Владимир Путин: Ако сачувамо језик и књижевност, сачуваћемо се као народ и земља

«Рачунам на то да ће Година књижевности бити заиста широко обележена и у главном граду и у свим руским регионима, да ће помоћи да се у наш живот, и у живот омладине врати схватање лепе уметничке књижевности, и наравно, саме речи, и свих дивних могућности нашег матерњег руског језика који с правом спада међу најизражајније и најсликовитије језике света,» – истакао је председник Русије В. В. Путин говорећи на вечери поводом отварања Године књижевности.

putin-g-knjiz

«Истина је, неки кажу, – истакао је председник, – да ради веће изражајности треба користити и неформалну лексику. Толстој није имао потребе за увођењем такве лексике, Чехов такође није имао потребу за тим, као ни Буњин. Али ви, књижевници, боље видите. Можда, да бисте се приближили народу, и то можете да дозволите, само по мом мишљењу, не у оквиру закона, то не треба уносити у закон.»

«Уверен сам у то да ће наши заједнички напори омогућити да се сачува најбоља традиција руске књижевности, да се учврсти њен ауторитет и утицај у свету.

Сачувавши своју културу, свој језик и књижевност, сачуваћемо се као нација, као народ, као земља. И хиљадугодишња Русија ће остати Русија,» – истакао је Владимир Путин.

Москва, 30. јануар 2015. г.

Са руског Марина Тодић

(Православие.ру, 30 .1. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3gr



Categories: Вести над вестима

3 replies

  1. Vladimir Putin ima samo donekle pravo.
    Kao najzanacajniji element narodnog identiteta, JEZIK je bio i jos uvek jeste garant posebnosti nekog naroda u odnosu na druge narode.

    Medjutim, sve se ubrzano menja. Kad znamo koliko raznih naroda danas govori engleski ili arapski, shvatamo da postoje sasvim sretni narodi (Austral, Kan, Brazil, Argent . . .) koji govore i stvaraju svoju knjizevnost na tudjem, usvojenom jeziku.

    Ima ZEMALJA u kojima se govori vise jezika i koje su vrlo cvrste i solidne (Kina, Ind, Svajc . . .). Mada vec vekovima govore 4 jezika (nem, fr, ital i romantch), Svajcarci su vrlo zadovoljan i prosperitetan narod.

    Raspad Jugoslavije je pokazao da zajednicki JEZIK nije cement koji sprecava raspad zemlje.

    Postoje drugi, vazniji elementi koji zblizavaju ljude.

  2. ЗБОГ НЕСТАЈАЊА СРПСКЕ ЋИИЛИЦЕ СРБИ ЋЕ ИЗГУБИТИ САМО ПО ТОМ ОСНОВУ НАЈМАЊЕ ПОЛОВИНУ СВОГ ИДЕНТИТЕТА

    Е кад би нешто слично рекао наш председник Владе АЛЕКСАНДАР Вучић и кад би свима наредио одмах да спроведе под хитно Члан 10. Устава Србије, Вучић би, ако не у економији, у култури би сигурно оставио дубок траг који се никад не би заборавио. Јер Срби без ћирилице (а ње је остало у јавности мање од 10 одсто) сигурно губе наујмање пола свог идентитета.

  3. син Божији и цар братске нам Русије је Светлост живота, правде и слободе, светлост у коју требамо гледати и ка којој требамо ићи.

    Д. Зб:

    наша поган је већ толико нанела зла србском народу, да шта год учинила за њеног бесрамног и грешног живота, важиће за једног од највећих издајника који је милео Србијом а можда и светом …

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading