Бе92: Ако Србија не избаци изразе „габорка” и „скрндељкиња” – ништа од ЕУ!

Маја Коцијанчич, портпаролка Европске комисије за политику суседства и преговоре о проширењу, рекла је да је изненађена колико споро Србија напредује у успостављању родне равноправности и да ово питање мора да буде решено до краја фебруара ове године јер иначе Одбор за лингвистичка питања Европске уније више неће трпети тако бахато понашање Београда, те ће инсистирати да се Преговори о придруживању обуставе до краја 2023. године.

maja-be92

Маја Коцијанчич, портпаролка

Ово тело и раније је упозоравало да се хитно морају решити горућа питања везана за називље жена као што су таокиња, академуша, преводикиња, сераторка, габорка, скрндељкиња и слично, али су се власти у Београду оглушиле на ова упозорења због, како је наведено, неусаглашених ставова српских лингвиста.

Док је Мато Пижурица, аутор актуелног правописа за облике габоркиња и скрндељка, Иван Клајн, председник одбора за стандардизацију, залаже се за облике габорка и скрндељкиња. На страни Пижурице углавном стоје лингвисти из Матице српске, смештене у Новом Саду, а на страни Клајна стручњаци из редова Српске академије наука и уметности, смештене у Београду.

Небојша Стефановић, научник и доктор

Небојша Стефановић, научник и доктор

Научник и доктор Небојша Стефановић, иначе министар Унутрашњих послова Србије, упозорио је да би ово питање могло да има и шире политичке последице јер би могло да се догоди да Војводина затражи отцепљење да би се самостално учланила у Европску унију, што је Бојан Пајтић већ наговестио претходне седмице.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Бе92, 21. 1. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-3bt



Categories: Вести као да су праве

3 replies

  1. Какве глупости, спрдње, Кожурице и Слине

    просто не могу да верујем да ће Војводина због надевног имена, који сам наденуо Њој да се одцепи. Не могу да верујем !

    п.с. и није Габорка него Гробарка

  2. Ненад

    Немој тако Ненаде. Она је добила на конкурсу ово место и то на конкурсу лепоте. Погледај само те лепотице, од оне баронесе која је обожавала да жвалави Дачића и Тачија до ове Монгерини, Италијанке. То је сигурно последица конкурса јер на други начин не би могли да их сакупе тако лепе и заводљиве.
    Мораш, такође, признати да је Слиноманџо лепши од свих тих лепотица па би га требало тамо послати да им буде перјаница.
    И маните се више тих назива: гробарка, лопата, габор, кромањонка, слепчура…итд, није ред.
    Зар да изгубимо Војводину због, лопата, слепчура и гробарки.
    Признајмо конкурс, избегнимо 2023, мењамо све шта се тражи од Коцијанчићеве а лингвисте на робију.
    Да не сметају.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading