Сергеј Правосудов: Србија се поводом „Јужног тока“ понашала исто као Бугарска

Још почетком године, када су сви показивали оптимизам поводом Јужног тока, ја сам објавио чланак у коме је било директно написано да ће Александар Вучић послије побједе на изборима замрзнути реализацију овог пројекта. (Сергеј Правосудов: Александар Вучић после избора руши Јужни ток по наређењу ЕУ)

Juzni-sporazumBeta

Руководиоци Бугарске и Србије су доводили у заблуду грађане својих земаља 

При том, Александар Вучић ме је зачудио својом једноставношћу и непосредношћу. Мислио сам да ће он смислити неко озбиљно оправдање за своју одлуку. На примјер, почеће дијелити Србијагас слиједећи слово Трећег енергетског пакета. Али је он просто изјавио да је Србија мала земља и да она не може реализовати тако крупан пројекат без дозволе ЕК. Апсолутно исто тако понашала се и Бугарска. Узгред, и српски социјалисти се нису боље понашали. Директор Србијагаса, Душан Бајатовић, непрестано је изјављивао: „Не сумњајте у то да ћемо ми у најскорије време почети да градимо Јужни ток“, али се све завршавало на изјавама. Сада се не мора журити.

У вези с тим поставља се питање: А зашто сте онда ви потписивали уговоре с Русијом и преузимали на себе обавезе? Ако сте ви мале земље и од вас ништа не зависи, одмах сте требали послати представнике Русије да се договоре са ЕК.

Као резултат, испоруке гаса у Бугарску и Србију и даље ће се остваривати преко територије Украјине. Подсјећам, у овој земљи се наставља грађански рат. Не зна се када ће се он завршити будући да је САД-у потребна конфликтна зона између Русије и Европе. У ствари руководиоци Бугарске и Србије су доводили у заблуду грађане својих земаља.

Сходно законима ЕУ, ЕК се не може мијешати у градњу гасовода, то право припада националним владама. ЕК има право да одређује правила експлоатације гасовода када су они већ изграђени, при чему се то тиче Бугарске која је већ у ЕУ, а Србија, како је познато, уопште није члан ЕУ. Ако би Србија почела градити Јужни ток на својој територији, онда би власти Бугарске имали мање шанси да убиједе своје становништво да је потребно зауставити тај пројекат. У крајњем случају Русија би могла почети и преговоре са Румунијом, да она постане прва земља у коју би дошао Јужни ток.

Српске власти су потписали уговоре са Русијом, преузели обавезе, али их нису извршили

Српске власти су потписали уговоре са Русијом, преузели обавезе, али их нису извршили

Притом, ЕК није предложила Србији и Бугарској никакве алтернативне изворе испоруке гаса. У посљедње вријеме много се говори о увозу у Европу компресованог природног гаса (LNG). За његов пријем били су саграђени специјални терминали. Истина, били су попуњени са 20-30% пошто су произвођачи LNG дали предност испоруке своје производње у земље Азије (Јапан, Кореја, Кина) гдје ће за гас плаћати 40-50%, а понекад и 100% више него у Европи. Тако да ће европски потрошачи моћи замијенити руски гас за LNG ако се сложе да плате за њега највишу цијену.

Сви велики гаснотранспорни пројекти, који су реализовани у ЕУ, ослобађани су од примјена, према њима, норми Трећег енергопакета. А према Јужном току ЕК је одлучила да примијени норме Трећег енергопакета у пуном обиму. То значи да би Газпром морао да сагради гасовод не само за свој гас него и за гас других испоручилаца. Питање је: Зашто би то било потребно Гаспрому? Нека други испоручиоци граде гасоводе за свој гас.

Руси имају изреку: „Са таквим пријатељима непријатељи нису потребни“. Бугарске и српске власти показали су се управо таквим пријатељима. Они су потписали уговоре са Русијом, преузели обавезе, али их нису извршили. Као резултат, Гаспром је одлучио да реализује овај пројекат заједно са Турском, мада је Русија у прошлости водила неколико ратова са Турском. Није тајна да су управо у току ових ратова Бугарска и Србија добиле независност. Послије завршетка градње новог гасовода по дну Црног мора Турска ће добијати руски гас директно, мимо територије Украјине, а Бугарској и Србији остаје нада у добро понашање руководилаца Украјине.

АУТОР: Сергеј Правосудов, директор Института националне енергетике

ПРЕВОД: Милана Бабић/Евроазија.инфо

(Евроазија.инфо, 3. 12. 2014)



Categories: Преносимо

Tags:

20 replies

  1. Русија има 19 временских зона, у Србији не можеш да зарадиш дневницу кад с једног краја одеш на други. Срба на планети има мање него Руса у Москви. Русија је континент, нуклеарна сила. Србија је мала, готово невидљива балканска држава у нестајању. Нама је овај посао требао не због гаса – већ да би смо се колико-толико осамосталили од оних који су нас бомбардовали, разорили, отели КиМ. НИС, Банатски двор…Русија је добила гратис – нема везе, наши сте.
    90-их сте гласали за санкције (нисте их спречили), за Хашки трибунал, ћутали сте кад су нас бомбардовали… Ах, да – на власти је био Јељцин – издајник. Онда су на власт у Русији дошле патриоте и рекли нам да не бринемо, да знају да смо батине издржали и за њих. Јужни ток ће Русија спровести да би помогла својој “српској, православној браћи да се ослободи запада”. Пре само неколико дана изнели смо оно најбоље што смо имали – овако сиромашни и јадни, да дочекамо цара.
    Русија нас је отресла и прави пословне аранжмане са нашим највећим душманима – Турцима, који су највећи вазал нашег смртног непријатеља – САД. Нека и то – свако добро у пословању руској браћи желим од срца.
    Али: немојте да ми вређате интелигенцију идиотским објашњењима и да држите лекције из морала. Ви сте издали Србе – не они вас.

  2. Тачно ! На власти у Србији седи све сама ФУКАРА. Ова власт није одраз воље СРБСКОГ народа него су на власти вољом свих мањинских и антисрбских опција. Ти Русијо само знај да је србски народ увек уз тебе а ове јајаре казни макар и ми ,Срби, уз њих пострадали !

  3. Шта и ко је тај “Институт Националне Енергетике“? Научни није, а ни институт није – дакле две мистификације. То је, како се може видети (http://www.rusprofile.ru/id/864121) на руском сајту, једна приватна (?) комерцијална компанија коју је “организовала група грађана“ (како изгледа повезана на неки начин са Гаспромом – јер Правосудов је раније радио у Гаспрому), која се “ бави делатношћу у правној области, књиговодством и ревизорством, консултацијама у комерцијалној делатности и управљању предузећима, испитивањем тржишне конјуктуре и јавног мњења“, а овом приликом и сољењем памети Србима.
    У целом овом великом сукобу, у коме је Србија тешко колатерално оштећена, ради се на првом месту о сукобу Москва-Вашингтон. Брисел (ЕУ) ту формално игра улогу утолико што не дозвољава својим енергетским прописима неком испоручиоцу/продавцу енергената (у овом случају Русији – продавцу гаса) да на територији ЕУ буде власник (има већински удео) у мрежи гасовода и дистрибуцији гаса који јој је већ исплаћен на улазу у територију ЕУ, а Русија инсистира баш на томе. Копља су се сада ломила и сломила баш на Јужном Току, јер његова изградња и финансирање се косе са прописима ЕУ – а тај гасовод треба на територију ЕУ да уђе у Бугарску, која није у стању (као члан ЕУ) да то дозволи под условима који одговарају Русији. Док се тај спор не реши – од целог посла нема више ништа.
    Не бранећи Вучића &Комп (за које немам ни трунке симпатија), мора се рећи да Правосудов безобразно искривљује чињенице пребацујући Србији што је потписала уговоре са Русијом, и каже: “Руси имају изреку: `Са таквим пријатељима непријатељи нису потребни`. Бугарске и српске власти показали су се управо таквим пријатељима. Они су потписали уговоре са Русијом, преузели обавезе, али их нису извршили.“ То је постсовјетски цинизам, јер Бугарска, као члан ЕУ мора да се покорава правилима ЕУ, а Србија, истина, није члан, али – шта треба да ради? Да сама, под постсовјетским условима гради гасовод који из никуда води у никуда? Врхунац цинизма и демагогије је ова реченица Сергеја Правосудова ( у тоталном нескладу са његовим презименом – сем ако му то није псеудоним): “У крајњем случају Русија би могла почети и преговоре са Румунијом, да она постане прва земља у коју би дошао Јужни ток“. Па – ко је овде блесав, или држи Србију за блесаву – као да Румунија није у потпуно истој ЕУ- ситуацији као и Бугарска??
    Тон овог Правосудовљевог написа ме неодољиво подсећа на 1948. годину и информбироовску реторику. Многи Срби не знају да је од 1945-1947 г. у Југославији СССР оформио доста тзв. “мешовитих совјетско-југословенских предузећа“, наравно под сопственим условима, чији је задатак био да на (нео)колонијалистички начин у интересу Москве експлоатишу све оно што је за њу било интересантно. Тек када је “пукла тиква“ Стаљин-Тито, и те компаније затворене, о тој делатности се у Југославији почело писати у оквиру међусобне псовачке кампања та два бандита. Није лоше подсетити се и тог искуства – кад се већ о пријатељству прича.

  4. Ioannov komentar odlican, argumentovan, pravovremen. BRAVO !

  5. Истина је да је оформљено више предузећа после Другог светског рата али та предузећа су често доносила знатну добит и Југославији, не само СССР-у. Колико је СССР био неповољан за развој озбиљне источноевропске економије види се по томе у каквом су стању те економије сада – без озбиљне индустрије, без нових енергетских ресурса.

    Проблем са изградњом Јужног тока, што западнољупци занемарују, је што је ЕУ тј. ЕК прецизније речено, доносила нове услове по потписивању првих уговора неких ЕУ држава са Гаспромом. Ти уговори су укључивали и једну Аустрију и Мађарску, не само Бугарску и Србију. По тим условима није грађен ни Северни ток нити по њима функционише промет гаса преко Украјине. То је кључни разлог зашто је дошло до проблема. Зашто је ЕУ инсистирала на таквим условима? Можда због Вашингтона, можда због Берлина, можда због неког бриселског лобија. Немам појма. Нажалост, нисам свезнајући као неки други коментатори којима су и најсложенија геополитичка питања јасна као дан.

  6. Још једна краћа белешка о мешовитим совјетским предузећима: извозне листе које су састављане као део трговинских уговора садрже спискове онога што је нека источно/јужноевропска земља извозима у СССР и шта је одале увозила. Списак за Југославију практично подразумева сву робу коју је Југославија у том тренутку могла да произведе, чак и оно што СССР-у није ни било нарочито потребно. Већ после годину дана на те листе је укључивана и индустријска роба, како се која индустријска грана опорављала. Нажалост, тај опоравак није био довољно брз али не зато што нико није знао шта треба да ради већ због тешких ратних разарања (и у Југославији и у СССР-у).

    Проучите мало боље историју, барем оне периоде које са тобожњим експертским знањем хоћете да коментаришете.

  7. @Иоанн Дубињин
    Толико пљување свега и свачега у Србији, Русији, по српском и руском народу више нећу да ТРПИМ. Почећу да Вам одговарам истом мером, лично по Вама, као и по средини у којој живите. Можда сте стекли неки статус на СТАЊУ СТВАРИ, пошто су Вас сви до сада протерали, али већинско “власништво” не даје Вам право да нас стално пљујете. Седите тамо где сте, уживајте у “срећној”, у средини, која трпи мужеложнике, педофиле и све остале белосветске настраноси, старости, нас оставите да наше муке решавамо сами.

  8. @слободан млинаревић

    Коначно Вам је ”пукао филм”!?
    А мене сте гледали ”бело” и као чудили се мојим коментарима!?

  9. Г. Анђелковићу, није добро што је икоме (ако је) “пукао филм”!

    Стање ствари је платформа за разномислије, за размену различитих мишљења, и сва мишљења су дозвољена. Увреде нису дозвољене, посебно оне на личном плану, па молим све да то имају у виду!

    Хвала на разумевању,
    уз поздраве од
    Александра Лазића

  10. @слободан млинаревић: “Толико пљување свега и свачега у Србији, Русији, по српском и руском народу више нећу да ТРПИМ…”. Ја заиста не разумем где Ви то све видите? Прочитајте још једном мој коментар и покушајте да схватите да ту нема ничег од пљувања по српском и руском народу. Владе и политичари нису народ.То што се Вама, можда, допада оно што и како пише Правосудов – ја видим као израз Ваше љубави према СССР-ским и СФРЈ-овским рецидивима у тим срединама, и Ваше носталгије за тим прохујалим временима и њиховим духом. Ви не видите “информбироовски” пропагандистичку тон у његовом у његовом обраћању Србији? Жао ми је – ја се одлично сећам тих времена и тог жаргона, и то ми смета. Ваш проблем, и проблем @Мирослава Анђелковића је у томе што у средини у којој сте стасали нисте били васпитавани да водите цивилизовану дискусију са онима са којима се не слажете и да се у полемици борите аргументима, а не паушалним дисквалификацијама… Жао ми је.

  11. @ Иоанн Дубињин
    Очигледно је, да имате трауме из детињства. Зар Вам се не чини, да је “Шта и ко је тај “Институт Националне Енергетике“? Научни није, а ни институт није – дакле две мистификације.” или “црвени зликовци” управо дискфалификација? Толико сте уображени, да мислите, да једино Вас држи памћење? Зар не схватате, да сте Ви ПОЈЕДИНАЦ, који све и сваког дискфалификује? Нису други криви, што је Вашу породицу задесила таква судбина и Ваша породица није једина. Рођеног брат моје бабе, партизани су по уласку у Ваљево, ОДМАХ, стрељали. Јесу ли некога од Ваших стрељали? Покушајте, да се држите ЗНАЊА а не ОСЕЋАЊА. Наравно да је то тешко у мужеложничкој држави и држави, која и педофилију негује. И држави, која и дан данас живи на пљачки доброг дела планете. Ако се не варам спада у пет највећих колонијалних сила. Колико је туђе крви и зноја у Вашем уживању у, чуј ГОЛФУ! Наравно, да је таквим зликовцима било лако и јефтино, да Вас преселе и да Вам дају неку цркавицу од крви и зноја неке претходне “урођеничке” генерације, а и садашње. И још Вас није срамота, да се тиме хвалите. Овде би били угледни професор,члан САНУ, поштован од свих, па и од друштва из детињства, а шта имате сада? ЛОВУ! Могло би се рећи, да Вас је онај, како се већ зове, МАМОН потпуно узео под своје.

  12. Pogodio me je komentator (drugi po redu) koji toliko mrzi vlast u Srbiji, da kaze :

    ” . . . Ti Rusijo znaj da je srpski narod uvek uz tebe a ove jajare kazni makar i mi, Srbi, uz njih postradali ! ”

    Za svoje ideale, za svoju ljubav – Rusiju, ovaj covek ne zrtvuje sebe, on strancima nudi na zrtvu srpski narod.
    Taj visak ljubavi i mrznje kod nekih ljudi primetio je Lj. Simovic u pesmi “Zima u Srbiji 1809” :

    . . . Znam za mrznju jacu od ljubavi.
    Jacu od straha, jacu od pravde i vere.
    Ali sta je to sto u nas sadi
    Mrznju jacu od zedji i gladi ?

  13. @Мирослав Анђелковић
    Није мени пукао филм. Тешко пуца! Не признајем правило”паметнији попушта”. Поред тога, спреман сам, да признам, да је неко паметнији и са више знања од мене, али мешање траума из младости у озбиљне разговоре НИЈЕ У РЕДУ. За то, на срећном западу служе фотеље у одговарајућим ординацијама. Са “толико” лове, ја бих их редовно посећивао, ако није касно. Али то ће већ рећи одговарајући “стручњаци” Сигмундове школе.

  14. @Слободан Млинаревић

    `… Не признајем правило “паметнији попушта“. Поред тога, спреман сам, да признам, да је неко паметнији и са више знања од мене, али мешање траума из младости у озбиљне разговоре НИЈЕ У РЕДУ. За то, на срећном западу служе фотеље у одговарајућим ординацијама. Са „толико“ лове, ја бих их редовно посећивао, ако није касно. Али то ће већ рећи одговарајући „стручњаци“ Сигмундове школе`

    Ово последње ваше излагање (коментара) више говори о потреби ангажовања Сигмундове школе када је ваша личност у питању. Ретко када дајем коментаре јер сматрам да образовање (како стручно, тако и породично) не могу да стекнем читајући разне,веома често површне и неваспитане садржаје истих, али сматрам да пажљивим читањем приложених текстова, сваки читалац може да аналитички процени колико садржај има (и за кога) образовни карактер.Из ваших коментара могу закључити да је ова аналитика ( и не само она ) ваша слаба страна и да настојите да својим неваспитаним и силеђијским наметаћете своје ставове, а то смета и то веома много смета. Морам признати да поред вас кривим и уредништво што `пропушта` коментаре овако застрашујућег стила. Мене лично не можете заплашити и зато ни не покушавајте . Можете ме само натерати да више не посећујем овај сајт, што ми се чини и да јесте ваше опредељење.
    .

  15. @Dubinjin
    Vi ste gospodine utekli od civilizovane diskusije na temi “Na vest o smrti Dobrice Ćosića (2) i time ste pokazali svoje pravo lice!
    Posle mog argumentovanog dazavuisanja Vaše tvrdnje da su Vas u “komunističkoj” gimnaziji prisiljavali da čitate Ćosića, utekli ste sa megdana, dok ste iza sebe ostavili gnusnu i tendencioznu laž!
    I na mnogim drugim temama ste prosipali enormnu količinu mržnje prema (svojim) Rusima, ali i prema mojim Srbima!
    Ja to, ovako nevaspitan, naravno da neću da odćutim!

    Pa makar mi g. Lazić udarao ćuške!

    P.S.: Ne znam samo kom lobiju pripadaju ovi kakofonični lupači pozitivnih i negativnih lajkova? Jer, već godinu dana, zbog minimalnog broja lajkova na komentare čitalaca, imao se utisak da SS kao da nema čitalaca!?

  16. G. Laziću,
    Botovi su Vam zaposeli sajt!
    Samo četiri minuta posle objavljivanja mog komentara Imam dba negativna lajka!?
    Mislim da je u pitanju svetski rekord!?
    Godi mi to, jer daje za pravo mojim tezama!
    Gluvonema gospodo, gde su Vam argumenti?

  17. @Miroslav Andjelković

    `… da su Vas u „komunističkoj“ gimnaziji prisiljavali da čitate Ćosića,`

    Нисам упознат са вашом дискусијом од које је побегао Дубињин, али сам разумео из вашег текста да нас нико није присиљавао да у `комунистичкој` гимназији морамо да читамо дело Добрице Ћосића. Та ваша тврдња ( уколико сам је добро разумео ) је нетачна јер је дело Далеко је Сунце била обавезна лектира у свим средњим школама у бившој Југославији ( комунистичкој?). Терати младе, духовно и недовољно образоване, да читају величање братоубилачког рата је било монструозно .Ви сте у праву да нас нико није присињавао да читамо обавезну лектиру јер је и за то постојало решење, као рецимо од слабе оцене до избацивања из школе и затварања, али то је већ друга тема.

  18. Gospodine Pletikosiću,
    Ukucajte u pretraživač u gornjem uglu sajta Stanja Dobrica Ćosić i naćićete temu koju sam spomenuo u prethodnom komentaru.
    Naćićete i moj odgovor g. Dubinjinu, šta su nas još sve “zločesti” komunisti “prisiljavali” u toj gimnaziji da čitamo!
    Tvrdnjom da su mladi starosti od 15 do 19 godina duhovno nezreli da donesu svoj autonomni sud o pročitanom, pokazujete svoje duboko nepoštovanje toj mladih ljudi. Ta tadašnja omladina je kasnije na svojim plećim iznela izgradnju i modernizaciju svoje zemlje!

  19. @Miroslav Andjelković

    `Ličnim afinitetima učenika se u vezi školskog programa nije povladjivalo! Što je i razumljivo!`

    Прочитао сам ваш коментар ( на вест о смрти Добрице Ћосића ) и веома ме је обрадовало када сам видео колико се тога читало у вашој гимназији.Горњи цитат, који сам позајмио из вашег коментара је део агитпроповског упутства како да се разгради и изгради свест народа.Било би лепо да напишете један есеј о послератној изградњи и разградњи земље у којој видим да обојица живимо.Посебно се осврните на узроке данашњег стања у Србији и ко су били и остали носиоци те изградње тј разградње. И још нешто о вашој изградњи, док је УЖА Србија давала и црно испод ноктију за такозвана неразвијена подручја и изградњу туризма у лијепој њиховој, дотле села која су 4о километара удаљена од Београда нису имали ни пута, ни воде а Бога ми ни струје. Да ли је то била ваша изградња? Испада да је време `изградње` код нас коришћено за читање и писање, док су нас други `градили`.Знам доста `грешника` ( међу којима су били и бивши комесари) који су се плашећи се наплате последица сопственог рада,обратили на крају Богу. У последњој вашој реченици видим колика је корист за вас ( а верујте ми и за нас) била ваша читанија. Па да не буде забуне морам да признам да и мени смета длака, рецимо у супи. И још само да додам да ми није нимало задовољство да полемишем са вама и зато сматрајте да је ово са моје стране крај. Чекам са нестрпљењем ваш есеј јер ћу можда нешто и научити или још чути новога. Учити, учити… знате вероватно чија је то препорука била? Она је још увек актуелна, бар за мене.

  20. @Ђура Плетикосић
    Надам се, да сте прочитали све моје коментаре од када сам почео, да посећујем овај сајт? Ако јесте и ако је то за Вас од таквог значаја, ја ћу убудуће посећивати сајт, али нећу коментарисати. Према томе, молим Вас, да и даље наставите читање текстова које објављује СТАЊЕ СТВАРИ. ОДЛИЧНИ СУ! Добар избор.

    ПС.: Надам се, да сте приметили, да нисам био личан и нисам туђе породице помињао. Онај други је безброј пута поменуо моју породицу, породице свих мојих другова, пријатеља, познаника, суседа, а узима у уста и све наше претке.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading