European Western Balkans: У влади одржан тајни састанак А. Брнабић са ЕУ посланицама Фон Крамон и Тери Рајнтке и организатором „Европрајда“

Упитан шта је на састанку била улога посланица Европског парламента, Горан Милетић рекао да су тражиле састанак због намере државе да забрани параду и да су дошле да разговарају о томе

Извор: EWB

Председница Владе Србије Ана Брнабић одржала је у недељу увече у згради Владе тајни састанак председнице са посланицама Европског парламента Виолом фон Крамон и Тери Рајнтке, а састанку је присуствовао и један од организатора Европрајда Горан Милетић, објавио је European Western Balkans (EWB).

Како сазнаје EWB, посланице Европског парламента стигле су у Београд где су пренеле поруку да ће велики број европарламентараца ипак доћи у Београд између 12. и 18. септембра, иако је Влада Србије најавила да ће отказати одржавање Европрајда.

Милетић је потврдио за Фонет да је у недељу одржан састанак са премијерком и европосланицама о Европрајду и о томе шта даље треба радити због намере државе да се шетња не одржи.

Он је рекао да то није ништа неуобичајено, јер се редовно одржавају састанци са координационим телима и да је на састанку договорено да остану у контакту.

Горан Милетић: Отказивање „Европрајда“ немогуће, жалићемо се

Према Милетићевим речима, организатори Европрајда су рекли да је неприхватљиво да се забрањује шетња, док је Ана Брнабић говорила о ситуацији у земљи, на шта су организатори истакли да то није разлог за отказивање скупа.

Упитан шта је на састанку била улога посланица Европског парламента, Милетић је рекао да су тражиле састанак због намере државе да забрани параду и да су дошле да разговарају о томе.

Иако је састанак са организаторима Европрајда најављиван за наредне дане, одиграо само дан након што је председник Александар Вучић најавио да ће ова манифестација бити отказана, пише EWB.

После Вучићеве најаве у суботу уследиле су оштре реакције, а посланица Европског парламента Тери Рајнтке послала је поруку да ће европарламентарци доћи у септембру у Београд и пружила снажну подршку организаторима догађаја.

Известилац за Србију у Европском парламенту (ЕП) Владимир Билчик рекао је за N1 да се нада да ћемо у наредним данима и недељама имати много јаснију слику и да ће Европрајд у Београду ипак моћи да се организује и одржи. Додао је да се на то обавезала и премијерка, а сада мандатарка за састав нове Владе Ана Брнабић.

Портпаролка Европске комисије Ана Писонеро у писаној изјави за EWB рекла да ће Европска комисија помно пратити питање повезано са отказивањем Европрајда у Београду, додајући да се ЕУ нада да ће бити пронађен начин за његово мирно и безбедно одржавање.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фонет/НСПМ, 29. 8. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

8 replies

  1. Сад не могу ни напред, ни назад. Тако је са Косовом, са санкцијама Русији, са педербалом, са Рио Тинтом. Мислили су да су паметни да обрлате свакога. Наравно, глупљи су од свих. Сада та глупост избија као вулкан. Наш проблем је што смо поред тог вулкана. Значи, пошто је опасно бити у њиховој близини, они морају бити далеко од нас. Ми наравно остајемо у својој кући са својим правилима, они имају могућност да оду на време и поведу све непожељне госте које су нам овде запатили. Колико сутра за њих ће бити касно за све. Нико их неће, паре не помажу, немају где да се склоне.
    А ми ћемо јако брзо после њиховог одласка у септичку јаму, добити нову (стару) власт која ће завршити све по инструкцијама. Са све педербалом. И сви ће се правити да не примећују да је та екипа управо изашла из септичке јаме у коју напредњаци сад управо хрле.

    14
    1
  2. Ма доћи ће они и одржати тај самит, планиране представе, где и како хоће.
    Та прича о отказивању је само да би спласнуо гнев и побуна у народу.
    Драмосер је узео паре да би слушао, ако откаже провешће се као Ђинђић.
    Можда ће само променити форму у нечем и то је то.
    Није њему проблем да уместо полиције у униформама у обезбеђење ЛГБТ-оваца пошаље полицију у цивилу, нарко мафију (боље речено неформално запослене у апарату), добије помоћ из иностранства.
    Ништа им није и да пребијају Србе, шаљу на робију, …
    (Сетите се силеџијства због протеста против ковид-затварања, судских одмазди и потоње честитке амбасадора САД министру полиције.)

    Оно што не смеју је да малтретирају држављане из НАТО, ЕУ и Исламских земаља!!!
    (У маси их неће разликовати.)
    Оно од чега нема користи је седење и кретање у ограниченом и предвидивом простору и говоранције у месту.
    Када дођу ЛГБТ ******* треба **** **** ****, … , све док не побегну.
    (Најбоље ту организацију, без које се не може, препустити професионалцима за ту врсту посла.)

    Према томе, организаторима протеста је најлакше и најефикасније да позову у помоћ организације браниоца традиционалних породичних вредности из целе Европе (не заборавите Турску).
    Са обзиром да је ЛГБТ скуп међународни, заслужује и такав одговор.

  3. Оно што мени овде највише боде очи није уопште тема састанка, ни ко је за а ко против било чега. Разумем и очекујем да ће у једном друштву увек бити неки број људи који ће се залагати за сасвим супротне ставове по било ком питању.

    Оно што ми боде очи је да се председница Владе састаје у недељу увече са левим сметалом попут Милетића, и са две чланице Европског парламента, поводом јавне манифестације, што би у нормалној држави био апсолутно миноран разлог у надлежности локалне власти.

    Пре пар месеци је објављена вест о некаквом сукобу хрватског председника Милановића са опозицијом, јер су му замерали што није хтео да се сретне са нечијим министром одбране који је био у посети Хрватској. Милановићев одговор (отприлике по сећању) је био “ја сам председник државе и могу да се сретнем евентуално са министрима одбране Америке или Русије, а сусрет са тек било којим министром одбране није мој ниво”.

    Упоредите то са нивоом слугерањства и недостатка достојанства које показују “наши” председник и премијерка и разни министри, који би, да неко то од њих тражи, састанчили и са кафе-куварицом из литванске амбасаде на тему паса луталица у Деспотовцу.

    Један од основних задатака јавног функционера на било ком нивоу је и да чува углед државе коју представља у контакту са странцима тиме што ће се састајати са онима који су барем приближно на његовом нивоу. Колики проценат функционера на републичком нивоу уопште има свест о овоме? Али сви знамо какав пример долази са врха.

    14
    3
  4. Еугенико, потпуно си у праву али наш пројекат!! наилази на непреместиве препреке.

    4
    1
  5. Али, то је тако радикалски и напредно, то размишљање “на крају ће наш све да надмудри”. Овде се цени кад је неко “намазан”, што значи лукав и рад да превари. Зато је поетска правда у томе да којекакве нацифаши лезбаче на поноћним састанцима развлаче створење које се у нас сматра председником владе и питају: “Чале, шта си нам оно беше обеЧао?”
    И зато немам ни трунку сажаљења према СНС менажерији, чак сам и злурад. То јесте грех, али шта ћу, слаб сам…
    С друге стране, није идеја да НАТО Шормаза заменимо НАТО Шутановцем, стога – опрез! Лозинка је “нити-нити”!

  6. @Дисање на трску

    “…наш пројекат наилази на непремостиве препреке.”

    Не мислим тако. Ја видим наш пројекат као комбинацију твојих 20 и више тачака о темељним чињеницама наше историје, комбиновано са Евсевијевим предлогом о чишћењу цркве од свих екумениста, новотараца и сличних. Реално, то је пројекат који би могао да потраје и пар деценија чак и ако се ствари одвијају у нашу корист.

    С обзиром на то колико нас је у том пројекту сада (стали би смо за кафански сто) и колика нам је реална снага, све што иде у корист прјекта је добро дошло, па и када долази од оних који за нас нису ни чули. Пар примера:

    а) Текстови које Владан Вукосављевић пише од признања МПЦ. Добро је да постоји јавна личност која је спремна да ствари назове правим именом и да се пита, за кога у ствари ради јерархија наше цркве? Не треба му замерати што је био министар и што у његовим садашњим текстовима има неких ситних пропуста, јер је генерално на нашој линији.

    б) Литије против Еуропрдај параде. Видело се ко је од свештенства био на челу, а осим владике Никанора не знам да ли је било других архијереја (видео сам фотографије али не препознајем ликове). Али је било неколико монаха, можда архимандрита, што показује народу да у цркви има некомпромитованих људи само они често нису епархијски архијереји, иако су квалификовани да то буду.

    в) Опортунистички и подрепашки став синода СПЦ. Што више иду низ длаку власти, тим више губе углед у народу и тиме на дуже стазе слабе своју позицију јер у народу може да сазре свест да и синод и сабор могу да се промене на некаквом будућем црквено-народном сабору.

    Да не дужим; за наш пројекат ће бити најважнији упорност и истрајност. Тиха вода брег рони, док не постане бујица.

    6
    3
  7. Еугенико, у глобалу се слажем али је ‘петица’ политички некоректна.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading