Зоран Радовановић: Неразложан страх да вакцине изазивају аутизам

ss-face-240Први пут наш угледни професор епидемиологије др Зоран Радовановић побија тврдње које Тодор Јовановић, Соња Велкова и бројни други на друштвеним мрежама шире о томе да је наводно научно верификовано да вакцинација деце изазива аутизам.

Текст преносимо из листа „Данас“ (где је објављен у рубрици „Лични став“), уз наш наслов.

А. Ж.

Зоран Радовановић: Неразложан страх да вакцине изазивају аутизам

Пре 17 година је објављен чланак о наводној вези између вакцине против малих богиња и аутизма. Када се показало да су подаци фалсификовани, угледни часопис “Lanset” одрекао се тог “открића” (на слично понижавајуће признање био је принуђен само петнаестак пута током два века свог постојања), први аутор је изгубио лиценцу и побегао из родне Енглеске, а његов професор, који је, за разлику од свог штићеника, оптужен само за немар, а не и за свесну подвалу, срамно је завршио каријеру, принуђен да се пензионише.

Нажалост, дух је пуштен из боце, а на психолозима ја да објасне како једна лажна вест, много више од истинских доприноса науци, добија енормне обрисе који иду до тврдњи да вакцине служе за стерилизацију или, чак, да садрже чипове, намењене претварању људи у зомбије, потчињене тајној “светској влади”. Резултат је да се створио отпор према вакцинацији уопште, а посебно према вакцини против малих богиња. Сходно очекивању, јавиле су се епидемије ове заразе, до тада већ скоро нестале у развијеном свету. Према подацима из Велике Британије, у прошлој деценији је на сваких 1.000 болесника од малих богиња један умирао, а један добијао запаљење можданих овојница, обично с трајним последицама.

zr-danas

То сазнање је почело да доводи до отрежњења у западним земљама, али је страх, попут таласа у води, доспео и до земаља у развоју. Обухват вакцинацијом опао је и у Србији, упркос упозорењима педијатара и епидемиолога који су, уз један или два изузетка, здушно указивали на опасност настанка епидемије (до ње је управо и дошло са, за сада, неколико десетина оболелих). Ризик није ограничен само на мале богиње, већ и на друге две болести које се спречавају истом вакцином, познатом по енглеском акрониму ММР. Једна од њих, заушке, може да доведе до упале тестиса (погађа једну петину оболелих после пубертета), јајника, гуштераче и других органа, а у 5-10 одсто оболелих долази до упале можданих овојница. Друга, црвенка или рубеола, спада у најблаже инфекције, али ако настане у време трудноће, постоји знатна вероватноћа оштећења плода.

Ниједно до сада обављено кредибилно истраживање није потврдило наводе из Лансета који су довели до узнемирења јавности. Тачно је да се аутизам и слична стања дијагностикују неупоредиво чешће него раније, али је још увек нејасно да ли је и у којој мери тај тренд стваран. Уместо некада уско дефинисаног појма аутизма, данас се говори о много обухватнијем спектру аутистичних поремећаја (САП). Постоје наговештаји да би се применом садашњих критеријума на популацију одраслих дошло до сличних стопа учесталости ових поремећаја као код деце, јер би била обухваћена стања у широком распону од менталне заосталости до “особењаштва”. Све је више података да је САП развојни поремећај који се очитује још у периоду боравка плода у материци. Наслеђе игра одређену улогу, а помињу се старост родитеља, гојазност труднице, њена изложеност загађењу ваздуха и другим срединским утицајима, па чак и препарат који се даје ради убрзања порођаја. Стручњаци тврде да посматрањем видео снимака одојчади, дакле пре добијања ММР вакцине (која се даје по окончању периода одојчета, тј. после првог рођендана), с великом вероватноћом могу да одреде које ће дете касније добити дијагнозу САП.

Упркос свему томе, код нас се однедавно посебан нагласак ставља на “крунски доказ” против ММР вакцине: Амиши се, наводно, не вакцинишу и не оболевају од аутизма. Ниједно, ни друго није тачно – ова америчка верска секта често прихвата вакцинацију, а аутизам је међу њеним присталицама и те како присутан. Стопе учесталости могу да буду, а вероватно и јесу, ниске (нико то није поуздано испитивао), али довођење у везу аутизма амишке деце с ММР вакцином подједнако је логично као, рецимо, с ношењем традиционалних црних шешира њихових очева.

Када би било могуће доносити поуздане закључке о узрочно-последичним односима на основу просте временско-просторне повезаности две појаве (чак и да њихово удружено јављање није тако натегнуто), квалификације за научна звања би се стицале већ по завршетку обавезног образовања.

Аутор је професор универзитета, председник Лиге за имунизацију

(Данас, 22. 1. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3d4



Categories: Аз и буки

52 replies

  1. Дете мојих пријатеља, девојчица, има тешкоћа са говором после примања ММР вакцине.
    Биће да ту нешто дебело смрди, драги Професоре.

  2. Колико сам ја разумео расправу овде на Западу, проблем није у самим вакцинама (или вакцинацији као концепту), већ у похлепи фармацеутских фирми које продају лажне вакцине (“вакцина против грипа” нпр.) а зарад уштеде и профита стављају као конзерванс у класичне вакцине живине препарате (тимеросал) – и од те живе долазе компликације, не од саме вакцине.

    О томе, дабоме, професор-доктор-лобиста-латиничар-у-Данасу ни реч да каже. Јер његов став није лични, већ “Лиге за имунизацију” (шта је па сад то, још један “цивилнодруштвени” параван за велики фармаколошки бизнис са Запада?). Типично.

  3. Господина Радовановића не познајем лично. Мислим да су сви његови написи логични и добро написани, да су засновани на савременим увидима. И сам сам, као лекар, доста дуго радио у иновативној фармацеутској индустрији (не у Југославији/Србији) на Западу – у истраживањима, истина не на вакцинама, и могу Вам рећи да су што се фармаколошког бизниса и профита из њега тиче, вакцине најмање занимљиве, па је зато Ваш други пасус: “О томе, дабоме, професор-доктор-лобиста-латиничар-у-Данасу ни реч да каже. Јер његов став није лични, већ „Лиге за имунизацију“ (шта је па сад то, још један „цивилнодруштвени“ параван за велики фармаколошки бизнис са Запада?). Типично“, потпуно депласиран и бесмислен. Што се тимеросала као конзерванса за вакцине тиче, а познато ми је да живите у САД, да би Вам питање тимеросала било јасније, препоручујем вам да на ту тему прочитате ово (нарочито ако имате децу коју је време вакцинисати): http://www.fda.gov/BiologicsBloodVaccines/SafetyAvailability/VaccineSafety/UCM096228.
    Иначе, што се тиче (прљавог и одвратног) фармаколошког бизниса са Запада – увек постоји алтернатива: иновативна, чиста, висококвалитетна, непрофитна и хумана производња лекова и вакцина у Евроазијског Унији – па, ко воли, нек изволи (ако је уопште има).

  4. Заборавио сам да наведем: Мој коментар је ракција на коментар @Небојша Малић

  5. @ Небојша Малић
    Драго ми је да се што више људи укључи у дискусију. Професора Зорана Радовановића имам част да познајем путем његових текстова, није никакав латиничар, он је покренуо акцију да не будемо ми медицинари покондирене тикве и Феме да не преводимо буквално са енглеског “јавно здравље” како су почели многи наши “љекарски менаџери” него да користимо наш стари ваљани израз “народно здравље”. Осим тога новац је зарадио у иностранству предајући на еминентним факултетима, никада не радећи за фармацеутске куће, тако да пензионерске дане проводи пишући бесплатно за све наше новине. Политика му је објавила два чланка у 15 дана о Гојазности и Имунизацији, па је овај трећи, претпостављам уступио “Данасу” у оквиру актуелне јавне расправе у Скупштинском одбору за здравље и поородицу о вакцинама. Писао је, као једини професор Медицинског факултета за “Печат” упозоравајући их на лудости које објављују, типа једне која је мени највише остала у сећању неког америчког стручњака за ппреживљавање Трећег свјетског рата да су “вакцине глави метод за ширење и стварање болести”. У оквиру Лиге за имунизацију, која није никаква плаћена НВО нема пара ни за сајт, већ и мејл мрежа наших епидемиолога и свих љекара и других стручњака који хоће да се укључе у информисање, професор Радовановић ми је показао десетине чланака које је упутио добро плаћеним и високо читаним сајтовима ФБ репортер, Србин. инфо итд у којима је побијао на пристојан начин разне медицинске небулозе који ти сајтови објављују. Ниједан наравно није хтио да објави одговор.
    Не замјерам Вам као, извините али ја тако мислим за све који су морали да оду из земље, па и за моје најближе другове, присилном невољнику, што не знате да је професор др Зоран Радовановић врло активан члан организације “Доктори за борбу против корупције” која је разоткрила огромне корупције у нашем здравству.

  6. Јован Анастасијевић

    Јасно је да сте Ви велики обожавалац Запада и вероватно њихов лобиста што се да закључити из ваше задње констатације. То је у реду, новац је ипак оно што вас тера и уздиже, зар не?
    Што се тиче Евроазијске Уније рекао бих да тамо има нешто што код Вас на Западу нема, То су људи, ако ви то можете да схватите, радећи за Рокфелера и остале светске злочинце.
    Можда и ово прочитате!
    ****************************
    Поштовани читаоци преносимо питање и одговор на тему вакцина и вакцинације у свету данас, из разговора који је са поштованим геополитичарем Вилијамом Енгдалом урадила наша сарадница и члан редакције Биљана Ђоровић,
    Биљана Ђоровић: „Ви сте истражили агенду Новог светског поретка, документовано показујући да се ради о еугеничкој перспективи у коме мала група психопата и социопата намерава да постане власник генетичке баштине човечанства, порекла и тока живота на њој. Каква је улога вакцина и вакцинације у спровођењу депопулационе агенде Новог светског поретка?

    Вилијам Енгдал: Ради се о хемијском оружју које се у виду ађуваната додаје у вакцине. Дозволите ми да појасним: ађуванти су адитиви који се додају, теоретски како би вакцинама обезбедили већу потенцију, али ађуванти који се додају су или жива или алумијум хидроксид – хемијске компоненте које представљају убице.Дакле, вакцине су покриће за хемијски рат против људских бића. Убијају их споро, чини их болесним и слабим због чега људи одлазе код доктора и добијају нове дозе…. и тако се формирао медицинско-индустријски комплекс вредан на трилионе долара за производњу слабих и болесних људи који не дижу буне и не спроводе револуције. Елиминација људи помоћу вакцина постала је стандардно еугеничко средство. Вакцине које узрокују побачај – примењују се у Африци, Латинској Америци, Азији.

    Рокфелерова Фондација је од 1972. радила у тајности са СЗО и разним фармацеутским компанијама на реализацији програма ‘репродуктивног здравља под окриљем СЗО’ (сиц!). Светска здравствена организација (СЗО), је заједно са Рокфелеровом фондацијом, владом Норвешке и другим актерима, развила вакцине против тетануса које садрже антиген за изазивање побачаја.

    Кенијска „Католичка докторска асоцијација“ открила је недавно да су СЗО и УНИЦЕФ ове вакцине за стерилизацију убризгали у тела 2,3 милиона кенијских девојака и жена узраста од 14-45 године. Раних 1990-их, како се наводи у извештају Глобалног Института за вакцине, СЗО је спровела масовне вакцинације против тетануса у Никарагви, Мексику и на Филипинима. Comite Pro Vida de Meksiko, римокатоличка организација, постала је сумњичава у односу на мотиве СЗО програма. Када су тестирали бројне бочице вакцина које су стизале у Мексико, као у Кенији данас, нашли су да садрже исти хумани хорионски гонадотропин (hCG), што је било прилично необично за вакцине дизајниране за заштиту од тетануса који је данас у свету редак а није било јасно због чега се кампања масовне вакцинације спроводи само на женама у репродуктивном добу. Но, одговор није компликован: (hCG) је природни хормон потребан за одржавање трудноће. Међутим, када се комбинује са тетанусним токсоидним носачем, он стимулише стварање антитела против hCG, чинећи жену неспособном за одржавање трудноће, што представља облик прикривеног абортуса.
    Истрага организације „Про Фиде“ открила је чињеницу да је Рокфелерова Фондација заједно са Популационим саветом Џона Д.Рокфелера III, Светском банком, УН Програмом за развој, Фордовом фондацијом, радила са СЗО од раних 1970-тих на развију анти-фертилитетних вакцина комбинујући hCG са тетанусом, као и са другим вакцинама.

    Кенијска докторска асоцијација је изјавила поседује необориве доказе да Фондација Била и Мелинде Гејтс, један од највећих финансијера вакцинације у Африци, такође стоји иза пренаталног масовног убиства које спроводи СЗО.Католички доктори у Кенији су јавно и гласно алармирали кенијску владу али је ова дружина НАТО плаћеника то потпуно игнорисала. Дакле, специјални СЗО тимови су у тајности доведени у Кенију и под специјалном полицијском заштитом су дали вакцине милионима кенијских жена како би елиминисали кенијску популацију у наредних неколико деценија.
    Право питање је колико је још земаља мета СЗО за њено пуштање у погон специјалне убилачке машине под називом „вакцина против тетануса“? То је оно што се дешава. Не знам ни за једну вакцину за коју је доказано да је унапредила људско здравље било које популације у свету. Ни једну вакцину! Теорија о вакцинама коју су развили Луј Пастер и Роберт Кох у 19.веку заснивала се на научној превари, обмани и лажи. Рокфелерова фондација је 1920.-их сагледала огромне потенцијале вакцина за контролу популације. Они су тада одлучили да преузму контролу над медицинском индустријом у САД тако што су формирали фондацију како би успоставили квалитетну контролу над медицинским школама. Све школе природне медицине, проглашене су научно некомпетентним и само од Рокфелера одобрено медицинско образовање добило је могућност признања и сертификације од стране државе. Америчка лекарска асоцијација је била купљена од Рокфелерове фондације и концепт медицине заснован на компартментализацији и хемији се потом проширио на Европу, Источну Европу и цео свет, укључујући Кину, који су поверовали да се ради о добром систему. А ради се о машини смрти.

  7. @Василије: Заборавили сте Вашем мудром коментару да додате закључну реченицу: А Земља је пљосната и Сунце се око ње обрће!

  8. Професор имунологије др Жељко Пољак има сасвим другачије мишљење од, како је у тексту наведено, угледног професора епидемиологије др-а Зорана Радовановића. Наградно питање је : КО ЛАЖЕ?!

    http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DJ2y_MaM9rnk&h=YAQEA7Cnc

  9. Молим угледног професора епидемиолодије др-а Зорана Радовановића да објасни феномен небриге западноевропских епидемиолога за здравље народа у том делу света – у западној европи не постоји обавеза вакцинисања и веома мали број становништва је вакцинисан!

  10. ”Амиши се, наводно, не вакцинишу и не оболевају од аутизма. Ниједно, ни друго није тачно – ова америчка верска секта често прихвата вакцинацију, а аутизам је међу њеним присталицама и те како присутан.”

    Hahaha, pa eto vam priznanja crno na belo – često prihvataju vakcinaciju i eto odmah autizma i te kako prisutnog. Potrebno je samo koristiti elementarnu logiku i zdrav razum.
    Nego, da mi lepo po strani ostavimo ove naučne vapaje i blede pokušaje zastrašivanja mogućim i nikada dokazanim posledicama nevakcinisanja, i da se posvetimo pravom problemu.
    Poziva se ugledni profesor epidemiologije dr Zoran Radovanović da odgovori na pitanje – koji je to zdravorazuman razlog za nasilno ubacivanje ma koje količine žive u telo ljudskog bića?

    Ako bude problema sa nalaženjem odgovora na ovo pitanje, stručnjaci bi mogli običnom narodu da rastumače i razjasne šta tačno piše u uputstvu za upotrebu vakcine, u konkretnom slučaju u pitanju je MMR vakcina, odeljak o neželjenim reakcijama:

    ADVERSE REACTIONS
    The following adverse reactions are listed in decreasing order of severity, without regard to causality,within each body system category and have been reported during clinical trials, with use of the marketed vaccine, or with use of monovalent or bivalentvaccine containing measles, mumps, or rubella:

    Body as a Whole
    Panniculitis; atypical measles; fever; syncope; headache; dizziness; malaise; irritability.
    Cardiovascular System
    Vasculitis.
    Digestive System
    Pancreatitis; diarrhea; vomiting; parotitis; nausea.
    Endocrine System
    Diabetes mellitus.
    Hemic and Lymphatic System
    Thrombocytopenia (see WARNINGS,Thrombocytopenia); purpura; regional lymphadenopathy; leukocytosis.
    Immune System
    Anaphylaxis and anaphylactoid reactions have been reported as well as related phenomena such as angioneurotic edema (including peripheral or facial edem
    a) and bronchial spasm in individuals with or without an allergic history.
    Musculoskeletal System
    Arthritis; arthralgia; myalgia.
    Arthralgia and/or arthritis (usually transient and rarely chronic), and polyneuritis are features of infection with wild-type rubella and vary in frequency and severity with age and sex, being greatest in adult females and least in prepubertal children. This
    type of involvement as well as myalgia and paresthesia, have also been reported
    following administration of MERUVAX II
    .
    Chronic arthritis has been associated with wild-type rubella infection and has been related to persistent virus and/or viral antigen isolated from body tissues. Only rarely
    have vaccine recipients developed chronic joint symptoms.
    Following vaccination in children, reactions in joints are uncommon and generally of brief duration. In women, incidence rates for arthritis and arthralgia are generally higher than those seen in children (children: 0-3%; women: 12-26%),{17,56,57} and the reactions tend to be more marked and of longer duration. Symptoms may persist for a matter of months or on rare occasions for years. In adolescent girls, the reactions appear to be intermediate in incidence between those seen in children and in adult women. Even in women older than 35 years, these reactions are generally well tolerated and rarely interfere with normal activities.

    Nervous System
    Encephalitis; encephalopathy; measles inclusion body encephalitis (MIBE) (see
    CONTRAINDICATIONS); subacute sclerosing panencephalitis (SSPE); Guillain-Barré Syndrome (GBS); acute disseminated encephalomyelitis (ADEM); transverse myelitis; febrile convulsions; afebrile convulsions or seizures; ataxia; polyneuritis; polyneuropathy; ocular palsies; paresthesia.

    Experience from more than 80 million doses of all live measles vaccines given in the U.S. through 1975 indicates that significant central nervous system reactions such as encephalitis and encephalopathy, occurring within 30 days after vaccination, have been temporally associated with measles vaccine very rarely.{58} In no case has it been shown that reactions were actually caused by vaccine. The Centers for Disease Control and Prevention has pointed out that “a certain number of cases
    of encephalitis may be expected to occur in a large childhood population in a defined period of time even when no vaccines are administered”. However, the data
    suggest the possibility that some of these cases may have been caused by measles vaccines. The risk of such serious neurological disorders following live measles virus vaccine administration remains far less than that for encephalitis and encephalopathy with wild-type measles (one per two thousand reported cases).
    Post-marketing surveillance of the more than 200 million doses of M-M-R and M-M-R
    II that have been distributed worldwide over 25 years (1971 to 1996) indicates that serious adverse events such as encephalitis and encephalopathy continue
    to be rarely reported.{17}
    There have been reports of subacute sclerosing panenc ephalitis (SSPE) in children who did not have a history of infection with wild-type measles but did receive measles vaccine. Some of these cases may have resulted from unrecognized measles in the first year of life or possibly from the measles vaccination.
    Based on estimated nationwide measles vaccine distribution, the association of SSPE cases to measles vaccination is about one case per million vaccine doses
    distributed. This is far less than the association with infection with wild-type measles, 6-22 cases of SSPE per million cases of measles. The results of a retrospective case-controlled study conducted by the Centers for Disease Control and Prevention
    suggest that the overall effect of measles va ccine has been to protect against SSPE by preventing measles with its inherent higher risk of SSPE.{59}
    Cases of aseptic meningitis have been reported to VAERS following measles, mumps, and rubella vaccination. Although a causal relationship between the Urabe strain of mumps vaccine and aseptic meningitis has been shown, there is no evidence to link Jeryl Lynn™ mumps vaccine to aseptic meningitis

    Respiratory System
    Pneumonia; pneumonitis (see CONTRAINDICATIONS); sore throat; cough; rhinitis.
    Skin Stevens-Johnson syndrome; erythema multiforme; urticaria; rash; measles-like rash; pruritis. Local reactions including burning/stinging at injection site; wheal and flare; redness (erythema); swelling; induration; tenderness; vesiculation at injection site.
    Special Senses — Ear
    Nerve deafness; otitis media.
    Special Senses — Eye
    Retinitis; optic neuritis; papillitis; retrobulbar neuritis; conjunctivitis.
    Urogenital System
    Epididymitis; orchitis.

    Other
    Death from various, and in some cases unknown, causes has been reported rarely following vaccination with measles, mumps, and rubella vaccines; however, a causal relationship has not been established in healthy individuals (see CONTRAINDICATIONS). No deaths or permanent sequelae were reported in a published post-marketing surveillance study in Finland involving 1.5 million children and adults who were vaccinated with M-M-R II during 1982 to 1993.{60}
    Under the National Childhood Vaccine Injury Act of 1986, health-care providers and manufacturers are required to record and report certain suspected adverse events occurring within specific time periods after vaccination. However, the U.S. Department of Health and Human Services (DHHS) has established a Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS) which will accept all reports of suspected
    events.{49} A VAERS report form as well as in formation regarding reporting requirements can be obtained by calling VAERS 1-800-822-7967.

    Srdačan pozdrav

  11. Здраво живо,

    као прилог овој дискусији желим изнети своја запажања и сазнања. Не радим у фармако индустрији али сам до недавно радио у једној (ГмбХ-а) фирми која све компоненте добија од БАСФ-а (по струци сам инжињер хемије) које смо ”мућкалки” и правили шампоне, креме за руке, млеко за тело итд. Правећи паралелу са савременим вакцинама могу вам рећи да су и једно и друго СМЕЋЕ.
    Поједини учесници ове наше размене мишљења бранећи вакцину не желе да виде да нико не оспорава да она уистину може спречити инфективне болести већ да је су додаци ти који утичу штетно на младо људско биће.

    Волео бих да прочитам од господина Радовановића једну компаративну анализу садашње Новотарис вакцине и наше ваљкцине која се правила у Торлаку, рецимо пре 20-30 година.

    Поновићу још једном КОМПОНЕНТЕ које се додају су О Т Р О В !

    Свако добро

  12. Јован Анастасијевић

    Добро је да сте и то на крају написали.
    Вероватно је то за вас научно откриће.

  13. @ gospodina Anastasijevica

    Молим Вас да претражите мало међународну електронску мрежу у случају скандала око Вакцине од пре пар година кад је наша држава плаћала 7 по комаду а за исто време се много квалитетнија могла купити код Кинеза за 3 еура. Квалитет није нико оспорио али је тадашњи министар здравља ипак купио 3 милиона скупих вакцина а којих је касније остало преко половине не употребљено и још смо морали да платимо да се оне униште.

  14. АУТИЗАМ И СПАСАВАЊЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ била је тема Америчка конгресне Комисије одржане у петак, 24. маја 2013. године. Оригинални назив је – The AutismOne & Generation, Rescue 2013 Conference, Congressional Panel – Congressman Dan Burton R-IN, Retired; Congressman Dave Weldon MD *R-FL, Retired; Congressman Bill Posey R-FL.Председавао је Конгресмен Ден Бартон, који је на ту тему председавао и претходних година од 2000-те када је покренута тема – везе између вакцина и аутизма…
    На следећем видео снимку који се појавио на мрежи ЈуТјуб дата је НЕОПОЗИВА ИСТИНА О ТОМЕ ДА СУ ЗДРАВА ДЕЦА КОЈА СУ ПРИМИЛА МУЛТИПЛЕ (MMR) ВАКЦИНЕ ПОСТАЛА АУТИСТИЧНА, да је та ЦИФРА ОБОЛЕЛИХ 1980. године од 1 у 10.000 достигла цифру од 1 у 50 у 2013-ој години и да то представља заиста забрињавајући резултат који је председавајући Ден Бартон назвао „НАЈВЕЋИМ ЗЛОЧИНОМ СВИХ ВРЕМЕНА ПРОТИВ АМЕРИЧКОГ СТАНОВНИШТВА, НАЈВЕЋИМ ЗЛОЧИНОМ ИКАДА!“…
    Када погледате овај видео прилог онда се запитајте ДА ЛИ ДЕЦА ТРЕБА ДА ПРИМАЈУ ВАКЦИНЕ КОЈЕ УВОЗЕ У СРБИЈУ страних КОМПАНИЈА ЧИЈИ ЈЕ ГАРАНТ ЗА ИСПРАВНОСТ ВАКЦИНА И ЛЕКОВА Др Пол Торсен ПРЕВАРАНТ КОЈИ СЕ НАЛАЗИ НА ФБИ ПОТЕРНИЦИ И ОСУЂЕН ЈЕ ЗА ПРЕВАРЕ НА 260 ГОДИНА ЗАТВОРА, а за амерички Centers for Disease Control (CDC) је радио студије о ИСПРАВНОСТИ ЛЕКОВА И ВАКЦИНА ПРОИЗВОЂАЧА МЕРК И СЛИЧНИХ компанија, укупно 21 од 24 студије, значи – скоро све…

    *кратка веза за дељење – http://wp.me/p1Fuk8-CR7

  15. @Александар Живковић
    Када неког “познајете” обавезно га и хвалите. Аутпр текста, Ваш пријатељ је очигледно човек, који је прихватио једну тезу. Ни он ни било ко, НЕ МОЖЕ, у потпуности да докаже, или оспори недостатке вакцине. Исто тако, где год, да је радио, није могао, да зна било шта о финансијским интересима својих послодаваца. А сасвим је јасно, да на нивоу размишљања о профиту, људи, деца НИСУ важни. Неко је већ потсетио, а ја бих питао, шта је рекао и шта је мислио о поменутом увозу пар милиончића вакцина у Србију? А тај увоз је био само солидан БИЗНИС! И он показује, потребу нас маторих старкеља, да доказујемо неке наше фикс идеје.

  16. Мислим да имуниолози не оспоравају потенцијалне недостатке вакцинације. Чим кажу рецимо да вакцинација не може да буде потпуно успешна тиме имплицитно укаују на њене недостатке (уосталом сваки метод лечења има своје недостатке).

    У српским медијима, посебно (што ме посебно унесрећује) оним пронационалне, патриотске па и православне оријентације често се објављују текстови са медицинском тематиком врло сумњивог квалитета. Добро је да лекари реагују на такве текстове и велика је штета што се они не објављују на читаним пронационалним сајтовима. Велика је штета што се таква ненаучна пропаганда шири и преко православних сајтова и форума и тиме се наноси штета и СПЦ и православљу а без икаквог разлога и основе. Уместо да се парохијска мрежа која покрива комплетан српски простор користи, када затреба, и у сврхе медицинског просвећивања, тобоже православни сајтови и друштвене групе се користе да се српском народу нанесе потенцијално огромна штета.

    Нисам експерт али ми делује невероватно да један метод имунизације који постоји јако дуго (у рудиментарним облицима вероватно већ више векова) и који се примењује у огромним популацијама наноси тако велику штету а да се притом не оглашава велики број стручњака (тешко да су баш сви поткупљени од фармацеутских кућа). Уосталом, да постоји неки други метод фармацеутске куће би и од њега профитирале јер би сигурно покуповале све могуће лиценце и патенте.

    Не бих коментарисао једну тему где су моја знања сасвим оскудна да ме већ дуже време не иритира тровање јавног простора где је потенцијална штета по наш народ несагледива. Да ли ће ти просветљени антиимунолози одговарати ако се запате озбиљне, једном искорењене болести?

  17. @ Слободан Млинаревић
    Доста сте у праву. Проф Радовановић је баш дизао глас поводом тих “милиончића” у епидемији свињског грипа. Али епидемије јесте заиста било само у Србији је потврђено 136 смртних случајева од свињског грипа (као што сада траје епидемија морбила, које не би смјело да буде). То што је фармакомафија урадила други је проблем ( а цијела фармацеутска индустрија почива на мафијашком принципу: трећина су им трошкови производње, супстанције и истраживања, трећина трошкови за маркетинг укључујући подмићивање љекара, трећина чист профит). Ми смо некада имали одличну установу Торлак, али се 25 година, а систематски посљедњих 15 година уништава,посљедњи директор је био хирург(!), ухапшен је, садашња директорка је физијатар(!) већ је направила лом са министарством око примјене петовалентних вакцина, укратко, нема их бесплатно за ђецу рођену прије 1. новембра прошле године, а није набављена ни количина за ове најновије којима је дато право на бесплатну. Можемо да очекујемо нове афере, хапшења и нажалост епидемије.
    @ Василије 50
    Жао ми је што Ваши пријатељи нијесу имали коме да пријаве случај, посебно у свијетлу чињенице, која се види из мог одговора г. Млинаревићу, да референтне установе за контролу квалитета вакцина више немамо. Заправо, имали су коме да пријаве “заштитнику права пацијената” измишљеној служби за збрињавање правника. Док не схватимо да је љекар истински “заштитник права пацијената”, ниша од свега.
    @ Andrea Weinmann
    Akо дозволите да ја одговорим умјесто проф. Радовановића, одговор је веома једноставан и хиљадама пута понавља: на западу, посебно сјеверу Европе, нема обавезне вакцинације, али је педијатарска заштита тако развијена да је обухват ђеце вакцинацијом нпр у Шведској 100%. У бившим комунистичким земљама постојала је обавезна вакцинација. Као што написах ово “о заштитнику права пацијената” није све што долази са запада посебно у рукама наших Фема идеално. Али обухват вакцинације је у Србији по Батутовом извјештају за 2013. био 95%. Актуелна епидемија морбила показује да нам ни у томе не ваља медицинска статистика.
    @ Милош
    Хвала, узели сте ми ријечи из уста и много боље артикулисали. Само да Вас обавјестим да постоји читава библиотека одговора који се позивају баш на Ваше завршно питање, сајтовима и форумима који то пласирају. Ниједан нијесу хтјели да објаве.

  18. @Александар Живковић said:

    Кажете, “То што је фармакомафија урадила други је проблем ( а цијела фармацеутска индустрија почива на мафијашком принципу:”. То је ПРВИ и НАЈВАЖНИЈИ проблем и јасно указује, да је мафија, коју спомињете, ПРЕУЗЕЛА медицину. У том смислу су и професорова размишљања само показатељ његовог личног, људског размишљања и веровања у људе. Нажалост, стварност више није таква. Очигледно, да је, беше ли оно, МАМОН, узео ствар у своје руке.

  19. @ Александар Живковић: Ево примера из Холандије: Државни (бесплатни) програм вакцинације деце се врши против 12 бактерија/вируса у 4 фазе – од 6 недеља до/и са 12 година старости; ова последња је уведена пре пар година – то је двострука вакцинација против хуманог папилома вируса (рак материце) за девојчице од 12 година. У свему, око 2.500.000 вакцинација. Од тога је, нпр. 2010. г. регистровано 1380 (0,55%) узгредних/нежељених појава (ниједан случај енцефалитиса/енцефалопатије). Сви родитељи добијају на кућну адресу позив/обавештење за вакцинисање деце. Нема санкција за оне који не желе вакцинисати децу, а процент одазива је 95%. Већина од оних 5% који не вакцинишу децу су фанатични протестанти, који сматрају да је свака превенција противна вољи Божијој (јер – Он одлучује ко ће се разболети, а ко не). Осим деце, и свим старијима од 65 година се сваке године шаљу позиви да се (ре)вакцинишу против инфлуенце. Има на интернету и оних који из све снаге агитују против вакцинације – али на њих се слабо обраћа пажња, а нико не прати и појма нема о томе ко су произвођачи које вакције, јер људи верују Државном Институту за здравствену заштиту, чија је то надлежност.

  20. @Јован Анастасијевић
    Невероватно је, како појединци за пример узимају Холандију! И када узму као Ви упореде бабе и жабе. Сами сте написали, да је вакцинисање ДОБРОВОЉНО. Овде покушавају, да га направе обавезним! Поред тога, манте се Холандије, земље свакојаких гадости. Гледали су Сребрницу и ћутали!

  21. @слободан млинаревић: Ја, истина, нисам ваш Вучић који је толико опчињен оним што он уображава да је схватио од протестантског духа и радне етике, да покушава мајмунисањем да вам наметне те идеје. Ја сам свестан да друштва која кроз историју (из ових, или оних разлога) нису прошла кроз периоде хуманизма и ренесансе, и остале фазе друштвеног развоја не могу преко ноћи (ако ће и икада моћи/желети?) да макар и нешто од тога схвате и прихвате, али мислим да добар технички пример, као што је организација вакцинације треба навести – можда би се ипак нешто могло од тога запатити? А систем вакцинације и Сребреница? Побогу, па ипак треба да покушате да се макар мало отарасите толике ксенофобије….

  22. @ Слободан Млинаревић
    Слажемо се око Мамона (“монотеизам тржишта”- под утиском сам Фузаровим данас).
    Холандија ипак нема рак грлића материце одавно, да би се жене осигурале обавезан је два пута годишњи гинеколошки преглед са Пап-Николау тестом (примјер сјајне превентиве. Сад је то још побољшано вакцинацијом на ХПВ.
    Нијесте у праву кад тврдите да то код нас хоће да уведу обавезно вакционисање. У свим источноевропским земљама бившег социјализма- уведено је обавезно по доласку КП на власт. На западу је друга правна традиција али је г. Анастасијевић у праву, већи је обухват ђеце.
    Но ја сам се више бавио у каријери старијим лицима: вјерујте, огроман број старих умире од “обичног, сезонског” грипа, то се и не евидентира него ми их водимо под рутинским љекарским: Insuffitientio cardiorespiratoria. Умиру беспотребно прије времена , на радост Пензионог фонда. До прије неку годину, бар су хронични пацијенти имали навику да се вакцинишу. Сада је, нарочито од “свињског грипа” и раста антивакцинацијског покрета и то смањено.

  23. @Јован Анастасијевић
    За мене су најгори људи конвертити. У складу са тим поменути није мој. Дигне ми се ово мало косе на глави, када се спомене Холандија. За то има довољно разлога, које можда Ви не видите. Да ли треба да Вас потсећам, шта све има у Холандији, као у ретко којој земљи у свету? Нема ту никакве ксенофобије. Са толико опљчканог током историје, лако је све добро организовати. Тако да се пример пљачкаша, тешко може применити на опљачканог, сравњиваног са земљом.
    @ Александар Живковић
    Око сјајне превентиве важи горе наведено пљачкаш/сиротиња. У то комунистичко време, које Вас толико жуља, па не успевате, да га не споменете, није ни код нас, а ни у свету, поменути МАМОН узео све у своје руке. Тако да је поређење мало натегнуто.

  24. слажем се са већином учесника расправе, који имају оправдану сумњу у штетност и опасност вакцинације.
    Зашто је већина института (и фармаколошких и пољопривредних и прехрамбених ..) је уништена у Србији или ради на ‘резерви’ и без одговорности, ко је то дозволио и ко има највише интереса у Србији од тога?

    Да ли је спремна србска фармација и здравство да гарантују свима који се вакцинишу да им вакцинацијом неће бити угрожен живот и озбиљно нарушено здравље?
    Да ли су спремни да надокнаде штету сваком појединцу, уколико дође до озбиљног нарушавања здравља или смрти вакцинисаног?

    И сходно изнетом, пошто наша интелигентна власт уводи казне за непослушне, који не желе да им деци ушпицавају отрове, зашто не уведу и одговорност од нежељених ефеката који могу настати приликом вакцинације, осносно
    зашто приликом вакцинисања лекар који вакцинише, по пуномоћи државе и законским прописом, не потпише уговор са родитељом детета о могућим ризицима који се могу јавити услед вакцинисања??

  25. @Ненад
    Холандези заборавили на тај детаљ.

  26. @ Слободан Млинаревић
    Да, наравно постојање “источног” или “комунистичког” блока је допринијело да се Мамон ни на западу не размаше, да буде неки “социјални капитализам” или држава благостања. Сада су се разобручили и класне разлике довели до највишег степена у историји. Већина моје породице страдала је за “комунистички блок” на Голом Отоку, Билећи итд, све њихове приче које сам слушао као дијете о ЦИА и осталом су се показале као истините. Ни најмање ме не жуља комунистички период. Овдје је ријеч само о двије врсте законодавства према имунизацији: “научни социјализам” као довршење просветитељства, како га тумаче неки филозофи, донио је обавезу вакцинације као научно унапређивање здравља. Либерално оријентисано “грађанско” законодавство сматрало је да је одлука о вакцинацији индивидуална, што се сада у нашој средини користи као аргумент против обавезног вакцинисања, а како смо показали у овој дискусији, обухват вакцинацијом у западној Европи је због развијеније превентивне службе већи него код нас.

  27. @Александар Живковић
    Био је мој отац на Голом отоку! Какве то везе има? Које то године беше основана ЦИА? ЦИА није постојала у време, када сте били дете, или можда јесте? Упоређујете времена и друштва која нису за упоређење. Ако желите, да кажете, да је комунизам, који поново беспотребно помињете, “допринео” социјалној држави на Западу, ето најзад и мале кристи од тог “проклетог” комунизма. Шта су страдање мога оца и Ваших, спрам користи коју су имали милиони радника широм света? Наравно, да је реч о два законодавства. Једно код ПЉАЧКАША и једно код ПЉАЧКАНИХ. Ми смо имали “срећу”, да нас толико пута “пеглају”, па би свакоме МОРАЛО, да буде јасно, зашто је наше законодавство такво какво је. И ако је такво, боље је од законодавства које дозвољава бракове мужеложника. Заборавили сте, да је својевремено министарка здравља у Пољској била против вакцинисања, а показало се, да ни ми нисмо поумирали, иако је вакцина онолико остало неискоришљћених. Знате, да се основна испитивања врше на малом броју пацијената, често плаћених и да су то особе најнижег друштвеног слоја. Како се онда може доказивати, да ли је нешто добро или лоше? А има шест милијарди људи, различитих раса! Рекло би се, да право истраживање почиње, тек кад вакцина, као и сваки лек, уђе у употребу. Ко проучава и прати накнадне проблеме? Рекао бих исти они који су увели лек у употребу. И сада ће неко да призна грешку? Ко уопште може, да докаже ДИРЕКТНУ везу између лека и последице? И онда се лекари сврстају, неки иза једне тезе, а други иза друге, а нико нема праве и проверљиве доказе о било чему.

  28. У потпуности се слажем са ненадовим коментаром. Ко и зашто је уништио и уништава преостале наше центре?!!!?

    Први сам за то да се врши вакцинација али под строго прописаним условима и да она у себи садржи минималне дозе штетних материја (ако се оне већ не могу избећи). Наравно под условом да те вакцине производе наше установе и немојте да ..рете о томе да нисмо у стању напрравити квалитетнију или бар исту као западни институти. Очигледан пример је затирање и нашег пољопривредног института који ј еимао најбоље сорте жита на свету али Монсату није одговарао….Додао бих да исто као што постоје производи (техника, аутомобили, прехрамбени) који су за ЕУ тржиште и за остале тако чврсто верујем да је исти принцип код вакцина. Зато поредити једну Холандију са Србијом или неком афричком државом и тиме доказивати њихов квалитет.
    Опет ћу се вратити на моје искуство из бивше фирме око козметичких препарата као малу илустрацију горе написаног.
    Чули сте а ако нисте прогуглајте о банкроту (инсолвентности) ланца дрогерија (Die größte deutsche Drogeriekette Schlecker ist insolvent…) Оно што је интересантно је да је враћено 2,2 милиона боца разних препарата са скоро истеклим роком и све је препаковано и продато у Африку под немачким знаком квалитете.

    Мислите мало о томе…

  29. Ја сам већ раније у једном свом обраћању г. Живковићу навео случај мојих унучића, девојчице и дечачића, близанаца, који су после вакцинације попадали као снопље.
    Дечачић је због интензивне дијареје и повраћања остао без течности, па је у стању сличном епи нападу транспортован у Тиршову, где му је поред осталог констатован пад шећера на 1!
    После четири дана дете је отпуштено кући са празном отпусном листом, без дијагнозе.
    Уз лаконску тврдњу лекара да му је кроз организам протрчао неки вирус!
    Девојчица је због високе температуре (преко 40 степени) провела на Институту за мајку и дете такође 4 дана.
    Анализе су показивале да није у питању била бактеријска инфекција.
    И она је отпуштена без дијагнозе уз такође лаконску тврдњу лекара, да јој је кроз организам протрчао неки вирус!
    Напомињем да сам вакцине лично купио у приватној апотеци по изричитом захтеву педијатра, јер се домаће са Торлака не препоручују (”боле кад се примају”?!)!
    Фармацеуткиња ме је при томе питала, који ме лекар шаље (претпостављам ѕбог провизије дотичног)?
    Дакле, не дозволимо да нам фармакомафијаши ”разбуцају” Торлак!

  30. Потпуно сагласан са Хиперборејцем и г. Анђелковићем!

  31. @Александар Живковић
    Сагласни сте са Хиперборецем и Анђелковићем и истовремено сагласни са Вашим пријатељем аутором текста!!??? Како је то могуће? Или се Ви шалите са нама? Сада ми је потпуно јасно, да су Вам се, благо речено, побркали живци.

  32. Пријатељи,

    хајде да на час застанемо и покушамо утврдити оно око чега се слажемо:

    1. Вируси и бактерије које изазивају болести постоје
    2. Вакцине као превентивни вид су добродошле
    3. Произвођачи вакцина не дају гаранцију да ће она деловати у 100% обиму
    4. Произвођачи вакцина не крију да додају јако опасне материје које могу довести до пропратних не жељених појава
    5. Произвођачи вакцина демантују да ти додаци изазивају смрт или тешка оболења
    6. Свесно се уништавају домаћи институти који су производили вакцине сличног ако не бољег квалитета са минималним додацима који могу довести до неке друге болести
    7. Постоје докази да се велики број вакцина које не задовољавају стандарде ЕУ или су пред роком истека не уништавају већ прослеђују као хуманитарна помоћ или продају у земљама трећег света
    8. Постоје институти и на Истоку који за своје потребе производе вакцине али из неког разлога се то овде пренебегава
    9. Вакцине се могу правити без додатака опасних материја…!?!

    Наставите низ или избаците оно што вам смета

    Свако добро

  33. @Hiperborejac
    Све је тачно само што супротстављене стране неће ову листу у потпуности, да признају.

  34. Ја написах коментар па се “о себи забавих” следећих неколико дана, и нисам видео даљу дискусију. Али ево, “Хиперборејац” је лепо побројао релевантне аргументе с којима се сасвим слажем.

    Додао бих још да је Империја користила кампање вакцинације као параван за шпијунажу (нпр. у Пакистану) – што не дискредитује вакцинацију као такву, али сигурно доводи у питање сличне “хуманитарне иницијативе” са Запада.
    У “оном” систему смо се сасвим нормално вакцинисали, аутизма једва да је било, домаћа фармација је радила нормално. Данас, одједаред, ништа од тога не ваља и мора све да се уништи како би произвођачи Вијагре и Цијалиса имали још једног сужња? Неће бити да је то ствар науке и медицине, већ пре политике и империјализма. Толико од мене 🙂

  35. много поучан филм !
    https://www.youtube.com/watch?v=PHEZZ6_uljM

    обратите пажњу како како ‘фарма – начелници’ скаче гнев од 1-5 ;Д
    такође, обратите пажњу на вокабулар једне ротарке-докторке,
    ово је брука за фармо мафију, па зар нису могли да припреме мало боље svog ‘мисионара’?

    Ето, такви лекари вакцинишу нашу децу, јад и туга ..

  36. .. уколико вам се не отвора прозор са видео линком, укуцајте претрагу на youtube

    Štetnost vakcinacije, dr Slađana Velkov, TV K23, 02.04.2014.

  37. @Ненаде: Нисам имао стрпљења да све гледам, али могу рећи да је епидемиолог сувише “запаприо“ своје излагање о спасавању милијарде живота вакцинацијама , илуструјући то црно-белим примерима, али госпођа Велков је сушта супротност у другом, штетном, смеру. Она, опет, иде у другу крајност – против вакцинација: и сама каже да је била побуђена да то питање “проучава“ (трт-Милојка такво проучавање) после “пост-вакциналне“ смрти своје свекрве, а најважније у односу на гђу Велков је знати то да се на изузетно добро документованом сајту медицинске литературе (pubmed) не може наћи ама баш ниједан њен стручни рад – не само на тему вакцинације, него из медицине уопште (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=velkov%20s.%5BAuthor%5D ). С друге стране, наћи ћете масу њених изјава, интервјуа, итд. на тзв.“научнопопуларним“ сајтовима, часописима, новинама (углавном балканским), који утерују страх против вакцинације у душе родитеље деце. Пример о 87% оболевања од полиомијелитиса у Индији после вакцинације, за који податак она тврди да потиче из неке студије америчке CDC (не наводећи годину, ни врсту вакцине) је пример безочне манипулације парцијалним подацима извученим из контекста, а став саме CDC у односу на вакцинацију против полиомијелитиса се најбоље види из следећа два линка (http://www.cdc.gov/polio/us/vaccination.html иhttp://www.cdc.gov/polio/progress/ ). Наравно, сваки родитељ треба да има пуну слободу у одлучивању: хоће ли послушати разне велкове, или дозволити вакцинације своје деце. Ја сам нпр. своју децу вакцинисао, а она су вакцинисала и моје унуке. А Ви, @Ненаде ?

  38. господине Анастасијевићу,

    хвала вам за коментар,
    мишљења сам да је надзор здравства не само Србије него и целог света под контролом фармацеутске банде !
    Велике се ту паре окрећу, медицина је нажалост, поклекла под притиском глобалног фармо тиранина.
    Из тог разлога не верујем у анти пропаганду и медицинску литературу !
    Верујем само, у конкретном случају, својој, трезвеној перцепцији !
    Такође сам мишљења да се у лабараторијама креирају нови вируси и нове тешке болести, а затим успешно продају лекови оболелима !

    Ево једног примера !

    http://www.kurir.rs/zabava/doktor/velika-prevara-tvorac-bolesti-poremecaja-paznje-na-samrti-priznao-da-je-izmislio-to-stanje-clanak-1511877

    поздрав, Ненад

  39. Potsećam čitaoce Stanja na paniku koju je poznati “epidemiolog” Predrag Kon širio po Srbiji u leto 2009., tvdrdnjom da će u Srboji oboleti od svinjskog gripa oko tri miliona gradjana!?
    http://www.naslovi.net/tema/123440
    Poznato je da je Kon bio glavni zagovornik vakcinisanja i trošenja državnih para na 3.000.000 nepotrebnih vakcina!
    Takodje je poznato da je ceh afere platila tadašnja ministarka zdravlja koja je zaglavila zatvor!
    Gospodinu Konu nije falila dlaka sa glave?
    Razloge možemo samo naslućivati!?
    Moj pokušaj da u arhivi “Politike” pod datumom 25.07.2009. pronadjem inkriminisani intervju sa Konom, nije urodio plodom.
    Intervju je jednostsavno “ispario”!
    Zavere belosvetskih hohštaplera su svuda oko nas!
    Napominjem da je tadašnja ministarka zdravlja Poljske rekla da se u slučaju sejanja panike u vezi svinjskog gripa radi o velikoj ujdurmi SZO i da će Poljska ignorisati pozive za vakcinaciju!
    Poznato je da se afera završila po onoj: “tresla se gora, rodio se miš”!
    Na kraju je usledilo i “izvinjenje” SZO-a.
    Mogu da ga okače “mačku o rep”!

  40. Vukajlovićka je bila direktorka FZO-a, a ne ministarka, i na njoj su se “kola slomila”!
    Ministar Tomica, Dinkićev kadar, i Kon su se na volšeban način izvukli bez bilo kakvih konsekvenci!
    Zašto?

  41. ODGOVOR KARLEUŠI ZAŠTO TREBA VAKCINISATI DECU: Ovo pismo je zapalilo Fejsbuk!

    – Zar je zaista mišljenje jedne estradne umetnice podjednako bitno ili čak bitnije od svih naučnih studija urađenih od strane profesionalaca koji se za to školuju ceo život? – napisao je na Fejsbuku Petar Vojinović u odgovoru pevačici koja je protivnik MMR vakcina

    Nakon što je pevačica Jelena Karleuša u nekoliko navrata na svom Tviter i Fejsbuk nalogu napisala da treba ukinuti MMR vakcinu, na Fejsbuku se pojavio odgovor o ovoj vakcini i zašto je ona zapravo bitna.

    Autor pisma je Petar Vojinović, koji je na Fejsbuku napisao da je zabluda o MMR vakcini potekla od lažne studije doktora Vejkfilda. U njegovoj studiji, u kojoj je učestvovalo 12 dece, tvrdilo se da oni nisu pokazivali simptome autizma ili nekog drugog neurološkog poremećaja pre sprovođenja ispitivanja. Međutim, ispostavilo se da su neka deca pre studije već pokazivala simptome neuroloških poremećaja, uključujući i autizam. Vejkfild je odbio da prizna nevalidnost studije, a nije hteo da je ponovi, a zbog ovih mahinacija oduzeta mu je doktorska licenca.

    Vojinović se takođe osvrće na navode da Amiši, pripadnici konzervativne hrišćanske grupe u Sjedinjenim Američkim Državama, ne vakcinišu decu. On tvrdi da Amiši vakcinišu svoju decu, a da tvrdnje da među njima ima više autistične dece jer su oni konzervativna i izolovana zajednica nikada nisu potvrđene.

    Vojinović se osvrnuo na Karleušu, kao i na samoprozvanu dokorku Slađanu Velkov, koja deli neproverene, a ponekad i potencijalno opasne savete za lečenje određenih bolesti.

    Prenosimo vam njegovo pismo u celosti:

    “U poplavi informacija i dezinformacija sa kojima se čovek suočava svakog dana ne treba posebno govoriti, a to tome da roditelji žele ono što je najbolje za njihovu decu još manje. Ovim tekstom želim da se obratim upravo vama koji pokušavate u moru svega da odlučite šta valja činiti kad su u pitanju vaša deca i tabu tema kakva je danas postala vakcinacija.

    Sigurno ste čuli da MMR (morbils, mumps, rubella) vakcina izaziva autizam i da studija (dr Vejkfilda) koja potvrđuje da najverovatnije postoji povezanost između autizma i pomenute vakcine. O čemu je reč i zašto je pomenuta studija oborena i dokazano lažna? Studija je urađena na 12 dece (11 dečaka i jedna devojčica) za koje je dr Vejkfild tvrdio da nisu pokazivali simptome autizma ili drugog neurološkog poremećaja. Međutim istina je nešto drugačija. Od 12 dece, petoro je pre studije imalo dokumentovane simptome koji su ukazivali na neurološke poremećaje uključujući i autizam. Vejkfild je takođe namerno pogrešno naveo vreme pojave simptoma – od 11 dece prijavljeno je osam odmah posle vakcine (što samo po sebi nije tačno), a troje sa 14 dana zakašnjenja što je trebalo da ukaže na postojanje vremenskog grupisanja pojave simptoma i da ojača pretpostavku da je MMR vakcina odgovorna.

    Interesantno je da je upravo Vejkfild probao da patentira alternativnu vakcinu za MMR, kao i testove na autizam koji su po njegovim ličnim beleškama trebale da donesu profit od blizu 49 miliona dolara. Posle otkrivanja mahinacija i menjanja rezultata 10 koautora ove studije povuklo je svoje potpise ali ne i Vejkfild. Suočen sa dokazima o nameštanju, vrlo korektno ponuđene su mu dve opcije: da prizna nevalidnost studije ili da ponovi studiju. U nauci ponavljanje studije je najbolji dokaz da se nisu potkrale greške – jer ako se drugom studijom dobiju isti rezultati, može se govoriti o tome da je ona ispravna. Vejkfild je odbio oba rešenja, a u naknadnom procesu zbog namernog nameštanja rezultata oduzeta mu je dr licenca i njegov rad je povučen i odbačen kao lažan.

    Paralelno sa ovom “potvrdom” da MMR izaziva autizam kruži priča da Amiši (Amish Anomaly) ne vakcinišu decu i u zavisnosti kog protivnika vakcinacije pitate stopa autizma kod amiške dece iznosi 1:1.000, 1:10.000 ili čak nema uopšte pojave autizma. To je najobičnija laž. Prvo, Amiši vakcinišu decu i procena je da to čini od 65% do 80% Amiša. Drugo, kod dece Amiša autizam je dokumentovan i na osnovu podataka iz američkih klinika gde se deca Amiša leče taj odnos je 1:271. Realnost je da je odnos mnogo gori i da je autistične dece više pošto Amiši su vrlo konzervativna i izolovana zajednica koja se trudi da integriše sve članove zajednice bez obzira na njihove poremećaje i mnogi slučajevi autizma (i drugih oboljenja) nikad ne budu prijavljeni.

    Međutim, protivnici vakcinacije neće vam gurnuti pod nos studije koje nedvosmisleno pokazuju da je povezanost MMR vakcine i autizma obična laž. U Danskoj urađena je nezavisna studija na 537.303 dece, što je složićete se “malo” više nego 12 dece u studiji dr Vejkfilda. Zaključak studije je da je procent autizma kod dece vakcinisane MMR vakcinom i nevakcinisane približan i da ne postoji mogućnost da MMR može biti okrivljena za isti. Pored ove studije intersantan je podatak iz Japana. Japan je pod roditeljskim pritiskom 1993. ukinuo MMR vakcinu. 2005. radi se takođe nezavisna studija na 300.000 dece i pokazuje se da broj autistične dece raste isto kao i u vreme davanja MMR vakcine.

    Druga informacija sa kojom se špekuliše je famozno prisustvo žive i aluminijuma u vakcinama, što samo po sebi zvuči kao ozbiljan argument da se deca ne vakcinišu, zar ne? Ne, to nije tačno, a evo i zbog čega. U vakcinama se nalazi određena doza etil-žive koja se koristi kao antibakterijski agens zbog slučajeva kontaminacije vakcina bakterijama koje su izazivale komplikacije i neretko smrt. Etil-živa je jedinjenje koje nije opasno za vaše dete iz razloga što se ne akumulira u organizmu i što se iz organizma u potpunosti izbacuje u roku od 18 dana. Jedinjenje koje jeste opasno se zove metil-živa i upravo ono je odgovorno za trovanje živom. Razlika je ogromna i najlakše je uporediti sa metil-alkoholom i etil-alkoholom.

    Etil-alkohol je integralni sastojak svakog alkoholnog pića u kome manje-više svi uživaju, dok je metil-alkohol izuzetno otrovna supstanca koja izaziva slepilo, a u malo većoj količini i smrt. Ideja da je živa, živa i sve je to isto je isto hemijski besmislica. Molekuli kiseonika koji udišemo imaju dva atoma kiseonika u sebi (O2), a ozon samo jedan atom više (O3) i upravo zbog tog jednog atoma ozon je otrovan za čoveka. Aluminijum se u vakcine stavlja kao dodatak iz razloga što pospešuje vakcinu i telo daje bolji imuni odgovor, a vaše dete dobija bolju zaštitu. Količina aluminijuma u vakcini je toliko niska, da će dete uneti mnogo više aluminijuma u sebe ako pije majčino mleko koje ga sadrži u većoj količini. Zanimljivo je da će vam protivnici vakcinacije reći da živa utiče na mozak i da je ona odgovorna za autizam. Tačno je da trovanje živom, koje je nemoguće u slučaju etil-žive koja se ne vezuje za naše ćelije, izaziva neurološka oboljenja ali čak ni otrovna metil-živa ne izaziva autizam. 1971. godine Irak je uvezao žito koje je bilo zatrovano upravo metil-živom. Prijavljeno je 7.500 slučajeva trovanja živom ljudi koji su jeli hleb napravljen od tog žita. Pored oko 400 smrtnih slučajeva i neuroloških oboljenja, nije primećen porast u autizmu.

    Čemu služi vakcina? Vakcina nije magični koktel “nečega opasnog” koji ne radi i samim time je nepotrebno trovanje dece, kako protivnici vakcinacije žele da vam predstave. Vakcina služi tome da istrenira vaš imuni sistem i spremi ga za borbu protiv određenog virusa, a to postiže unošenjem veoma male količine oslabljenih virusa te bolesti na koje telo reaguje formira antitela, pa ako budete izloženi tom virusu vaše telo će imati odbranu koju inače ne bi imalo. Protivnici vakcine će vam reći da su vakcine nekorisne jer se kod izbijanja epidemije vakcinisana deca se razbole u većem broju. To je, prosto rečeno, izvrtanje istine. U kom smislu? Svaka vakcina ima procent uspešnosti i kod MMR vakcine on iznosi više od 99% procenata posle dve doze. Zamislite školu koja ima 1000 učenika u kojoj niko nije preležao male boginje i gde su svi sem petoro dece vakcinisani. U slučaju epidemije malih boginja od 995 dece koja su vakcinisana oko 10 njih će dobiti boginje kao i svo petoro nevakcinisane, što znači da je duplo više vakcinisane dece obolelo od nevakcinisane. Uprkos tome što se to koristi kao argument da je vakcina neefikasna, zar to ne znači da je jedva 1% vakcinisane dece oboleo naspram 100% nevakcinisane?

    Iako je tačno da vakcine mogu da izazovu opasne zdravstvene probleme čak sa smrtnim ishodom, ne treba zaboraviti da i bolesti od koji štite nose iste posledice. Vakcinacija kao i nevakcinacija je rizik, ali hajdemo da vidimo brojeve. U Velikoj Britaniji koja ima izuzetne standarde vezane za higijenu, ishranu i zdravstvo od posledica malih boginja umre 1 od 500 dece, 6 u 100 dece dobije upalu pluća, a encefalitis 1 u 1000, a 1 od 4 dece dobiće kongenitalnu rubelu koja u približno 50% slučajeva izaziva slepilo, gluvost između ostalog. S druge strane samo 1 u 1.000.000 dece imaće opasnu alergijsku reakciju uključujući i encefalitis, koja može da se završi sa smrtnim ishodom. 1998. godine (kad je i objavljena studija sad već eks dr Vejkfilda) procent vakcinisane dece MMR iznosio je 92% i bilo prijavljenih 56 slučajeva malih boginja. 2008. on je iznosio 80% sa prijavljenih 1348 slučajeva i potvrđena 2 smrtna ishoda.

    1918. godine počela pandemija španskog gripa koja je trajala do kraja 1920. godine i od koje je širom sveta obolelo približno 500 miliona ljudi. Od španskog gripa umrlo je po optimističnim procenama oko 50 miliona, a po pesimističnim 100 miliona ljudi, a 1920. ga je nasledio talas letargičnog encefalitisa. Grip je za jedva tri godine odneo sa sobom 3 do 6 posto svetske populacije odnosno 10 do 20% obolelih – a za 24 meseca pandemija je ubila više ljudi nego što je virus side ubio za 24 godine. Ono što je zanimljivo je da je drugi talas gripa odneo najviše života među populacijom koja se smatra najzdravijom. Grip je obično smrtonosan za decu ispod 2 godine, kao i za one preko 65 dok je španski grip ubio najviše ljudi starosti od 20-40 godina kojima je imuni sistem bio najjači. Upravo je jak, ali i ne naviknuti imuni sistem bio uzrok tolike smrtnosti od španskog gripa – a stanje organizma koje je dovelo do toga zove se Hipercitokinemija. Citokini su proteini koji u slučaju infekcije aktiviraju bela krvna zrnca i provociraju imuni odgovor čoveka na infekciju.

    Kod španskog gripa desilo se da citokin aktivira bela krvna zrnca koja opet aktiviraju organizam da proizvede još citokina, koji zauzvrat tera organizam da proizvodi bela krvna zrnca u još većoj meri. Preteran odgovor imunog sistema nenavkinutog na ovaj oblik gripa doveo je do groznice, iscrpljenosti, povišene temperature, muke i na kraju do smrti. Nasuprot tome 1976. godine 48.161.019 ljudi primilo je vakcinu protiv španskog gripa. Od toga 532 je imalo alergijsku rekaciju (manje od 0.001%), a samo 25 je umrlo.

    Kao što sam već rekao – i vakcinacija i nevakcinacija nose sa sobom rizik. Na vama je da odlučite šta je veći rizik za vaše dete samo vas molim da ne donosite odluke iz straha koji protivnici vakcinacije pokušavaju da vam nametnu.
    Samo se zapitajte, zar je zaista mišljenje jedne estradne umetnice podjednako bitno ili čak bitnije od svih naučnih studija urađenih od strane profesionalaca koji se za to školuju ceo život? Zar je zaista kompetentan neko ko kaže da male boginje koje usmrte 150.000 (400 dnevno, 16 svaki sat), a trajno obogalje 110.000 dece godišnje nisu opasne?

    Da li ćete savete o zdravlju vas i vaše dece uzimati od osobe koja tvrdi da u nama žive neki mali bioni koji reaguju na svetlost? Osoba koja tvrdi da za zdravlje treba piti nešto što je po sastavu supstanca slična varikini i koja je 10 puta toksičnija? Osoba koja tvrdi da vibracija spermatozoida aktivira jajnu ćeliju i da za začeće nije potrebno spajanje to dvoje? Osoba koja tvrdi da je moguće začeti dete, bezgrešno, gledanjem u sunce? Primera nebuloznih izjava ove osobe, čije ime nije ni vredno spomena ima još mnogo. Mislim da neko ko ne poznaje osnove hemije, biologije i medicine nije osoba koju bih pitao za savet.”

  42. Поштовани господине Живковићу,

    следећих пар реченица ће вам звучати можда мало оштро али једноставно су нужне.

    Седите ли ви на ушима док вам се нешто говори??? НИКО не спори значај вакцинације. Прочитајте пажљиво све коментаре и покушајте одговорити на пар питања горе наведених. Нећу да их понављам.
    Јесте ли ви слепи код очију или их намерно затварате пред чињеницама и сведочанствима људи чија су деца непосредно након добијања супер, мега, гига, савршене, безопасне… вакцине из лабораторије 2-3 најбоље, најсавременије и ”најхуманије” лабораторије на свету имала проблеме, довела до теже болести па чак и до смрти.

    Човече окрените се око себе, пропуштате доказе у живо док сте забили главу у брошуре, документације и остале публикације које вам сервирају на сто.

    Поновићу за крај ако сте прескочили текст од мог првог питања:

    Вакцине ДА али ове које стижу из лабораторија коеј пропагирају смањење људске популације НЕ.

    Свако добро вам желим!

  43. @Јован Анастасијевић, @Александар Живковић (мада мислим да је то једна иста особа):

    ајмо сада полако слово по слово:

    ЉУДИ ТРАЖЕ ДА СЕ УКИНЕ ЗАКОНСКА ОБАВЕЗА ВАКЦИНАЦИЈЕ.

    понављајте у себи:

    ЉУДИ ТРАЖЕ ДА СЕ УКИНЕ ЗАКОНСКА ОБАВЕЗА ВАКЦИНАЦИЈЕ.
    ЉУДИ ТРАЖЕ ДА СЕ УКИНЕ ЗАКОНСКА ОБАВЕЗА ВАКЦИНАЦИЈЕ.
    ЉУДИ ТРАЖЕ ДА СЕ УКИНЕ ЗАКОНСКА ОБАВЕЗА ВАКЦИНАЦИЈЕ.

    овако сваки дан, 3 пута после сваког оброка, једно шест месеци.

    можда коначно укапирате….нико не тражи укидање вакцинације. законска обавеза значи да је неко узео дебеле паре од фармако мафије да се таква одредница стави у закон. тако је то у банана колонијама Блиставог Запада.

  44. Лекари у Србији, морали би да престану да безусловно служе систему који се налази у зачараном Бермудском троуглу: наука-профит-моћ… У уџбенику за психијатрију београдског Медицинског факултета, у делу у коме се разматра „учешће имунолошких процеса у етиопоатогенетици аутизма“ се каже: „Неопходно је поменути и питање евентуалне улоге вакцинације (живе атенуиране вакцине – морбиле, рубеле, пертусис, дифтерија, паротитис) у компромитовању имуног статуса деце и следственог „учешћа“ у збивањима око појаве аутизма. Наиме бројни извештаји, у последње време, говоре о коинциденцији вакцина и појаве аутизма“ (стр 218). Знамо да знају.

    http://facebookreporter.org/2015/02/28/%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B8-%D1%80%D1%83%D0%BB%D0%B5%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D1%83%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%82-%D0%BC%D0%BE%D1%9B/

  45. Др Слађана Велков послала је редакцији Печата одговор на медијску хајку која се против ње води паралелно и ни мало случајно са увођењем петовалентних вакцина, које преносимо у целости:

    Необавезна вакцинација, наше Уставом загарантовано право

    “Прво те игноришу, затим те исмевају, затим се боре против тебе, затим побеђујеш”, Махатма Ганди
    Упркос устаљеном мишљењу да је корисна, вакцинација је једна од најконтраверзнијих медицинских пракси у историји медицине. Вакцинама су исписане трагичне судбине многобројне оштећене и умрле деце али и одраслих. Истраживање и разоткривање мрачне стране вакцинације је једна од најбитнијих дужности сваког лекара коме је здравље пацијента примарно.
    Читајмо декларације вакцина! Видећемо да су као нежељени ефекти вакцина наведене и тешке болести као што су менингитис, енцефалитис, леукемија, дијабетес, аутизам чак и смрт.Све је више судских случајева где је доказано да су вакцине изазвале неку тешку болест или смрт, све је више родитеља којима је јасно да је њихово здраво, напредно и весело дете …после вакцине престало да хода, да говори, ослепело, оглувело, добило епилепсију, менингитис, дијабетес, леукемију, аутизам… страдало управо од вакцине. Све је више одраслих људи а нарочито пензионера који су се после наизглед безазлене вакцине за сезонски грип тешко разболели и убрзо умрли попут моје свекрве.Произвођачи вакцина се често одричу одговорности па су у западним земљама основани посебни фондови за одштету од вакцина. Тако је Енглеска, у којој је вакцинација необавезна, 2014 године морала да плати 60 милиона фунти оштећенима од вакцина. Италија је већ обештетила 580 деце. Америка је од 1989 исплатила 3 Милијарде $ осштећенима од вакцина!
    А народ то дупло плаћа: Прво за куповину вакцина а затим и за исплаћивање одштета, уместо да одштету плате произвођачи ција је вакцина нанела штету.
    У свету постоји право на избор и исплаћују се одштете док је код нас управо супротно: вакцинација се противуставно пропагира као обавезна, не признају се оштећења а камоли одштете. Због тога је све више родитеља који се обраћају Међународном Суду за Људска Права у Стразбуру.

    У последњих 20 година у Америци се број случајева аутизма повећао од 1 у 10.000 на 1 у 50 вакцинисане деце! Аутор 21 од 24 студија на које се позива амерички Центар за Контролу Болести (CDC) које тврде да су вакцине безбедне и не изазивају аутизам је др Poul Thorsen, један од најтраженијих бегунаца због превара. Валидност остале 3 студије је такође под знаком питања.

    Информације о штетности вакцина не добијају довољно публицитета због очигледног утицаја лобија вакцина на систем здравства и медије.
    Проф. John Walker-Smith-у, је британски суд 2012 год. вратио лиценцу и сва права. Он и др Andrew Wakefield су коаутори студије која је повезала ММР вакцину са аутизмом због чега им је 1998 неправедно одузета лиценца рад иако је истраживање било прихваћено у научним круговима 28 земаља и 32 стручна часописа.
    Већина лекара схвата да је вакцинација велики проблем, али не говори јавно о овом проблему бојећи се за своје радно мјесто и положај.

    Ови лобији проглашавају непостојеће епидемије дечијих болести и застрашују људе невакцинисаном децом као потенцијално опасном. Али како могу невакцинисана деца наштетити вакцинисаној уколико су вакцине заиста ефикасне као што се тврди? Ту пада у воду лазни мит о колективном имунитету.
    Лекари перу руке од одговорности и не смеју да вам потпишу гаранцију да ваше дете неће имати негативне последице вакцинације. Значи одговорност за наше и здравље наше деце је на нама.
    Но изгледа да се коначно нешто мења јер су лекари у емисији Сучељавање Вакцинација и дилеме, РТВ,

    04.02.2015, говорили о нежељеним последицама које родитељи скоро свакодневно пријављују па је Проф. др Зоран Радовановић најавио формирање Фонда за Одштету чиме се најзад признаје да проблем постоји.
    Петицију за укидање обавезне вакцинације у Србији је до сада потписало преко 15.000 људи. Родитељи формирају удружења и траже поштовање Устава тј. да вакцинација буде необавезна као што је у Европи а од европских институција траже помоћ за заштиту основних људских права.Ових се дана води оркестрирана медијска кампања против мене и целог покрета за необавезну вакцинацију (ФБ Невакцинисана деца су здравија од вакцинисане и ФБ Слађана Велков које имају преко 60.000 чланова) не би ли се скренула пажња са важних питања кршења људских права, права на слободан избор и здравља нације на које систем нема одговоре.
    На фејсбуку чак постоје и групе мржње где се прети бацањем бомби на мојим предавањима, пиштољима и ликвидацијом, међу чијим члановима има и јавних личности. Надлежни треба да заштите грађане и да виде ко стоји иза тих група.Због ове очигледно оркестриране медијске кампање лажи навешћу неколико основних података о себи:
    Доктор сам Медицине, студирала сам у Нишу и Скопљу где сам и дипломирала на Универзитету “Свети Кирил и Методи”, диплома бр. 8280.
    Диплома ми је званично призната у Македонији, Србији, Кувајту И Саудијској Арабији.
    У Србији имам Нострификацију Дипломе и потврду о положеном Државном Испиту, што је у то време била Лиценца за Рад, под бројем 152-02-250/2001-02.
    Од Јуна 2006 године нисам запослена и не обнављам лиценцу. Иначе Лекарска Комора Србије која издаје лиценце је формирана тек децембра 2006.

    Поборник сам здраве исхране и необавезне вакцинације а своја сазнања о здравом животу од 2006, алтруистички и бесплатно делим са истомишљеницима. Одржала сам преко 300 бесплатних предавања као и велики број новинских, радио и ТВ гостовања у 13 земаља: Саудијској Арабији, Индији, Србији, Македонији, Кувајту, Шпанији, Аустралији, Бугарској, Словенији, Хрватској, Босни и Херцеговини и Црној Гори а управо сам гостовала и на америчком радију.

    Према званичним извештајима Србија се налази на зачељу у Европи по квалитету медицинских услуга упркос одвајања за здравство које је процентуално највеће у Европи – 11 % БДП! Том одливању из буџета сигурно доприносе и афере попут “Краба” или лажне пандемије свињског грипа – где је наручено 750.000 од којих је бачено 600.000 или 5 милиона евра нашег новца. Ова мегаломанија са вакцинама се намеће под плаштом “колективног имунитета”. При том се у тоталитарном маниру не признају негативни ефекти и ускраћује основно људско право на избор.

    Но светло је на помолу и излазимо из периода који ће се памтити као мрачни средњи век наше медицине. Крајње је време да држава стане у заштиту својих грађана и да нам омогући несметано, Уставом загарантовано право на необавезну вакцинацију.
    А вама драге колеге поручујем, погледајмо у чињенице отвореног ума и срца, због нас и због насе деце и сетимо се Хипократове заклетве коју смо дали “…да ће ми здравље пацијента бити најважније..”

  46. Драги г. Пастер,
    Бдим. Жена ми има тежи грип, али како је и она професијом обавезана да помаже ђеци, радила је цио дан под температуром на неким етичким стандардима педагошких истраживања, сада има тешку ноћ. Но, вратимо се најобичнијој, не медицинској етици, већ људскости. Знате ли Ви колико старих људи у овом тренутку умире од “најобичнијег грипа”? Нема везе ако не знате, не зна ни проф. Несторовић, кога Вам послах упомоћ под темом чланка Драгане Вуковић. Али он је врстан педијатар, па донекле има право да то не зна. Како сам ја дуго радио са старима, нажалост, добро знам. У овом тренутку због рушења система превенције, а на радост Пензионог фронта, умире их много више него што смо их моје колеге и ја у своје време у ово доба године сахрањивали. А и тада је било беспотребно и глупо лишавање унучади баке и дека, друштво најискуснијих чланова.
    Но проф. Бранимир Несторовић, добро зна (погледајте снимак) да је професор Зоран Радовановић наш најугледнији епидемиолог. То уосталом зна свако ко је прошетао улицама лијепих имена, др Војислава Субботића (са два б), Тиршовом и Вашом, Пастеровом.
    Доведите др Велков да је прошетамо.

  47. Узрокују ли вакцине хомосексуалност или не, остављамо вама на размишљање. Али, вакцинација не би требало да буде обавезна, поготово не у време које наводно зазире од било каквог облика тоталитаризма.
    А шта је присилна вакцинација неголи присила?

    Познато је да је Бил Гејтс, филантроп и један од највећих финансијера вакцина на планети, јавно рекао да ће вакцине послужити депопулацији становништва, односно смањењу броја становника на Земљи. Али, сви само одмахују руком јер мејнстрим медији (Mainstream media) тврде како је вакцина преко потребна, неопходна и обавезна. Као да су папагаји, а не медији који би требали објављивати и ону, не тако лепу, другу страну приче о вакцинама.

    Опширније :
    http://facebookreporter.org/2015/03/01/%D1%92%D0%B0%D0%BD-%D0%BF%D0%B0%D0%BE%D0%BB%D0%BE-%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%B8-%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%BDa%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0-je-%D1%98%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%BD-%D0%BE%D0%B4/

  48. Ta tzv.dr.Velkov je svoju decu vakcinisala,a vama prodaje maglu…

  49. @Marijana
    Анонимно, а да Вам верујемо на реч? Или сте можда узбуњивач? И ти после вишемесечног “размишљања”, читај ИСТРАЖИВАЊА!

  50. @слободан млинаревић: Да је та “др” С.Велков надри-стручњак за питања вакцинације, најречитије Вам говори ово: отидите на сајт PubMed који региструје стручне радове из области медицине још од раних педесетих година наовамо, и укуцајте као аутора: Velkov S. Шта мислите, колико ћете њених публикација наћи? Ево: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Velkov+S.
    Само три публикације – а она не може бити аутор ни у једној, јер тематика нема никакве везе са њеном “специјалношћу”.

  51. @Јован Анастасијевић
    Хиперборејац је још у јануару нешто сугерисао. Ја сам се са тим сложио. Ви се по тим тачкама нисте изјаснили? Можда сам рекао, а ако нисам. Свако може да верује у шта жели или у оно у чему има користи. Тако и Ви. Ако верујете, да у истраживању и пласману није главни покретач ПРОФИТ, ту нема помоћи. Ако верујете, да сваки истраживач није постави тезу и циљ и затим на сваки начин покушава то да докаже и пласира на тржишту. Ако верујете, да се са сигурношћу може тврдити, да испитивања на пар стотина особа сиротињског порекла код Амера, дају резултате који могу ЛЕЧИТИ милијарде. Ако мислите, да је тих неколико стотина задовољавајући узорак. Ако верујете анкетама. И на крају, ако мислите да је Велков некаква “др” покрените поступак за испитивање тог ДР. Надам се, да сте у стању, да покренете и нешто против ЧУВЕНОГ Кона, који није силазио са ТВ и причао приче, које су само донеле некоме ПРОФИТ. Надам се, да је и он узео неку кинту. А Ви? Све у свему нас двојица нисмо у истом свету. Ах, да! И објасните поступак министарке здравља у Пољској држави, која није дозволила увоз вакцина. Зар је и она надрилекар?
    И јасно реците шта мислите и знате о коментару, који је повод за наш разговор

    Marijana
    said:

    21. септембар 2015. у 12:52

    Ta tzv.dr.Velkov je svoju decu vakcinisala,a vama prodaje maglu…

    Да ли је Велков вакцинисала или није своју децу? Значило би, ако би нам рекли, када је то било? Пре или после сазнања о којима Велков прича?

    А могли сте да нешто кажете и о коментару:

    Мирослав Анђелковић
    said:

    27. јануар 2015. у 13:06

    Ја сам већ раније у једном свом обраћању г. Живковићу навео случај мојих унучића, девојчице и дечачића, близанаца, који су после вакцинације попадали као снопље.
    Дечачић је због интензивне дијареје и повраћања остао без течности, па је у стању сличном епи нападу транспортован у Тиршову, где му је поред осталог констатован пад шећера на 1!
    После четири дана дете је отпуштено кући са празном отпусном листом, без дијагнозе.
    Уз лаконску тврдњу лекара да му је кроз организам протрчао неки вирус!
    Девојчица је због високе температуре (преко 40 степени) провела на Институту за мајку и дете такође 4 дана.
    Анализе су показивале да није у питању била бактеријска инфекција.
    И она је отпуштена без дијагнозе уз такође лаконску тврдњу лекара, да јој је кроз организам протрчао неки вирус!
    Напомињем да сам вакцине лично купио у приватној апотеци по изричитом захтеву педијатра, јер се домаће са Торлака не препоручују (“боле кад се примају“?!)!
    Фармацеуткиња ме је при томе питала, који ме лекар шаље (претпостављам ѕбог провизије дотичног)?
    Дакле, не дозволимо да нам фармакомафијаши “разбуцају“ Торлак!

  52. Моја унука је после примања те вакцине /прво примање/, после извесног времена, имала нападе неконтролисаног вриштања, а тек касније смо сазнали да је то један од нежељених или пропратних појава после вакцинације.
    Такође, дете постаје све више подложно алергијама, од чега мора да се лечи.
    Познато је да вакцинација није обавезна у земљама ЕУ, осим у новопридо-
    шлим чланицама и онима који чекају учлањење.
    У Бону и Минхену, Цириху и Шавхаузену имам познанике код којих сам се распитао и добио потврдан одговор да вакцинација – није обавезна.
    Дете од блиских познаника је умрло пар сати после вакцинације, и сада родитељи ни под разно не дозвољавају да име се још двоје деце вакцинише.
    Спремни су и да се иселе из Србије, али вакцинацију неће дозволити.
    Ми, нажалост, немамо производњу домаћих вакцина /а имали смо!/ нити
    имамо референтну установу за контролу увозних вакцина.
    Намерно је приватизован инситут Торлак, и, некако истовремено, забрањена је
    производња пеницилина у Галеници – а зашто?!
    За евентуална нежељена дејства нико не сноси одговорност, а родитељи или
    старатељи се санкционишу ако одбију вакцинацију своје деце.
    Не знам да ли ће моћи, желети и СМЕТИ актуелна власт /ЊЕНИ ДОНАТОРИ/ бити изричита према мањинским групама – ЦИГАНИМА, АЛБАНЦИМА, у ЈУЖНОЈ СРБИЈИ, АЗИЛАНТИМА или власт има “ПИК“ на већинско, СРБСКО, ПРАВОСЛАВНО становништво?!
    Не доводи се у питање имунизација као превентвина здравствена заштита, већ ВРСТА ВАКЦИНЕ И ЊЕН ПРОИЗВОЂАЧ /ИНОСТРАНИ – ”НОВАРТИС”/, А БЕЗ МОГУЋНОСТИ ПРОВЕРЕ ИСПРАВНОСТИ ИСТЕ У ДОМАЋОЈ РЕФЕРЕНТНОЈ УСТАСНОВИ!!! Родитељ или старатељ нема пред собом никакав папир – декларацију – као што је то случај са осталим лековима који се издају на лекаарски рецепт /са плаћањем или бесплатно/?!.
    У целој ствари збрку и великпо неповерење у добре намере имунизације становништва уноси и подељеност јавности око ГМО, КЕЈМТРЕЈЛОВИМА,
    флуорисању воде…
    Ако се сад свему дода и ова МЕДИЦИНСКА ТРАГЕДИЈА око спасавања бебе из Новог Пазара, где је публицитет /МИНИСТРА ЗДРАВЉА?!/ био испред живота бебе, онда шта мислити и рећи о ”присилном вакцинисању” које сугерише то исто МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА, са актуелним министром ЗЛАТИБОТРОМ ЛОНЧАРОМ, и бившом ”министарком” СЛАВИЦОМ ЂУКИЋ ДЕЈАНОВИЋ?! Мега капитал и профитери разних фела тврде да је то безопасно, а све више бoлесних то демантује.
    Стиче се утисак да светска елита води биолошки рат против већинског станов-
    ништва Планете, а све зарад неких болесних и похлепних циљева који се могу подвести под један именитељ – именитељ САТАНИЗМА!

    Драган Славнић

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading