Дебата „Да ли Београд и Срби са КиМ говоре истим језиком?“

У понедељак 9. фебруара 2015. се настављају преговори „Београда и Приштине“ у Бриселу, па је у четвртак 5. фебруара у Медија центру одржан је Округли сто Српског националног форума из Грачанице. Циљ дебате био је да упореди виђење званичне политике у Србији према питању Косова и Метохије, са виђењем Срба у име којих званична политика наступа.

mc-kim-1

Говорили су: проф. др Александар Б. Ђикић, председник Српског националног форума, Момчило Трајковић, адвокат и председник СПОТ, проф. др Александар Ћорац, потпредседник Српског националног форума, Александар Павић, публициста, Ђорђе Вукадиновић, публициста и уредник НСПМ – часописа за политичку теорију, Александар Стојановић, директор Центра за развој локалних средина, и секретар Српског националног форума, Марина Рајевић Савић, новинар, дипл. инж. Милорад Радивојевић, дугогодишњи директор у Трепчи, Александар Симић, адвокат, Ненад Радосављевић, директор РТВ Мир Лепосавић, Душан Челић, професор грађанског права на правном факултету УПКМ, проф. др Дејан Мировић, професор међународног јавног права, на Правном факултету УПКМ, Ђорђе Јевтић, новинар и публициста, потпредседник Српског националног форума.

mc-kim-2

(Медија центар)

Данас: Косовска тема није демоде

Београд – Иако се у српским медијима, па и у друштву ради на маргинализацији, демонизацији, стигматизму, па и криминализацији теме Косова и Метохије, косовско питање је и даље актуелно. У прилог томе говори и чињеница да се главна очекивања која Запад има од Београда тичу управо КиМ, а да су све друге теме „аут“, речено је јуче на дебати „Да ли Београд и Срби са КиМ говоре истим језиком“, коју је у београдском Медија центру организовао Српски национални форум из Грачанице.

Поред челних људи овог форума Александра Ђикића, Александра Ћорца и Александра Стојановића, на скупу су учествовали и председник Српског покрета отпора Момчило Трајковић, публицисти Ђорђе Вукадиновић и Александар Павић, бивши саветник Војислава Коштунице Александар Симић, професор са Приштинског универзитета измештеног у Косовску Митровицу Дејан Мировић, иначе члан СРС…

mc-kim-3

– Ми не разумемо језик Београда који ћутке гледа шта се догађа са имовином Србије на КиМ, а истовремено се држава задужује, кад нам каже да ће нам бити боље у независној косовској држави, кад не решава проблем 250.000 избеглица, а заклиње се у европске вредности и поштовање људских права. Ми не можемо да опстанемо без Београда, али оног који нас разуме. Овај Београд мисли да може и без нас и без КиМ – рекао је Александар Ђикић, председник СНФ.

На дебати су изречене опречне оцене о томе да ли је косовска политика актуелне српске власти капитулантска или не, као и различита виђења најављене платформе за КиМ председника Србије Томислава Николића, уз подсећање да је Николић још 2012. Русима обећао да ће преговоре вратити у УН. Јавно мњење у Србији је, како је јуче речено, оно што кочи још брже признавање косовске независности.

mc-kim-4

Заташкавање

Ђорђе Вукадиновић је указао да садашња власт СНС, као и претходна ДС „заташкавају резултате истраживања јавног мњења који показују да је већина грађана Србије против трампе – ЕУ за КиМ, иако половина подржава европске интеграције“. Према подацима НСПМ, против „трговине“ КиМ за ЕУ је 65,5 одсто анкетираних.

Ј. Тасић

(Данас, 5. 2. 2015)


Фотографије: Срђан Крунић

Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3kx



Categories: Вести над вестима

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading