Напад на „Шарли ебдо“

Започињући серију текстова о нападу на париски лист „Шарли ебдо“, желимо да напоменемо да је редакција „Стања ствари“ одлучила да не преноси спорне карикатуре, сматрајући их подједнако скаредним – било да се односе на муслимане или третман Срба у том листу. Дакле, ко жели да погледа карикатуре лако ће их, претпостављамо, наћи на Интернету, а оне су избачене чак и из текстова аутора које преносимо (на чему се извињавамо ауторима, у нади да нам неће пуно замерити на овој одлуци).

sarli-1

Никако не оправдавајући ова убиства, ипак желимо да подсетимо на најкраћу хришћанску по(д)уку: „Не ради другима оно што не би волео да раде теби.“    

А. Л.

Четворица карикатуриста убијена у нападу на „Шарли ебдо“

(Хафинтгон пост, 7. 1. 2014)

Четворица уредника и карикатуриста убијено је у нападу на сатирични лист „Шарли ебдо“ у среду, 7. јануара 2015. године.

Убијен је уредник листа и карикатуриста, Стефан Шарбоније, познат као „Шарб“. Такође су убијени познати карикатуристи Каби, Волински и Тињу. Најмање осам осталих људи убијено је у нападу.

Карб

Шарб

Шарбоније је познат по свом ставу, који је иконокластички од оснивања часописа. „Шарли ебдо“ има дугу историју објављивања карикатура у којима исмијева јавне личности, политику, религију, и још много тога. Зарадио је највише пажње, ипак, због третмана ислама и пророка Мухамеда.

Године 2011. у његовој канцеларији је експлодирала бомба дан након објављивања карикатура Мухамеда и именовања за новог уредника.

Овај цртани филм зове се „100 удараца бичем ако не умреш од смијеха“.

Такође у 2011. години, лист је објавио карикатуре пророка Мухамеда као геја. Његов сајт је тада хакован.

Године 2012. лист је објавио серију цртежа голог Мухамеда, упркос упозорењима француских власти. Шарбоније, бранећи своју одлуку да објави ове карикатуре, изјавио је за АП да „Мухамед није светац за мене. Не кривим муслимане ако се не смију нашим цртежима. Живим по француском закону. Не живим по закону Курана.“

Послиједњи цртеж Шарбонијеа освијетлио је сталне пријетње с којим се „Шарли ебдо“ суочавао.

Кабу

Каби

Жан Каби, 76, био је заштитни знак листа, а Жан-Лик Годар једном га је назвао „најбољим новинаром у Француској“. Био је суоснивач листа „Хара-кири“, сатиричног часописа који је забрањен 1970, а затим је променио име у „Шарли ебдо“. Кабу је 2006. нацртао поклопац за новине која приказује Мухамеда са главом у рукама, и натпис „Тешко је бити вољен од стране идиота“. Две муслиманске групе тужиле су га због цртежа, али су изгубиле спор.

Волински

Волински

Жорж Волински, 81, био је тунишки Јеврејин који се настанио у Француској са својом породицом 1940. године. Као и Кабу и он је цртао за „Хара-кири“ шездесетих.

Бернар Верлак (47) – Тињу је илустратор и аутор осам књига.

Тигно

Тињу

Као одговор на напад на Шарли ебдо, умјетници из цијелог свијета одају погинулима признање карикатурама и илустрацијама.

Бењамин Харт

Са енглеског посрбио: А. Ж.

Случај „Шарли ебдо”: Tерористи ликвидирани, погинуло још четворо грађана

Након готово три дана потере убијена браћа Шериф и Саид Куаши и извесни Амеди Кулибали, који је био заузео продавницу са кошер-храном у Паризу

Тренутак када полиција упада у кошер-супермаркет у Паризу Фото: Раша тудеј

Тренутак када полиција упада у кошер-супермаркет у Паризу Фото: Раша тудеј

Браћа Шериф (32) и Саид (34) Куаши, који су у нападу на сатирични лист „Шарли ебдо” убили 12 људи, ликвидирани су у акцији француске полиције, а иста судбина задесила је и трећег терористу Амедија Кулибалија (32), који је у продавници кошер-хране у Паризу убио најмање четворо грађана. Према наводима Си-Ен-Ена, Кулибалијева саучесница Хајат Бумедијен (26) успела је да побегне највероватније прерушена у једног од талаца. Остали таоци (један којег су држала браћа Куаши и најмање петоро у маркету кошер-хране) спасени су.

Иако је на почетку изгледало да два инцидента нису повезана, испоставило се да Кулибали стоји иза убиства полицајке у предграђу Париза, које се одиграло 24 сата након напада на „Шарли ебдо”. Најпре је саопштено да је полицајка убијена у саобраћајној чарки и да нема никакве везе са тероризмом. Погрешна процена и готово три дана потере за терористима изазвали су у француској јавности и медијима многе критике на рачун ефикасности полиције.

Браћа су од среде била у бекству, а о њиховом кретању јавност је сазнавала само посредно, будући да су у току бега опљачкали једну бензинску пумпу чији запослени их је идентификовао. Коначно су се скрасили у штампарији надомак аеродрома „Шарл де Гол” и узели једног таоца. Полиција је опколила објекат и блокирала цело подручје, а браћа Куаши су поручила да желе да умру као мученици.

Француски медији пренели су да је драма у самопослузи са кошер-храном у Порт де Венсену у источном делу Париза завршена након што су специјалци улетели и уз рафалну паљбу из аутоматског оружја повикали: „На под!” На телевизијским снимцима могло се видети да пет талаца, од тога једна беба у наручју своје мајке, излећу из радње. У овом нападу рањена су два полицајца, а много амбулантних кола дежурало је испред радње. Иако је операција завршена, у целој зони су присутне јаке полицијске снаге.

Према првим информацијама, и Амеди Кулибали и Хајат Бумедијен усмрћени су у овој операцији, што је касније демантовано. Они су са собом имали две аутоматске пушке. Француска жандармерија претходно је упозорила да су ово двоје тешко наоружани и да су врло опасни.

Кулибали је претходно захтевао ослобађање опсаде браће Куаши на североистоку Париза и претио потоком крви уколико се његови захтеви не испуне.

Новинари су открили да је Кулибали својевремено радио у фабрици „Кока-Коле” у Грињију и да се бивши председник Никола Саркози 2009. године са њим сусрео када је посетио ову фабрику. О томе је „Фигаро” објавио репортажу са сликом Кулибалија пре пет година.

Док је трајала потера за Саидом и Шерифом Куашијем, расветљавани су поједини детаљи из њихове биографије, па се тако испоставило да се Саид својевремено у Јемену борио у редовима Ал Каиде. Тамо је наводно био 2012. године, а сумња се да се придружио екстремистима у време када је јеменски огранак Ал Каиде опустошио цео југ Јемена, искористивши нестабилност која је преплавила ту земљу током арапског пролећа. Многи страни студенти који су студирали арапски у Јемену били су осумњичени да су били повезани са екстремистима, а касније су депортовани. Један од званичника навео је да је Куаши највероватније био у групи странаца која је депортована из Јемена 2012. Агенција АП не наводи да ли је Саид Куаши у Јемен стигао као студент или на неки други начин.

У међувремену је Исламска држава (ИД) преузела одговорност за терористичке нападе у Паризу и запретила да су Велика Британија и САД следеће на удару.

„Почели смо операцијом у Француској, за коју преузимамо одговорност. Сутра ће бити у Британији, Америци и другима”, рекао је исламски свештеник и једна од лидера ИД Абу Сад ел Ансари на проповеди у ирачком граду Мосулу, који контролише Исламска држава, како преноси израелски лист „Харец”.

„То је порука свим земљама које учествују у коалицији предвођеној САД која је убила чланове Исламске државе”, запретио је он.

Истовремено, пензионисани амерички генерал Томас Мекинерни изјавио је за Фокс њуз да не мора обавезно да значи да ИД стоји иза напада у Француској само зато што је Ансари дао овакву изјаву и да постоји могућност да овај покрет све то говори у пропагандне сврхе.

На помолу је била још једна криза у Паризу, на Тргу Трокадеро, који је полиција евакуисала по подне, без објашњења, преноси „Фигаро”.

Овај лист наводи да је непотврђена гласина о присуству једног наоружаног мушкарца на Трокадеру довела до евакуације и превентивне интервенције снага реда.

Приступ линијама метроа на том тргу у 16. арондисману такође је био затворен.

На твитер налогу шесте линије метроа наведено је да је приступ тој линији са Трга Трокадеро поново отворен, те да је „инцидент окончан”, без даљих информација.

У међувремену, један конобар је „Фигароу” потврдио да је Трокадеро био евакуисан, али да је у међувремену поново отворен. „Полицајци и војници су веома брзо интервенисали и у року од 20 минута евакуисали трг. Он је поново отворен пре 15 минута”, рекао је он.

———————————-

Француски Орвел одустао од промоције свог романа

Уeлебек одустао од промоције романа после напада на „Шарли”. Француски писац Мишел Уeлебек одложио је промоцију свог новог романа „Потчињавање”, визије Француске под исламском влашћу, после масакра у сатиричном листу „Шарли ебдо”.

Књига је објављена у среду, истог дана када су наоружани нападачи убили 12 особа у париској редакцији листа, укључујући неке од најистакнутијих француских карикатуриста.

Уeлебеков пријатељ Бернар Мари, левичарски економиста, један је од убијених и писца је дубоко погодила његова смрт, рекао је АФП-у његов агент Франсоа Самуелсон, док је издавач „Фламарион” саопштио да је Уeлебек „напустио Париз да би побегао од свега и отишао на снег”. „Шарли ебдо” је на насловној страни објављеној на дан напада објавио карикатуру Уeлебека и неколико страница је посветио његовом новом роману који замишља Француску којом 2022. владају муслимани. Десница је хвалила његов нови роман и прозвала га француским Џорџом Орвелом, док левица тврди да је својом књигом начинио велики поклон екстремној десници, додатно распирујући исламофобију.

Д. Вукотић – З. Шуваковић

(Политика, 9. 1. 2015)

Салмон Рушди: Стојим уз „Шарли ебдо“, религије заслужују наше неустрашиво непоштовање

(Волстрит жорнал, 7. 1. 2014)

Религија, средњевековни облик безумља, комбинована са савременим наоружањем постане озбиљна претња за наше слободе. Такав религиозни тоталитаризам своју смртоносну мутацију је доживео унутар самог срца ислама, па сада његове трагичне последице гледамо и ових дана у Паризу.

rusdi-ebdo

Стојим раме уз раме са „Шарлијем ебдоом“ (Charlie Hebdo), а то би сви требало [да урадимо], у одбрану вештине сатире која је одувек била снага на страни слободе, а супротстављена тиранији, непоштењу и глупости.

„Поштовање за религију” данас је постало кодни израз чије право значење је „страх од религије”. Религије, једнако као и било која друга идеја, заслужују да буду критиковане, заслужују сатиру и, да, заслужују и наше неустрашиво непоштовање.

Превео са енглеског: Стеван Бабић

Небојша Малић: Дивљаци

sivisoko-baner-200Јуче, док су Православни широм света славили рождество Спаситеља, група маскираних нападача упала је у канцеларије сатиричног магазинаШарли ебдо (Charlie Hebdo) и убила десет чланова редакције – намерно тражећи главног уредника и четворицу карикатуриста. Француска полиција вели да се ради о француским држављанима алжирског порекла. Мотив је наизглед јасан: Шарли ебдо је годинама на насловној страници објављивао карикатуре које су „вређале ислам и пророка Мухамеда“, а убице су током напада викали „Алаху акбар“. У нападу су убијена и два француска полицајца, од којих се један (наводно) звао Ахмед…

Како то обично бива, овај чин тероризма сви су похитали да уклопе у своју причу. Неки веле да је то „лажна застава“ француских националиста како би се за све француске недаће окривили муслимански имигранти. Други, пак, веле да је тероризам у срцу Париза знак да је ислам превршио меру и да је потребан рат против џихадиста. Званична прича је да су за напад одговорни „заведени“ муслимани које је узнемирио „провокативни“ часопис – јер је ислам „религија мира“ која никоме не би учинила нажао. А сигурно има и оних који сматрају да је масакрирање карикатуриста – као и паљевина Шарли ебдо 2011. године – сасвим оправдано, пошто су „вређали Пророка“.

Шарли ебдо је без икакве сумње магазин заснован на вређању које се представља као хумор. Својевремено су једнако пљували Србе као што су потом вређали муслимане. Видео сам фотографију на којој се једном њиховом издању (са анти-муслиманском насловницом) слатко смеје гнусни мрзитељ свега пристојног, Бернар Анри-Леви. Али то не значи да су заслужили да их овако побију.

Ти исти Западњаци (и њима склони квислиншки култисти) који сада крше руке над судбином Шарли ебдо сматрају да је сасвим нормално, чак и пожељно, да џихадисти секу главе Србима, Русима, хришћанима по Блиском истоку, „непоћудним“ муслиманима у Сирији, Либији, Египту, Ираку, итд. Али када то ураде њима, онда је грех и злочин. Класична илустрација принципа „ко ће кога“. У њиховој Причи (намерно са великим П, јер је реч о илузији стварности која стварност пориче) Срби и остали „обележени негативци“, „нељуди“ и „подљуди“ (како се изразио њихов демократски демократа, пучистички премијер кијевске хунте Јацењук) немају никаква права, па ни на живот – док су они сами изузети од сваке одговорности, па и за убиство. А према муслиманима се одређују како-кад, односно како кога убију.

Нећу и не могу да пишем „ја сам Шарли“ (оно #JeSuisCharlie, на Твитеру), али не зато што ми није жао француских карикатуриста, него зато што ми смета лицемерје. Јер нисам пљувач, нихилиста и морални релативиста којем убиство смета када страдавају „моји“, а кад страдавају „други“ онда је добро и пожељно. Јер тако размишљају дивљаци – било да се куну у Мухамеда или Ујка Сема – а не цивилизовани људи, који верују у Бога и придржавају се Његових заповести и закона.

Србима се свашта може замерити – између осталог и то што сопствене мртве не поштујемо, а непријатеље величамо – али нико од нас није узео пушку или бомбу и напао Шарли ебдо поводом гореспоменутих карикатура. И добро је што није. Значи да, колико год се наши непријатељи трудили да нас озвере како би постали сличнији њима, још нисмо подивљали.

Напомена Стања ствари: Изостављене су две карикатуре са потписима које се односе на Србе и Косово и Метохију

(Сиви соко, 8. 1. 2015)

Зоран Кесић: Ја нисам Шарли, али пун ми вас је… Мрш!

Водитељ Зоран Кесић, који стоји иза бројних хумористичких ТВ емисија, разљутио се због реакције појединих људи на друштвеним мрежама поводом терористичког напада на редакцију сатиричног недељника “Шарли ебдо” у Паризу.

keske

Водитељ хумористичке емисије “24 минута”, Зоран Кесић прилично бурно је реаговао на разноразне коментаре поводом напада на редакцију француског недељника у коме је у среду страдало 12 људи. Изнервирани Кесић је кренуо да “чисти” листу Фејсбук пријатеља, али пошто је схватио да је то велики посао замолио је оне који релативизују зло да то сами учине.

“Нећу да имам НИШТА са онима који вагају трагедије, који процењују када и кога треба жалити, који убацују то јебено “али” у реченицу која почиње трагедијом. Нема “али”, г**нари! Жалим за колегама зајебантима, за фрајерима који су имали м*да све редом да прозивају (примерено или непримерено, оправдано или неоправдано, за нијансу претерано или за две нијансе претерано), жалим јер замишљам редакцијски састанак какав и сам често имам и два идиота са калашњиковима који прекидају смех, духовите опаске, планове како и кога ћемо у следећем броју да зезамо…

Наравно, малоумни пријатељи моји, да жалим за злочинима над мојим народом. Наравно да жалим за клинцима у Пакистану. И наравно да жалим због ове трагедије. И јебале вас теорије завере. Избаците се сами! Не требате ми такви. Ја нисам Шарле, али знам ко сам и шта сам и пун ми је к**ац свих вас који релативизујете зло. Мрш!”, написао је између осталог Зоран Кесић.

Дан раније познати српски илустратор и карикатуриста Добросав Боб Живковић је дао дефиницију “АЛИ” идиота, која гласи:

“Особа која покушава да се представи као толерантна, а заправо своју глупост приказије релативизацијом.

Не оправдавам злочин, али…“

Vesti on line

(Православни свет, 10. 1. 2015)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-35QCategories: Вести над вестима

7 replies

 1. Dobar i vrlo iscrpan clanak.

  SLOBODA STAMPE : Na „demokratskom zapadu“ je u ime slobode stampe bilo dozvoljeno vredjanje Islama (karikature Proroka, spaljivanje Kurana, jevtini vicevi, prljavi filmovi na internetu . . .). Nadam se da nasi novinari nece – u ime te slobode – prelaziti granice dobrog ukusa i zdravog razuma. Zahvaljujem SS sto nije objavio karikature.

  ATENTATORI : su francuski drzavljani rodjeni u Parizu oko 1980 god. Oni su ubijeni da ne bi doslo do sudjenja, jer bi se tom prilikom otkrili uzroci, motivacije, beznadje mladih muslimana, francuska politika na Bliskom istoku itd.

  STA CE SE DESITI ? Kao sto su USA posle atentata u NY donele PATRIOTIC ACT (koji policiji daje neogranicena prava) verovatno ce i Francuska (ili EU) ici tim putem

 2. @Deda Djole
  Потпуно се слажем, уз једну ситну молбу. Немојте, то СС па још латиницом. Написати два уместо пар слова више и нима неку практичну корист.

 3. Ако би Гебелс којим случајем био жив, па настрадао у терористичком нападу, дали би сте и у том случају сматрали да је контекст небитан, и да је неважно зарад чега су се терористи устремили на њега. Није могуће смутити жал за људским животом, одбојност према терористичком чину , као и околности под којима су се спојили губитак живота и тероризам, а да изоставите контекст који је генерисао и једно и друго, Немогуће је то урадити, а не бити лицемеран. Поздрав.

 4. Док је Шарли годинама терорисао све оне на које су му газде указале све је било у реду.
  Кажу да акција изазива реакцију, што се и десило.
  Шта сад?
  Треба сви да буду Шарли и да буду емпатични?
  Е, па заболе ме, нисам уопште емпатичан, таман толико колико су и они били док су се исмевали нама и објављивали карикатуре о мом народу, док су пљували по нама на фашистички и нечовечан начин.
  Ено им Дачић и Маја Гојковић. Њих двоје ће и тако о трошку и нас који нисмо емпатични отићи тамо да шетају и да покажу да има Срба којима није важно што им је Шарли својевремено ср*о по глави, да буду емпатични из све снаге јер им је газда тако наредио.
  Фуј..пљуц…

 5. @Православни Свет
  Веома занимљив псеудоним! Како да разумемо и разговарамо са неким са таквим псеудонимом? Још када постави неразумљиво питање.

 6. У коментаре сам ушао с блога „Православни Свет“…и то није никакав псеудоним.То што ви нисте у стању да разумете, моје питање, или ма шта друго, више говори о вама него о мом питању драги „ШАРЛИ ЕБДО“

 7. @Љубиша Радовић
  Када неко нешто напише, претпоставка је, да очекује, да написано читаоци и разумеју. Чини ми се, да сам јавно признао, да нисам разумео. Ред би био, да ми објасните. У сваком случају сам нешто научио. То је да разликујем када неко са блога улази у коментаре. Како сам ја „заслужио“ да ме ословљавате са „драги ШАРЛИ ЕБДО“, као да заслужује објашњење?

Оставите коментар