Срећна Нова година!

Свима који се придржавају јулијанског календара српско Стање ствари жели

СРЕЋНУ НОВУ ГОДИНУ!

web1vatromet2009

Ватромет изнад Храма Светог Саве



Categories: Вести над вестима

10 replies

 1. Hvala!
  I ja, svim Srbima koji vreme mere julijanskim kalendarom, želim srećnu SrBsku novu 2015. godinu!

 2. I, predlažem srBskom Stanju stvari, odnosno g. Laziću, da od danas, pored prikazivanja protoka vremena po Gregorijanskom kalendaru, počne da to čini i po Julijanskom kalendaru.
  To bi se moglo činiti na sledeći način:
  – Levo od naslova, kao i do sada, vreme mereno Gregorijanskim kalendarom;
  – Desno od naslova, vreme mereno Julijanskim kalendarom.

  Skromnog sam mišljenja, da bi ovakva unikatna originalnost Stanja stvari izazvala nevidjeni bes Titovog odrtavelog pionira Pere Lukovića, te bi dotični svojom negativističkom kampanjom na E-novinama fokusiranom na (majku vam Božju) klerosrbonacionalistiĆkoĆetniĆki karakter Stanja, još više podigao rejting čitanosti Stanja u sajber rostoru!

 3. А ја желим да би се Срби у 2015. коначно почели служити својим писмом – ЋИРИЛИЦОМ (10. члан Устава) , као и сав цивилизовани свет и да би престали својатати он туђе „Мајку вам Божију ….“ као до сада.

 4. Пракљача је проста, ал’ веома корисна справа!
  Моја баба ју је користила кад је на Рибници прала ланену постељину и дедине дуге пртене гаће!
  Тукла је по њима пракљачом из све снаге!
  То је била домаћа пракљача коју је правио локални сеоски столар.
  Оне увозне, пристигле у Србију са Шестом личком, су имале сасвим другу намену: користиле су се у спровођењу VIII офанзиве свуда по Србији!
  Обичне пракљаче се данас могу видети још само као експонати на етноизложбама, док се оне увозне и даље користе као алатке за ударање по срБским леђима у спровоћењу разноразних Осмих офанзива!

 5. @Miroslav Andjelković: “…I, predlažem srBskom Stanju stvari, odnosno g. Laziću, da od danas, pored prikazivanja protoka vremena po Gregorijanskom kalendaru, počne da to čini i po Julijanskom kalendaru…“. Извините што сам се умешао ћирилицом – али кад смо већ код апсурдних предлога – да додам и ја ЈОШ један, а уз то и честитку:
  СРЕТНА НОВА 7524 ГОДИНА!!!
  Јер – то је на основу рачунања година “от сотворенија Мира“ по византијском начину, које је још и у 19 веку било навођено и у штапманим издањима црквених текстова. Дакле – ако и то усвојимо, па поред предлога @Miroslav Andjelković- а имамо и ту цифру (не знам како су се рачунали месеци и дани), тек онда ћемо добити прави лепи и неразмрсиви галиматијас.

 6. @Мирослав Анђелковић
  Глупљи предлог тешко је измислити. Још је теже смислити коментар у вези пркљаче.
  И то човек, коме је тешко да пише ћирилицом, јер се служи „савременим“ сокоћалом, које нема ћирилицу. Према томе предлог се, ОДБИЈА! Има и једна допуна. Предсобом ми је црквени календар и у истом се не спомиње ни јулијански ни онај други. Лепо стоји НОВИ и СТАРИ. Драги наш латиничару, као „борац“ за Србе, ред је да их не делиш. Ко је био у тој Шестој личкој? Ваљда су и ту били Срби. И сад неко случајно рођен у „срцу“ Шумадије, као има предност и представља већу вредност, од других Срба. Срамотан је коментар о пркљачи и за то служи ЦЕНЗУРА.

 7. Ооооооо!
  Па, овде се баш закувало!
  То ми је и била намера!
  Без добре полемичке “шорке“ нема нама бољитка!
  Воденичаревић опет има улогу дрвеног адвоката, чиме индиректно признаје чињеницу да је “пракљача проста, ал’ веома корисна справа“!
  Он би да ЦЕНЗУРИШЕ и да се г. Лазићу наметне као Ђура из “Балканског шпијуна“?!
  А у Јевропи, тј. Паризу, 1.000.000 људи, ако не рачунамо нашег Дачека и нашу пчелицу Мају (који вреде за бар још 100.000), протестовало против муџахединске цензуре њиховог поганог Шарли-ја препуног “јевропскијех вредности“!

  @Иоанн Дубињин
  Г. Лазић нам је синоћ саопштио да иде на прославу Нове године, што даље значи да је њему, а и мени, данас 01.01.2015. године!
  Ако је он власник Стања и управља се по старом календару, шта смета да у заглављу Стања, време буде назначено и по том календару?
  Уосталом, православци у Србији све верске празнике славе по старом календару!
  Докле ће тако, не знамо!
  Вероватно дотле, док Отац Зоран у пракси не оствари свој самопрегорни теоретски рад!

 8. Ја вам, поштовани коментатори, рекох да будете добри, али ви обратно.

  Сваки наредни коментар који се изругује на тему имена и/или презимена биће БРИСАН.

  Молим све а посебно г. Мирослава Анђелковића – да се према другима односи као ДОМАЋИН и ЗАДРУГАР, а не као залутали гост.

  Александар Лазић

 9. @Александар Лазић
  Када ћете нам саопштити да је на Стању непожељно (забрањено) коментаре писати латиницом?
  Такво званично обавештење Редакције би предупредило свако моје даље грубо реаговање на провокације усмерене на моју употребу латинице само кад немам других могућности!
  Хвала Вам на васпитној ћушки!
  Додатно ћу се самоказнити клечањем на кукурузу!
  Ако ни то није довољно да ме врати на пут ДОМАЋИНА и ЗАДРУГАРА, спреман сам и на јавно бичевање!
  Егзекутори обавезно да буду Пракљача и Млинаревић!

 10. Од синоћ у поноћ, када се дочекивала „православна нова година“ и по јулијанском календару смо у 2015. години.

  У свету, међутим, постоји чак 40 календара, а према најстаријем познатом рачунању времена, записаном у Библији, стигла нам је 7523. година!

  – Најстарији календар рачуна време од постанка света 1. септембра 5508. године пре рођења Христа. Према њему, данас је 7523. година. Овај календар смо, уз Византијце, Русе и остале народе европског цивилизацијског простора, користили и ми Срби.

  Код српског календара писана је прво година, па месец и на крају дан. Имали смо само два годишња доба, лето је почињало Ђурђевданом, а зима Митровданом.

  Најстарији сачувани документи датирани по старом српском календару су Студенички типик, из 6703. године, што одговара 1195. години данашњег рачунања времена.

  Коме је која година
  5774. Јеврејима
  1436. Муслиманима
  4713. Кинезима

  СПЦ се и данас служи јулијанским календаром који је урадио астроном Сосиген, астролог египатске владарке Клеопатре. У Цезарову част назван је јулијански и од тада година почиње 1. јануара уместо 25. марта.

  Оно што је за нас битно је да смо примили Хришћанство односно дан рођења сина божијег, нашег спаситеља и да у то име славимо 2015-ту с тим да не требамо заборавити ни свој стари календар и не смемо га одбацивати јер тиме онда одбацујемо и стари завет и самог творца господа бога.

  Искрено било би предивно кад би стојала два календара. Мислим да није не изводљиво и да неће сметати.
  Један да нас подсећа на дан стварања света (поновно-потоп, Ноје…) и други на дан кад нас је походио син божији и који је ће поново доћи у свој слави оца свога. Амин!

Оставите коментар