуалне пропусте и малверзације у свим фазама поступка продаје, укључујући и јавно надметање заинтересованих предузећа по моделу аукције, чиме су остварене продајне цене у просеку три до четири пута веће од почетних”, рекао је портпарол министарства.

Кривокапић је додао да је претходни модел продаје наоружања и војне опреме био “далеко нетранспарентнији” и оптерећен незаконитостима због којих је ухапшено више особа.

Како је навео, током претходних месеци, на захтев Војске Србије и сугестију министра одбране Братислава Гашића, повучена су из продаје одређена средства, првенствено инжењеријска али и убојна вежбовна средства, која су раније оглашена сувишним.

(РТС, 8. 2. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3ml



Categories: Вести над вестима

3 replies

  1. Ја желим да верујем да ће се моћ наше армије поправити.
    Оно што обеспокојава је лаконско саопштење да се ради о застарелој опреми, а да ће да буде боље – часна реч. Где је план о будућим набавкама или је то војна тајна? Ми имамо право да то знамо јер се ради о нашем новцу, а у крајњој линији и животима.
    Ова активност се одвија у време када се очајнички тражи наоружање совјетске производње за украјинску армију која води рат против свог становништва у самопроглашеним Доњецкој и Луганској републици.
    Крајњи цинизам са наше стране би био да се дозволи да то оружје буде упућено у зону где гине практично наш свет – Руси и Украјинци. Ако већ не можемо да спречимо да се убијају, можемо да то не раде нашим оружјем.

  2. @ст.ст
    Мислим да сте указали на прави разлог “продаје” оружја. Треба наћи Потрошенку оружје, јер му сигурно треба оружје руског порекла, а ми смо ту прави “извор”.

  3. @слободан млинаревић

    Објављена је недавно вест да је ММФ одобрио Украјини 17 млрд. УСД. Наравно, нема говора о готовини којом би Украјина располагала. Одобрене су само гаранције и то функционише на следећи начин: Украјина, нпр. нађе у Литванији оружје које јој треба. Литванија испоручи, а добије од Американаца неки еквивалент.
    Половином августа прошле године је објављено да се преговара да Хрватска испоручи Украјини својих 14 хеликоптера совјетске производње Ми 8, а САД би им испоручиле своје, коришћене, хеликоптере.
    Не знам да ли је тај посао реализован, али се у Хрватској поставило много сувислих питања, везано за обуку пилота, испоруке резервних делова и уопштено око цене такве транзиције.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading