Драгана Миљанић: Вера у ванземаљце

Не знам како је са вама, али ја још нисам упознала атеисту који не верује у „мале зелене“. Занимљиво је што уз овакву „веру“ по правилу иде и изразито антитеистичко расположење. За атеисту је вера у Бога чист примитивизам, док је веровање у свемир који врви интелигентним животом нешто што припада савременом човеку – човеку науке и прогреса.

vanzemaljci--slika-15-vek

Он, такође, упорно понавља како још „нико није доказао да Бог постоји“, док истовремено верује у летеће тањире, Кларка Кента, отмице ванземаљаца и трагове у житу. Иако осведочени преварант, Деникен је ауторитет за просечног неверујућег интелектуалца.

Ново време пред савременог човека очигледно намеће и нова правила. Окружен технологијом која његов живот чини лакшим и, чини се, оставља више времена за друге ствари, данашњи човек, без обзира на сав технолошки напредак, има све мање времена и усамљенији него икад пре. Због тога он стално чезне да се избави из технократске чамотиње, да га неко утеши и загрли – тражи спас.

Вера у „нешто имагинарно“ чини се превазиђена и недостојна човека новог доба, док су „Не убиј“, „Не укради“ и „Не пожели ништа што је туђе“ делић „опијата“ којима затуцани прете напретку човечанства.

Али, ако „Не убиј“ или „Не укради“ није довољно савремено и прихватљиво, да ли је свет дошао до тренутка када „убиј“, „укради“ и „узми све што ти живот пружа“ то јесу?

Готово неприметно, „не љуби ближњег свог“ и „веруј у све, само у Бога не“ постале су крилатице новог доба. И, видимо заиста да ће данас човек у све да поверује: у ванземаљце, сангејзинг и јогу као спас – само у Бога неће.

У том његовом одбијању крије се и нешто занимљиво: сви који верују у ванземаљце и остала „чудеса“, често свој став објашњавају личним виђењем онога што је Бог „заправо“ хтео од човека („али је црква све то лукаво сакрила“). Тако, на пример, поштоваоци ванземаљских цивилизација умеју да кажу како би „Бог био себичан када би створио толики космос, а у њега сместио само људе на Земљи“. Зашто би величина космоса аутоматски значила да он мора бити „напуњен“ животом, мени до данас није јасно, али та тврдња показује да већина ових занесењака заправо несвесно признаје Творца, али одбија да прихвати све оне друге ствари које уз истинску веру иду – пре свега покајање за оно што је било, и одговорност за оно што ће бити.

Одговоран, верујући човек, не живи од данас до сутра, не верује да је живот само „сада и овде“ и да га због тога треба проживети што лагодније, у уживању и задовољствима разне врсте, и није сам себи на првом месту. Он зна да је његов живот на Земљи само трунчица у времену и да би било бесмислено да му је свемоћни Творац подарио само један малецни трен у бескрају времена. Зато је живот усмерио ка циљу задобијања вечности уз свог Творца.

Све ово на данашњег човека, егоцентрика који познаје само „Ја, па Ја“, делује одбијајуће, јер, да би (по)веровао, он зна да мора да се мења, да се труди, да се одрекне комфора, лажи и илузија на које је навикао. А ко данас хоће да се труди и мења себе? Сви желе све на брзину – инстант решења и инстант живот – све одједном, и ако може без икакве муке, одмах и сада.

Зато је лакше веровати у спас који ће доћи од неке напредне расе из свемира – тако нико не мора да се труди, све остаје исто, задржавају се старе (лоше) навике, а човек ипак има наду, тачније гаји илузију, да ће бити избављен од „космичке браће“ која „помажу човекову еволуцију“.

За православне хришћане, пак, постојање бића из другог света није спорно. Дабоме, не на онај начин како то представљају свете књиге ванземаљске, штампане у Холивуду. Но, да би се то разумело, човек би морао да се искрено позабави собом.

Себични човек данашњице је одбацио Бога и заменио га вером у мале зелене. Модеран човек се ипак нада спасењу, али, спас неће доћи од малих зелених бића која „долазе у миру“.

Заиста је тешко онима који не видеше ванземаљце, а повероваше (у њих).


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-36B



Categories: Српско православно стање

12 replies

  1. Каже ауторка: „Заиста је тешко онима који не видеше ванземаљце, а повероваше (у њих).“ Напишимо ову реченицу овако: Заиста је тешко онима који не видеше Бога, а повероваше(у њега).
    Мени то некако исто звучи, а поређење Бога са ванземаљцима ми се чини непримереним. Ауторка каже, да није упознала атеисту(ваљда мисли и на агностике), таквог и таквог. Ја нисам упознао верника, који заиста верује у Бога, а могао бих да је упознам са особама које нису атеисти, ни агностици, а не верују у мале зелене. Све ми се чини, да су постављене тезе сувише натегнуте и да је питање вере поједностављено, па је и последња реченица бесмислена, ако је то требало да буде поента.

  2. @ Слободан Млинаревић

    Господине Слободане, не можете ту реченицу да напишете “тешко онима који не видеше а повероваше у бога”… Овде је очито да Д. Миљанић парафразира свима, ваљда свима, познато “благо онима који не видеше а повероваше (х Христоса))”

    Задња реченица никако није бесмислена ако ја то добро разумем…. Тешко онима који верују у ванземаљце, благо онима који повероваш у Христоса а не видеше директно него осетише присуство Духа Светога.

  3. Ономе ко има очи да види и уши да чује текст много тога открива. Опет, иако ми се коментар господина Млинаревића чини неумесан и натегнут, било би штета да га није објавио, јер бисмо тако били лишени сјајног и надахнутог одговора Четника из Црне Србије! Браво за сво троје! 🙂

  4. …али, ево ја верујем у ванземаљце јер верујем у бога. Управо зато јер Бог је створитељ свега видљивог и не видљивог…

  5. @Четник из Црне Србије
    Ако је неки текст написан, тако да је потребно објашњење, које Ви дајете, онда текст и није добро написан.
    @Ирина
    Шта је у мом коментару натегнуто и неумесно? Ауторка је нешто испричала, ја сам понудио друго искуство. Поред тога, написао сам, да прва и последња реченица нису примерене јер мешају Бога и ванземаљце. Ако је то примерено, кажите! Немојте уопштавати и цео коментар дискфалификовати. Конкретно, шта је то што сам погрешно рекао, или Ви нисте разумели?

  6. @ Слободан Млинаревић

    Па није баш увек то да ли тексту треба тумачење знак да је обавезно лош…. узмите например Горски вијенац, уз њега иде тумачење….. или Свето писмо, има тумачења појединих стихова и целих еванђеља.

    Наравно да не мислим да је овај текст на Вијенац или Свето Писмо, али то што некад некоме понешто није одмах јасно, не значи обавезно да је текст лоше написан.

    Пошто овај текст говори о вери, за Истине Светога писма често се говори да некима “Није дато да разумеју”. А неки “проговорише на свим језицима”. Дато им би

  7. Ево видим да ни мој прошли коментар није правилно протумачен (ваљда јер некима није дато…). Молим вас да ме исправите ако грешим.
    Бог је створитељ целокупне васионе тј. како написах свега видљивог и не видљивог.
    Ако негирам постојање ванземаљаца јел то значи да негирам и постојање Бога? Односно ако верујем да постоје ванземаљци јел то значи да не верујем у Бога?

    Свако добро

  8. @Четник из Црне Србије
    Молим Вас, да поново прочитате мој коментар. Нигде нисам рекао да је лош. Чему извртање реченог? Хвала што сте ме потсетили, да је потребно текст упоредити са Горским вјенцом или Светим писмом! Нисам се одмах сетио.
    @Hiperborejac
    Ви сте све оно што сам ја желео да кажем, много лепше написали. Донекле разумем, зашто мене не разумеју, али зашто и Вас не разумеју, није ми јасно! Нису се сетили Светог писма, шта ли?

  9. Prvo, ateisti ne mogu biti antiteisti. Kako ćeš biti protiv nečega čega nema?
    Ja sam ateista i nikada nisam video vanzemaljce niti poznajem nekoga ko je taako nešto video, bez obzira da li je vernik ili ateista. Čak ne znam nikoga ko zna nekoga ko je tako nešto video. Da tih vanzemaljaca ima, valjda bi za vas vernike i oni bili delo vašeg boga. Jedno drugo NE ISKLJUČUJE.
    Denikena sam davno čitao i mogu reći da je bio veoma oprezan. Ništa nije tvrdio, samo je postavljao pitanja.
    Koji je to ateista bio protiv “Не убиј“, „Не укради“ и „Не пожели ништа што је туђе“?
    To su potpuno ljudski zahtevi za koje neki veruju da su božje zapovesti, dok neki misle da je izvor ovozemaljski.
    Mnogi su vernici, a i ateisti, ubijali, krali i bili lakomi na tuđe. Ne pitajte me koja je grupacija tome bila sklonija, jer ne znam, ali verujem (ne blanko, već znajući ljude) da je tu “mrtva trka”.
    Lako je vama vernicima, jer ste samom verom dobili odgovore na sva egzistencijalna, a i druga, pitanja, dok mi ateisti moramo stalno da tragamo i da se preispitujemo.

    VALJDA JE B O Ž J A V O LJ A I TO ŠTO SAM ATEISTA !? 🙂

  10. У тексту се не каже ништа ново што већ није одавно написано. К. Г. Јунг је у свом делу из позних година његовог жвота – Летећи тањири – мит модерног доба, управо описао феномен о коме се у овом тексту говори и објаснио га психолошким процесима и психолошким феноменима у самом човеку.

    Ово о чему пише ауторка је стари ” проблем ” у новом руху. Наиме, свако време има своје митове и то није ништа ненормално. Човек се психолошки није много мењао хиљадама година али се зато мењала технологија, па можемо слободно рећи да је овај феномен резултат садејства два фактора, један је чисто унутрашњи и крије се у основним психолошким механизмима карактеристичним за човека а други фактор је ниво материјалне стварности ( технологије ) до које је човек дошао.

    Дакле ништа ново под капом ненеском.

    Ауторка је у праву када налази везу између циљева креатора јавног мњења и митолошких архетипа који се налазе у сваком човеку и добро је маркирала како манипулаторе, тако и предмет и садржај манипулације.

    Најсажетије речено, иза свега се крије креирање колективне свести манипулацијом колективним несвесним ( у коме се налазе архетипски садржаји ) а од стране контролора и менталних програмера који могу то свесно радити ( и налазе се на битним функцијама великих светских медијских кућа, светских издавачких кућа, у центрима кинематографије, на свим позицијама које имају широк друштвени утицај … ) или бити тек на нивоу корисних будала, ( ситни маркетиншки стручњаци, полуобразоване иконе интернета, нижи ниво професуре… )…

    Ако се већ пише о овој теми, онда би требало ухватити за рогове сам центар из ког се креира ” Дух новог доба “, а то подразумева мало више труда, па и храбрости од писања чланака који проблем тек дотакну.

    Наравно, треба писати и овакве чланке, боље ишта него ништа, али је видљив недостатак озбиљних истраживачких радова а о текстовима који би уздрмали ” Дух времена ” и довели га до фазе преиспитивања, да и не говорим.

  11. Наравно, људима који Бога осећају бићем као датост, и није много занимљиво, с те тачке гледишта, који митови су дошли на дневни ред у савремено доба.

    Али за сваког човека, верујућег или не, треба да је узнемиравајућа чињеница ако неко покушава да манипулише било киме а камоли свеукупном друштвеном свешћу. А технологија којом човек влада је дошла до ступња могућности тоталне манипулације. Манипулисање је најгоре од свих зала које човек може да уради човеку. Горе и од убиства. Јер убиством се убија тело а манипулацијом се покушава купити човечија душа. Зна се ко је отац манипулације ( лажи ).

    Због тога треба увек преиспитати мотиве због којих нешто радимо јер може се десити да несвесни тих својих мотива постанемо несвесни и онога за кога радимо и у чијем интересу радимо.

    А искрено, мислим да је Богу свеједно да ли ми верујемо у постојање живота ван планете Земље или не, ако својим бићем знамо Њега и осећамо добро у себи које треба другима да дајемо, добро чинимо и добру се надамо. Просто је то, што компликујемо.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading