Миодраг К. Скулић: Буџетска уштеда за образовање 232, а штрајк адвоката већ кошта 49,5 милиона евра

Два штрајка и буџет

Србију потресају два штрајка – просветних радника и адвоката. Тим поводом, указујемо на економску страну ове две обуставе.

Print

1. У буџету за 2014. годину, усвојеном у децембру прошле године, планирана средства за образовање износила су 1,28 милијарди евра, а за 2015. годину мања су за 232,5 милиона евра, или 18,2 одсто. То је у апсолутном динарском износу мање за 12,9 одсто, уз још 5,3 одсто мање реалних прихода изражених у еврима.

2. За судство, тужилаштва и њихове органе у републичком буџету за 2015. годину планирано је 24,4 милијарде динара, или двеста милиона евра. Цена коштања првостепених судова износи месечно десет милиона евра, док адвокати у истом периоду губе 6,5 милиона евра, па штрајк адвоката у ова три месеца кошта Србију 49,5 милиона евра.

Одговорна влада не би смела да дозволи арчење толике суме новца и застој права на правично суђење у разумном року.

Аутор је директор Института за економско правне експертизе из Београда

(Политика, 28. 12. 2014)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-328



Categories: Преносимо

3 replies

  1. Какав институт, такав и директор, а још гора Политика. Како се могу упоређивати просвета и правосуђе и то на овакав начин? И није поштено упоређивати просветне раднике са адвокатима. Просветни радници су у неупоредиво тежој ситуацији него адвокати и то у сваком погледу. Зашто их је “директор” ставио у исту раван, то само он зна.

  2. @ слободан млинаревић

    Мислим да аутор овде не пореди суштински просветаре и адвокате, већ (мало немушто) прави економску “добит/губитак” анализу; заправо ми се чини да му недостаје следећа реченице:

    Рачуница показује да је више од петине уштеде у буџету због смањења издвајања за образовање (а због тога штрајкују просветари) већ “поједена” штрајком адвоката.

  3. @Александар Лазић
    Када неко два потпуно различита проблема стави под тачку 1. и тачку 2. указује на СУШТИНСКО поређење. Није штрајк адвоката “појео” део буџета, већ Закон о нотарима, који је приход правосуђа и државе пренео у џепове нотара и страначке
    камариле. У том смислу просвета и стање у просвети немају везе са адвокатима. Зато сам и рекао “Какав институт, такав и директор, а још гора Политика.” Писањем овакве “анализе” “директор” и навони стручњак усмерава незадовољство просветара, па и осталих грађана, не адвокате, а то је потребно искључиво извршној власти, која је налетела на мало тврђи орах. Допунска реченица ништа не помаже. Напротив!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading