Драгољуб Збиљић: Оснивање нове српске националне институције „Матица ћирилице“

Заказан први радни договор и потписивање приступнице за оснивање Матице ћирилице

Драгољуб Збиљић

Драгољуб Збиљић

Предложени назив савеза удружења је: Сједињена удружења  за одбрану српске ћирилице „Матица ћирилице“ са седиштем у Српској Атини – Новом Саду, где је скраћени употребни назив Матица ћирилице. За председника Матице ћирилице предложен је  универзитетски проф. др Зоран Милошевић а за његовог заменика проф. Владислав Ђорђевић док је за уредника Информативног центра Матице ћирилице предложен дугогодишњи новинар и уредник проф. Драгољуб Збиљић.

То су само предлози Иницијативног одбора о којима ће се тек одлучивати на овом првом радном договору с потписивањем приступнице.

Позвани се могу сматрати сви који желе да присуствују овом оснивању нове неизбежне националне институције Матице ћирилице, како се предвиђа,  једне, Боже дај, од најзначајнијих будућих српских културних институција у српском народу, које ће на новим основама а у складу са значајем српског писма за слободу и опстанак Срба утицати на будућа боља решења питања ћирилице у складу са светском праксом и значајем ћирилице у српском народу у трајању дужем од хиљаду година. Иницијативни одбор сматра да ће ова културна установа снажније утицати убудуће на ново покретање и сродничке Матице српске која је у дугом периоду била буквално злоупотребљавана ради прокламоване 1954. године замене српске ћирилице хрватском латиницом. То Матица српска, та најстарија институција у српском народу данас  није никако смела дозволити у тако дугом периоду, пуних 60 година све виднијег замењивања српске азбуке. То се више Матици српској не сме толерисати, јер је њеним правописним уникатним решењем питања писма у двоазбучју (какво стандардни језици у свету не познају) српско писмо доведено до данашњих свега десетак процената у општој употреби писаног српског језика. Матица српска, на општу свесрпску жалост, одиграла је видну улогу у активном затирању српског  миленијумског писма које никако да се опорави после његовог планираног линча званог „постепена замена“, јер се Матица српска и данас чврсто држи Новосадског договора из 1954. године у правописном двоазбучком решењу питања писма, какво ниједан стандардни језик у свету није никада прихватио.

Како је предвиђено, Матица ћирилице ће свој рад материјално заснивати на прилозима добротвора у целокупном српском данас сиротом народу кога су јединог из Матице српске и других лингвистичких институција „обогатили“ познатим српским лингвистичким уникатним „богатством двоазбучја“, а то „обогаћивање“ српског народа свело се на 90 одсто хрватске латинице према 10 одсто српске ћирилице данас у свему што се пише српским језиком у овом часу, с очигледним тенденцијама да се проценат ћирилице ближи часу када више српске ћирилице неће бити у Србији и међу свим Србима изван Србије после хиљаду година своје ћириличке писмености у разним варијанта, од којих је последња вуковска варијанта ћирилице и у свету оцењена као најсавршеније и најподесније писмо за данашњи српски језик.

Први потписани званичан предлог свих сједињених удружења за српску ћирилицу биће упућен комшиници Матици српској да се заувек одрекне данашњег примењивања Новосадског договора у решењу питања писма Срба и њиховог језика. Српски народ није одлучио да има алтернативно хрватско писмо, него му је оно наметнуто на све начине.

Срдачно позивамо пријављене заступнике удружења да дођу на претприступање и претходно потписивање приступа Сједињеним удружењима за заштиту српске ћирилице “Матица ћирилице”.

Сигурни потписници приступања Сједињеним удружењима за одбрану српске ћирилице „Матица ћирилице“:

  1. Драгољуб Збиљић (заступник „Ћирилице, Нови Сад, телефон 0616749574, е-пошта zbiljacirilica@open.telekom.rs )“
  2. Немања Видић (овлашћени заступник „Српске азбуке“)
  3. Крста Пашковић (заступник Удружења наутичара „Дунавски пропелер, Београд), он се овде пријавио радо га чекамо да дође на потписивање сагласности за приступање Сједињеним удружењима за одбрану ћирилице; ми га сви посебно позивамо јер ће нам  сигурно много требати као стварни пропелер на води, јер нам је свима ћирилица готово сасвим потонула.
  4. Немања Главоњић (заступник Центра здравих алтернатива, Панчево), који је љубазно понудио да буде домаћин првог радног договора ћириличара, на чему му сви захваљујемо и сигурно ћемо искористити то што нам је понудио првом приликом да се нађемо у Панчеву, вероватно већ на другом или трећем радном договору.
  5. Станко Богосављев (заступник Информационог центра, Панчево), пријавио се за приступање Сједињеним удружењима за заштиту српске ћирилице, па ћемо и њега радо поздравити на овом предоснивачком скупу у Новом Саду.

Први радни састанак и претпотписивања приступнице биће одржани у Новом Саду (Еколошки покрет, Војвођанских бригада бр. 17, близу Спенса). Састанак ће се одржати тачно у подне. Очекујемо с радошћу пријављене за долазак и претпотписивање  приступнице.

Нико ко буде дошао не може се покајати јер ће присуствовати оснивању нове српске националне културне институције

Чланство институције Матице ћирилице, надамо се уз Божју помоћ, шириће се самоиницијативним пријављивањем чланства и по позиву из Матице ћирилице.

У Новом Саду,

25. јануара 2015. године

Драгољуб Збиљић

заступник и председник Удружења „Ћирилица“, Нови Сад


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3dp



Categories: Моба

9 replies

  1. још једном, желим вам пуно слоге и успеха у раду !

    Мање се браните а више нападајте, превасходно мислим на основно образовање у којем ћирилица мора бити темељ без другог избора.

  2. Да ли је ово неки виц? “…Први радни састанак и претпотписивања приступнице биће одржани у Новом Саду (Еколошки покрет, Војвођанских бригада бр. 17, близу Спенса). Састанак ће се одржати тачно у подне…”. Прецизирано је место, време (“тачно у подне“- као и онај незаборавни вестерн), али – ког датума, које године ће се то одржати???

  3. Simplicissimus_ said:

    Да ли је ово неки виц? “…Први радни састанак и претпотписивања приступнице биће одржани у Новом Саду (Еколошки покрет, Војвођанских бригада бр. 17, близу Спенса). Састанак ће се одржати тачно у подне…”. Прецизирано је место, време (“тачно у подне“- као и онај незаборавни вестерн), али – ког датума, које године ће се то одржати???”

    ЛОШЕМ “К” СВАКА ДЛАКА СМЕТА!

  4. Много хвала на уоченом пропусту због кога се искрено извињавамо. Иначе, то је онај дан који је овде бар десетак пута најављиван у претходним текстовима. Оснивање, ако нам Бог да, ове нове националне институције српског народа под скраћеним (у Агенцији већ “безецованим” именом, да га неко поново “не мазне”) МАТИЦЕ ЋИРИЛИЦЕ јесте у четвртак, 29. јануара.

    Дакле, МАТИЦА ЋИРИЛИЦЕ

    (са седиштем у Српској Атини – Новом Саду а за целину простора Срба и њиховог језика)

    биће основана у СРПСКОЈ АТИНИ (НОВОМ САДУ)

    У ЧЕТВРТАК, 31. ЈАНУАРА 2015. ГОДИНЕ

    НА САСТАНКУ ПРЕДСТАВНИКА УДРУЖЕЊА за заштиту ћирилице,

    С ПОЧЕТКОМ ТАЧНО У ПОДНЕ, ТЈ. У 12 САТИ,

    У ЕКОЛОШКОМ ПОКРЕТУ,

    ВОЈВОЂАНСКИХ БРИГАДА БР. 17
    (код Спенса)

    То је најављивано раније овде више пута.

    Присуствујте и учествујте у оснивању ове будуће, верујемо, нове значајне институције српског народа, и у успостављању веће и боље сарадње свих бораца за одбрану српске народне азбуке.

    Молимо да нам помогнете примедбама ако смо, због великог обима посла, још нешто превидели.

    (“Ћирилица” се држи обећања.)

  5. @ Д. З.: Човече Божији, Ви се или свесно завитлавате, или Вам много тога фали!? Кажете: “…Оснивање, ако нам Бог да, ове нове националне институције српског народа под скраћеним (у Агенцији већ „безецованим“ именом, да га неко поново „не мазне“) МАТИЦЕ ЋИРИЛИЦЕ јесте у четвртак, 29. јануара.
    Дакле, МАТИЦА ЋИРИЛИЦЕ
    (са седиштем у Српској Атини – Новом Саду а за целину простора Срба и њиховог језика)
    биће основана у СРПСКОЈ АТИНИ (НОВОМ САДУ)
    У ЧЕТВРТАК, 31. ЈАНУАРА 2015. ГОДИНЕ
    НА САСТАНКУ ПРЕДСТАВНИКА УДРУЖЕЊА за заштиту ћирилице,
    С ПОЧЕТКОМ ТАЧНО У ПОДНЕ, ТЈ. У 12 САТИ…”. У четвртак 29 јануара, али ипак и у четвртак 31 јануара??? Маните се Ви свих оснивања, и препустите да то преузме неко коме су све козе на броју!

  6. Четвртак 29. јануара 20015. у 12 сати

    Радимо већ десетак ноћи без спавања, па превићамо, а и комјутер сам премести и помеша. Извините,много радимо, нема ко да помогне, а има оних који закерају до ћавоље куће. А ми смо практично, с обзиром на то да су два удружења то одобрила, већ основа,и нову знчајну нацуионалну српску културну ионституцију која се зове МАТИЦА ЋИРИЛИЦЕ, са седиштем у Српској Атиони, илити Новом Саду.

    Ако и овде има превида, извибните, не спацвамо већ десетак ноћи,па будит мало блађжи што превићамо.

    Дакле, ако компјутер нешто опет не помеша,

    Матица ћирилице (практично већ је основана)

    биће озваничена с потписима из удружења

    у четвртак, 29. јануара 2015. године

    у Еколошком покрету у Српској Атини (Новом Саду)
    адреса: Војвоћанских бригада бр. 17 (близу познатог Спенса

    тачно у подне, тј. у 12 сати.

    (Очигледно је да Simplicissimus није новинар па не схвата зашто је овај овакав превид био користан. Извињавамо му се што то не разуме.)

    Срдачно вас све очекујемо да присуствујете, па и учествујете у оснивању једне од будућих најважнијих културних институцуија у целом српском народу!

    После Матице српске ово је друга институција сличног будућег значаја за све и свуда Србе!

    Молим да нам укажете ако смо нешто важно поново превидели.

  7. ГОСПОД ВАС САЧУВАО!

  8. ВИШЕ СЕ ЈАВИЛО УДРУЖЕЊА НЕГО ШТО СМО СЕ ОВДЕ НАДАЛИ

    (Подсећамо: четвртак, 29. јануара 2015. у Новом Саду, Војвођанских бригада бр. 17 у Еколошком покрету Новог Сада у 12 сати)

    Већ имамо приличан број удружења пријављених за Сједињавање тјЧ. за оснивање савеза удружења под кратким знаковитим називом “Матица ћирилице”. Карактеристичан је овај одазив, а човек је дозволио да га објавимо овде. Он каже:

    Поштовани господине Збиљићу,

    Удружење Српско национално друштво Пребиловци из Београда и ја лично, желимо да приступимо “Матици ћирилице”. Сматрамо да је наметање двоазбучности српском народу наставак геноцида који се над нашим народом спроводи од Фрање Јосипа, преко Павелића, Броза, Туђмана и савремених наших расрбица. Против тога се морамо окупити и неодустајно борити до поптпуне победе!
    Од Господа свако добро!

    На Савиндан 2015.
    Миленко Јахура
    Председник УО СНД Пребиловци

    А у другим одазиву додаје:

    Хвала Вам на по позиву за долазак у Нови Сад на потписивање приступнице. Настојаћу да свакако дођем и потпишем. Препоручићу српским херцеговачким удружењима у Србији и удружењима која се боре за очување и објављивање истине о српском страдању у хрватском геноциду у 20. да и они приступе. То они могу и накнадно учинити, јер је до сутра кратко време.
    Изјаву можете објавити под мојим именом на вашем сајту, ако хоћете и уз наш лого који вам шаљем.
    Миленко Јахура

    Већ имамо пријављених за долазак на потписивање приступнице пет до шет удружења директно нама на е пошту.

    Подсећамо, окупљање је у четвртак, 29. јануара 2015. у Новом Саду, Војвођанских бригада бр. 17 у Еколошком покрету Новог Сада у 12 сати. Због приличног броја самоиницијативних јављања, практично веће је ОСНОВАН Матица ћирилице са седиштем у Новом Саду. И сви разумеју зашто је важно да Матице ћирилице буде у Новом Саду, и то уз Матицу српску, сродничку институцију великог значаја, а у којој, нажалост однос према српском писму је алтернативан, што је погубно по српску азбуку већ пуних 60 година, од 1954, откада нам писмо нагло нестаје, тј. све се више замењује фаворизованом на све начине хрватском абецедом.

    Д. Збиљић

    П. С.

    Опростите на могућим превидима, већ десетак ноћи готово да не спавамо у Удружењу “Ћирилица”. Посао се споља не види, али је он велики, па понешто превидимо. Упозорите нас, молимо, на превиде да одмах исправимо.

    (Гдин Лазић нам је рекао да га и не спомињемо наводећи да су они “ту нешто много учинили”, али, као новинар, знам колико су придонели овом, слободно можемо већ рећи, успеху на почетку окупљања. А јесте”Стање ствари” много учинило и то треба д се зна. Молим га да не обрише макар овај додатак у загради!)

  9. Крсто: “ГОСПОД ВАС САЧУВАО!”

    И Вас с нама, драги Крсто!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading