Вучић: Унапређење живота за све на Косову; Тачи: Захвалност ЕУ и Србији због нормализације

Александар Вучић: Посвећеност бољим условима живота за све на Косову

ЊУЈОРК – Премијер Србије Александар Вучић упозорио је да на Косову и Метохији ни данас нису остварене основне претпоставке нормалног живота и истакао посвећеност Србије помирењу народа који живе на Косову и унапређењу животних услова за све.

vucic-un

Вучић је пред Саветом безбедности УН подвукао да је Београд чврст у свом ставу да не призна насилно и међународном праву противно отцепљење КиМ и његово самопроглашење за државу, али да то данас није препрека разговорима и све живљој комуникацији са Приштином.

Како је нагласио, то је пре свега зато што Београд, Влада Србије, желе мир и стабилност у целом региону, желе дијалог и проналажење решења, и желе да њиме, несметано, циркулишу људи, роба и све позитивне идеје.

Вучић је рекао да Београд тражи и за Србе на Косову оно што жели и Албанцима – могућност да нормално живе, да раде, буду безбедни, комуницирају и несметано се крећу.

„И зато мислимо да све што је Србија у последње две године урадила на ширењу и промовисању оваквих својих ставова, заслужује и пажњу и признање и подршку. Пре свега зато што је наша жеља – мир и сарадња на целом Балкану – једини начин да тај регион постане равноправни део Европе, и то тако што се од ње ни по чему неће разликовати”, поручио је српски премијер.

Вучић је позвао међународну заједницу да са максималном озбиљношћу уважи закључке главног тужиоца Специјалне истражне јединице Еулекса Клинта Вилијамсона, по којима је прикупљено довољно доказа за подизање оптужнице против лидера тзв. ОВК одговорних за прогон Срба, Рома и припадника других неалбанских заједница, као и самих косовских Албанаца.

„Замерке Владе Србије на рад правосуђа на Косову и Метохији посебно добијају на тежини након открића озбиљних сумњи у постојање високе корупције у редовима Еулекс мисије, које укључују примање мита зарад обустављања десетина кривичних поступака против косовских Албанаца, као и фабриковања доказа у све бесмисленијем процесу противу Оливера Ивановића”, нагласио је он.

Говорећи о извештају о стању на Косову шефа УНМИК-а Фарида Зарифа, он је указао да на Косову ни основне претпоставке нормалног живота нису остварене, па је и сада – више од петнаест година од распоређивања међународних представника – неопходно да Савет безбедности дискутује о обезбеђивању елементарних услова за живот, пре свега Срба и других неалбанаца у покрајини.

Зато Србија сматра да је и даље неопходно јачати улогу УНМИК-а у областима за које је та мисија и даље надлежна.

Вучић је нагласио и да је неопходно посветити дужну пажњу животу Срба, не само на северу Косова, већ јужно од Ибра.

„Срби у енклавама широм Покрајине живе тихо, скромно и тешко, на срамоту Европе и света, у гетоима савременог доба”, нагласио је он.

Премијер је указао и на више проблема, укључујући и оне са којима се сусрећу бивши припадници МУП Србије са простора Косова и Метохије при интеграцији у Косовску полицијску службу (КПС).

Такође је указао и на проблеме покушаја косовских Албанаца да путем узурпације земљишта и изградње објеката без грађевинске дозволе измене етничку структуру на Косову и Метохији.

Вучић је указао и на проблеме везане за безбедност и слободу кретања припадника српске заједнице, који неретко нису у могућности да достојно обележе верске празнике и обиђу гробове најближих, али и на проблем у Копненој зони безбедности уз административну линију према Косову и централној Србији.

Према његовим речима, Приштина још увек није предузела потребне кораке како би испунила свој део обавеза у кључним областима, наводећи да пре свега на неадекватна решења у Закону о амнестији, Закону о буџету, као и у Закону о локалној самоуправи.

Вучић је пренео дубоку забринутост Владе Србије због инцидената које континуирано спроводе припадници већинске заједнице на Косову а који за циљ имају спречавање повратка Срба и других неалбанаца на њихова огњишта са којих су протерани.

Вучић је рекао да је посебно забрињавајуће стање у области заштите културног и верског наслеђа на простору Косова и Метохије и с тим у вези је поменуо графите „Исламске државе” који су се појавили на помоћним објектима манастира Високо Дечани.

Српски премијер се на крају осврнуо и на инцидент на фудбалској утакмици репрезентација Србије и Албаније у Београду, подвукавши да га Србија није изазвала, већ албански навијачи.

Он је казао да се може само замислити шта би се десило да се то догодило у некој другој земљи, те подсетио да је после инцидента у Београду боравио албански премијер Еди Рама.

Обраћање Савету безбедности УН Вучић је завршио поруком да се може рачунати на Србију као стуб стабилности, и веома брзо, модерну и успешну земљу.

———————————-

Хашим Тачи: Захвалност због нормализације

Такозвани косовски премијер Хашим Тачи је на седници Савета безбедности Уједињених нација (УН) изразио захвалност Европској унији (ЕУ) и Србији на „подстицању нормализације односа између две државе” – Косова и Србије.

У Србији има много отпора потпуном спровођењу споразума Београда и Приштине, рекао је Тачи, уз констатацију да ће Косово испоштовати све преузете обавезе.

Дијалог са Београдом се наставља на техничком нивоу, изјавио је Тачи, оценивши да је ове године учвршћен територијални интегритет Косова.

Грађане Косова не интересују националистички говори, они желе напредак и мир, рекао је Тачи.

Он је изјавио да ће ова година бити запамћена због укључења Срба са севера Косова у косовске демократске институције.

Косово је успешно организовало локалне и парламентарне изборе. Вишемесечна политичка блокада после парламентарних избора није довела до насилне кризе, рекао је Тачи.

Он је најавио да ће следеће недеље бити формирана нова влада у Приштини, „без мешања са стране” и подсетио да је независност Косова признало 108 држава.

Косово је пример демократије после геноцидног рата и има највиши економски раст у Источној Европи, изјавио је Тачи.

———————————-

Фарид Зариф: Формирати владу на Косову, наставити дијалог

Шеф УНМИК-а Фарид Зариф позвао је политичке вође на Косову и Метохији да заврше процес формирања владе и указао да је потребно створити нови замајац у преговорима Београда и Приштине и наставити састанке на високом нивоу.

Зариф је на седници Савета безбедности, представљајући редовни тромесечни извештај генералног секретара УН Бан Кимуна о ситуацији на Косову, рекао да је кашњење од шест месеци у формирању владе у Приштини нанело штету, јер је дошло до кашњења у институционалним реформама и наставку дијалога са Београдом.

Он је поздравио то што су и у том прелазном периоду настављени технички преговори.

„Свакако понављам да је потребно створити нови замајац и наставити састанке на високом нивоу што је пре могуће, како би обе стране реализовале обећања и искористиле прилике које доносе ЕУ и европске интеграције”, рекао је Зариф.

Он је поздравио сарадњу општинских структура на северу Косова за припреме општинских буџета за 2015. годину, истичући да то показује да су обе стране убеђене у то колико је важан дијалог на локалном нивоу како би се створила боља владавина.

„Битно је да се одржи замајац у правцу интеграције четири северне општине и у том контексту успостављање Заједнице српских општина у складу са Бриселским споразумом”, рекао је Зариф.

Он је похвалио косовске безбедносне структуре и полицију због заустављања екстремизма, као и осуде увредљивих графита на манастиру Високи Дечани од стране косовске председнице Атифете Јахјаге и других политичара.

С тим у вези, рекао је и да заштита културног и верског наслеђа остаје актуелно питање.

Зариф је указао да је потребно радити на повратку интерно расељених лица, као и на откривању судбине несталих лица у сукобима 1998. и 1999. године.

Он је рекао и да су инциденти у региону после фудбалске утакмице између Србије и Албаније показали да и власти и грађани морају да се понашају одговорно, тако да се замајац у правцу јаче регионалне сарадње не би изгубио.

Зариф је указао да је ипак, упркос инцидентима, албански премијер Еди Рама посетио Београд и оценио да је то корак у добром правцу.

———————————-

Чуркин позвао на оснивање суда, сложио се са Вучићем

ЊУЈОРК – Амбасадор Руске Федерације Виталиј Чуркин изразио је забринутост због негативног импакта политичке кризе на Косову и немогућности политичких актера да формирају владу на оснивање специјалног суда за злочине почињене током и после рата на Косову

Ти злочини, како је подсетио укључују етничко чишћење Срба и трговину органима.

„Починиоци морају бити нађени. Позивамо УН да активно прати оснивање тог суда,” рекао је руски амбасадор.

Чуркин, који је говорио други после такозваног косовског премијера Тачија, сложио се са излагањем премијера Србије Александра Вучића.

Он је истакао да Косово ни после толико година није постигло напредак у владавини закона што се, како је оценио, одражава и на економску ситуацију. Косово према његовим речима, није постигло напредак у борби против организованог криминала, или у домену слободе говора.. Незапосленост остаје висока, а народ тражи бољи живот.

Изразио је забринутост због сумњи да су високи функционери Еулекса учествовали у корупцији иако су они ти који је требало да спроводе закон.

„Узнемиравају нас напади на манастире који сведоче о том да још постоји међуетничка нетолеранција“, рекао је он.

Косово мора да предузме одлучне мере да спречи учешће својих грађана у терористичким групама.

Он је истакао значај међународног присуства на Косову и позвао УНМИК да настави свој мандат у „потпуности и динамично”.

Поновио да се руски став о непризнавању независности Косова није променио и да резолуција 1244 остаје на снази.

(Агенције/Политика, 4. 12. 2014)

Александар Вучић: И Тачи и ја имамо исту жељу – да дијалог наставимо што пре

ЊУJOРK – Премиjер Србиjе Aлександар Вучић изjавио jе да се вечерас неформално у згради УН у Њуjорку састао са такозваним косовским премиjером Хашимом Tачиjем, са коjим jе разговарао о наставку диjалога Београда и Приштине, наводећи да су се обоjица сагласили да би диjалог требало наставити што пре.

taci-vucic-montaza

„Разговарали о томе када, како и на коjи начин да се настави диjалог. Oбоjица смо изразили жељу да то буде што пре. Имамо различита мишљења по питању независности, али jа мислим да jе важно да морамо да размишљамо о стабилности целог региона и да jе боље да све проблеме решавамо разговором, а не на неки други начин”, рекао jе Вучић за РTС.

Oн jе рекао да ће на вечерашњоj седници Савета безбедности УН говорити о улози Србиjе у региону, о томе да jе земља стабилизираjући фактор и гарант и симбол мира и стабилности.

“Србиjа на вербалне провокациjе не одговара, не зато што jе слаба или недовољно jака, већ зато што добро осећа своjу снагу. Други се дуре и љуте, а то jе зато што осећаjу оно што jе и MMф рекао а то jе да ћемо ако наставимо реформе имати здраву и успешну земљу за две или три године “, рекао jе Вучић.

Oн jе навео да ће у свом опширном говору у СБ говорити и о другим питањима, о томе са чим се Београд у извештаjу Бан Kи муна слаже а са чиме не, “зашто тражимо живот за Србе на Kосову”..

Вучић jе рекао да jе са секретаром УН Бан Kи Mуном разговарао о сарадњи те организациjе са Србиjом, да му jе захвалио на помоћи коjу jе УН пружио Србиjи после поплава, као и о позициjи УНMИK-а на Kосову, наставку диjалога Београда и Приштине као и решавању одређених проблема коjе та институциjа има у Србиjи.

И Tачи jе вечерас на своjоj Феjсбук страници написао да се у седишту УН састао са премиjером Србиjе са коjим jе разговарао о наставку диjалога, имплементациjи постигнутих споразума за мир и стабилност у региону.

Kосово jе и даље чврсто посвећено проjекту интеграциjе у EУ и диjалогу са суседима, написао jе Tачи.

(Срби на окуп, 4. 12. 2014)

КМ Новине: Уједињене нације отворено против повратка Срба на КиМ

Одмах после најава са највиших нивоа власти о тражењу решења за повратак расељених Срба на КиМ, УНХЦР је издао саопштење којим, у ствари, негира проблем.

Високи комесаријат за избеглице Уједињених нација (УНХЦР) истакао је хитну потребу да се уклоне препреке које оптерећују повратак расељених са Косова.

grabac

Међутим, у том саопштењу се, као највећи проблем, изричито наводе питања имовине, одсуство доделе земљишта и друго што „посебно утиче на заједнице Рома, Ашкалија и Египћана, оних који имају најмање имовине, а живе у алармантним и неприхватљивим условима“.

Звучи невероватно да се Срби готово ни не помињу а и када се помену онда се њихов значај покрива бројем расељених или угрожених ромских породица (које се зарад уверљивије маске о бројности деле на Ашкалије, Египћане и Роме) упркос чињеници да је број прогнаних Срба – преко 250.000 са КиМ, неупоредиво већи од других заједница које деле исту судбину.

Чак шта више, УНХЦР се јасно ставља у улогу савезника терориста и агресора на Косову и Метохији из периода 1999. године и касније откривајући своју намеру да жели да “помогне” прогнаним Србима да “регионалном сарадњом и снажном подршком међународне заједнице остваре свеобухватна решења за оне који су још расељени у Србији, Црној Гори и Македонији како би се ефикасније спровело право на повратак и локална интеграција у местима расељења, коју ће омогућити земље пријема” – сматра шеф Мисије УНХЦР-а на Косову, Н. Л. Нарасима Рао.

Наиме, овде делује да УНХЦР оставља могућност избора повратка али на терену имамо отворену негацију и агхесивно опструисање повратка не “расељених” већ прогнаних Срба.

Србијом је недавно “експлодирала” вест о рушењу српских кућа пет српских породица Стефић која је изразила жељу да се врати у Ђ аковицу. Посебно је симптоматично да су они баш од УНХЦР-а тражили да им обезбеди услове за повратак. Одговор је био “позитиван”.

– УНХЦР нам је одговорио да ће обезбедити шаторе и суве оброке, што је врло цинично и непримерено јер ми само желимо да се вратимо својим кућама. Зато желимо да се и нама као и свуда у демократском свету обезбеди право на живот и своју имовину рекао је медијима Ђокица Станојевић, председника Уружења расељених.

Када су породице изразиле јаку жељу да се врате на своја мања и у своје домове, оне су од шиптарских општинских власти – на Свету Петку срушене багерима. Повратак је постао немогућ не само због срушених кућа већ и јасне поруке да за Србе нема места – на њиховом имању. Ово је остварено уз помоћ УНХЦР-а и америчке канцеларије у Приштини која је, по свему судећи и осмислила и подржала овај злочин јер се напад догодио после слања писмених захтева које је Удружење расељених Срба из Ђаковице упутило америчкој представници у Приштини, Трејси Џејкобсон, али и амбасадама водећих земаља у Београду, од којих је затражена заштита основних људских права и имовине.

Ово није јединствени случај јер се то на терену годинама спроводи. Тако имамо ситуацију у повратничком и страдалном селу Жач где српске породице годинама живе у шаторима тик испред својих разрушених кућа. Шта је овде порука осим да су непожељни и да би требало да заувек оду са свог имања? То све, разуме се, спроводи Комесаријат за избеглице при Уједињеним нацијама.

Село Жач у Метохији, разрушене куће и шатори УНХЦР-а за Србе повратнике

Село Жач у Метохији, разрушене куће и шатори УНХЦР-а за Србе повратнике

Са друге стране активно се ради и улажу се милиони евра да расељени Срби – остану у местима расељеништва и то трајно!

Тако су прошлог месеца у Старој Пазови потписани уговори са представницима девет општина и градова у којима ће се градити станови за избеглице у оквиру другог потпројекта Регионалног стамбеног програма Републике Србије (РСП).

Тој церемонији су, присуствовали Ивица Дачић, први потпредседник Владе и министар спољних послова, Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије, амбасадор Мајкл Девенпорт, шеф Делегације ЕУ у Републици Србији, Сајмон Хеншо, главни заменик помоћника државног секретара за становништво, избеглице и миграције Сједињених Америчких Држава, Жан-Данијел Рух, амбасадор Швајцарске, Миколај Довгељевич, вицегувернер Банке за развој Савета Европе, Мајкл Ујехара, заменик шефа мисије ОЕБС у Србији и Едуардо Арболеда, шеф Представништва УНХЦР за Србију.

Дакле управо они који су учешћем у агресији НАТО-а на Србију и омогућили да велики број Срба буде прогнан. Данас очекују захвалност за бедну “помоћ” коју уручују и то за остварење својих и циљева њихових савезника а то је трајни прогон Срба и њихово “затварање на територију уже Србије.

Рeгиoнaлни прoгрaм стaмбeнoг збрињaвaњa (РСП) je зajeднички вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa oкo 27.000 нajугрoжeниjих избeгличких пoрoдицa, oднoснo зa oкo 74.000 људи у рeгиoну. И овде се појам “регион” калкулантски употребљава јер са територије Р. Србије нико није прогнан док су се сви остали осим Срба вратили на своја имања.

Регионални стамбени програм Републике Србије вредан је 330 милиона евра. Регионални стамбени програм све четири земље вредан је 584 милиона евра и финансиран је средствима Европске уније, која је највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Италије, Норвешке, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Кипра, Румуније, Чешке, Словачке и Мађарске.

У оквиру другог потпројекта РСП, који је вредан више од 13 милиона евра, планирана је изградња 200 станова, 120 монтажних кућа, 300 пакета грађевинског материјала и 250 сеоских домаћинстава.

Зашто не постоји ни један значајнији пројекат помоћи повратку расељених Срба на своја имања свих ових година? Зар постоји нешто друго осим да се трајно осигура прогон Срба? Да ли се може сматрати oдговором констатација шефа мисије УНХЦР-а на Косову Нарасима Раоа- Права, потребе и легитимни интереси расељених да изаберу своје трајно решење требало би да буде приоритет, било путем добровољног повратка на Косово или локалне интеграције у месту расељења – саопштено је из УНХЦР-а.

Да поменемо да су и такозвани амбасадори добре воље при УНХЦР-у прилично јасно показали какву политику води та организација. Кад год посете неко од попришта рата на простору бивше Југославије они се углавном срећу са страном која није српска и то као са жртвама тог рата. То се дешавало на Косову и Метохији али и у Хрватској и Босни. Глумица са фотографије је тако, преплављена доживљајима из једне од посета Босни добила инспирацију и снимила филм а тамошњем рату у коме ама баш сва кривица пада на Србе. И даље је амбасадор добре воље при УНХЦР-у. (На фотографији: Анђелина Џоли у Косовској Митровици 2001. године)

Да поменемо да су и такозвани амбасадори добре воље при УНХЦР-у прилично јасно показали какву политику води та организација. Кад год посете неко од попришта рата на простору бивше Југославије они се углавном срећу са страном која није српска и то као са жртвама тог рата. То се дешавало на Косову и Метохији али и у Хрватској и Босни. Глумица са фотографије је тако, преплављена доживљајима из једне од посета Босни добила инспирацију и снимила филм а тамошњем рату у коме ама баш сва кривица пада на Србе. И даље је амбасадор добре воље при УНХЦР-у. (На фотографији: Анђелина Џоли у Косовској Митровици 2001. године)

Рао подсећа на процену да више од 100.000 расељених са Косова имају потребу за помоћи да би окончале своје дуготрајно расељење.

УНХЦР поздравља иницијативу која пружа изванредну могућност да се направи пресјек расељавања са Косова у региону и ријеше преостали изазови са којима се суочавају расељени прије 15 година, у остваривању трајног рјешења и окончања њиховог расељавања, тачније – прогона.

Да остане зебележено да је све омогућено уз помоћ, пристанак и подршку српских представника власти који као да су најагилнији у озакоњењу злочина и геноцида над српским народом.

Агенције

(КМ Новине, 2. 12. 2014)

Напомена Стања ствари: У свим текстовима уједначено је да је Хашим Тачи „такозвани косовски премијер“.



Categories: Вести над вестима

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading