Александар Лазић: Уместо одговора П. Луковићу

Љубите непријатеље своје, благосиљајте оне који вас куну, чините добро онима који вас мрзе и молите се за оне који вас вријеђају и гоне

Мт. 5, 44

Већина која нема дар разликовања добра од зла мора се служити тзв. помоћним средствима; будући да сам и сâм такав – за поједине ствари, процесе и појаве морао сам хиротонисати „лакмус људе“. Биће вам јасније кад се послужим примером: ако Соња Бисерко каже да је то за нас Србе добро – знајте да од тога треба бежати; у случају Русије, погледајте шта мисли Јелена Милић и схватићете да је добро оно супротно; кад Петар Луковић (у даљем тексту: Пера) некога опљуне, сигурни сте да је тај неко урадио нешто на ползу Српства.

Петар Луковић (Извор: Википедија)

Петар Луковић (Извор: Википедија)

ДА НЕ ЧУЈЕ ПЕРА: То прво помислих када сам угледао тзв. урадак о мени на „E-novinama“, гласило које успешно уређује (и унеређује) Пера. Но, ако ми је прва мисао била „Успео сам у животу!“, друга је била крајње узнемирујућа: „Само да ми није глава умонтирана у порно-сцене са животињама“! Јер, ако о вама пише уредник „првог порно часописа у Србији“, у тексту набасате на конструкцију „nastavlja autor da se samozadovoljava“ – не преостаје вам (тј. мени) ништа друго него да помислите да је познати еротоман поново испољио своју прљаву машту и покварене страсти. Срећом, Перу је овог пута задовољило да пусти југословенске хитове са ЈуТјуба, и то у изразито соц-реалистичком маниру. Зна он знање: сваког поштеног Србина тај и такав кич мора да узнемири више од било какве (фото)монтаже!

ЗАШТО ПИШЕШ ЛУКОВИЋ А МИСЛИШ НА E-NOVINE: Текст  симпатичног наднаслова „Stanje stvari, leglo ludaka“ – наслов се у пристојним (медијским) кућама не цитира – доиста су „Hejslovenizovale E-novine“; али, стил, увреде и речник („урадак“, „изведба“, „позорност“, „промотрити“) неодољиво подсећају на Перу. Додатно, не желим да верујем да, чак и у нечему што се зове „E-novine“, могу постојати два таква простака. Треће, адресат за непотписане текстове увек је главни и одговорни уредник.

ЗАШТО УМЕСТО ОДГОВОРА: Како стварно одговорити човеку који тврди да сте на челу „легла лудака“, да не пишете него се „самозадовољавате“ и „шерујете своје менталне испљувке“, да вам је манир „имбецилан“, а капацитети „оскудни“? Пошто видим да је Пера алергичан на парафразе, да га почастим још једном, која ће боље осликати шта сам желео да кажем:

„Како се савладати, како загосподарити собом, кад човек живи у земљи у којој се пљувањем по вама могу бавити и такви као Петар Луковић?“

А и немогуће је озбиљно схватити човека за кога нисте сигурни да ли га још држи оно „македонско бело“ (којим се бесомучно хвалио у „Ћоравој кутији“ Времена) или је само опијен (новим) господаром Вучићем?!

„НАШЕ“ ЖРТВЕ ДОБРЕ, „ВАШЕ“ ЖРТВЕ ЛОШЕ: Ево како Луковић оправдава комунистичке злочине, који су се „евентуално“ догодили, а ако су се и десили били су „у контексту датог историјског тренутка“:

„Koliko god da je nedužnih ljudi eventualno nastradalo u tim posleratnim čistkama od strane novih vlasti, a određen broj svakako jeste, one ni po broju, ni po političko-ideološkim motivima, a bogami ni po svojoj (ne)opravdanosti u kontekstu datog istorijskog trenutka, nisu bile ni blizu onako monstruozne i gnusne kao klanja, silovanja, pljačke i druga (što etnički, što politički motivisana) zlodela počinjena od ruke i kame tvojih četničkih uzora.“

Наравно, ту је и социјалистичка „уравниловка“ – ако поменеш да је нова власт 1944. дојахала на злочинима, одмах је ту Пера да ти каже „Није то ништа“ и „А, четници?“! Мада, изгледа да је ово писано у тренуцима луцидности – макар нисам и сâм постао кољач него су каму држали моји „четнички узори“ (тако?).

УБИ ГА ТЕШКА ПАРАФРАЗА: Пред крај свог пљувања, Пера парафразира мој текст и дословце пише:

 „Dakle, i svaki Lazićev uradak, i svaku ideju lazićstva – ravno u mutno Risajklbinovo!“

Замените ли „Лазићев“ и „лазићства“, не било примењено, именом неке националне мањине – могло би вам се десити да вас, ненаручено, у праскозорје  пробуде људи у црном (плавом?); не би, слутим, вредело ни да се позивате да сте и „Лазића“ и „лазићство“ (или оне не било примењено) само слали у „кошарицу рачунала“ (Recycle Bin). Али, Пера је у милости Господара – у овој и оваквој Србијици већа је шанса да га рано пробуде јер је лауреат Награде за изузетну пристојност.

САВЕТ ЗА КРАЈ: Причај тихо као Вучић, ходај уз Цанетове скуте и никад (али: НИКАД) не користи универзални квантификатор (СВАКИ) за људе/народе!

ПОСЛЕ СВЕГА НАПИСАНОГ: Главна, рекло би се, Перина замерка јесте нека врсте његовог полагања права, имања „тапије“, на Киша – свој вез Пера почиње:

„Parafrazirajući zakletog antinacionalistu Kiša u izrazito etnonacionalističkom ključu…“

Истине ради, нити сам рекао да је Киш националиста, нити сам га представљао тако да не испадне оно што је и био – „последњи југословенски писац“; као што je и самом Кишу била претерана Борхесова одлука да збирку прича о „убицама и сецикесама“ назове „Свеопштом историјом бешчашћа“, тако се и мени у оном Кишовом цитату „Баналност је неуништива као пластична боца“ учинило: 1) да је баналност премала ствар да би се упоредила са неуништивошћу пластичне боце; 2) да је Југословенство у Срба заиста неуништиво; 3) на крају, али не и најмање важно, само Југословенство јесте врховна баналност. Зато сам парафразирао Киша: а Пера и његови „другосрбијански“ комесари, сада уједињени у црвено-црни dream teаm, нек донесу закон коме је дозвољено да чита, цитира и парафразира Данила К.



Categories: Разномислије

9 replies

  1. Има један цитат од Михиза о Србима и југословенству, можда је њега требало пре навести него Киша? Додуше од цитата који илуструју однос Срба према југословенству може да се састави интересантан колаж!

  2. @ Milos

    Има један цитат од Михиза о Србима и југословенству, можда је њега требало пре навести него Киша

    То би имало смисла да сам ја ЦИТИРАО, али ја сам ПАРАФРАЗИРАО. Ја нисам цитирао да бих узео нпр. Михизове речи као подршку својој тези, него сам одличан цитат одличног писца преформулисао да најбоље опише(м) оно што ја мислим. Search+replace баналност –> Југословенство и ја сам добио оно што мислим, а што нисам у стању да тако добро формулишем као Киш. И тиме Киш није постао „антијугословен“, као што ни нпр. Хитлер не би постао Србин а ја нациста да сам парафразирао Хитлерове речи.

    Волим ту Кишову кованицу „Баналност је неуништива као пластична боца“, мотала ми се по глави док сам размишљао о тексту и нисам желео да ме аутоцензура – или страх од неког другосрбијанског жбира с натписом КИШ ЈЕ НАШ – спречи да искористим оно што ми највише одговара. И ту не мислим ништа да мењам (ово је цитат већ 🙂 )

    Изврнута логика Е-новина, примењена на другу парафразу из мог текста „старији и лепши“, овако би гласила у случају књиге Милете Продановића „Старији и лепши Београд“: уредник је требало да му одбије штампање док не промени наслов, јер – за Бога милога – он парафразира речи националисте Вучуревића („изградићемо старији и лепши Дубровник“) у отворено антинационалистичком/модернистичком кључу. Надам се да сад увиђате да је реч о којештарији и да није ту реч о „кључевима“, већ да ти људи живе у свету где свако има „свој забран“, у свету где је „добро кад они похарају жене другом племену, а зло кад друго племе похара њихове жене“. Индикативан за такав начин размишљања је пример о раздвајању партизанских и четничких жртава: правдање бројем, тренутком, околностима…

    1
    1
  3. Није лош тај соц-реалистички југоносталгизам. Али Југославију су градили, и сада је чине као дио њене историје, и Његош, који је брзо увидио да је то “ријеч једна сухопарна”, али је Шћепана Малог “штампао у Југославији”, и Скерлић, и Митриновић са српске љевице, Натко Нодило, Виктор Новак, Владимир Дворниковић, Богдан Кризман, противници правашко-клерикалне смјесе међу Хрватима, смјесе која је и сахранила ту државу. Но за све њих нема мјеста у Е-новинама. Има одбране Киша као антинационалисте, што је он свакако био, али је смијешно да то чине гебелсовско-ждановљевски портали.
    Било је и код Киша и, политички некоректног балканског мачизма и југословенског ( у сусрету са Империјалним квазилибертијанством) национализма, које му је измакло Нобелову награду, али га оставило у Вјечној памјати. О тим епизодама, поводом Кишове биографије на енглеском, писао је прошле године сјајно Мухарем Баздуљ:
    http://www.vreme.co.rs/cms/view.php?id=1109387

    1
    1
  4. Ево, напокон и мој другар Лазић да се расправља са талибанима. Мени то причињава задовољство, јер је до сада углавном гледао мене у тим препиракама и смешкао се као Лао Це… :))
    Но, увек се човек пита: Шта се може одговорити оваквим ликовима? – До њихове с(а)вести се не може допрети. Ни њиховој публици не можеш ништа саопштити зато што и они функционишу само у оквиру језика гуруа које препознају. Мрка капа, једном речју.

    2
    1
  5. Ко са Пером тикве сади – о главу му се обиле !!

    2
    1
  6. Ако постоји нешто на србској медијској сцени што може да се опише као “људски талог”, онда је то “другосрбијанска креатура” Петар Луковић и његове Е-новине. Наш ФБР сајт и већина нас уредника и аутора са тог портала су скоро сваког дана “на тапету” Лукићевог параобавештајног гласила ЦИА-е, под безличним називом Е-новине (што је нама наравно најбољи знак да смо “на правом путу”)- “Гласила” које добија највећи финансијски прилив у америчким доларима преко америчке парадржавне НВО: “National Endowment for Democracy”. Само у протекле две године NED је Луковићу исплатио 80,000 долара. Тај податак је јавно доступан на сајту NED-a. За оне необавештене, NED је основао председник Реган половином 80их, након серије високомпромитујућих ЦИА операција, углавном насилних смена режима у Ј. Америци. Први директори NED-a, Гершам (1986) и Вајнштајн (1991), су отворено изјављивали да је њихов главни посао преузимање “меких операција” америчке ЦИА. Ја наравно, изношењем ових чињеница, не желим овде да полемишем, ни директно ни индиректно, са “људским талогом” Луковићем, јер то би значило спуштање на његов “медијско-канализацијски ниво”- али сам овим подацима желео да укажем јавности на чињеницу, да је тај “људски талог” (попут “оних других” из наших виших прозападних “политичких ешалона”)- инструментализован и веома добро плаћен од стране западних тајних служби, да води овакву врсту (примитивног) психолошко-пропагандног (читај- специјалног) рата, у склопу текућег “културног и духовног геноцида”, против србског родољубивог корпуса; Не само, против патриотских медија, већ и у свим другим аспектима. Тако су на удару његовог “псовачког журнализма” данас: СПЦ, србска породица, наша кулуура, историја, националне институције, угледни родољуби- практично све што има предзнак “србски”… Интересантно је да “људски талог” Луковић овај део извештавања ФБР портала- о прљавом америчком новцу који он добија редовно преко “пара-циа” НВО агенције NED, (“за свој допринос у ширењу јавне дебате о одговорности медија”, како то пише дословце, у образложењу NED-a за “додељивање” укупне суме од 80,000 долара, у 2012-13)- не сме да публикује на свом порталу!? Конкретни докази о свему овоме могу да се нађу на нашем следећем, линку: http://facebookreporter.org/2014/06/02/%D1%82%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D1%87/ . У свакој нормалној земљи, “новинар” попут Луковића, би за овакво “медијско деловање” био смештен, или у лудницу, или у затвор- због обавештајно-субверзивне делатности против “властите” нације. Надајмо се да ће Србија ускоро постати нормална и слободна држава, која ће се потом “позабавити” оваквом (про)западном агентуром на “адекватан начин”… Уредник СРБског ФБРепортера Миодраг Новаковић

    3
    1
  7. Ako sam dobro razumeo, e-Novine dobijaju 40 000 $ od americke fondacije, dok,
    Stanje Stvari zivi od licnih priloga osnivaca i nekolicine prijatelja.

    Ako je ovo tacno, onda su cilj, uloga i pozicija ova dva sajta razumljiviji.

    3
    1
  8. Осећам се загађено после читања Луковићевог “урадка”. А Лазићев одговор ме испунио дивљењем – само човек oд интегритета и велике интелектуалне узвишености је могао да тако пристојно и аргументовано одговори на оно Луковићево, што се устручавам да било како назовем (у настојању да и сама останем бар пристојна).

    3
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading