Степски соко: Три разлога зашто пада рубља

Зашто Путин не смењује финансијску пету колону и не национализује Централну банку Русије

(The Vineyard of the Saker, 16. 12. 2014)

stepski-18122014

Последица раста каматних стопа руске Централне банке испоставила се гором од најгоре ноћне море – најпре је преокренула силазну путању рубље, која је потом наставила свој колапс. Прича се да би Централна банка могла да почне да купује рубље, што се мени не чини као корисним у овом тренутку.

Затражио сам мишљења стручњака и надам се да ћу их ускоро и добити. У међувремену, ево мог коментара на ову тему иако немам никакво знање из ове области. Моје прогнозе су:

  1. Рубља пада због три потпуно различита разлога:

a) Рецесије на Западу због пада цена нафте;

b) Англо-ционистичких притисака на ОПЕК за повећање производње нафте;

c) Као последица западних санкција;

  1. Ниједан од наведених разлога није довољан да би се објаснила тренутна збивања. Прави проблем је недостатак кредибилитета руске Централне банке и Кремља. Тако да је кључни фактор пада неповерење у руску власт;
  2. То неповерење је потпуно заслужено. Шеф Централне банке Елвира Набиулина оличење је пете колоне, које Путин није успео да отпусти, ухапси или га се реши на други начин. А постоји и горе од овога;
  3. Ни Путину се не верује, бар не по питању економије. Ево шта Дмитриј Орлов има да каже:

„Неки људи почели су гласно да критикују Путина због његове пасивности, али шта он може да уради? Идеолошки гледано, он је етатиста, који је успео да утврди руски суверенитет, поврати природне ресурсе из канџи страних интереса и сузбије страну манипулацију на домаћој политичкој сцени. Али он је такође економски либерал, који верује у тржишне механизме и слободно кретање капитала. Он не може да јури банкаре на основу идеологије јер које друге разлоге има? Тако да је он поново стрпљив, чекајући да банкари униште стару „дрвену“ рубљу, а с њом и своје каријере у успону. Онда ће се убацити решити проблем као да је политичке природе, а не финансијске.“

Орлову је свака реч на месту. Дозволите ми да објасним, јер је ово битно. Прво, да, Путин јесте економски либерал. Жао ми је што морам то да признам, али сам убеђен у то. И, док је он „социјалиста“ у смислу помоћи државе сиромашним, болесним, старим и угроженим, он је и „тржишни капиталиста“ јер верује да утицај тржишта може допринети тако да повећа конкурентност у привреди. Да ли је то зато што је гледао пад (псеудо)социјалистичког система или зато што се заиста диви такмичарском духу САД и других (псеудо)капиталистичких система – не знам. Али не сумњам уопште да је он економски либерал.

Друго, било би типично за Путина да пусти пету колону атлантских интеграциониста да се уруши како би их уклонио као знак политичке воље народа. Проблем је што та стратегија сада узима велики данак народу и економији.

Тренутно је ситуација толико лоша да је вредност неких видљивих руских меница почела да пропада. Баш као и рубља. Баш као и руски Брент.

Можда сам наиван или примитиван, али видим само један начин решавања овог проблема – не само да се отпусти Набиулина већ да се потпуно национализује Централна банка, да се отера целокупно руководство и да се на чело доведе Сергеј Глазјев, који би био и министар финансија. Затим, Русија мора да направи стратешку одлуку и одбацити тренутни систем подржавања сваке одштампане рубље купљеним доларом и да рубљу подржи енергетским, рудним или комбинацијом других живих ресурса. Лично бих изабрао злато.

Превео: Андреј Цвијановић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Нови стандард, 17. 12. 2014)

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-2UtCategories: Преносимо

1 reply

  1. Reblogged this on P R E V R A T and commented:
    Путин јесте економски либерал. Жао ми је што морам то да признам, али сам убеђен у то.

Оставите коментар