Вечерње новости: Удружење „Матица ћирилице“ изазвало поделу међу стручњацима

Представници неколико удружења за заштиту српског језика и писма из Србије и Републике Српске, данас у просторијама Еколошког покрета у Новом Саду формираће Сједињено удружење “Матица ћирилице”

Представници неколико удружења за заштиту српског језика и писма из Србије и Републике Српске, данас у просторијама Еколошког покрета у Новом Саду формираће Сједињено удружење “Матица ћирилице”. Том скупу, по свему судећи, неће присуствовати представници струке – лингвисти, јер ново удружење већ у најави има сукоб са Матицом српском.

vn-3012015

За председника “Матице ћирилице” предложен је универзитетски професор Зоран Милошевић, а његов заменик биће новосадски историчар, професор Владислав Ђорђевић.

Сједињеном удружењу приступиће инжењер Немања Видић испред “Српске азбуке”, Крста Пашковић из Удружења наутичара “Дунавски пропелер” из Београда, Александар Лазић, иницијатор интернет-сајта “Стање ствари”, Немања Главоњић из Центра здравих алтернатива, Станко Богосављев из Информативног центра у Панчеву и Драгољуб Збиљић, председник новосадског Удружења “Ћирилица” који је и организатор данашњег скупа.

На скупу ће бити промовисана књига “Ћирилицоцид”, чији су аутори Драгољуб Збиљић и Дарко Ј. Ивановић.

– Одмах ћемо упутити предлог комшиници Матици српској да се заувек одрекне примене Новосадског договора из 1954. године којим је Србима наметнута латиница – каже Збиљић и додаје да српски народ никада није одлучивао да уз ћирилицу има и алтернативно хрватско писмо, већ су то наметнули политичари.

Збиљићев прилично конфронтирајући став са Матицом, најстаријом културном и научном институцијом, не подржавају ни сви учесници данашњег скупа.

Професор Владислав Ђорђевић, заменик председника будућег новооснованог удружења, историчар по струци и аутор двадесетак радова о положају ћирилице, каже да ће његова подршка новооснованој “Матици ћирилице” бити “више моралног карактера”.

– Нисам за сукоб са Матицом српском, али јесам за то да се подстакну држава и Влада да српско писмо коначно ставе на пиједестал који му припада – каже Ђорђевић.

Мада су организатори данашњег скупа најавили присуство и угледних лингвиста, професора Милоша Ковачевића и Драгољуба Петровића, они су “Новостима” то – демантовали.

– Питање језика и писма не решава се сукобом са најдичнијом институцијом у Срба, основаном 1826. године, него преко Одбора за стандардизацију језика – категоричан је Ковачевић. – Адреса за то су државни органи који би требало да поштују мишљење струке.

Ковачевић наглашава да ћирилица јесте српска духовна вертикала, те мора да се чува и да се постави у средиште језичке политике коју води држава са одговарајућим институцијама.

– Нацрт закона о језику и писму предат је Влади Србије још 2004. године, а до дана данашњег није усвојен, па се ми хтели – не хтели, још држимо закона из 1991 – каже Ковачевић.

Он наглашава и да би закон морао што пре да се усвоји и тако реши примену Устава Србије, односно да дефинише и разграничи службену, приватну и јавну употребу језика и писма.

Мада познат као жестоки критичар Новосадског договора, професор Петровић каже да не одобрава сукоб са Матицом српском. Ипак, додаје:

– По мом мишљењу, ни Матица ни САНУ одавно не чине ништа да се статус српског језика учини подношљивијим. Иако је Матица завршила два велика правописна посла, у неким детаљима могла је то урадити боље. Али, то свакако није разлог да се иде фронтално на ту научно-културну институцију. То није прави пут.

СТАНИЋ БЕЗ КОМЕНТАРА

Председник Матице српске Драган Станић није желео јуче да коментарише за данас најављено оснивање “Матице ћирилице”.

– Заиста ни речју не желим да коментаришем тај догађај – казао је Станић.

Јованка Симић 

(Вечерње новости, 29. 1. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3g1



Categories: Преносимо

9 replies

  1. Нажалост ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ лажу. Крста Пашковић из Удружења наутичара „Дунавски пропелер“ из Београда, Немања Главоњић из Центра здравих алтернатива, Станко Богосављев из Информативног центра у Панчеву су саопштили, да подржавају оснивање Савза удружења. Нигде нису изјавили, да ће приступити некаквом Сједињеном удружењу. Лако је претпоставити, да је ту лажну информацију НОВОСТИМА саопштио господин Збиљић, који је умислио, да је ВЕЛИКИ ВОЂА било чега па и некавог удружења МАТИЦА ЋИРИЛИЦА. Није рекао, колико удружења је било на “оснивачком” скупу и колико је присутних било. Нажалост, Збиљић је опседнут својом ЛИДЕРКОМ позицијом, а није спреман и способан, да је потрошен. Урадио је много, али је време и за пензију. У пуном смислу те речи!

  2. ДВА ПИСМА ЗА ЈЕЗИК нису познато решење нигде у свету, осим код српских лингвиста

    ОНО ШТО НЕ ЗНА СТАНИЋ НЕГРИШОРАЦ, ТО СИГУРНО ЗНА УЧЕНИК ПЕТОГ РАЗРЕДА, САМО АКО ЈЕ МАЛО НАПРЕДАН У РАЗМИШЉАЊУ

    Овде споменута „деоба лингвиста“ једино је нешто добро а неизбежно да се догоди. То је једино што може данас да доведе до решења свих проблема због двоазбучја које је пракса и лингвистичка норма непоЗНната НИ У Европи без алтернативе, ни у свету с алтернативом. Из наметнутог лингвистичког сербокроатистичког једноумља питање писма се никако не може решити у корист Срба, српског језика и српског писма. Дакле, из оваквог једноумља у лингвистици неизбежно је поћи најпре као „деоби лингвиста” на оне који знају (једноазбучњаке) и оне који су идеолози затирања ћирилице преко решења питања писма кроз алтернативу у туђем, лошијем писму за српски језик. Алтернатива је у ствари линчовала српску азбуку преко њеног замењивања.

    Они који су за неуставно решење по Члану 10. Устава, то су, у ствари, буквално практични затирачи ћирилице и њени непријатељи, а да то не би признали, они су измислили подвалу звану само за Србе „богатство двоазбучја“. А .такви (какав је на делу онај ко данас буквално злоупотребљава свету нашу Матицу српску, Драган Станић, Негришорац) буквално су слични окупатору Србије који је први пут унео хрватску абецеду у Србију као замену српској ћирилици.

    Песнику и професору књижевности Станићу Негришорцу, кад покажеш једноазбучје, он се буквално смеје као да си му донео брашно. Њену брашно служи за (под)смех а не за обичан хлеб који за смех служи некима паметнијим од Станића.

    Драган Станић Негришорац је човек који много поштује оног француског цара што је тврдио „Лета се муа“ Тако и Станић Негришорац, лично ми изузетно драг и као земљак , јер је буквално леп и симпатичан, али се смеје кад хоће да ти се подсмехне. Кад му кажем да се нигде писмо једног народа нити чува нити га је могуће сачувати осим у једноазбучју, он се томе подсмева и каже ти: Ти си „јако чудан човек“. Према томе, онај коме је цео лингвистички свет „чудан“, осим овог његовог овде, по њему је паметан човек. Њему је чудно оно што целом свету у пракси није чудно. Не зна се онда шта моше он бити кад није лудак и незналица. Он се, дакле на то „церека“ под својим заводљивим брковима, јер је њему смешно то што он сам не зна, а други зна. Њему је знање о решењу питања писма, као нешто што у виду брашна служи неким људима за подсмех другоме када тај други стварно зна.

    Драган Станић Негришорац ће на све ово указивање на његово лучно незнање рећи: „Немојте нападати Матицу“. Јер, он је једноуман с оним француским краљем који је био сам држава. Тако и Станић сматра да „Матица, то је он“. Он је чак мудрији од тог краља јер сматра да је ипак мало изнад Матице српске и да је света Матица српска направљена и основана да би се он сам “посветио” с њом.

    Дај незналици власт, па брукај свету Матицу. Истина, срећа је што председници Матице српске нису вечни, него су вода која отиче с његовим муљем, а Матица ће увек остати да светли својом светошћу. Јер светост се може незнањем понижавати, али се не може угасити.

    Драган Станић Негришорац, данас, засевши и злоупотребивши своју функцију у Матици српској (гази и Устав Србије и Статут Матице), пред онима који не знају да ни Станић ни било ко не може поништити светост Матице српске из незнања грде и Матицу саму. По ономе: Поред таквог Николе, огађен ми је и светац Никола“. А ми који знамо да је Матица српска трајна, а Станић пролазан и грешан, не може да мисли да Станић може заувек да окаља Матицу свету. Станић би да буде вечни “камен станић”може само и на почетку и на крају мандата да себе укаља најобичнијим незнањем и неразумевањем лингвистике и сваке друге животне логике, па и оне у језику и писму.

    Најзад, дакле, важна је та „подела” међу лингвистима који знају и оне који ће знати, али још нису научили како се на једини проверен и практичан начин у целом свету једино може вратити пуни живот српској ћирилици. На овај начин који је циљно и смишљено свео српску азбуку на алтернативно писмо, нема никакве шансе српска ћирилица. То зна сваки нормалан ученик у је мало напреднији у размишљању од Станића или “Матица, то сам ја Станић”, у резоновању.

  3. У овом тексту, треба сваки читалац, да уместо Драган Станић упише Драгољуб Збиљић. И текст ће бити потпуно разумљив и у складу са досадашњим коментарима и текстовима Збиљића и неког Д.Зб. Изреку неког француског краља можемо у потпуности применити на господине Збиљића. Ништа ни пре њега, ни после њега не постоји.

  4. МЛИНАРЕВИЋ ПРЕМУДРИ каже: “Нажалост ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ лажу.”

    У овом случају, тврдим јер директно збнам, да не лажу, рекле су истину да је основана Матица ћирилице. Ми за то у “Ћирилици” имамо доказ у потписима о приступању чаједничкој борби три удружења, од којих су два директно у вези с одбраном ћирилице, а била су само и она, по закону, довољна савез удруђења да се оснује Матица ћирилице. И она је основана. Остају формалности да се заврше како би се регистровала та Матица како нам не би, као раније, украли име ови из отцељеног дела “Ћирилице”. За сваки случај, ми смо то име “безецовали” у Агенцији и напоменули им да случајно поново не региструју неко лововско удружење које би могло да нам украде ово још боље име. Та два удружења су “Ћирилица” и “Српска азбука”. А та два удружења, наравно, по Статуту остају потпуно самостзална у свом раду и одлучивању, а сједињен су само у договореним акцијама и пословима.

  5. Премудри Млинаревић паметује:

    “Изреку неког француског краља можемо у потпуности применити на господине Збиљића. Ништа ни пре њега, ни после њега не постоји.”

    Збиљић тврди да својом величином постоји Млинаревић. Али изнад Млинаревића, чак се и мени чини, да нико овде тако мудар и велики не постоји. Млинаревић има задатак да на основу телепатије и његовог телепатског удружења зна какав је ко и када га не зна. Његова је једина мана што, као правник, ништа не разуме закон, па је предложио да се украде нечије име због тога што му је користан тај туђи идентитет. Дајкле, Млинаревић има једину ману што се не разуме у закон иако је працвник. Али, шта се може? Чак ни то чуо од невиђене мудрости нијхе баш идеалан јер то не постоји. Иначе кад би идеалан човек могао бити, то би место могао да попуни једино Млинаревић и његов лични штићеник у гажењу Члана 10. Устава Србије и Члана 16. Закона о удружењима. Ми зо једино сигурно знамо, а даље шта газе и крше, још не знамо.

  6. Нема краја Млинаревићевој мудрости. Он чак и ово каже:

    “Лако је претпоставити, да је ту лажну информацију НОВОСТИМА саопштио господин Збиљић, који је умислио, да је ВЕЛИКИ ВОЂА било чега па и некавог удружења МАТИЦА ЋИРИЛИЦА”.

    МЛИНАРЕВИЋ ЧИМ УСТАНЕ ИЗ КРЕВЕТА, БУДАН ЛАЖЕ, А ИСТИНУ ГОВОРИ САМО КАД ЈЕ У СНУ НЕСВЕСТАН

    Нажалост правник Млинаревић опет појма нема о законима. Он зове Матицу ћирилице “удружење”, а то је, наравно, савез удружења или сједињења удружења (три) на истом задатку, али чувају свако свој иденТитет, а нЕ краду туђи идентитет, као Млинаревић. Они који су споменути на скупу, то су људи који су подржали обједињавање снага за ћирилицу, али нису тога дана могли да дођу на пописивање. Али је било довољно оних који су потписали.

    Да је Млинаревић мало паметнији, а мало мање мудар, он би целог дана спавао и тек успаван не би стигао да лаже ма о чему да пише.

    Дакле, пријатељски искрени савет мени драгом као човеку Млинаревићу: зауставите свој писаћи млин, па се успавајте и будите мало искрен човек, без лагања. Верујте, искреност је лековита. Ето видите на свом и мом примеру. Жалили сте се овде сами да се осећате као “дртина” (Ваш речник). Додуше мислили сте да сам то и ја. Кад сте разуверени у то преко тврдње моје искрене девојке, савили сте шипке па сте само Ви остали то што сте за себе и мене казали.

  7. Ја сам био стварно вођа и још ћу дуго бити, али само у изворној, а не у чоповској “Ћирилици”

    Млинаревић лаже да сам “велики Вођа”. Уместо мене једног који не могу и нисам у прилици да будем “велики вођа” у Матици ћирилице. Њу ће водити, по свој прилици,, као њени челници предкложена два универзотетска доктора наука. Они су и појединачно већи од моје маленкости, па ће Матица ћирилице моћи да ради макар више четири пута него што ћу ја моћи само као “вођа” “Ћирилице”, назива који ће остати и који сте Ви предложили да се украде. То без правника какав је Млинаревић, тешко би извео сам шумарски инж., ако сам обавештен добро о његовој струци, један од челника познатог и данас лоповског удружења.

  8. Професор под старе дане заборавио да чита. У Новостима пише:”Сједињеном удружењу приступиће инжењер Немања Видић испред „Српске азбуке“, Крста Пашковић из Удружења наутичара „Дунавски пропелер“ из Београда, Александар Лазић, иницијатор интернет-сајта „Стање ствари“, Немања Главоњић из Центра здравих алтернатива, Станко Богосављев из Информативног центра у Панчеву” . То је очигледна лаж, коју је Збиљић сервирао Новостима, Па или лаже Збиљић или лажу Новости. Потпуно сам сигуран, да ниједно од ових удружења није ПРИСТУПИО, нити ће приступити папазјанији, коју велики вођа спроводи. Прво сам био лопов, сада сам лажов и никакав правник и то ми каже сенилни “професор”, који нам саопштава: “Кад сте разуверени у то преко тврдње моје искрене девојке,”??!!! Има човак и девојку!!
    Замислите чилагера од 70 година, који ИМА девојку! И замислио, да буде велики вођа!!
    Да није жалосно, било би поприлично смешно. Неко ми рече, то је великом вођи духовна храна, да се “јавља” на интернету. Ја му одговорих, као људски биће, како да великог вођу оставимо без хране? Надам се, да још неко има људскости у себи, па да ми помогне у “исхрани” великог вође.

  9. “Крста Пашковић из Удружења наутичара „Дунавски пропелер“ из Београда, Александар Лазић, иницијатор интернет-сајта „Стање ствари“, Немања Главоњић из Центра здравих алтернатива, Станко Богосављев из Информативног центра у Панчеву“ (Млинаревиоћ, искрено ми се допада његово презиме, млин има своју јачину) .

    Ачи му та јачина овде није помогла. Нека препусти људима који су именовани, можда ће се прикључити накнадно. То су били заинтересовани. Кад буду хтели, потписаће. А ови што су потписали, већ су осдновали Матицу ћирилиџе. (Чудо ме да овај леп назив још нисте “здипили” са својима!)

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading