Скупштина Удружења синдиката пензионера: Организована пљачка 

Поводом неуставног и срамног Закона о привременом уређивању начина исплате пензија, Удружење синдиката пензионера Србије до сада се обраћало:

penzioneri

 – Министру Вулину, Влади РС и посланицима Скупштине Србије, да не усвоје овакав Закон, јер се њиме крше права пензионера гарантована Уставом;

 -председнику РС, са захтевом да не потпише указ о проглашењу овог закона са упозорењем на његову неуставност;

 – ПИО фонду са захтевом да сви пензионери којима се умањује пензија морају да добију ново решење са поуком о правном леку, на шта се Фонд оглушио;

 – Заштитнику права грађана који је изразио мишљење да је Закон неуставан и упутио на заштиту права појединаца ако му се обрате;

 – Европској федерацији синдиката пензионера и старијих лица (FERPA) која је пензионере Србије узела у заштиту и упутила писмо председнику владе Републике Србије;

 – Уставном суду са иницијативом да овај суд изврши оцену уставности поменутог Закона.

Потом је Удружење организовало Отворену јавну седницу УСПС, са које је упућено ново писмо Уставном суду.

Отворена јавна седница Скупштине Удружења синдиката пензионера Србије одржана у петак 12. децембра 2014. год. у Великој дворани Дома синдиката у Београду, а на којој је учешће узело преко 1 000 пензионера усвојила  је следеће:

З А К Љ У Ч К Е

1. УСПС ће покренути спор пред надлежним органима државе ради узурпације управљања фондом ПИО и фондом РЗЗО, јер је изменама закона број чланова управних одбора које даје влада већи од броја представника свих осталих организација чиме се наноси велика штета осигураницима јер су оба фонда претворена у буџетске установе супротно међународним нормама и пракси у овој области, а познато је да се ови фондови пуне од запослених и послодаваца.

2. УСПС позива представнике синдиката, Уније послодаваца и Савеза пензионера да дају оставке и напусте Управни одбор фонда ПИО, или да их њихове организације опозову, јер је њихово присуство у том органу обесмишљено зато што представљају мањину у односу на број представника владе. Својим присуством, представници ових организација у УО фонда ПИО служе као покриће за кршење права осигураника да на Уставом и законом утврђен начин управљају стеченим законским правом. Изласком из УО фонда ПИО одузеће “легалност” садашњем нелегитимном управљању имовином и средствима осигураника, чиме ће избећи моралну и сваку другу одговорност за за организовану пљачку пензионера – чији би требало да буду представници.

3. Председништво и Извршни одбор УСПС заједно са својим правним тимом, комисијама и стручним сарадницима, а у сарадњи и са другим пензионерским организацијама размотриће и припремити детаљан план и програм наредних активности на одбрани стечених и Уставом загарантованих права пензионера за деловање преко надлежних државних и судских институција све до Европског суда за људска права и основне слободе, као и за деловање преко електронских и писаних медија, сајтова и друштвених мрежа на интернету. Све активности УСПС морају бити јавне како би грађани Србије увек имали праву и пуну информацију о деловању Синдиката пензионера.

Истовремено, УСПС ће стално указивати на штеточинско деловање свих учесника у организованој пљачки пензионера, као и њихових помагача у кршењу Устава који су применом срамног и неуставног закона извршили насиље над владавином права.

4. УСПС ће се обратити Адвокатској комори Србије и Београда ради организованог пружања адвокатских услуга под најповољнијим условима до остварења наших индивидуалних права, али и правног гоњења починиоца овог недела ма где се они и на ком месту у овом тренутку налазили.

5. Сви оштећени пензионери који то желе треба одмах писменим путем да:

а) затраже од Фонда за пензијско и инвалидско осигурање решење са поуком о правном леку;

б) обрате Заштитнику грађана (омбудсману);

в) након тога Законом предвиђеном року треба да упуте тужбу Управном суду;

г) а потом и Уставном суду, јер по мишљењу појединих стучњака обештећење могу да добију само они пензионери који су испоштовали ову процедуру.

(Обрасци и изглед поменутих појединачних обраћања налазе се на сајту Удружења.)

6. Пензионери којима је отето од пензије, ма колики је тај део, имају лично право и друштвену обавезу да протестују, да се буне, пружају отпор и буду огорчени и незадовољни, и не само они већ и чланови њихових породица који су такође угрожени овом отимачином, да на сваком месту, у сваком разговору и свакој активности подсећају и указују на самовољу, бахатост, корумпираност и лоповлук ове организоване, недемократске и харачлијске работе којом су унижена људска права, достојанствена старост и основне слободе засноване на Уставу и међународним конвенцијама.

7. Синдикат пензионера Србије бориће се и убудуће за бољи друштвени, социјални и материјални положај, дакле за бољи живот, свих 1.700.000 пензионера. Ова власт намерно ствара поделе између пензионера и осталих грађана, између пензионера и њихове деце и унука, стално потенцирајући да се на пензије троши 50 одсто буџета и да због тога нема средстава за развој и ново запошљавање. Најновијим законом о умањењу пензија, власт ствара поделу и између пензионера.

Синдикат пензионера напомиње да је са замрзнутим пензијама, посебно оним до 25.000 немогуће живети, јер ће инфлација и најновија поскупљења умањити ионако ниска примања која су испод нивоа животне егзистенције.

8. УСПС ће се и даље борити не само против смањења пензија и укидања социјалних давања и помоћи најсиромашнијима, већ и за њихово повећавање, као и очување система пензионог и инвалидског осигурања као историјске тековине нашег друштва.

Скупштина Синдиката пензионера упозорава све органе власти да се окрену приходној страни буџета, покрену производњу, опорезују незаконито стечена богатства, уместо што су својим мерама непознатим у цивилизованом свету угрозили систем ПИО и довели до његовог урушавања, претварајући га у проточни бојлер за дистрибуцију пензија чије износе  одређују по свом нахођењу.

Скупштина Удружења синдиката пензионера Србије



Categories: Вести над вестима

1 reply

  1. Изражавам своју несебичну подршку сизифовским напорима Скупштине Удружења синдиката пензионера Србије да стану на црту бандитима који су посегли за њиховим пензијама!
    Ево шта о пљачкашима срБских пензионера из Владе и Скупштине Србије каже господин Драгаш:

    http://www.dragas.biz/penzije/#more-15130

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading